Hore

O expozícii IV. - Farby

Štvrtý diel nášho seriálu o expozícii je venovaný farbám. Farby si vo fotografii spájame najmä s vyvážením bielej a obrazovými profilmi. V počítači potom s grafickými monitormi, kalibráciou a color managementom. Na vplyv expozície na farby často zabúdame.

Pripomeňme si v krátkosti, ako vo fotoaparáte ovplyvňujeme farby:

V prvom rade si musíme uvedomiť, že každý fotoaparát má svoje špecifické podanie farieb, ktoré ani u jedného nie je presné, aj keby sa nám to mohlo zdať. Paleta farieb je obmedzená použitým snímačom a spracovaním signálu. Ďalej aj tým, aký formát zvolíme. JPG môže obsahovať cca 16 miliónov odtieňov farieb, fotografia vyvolaná z RAW až miliardu. Obmedzená je množina farieb, ktoré sa dajú zachytiť. Opäť je na tom JPG horšie. V lepšom prípade je paleta daná priestorom Adobe RGB. Častejšie sa však využíva menší priestor sRGB. Pokiaľ snímaná farba leží mimo farebného priestoru, jednoducho sa nedá presne zaznamenať a fotoaparát musí previesť farbu na nejakú inú tak, aby zostal celkový dojem farebnosti pokiaľ možno rovnaký, ako v skutočnosti. Pri snímaní do formátu RAW sa využíva oveľa širší farebný priestor ProPhotoRGB. Pokiaľ chcete maximálne využiť potenciál fotoaparátu, fotografujte do RAW. Reprodukciu farieb výrazne ovplyvňujú obrazové profily. Každý profil špecificky pracuje s farbami, kontrastom a saturáciou. Sú akousi obdobou rôznych filmov. Obrazové efekty ovplyvňujú farby oveľa viac ako farebné profily. Sú to vlastne komplexné postprodukčné úpravy. Tu už sa o reálnych farbách nemôžeme baviť vôbec. Na farby má vplyv aj objektív. Ovplyvňuje farebný nádych, kontrast i saturáciu. Rozdiel medzi objektívmi môže byť pomerne veľký. Ďalej tu máme vplyv farby svetla. Tu sa k slovu hlási známe vyváženie bielej farby. Čo to je vôbec vyváženie bielej? Svetlo môže mať rôznu farebnú teplotu, ktorá ovplyvňuje farbu objektov. V skutočnosti neutrálne biely papier po osvetlení svetlom s inou teplotou ako cca 5500°K (denné svetlo), nebude vyzerať ako biely, ale s určitým farebným posunom. Náš mozog sa s tým vie celkom dobre vysporiadať, ale nie tak fotoaparát. Aby sa biely papier zobrazil vždy ako biely, o to sa stará funkcia vyváženia bielej. Fotoaparát sa snaží zistiť a eliminovať farebný posun spôsobený svetlom. Nie vždy sa mu to darí. Ale aj s tým sa vieme vysporiadať, napr. použitím šedej tabuľky. Úlohou fotografa býva len málokedy, dosiahnuť úplnú vernosť farieb. Práve naopak, s farebnosťou pracuje kreatívne. Farby ovplyvňujú aj filtre svojou funkcionalitou alebo nedokonalosťou. Polarizačný filter odfiltrovaním odleskov odkryje pôvodné farby. Je v tomto obrovským pomocníkom. Pozor si treba dávať na filtre, ktoré deklarujú svoju farebnú neutralitu, ale neutrálne byť nemusia. Týka sa to napr. silných ND filtrov, ktoré môžu mať veľmi výrazný posun farieb.

Je len na vás, ako pracujete s farbami. Ovplyvniť ich môžete hneď niekoľkými nastaveniami. Jedným z…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované