Hore

Novembrové spomínanie

Cintoríny sú nielen miestom na zamyslenie, ale v tomto období aj jedny z najfotogenickejších miest.

Vonku fúka. Vietor sa výraznými poryvmi opiera do okien. Za nimi vo svetle pouličnej lampy vidím klátiace sa konáre stromu, ktoré podchvíľou pustia ďalší a ďalší list. Som presvedčený, že ich ráno pod javorom nenájdem.

Od dverí na chodbu počuť monotónnu ale príjemnú píšťalku. Vietor sa dobíja aj
na chodby domu a cez vetracie šachty si hudie svoju jesennú pesničku. Ráno je však úplne iné, ako som čakal. Vietor sa utíšil, slnko zalialo krajinu a pod stromami je bohatá nádielka farebných listov.


Romantika? Melanchólia? Tak trochu, ale aj očakávanie a nádej. Každé ročné obdobie so sebou prináša pekné veci a preto sú pre mňa prelomy medzi ročnými obdobiami aj očakávaním. Aj jeseň so sebou prináša otázky a očakávania. Aká bude zima? Lyžovačky, zimné túry a fotovýlety?

No zároveň je zamyslením nad jeseňou života. Aspoň u mňa sa november nesie v znamení sviečok a dáva mi obrovský priestor pre premýšľanie. Rád sledujem ľudí, ktorí navštevujú cintoríny. Na niektorých badať čerstvý smútok, na niektorých melanchóliu, na ďalších rezervovanosť a na iných túžbu, či dokonca očakávanie a radosť. Zoči-voči smrti sa človek nechá unášať svojimi emóciami viac. Preto sa niektorí cintorínom vyhýbajú širokým oblúkom.

Tento krátky článoček vás však vyzve, aby ste urobili pravý opak. Cintoríny sú totiž nielen miestom na zamyslenie, ale v tomto čase sú to jedny z najfotogenickejších miest.  Od možnosti zachytiť emócie, cez zaujímavé detaily v ešte zaujímavejšom svetle. Tento článoček nemá slúžiť ako kompletný technický článok o fotografovaní v jeseni, ani to nie je komplexný návod na zachytenie jednej témy. Za úlohu má upriamiť vašu pozornosť na motívy, ktoré môžu spestriť vaše jesenné portfólio a mnohým z vás ponúknuť aj zamyslenie sa nad jeseňou

Farebne

Vyberte sa teda podvečer, keď už na krajinu padá súmrak a intenzita denného svetla sa vyrovnáva s tou, ktoré vyžarujú sviečky.


foto: Julo Kotus

Pri fotografovaní statických scén pre maximálnu kvalitu fotografií zvoľte nízke hodnoty citlivosti ISO a objektív spokojne pricloňte, ak chcete väčšiu hĺbku ostrosti. V tejto chvíli sa samozrejme musíte popasovať s dlhším časom závierky Niekedy budete musieť použiť aj niekoľko sekundovú expozíciu. Statív je v prípade takého fotografovania nevyhnutnosťou.


foto: Karol Snec foto: Karol Srnec

Naopak, ak chcete sústrediť pozornosť na jeden objekt, objektív odcloňte. Pri dobre osvetlených miestach na cintorínoch a so svetelným objektívom môžete dosiahnuté časy závierky „udržať v ruke". Možno budete musieť zvýšiť citlivosť ISO, ale dnešné prístroje v pohode zvládajú citlivosť 1600 i viac. Ak sa chcete predsa len poistiť proti roztraseniu záberov a nechcete stratiť mobilitu, či nechcete byť príliš nápadní, vezmite si monopod. V prípade núdze môžete položiť fotoaparát na blízky kameň alebo pomník. Strácate tým však možnosť ľubovoľnej kompozície.


foto: Karol Srnec


foto: Karol Srnec

Vyváženie bielej (WB) môžete nastaviť na žiarovku - dosiahnete tak prirodzenejšie podanie svetla zo sviečok, no možno tým potlačíte atmosféru tepla. Nám sa najviac osvedčilo vyváženie bielej na denné svetlo. Vtedy sa zvyškové denné svetlo odrazené od oblohy javí ako modré, keďže je „chladnejšie" ako typické denné svetlo. Svetlo sviečok je naopak oveľa teplejšie a preto sa nálada nestráca ale naopak zvyšuje. Sviečky tak pôsobia veľmi útulne a zamatovo teplo v chladnom okolí. Nehovoriac o tom, že kombinácia dvoch doplnkových farieb - modrej a žltooranžovej pôsobí viac ako atraktívne.

foto: Dominik Bugár

foto:Dominik Bugár foto: Dominik Bugár


foto: Dominik Bugár

Čiernobielo

Niektoré námety, kde vyniká štruktúra alebo sú v tradičnom prostredí si pýtajú čierno-bielu interpretáciu. Či už priamo na mieste alebo doma v počítači, nezabudnite si vyskúšať aj túto možnosť.


foto: Dominik Bugár


foto: Dominik Bugár foto: Dominik Bugár foto: Karol Srnec

Čiernobiela fotografia poukazuje na obsah, tvary a formy. Preto viac abstrahuje a ešte viac pobáda k zamysleniu, keďže nie sme rozptyľovaní farbami. Tie v prípade novembra navodzujú skôr romantiku, nehu alebo melanchóliu. Čiernobiela fotografia tiež melanchóliu, no ešte viac realitu smrti prípadne strach, smútok.

Pri západe a východe

Naopak, ak chcete jemnejšie podanie dušičkových námetov, vyberte sa v zlatej hodinke, keď pomníky a okolie zalieva bočné teplé slnečné svetlo. Aj staré pomníky vyznejú v tomto osvetlení jemnejšie a tiež zaujímavo.


foto: Dominik Bugár


foto: Dominik Bugár


foto: Karol Srnec


foto: Karol Srnec

Okolie

No a nezabudnite si všímať okolie, ktoré hrá všetkými teplými farbami, aké sa v prírode dokážu vyskytnúť. Aj na ceste na cintoríny, do domovov, kde máte blízkych, určite nájdete veľa námetov, ktoré stoja za krátke zastavenie a vytiahnutie fotoaparátu. Či už to budú náboženské alebo prírodné motívy na vidieku alebo aj mestské scenérie.


foto: Julo Kotus


foto: Julo Kotus



foto: Julo Kotus foto: Julo Kotus


foto: Julo Kotus foto: Julo Kotus


foto: Julo Kotus


foto: Julo Kotus

Záver

No a na záver niekoľko praktických rád. Buďte opatrní. Cesty budú plné sviatočných šoférov, ktorí vytiahnu autá pár krát v roku. Jedno z týchto období sú práve sviatky zosnulých.

Buďte tolerantní a nevtieraví, niektorí ľudia môžu prežívať čerstvý smútok nad nedávnou stratou blízkeho človeka, nerobte záber za každú cenu. Zachovajte si jemnocit. Fotografujte otvorene, nech vás ľudia vidia a nech majú možnosť odmietnuť, ak by sa im to nepáčilo. Ochránite tým seba aj ich. Ak prejavia nevôľu, prestaňte ich fotografovať.

No a nakoniec na tieto miesta patrí aj nejaká tá úcta a nevtieravosť. Fotografovanie v hlučnej partii, neviazaný smiech či pokrikovanie po cintoríne neprospejú ani k našej reputácii fotografov a všetci to potom budeme mať ťažšie, nehovoriac o tom, že naozaj môžeme svojim správaním vyrušiť ľudí z ich principiálnych myšlienok, pocitov, čo tiež nie je príjemné.

Vyzbrojme sa teda jemnocitom, toleranciou no zároveň odvahou. Oblečme si teplé svetre a bundy, nabime akumulátory a poďme na to.

Rád by som sa poďakoval Karolovi a Dominikovi za ich fotografie k tomuto článku.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
staleusmiaty
2009-10-30 11:46:26
Krásne fotky!
 
noiseless
2009-10-30 11:58:27
dobré .. navnadili ste ma :D
 
Efkar
2009-10-30 12:09:45
Velmi pekný článok

 
norris
2009-10-30 12:25:51
rozhodne inšpiratívny článok (myslím,že si cez víkend doprajem aspon jednu vychádzku) :)
 
slavmiro
2009-10-30 13:07:54
Dominik dal fakt pekne nocne zabery..
 
zuzuliena
externý redaktor 2009-10-30 13:29:37
zuzuliena | napísané: 30.10.2009 13:27
... mnam, prave som si pochutila na skvelom clanku ...

... tento text som omylom tukla pod clanok Mesiac fotografie, ale patril sem :-))).
 
Tomyno
2009-10-30 13:55:29
...výborne nafotene chlopi, a samozrejme ste ma inšpirovali ;)...
 
bebel
2009-10-30 14:04:57
moc prijemne s citom napisany clanok
fotecky tie vecerne a cb od dominika, fakt skvele, s emociou..

 
gloryman
2009-10-30 14:31:49
fotky perfektne.....celkovo dobre napomenutie dušičiek.....tento rok sa nato vydam na 100%.....od zaciatku zapadu slnka fotim ako divy az do nekonecna.....fakt som si teraz uvedomil ze na jednom cintorine sa da nafotit peknych fotiek asi az extremne vela....hlavne tie detaily a to je moje....tešim tešim....
 
leto
2009-10-30 17:27:28
páči sa mi ako tento članok Julo podal,je to isto veľmi emotívne obdobie,som rád že spomenul aj ludsku stránku,toleranciu,beriem si k srdcu,a hlavne poučenia ohľadom fotenia,už pred rokom som chcel skušať takto pofotiť,ale mal som vtedy len kompakt,tento rok to príde,tak dobré svetlo,pokojné dušičky a veselého helloweena:)
 
leto
2009-10-30 17:29:17
príspevok od: slavmiro
Dominik dal fakt pekne nocne zabery..
pekné,bolo to ak sa nepletiem na sviečkovej manifestácii na hviezdoslavovom,bol som tam,ale takto pekne mi to este nešlo:))
 
lochnes
2009-10-30 20:30:24
pekné fotečky a článok chlapci..
 
genchi146
2009-10-30 21:01:03
Prave ta melancholia jesennych dni ,ci akokolvek to nazvat, mi velmi chyba tu v Irsku. Polia su stale syto zelene, tych par stromov popri cestach opadalo v priebehu 2 tyzdnov a bohuzial ani tie listy na zemi ma nemozu nadchnut, nakolko z nich v neustalom dazdi zostala len hneda mazlava hmota. A o svetielkach na cintorinoch ani nezacnem radsej...
Uzite si to doma vsetci a robte krasne fotky plne emocii!!!
 
singi
2009-10-31 00:07:19
Dakujem za clanok,ten vyklad a celkove podanie je na vysokej urovni.Samozrejme aj fotky.Idem ako ostatny na hroby a zvazoval som ci brat fotak,ale asi zoberiem po tomto clanku a super fotkach urcite.Velka inspiracia.
 
kooratko
2009-10-31 18:11:23
No neviem, ja stojim skor na druhej strane... Na zaklade inspiracie tymto clankom som sa dnes, napriek mojmu presvedceniu vydal na cintorin a skusal fotografovat... Isiel som naschval dnes, lebo byva menej ludi... No po par fotografiach som to zabalil a isiel prec. Nie, ze by nebolo co fotit, ale potvrdilo sa moje presvedcenie, ze fotograf tu nema co robit. Predsa len je to pamiatka zosnulych a zasluzi si to patricnu uctu... nefotil som vobec ludi, to som sa vobec neodvazil, ale bolo mi velmi neprijemne sa tam pohybovat... Dokonca som si pripadal drzo a arogantne :( rad si pozrem taketo foto, ale ja sam ich nikdy fotit uz nebudem ... kazdopadne dobry clanok a fotografom, ktori sa vydaju fotit prajem pekne svetlo a krasne fotky
 
starec
2009-10-31 18:32:57
Pekné,decetné
 
slavmiro
2009-10-31 20:48:54
príspevok od: kooratko
No neviem, ja stojim skor na druhej strane... Na zaklade inspiracie tymto clankom som sa dnes, napriek mojmu presvedceniu vydal na cintorin a skusal fotografovat... Isiel som naschval dnes, lebo byva menej ludi... No po par fotografiach som to zabalil a isiel prec. Nie, ze by nebolo co fotit, ale potvrdilo sa moje presvedcenie, ze fotograf tu nema co robit. Predsa len je to pamiatka zosnulych a zasluzi si to patricnu uctu... nefotil som vobec ludi, to som sa vobec neodvazil, ale bolo mi velmi neprijemne sa tam pohybovat... Dokonca som si pripadal drzo a arogantne :( rad si pozrem taketo foto, ale ja sam ich nikdy fotit uz nebudem ... kazdopadne dobry clanok a fotografom, ktori sa vydaju fotit prajem pekne svetlo a krasne fotky
chyba, mal si ist az po sumraku. By si neveril ako su cintoriny po 20:00 vyprazdnene a pritom ambietneho svetla sviecok vsade nadostac. Zajtra sa to da cakat zas, vela ludi sa poponahla na Superstar..
 
Anena
2009-11-03 15:11:57
Velmi dobre napisany a poucny clanok, krasne zabery.
 
xmonnyx
2009-11-04 12:04:51
krásne fotky, vystižný článok - výborne
 
doks
2019-10-31 08:18:28
Krásne napísaný článok, hlavne ten úvod vo mne navodil atmosféru jesene, tak ako ju poznám, fotky tiež veľmi pekné...viac článkov od Jula prosím
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované