Hore

Nočné maľovanie

To najlepšie svetlo pre nočné fotografovanie netrvá dlho. A vlastne to ani nie je v noci. Ak by ste fotili v noci, pri úplnej tme, na fotografii zachytíte len svetlá a tmu. Existujú motívy, ktorým to pristane aj za týchto podmienok, ale väčšinou je lepšie fotiť za iných svetelných podmienok. Tie sú krátko po západe slnka. Správny čas trvá niekoľko minút, maximálne polhodinku. Na oblohe je vtedy ešte dostatok svetla, aby na fotografiách nebola zachytená čierna plocha a trocha svetla zároveň pomáha prekresliť tiene. Fotografie sú farebnejšie s bohatými poltónmi. Aj keď sa nám zdá, že svetla je na oblohe ešte dostatok, mizne veľmi rýchlo a fotoaparát ho nevie dobre využiť. Výsledkom sú tmavé fotografie s malými plochami svetla. Ak by ste sa pokúsili fotografiu zosvetliť, čo nie je problém, vznikli by na osvetlených plochách výrazné prepaly. Ani nie tak dlho po západe slnka, skúsenejší fotograf zbalí “fidlátka”. Vie, že fotografovať ďalej nemá zmysel. Fotografie sa z minúty na minútu zhoršujú.

Jednou z možností, ako si ešte predĺžiť čas na fotografovanie, je použiť techniku maľovania svetlom. Párkrát sme si ju predviedli v redakčnom ateliéri. Teraz je čas vyniesť ju pod svetlo hviezd.

Táto fotografia vznikla krátko potom, čo z oblohy už zmizlo svetlo. Expozícia musí byť prispôsobená najvyšším jasom, v tomto prípade je to osvetlený most Apollo. Zvyšok scény je podexponovaný. Úplnej černote bráni len trochu svetla z osvetlenia mostnej lávky, dopadajúceho aj pod most. A tak je to však fotka na vyhodenie. ISO 50, f/13, 30 sek.
 

Pri fotografovaní nočných záberov použite pevný statív a diaľkovú spúšť alebo samospúšť. Baterku môžete použiť aj ako pomocné svetlo automatického zaostrovania.





Technika maľovania svetlom nie je náročná. Potrebujete zdroj trvalého svetla, ja som použil výkonnú LED batériu a dostatočne dlhý expozičný čas, aby ste mohli so svetlom pracovať. Expozícia musí trvať aspoň niekoľko sekúnd, aby ste stihli svetlom batérie osvetliť všetko, čo potrebujete. Po tme to nie je problém a expozícia môže trvať niekoľko desiatok sekúnd aj minút. Expozičné hodnoty musia byť nastavené tak, aby ste správne naexponovali najvyššie jasy. ISO nechajte nastavené na nižších hodnotách. Nebudete mať fotografie zašumené a expozičný čas bude dostatočne dlhý, aby ste mali čas na maľovanie svetlom. Clonové číslo nastavte na vyššiu hodnotu, aby ste dosiahli veľkú hĺbku ostrosti. Zostáva nastaviť expozičný čas. Ten nastavte metódou pokus-omyl, tak aby ste mali najvyššie jasy správne exponované. Pokročilejší pochopili, že expozíciu treba nastaviť manuálne. Citlivosť, clonu, aj čas. Bez maľovania svetlom bude fotografia vyzerať presne ako tá hore. Expozícia je prispôsobená nasvieteniu mosta Apollo. Expozičný základ je takto stanovený a teraz prichádza hra s baterkou. Treba pri nej trochu premýšľať, ale nebojte sa aj experimentovať. Výkon a dosah svetla je obmedzený. Osvetliť môžete len miesta do určitej vzdialenosti. Ak na jedno miesto svietite dlhšie, naexponuje sa svetlejšie.

Fotografií budete musieť urobiť niekoľko. Každú fotografiu vyhodnoťte a určite z nej, čo sa oplatí v maľovaním svetlom urobiť inak a čo zachovať. Je to len na vás a je to experiment. Rovnaký výsledok nikdy dva krát nezopakujete. To je ale na tejto technike zábavné. Po pár záberoch dostanete cit na to, koľko musíte svietiť na jedno miesto, aby sa naexponovalo podľa vašej predstavy.


Pri tejto fotografii sa základná expozícia nemenila. Čas, clona aj ISO sú rovnaké ako u vrchnej fotografii. Baterkou som osvetlil časti, ktoré som chcel zvýrazniť. Kvet vľavo, trávu lemujúcu cestičku a bočnú stranu mosta. Toto mi trvalo asi polovicu expozičného času. Zvyšok som rovnomerne prechádzal svetlom po scéne pred sebou, aby som celkovo zlepšil kresbu v tieňoch. ISO 50, f/13, 30 sek.
 

Nočná fotografia vždy preverí schopnosti vášho fotoaparátu z hľadiska dynamického rozsahu. Ten treba využiť v maximálne možnej miere. Preto fotografujte do RAW-u. Dôležitý je aj postprocessing. Využite všetky funkcie RAW konvertoru, aby ste získali maximum obrazových informácií pre ďalšie úpravy. Ja používam Lightroom. Začnem výberom profilu fotoaparátu. Najväčší dynamický rozsah poskytuje profil Neutral. Potom dynamický rozsah ešte zväčším použitím funkcií Shadows a Black. Dobrou funkciou na zlepšenie zreteľnosti je Clarity. Podobne ako v tmavej komore využívam štetec pre zjasnenie alebo stmavenie lokálnych oblastí.


Táto fotografia hradu je vlastne nafotená v prostisvetle. Breh po ľavej strane by bol preto naexponovaný ako silueta.  Čo bol aj pôvodne môj zámer. Chcel som do fotografie dostať priestor. Vyskúšal som aj maľovanie svetlom. Fotografia nestratila nič na priestorovosti, práve naopak. Svetlo v popredí zvýraznilo perspektívu brehu. ISO 50, f/10, 120 sek., použitý fiter ND 64.


Pri tejto fotografii mostu Apollo som už ani neskúšal fotiť bez maľovania svetlom. Na oblohe bolo ešte dostatok svetla a fotografia by bola dobrá aj bez maľovania. Páčil sa mi však breh. Svetlom na ňom maľoval rybár svojou čelovkou. Práve chytil a porcioval rybu. Ja som baterkou nasvietil breh a aj strom naľavo. ISO 50, f/13, 30 sek.

Použitá technika: Nikon D800E, Nikkor AF-S 16-35/4G, Nikkor AF-S 70-400/4,5-5,6G VR II, statív, diaľková spúšť, baterka.




Záver

Technika maľovania svetlom, ktorá je použitá v tomto článku patrí medzi najľahšie. Stačí len spoza statívu baterkou nasvietiť popredie. Sú aj náročnejšie techniky, vyžadujúce väčšiu prax a najmä veľkú predstavivosť. Oblečte sa do čierneho a môžete vojsť aj priamo na scénu a počas dlhej expozície exponovať objekty a plochy, prípadne svetlom baterky aj kresliť rôzne obrazce.

Technika maľovania svetlom baterky sa dá variovať aj použitím blesku. Jeho svetlo je ale tvrdšie. Má však väčší dosah a pri správnom nasmerovaní osvetlíte aj pomerne vzdialené objekty.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2014-10-20 08:17:04
ryba z dunaja je jedla ?
 
Tibor78
2014-10-20 08:26:18
príspevok od: DEVOTEE
ryba z dunaja je jedla ?
Isteze, ziju tam dokonca aj pstruhy...
 
XSneZienka
2014-10-20 10:41:16
Dakujem za clanok.
 
Puff
2014-10-20 11:37:46
príspevok od: Tibor78
Isteze, ziju tam dokonca aj pstruhy...
To ako u nas v Bratislave ???
 
bonifacko
2014-10-20 11:55:50
príspevok od: Tibor78
Isteze, ziju tam dokonca aj pstruhy...
videl som aj baracudu
 
BoNoBo
2014-10-20 16:07:29
príspevok od: DEVOTEE
ryba z dunaja je jedla ?
Ano je. Dunaj ma taky prietok a v Ba ma este stale charakter podhorskej rieky, ze pripadne chemicke necistoty su v tak nizkych koncentraciach, ze su takmer zanetbatelne, oproti niektorym mensim tokom.

 
Duduk1
2014-10-20 16:44:00
príspevok od: DEVOTEE
ryba z dunaja je jedla ?
Čo sa týka Nemecka a Rakúska,tak tam sú určite prísnejšie kritéria na vypuštanie odpad.vôd, ako u nás.Jedine čo môže znečisťovať Dunaj, môže byť najskôr Morava.Dunaj sa zdá byť podľa farby znečistený,ale na život rýb je akurát. Žije tam veľa druhov rýb a aj takých,čo sú náročné na čistú vodu.

Ináč pekný článok.
 
blahoslav J B Art
2014-10-20 17:37:38
malovanie svetlom som si nedavno skusil ... siel som fotit Mliecnu drahu a svietil som baterkou na oblohu, aby bolo lepsie vidiet hviezdy ... snad coskoro spracujem a pridam
inak na toto je vyborny Olympus, ma manualny rezim live bulb, kde sa obrazok prekresluje na displeji v zvolenom intervale, tiez super pri foteni s ND1000
 
total empty
2014-10-21 17:11:55
príspevok od: bonifacko
videl som aj baracudu
To čo si videl, to je nič, u nás na rybníku bežne chytajú korytnačku červenolícu.
 
bonifacko
2014-10-21 18:34:58
príspevok od: total empty
To čo si videl, to je nič, u nás na rybníku bežne chytajú korytnačku červenolícu.
kdeže, to bol fico
 
total empty
2014-10-21 21:25:33
príspevok od: bonifacko
kdeže, to bol fico
Ale to je fakt, nahádzali ich tam zasrané, čo nechceli ich už chovať, ja tám plánujem nasadiť krokodíly nílske, lebo strašne veľa cigánov tam chodí v lete ako na rivéru.
 
bonifacko
2014-10-22 07:23:42
príspevok od: total empty
Ale to je fakt, nahádzali ich tam zasrané, čo nechceli ich už chovať, ja tám plánujem nasadiť krokodíly nílske, lebo strašne veľa cigánov tam chodí v lete ako na rivéru.
tak potom piraňe!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia