Hore

Po tichu

Pri fotení určitých žánrov je výhodou, či nutnosťou, fotografovať potichu. Na koncerte vážnej hudby, v kostole, pri fotení divokých zvierat, nemluvniat atď.

Zvuk fotoaparátu môže na fotografa neželane upozorňovať aj pri fotení dokumentov a street fotografie. Ak môže byť fotoaparát úplne tichý, nie je dôvod, aby vydával nejaké zvuky.

Zaostrovanie objektívov býva vo väčšine tiché, často bezhlučné. Najväčším zdrojom zvuku sú sklopné zrkadlo a mechanická uzávierka. Ďalej zvuková signalizácia zaostrenia, ktorá sa ale väčšinou dá vypnúť. Mechanická uzávierka a sklopné zrkadlo nie sú len hlučné, ale spôsobujú aj otrasy, ktoré môžu byť dôvodom neostrého obrazu.

Pri výbere fotoaparátu zvážte, či budete potrebovať úplne tichú el. uzávierku. Prihliadnite pri tom na jej obmedzenia.

Zvukové potvrdenie zaostrenia (beep) je u väčšiny fotoaparátov nastavené štandardne. Záleží na fotoaparáte, či keď ho prepnete do tichého režimu/el. uzávierky sa pípnutie vypne, alebo tak musíte urobiť sami.

Zrkadlovky (DSLR)

Zrkadlovky sú známe svojou väčšou, či menšou, hlučnosťou. Zdrojom hluku je hlavne sklopné zrkadlo, ktoré sa musí rýchlo pohybovať smerom nahor a nadol. K nemu sa pridáva hluk uzávierky. Hlasnosť a charakter zvuku sú dané konštrukciou mechanizmu sklápania zrkadla a chodu uzávierky, ako aj celkovou konštrukciou tela. Zvuk niektorých zrkadloviek je dokonca ľúbivý, je prejavom pokročilej techniky, rovnako ako zvuk vydareného motoru automobilu. Sú zrkadlovky, ktoré vyslovene rachotia a iné, ktorých charakter zvuku je tlmený a mäkký. Stále je to ale hluk. Hluk zrkadlovky sa obzvlášť prejavuje pri sériových záberoch.

Keďže v niektorých situáciách je zvuk fotoaparátu rušivý, snažia sa ho výrobcovia potlačiť nielen konštrukciou mechanizmu zrkadla a uzávierky, ale aj špeciálnym režimom. Ten funguje tak, že sa sklápanie zrkadla rozdelí na dve fázy. Pri stlačení spúšte sa zrkadlo vyklopí, mechanická uzávierka sa spustí a odexponuje sa záber. V štandardnom režime sa následne sklopí zrkadlo do východzej polohy. V tichom režime zrkadlo čaká, kým fotograf pustí spúšť. Tak oddiali sklopenie zrkadla. Zvuky, ktoré by inak išli rýchlo za sebou, môže rozvrhnúť do dlhšieho časového intervalu, kedy budú menej rušivé. Je to ale nepraktické a len málo účinné. Zrkadlovky v klasickom režime nemôžu byť tiché, len viac či menej hlučné.

Nikon D850, na voliči režimov snímania je aj režim Q (Qiet), je to tichý režim, ak je prístroj používaný ako zrkadlovka, čiže pri snímaní pomocou optického hľadáčika. Tento režim v skutočnosti nie je tichý, ale len tichší.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia