Hore

Fotografujeme so setovým objektívom VII. - Svetelné stopy

Fotografovanie svetelných stôp idúcich áut je u fotografov v obľube. Patrí to medzi techniky, ktoré zaraďujeme do žánru fotografický experiment.

Začiatočníci majú z takýchto techník strach. Úplne zbytočne. Fotoaparátu sa nemá čo stať a v najhoršom sa im nepodarí nafotiť to, čo chceli. Ale nie je to až tak ťažké.

Takto vyzerajú nočné zábery mnohých fotografov, bez statívu, automatika nastavila ISO 1600 a keby vedela vyklopiť blesk, použila by aj ten (naviac čas skrátila).

Svetelné stopy možno fotografovať aj pokročilým kompaktom i keď tento seriál je venovaný začiatočníkom, vlastniacim systémový fotoaparát so základným setovým objektívom.

Jediné, čo budeme okrem fotoaparátu so setovým objektívom potrebovať, je statív. Ďalej odporúčam diaľkovú spúšť a polarizačný filter, nie sú však nutné. Ja som použil Olympus OM-D E-M10 Mark II so setovým objektívom M.Zuiko 14-42/3,5-5,6 EZ a ministatív Manfrotto Pixi Evo.

Fotiť svetelné stopy zvládnete aj základnou amatérskou zostavou.

Moja zostava: Olympus OM-D E-M10 Mark II so setovým objektívom M.Zuiko 14-42/3,5-5,6 EZ a ministatív Manfrotto Pixi Evo.

Výber miesta a času

Základom pre úspech je výber správneho miesta s dostatočnou frekvenciou dopravy. Ja som si vybral križovanie Mostu SNP a cesty vedúcej popri Dunaji. Vyvýšene miesto je dôležité, aby ste svetelné stopy videli proti pozadiu cesty. Ja som zvolil známe miesto na terase Bratislavského hradu. V tomto jesenno-zimnom prechodnom období slnko zapadá pomerne skoro, takže krátko po jeho západe práve prebieha dopravná špička. Áut, autobusov a električiek je dostatok a ak niečo nepokazím, tak fotenie dopadne dobre.

Ja som si vybral miesto na hradbách s dobrým výhľadom na Most SNP a nábrežie Dunaja.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
spektrum
2016-12-05 19:05:24
Ale si sa vyhral ako fotka sa mi najviac paci ten fotak s Live a rozostrenym pozadim, to ma emocie, niekde nablizku je clovek
 
blahoslav J B Art
2016-12-05 20:45:45
Canon PowerShot A40, rozlisenie 2 Mpx, ohnisko 105mm, ISO 50, cas 4 sek, clona 4.8
odfotene v sobotu 13.decembra 2003, o 17:22 ... ako ten cas leti
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované