Hore

Monopod

Fotografujeme vonku, na športovom podujatí, firemnej akcii či v prírode fotografujeme zvieratá. Poprípade fotografuje večer alebo v noci. V každej z týchto situácii sa stretávame buď to zo zlými svetelnými podmienkami alebo pri nich používame dlhé sklá. Toto všetko a mnoho ďalších faktorov nám vplýva na ostrosť výslednej fotografie. Vo viacerých článkoch sme sa už venovali spôsobom ako vylepšiť techniku fotenia a aj technickými pomôckami, ktoré prispievajú  k dosiahnutiu ostrejšej fotografie.  Veľa krát sa tu spomínalo i základné pravidlo udržateľnosti času závierky (1/ohnisková vzdialenosť), podľa ktorého sa môžeme zhruba riadiť, či pri daných svetelných podmienkach dokážeme „udržať“ ostrosť snímku v hraniciach prijateľnosti. Samozrejme toto pravidlo je iba orientačné a do tejto rovnice by správne mali vstupovať aj ďalšie premenné, ako napríklad únava, skúsenosti, spôsob držania fotoaparátu a iné.

Tak ako si teda dokážeme pomôcť a zvýšiť šancu na ostré snímky aj za nepriaznivých podmienok? Jedným zo základných spôsobov je používanie statívu - tripodu. Ale povedzme si na rovinu, komu sa stále chce vláčiť so sebou ťažký a robustný tripod. Niečo iné je, keď si ho zoberieme na štúdiové fotografovanie, na fotografovanie krajiny, alebo na nočnú fotografiu kde je tento k nezaplateniu. Aj keď sa niekto predsa len rozhodne brávať statív vždy zo sebou na každé fotenie, nie je vždy možnosť alebo podmienky na to, aby sme si mohli veľký tripod rozložiť na zvolenom mieste. Napríklad na športových akciách je v zaplnenom hľadisku rozložiť tripod úplne nemožné. Poprípade čas pri rozložení statívu nám zabráni, aby sme odfotografovali vytúženú scénu. V tomto momente nám prichádza na pomoc monopod.  Síce sa jedná iba o „jednu tyč“, ale táto nám pri správnom používaní dokáže pomôcť k zvýšeniu počtu ostrých snímkov, ktoré vyfotografujeme. A nemusíme so sebou vláčiť omnoho ťažší a väčší statív.


Monopody zvyčajne vídame v rukách športových fotografov, ktorí stabilizujú dlhé objektívy a pomáhajú si nimi pri dlhodobej práci, pri ktorej by sa im rýchlo unavili ruky. Monopod má ale opodstatnenie aj v každodennej praxi.


Foto: Michal Lindner

Na začiatok si preberieme základné parametre, o ktorých sa rozhodujeme pri kúpe monopodu.

Maximálna výška. Výšku monopodu treba dobre zvážiť. Komu by sa chcelo hrbiť pri fotografovaní. Zhrbenie pri používaní monopodu by určite vnášalo nestabilitu a tým by strácal monopod účinku. Avšak nie je pravidlo, aby sme kupovali monopod presne do výšky očí. Treba zvážiť, či budeme používať hlavu na uchytenie fotoaparátu a aj typ používanej hlavy. Táto zväčšuje výšku monopodu. Zaujímavou možnosťou je zakúpenie monopodu vyššieho ako je výška očí. Takýto monopod môžeme používať pre stabilizáciu fotoaparátu, pokiaľ stojíme na vyvýšenom mieste a potrebujeme, aby monopod dočiahol o „stupienok“ nižšie.

Minimálna výška. Veľmi dôležitý údaj. Keď že monopod berieme väčšinou ako náhradu za klasický statív, chceme, aby jeho „prepravná“  veľkosť bola čo najmenšia. Rozmýšľame, či sa nám monopod zmestí do batohu, tašky, alebo keď nám bude visieť na opasku, či sa nebude obíjať o zem. Tento parameter vo veľkej miere súvisí s maximálnou výškou. Čím väčšia maximálna výška, tým je pravdepodobnejšie, že aj minimálna výška bude väčšia. Do hry vstupuje aj počet skladateľných sekcií. Väčší počet sekcií nám umožní zložiť monopod do menších rozmerov, ale zároveň pri vysunutom stave môže monopod pôsobiť nestabilne, môže sa ohýbať, alebo bude mať nižšie maximálne zaťaženie. Zapríčiňuje to fakt, že čím viacej sekcii tým sú jeho nižšie sekcie menšieho priemeru. Samozrejme, výnimka potvrdzuje pravidlo.

Váha. Nakoľko predpokladáme, že monopod budeme omnoho častejšie nosiť so sebou, je tomuto údaju prikladaná najväčšia váha pri hodnotení. Tento parameter je výrazne ovplyvňovaný materiálom, z ktorého je monopod vyrobený. Dnešné materiály na výrobu sú prevažne hliník, karbónové (uhlíkové) vlákna a čadič. Zvolený materiál, okrem výrazného podielu na váhe monopodu, má napríklad aj vplyv na rozdielne správanie monopodu pri rôznych teplotných podmienkach. Tuhosť monopodu je takisto do značnej miery závislá od typu materiálu použitého na jeho výrobu.

Nosnosť. Túto vlastnosť tiež ovplyvňuje vybraný materiál, z ktorého je monopod vyrobený. Predstavuje váhu, akou môžeme monopod zaťažiť a stále nám bude poskytovať stabilitu pri fotografovaní. Netreba zabúdať, že aj hlava použitá na monopode má svoju váhu, takže ju treba pripočítať  k váhe fotografickej  výbavy, ktorú upevníme na monopod.


Hmotnosť hlavy nemusíme brať do úvahy, keď fotoaparát pripevníme rovno na monopod.

Ďalšie vlastnosti, ktoré tvoria rozdiely medzi monopodmi sú:

- Spôsob aretácie sekcii a fakt či sa sekcie môžu otáčať oproti sebe. Tento fakt je dôležitý hlavne pri otočnej aretácii a v prípade voľného otáčania sekcii nám vzniká problém pri vysúvaní viacerých sekcii naraz a ich následného zaistenia.


Aretácia pomocou klipsní a otočných zámkov.

Výmena hrotu a jeho uchytenie. Poteší ak máme k dispozícii väčší výber hrotov čo sa týka dĺžky a použitého materiálu. Kvalitnejšie uchytenie s poistkou predstavuje ušetrené peniaze na dokupovaní nových hrotov po ich opakovanej strate.


Koncovka monopodu s vymeniteľným naskrutkovateľným hrotom u menšieho s možnosťou nasadenie gumenej koncovky.

-          Možnosť zakúpenia náhradných dielov pri ich poškodení.

-          Ostatné príslušenstvo, ako sú držiaky na opasok, prepravné puzdra a iné

Fotografovanie  s monopodom

Samozrejme, nie je to také jednoduché ako s tripodom. Nestačí jednoducho rozložiť nohy, namontovať fotoaparát a fotografovať s káblovou spúšťou. Keďže monopod je iba jedna tyč, treba dbať na správne držanie a jeho celkové postavenie pri fotografovaní.

Monopod uchytávame na telo fotoaparátu alebo na statívovú objímku objektívu. Použitie hlavy na monopode nie je nevyhnutné. Existujú názory pre aj proti používaniu hláv na monopodoch. Všetko je závislé od druhu fotografie a od techniky fotografovania. Hlava na monopode vnáša určitý prvok nestability, ale na druhej strane umožňuje väčšiu pohyblivosť fotoaparátu. Niektorí fotografi tvrdia, že lepšiu stabilitu dosiahnete, keď monopod opriete cca. 0,5 metra pred seba a nakloníte ho smerom k sebe a očnicou opriete o obočie. V takom prípade je nutné použiť hlavu, keďže monopod nie je v zvislej polohe a neposkytuje nám veľkú slobodu v pohybe.

Pokiaľ budete používať na monopode hlavu, je dobré investovať do kvalitnej hlavy. Väčšinou sa doporučuje používanie kvalitnej guľovej hlavy alebo tilt hlavy. Každý druh má svoje výhody ale aj nevýhody. Je dobré, ak si môžeme vyskúšať každý variant. Nedoporučujú sa používať statívové hlavy s pákovým ovládaním alebo rukoväťami.


Canon EOS 5D, Canon 70-200 F2,8, F5,6, 1/40s fotografované z ruky, pokus 1.


Canon EOS 5D, Canon 70-200 F2,8, F5,6, 1/40s fotografované z ruky, pokus 2.


Canon EOS 5D, Canon 70-200 F2,8, F5,6, 1/40s fotografované z ruky, pokus 3.


Canon EOS 5D, Canon 70-200 F2,8, F5,6, 1/40s fotografované z monopodu, rýchly pokus bez zatajenia dychu.


Canon EOS 5D, Canon 70-200 F2,8, F5,6, 1/40s fotografované z monopodu, dôsledný pokus so zatajením dychu.

Ešte zopár rád:

  • Monopod vysúvame do takej výšky aby sme mali hľadáčik fotoaparátu vo výške očí. Pokiaľ nám to situácia umožňuje.
  • Je dobré si vyskúšať  viacej pozícii postavenia monopodu a nôh (tela) pre nájdenie pohodlnej stabilnej pozície. Pri tejto budú výsledky pravdepodobne najlepšie.
  • Dbajte aby Vaše nohy mali pevný postoj a potom postavte monopod. Pokiaľ sa dá je lepšie používať ostrú špičku.
  • Každá opora na viac pridá stabilitu a tým ostrejšie snímky. Takže ak môžete tak si sadnite alebo sa oprite o stenu.
  • Pritlačením hľadáčika k oku dodáme ďalšiu stabilitu.
  • Pre objektív bez statívovej objímky musíme použiť  tzv. L-bracket.
  • Sekvenčné snímanie zvýši pravdepodobnosť ostrého záberu.
  • Zlepšenie výsledkov nám umožni aj používanie správneho dýchania. Tak ako pri streľbe dýchanie systémom nádych-výdych-nádych-výdych, zadržať dych a stlačiť spúšť.
     

Pri zapojení kreativity nám môže monopod pomôcť aj iným ako klasickým spôsobom. Príkladom je článok „Získajte nadhľad s monopodom“ od Miša Lindnera.

Monopod nie je žiadna čarovná palička. Na to, aby nám pomohol k dosiahnutiu ostrejších snímok za zhoršených podmienok, musíme sa ho naučiť používať. Čím viacej budeme monopod používať, tým viac bude užitočnejší. Takže netreba a nechať odradiť. Každá podpora naviac je bonus.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Gomezko
2010-12-13 13:58:23
Ešte by som dodal poznámku, cena monopodu. Niekedy mám dojem, že zbytočne je cena prehnaná. Inak zaujímalo by ma táto skomolenina výrazu ,,monopod´´ má v angličtina aký názov ?
 
Michal Matloň
redakcia ephoto.sk 2010-12-13 14:02:01
príspevok od: Gomezko
Ešte by som dodal poznámku, cena monopodu. Niekedy mám dojem, že zbytočne je cena prehnaná. Inak zaujímalo by ma táto skomolenina výrazu ,,monopod´´ má v angličtina aký názov ?
V angličtine je to tiež monopod, niektorí tomu hovoria unipod
 
dedo Milan
2010-12-13 14:02:26
Som používateľom monopodu a zatiaľ mám len samé dobré skúsenosti. Používam ho s tilt hlavou. Uprednostňujem na ňom najmä skladnosť a pohotovosť. Nedávno ma na letisku v Birminghame \"šacovali\", mal som ho vnútri v batohu a veľmi podozrivo si ho prezerali. Nakoniec nechceli asi vyzerať hlúpo, tak to prešlo bez komentára.
 
julo kotus
2010-12-13 15:32:03
Monopod je jedna z mojich najpoužívanejších pomôcok. Technika \"streľby\" sa mi osvedčuje.
 
fotografik
2010-12-13 18:06:54
Je to dobrá vec aj bez hlavy.
 
chuzthu
2010-12-13 19:38:50
ja mam na svojich potulkach do lesov a poli monopod vzdy so sebou - inac je moj objektiv 70-300 v podstate nepouzitelny.. (a ked uz idem na overenu lokaciu \"na ostro\" vezmem namiesto neho tripod). druha stranka veci je, ze ten supertelezoom pouzivam minimalne, vacsinou fotim s pevnou 50 alebo 25.. - a teda aj ten monopod nosim casto zbytocne. je vsak lahky a prakticky aj na ine cinnosti (odhrnanie krikov, konarov, trav.. pribrzdovanie a fixovanie sa vo svahu a pod.)
 
Slavo Jancisin
2010-12-13 20:15:49
a ja ho používam aj ako ´usmerňujúcu´ pomôcku na deti
 
Anup9
2010-12-13 20:19:23
Pouzitie toho L-bracketu som celkom nepochopil Inak nedavno som si kupil monopod, ale rozmyslam ci si mam kupit stativovu objimku na 70-200 f/4 non IS, alebo nemam. Nejake skusenosti ma dakto? Predsa je to lahucky objektiv, a preto chcem vediet ci taka objimka pomoze alebo zbytocne ju kupovat.
 
Uboot
2010-12-13 20:54:31
Chápem, že niektoré názvy preberáme z angličtiny, niektoré sa neoplatí prekladať napr. monopod, ale písať tripod keď máme S T A T Í V my príde ako scestné!!! Bohužiaľ v SK foto svete dosť často skloňovaný blud.
 
niles
2010-12-13 21:04:32
príspevok od: Uboot
Chápem, že niektoré názvy preberáme z angličtiny, niektoré sa neoplatí prekladať napr. monopod, ale písať tripod keď máme S T A T Í V my príde ako scestné!!! Bohužiaľ v SK foto svete dosť často skloňovaný blud.
Ono v tejto suvislosti to malo aky-taky vyznam, aby sa z kontextu poukazalo na rozdiel mono- a tri-. Ale v zasade s tebou suhlasim, stativ je vzdy len stativ a nie tripod.
 
Anup9
2010-12-13 21:19:05
to ze my pod pojmom stativ rozumieme automaticky trojnozku, tak to je nas problem. Stativ je predmet na oporu nejakeho ineho predmetu abo zariadenia. a Stativ moze mat podobu trojnozky-tripodu alebo \"palice\" monopodu. Preto nie je niekedy na skodu ked sa za slovo stativ napise cez pomlcku aj TRIPOD aby bolo jasne ze o com sa hovori. Obvzlast ked je v jednej teme rec o oboch.
 
mjkuky
2010-12-13 21:47:22
Zlepšenie výsledkov nám umožni aj používanie správneho dýchania. Tak ako pri streľbe dýchanie systémom nádych-výdych-nádych-výdych, zadržať dych a stlačiť spúšť.

Tento \'\'strelecký\'\' systém pomáha hodně...
Len ste nakoniec zabudli napísať že po stlačení spúšte už môžeme vydýchnuť..
Aby sme predišli zdravotným problémom niektorých fotografových nadšencov..
 
Anup9
2010-12-13 21:59:48
príspevok od: mjkuky
Zlepšenie výsledkov nám umožni aj používanie správneho dýchania. Tak ako pri streľbe dýchanie systémom nádych-výdych-nádych-výdych, zadržať dych a stlačiť spúšť.

Tento \'\'strelecký\'\' systém pomáha hodně...
Len ste nakoniec zabudli napísať že po stlačení spúšte už môžeme vydýchnuť..
Aby sme predišli zdravotným problémom niektorých fotografových nadšencov..
po vydychnutí vydýchnuť to chce specialne pluca
 
niles
2010-12-13 22:58:05
príspevok od: Anup9
to ze my pod pojmom stativ rozumieme automaticky trojnozku, tak to je nas problem. Stativ je predmet na oporu nejakeho ineho predmetu abo zariadenia. a Stativ moze mat podobu trojnozky-tripodu alebo \"palice\" monopodu. Preto nie je niekedy na skodu ked sa za slovo stativ napise cez pomlcku aj TRIPOD aby bolo jasne ze o com sa hovori. Obvzlast ked je v jednej teme rec o oboch.
Nemas pravdu. stativ je vzdy stativ, to, o com hovoris, je podstavec. Rozumiem, ze slovotvorny zaklad slova stativ pripomina aj tento vyznam, ale to neznamena, ze tak aj vzniklo. Je to len slovenska alternativa (mozno aj preto, ze slovo trojnozka znamena akukolvek trojnozku?? ktovie)
 
Big Lebowski
2010-12-13 23:19:36
príspevok od: mjkuky
Zlepšenie výsledkov nám umožni aj používanie správneho dýchania. Tak ako pri streľbe dýchanie systémom nádych-výdych-nádych-výdych, zadržať dych a stlačiť spúšť.

Tento \'\'strelecký\'\' systém pomáha hodně...
Len ste nakoniec zabudli napísať že po stlačení spúšte už môžeme vydýchnuť..
Aby sme predišli zdravotným problémom niektorých fotografových nadšencov..
Len malí detail, pri streľbe to je naopak. Výdych - výstrel. Ak strieľaš s plnými pľúcami, tak sa klepeš. Preto pozvoľný výdych a stlačenie spúšte. (6 rokov športovej streľby)
 
leto
2010-12-13 23:31:37
akurát špekulujem, že si jeden zadovážim, na miesta a udalosti, kde nie je vhodné použiť statív, a že ich je,,,
 
om1ci
2010-12-14 13:12:25
príspevok od: Big Lebowski
Len malí detail, pri streľbe to je naopak. Výdych - výstrel. Ak strieľaš s plnými pľúcami, tak sa klepeš. Preto pozvoľný výdych a stlačenie spúšte. (6 rokov športovej streľby)
trošíčku si si to zle prečítal, ale nevadí...
 
tino8
2010-12-14 14:03:07
precital to spravne a tiez spravne upozornil na to, ze nejde o spravnu techniku dychania pri strelbe.. zadrzat dych a stlacit spust, to nieje spravny postup. Striela sa pri vydychu a nie jeho zadrzani.. a nevidim logicky dovod aby to bolo ine pri foteni
 
lacoslav
2010-12-14 19:11:53
príspevok od: tino8
precital to spravne a tiez spravne upozornil na to, ze nejde o spravnu techniku dychania pri strelbe.. zadrzat dych a stlacit spust, to nieje spravny postup. Striela sa pri vydychu a nie jeho zadrzani.. a nevidim logicky dovod aby to bolo ine pri foteni
Tak je, ja to tak robím roky, spúšť pri riadenom (pozvoľnom) výdychu. Naučil som sa to pri fotení so Zenitom ES (fotosniper). Skúste pozerať biatlon, tam to niekedy dobre vidieť, hlavne pri streľbe v stoji.
 
Uboot
2010-12-14 19:58:56
príspevok od: niles
Nemas pravdu. stativ je vzdy stativ, to, o com hovoris, je podstavec. Rozumiem, ze slovotvorny zaklad slova stativ pripomina aj tento vyznam, ale to neznamena, ze tak aj vzniklo. Je to len slovenska alternativa (mozno aj preto, ze slovo trojnozka znamena akukolvek trojnozku?? ktovie)
Aj monopod môže sám stáť, ako by sa správne mala volať táto verzia?

0:44 sekunda

http://www.youtube.com/watch?v=3Gv8bvWSBPQ
 
Cohen
2010-12-14 21:40:02
príspevok od: lacoslav
Tak je, ja to tak robím roky, spúšť pri riadenom (pozvoľnom) výdychu. Naučil som sa to pri fotení so Zenitom ES (fotosniper). Skúste pozerať biatlon, tam to niekedy dobre vidieť, hlavne pri streľbe v stoji.
no ono to bolo myslené tak ako píšete, to zadržať dych neznamená nádych ... proste som to zle na formuloval. Mohol som tam dať rovno stlačenie spúšte, len som tým chcel poukázať na to aby sa človek znova nenadýchol.
 
seifi
2010-12-14 21:40:52
príspevok od: Uboot
Chápem, že niektoré názvy preberáme z angličtiny, niektoré sa neoplatí prekladať napr. monopod, ale písať tripod keď máme S T A T Í V my príde ako scestné!!! Bohužiaľ v SK foto svete dosť často skloňovaný blud.
no a čo poviete na pojem STOJAN, takto je označená sekcia statívov v bazári ephoto;
 
niles
2010-12-14 21:44:01
príspevok od: Uboot
Aj monopod môže sám stáť, ako by sa správne mala volať táto verzia?

0:44 sekunda

http://www.youtube.com/watch?v=3Gv8bvWSBPQ
hmm napada mi jedine monopodžka, pripadne trojnožkpod
 
julo kotus
2010-12-15 09:19:20
príspevok od: Cohen
no ono to bolo myslené tak ako píšete, to zadržať dych neznamená nádych ... proste som to zle na formuloval. Mohol som tam dať rovno stlačenie spúšte, len som tým chcel poukázať na to aby sa človek znova nenadýchol.
Dobre si napísal, oni debatujú o svojich vyjadreniach, Ty to máš jasne - nádych - výdych, nádych - výdych, zadržať dych a páľ.
 
Uboot
2010-12-15 13:04:13
príspevok od: niles
hmm napada mi jedine monopodžka, pripadne trojnožkpod
...alebo monopod na stračej nôžke
 
majky358
2010-12-19 18:21:53
monopod alebo tripod ? Radšej nejaký ten monopod ale lacný tripod, ... neviem sa rozhodnúť čo kúpiť .
 
meniskus
2011-01-26 23:22:33
príspevok od: majky358
monopod alebo tripod ? Radšej nejaký ten monopod ale lacný tripod, ... neviem sa rozhodnúť čo kúpiť .
dobry monopod 50€... dobry tripod od 100€.... lacny tripod ( zla volba ) mam dva lacne tripody a oba idu do kosa. Kupil som si manfrotto monopod a mozem doporucit. V kazdom pripade je lepsie kupit prv dobry tripod, zalezi od ostatnej vybavy a od toho co chces fotit... ak mas tazke tele a fotis cely den sport tak monopod nevyhnutny, inac clovek v haji... ako ja minule...
 
tomis.ales
2011-01-27 10:21:39
Chyba mi v tomto clanku dolezita poznamka. A to, ze monpod nejlepsie funguje ked je jeho os co najdalej od ocnice a co najblizsie prednemu clenu objektivu. Prenos trasenia z ruk sa vtedy umerne zmensuje. Cize najlepsie funguje na teleobjektivoch, ktore maju stativovu objimku (myslim ze ich maju vsetky objektivy 70-200). Ak sa monopod pripevni na telo, jeho ucinok, co sa tyka dlzky expozicie, je diskutabilny. Aspon pre mna. Ja som takto neziskal ziadny bonus.
 
Granko
2011-01-27 10:58:24
príspevok od: tomis.ales
Chyba mi v tomto clanku dolezita poznamka. A to, ze monpod nejlepsie funguje ked je jeho os co najdalej od ocnice a co najblizsie prednemu clenu objektivu. Prenos trasenia z ruk sa vtedy umerne zmensuje. Cize najlepsie funguje na teleobjektivoch, ktore maju stativovu objimku (myslim ze ich maju vsetky objektivy 70-200). Ak sa monopod pripevni na telo, jeho ucinok, co sa tyka dlzky expozicie, je diskutabilny. Aspon pre mna. Ja som takto neziskal ziadny bonus.
Nie, tá poznámka, že najlepšie funguje, keď je jeho os čo najďalej od očnice a čo najbližšie k prednému členu objektívu, je zavádzajúca. Funguje najlepšie, keď je jeho os v ťažisku celej zostavy. To je rozdiel. S použitím krátkych ohnísk (napr. 35,50 atď.) v osi tela fotoaparátu je jeho účinok lepší ako pri držaní z ruky, nakoľko sa čiastočne eliminuje prenos pohybu rúk a ľudského tela na pohyb celej zostavy a v princípe sa tieto dva pohyby oddelia .
Nie je to len o teleobjektívoch, nakoľko vyváženie do ťažiska je možné urobiť i napr. pri starej kanoňáckej 100-ke makro. A to je účel statívovej objímky.
 
tomis.ales
2011-01-27 12:57:08
príspevok od: Granko
Nie, tá poznámka, že najlepšie funguje, keď je jeho os čo najďalej od očnice a čo najbližšie k prednému členu objektívu, je zavádzajúca. Funguje najlepšie, keď je jeho os v ťažisku celej zostavy. To je rozdiel. S použitím krátkych ohnísk (napr. 35,50 atď.) v osi tela fotoaparátu je jeho účinok lepší ako pri držaní z ruky, nakoľko sa čiastočne eliminuje prenos pohybu rúk a ľudského tela na pohyb celej zostavy a v princípe sa tieto dva pohyby oddelia .
Nie je to len o teleobjektívoch, nakoľko vyváženie do ťažiska je možné urobiť i napr. pri starej kanoňáckej 100-ke makro. A to je účel statívovej objímky.
dovolil som si malu ukazku toho co som pisal vyssie.

Ja nehovorim, ze monopod je zbytocnost, iba tvrdim ze jeho ucinok pod telom som ja vobec nepozoroval. Je to dobra vec ak mam tazky fotak a cely den fotim jednu vec ,napr. fotbalovy zapas, alebo ma proste uz bolia ruky..
 
Granko
2011-01-27 13:26:29
príspevok od: tomis.ales
dovolil som si malu ukazku toho co som pisal vyssie.

Ja nehovorim, ze monopod je zbytocnost, iba tvrdim ze jeho ucinok pod telom som ja vobec nepozoroval. Je to dobra vec ak mam tazky fotak a cely den fotim jednu vec ,napr. fotbalovy zapas, alebo ma proste uz bolia ruky..
Veď ani ja netvrdím, že monopod je zbytočnosť...Pri dynamickom fotení je to dokonca rozumná nevyhnutnosť vzhľadom ku váhe zostavy či únave rúk z držania foťáku (nemusí ísť automaticky o váhu, ale o spôsob fotenia a uhly)

Obrázok je síce fajn, ale chýba ti tam ten najpodstatnejší faktor - ťažisko zostavy. Podstatou použitia monopodu je dostať oporu práve do ťažiska a vyrovnať pôsobenie síl pred osou monopodu a za ňou, ako i uhly na oboch stranách či vyrovnať presne tie negatívne vplyvy, čo si popísal pri každej možnosti. Tým, že sa os monopodu bude kryť s ťažiskom zostavy (resp. odchýlka bude čo najmenšia) sa tie jednotlivé plusy a mínusy dostanú do rovnováhy.
 
tomis.ales
2011-01-27 13:53:18
príspevok od: Granko
Veď ani ja netvrdím, že monopod je zbytočnosť...Pri dynamickom fotení je to dokonca rozumná nevyhnutnosť vzhľadom ku váhe zostavy či únave rúk z držania foťáku (nemusí ísť automaticky o váhu, ale o spôsob fotenia a uhly)

Obrázok je síce fajn, ale chýba ti tam ten najpodstatnejší faktor - ťažisko zostavy. Podstatou použitia monopodu je dostať oporu práve do ťažiska a vyrovnať pôsobenie síl pred osou monopodu a za ňou, ako i uhly na oboch stranách či vyrovnať presne tie negatívne vplyvy, čo si popísal pri každej možnosti. Tým, že sa os monopodu bude kryť s ťažiskom zostavy (resp. odchýlka bude čo najmenšia) sa tie jednotlivé plusy a mínusy dostanú do rovnováhy.
Prave ja si myslim ze tazisko nie je to najpodstatnejsie, povedal by som ze az pri stredne velkych tele (70-200 f2,8), zacina mat tazisko nejake opdstatnenie. Myslim ze mat kludny obraz je dolezitejsie ako mat vyvazeny fotak. Mne by asopn bolo jedno ci mam 3 kilovu zostavu rovnomerne vyvazenu alebo nie, ja chcem fotit dlhsimi casmi. Aspon tak mi to pride. Monopod mam, ale ako som uz povedal, ja som s nim udrzal tie iste casy ako bez neho. Ale neskusal som ho na 70-200 Nikkore, ale skusim
Ale to je moj subjektivny nazor, kazdy si kupi monopod na nieco ine. Vo vsetkych pripadoch sa ale docieli bud moznost fotit dlhsimi casmi alebo fotenie je komfortnejsie. Kazdy na co ma chut.
 
Granko
2011-01-27 14:13:00
príspevok od: tomis.ales
Prave ja si myslim ze tazisko nie je to najpodstatnejsie, povedal by som ze az pri stredne velkych tele (70-200 f2,8), zacina mat tazisko nejake opdstatnenie. Myslim ze mat kludny obraz je dolezitejsie ako mat vyvazeny fotak. Mne by asopn bolo jedno ci mam 3 kilovu zostavu rovnomerne vyvazenu alebo nie, ja chcem fotit dlhsimi casmi. Aspon tak mi to pride. Monopod mam, ale ako som uz povedal, ja som s nim udrzal tie iste casy ako bez neho. Ale neskusal som ho na 70-200 Nikkore, ale skusim
Ale to je moj subjektivny nazor, kazdy si kupi monopod na nieco ine. Vo vsetkych pripadoch sa ale docieli bud moznost fotit dlhsimi casmi alebo fotenie je komfortnejsie. Kazdy na co ma chut.
Ja považujem monopod za 2v1 :o)

No keď ťažisko nie je najpodstatnejšie či nebodaj podľa teba až pri teleobjektívoch začína mať nejaké opodstatnenie, zamysli sa (bez ohľadu na monopod či tripod), prečo sa robia statívové objímky do L-ka, majú statívový úchyt mimo os obruče, často tie úchyty sú 2-3...Verím, že na to prídeš :o)


 
tomis.ales
2011-01-27 14:50:59
príspevok od: Granko
Ja považujem monopod za 2v1 :o)

No keď ťažisko nie je najpodstatnejšie či nebodaj podľa teba až pri teleobjektívoch začína mať nejaké opodstatnenie, zamysli sa (bez ohľadu na monopod či tripod), prečo sa robia statívové objímky do L-ka, majú statívový úchyt mimo os obruče, často tie úchyty sú 2-3...Verím, že na to prídeš :o)


ale sak to mi je jasne, co myslis ty. Ja ale myslim ze tie stativove objimky maju vacsi vyznam ako stabilizator obrazu (na principe co com ukazoval vyssie), ako len na vyvazenie zostavy. Pri objektive 600mm f4 je to jasne ze je tam hlavne na vyvazenie zostavy. Ale uprimne, vsetci co poznam si chcu kupit monopod a ani jeden nema ani len 70-200. Na to som narazal. Pri ozaj velkych ohniskach je vyvazenie nutnost, ale pri \"obycajnych\" sklach ma to rozhodne netaha dopredu ci dozadu.
Ja som sa najprv nechcel priznavat, ale ked uz to tu rozoberam, nech....Na kratkych a strednych ohniskach som s monopodom mal horsie vysledky ako bez neho Asi to neviem pouzivat. :o) Ale skusim to este raz. Za tie roky co mi monopod lezi v skrini, sa uz to mozno naucil
 
tomis.ales
2011-01-27 14:55:41
Len tak mimochodom. Mam Manfroto monopod a vplyvom chladu praskla jedna ta ona klipsna/páčka na aretovanie. Je dobre si na zimu ten srobik na kazdej páčke trochu povolit. Aj by som to vymenil, ale ani zaslaka neviem kde by sa so mnou o takejto prkotine vobec bavili.
Ti co maju aretovanie pomozou zavitu tento problem samozrejme nemaju.
 
Granko
2011-01-27 15:34:34
príspevok od: tomis.ales
ale sak to mi je jasne, co myslis ty. Ja ale myslim ze tie stativove objimky maju vacsi vyznam ako stabilizator obrazu (na principe co com ukazoval vyssie), ako len na vyvazenie zostavy. Pri objektive 600mm f4 je to jasne ze je tam hlavne na vyvazenie zostavy. Ale uprimne, vsetci co poznam si chcu kupit monopod a ani jeden nema ani len 70-200. Na to som narazal. Pri ozaj velkych ohniskach je vyvazenie nutnost, ale pri \"obycajnych\" sklach ma to rozhodne netaha dopredu ci dozadu.
Ja som sa najprv nechcel priznavat, ale ked uz to tu rozoberam, nech....Na kratkych a strednych ohniskach som s monopodom mal horsie vysledky ako bez neho Asi to neviem pouzivat. :o) Ale skusim to este raz. Za tie roky co mi monopod lezi v skrini, sa uz to mozno naucil
Vyváženie a stabilizácia ide ruka v ruke.
Aj pri krátkych ohniskách je to o prenesení ťažiska na monopod, zvýšení komfortu pri fotení a oddelení pohybu človeka od fotoaparátu. Pokiaľ si človek naň zvykne, zistí, že sa dá použiť i tam, kde by ani nečakal. Ja som ho nosil častejšie ako statív. Bez ohľadu na ohnisko.
 
tomis.ales
2011-01-27 15:52:26
príspevok od: Granko
Vyváženie a stabilizácia ide ruka v ruke.
Aj pri krátkych ohniskách je to o prenesení ťažiska na monopod, zvýšení komfortu pri fotení a oddelení pohybu človeka od fotoaparátu. Pokiaľ si človek naň zvykne, zistí, že sa dá použiť i tam, kde by ani nečakal. Ja som ho nosil častejšie ako statív. Bez ohľadu na ohnisko.
Hmm.. ja nenosim ani stativ nikde. Je to strasne nadlho to rozkladat a skladat. No urcite sa zhodneme ze monopod je uzitocna vec, pokial clovek vie ako to pouzivat a zvykne si na to.
 
Granko
2011-01-27 15:58:11
príspevok od: tomis.ales
Hmm.. ja nenosim ani stativ nikde. Je to strasne nadlho to rozkladat a skladat. No urcite sa zhodneme ze monopod je uzitocna vec, pokial clovek vie ako to pouzivat a zvykne si na to.
Ja som ho nenosil, lebo mal cez 2 kilá. Preto monopod. Ale ako som kúpil cestovateľský s váhou 1,3kg a 48cm, nedal som ho poriadne z batohu dole. Preto som predal i Manfroťácky monopod, ale vzhľadom na výšku statívu či komfort pri fotení sa k tejto zázračnej jednonožke vrátim i keď s inými parametrami :o)
 
tomis.ales
2011-01-27 18:14:44
príspevok od: Granko
Ja som ho nenosil, lebo mal cez 2 kilá. Preto monopod. Ale ako som kúpil cestovateľský s váhou 1,3kg a 48cm, nedal som ho poriadne z batohu dole. Preto som predal i Manfroťácky monopod, ale vzhľadom na výšku statívu či komfort pri fotení sa k tejto zázračnej jednonožke vrátim i keď s inými parametrami :o)
Asi si tiez kupim taky lahky stativ, ten co mam ma 2,6 kila. A aj ten monopod si dam opravit a uvidim.
 
ultrazvuk
2011-01-27 21:52:37
..chcel by som počuť názor a opýtať sa o monopodoch, ktoré sa dajú použiť ako tripod (statív ..zvlášť pri fotografovaní infra, keď expozícia je dlhšia ako 10sec (kvôli úspore miesta na prenos fototechniky a zároveň aj hmotnostne-brať so sebou veľký statív je niekedy nepraktické)
 
dodo_bb
2011-01-27 23:04:00
príspevok od: Anup9
to ze my pod pojmom stativ rozumieme automaticky trojnozku, tak to je nas problem. Stativ je predmet na oporu nejakeho ineho predmetu abo zariadenia. a Stativ moze mat podobu trojnozky-tripodu alebo \"palice\" monopodu. Preto nie je niekedy na skodu ked sa za slovo stativ napise cez pomlcku aj TRIPOD aby bolo jasne ze o com sa hovori. Obvzlast ked je v jednej teme rec o oboch.
Slovo statív má podľa mňa pôvod v slove statický. To znamená, že predmet, upevnený na statív sa stáva statický = nehybný. Monopod je monopod, nie statív, pretože premet, upevnený na monopode nie je statický. Aspoň v našej geodetickej terminológii toje takto
 
Anup9
2011-01-27 23:10:53
príspevok od: dodo_bb
Slovo statív má podľa mňa pôvod v slove statický. To znamená, že predmet, upevnený na statív sa stáva statický = nehybný. Monopod je monopod, nie statív, pretože premet, upevnený na monopode nie je statický. Aspoň v našej geodetickej terminológii toje takto
tiez pravda no
 
dodo_bb
2011-01-27 23:12:42
príspevok od: tomis.ales
dovolil som si malu ukazku toho co som pisal vyssie.

Ja nehovorim, ze monopod je zbytocnost, iba tvrdim ze jeho ucinok pod telom som ja vobec nepozoroval. Je to dobra vec ak mam tazky fotak a cely den fotim jednu vec ,napr. fotbalovy zapas, alebo ma proste uz bolia ruky..
Pokiaľ držím foťák v ruke, vplyvom trasenia rúk a tela sa pohybuje vo všetkých troch osiach + rotácie okolo osi objektívu (teda robí pohyb nahor - nadol, vpravo - vľavo a ešte sa aj pootáča. Pohyb dopredu - dozadu nie je taký významný. Na monopode sa úplne odstráni pootáčanie, pohyb hore - dole, obmedzí sa pohyb dopredu - dozadu a ostáva pohyb vpravo - vľavo. Je síce významný, ale vďaka opore o monopod sa aj ten obmedzí. Tento efekt výrazne zvýši stabilitu fotoaparátu v každom prípade !!!! Čím je bližšie upevnenie monopodu k ťažisku zostavy, efekt ešte silnie. Takže monopod je funkčný a užitočný vždy... Prípadný zapnutý stabilizačný systém v objektíve potom aj zvyškové pohyby dokáže ľahko eliminovať.
 
tomis.ales
2011-01-28 12:32:11
príspevok od: dodo_bb
Pokiaľ držím foťák v ruke, vplyvom trasenia rúk a tela sa pohybuje vo všetkých troch osiach + rotácie okolo osi objektívu (teda robí pohyb nahor - nadol, vpravo - vľavo a ešte sa aj pootáča. Pohyb dopredu - dozadu nie je taký významný. Na monopode sa úplne odstráni pootáčanie, pohyb hore - dole, obmedzí sa pohyb dopredu - dozadu a ostáva pohyb vpravo - vľavo. Je síce významný, ale vďaka opore o monopod sa aj ten obmedzí. Tento efekt výrazne zvýši stabilitu fotoaparátu v každom prípade !!!! Čím je bližšie upevnenie monopodu k ťažisku zostavy, efekt ešte silnie. Takže monopod je funkčný a užitočný vždy... Prípadný zapnutý stabilizačný systém v objektíve potom aj zvyškové pohyby dokáže ľahko eliminovať.
Ale ja som hovoril iba o jednej veci, a to o osi monopodu. O jednom z principov monopodu. To co si ty pisal som nemal na mysli.
Ale suhlasim s tym, co si napisal.
 
misodk
2011-01-28 15:11:29
príspevok od: tomis.ales
ale sak to mi je jasne, co myslis ty. Ja ale myslim ze tie stativove objimky maju vacsi vyznam ako stabilizator obrazu (na principe co com ukazoval vyssie), ako len na vyvazenie zostavy. Pri objektive 600mm f4 je to jasne ze je tam hlavne na vyvazenie zostavy. Ale uprimne, vsetci co poznam si chcu kupit monopod a ani jeden nema ani len 70-200. Na to som narazal. Pri ozaj velkych ohniskach je vyvazenie nutnost, ale pri \"obycajnych\" sklach ma to rozhodne netaha dopredu ci dozadu.
Ja som sa najprv nechcel priznavat, ale ked uz to tu rozoberam, nech....Na kratkych a strednych ohniskach som s monopodom mal horsie vysledky ako bez neho Asi to neviem pouzivat. :o) Ale skusim to este raz. Za tie roky co mi monopod lezi v skrini, sa uz to mozno naucil
\" Ale uprimne, vsetci co poznam si chcu kupit monopod a ani jeden nema ani len 70-200. \"

s tym suhlasim. pokial mas iba zakladne kratke objektivy a monopod je spojeny s telom, vplyv/zlepsenie na casy je minimalny az zanedbatelny. prave ja som si pred dvoma rokmi kupil stativ aj monopod naraz. od rozbalenia z krabice som monopod uz viac krat nevidel, je niekde v polici.. bud k velkym objektivom a mimo os tela alebo ako palica na turistiku
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia