Hore

Fotografujeme manuálne I.

Tento článok tak trochu nadväzuje na článok “Neverte profesionálom”, v ktorom profesionálni fotografi často radia začiatočníkom, aby používali manuálne nastavenie fotoaparátu. My sa pozrieme na to, či to má zmysel a kedy sa touto radou riadiť.

Začiatočníci majú predstavu, že poriadny fotograf fotografuje manuálne. Macher, ktorý neustále prestavujúci všetky parametre fotoaparátu. Všetko má pod kontrolou, zvysoka kašle na automatické funkcie. Automatiku predsa využívajú len bažanti, čo nevedia fotografovať. Pravda je však iná.

Mať nastavený manuálny expozičný režim, keď poriadne neovládate ani základy, nie je rozumné.

Skúsený fotograf má fotografický proces pod kontrolou. Vie, aké sú parametre expozície, vyváženie bielej, obrazový profil, kde je zaostrené… Využíva však moderné výdobytky techniky, ktoré mu uľahčujú fotografovanie. Bol by hlupák, keby ich nevyužíval. Zvyšujú predsa šancu na dobrý záber a zmenšujú množstvo nepodarkov. Konštruktéri nevylepšujú funkcie fotoaparátov, aby vás nútili kupovať si stále novšie a modernejšie prístroje. Pracujú na pokroku. Fotka nie je menej cenná, ak ste ju nafotili v automatike a nie v manuáli. Dôležité je fotografické videnie, kompozícia a zachytenie obrazu v tej podobe akej chcete, s využitím fotografických postupov. Fotoaparát je len nástroj a je na vás, ako ho využijete.

Pri fotografovaní riešite nastavenie expozície, vyváženie bielej, spracovanie obrazu a samozrejme zaostrovanie. To platí pre každý záber a k tomu sa pridávajú ďalšie funkcie. Skúsený fotograf využíva výdobytky techniky. Aj keď používa automatické a poloautomatické funkcie, kontroluje neustále fotoaparát, či nastavuje všetko podľa jeho zámeru. Keď nie, až vtedy prejde na manuálne nastavenie. Toto platí pre väčšinu žánrov a situácií. Sú tu samozrejme výnimky, kedy sa fotografuje prevažne manuálne a povieme si o nich neskôr.

Expozícia

Expozícia každej fotografie je daná parametrami expozičného trojuholníka, ktorý tvoria expozičný čas, pracovná clona a citlivosť. Fotograf týmito parametrami neovplyvňuje len expozíciu, ale aj zachytenie pohybu, hĺbku ostrosti a úroveň šumu. Expozícia je kreatívnym nástrojom. A nástroj by mal fotograf ovládať. Začiatočníci často ponechávajú expozíciu na plnú automatiku. Moderné fotoaparáty sa snažia zistiť, čo fotíte a podľa toho zvolia nielen expozíciu, ale aj spôsob zaostrovania, výber obrazového profilu, či použitie blesku. Dobre to funguje, ak sú splnené podmienky, pre ktoré je automatika navrhnutá. Automatika nefunguje na 100%, niekedy nefunguje vôbec. A tak sa môžeme stretnúť s tým, že fotoaparát použije vstavaný blesk na priamom slnečnom svetle, alebo pri nočných záberoch, kedy majiteľ fotoaparátu fotí hrad vzdialený stovky metrov, pričom nechá automatiku použiť blesk s dosahom 4 metrov. Je veľa majiteľov fotoaparátov, ktorí sú…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2019-06-19 14:58:40
Mal som kamaráta, ktorý dlho a dôkladne vyberal fotoaparát, pozeral recenzie a napokon aj kúpil. Všetko na ňom nastavoval manuálne, aj ostril manuálne. Podľa neho to bola podstata fotografovania. Nadšený ukazoval svoje prvé výsledky. Akurát na fotkách nebolo poznať, či je to fotene v manuálnom režime, alebo automatickom. Všetky boli vhodné do koša.
 
kwido
2019-06-27 15:33:45
To je jedno.. Pre niekoho je dolezitejsi a uspokojujucejsi proces a nie vysledok
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia