Hore

Maximum pre kvalitu fotografii I.

Fotografia nemusí byť dokonalá aby mala svoju výpovednú hodnotu. Vo väčšine prípadov však musí spĺňať určité technické aj obsahové kritéria kvality.

Porušenie týchto kritérií musí byť podmienené určitým kreatívnym zámerom autora.

Najnovšie je veľmi populárna nedokonalá technická kvalita fotografii z Loma, Holgy, či dierkovej komory. Na takýchto fotografiách je zrejmé, akou technikou boli snímané a cení sa na nich práve ich nedokonalosť.

Ak však fotografujete zrkadlovkou, boli by technické nedostatky ako sú - nesprávna expozícia, neostrosť, posunuté farby, silná vinetácia - považované za chybu. Pokiaľ by však neboli urobené za účelom napodobenia vyššie spomenutých postupov snímania. K tomuto účelu slúžia rôzne optické zariadenia (filter, lensbaby), zámerne zlé nastavenie fotoaparátu, alebo sa využíva postprocesing v počítači.

Vo všeobecnosti chce však fotograf dosiahnuť maximálnu kvalitu fotografie. Prvým predpokladom je vlastnenie kvalitného technického vybavenia, druhým znalosť fotografovania. A nakoniec je to aj znalosť práce s fotografiou
v procese jej spracovania.

Výbava

Diskutovať o tom, že výber fotoaparátu a objektívov má zásadný vplyv na technickú kvalitu fotografie, dúfam netreba. Veľa dobrých fotografov stroskotáva práve na nedostatočnom vybavení. Ich fotoaparáty majú nedostatočné rozlíšenie alebo nezvládajú šum pri nastavení na vyššiu citlivosť. Objektívy trpia obrazovými chybami, vinetáciou, chromatickou vadou, sférickým skreslením alebo nedostatočnou rozlišovacou schopnosťou. Prípadne ich brzdia určité parameter fotoaparátov - malý hľadáčik, pomalé zaostrovanie, zlá ergonómia. Ich objektívy majú malú svetelnosť, alebo im chýbajú objektívy s určitou ohniskovou dĺžkou, prípadne špeciálne objektívy (portrétne, tilt-shift, makro...). Netreba zabúdať na príslušenstvo: filter, blesky, statívy...

Znalosti

Ani najlepší fotoaparát na svete neurobí z každého profesionálneho fotografa. Na to je potrebný talent a znalosti. Nie každý disponuje talentom pre fotografiu. Ale výhodou fotografie je, že na to aby ste robili širšou verejnosťou akceptovateľné zábery nepotrebujete výraznejší talent (nejaké to umeleckejšie cítenie sa vždy zíde). Umenie fotografie sa dá  zvládnuť ako remeselná zručnosť (podobne ako riadenie automobilu). Vaše fotografie môžu byť správne exponované, ostré a dodržiavať základné kompozičné pravidlá, ale bez talentu asi nebudete ohurovať inovatívnym pohľadom na svet.


Znalosť kompozície, psychológie farieb, svetlo...

Keď mi "nefotografovia" ukazujú svoje fotografie
z dovolenky, výletu, rodinnej oslavy, prvé čo mi udrie do očí nie je nízka technická kvalita (príliš ju neočakávam, keďže väčšinou fotografujú bežnými kompaktmi), ale zlá kompozícia. Kompozícia má svoje základné pravidlá. Niektoré z nich sú prevzaté z iných umeleckých žánrov (kresba, maľba), iné sa vytvorili pre potreby fotografie.
Ak si ich naštudujete a aplikujete pri fotografovaní, urobíte veľký krok pre zlepšenie vašej tvorby. Neskôr ich môžete vedome porušovať alebo si vytvárať vlastné kompozičné pravidlá.

Ďalej by ste sa mali venovať psychológii farieb, perspektíve, práci so svetlom a tieňom. Študujte diela klasických maliarov, sochárov, architektov, filmárov
a samozrejme fotografov. Čerpajte z ich talentu pre kompozíciu, harmóniu, zachytenie kontrastov, výrazu, akcie.  


Znalosť fotografických postupov

Oproti maľbe a kresbe sa pri tvorbe fotografii používajú iné tvorivé a výrazové prostriedky. Po prvé je to použitie objektívov. Pri maľbe a kresbe autor sleduje svet svojími očami, z toho je odvodená aj perspektíva a práca s hĺbkou ostrosti.  Široká paleta objektívov je schopná zachytiť scénu s rôznym uhlom záberu, perspektívou, selektívnym zaostrením a rôznou hĺbkou ostrosti. Práve to používa fotograf ako kreatívny nástroj. Keď sa pozerá na svet okolo seba, v hlave si predstavuje, ako sa jednotlivé časti scény zachytia rôznymi objektívmi.

Fotografovi musia byť absolútne zrejmé základné fotografické pojmy: exponometria, čas, clona, ISO, WB, kontrast, saturácia, synchronizácia blesku... To sú jeho základné nástroje. Musí zvládať prácu v rôznych svetelných podmienkach.

Jednotlivé žánre fotografie si vyžadujú konkrétne postupy, správny výber techniky, príslušenstva, prípadne špecifické znalosti prírody či sociálneho prostredia. Bez riadnej prípravy na akciu máte len malú šancu zachytiť dobrú fotografiu.

Znalosť fototechniky

Fotoaparát a príslušenstvo je vaším výrobným nástrojom. Perfektné zvládnutie ergonómie a nastavenia  patria medzi základné vedomosti. Ak nedokážete využiť technické možnosti vášho fotoaparátu (samozrejme aj ďalšieho príslušenstva), nebudete môcť zachytiť určité momenty v takej kvalite, aká je s danou výbavou možná.

K lepším záberom vám pomôže aj pochopenie konštrukcie fotoaparátov, objektívov, či bleskov. Ako pracuje závierka, clona, automatické zaostrovanie, kedy je možné použiť blesk. S príchodom digitálneho spracovania fotografie sa zmenili aj požiadavky na znalosť technológie zachytenia obrazu. Kedysi si fotograf vyberal filmy s rôznou charakteristikou
a citlivosťou, podľa situácie a zámeru. Využíval špecifické podanie farieb (alebo prevod farieb do ČB škály), kontrast, mieru zrna. Súčasný fotograf využíva vlastnosti snímača, farebné priestory, digitálne filtre, nastavenie prevodníkov, rôzne súborové formáty.

Na to nadväzuje digitálne spracovanie obrazu v počítači. Aj tu má dobra výbava výrazný vplyv na kvalitu fotografie. Kvalitný monitor, softvér, kalibrácia, colormanagement. Aj toto dnes neodmysliteľne patrí k práci fotografa. Grafický editor je dnes digitálnym ekvivalentom fotokomory. K základným znalostiam patrí spracovanie formátu RAW. Pre kreatívnu tvorbu, pokročilé retuše, kolážovanie, fineartfotografiu je potrebné zvládnuť prácu s vrstvami, maskami, filtrami, štetcami. Niektorí fotografi prevýšia svojími schopnosťami v postprocesingu aj profesionálnych grafikov.

Poznajte svoj cieľ

Vybavený technikou a znalosťami máte šancu na úspech. Treba však preto aj niečo urobiť. Úspech dosiahnú ľudia
s jasnou viziou a veľkým odhodlaním. Je na škodu, ak neurobíte tú najlepšiu možnú fotografiu len preto, že sa vám nechcelo nosiť nejakú časť výbavy, nasadiť polarizačný filter, ľahnúť na zem, či počkať hodinku na lepšie svetlo.

Stanovte si konkrétne ciele, môže sa jednať o malý a jednoduchý projekt. Ale ak si ho naplánujete a poriadne premyslíte, uvidíte, že dosiahnete nielen vyššiu technickú, ale aj obsahovú kvalitu.

Zhrnutie na záver

  1. Investícia do kvalitnejšej  fototechniky a príslušenstva sa odrazí vo vyššej kvalite fotografii a v širších možnostiach snímania. Asi najväčšie tvorivé možnosti dávajú fotografovi objektívy. Statív, externý blesk a filter by mali patriť k základnej výbave.
  2. Vzdelávajte sa a inšpirujte sa! Čím viac toho o fotografovaní a umení viete, tým lepšie. Pri fotografovaní vám pomôžu aj všeobecné vedomosti o kultúre, športe, prírode, technike, ľuďoch. Veď aj samuraji sa neučili len bojovať, ale venovali sa poézii, kaligrafii, či ikebane.
  3. Kompozícia je prvým predpokladom úspešného zvládnutia fotografie. Nie však jediným. Fotografia má mnoho vyjadrovacích možností. Spoznajte ich!
  4. Spoznajte maximálne limity a možnosti vášho fotoaparátu a príslušenstva. Jeho ovládanie by sa pre vás malo stať intuitívnym. Učte sa zvládať rôzne fotografické žánre a situácie. Predovšetkým čo  od vás ako od fotografa vyžadujú a za akých podmienok sú zachytiteľné.
  5. Práca s počítačom neodmysliteľné patrí k údelu fotografa. Naučte sa využívať prednosti snímania do formátu RAW a jeho spracovania.
  6. Odhodlanie, pracovitosť, jasný cieľ.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
2009-04-27 17:07:52
Výborný článok, poučný a dobre spracovaný..
 
alienx51
2009-04-27 18:19:28
članok sa mi páčil :-)
 
duroslav
2009-04-27 18:35:31
Kde sú EXIF-y k obrázkom? :-)))
 
zuzuliena
externý redaktor 2009-04-27 18:35:46
... odhodlanie by bolo, este preciznost, znalosti a vybavu ... jasny ciel mam teda vytyceny :-)
 
izzino
2009-04-27 19:36:14
príspevok od: zuzuliena
... odhodlanie by bolo, este preciznost, znalosti a vybavu ... jasny ciel mam teda vytyceny :-)
Ale ty mas len odhodlanie, preciznost mam ja a Ape ma znalosti. nemozes mat vsetko.
Pekne zhrnute, kazdy si moze zobrat ponaucenie.
 
JakubCibik
2009-04-27 19:36:25
Skvelé odstavec o výbave však bohužiaľ sedí 100% z mojou situáciou ):
 
jozef1
2009-04-27 20:58:12
A este traba mat cas.
 
zola
2009-04-27 21:01:17
7. atraktivne objekty fotografovania, napr. Seychely z vrtulnika, akty etc. Pre vacsinu je vsak foto to co pre Einsteine husle. Su uspesni vo svojich profesiach a ked si chcu zahrat nepotrebuju Strad3xvarky...
 
vilo1105
2009-04-27 21:14:16
Dobrý članok!
 
Daniel.U
2009-04-27 21:20:57
pocuval som v radiu ako fotili Air Force One so stihackami vo vzduchu s New Yorkom v pozadi. Ktovie aku mali techniku a fotografa ked uz vzlietli s takou masineriou. Mozno im to vsetko posere minilab :-)
 
zuzuliena
externý redaktor 2009-04-27 22:26:41
... no ved, tym som povedala ze od Vas sa mam este co ucit :-)))
 
BRANKY
2009-04-27 22:26:52
pekný článok, veľa ľudí by si ho mala zobrať k srdcu a prečítať aj niekoľko krát, aby sem nepridávali ten odpad čo tu v poslednom čase chodí.... :)
 
2009-04-27 23:35:28
príspevok od: zuzuliena
... odhodlanie by bolo, este preciznost, znalosti a vybavu ... jasny ciel mam teda vytyceny :-)
:-) Dobre zachytene odhodlanie, super vyraz :-)
 
Dzurki Marek
2009-04-27 23:40:05
Je vela ludi, co nevie kde ma investovat peniaze, tak nakupi zrkadla a vysledky su na zaplakanie. Na druhej strane je tu skupina, ktora ma vyborne fotky, lenze kvalita trpi, lebo su fotene malym kompaktom. Co s tym? Neviem ako vas, ale mna dost nici predstava, ze na kvalitnu fotovybavu mam dat 1000, 2000, 3000, ...Euro. Mam odhodlanie mat kvalitnu fotografiu, lenze moj jasny ciel je mat rodinu a tym padom ani moja pracovitost to nepotiahne. :-) Myslim, ze nie som sam. Co s tym?
 
djpali
2009-04-27 23:48:51
príspevok od: Dzurki Marek
Je vela ludi, co nevie kde ma investovat peniaze, tak nakupi zrkadla a vysledky su na zaplakanie. Na druhej strane je tu skupina, ktora ma vyborne fotky, lenze kvalita trpi, lebo su fotene malym kompaktom. Co s tym? Neviem ako vas, ale mna dost nici predstava, ze na kvalitnu fotovybavu mam dat 1000, 2000, 3000, ...Euro. Mam odhodlanie mat kvalitnu fotografiu, lenze moj jasny ciel je mat rodinu a tym padom ani moja pracovitost to nepotiahne. :-) Myslim, ze nie som sam. Co s tym?
Ja by som povedal ze zoznamit sa s niekym kto ma zrkadlo, vylakat ho na fotenie prirody, tam ho dobre ozrat a potom ho presvedcit ze chcel vlastne kompakt, naco nosi taku rarohu ako MARK jednicku s Lkovym sklom. Ze L znamena LAMA, a ze kompaktom spravi to iste :-) Tak ziskas Mark 1, Lkove sklo, Kamarata, Doveru, a poistku. Poistka je, ze na druhy den ked bude chcet mark 1, povies ze si to nepamatas :-)
 
RadoT
2009-04-28 01:41:16
príspevok od: Dzurki Marek
Je vela ludi, co nevie kde ma investovat peniaze, tak nakupi zrkadla a vysledky su na zaplakanie. Na druhej strane je tu skupina, ktora ma vyborne fotky, lenze kvalita trpi, lebo su fotene malym kompaktom. Co s tym? Neviem ako vas, ale mna dost nici predstava, ze na kvalitnu fotovybavu mam dat 1000, 2000, 3000, ...Euro. Mam odhodlanie mat kvalitnu fotografiu, lenze moj jasny ciel je mat rodinu a tym padom ani moja pracovitost to nepotiahne. :-) Myslim, ze nie som sam. Co s tym?
Nemusi to byt prave fotak za 1000, 2000 alebo 3000 eur...

 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-28 06:45:47
príspevok od: Dzurki Marek
Je vela ludi, co nevie kde ma investovat peniaze, tak nakupi zrkadla a vysledky su na zaplakanie. Na druhej strane je tu skupina, ktora ma vyborne fotky, lenze kvalita trpi, lebo su fotene malym kompaktom. Co s tym? Neviem ako vas, ale mna dost nici predstava, ze na kvalitnu fotovybavu mam dat 1000, 2000, 3000, ...Euro. Mam odhodlanie mat kvalitnu fotografiu, lenze moj jasny ciel je mat rodinu a tym padom ani moja pracovitost to nepotiahne. :-) Myslim, ze nie som sam. Co s tym?
Financie su jeden z problemov, ktore byvaju neprekonatelne. Keby kazdy fotografn moholm mat svoju vysnivanu techniku.
 
zuzuliena
externý redaktor 2009-04-28 07:22:10
príspevok od:
:-) Dobre zachytene odhodlanie, super vyraz :-)
:-)))
 
aape
2009-04-28 10:35:46
Ha,ze znalosti.Tusim som aj o pat centimetrov narastol,ale neni to vela na trpajzlika.Je treba mat znalosti,asi.Snazim sa co najviac nasavat,ale mam podozrenie,ze sa v hlave dlho neudrzi.Myslim,ze zakladom vzdy ostane dopracovat sa k technickej dokonalosti.Talen ci uz je alebo nieje,nastastie pri fotografii nieje to najpodstatnejsie.To je prave najvacsia prednost a univerzalnost fotografie.Ak sa casom neprejavi ohurujuce vytvarne citenie,stale ostava dostatok priestoru na vynikajuce zabery.Ako uz bolo povedane.Je to ako soferovanie a vynikajuco soferovat nebolo,nieje a ani nebude domenou -nepochopenych umelcov-.
 
aape
2009-04-28 16:08:53
Musel som sa sem niekolko razy vratit,skutocne vynikajuci clanok.Velmi trefny uvod,dodal by som,ze mnohi co maju vynikajuce a drahe vybavenie sa vracaju k pinholom,holgam a flexaretom.To je uz o talente,kde je mozne citom/ak je/porusovat zakladne pravidla o kompozicii,prepaloch a aj velkych ciernych plochach.
 
aape
2009-04-28 16:19:48
K vybave mozem poznamenat len tolko.Zacinal som PanasonicDMCFZ30.Hrozny pristroj.Podla odbornikov vraj dost dobry.Teraz po roku s CanonomD40 tomu verim,ale ukazte mi jedneho,kto zacina a prvy rok mu staci hoci aj ´kreditka´ s piatimi megapixelmi?Kazdy tuzi po lepsom,aj ten co ma 40-tku tuzi po 5D aspon.Prave tie stare masimky su vyzvou pre tych co uz vedia.Takze mi z toho vlastne vychadza,ze ta technika nebude TO najpodstatnejsie.
 
aape
2009-04-28 16:36:28
Ked uz som sa tak rozkecal,tak aj dajaky poznatok k ostatnemu.Preciznost a odhodlanie su hlavnym motorom k uspechu.Vela penazi a dokonala technika su dolezite,ale nie nevyhnuhnutne.Koniec koncov,tiez som si peniaze nesetril z vreckoveho od rodicov.Mne stacilo dvadsat rokov velmi tvrdo pracovat a tiez nemam vsetko co by som chcel.Ale uz viem,ze sa da urobit dobra fotografia/netvrdim,ze ju mam/Okrem toho technika ide tak rychlo dopredu a ceny tiez klesaju,ze uz sa da aj z letnej brigady zarobit na dostacujuce vybavenie.
 
aape
2009-04-28 16:40:41
Praca s pocitacom JE nevyhnutelna sucast a Karol dobre vie co je pre cloveka ako ja anglictina.Ako ja zavidim vsetkym o polovicu mladsim.Ale mat fotku znamena aj PC,soft,anglicky.Tomu sa neda vyhnut.
 
markato1
2009-04-28 17:27:58
good clanok
 
slavik74
2009-04-28 18:50:43
príspevok od: aape
K vybave mozem poznamenat len tolko.Zacinal som PanasonicDMCFZ30.Hrozny pristroj.Podla odbornikov vraj dost dobry.Teraz po roku s CanonomD40 tomu verim,ale ukazte mi jedneho,kto zacina a prvy rok mu staci hoci aj ´kreditka´ s piatimi megapixelmi?Kazdy tuzi po lepsom,aj ten co ma 40-tku tuzi po 5D aspon.Prave tie stare masimky su vyzvou pre tych co uz vedia.Takze mi z toho vlastne vychadza,ze ta technika nebude TO najpodstatnejsie.
suhlasim ze technika nie je TO najpodstatnejsie. Najpodstatnejsie je chciet.
Problem vidim pri ludoch ktory chcu a myslia si ze bez vela penazi to nepojde v tom, ze nevedia co chcu vlastne fotit. Vidia pekneho vtacika - chcem fotit zver, vidia dynamicky moment z motokrosu - chcem fotit sport, vidia peknu kvapku alebo pavuka - idem fotit makro, alebo sa dam na ludi - ved na tom vela zarobim. Lenze za napr. 500 EUR sa neda kupit vybava s ktorou sa da fotit vsetko, Teda fotit sa da, ale ako to bude vyzerat. Treba si uvedomit aka technika aku kvalitu pri akom type zaberov poskytuje. Makro sa da urobit aj s malym kompaktom, fotit za dobreho svetla aj so starsim telom a setovym objektivom a pod. Ale stale pojde iba o fotenie pre radost, na maly format, lebo ak chce fotograf nieco predat a tym si zarobit na lepsiu vybavu bude to mat s fotkami z lacnej techniky tazsie. Bilboardovu fotku z toho nevycaruje asi nikdy. A vybavenie studia bude v prirodzenych podmienkach simulovat tiez tazko.
Cize ak si niekto mysli ze ho to bude zivit musi na zaciatok investovat, inac to nevidim. Ale robit si fotenim radost moze aj na technike za ´par EUR´.
P.S. co sa tyka anglictny v softoch - su aj ceske jazykove mutacie, alebo ceske programy. Samozrejme bez softu a znalosti prace s PC je to 0 bodov, ale ta anglictina sa da obist :)
 
miro simko
2009-04-28 19:20:55
príspevok od: zuzuliena
... odhodlanie by bolo, este preciznost, znalosti a vybavu ... jasny ciel mam teda vytyceny :-)
nuz Zuzka, takto splynut so zemou som nedokazal ani ako vysluzeny vojak:) ... inac predmet tvojho zaujmu som si pozrel aj na blogu, mas tam dokonca krajsie farby ako tu ... a este na okraj, dufam ze takuto polohu nepouzivas aj pri foteni bratislavskych starin ... neviem, ako by reagovalo okolie:)
 
Marcel Rebro
2009-04-28 19:26:19
k tej technike cosi aktualne z klavesnice Kena Rockwella : ´While the Mamiya 7 is the world´s best camera, the best camera is always the one you have with you´.
 
Marcel Rebro
2009-04-28 19:49:08
Dam to radsej cele, lebo je to k veci :

While the Mamiya 7 is the world´s best camera, the best camera is always the one you have with you.

Since some geeks still think cameras, not people, make pictures, I thought I´d show you the work shot exclusively on an iPhone by renowned pro Chase Jarvis (http://www.chasejarvis.com/).

If you can shoot well, all you need is a disposable, toy camera or a camera phone to create great work. If you´re not talented, it doesn´t matter if you buy a Nikon D3X or Leica; your work will still be uninspired.

It´s always better to spend your time and money on learning art and composition, not by spending it on better cameras.

Until you can shoot as well as Chase, don´t kid yourself into thinking that better cameras take better pictures.

Your camera never matters. A nicer camera may make it easier, faster or more comfortable to take pictures, but never improves the results unless it´s a camera store, magazine or commercial website telling you so because they make money selling you more cameras.
 
zuzuliena
externý redaktor 2009-04-28 21:16:58
príspevok od: miro simko
nuz Zuzka, takto splynut so zemou som nedokazal ani ako vysluzeny vojak:) ... inac predmet tvojho zaujmu som si pozrel aj na blogu, mas tam dokonca krajsie farby ako tu ... a este na okraj, dufam ze takuto polohu nepouzivas aj pri foteni bratislavskych starin ... neviem, ako by reagovalo okolie:)
:-))), to nebolo take krkolomne, to len Karol skvelo fotkou zdokumentoval obycajny ´polah´ k zemi, inak Karol dik, ani neviem kedy si ju cvakol. Dnes som si ju hodila ako pozadie na pocitaci v robote, odhodlanie nielen pri foteni ale aj pri praci ...
... s tou farbou je to problem nieco medzi modrou a fialovou, tazko sa ju zachytava ...
... pri fotke starej dlazby som veru podobnu polohu zaujala ... okolie som si nevsimala .-)
 
zuzuliena
externý redaktor 2009-04-28 21:19:06
príspevok od: Marcel Rebro
k tej technike cosi aktualne z klavesnice Kena Rockwella : ´While the Mamiya 7 is the world´s best camera, the best camera is always the one you have with you´.
perfect quotation!!!
 
Dzurki Marek
2009-04-28 23:06:16
príspevok od: aape
Praca s pocitacom JE nevyhnutelna sucast a Karol dobre vie co je pre cloveka ako ja anglictina.Ako ja zavidim vsetkym o polovicu mladsim.Ale mat fotku znamena aj PC,soft,anglicky.Tomu sa neda vyhnut.
cesky photoshop :-)
 
attila.farkas
2009-04-29 06:49:31
co je ta haluz co ma namontovane na objektiv na tom prvom obrazku?
 
attila.farkas
2009-04-29 06:50:30
príspevok od: zuzuliena
... odhodlanie by bolo, este preciznost, znalosti a vybavu ... jasny ciel mam teda vytyceny :-)
ja som jak ten cigan.... bič už mám... už mi treba len koňa a voz
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-04-29 06:52:08
príspevok od: attila.farkas
co je ta haluz co ma namontovane na objektiv na tom prvom obrazku?
Macrohaluz blesk.
 
attila.farkas
2009-04-29 06:55:13
príspevok od: Karol Srnec
Macrohaluz blesk.
aha... no podla tej casti s klavesnicou som myslel ze je to blesk, len som nechapal preco to ma na objektive... :D dik
 
Corvus
2009-04-29 08:43:55
To co Rockwell pise o tom ze na dobru fotku staci ´toy´ camera je taka polopravda. plati akurat to, ze ked das rovnaku kameru do ruky dobremu a zlemu fotografovi, tak ten dobry urobi lepsiu fotky. su veci ktore so slabym vybavenim v neidealnych podmienkach jednoducho dobre odfotit nejdu fotit. A aj ten Chase ma jasne lepsie fotky urobene s dobrym vybavenim nez tie s iPhonom.
 
noik
ocenenie redakciou 2009-04-29 09:49:07
treba samozrejme aj parafrazovat Lenina: Rozmyslat, Rozmyslat, Rozmyslat...samozrejme nad zaberom a nie na rychlostou uzavierky... ;)
fajny clanocek
 
noik
ocenenie redakciou 2009-04-29 09:55:05
príspevok od: Corvus
To co Rockwell pise o tom ze na dobru fotku staci ´toy´ camera je taka polopravda. plati akurat to, ze ked das rovnaku kameru do ruky dobremu a zlemu fotografovi, tak ten dobry urobi lepsiu fotky. su veci ktore so slabym vybavenim v neidealnych podmienkach jednoducho dobre odfotit nejdu fotit. A aj ten Chase ma jasne lepsie fotky urobene s dobrym vybavenim nez tie s iPhonom.
jj...odporucam si pozriet knihu almost perfect http://www.leefrost.co.uk/almost-perfect1.asp
 
aape
2009-04-29 10:15:13
príspevok od: Dzurki Marek
cesky photoshop :-)
Cs4 zatial neviem,ze by bol po nasom a trebarz od NickSoft pluginy asi ani nikedy po nasom nebudu.Kazda nova verzia aj od PhotoShop trva aspon pol roka nez prelozia.Vsetky tutorialy co stoja za to na YouTube tiez len anglicky.Fototechniku si tiez nedovolim kupit drahu,ale programy na upravu sa daju.O nic nejde,aj tak uz dnes by vacsina nemala mat problem s anglickym,ja som si len postazoval,kedze nas ucili po rusky a uz do hlavy tak lahko nenatlacim,ze s tym mam problem,ktory aj tak nakoniec musim prekonat.Ak chcem mat lepsiu fotku a nemusi to byt o peniazoch.
 
Corvus
2009-04-29 10:22:52
ano, na fotenie stien staci hociaky fotak :) ba dokonca je to fun ked ta fotka ziska taky dosramoteny charakter.
 
Marcel Rebro
2009-04-29 11:23:01
príspevok od: noik
jj...odporucam si pozriet knihu almost perfect http://www.leefrost.co.uk/almost-perfect1.asp
Suhlasim s Tebou. Ken je dost svojrazna postavicka, ale dobre sa cita ... ono s tou technikou je to vsade podobne (a pomerne paradoxne). Zaciatocnik v principe potrebuje na dosiahnutie rovnakeho vysledku kvalitnejsiu techniku ako profik ... a samozrejme aj profik s profi technikou da lepsie vysledky, ale urcite technika nie je vsetko ...
 
fotoman600
2009-04-30 14:22:50
príspevok od: aape
Cs4 zatial neviem,ze by bol po nasom a trebarz od NickSoft pluginy asi ani nikedy po nasom nebudu.Kazda nova verzia aj od PhotoShop trva aspon pol roka nez prelozia.Vsetky tutorialy co stoja za to na YouTube tiez len anglicky.Fototechniku si tiez nedovolim kupit drahu,ale programy na upravu sa daju.O nic nejde,aj tak uz dnes by vacsina nemala mat problem s anglickym,ja som si len postazoval,kedze nas ucili po rusky a uz do hlavy tak lahko nenatlacim,ze s tym mam problem,ktory aj tak nakoniec musim prekonat.Ak chcem mat lepsiu fotku a nemusi to byt o peniazoch.
CS4 v slovenčine nie je a asi ani nikdy nebude, ale v češtine je. Viem to na 100%, pretože ju mám od januára doma. Cenovo vychádza úplne rovnako ako anglická verzia. Mňa vyšla cca 700€.
 
pa4k
2009-05-01 15:30:12
príspevok od: Dzurki Marek
Je vela ludi, co nevie kde ma investovat peniaze, tak nakupi zrkadla a vysledky su na zaplakanie. Na druhej strane je tu skupina, ktora ma vyborne fotky, lenze kvalita trpi, lebo su fotene malym kompaktom. Co s tym? Neviem ako vas, ale mna dost nici predstava, ze na kvalitnu fotovybavu mam dat 1000, 2000, 3000, ...Euro. Mam odhodlanie mat kvalitnu fotografiu, lenze moj jasny ciel je mat rodinu a tym padom ani moja pracovitost to nepotiahne. :-) Myslim, ze nie som sam. Co s tym?
100% súhlas. Robim v jednom eshope a ked čítam niektoré tie dotazi ľudí, čo si chcú kúpiť zrkadlo a nevedia ani v najmenšom čo si vlastne idú kúpiť. Rozhodujú sa zrejme na základe ceny. Čím drahšie tým lepšie. Bude sa môcť chváliť, že aký drahý foťák to má.
Tiež je pre mňa na prvom mieste rodina a strecha nad hlavou. Takže zrkadlo mojej fotografie je len amaterska D60 plus nejaký ten zoom tamoron a časom možno ešte nejaký pevny s dobrou svetlostou.
 
drecpy©photo
2009-05-05 09:09:14
toto by si mal prečítať každý začínajúci fotograf. Výborné- samému mi mnohokrát pomôže prečítanie si takéhoto článku, aj ako ´pripomenutie si´ mnohých drobnosti, na ktoré časom človek zabudne, stanú sa všednými a ani si neuvedomí, že na ne zabúda...
 
Dzurki Marek
2009-05-06 15:00:21
Som rad, ze nie som sam, kto to takto vidi :-)
 
bobor1026
2009-06-19 12:22:23
Mám canon S3is PowerShot a mám otázku.
Pri foťení mi foťí trí snímky po sebe,dá sa to niekde vypnuť???Dakujem
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-06-19 13:20:50
1. bud mas nastavene seriove snimanie
2. alebo bracketing
3. vo fotaku mas reset vsetkych nastaveni anpovodne tovarenske
 
tadzesi
2009-09-23 13:33:57
´Investícia do kvalitnejšej fototechniky a príslušenstva sa odrazí vo vyššej kvalite fotografii´. Zartujes ?! ved vsade sa pise ze toto nieje zakladom dobrej fotografie vobec :)))))))) (zartujem)

Ludia ktory fotia dovolenky, psa, macku deti a nemaju hlbsi zaujem o fotografiu prevazne nechapu vyhody lepsieho technickeho vybavenia. Ked som si kupoval objektiv za 12 000 tak kamosi nechapavo krutili hlavou, ze vraj oni nemaju za tolko ani fotoaparat a nie este jedno sklo.

Velmi dobry clanok na vseobecny uvod. Blizsie informacie su vsade na internete, staci si to vziat za svoje, citat, pozerat, skusat.
 
tadzesi
2009-09-23 13:44:56
Vsetko je vec priorit, ale rodina nemoze trpiet koli technickym hrackam otcov ;) Osobne som zamestnany, podnikam a to v oboch pracach celkom uspesne. Mam nakupene foto vybavenia na otvorenie vysnivaneho foto atelieru hoci aj zajtra, ale viem ze foto cinnost by ma (ma = mna + rodinu) dlho nedokazal uzvit, ak vobec dokazala.

Kazdopadne uspech je pracou na niekolko rokou a je k tomu potrebna aj stipka stastia ;)
 
Luss_mObscene
2011-06-06 14:29:42
moc dobrý článok najviac sa mi rátala veta "Ani najlepší fotoaparát na svete neurobí z každého profesionálneho fotografa" plne stým súhlasím..a smutné je,že veľa ľudí si to myslí,že to tak je...že si kúpim 50tisícový foták...a som fotograf...len preto,že si povedal,že bude fotiť..a rodičia mu ho kúpia lebo sú milionári..alebo si ho kúpi lebo zarába a z dňa na deň si povedal, budem fotograf...
 
kulkovsky
2011-06-10 18:39:28
výborní článok
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované