Hore

Improvizujeme pri fotení portrétu

Každý začínajúci fotograf by si veľmi chcel zafotiť v ateliéri, vyskúšať si prácu so svetlom a mať všetko pod kontrolou, pri fotení svojej priateľky alebo kamarátky. Chceli by sme použiť všetky softboxy, beauty dishe, mať neobmedzené technické možnosti a poriadne si nasvietiť scénu. Výnimkou sú snáď len zarytí športoví fotografi alebo dokumentaristi, teda žánre fotografie ktoré nemajú s ateliérovou a štylizovanou fotkou takmer nič spoločné. Tento môj článok bohužiaľ nie je o tom ako si urobiť z obývačky alebo inej stredne malej izby perfektný ateliér, ale skôr o tom čo všetko môžeme pri domácom a amatérskom fotografovaní portrétu využiť.


Táto fotografia kamarátky na kávičke vznikla spontánne pri skúšaní starého Pentaconu Six a 80mm objektívu. Pri fotení som použil statív, pretože v kaviarni bolo dosť málo svetla, ktoré dopadalo cez kaviarenské okno.  1/15s, F2,8, ISO125.

Hľadáme miesto

Ak ste už zabývaní a nemáte práve každú stenu inej zeleno-žlto-červeno-brontohráškovo-marhuľovej farby, váš byt je pravdepodobne plný pekných zákutí, v ktorých sa dajú urobiť obstojné fotografie. Všimnite si napríklad keď fotografujete rodinné fotografie aká časť vášho interiéru vyzerá dobre na fotografiách. Niekedy je príjemné nechať v pozadí knižnicu, či rozsvietenú lampu namiesto zhasnutej. Takéto jemné posuny môžu urobiť z bežnej tuctovej či bežnej rodinnej fotografie o niečo krajšiu portrétnu fotografiu, ktorá nebude mať len informačnú spomienkovú hodnotu, ale bude mať aj svoje estetické kvality. V zásade začínajte od jednoduchšieho pozadia (napríklad steny) a pokračujte niečím členitejším ako závesy, knižnica, regály a pod. Podobne postupujte aj pri fotografovaní v exteriéri.


V tomto prípade opäť poslúžilo okno orientované na sever ako zdroj prirodzeného mäkkého svetla. Kompozíciu mi trochu spestril odraz na lesklom stole. Nemusel som použiť statív, pretože som mal vysokosvetelný 50mm objektív Sigma nasadený na FF zrkadlovke Canon EOS 5D MkII. Nepoužil som odrazku ani nič iné na vyplnenie tieňov. 1/160s, F2, ISO 400.

Hľadáme svetlo

Síce možnože som zástanca blýskania v štýle strobist a tiež aj fotografovania v ateliéri,  no pri portrétovaní v reálnom prostredí stále uprednostňujem prirodzené svetlo. Prirodzené svetlo je prvým predpokladom toho, že fotografie vyjdú prirodzene a istým spôsobom pravdivo či dôveryhodne.
Okná sú veľmi vhodným zdrojom mäkkého osvetlenia, ktoré je vždy poruke. Najmä ak cez ne nesvieti priame slnečné svetlo, je okno ideálnym zdrojom svetla pre fotenie portrétu. Predpokladám, že chcete urobiť portréty, na ktorých budú portrétovaní vyzerať pekne a príjemne. Mäkké svetlo vám to umožní. Ak by ste chceli dramatickejší charakter osvetlenia, poslúži vám skôr to priame slnečné svetlo prenikajúce cez okno. My však nechceme spravidla vytvárať divadelné alebo až strašidelné kreácie, preto mäkké svetlo bude na začiatok to pravé.

V exteriéri najradšej fotografujem v tieni, pretože mi poskytuje mäkké svetlo, čo je príjemné nielen pre mňa ako fotografa, ale aj pre portrétovaného, ktorý nemusí žmúriť do slnka.


Pri fotení portrétov vo fotoateliéri som počas prestávky vyskúšal urobiť niekoľko záberov aj v susednom maliarskom ateliéri. Boli z toho nakoniec najlepšie fotografie z toho dňa.

Pravdivosť

Na začiatok nie je dobré ani príliš špekulovať a vymýšľať ohľadom pózovania.
Ak fotíte obyčajného človeka a nie profi modelku, najlepšie bude ak ho usadíte za stôl a dáte mu nejakú drobnosť ako šálka a pod. do ruky. Ľudia často nevedia čo s rukami a takto predídete krkolomným pózam, zaťatým pästiam a zahnutým „drápom“ z kŕčovito držaných prstov. Pokúste sa do svojich fotografií dostať trochu pravdivosti a bezprostrednosti.


Aj banálna póza nám pomôže na začiatku fotografovania urobiť použiteľné zábery. 135mm ohnisko na Full Frame zrkadlovke mi pomohlo odpichnúť modelku od aj tak pomerne rušivého pozadia. Canon EOS 5D MkII, 1/400s, F2,8, ISO400.

Minimum techniky

Ak fotíme portrét spravidla nepotrebujeme veľa techniky. Postačí nám jeden – dva objektívy, fotoaparát a niekedy budete potrebovať aj statív. Príliš veľa techniky bude rozptyľovať vašu pozornosť. Vo svojich fotografických začiatkoch som fotil portréty s Nikonom D200 a pevným 50mm objektívom so svetelnosťou F1,8 za asi 100 Eur. Občas som použil biely papier ako odrazku. Jednoducho na nič iné neboli financie. Dnes, keď už mám nakúpenú všelijakú drahú techniku, sa zase vraciam k takejto jednoduchej zostave, pretože ma to hodne oslobodzuje od vymýšľania nad tým, či si nasadím 70-200 alebo 24-70, či si dám aparát na statív, alebo či si nemám do scény blysnúť a pridať aj nejakú odrazku... Jednoducho mám len 50mm objektív tak sním musím niečo nafotiť. S minimom techniky sústredím svoju pozornosť skôr na portrétovaného človeka a svoju energiu venujem skôr komponovaniu, pozorovaniu svetla a zachytenia celkovej atmosféry. Zvyčajne fotím 90% klasických portrétov s Full Frame zrkadlovkou s 50mm a 85mm pevnými objektívmi. Ak chcem zachytiť aj zaujímavé okolité prostredie ktoré súvisí s portrétovaným použijem 24mm alebo 35mm objektív. Ak fotografujete s APS-C zrkadlovkou na začiatok bude pre vás dobrý 35mm a 50mm objektív. Pokojne zvoľte tie najdostupnejšie modely so svetelnosťou F1,8 alebo F2.


Kamarátka fotila po prvýkrát, takže pózy a kompozície som musel vymýšľať ja. Bol som veľmi rád tomuto ležiacemu kmeňu, ktorý jej poslúžil ako sedačka. Tu som použl 1,5 metrový difúzny panel, na rozptýlenie svetla, pretože sme fotili na priamom poobednajšom slnku. Canon EOS 5D MkII, 1/1000s, F2,8 ISO 400, ohnisko cca 70mm.

Ešte malá poznámka k tomu prečo nepoužívať zoom. Hlavným dôvodom je aspoň pre mňa svetelnosť. Dobrá svetelnosť objektívu vám doslova rozviaže v teréne ruky. Ak máte málo svetla tak jednoducho odcloníte a je po probléme. Druhým dôvodom je lepšia izolácia portrétovaného od pozadia vďaka vysokej svetelnosti. Niektorí fotografi tiež tvrdia, že s pevným ohniskom dôslednejšie komponujeme a pri fotení viacej premýšľame. Ak práve objavujete čaro fotografovania so svetelnými objektívmi, možno stojí za to prečítať si aj tento článok, ako aj diskusiu pod ním


Hoci som mal dopredu pripravené fotografovanie, čo sa týkalo stylingu a pózovania, nakoniec som použil na niekoľkých záberoch aj figúrky z novinového papiera, ktoré som náhodou našiel na chodbe. Nikon D200, 1/60s,F4,5, ISO 100.

Nezanedbajte prípravu

Vyššie som písal, že na portrétovanie nepotrebujeme veľa techniky a stačí nám jeden objektív a fotoaparát – to však neznamená, že máme zanedbať prípravu a len tak schytiť foťák a fotiť. Mali by ste dobre poznať svoj fotoaparát a čo dokáže, ako aj to čo už nezvládne. Pred fotením si ešte doma vždy skontrolujte kartu, stav batérie, nastavte správne podanie JPEG či vyváženie bielej na auto a urobte aspoň jeden kontrolný záber, napr. autoportrét. Pri fotení používajte správne vyváženie bielej ako aj ďalšie nastavenia podania obrazu hoci fotografujete do RAW. Budete mať lepšiu predstavu o výslednej fotografii a nebudú vás rušiť posunuté farby či malý kontrast. Premyslite si tiež v predstihu ako chcete konkrétneho človeka fotiť, aké bude pozadie, svetlo, kompozícia. Zvážte či nebudete potrebovať statív. Inšpirujte sa aj na internete známymi portrétmi svetových fotografov. Predstavte si dva naozaj dobré zábery, tak ako by ste ich naozaj chceli zachytiť. Ak toto máte nachystané, tak ste pripravení na fotenie.

 
Svetlo lampy pomohlo vytvoriť farebne zaujímavejšiu fotografiu a dotvoriť teplejšiu atmosféru sivého jesenného večera v kaviarni. Opäť fotografované pri okne, bez použitia odraziek alebo bleskov. Canon EOS 5D MkII 1/125s, F1,4 ISO 400, ohnisko 50mm.

Komunikujte

Asi najhoršie je byť pri fotografovaní portrétu stále skrytý za fotoaparátom a pozerať len do hľadáčika. Skúste sa čo najviacej pri fotení s portrétovaným rozprávať a nezanedbávať očný kontakt. A nezabudnite na prestávku, najmä ak máte na pláne viacero odlišných záberov a fotenie trvá dlhšie ako pol hodinu. Počas prestávky môžete dostať ten najlepší nápad a urobiť dobrý bezprostredný záber.

 
Kozmetický kufrík poslúžil v čase núdze ako malá sedačka... Oba obrázky boli fotené 50mm objektívom na EOS 5D MkII pri clone F1,6 a F2.

Zhrnutie

Fotografie používa fotograf namiesto slov - na tom sa asi všetci zhodneme, inak by sme nefotili. Majte to na pamäti aj pri fotení portrétov. Rozprávajte pravdivo, úprimne a s ľahkosťou. Svetlo nech je vašou štylistikou a vhodná technická kvalita zas zvládnutou gramatikou. Výraz portrétovaného nech je obsahom vášho fotografického rozprávania. Zostáva mi už len popriať pekné svetlo!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
quaq
2012-01-25 09:57:11
likujem, aj keď ten kaviarenský sa mi viac pozdáva s vypnutou lampou samozrejme že so zapnutou je efektnejší akurát lampa je príliš výrazná a podľa mňa nežiadúco odpútava pozornosť od samotného portrétu
 
muska
2012-01-25 10:19:25
Pekne spracované.
 
haplo602
2012-01-25 11:02:40
príspevok od: quaq
likujem, aj keď ten kaviarenský sa mi viac pozdáva s vypnutou lampou samozrejme že so zapnutou je efektnejší akurát lampa je príliš výrazná a podľa mňa nežiadúco odpútava pozornosť od samotného portrétu
presne toto lampa by mala svietit na stenu ZA hlavou nech taha oci na hlavny objekt a nie niekde mimo do rohu ...

ale inac dobry clanok ...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-25 11:17:21
príspevok od: haplo602
presne toto lampa by mala svietit na stenu ZA hlavou nech taha oci na hlavny objekt a nie niekde mimo do rohu ...

ale inac dobry clanok ...
hlavne vo výstupe z fotenia bola vybratá iná kompo na ležato a aj poza - hento je vyslovene ilustračka kvôli článku lebo so zhasnutou som mal len túto jednu na výšku a chcel som jednu podobnú kompo do článku - nech je to systém pred a po a nie uplne iná fotka
 
panpriatel
2012-01-25 11:52:59
príspevok od: Jozef Peniak
hlavne vo výstupe z fotenia bola vybratá iná kompo na ležato a aj poza - hento je vyslovene ilustračka kvôli článku lebo so zhasnutou som mal len túto jednu na výšku a chcel som jednu podobnú kompo do článku - nech je to systém pred a po a nie uplne iná fotka
he...
V pohode clanok!
V provom rade mi pride ze ta foto z pentaconu six neni dobre upravena... tie okraje by mali byt total cierne a v tej pletovke by mohla byt klidopido kresba... nepisal by som to kebyze to nebola malickost ktora trosinka tej foto ubera...
Ale inak super fotka. podla mna urcite najlepsia s celeho clanku! Velmi sa mi paci...
Velmi ma to bavi ked vedla seba polozis fotky s fotoaparatu co sa da kupit za 50 euri a s fotaku do 1000cky... a cuduj sa svete kde sa podeli tie 100vky eur
Ale v kazdom pripade pekny clanocek fajn fotky.
 
maTTo_corp
2012-01-25 11:57:35
príjemný článok, pekné fotky...

jediné s čím si dovolím nesúhlasiť je úvod článku...minimálne ja osobne som sa v takom opise nenašiel a to niesom zarytý športový fotograf alebo dokumentarista strobist experimenty považujem za zábavu ale pokiaľ ide o portréty, vždy mi bolo sympatické využitie denného svetla bez akejkoľvek osvetľovacej techniky...

a ešte k tomu používaniu zoomov ktoré bolo spomenuté v článku....mne osobne zoomy všeobecne nejako nesadli...tamron 17-50 som mal akurát na dovolenke a dokopy nie dlhšie ako 2 mesiace než som ho predal....cítil som určitú nespokojnosť a nebavilo ma fotiť tak, ako ma to baví s pevnými sklami...výnimkou sú hádam len ultrawide zoomy....
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-25 12:05:31
príspevok od: maTTo_corp
príjemný článok, pekné fotky...

jediné s čím si dovolím nesúhlasiť je úvod článku...minimálne ja osobne som sa v takom opise nenašiel a to niesom zarytý športový fotograf alebo dokumentarista strobist experimenty považujem za zábavu ale pokiaľ ide o portréty, vždy mi bolo sympatické využitie denného svetla bez akejkoľvek osvetľovacej techniky...

a ešte k tomu používaniu zoomov ktoré bolo spomenuté v článku....mne osobne zoomy všeobecne nejako nesadli...tamron 17-50 som mal akurát na dovolenke a dokopy nie dlhšie ako 2 mesiace než som ho predal....cítil som určitú nespokojnosť a nebavilo ma fotiť tak, ako ma to baví s pevnými sklami...výnimkou sú hádam len ultrawide zoomy....
presne - je to aj o tom bavení
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-25 12:09:12
príspevok od: panpriatel
he...
V pohode clanok!
V provom rade mi pride ze ta foto z pentaconu six neni dobre upravena... tie okraje by mali byt total cierne a v tej pletovke by mohla byt klidopido kresba... nepisal by som to kebyze to nebola malickost ktora trosinka tej foto ubera...
Ale inak super fotka. podla mna urcite najlepsia s celeho clanku! Velmi sa mi paci...
Velmi ma to bavi ked vedla seba polozis fotky s fotoaparatu co sa da kupit za 50 euri a s fotaku do 1000cky... a cuduj sa svete kde sa podeli tie 100vky eur
Ale v kazdom pripade pekny clanocek fajn fotky.
to bude tým skenom
http://www.jozefpeniak.blogspot.com/2011/01/skatula-od-topanok-namiesto-skeneru.html
 
haplo602
2012-01-25 12:30:20
príspevok od: Jozef Peniak
to bude tým skenom
http://www.jozefpeniak.blogspot.com/2011/01/skatula-od-topanok-namiesto-skeneru.html
HDR a mas to
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-25 12:43:17
príspevok od: haplo602
HDR a mas to
HDR je pre uchylákov - ja to moc nemusím, pomaly v nijakej podobe Kresba tam je - ked nie na monitore u teba, tak v RAW u mna určite, len mám pokazený AF an tom P Sixe takze je ostre ucho - sak sa mrkni na blog a zväčši si ju, čierny okraj nemôže byť lebo tam blysol blesk a odrazil sa od škatule na film.
 
branislavbuzek
ocenenie redakciou 2012-01-25 14:05:36
sám by som to lepšie nenapísal
 
panpriatel
2012-01-25 14:12:28
príspevok od: Jozef Peniak
to bude tým skenom
http://www.jozefpeniak.blogspot.com/2011/01/skatula-od-topanok-namiesto-skeneru.html

jo jo... to bude ono.
 
panpriatel
2012-01-25 14:13:36
príspevok od: Jozef Peniak
HDR je pre uchylákov - ja to moc nemusím, pomaly v nijakej podobe Kresba tam je - ked nie na monitore u teba, tak v RAW u mna určite, len mám pokazený AF an tom P Sixe takze je ostre ucho - sak sa mrkni na blog a zväčši si ju, čierny okraj nemôže byť lebo tam blysol blesk a odrazil sa od škatule na film.
keby si si to rad nazvatsoval tak sa ozvy...!
 
haplo602
2012-01-25 14:27:09
príspevok od: Jozef Peniak
HDR je pre uchylákov - ja to moc nemusím, pomaly v nijakej podobe Kresba tam je - ked nie na monitore u teba, tak v RAW u mna určite, len mám pokazený AF an tom P Sixe takze je ostre ucho - sak sa mrkni na blog a zväčši si ju, čierny okraj nemôže byť lebo tam blysol blesk a odrazil sa od škatule na film.
P Six ma AF ? to je nejaky novy model
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-25 14:35:07
príspevok od: haplo602
P Six ma AF ? to je nejaky novy model
najnovší!
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-25 14:35:31
príspevok od: branislavbuzek
sám by som to lepšie nenapísal
nepreháňaj zase!
 
kulkovsky
2012-01-25 15:41:44
perfektný článok myslím že každému pomôže tak ako aj mne...už sa teším na jar a nové foto úlovky už chce SLNKOO !!!
 
noik
ocenenie redakciou 2012-01-25 15:48:00
vyborny clanocek...potesil ma aj skatulovy skener
 
pathy
2012-01-25 16:26:34
mas zaujimave veci na chodbe Inak super citanie..fotky tiez prijemne.
 
markato1
2012-01-25 18:53:03
zaujimavy clanok,doplneny peknymi fotkami
 
FajlajpB
2012-01-25 21:28:03
Super článok , zaujímavý plus pekné fotky
 
wildkat
externý redaktor ocenenie redakciou 2012-01-25 23:28:30
dobré čítanie, vďaka.
 
Jerry C.
2012-01-26 22:49:38
opäť som sa niečo nové dozvedel ,vďaka za článok Jozef !!!
 
norris
2012-01-27 11:46:11
super článok...dostal som chuť ísť fotiť
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-27 14:22:24
Tak to splnilo ucel
 
yves998
2012-09-15 16:50:54
kvalitny clanok,dobre citanie,cool
 
Matej1
2012-11-25 16:07:20
Super článok
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované