Hore

Fotografujeme so setovým teleobjektívom I. - úvod

Po dlhšej prestávke pokračujeme v našej Fotoškole o fotení so setovým objektívom. Tentokrát vymeníme zoom štandardného rozsahu za teleobjektív.

Aj ten býva často súčasťou setu s amatérskou zrkadlovkou alebo bezzrkadlovkou. Nie je tak univerzálny, ale významne rozširuje možnosti fotografa z hľadiska snímania vzdialenejších objektov a detailov. Ukážeme si, že aj veľmi lacný telezoom môže odviesť kopec dobrej práce.

Celým seriálom nás sprevádzal Olympus OM-D E-M10 Mark II. V tejto časti má premiéru jeho nástupca Mark III, ktorý sa ešte viac približuje začínajúcim fotografom, pre ktorých je táto séria určená. Samozrejme informácie sú tu všeobecné a platia pre ľubovoľný fotoaparát, zrkadlovku i bezzrkadlovku a vlastne aj ultrazoomy.

Mojou snahou je naučiť vás kreatívne využívať vlastnosti objektívov, dané ich parametrami.

Teleobjektív budem častejšie porovnávať so základným zoomom, tzv. seťákom. Ak použijem označenie štandardný zoom/základný zoom, bude sa jednať práve o seťák s rozsahom 14-42 mm (a jeho ekvivalentoch).

Parametre setového teleobjektívu

Fotky v novej sérii sú nafotené touto zostavou: Olympus OM-D E-M10 Mark II M.Zuiko 40-150/4-5,6 ED MSC. Je to najlacnejšia aktuálna zostava od Olympusu, základného modelu bezzrkadlovky s hľadáčikom a najobyčajnejšieho telezoomu.

Teraz k objektívu. Štandardný setový objektív má u M43 fotoaparátu rozsah približne 14-42 mm, u APS-C je to najčastejšie 18-55 mm. Seťáky majú porovnateľný ekvivalent ohniskových dĺžok a tým aj rozsah uhlov záberu. Telezoom sa k začiatočníkovi často dostane ako súčasť tzv. double kitu, čiže zostavy fotoaparátu s dvomi lacnými objektívmi. Ja budem fotiť s Olympus M.Zuiko 40-150/4-5,6 ED MSC. Stojí necelých 140€, v kite vás vyjde približne na 100€. Je to teda jeden z najlacnejších objektívov na trhu. Ak máte APS-c zrkadlovku alebo bezzrkadlovku, jeho ekvivalent je objektív s rozsahom približne 70-200 mm. Väčšinou býva rozsah o niečo väčší, napr. 55-230, alebo až 55-300 mm.

Najrozšírenejším amatérskym fotoaparátom je stále zrkadlovka, toto je lacný telezoom pre DSLR Canon so snímačom APS-C.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované