Hore

Fotografujeme so základným objektívom III. - začíname fotografovať

V tretej časti sa naučíte ako pracovať s hĺbkou ostrosti, správne zaostrovať a aký expozičný program používať.

Na zoznámenie sa s novým objektívom je najlepšia prechádzka. Vyraziť do mesta alebo prírody a vyskúšať si, čo sa s ním dá nafotiť. Najprv však trochu teórie.

Väčšina začiatočníkov fotí s lacnejšou výbavou, najčastejšie APS-C DSLR/CSC alebo Micro 4/3 bezzrkadlovkou. Preto aj ja budem v celom seriáli používať lacnejšiu výbavu, rovnako ako v sérii o fotení so setovým objektívom. Používať budem Micro 4/3 bezzrkadlovku Olympus OM-D E-M10 Mark II (základný model radu OM-D) a základný objektív M.Zuiko 25/1,8 MSC.

Expozičný režim

Veľmi často budete využívať malú hĺbku ostrosti. Tú ovplyvňuje clona a preto je najpraktickejšie používať expozičný program predvoľby clony A/AV. V prípade potreby použite korekciu expozície +/- pre zosvetlenie alebo stmavenie fotografie podľa vášho zámeru.

Pri programe A/Av vy ako fotograf nastavujete clonu, automatika fotoaparátu dopočíta a nastaví, na základe merania svetla, expozičný čas. Nastavením clonového čísla budete regulovať hĺbku ostrosti.

S expozíciou súvisí problém, s ktorým sa pri svetelných objektívov stretávame. Pri fotení za dobrých svetelných podmienok, na priamom slnku, ak chceme fotografovať s otvorenou clonou, môžeme naraziť na limit uzávierky. U amatérskych fotoaparátov je najkratší čas uzávierky väčšinou 1/4000 s. U zrkadloviek sa toto obmedzenie obísť nedá. Niektoré bezzrkadlovky majú režim elektronickej uzávierky, kde je k dispozícii aj 1/16 000, či dokonca 1/32 000 s. Ak váš fotoaparát nedokáže použiť kratší čas ako 1/4000 s., stretnete sa s tým, že vás fotoaparát varuje, že je potrebné fotografovať kratším časom, ktorý ale nemá k dispozícii. Ako to riešiť?

Môžete privrieť clonu (nastaviť vyššie clonové číslo), ale to znamená nárast hĺbky ostrosti, ktorá môže byť nežiadúca. Svetlo treba ubrať iným spôsobom, použitím filtra. Pre tento účel sa používajú neutrálne šedé filtre. Vyrábajú sa s rôznou hustotou. Pre naše potreby stačí slabší filter, ktorý predĺži expozíciou o 2 až 3 EV. Takéto filtre nesú označenie ND4 a ND8. Aj keď väčšinou postačuje slabší ND4, odporúčam ND8. Môžete ho použiť aj pre atraktívne zábery rozmazanej tečúcej vody. ND4 dobre nahradí aj polarizačný filter, ktorý tiež predĺži expozíciu takmer o 2EV.

Ak máte zrkadlovku a chcete často fotografovať portréty, ND filter si určite zadovážte. Budete ho potrebovať.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Wivik
2018-03-16 22:26:24
Pre mna je tento clanok velkym odrazovym mostikom. Viem v akych asi cislach musim skusat co zvladne moj objektiv. Dakujem.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované