Hore

Našli ste si pod stromčekom fotoaparát?

Našli ste si pod stromčekom fotoaparát? Ak je to váš prvý, zíde sa vám niekoľko rád.

Prvý poriadny fotoaparát je zlomový. Buď vás fotografovanie začne baviť, alebo nie. Aby to hneď od začiatku išlo dobre, mali by ste sa riadiť niekoľkými jednoduchými radami.

1. sviatok fotografický

Skontrolujte obsah balenia - v návode máte zoznam všetkého, čo má byť v krabici. Zatiaľ sa mi nestalo, že by niečo chýbalo. Ale niektoré príslušenstvo môže byť dobré ukryté.

Návod na sprevádzkovanie - opäť tu máme návod, na začiatku bude vašim dobrým sprievodcom. Vždy obsahuje aj časť, ako uviesť prístroj do prevádzky. Nájdete v ňom návod, ako urobiť ďalšie kroky.

Nasaďte objektív - ak máte len jeden objektív a v blízkej budúcnosti si ďalší kupovať nebudete, nemusíte sa naučiť ako objektív namontovať a demontovať. Ak to bude nutné, vedzte, že na objektíve aj bajonete sú značky na zarovnanie do správnej polohy a na fotoaparáte je vždy poistka bajonetu. Dôležitejšie je ale skontrolovať objektív. V prvom rade sú to prepínače, ak nejaké sú, najčastejšie je to prepínanie AF/MF, ak má objektív sám zaostrovať musí byť prepnutý do polohy AF. Ďalej, ak má objektív optickú stabilizáciu obrazu, môže byť na ňom prepínač zapnutia a vypnutia. Určite používajte stabilizáciu zapnutú, je to výborná pomôcka nielen pre začiatočníkov.

Niektoré objektívy, kvôli skladnosti, majú tzv. parkovaciu polohu transfokácie (zoomu). Pred fotením musíte objektív odparkovať. Ako na to, sa dočítate v návode. Fotoaparát vás upozorní, že nemôže fotografovať, ak je objektív zamknutý.

Takmer som zabudol na slnečnú clonu, býva k niektorým objektívom pribalená. Prosím, používajte ju. Stále a v správnej podobe. Aj keď nesvieti slnko, funguje ako mechanická ochrana objektívu.

Vloženie batérie - batéria, ktorá je pribalená k fotoaparátom býva zväčša čiastočne nabitá. 99% z vás bude netrpezlivých si fotoaparát hneď vyskúšať. Nabitie batérie preto môžete odložiť na neskôr a môžete začať fotoaparát nastavovať.

Nastavenie jazyka, času a dátumu - väčšina fotoaparátov, pri prvom zapnutí, alebo až kým to neurobíte, chce, aby ste zvolili jazyk menu a nastavili dátum a čas. Bežné je, že fotoaparáty majú v ponuke aj češtinu, alebo dokonca slovenčinu. Osobne preferujem angličtinu, pretože väčšina tutoriálov na internete je v tomto jazyku. Nastavenie času a dátumu je dôležité pre správne vedenie archívu.

Dioptrická korekcia - zrkadlovky aj bezzrkadlovky s hľadáčikom majú dioptrickú korekciu. Aj keď máte oči v poriadku, je niekedy nutné ju nastaviť. Ak vidíte obraz v hľadáčiku neostrý, viete čo vám pomôže. Nosíte okuliare? Väčšina fotoaparátov má hľadáčik, ktorý umožňuje ich používať.

Popruh - možno v budúcnosti sa rozhodnete fotografovať bez popruhu, alebo budete používať iný popruh, ako originálny. Do tej doby však používajte pribalený popruh, kvôli bezpečnosti. Fotoaparát noste zavesený na krku, alebo si popruh omotajte okolo zápästia. Nasadenie popruhu na fotoaparát nemusí byť ľahké, preto si ho naštudujte v návode.

Vloženie karty - vloženie karty býva často podmienkou toho, aby ste mohli stlačiť spúšť, aj keď si žiaden záber nechcete uložiť. Je to prevencia pred tým, aby ste omylom nefotili bez karty. Aj keď máte úplne novú kartu, naformátujte ju vo fotoaparáte. Niektoré fotoaparáty to dokonca vyžadujú. Formátovaním pripravíte kartu pre použitie vo vašom konkrétnom fotoaparáte.

Návod - fotoaparát máte pripravený na použitie. Má množstvo funkcií, nastavení, ovládacích prvkov. Urobte si večer hodinku čas, nalejte si vaječného koňaku a s fotoaparátom v ruke si preštudujte návod. Dostanete tak základnú predstavu, čo váš fotoaparát vie. V prvých týždňoch by mal byť návod vašim verným sprievodcom. Noste ho v brašni, alebo si stiahnite PDF verziu do mobilu, či tabletu.

Nabite batériu - na prvý deň už toho bolo dosť. Choďte do postele a batériu nechajte nabiť, aby ste ďalší deň mohli konečne fotografovať.

2. sviatok fotografický

Ak ste zvyknutý fotografovať kvalitnejším mobilom, môžete byť z prvých záberov sklamaný. Mobily využívajú silný postprocesing, čoraz viac aj strojové učenie, aby produkovali ľúbivé zábery bez toho, aby užívateľ musel niečo vedieť o fotografovaní a spracovaní fotografie. Zrkadlovky a bezzrkadlovky majú väčší obrazový potenciál ako mobily, ale musíte sa ich naučiť ovládať a rovnako dôležité je vedieť fotografie spracovať. Toľko varovanie na začiatok.

Nastavte formát - fotografie sa ukladajú do súborov a to JPG, RAW, po novom u niektorých fotoaparátov aj HEIF. Zjednodušme to na JPG a RAW. S JPG máte najmenej starostí, sú to hotové fotografie, ktoré netreba, ale môžete, upravovať. Dá sa ihneď tlačiť, poslať cez internet. Otvoríte ho v hocijakom editore fotiek. RAW je pre skúsenejších, dá sa s ním viac čarovať. Musíte to ale ovládať. Odporúčam naučiť sa to. Môžete zároveň fotografovať do JPG+RAW. RAW si odložíte na neskôr, keď ho budete vedieť spracovať. Na výber ešte máte farebný priestor sRGB, alebo AdobeRGB, nastavte sRGB. Viac nemusíte vedieť.

Motívové programy - kým sa nenaučíte, čo je čas, clona a ISO, spoľahnite sa na automatiku. Miesto základnej automatiky ale radšej použite motívové programy. Tiež sú plnoautomatické, ale prispôsobené konkrétnym situáciám.

Začiatočníci sa spoliehajú na to, že amatérske fotoaparáty majú blesk. Ten sa v automatických programoch aktivuje sám, u najlacnejších fotoaparátov ho musíte vyklopiť ručne. U niektorých bezzrkadloviek, kvôli veľkosti fotoaparátu, býva niekedy blesk nie zabudovaný, ale externý. Preto si ho vložte do brašny, ak by ste ho potrebovali.

Pozor na zimu - fotoaparáty a objektívy sú na zimu citlivé. Nemusíte sa ani tak báť chladu, ako kondenzácie vlhkosti. K tej dochádza, keď z chladu prejdete do tepla. Tí, čo nosia okuliare to dôverne poznajú. Vlhkosť sa môže skondenzovať vo vnútri fotoaparátu a na šošovkách objektívu. Odporúčam, pred príchodom do tepla, dať techniku do brašne, tú zatvoriť a po príchode domov nechať v brašni pomaly temperovať.

Nainštalujte softvér - prv ako začnete špekulovať, či si zoženiete Lightroom, Photoshop, či Capture One, začnite s tým, čo je zdarma. Každý výrobca fotoaparátov má zdarma v ponuke nejaký program pre spracovanie fotografií z jeho fotoaparátov.

Naimportujte zábery, začnite triediť - nenechávajte fotografie na karte, aj keď ste ich nafotili len pár. Keď prídete z akcie, čo najskôr naimportujte fotky do počítača. Najlepšie je použiť čítačku pamäťových kariet. Ak ju nemáte, dokúpte si ju. Importovať fotky tak môžete, aj keď sa nabíja batéria, alebo fotoaparát niekto používa. Od začiatku začnite fotografie triediť. Tie skutočne zlé ihneď vymažte a tie dobré začnite organizovať. Urobte si systém, napr. rozdelenie podľa udalosti a žánru/motívu.

K fotoaparátu vždy dostanete USB kábel, ktorý slúži na prepojenie s počítačom a prenos fotografií a videa. Čoraz častejšie aj na nabíjanie batérie z USB nabíjačky, alebo powerbanky. Čo v balení nenájdete, je HDMI kábel. Ten si môžete dokúpiť a potom z fotoaparátu premietať fotografie na veľkú obrazovku televízoru.


Druhá batéria a karta - čím skôr si zadovážte druhú batériu a kartu, aj keď si myslíte, že ich nepotrebujete. Je to záloha. Naučte sa mať nabitú batériu a prázdnu kartu v brašni. Budete tak vždy pripravený do akcie, aj keby ste zabudli kartu v čítačke a batériu v nabíjačke, či ju zabudli nabiť.

Spárovanie - prakticky každý fotoaparát má zabudovanú WiFi, alebo aj Bluetooth. Slúžia na prepojenie s chytrým telefónom, z ktorého sa dá fotoaparát diaľkovo ovládať a dajú sa do neho sťahovať fotky. Aby ste to mohli robiť, musíte zariadenia spárovať. Riaďte sa podľa návodu. Počítajte ale s tým, že sa tým dostanete do sveta nepravdepodobnosti a mágie. Niekomu sa podarí telefón a fotoaparát prepojiť na prvý pokus, inému nikdy a ďalší bude mať striedavé šťastie. Ja patrím k tretej skupine a radšej som to vzdal. Vám to možno vyjde.

Záver

Ak ste k fotoaparátu nedostali brašnu, po sviatkoch si ju čo najskôr zadovážte. I náhradnú batériu a kartu. Kúpte si aj čistiacu sadu. S ostatným počkajte. Miesto kupovania “odporúčaného” príslušenstva, sa začnite vzdelávať a praktikovať fotografiu. Aj keby vás to nebavilo, prinúťte sa naučiť upravovať fotografie. Pri fotení do RAW to budete tak či tak potrebovať. Neberte neúspech negatívne. To patrí k procesu učenia sa. Snažte sa, aby pre vás každé fotenie bolo zábavou. Najdôležitejšie je mať radosť z fotografovania.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované