Hore

Keď potrebujete vyššie rozlíšenie

Ešte chvíľu potrvá, kým sa do rúk amatérom dostanú fotoaparáty s rozlíšením 30-40 Mpx. Pre väčšinu je tak vysoké rozlíšenie nielen zbytočné, ale dokonca zaťažujúce. Niektorí ho však využijú. V niektorých situáciách sa dá natívne rozlíšenie fotoaparátu obísť a je jedno, aký fotoaparát máte.

Pri veľkoformátovej tlači (aspoň 70x50 cm) oceníte, ak má váš fotoaparát snímač s vysokým rozlíšením. 20 Mpx je dnes už štandard aj u amatérskych fotoaparátov. Stačí, či nestačí?

Pri tlači sa počíta s nedokonalosťou ľudského oka. Pri hustote tlače nad 300 DPI (body na palec) nedokáže náš zrak rozoznať jednotlivé tlačové body. Platí to pri bežnej pozorovacej vzdialenosti cca 60 cm. Veľké fotografie si pozeráme ale z väčšieho odstupu, preto postačuje aj menšie DPI. U billboardov je to niekedy len 1/10 toho, čo potrebujeme pre fotografie pozerané zblízka. Pri fotografiách väčších ako 1 meter postačuje kvalita tlače okolo 150 DPI. Máme DPI, máme rozmery fotky, vieme ľahko vypočítať, aké rozlíšenie fotografie potrebujeme. Na metrovú fotku je to 24 Mpx, pri 150 DPI. Vďaka extrapolácii dokážeme, u technicky kvalitnej fotky, vytlačiť takmer bez straty kvality aj o 50% väčší rozmer. Kto ale nechce kompromis, potrebuje vyššie rozlíšenie. Fotoaparátov s rozlíšením viac ako 24 Mpx nie je veľa a nepatria medzi lacné. Olympus ponúka riešenie v podobe funkcie Multishot. Nemôže mať ale každý Olympus. Ale môžeme si od neho zobrať inšpiráciu. Keď to nejde nafotiť naraz, urobíme a spojíme záberov viac. Kvôli špecifickému postupu, akým Multishot fotografia vzniká, nedokážeme ju napodobniť. Pre riešenie musíme inam. Použijeme rovnaký postup ako u panoramatickej fotografie.

Olympus PEN-F + setový objektív 14-42EZ. Rozlíšenie fotografie zhodné z rozlíšením snímača, čiže 20 Mpx. Z kvalitne nasnímanej fotografie je možné tlačiť fotografie formátu 70x50 cm. Väčšina amatérskych fotografov väčšie fotky netlačí.

Aby sme dostali záber s približným pomerom strán, ako má snímač (3:2 alebo 4:3), budeme potrebovať 3 až 4 fotografie, ktoré sa musia prekrývať o 20-30%. Počítať musíme aj s orezom, kvôli kompenzácii sférického skreslenia pri panoramovaní. Výsledná vyskladaná fotografia tak nebude mať trojnásobné rozlíšenie. Počítajte s nárastom rozlíšenia o 50 až 100% U 24 Mpx fotoaparátu sa dostaneme pri presnej práci tesne pod 50 Mpx.

Technicky kvalitná fotografia (ostrá, nezašumená, dobre exponovaná a upravená) s rozlíšením nad 20 Mpx sa dobre extrapoluje (softvérové zvýšenie rozlíšenia). V obehu je stále dosť fotoaparátov s rozlíšením 12 -14 Mpx, tu má technika skladania väčší význam.

Pri panoramatickej fotografii sa odporúča statív s nodálnou hlavou. Začiatočník, alebo mierne pokročilý amatér, je rád, ak má aspoň ako tak slušný statív. Často fotografuje bez neho, najmä teraz keď sa účinnosť stabilizácie zlepšuje. Popísaná…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2017-05-31 07:35:31
" Olympus ponúka riešenie v podobe funkcie Multishot. Nemôže mať ale každý Olympus."
Netyka sa to len Olympusu, podobnu funkciu mam dokonca v mobile (Asus Zenfone 3) a implementovat sa to da do kazdeho fotaku ktory ma mechanicku stabilizaciu (teda sa da pohybovat cipom/optickym prvkom v objektive).
 
pridalamichal
2017-05-31 13:21:58
"Predstavili sme si odľahčenú techniku, ktorú používajú niektorí špičkoví krajinkári."
ja som sa pousmial nad týmto, a to preto, že ja túto techniku používam dosť často, ale za špičkového sa nepovažujem . v niektorých prípadoch to proste bez tejto techniky neide, hľavne keď fotíte starou šumkou ako ja alebo máte len pevnú 300vku (na DX) a potrebujete odfotiť niečo, čo sa Vám nemestí do jednej fotky.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované