Hore

Pripravte sa na leto

Leto sa blíži a my sme pre vás pripravili niekoľko praktických rád, ako si ho vychutnať s fotoaparátom. Leto je hlavne čas dovoleniek a cestovania. Ak nie ste úplný maniak do fotografovania, a chcete si v lete užiť aj iné aktivity ako samotné fotografovanie, to znamená chodiť naľahko.

Fotenie cez leto je zmes fotenia rôznych žánrov, od krajiny, architektúry, reportáže, portrétov, cez makro, západy slnka, až po fotenie zvierat. Najlepšie by bolo mať so sebou plný batoh objektívov, ale to by ste si leto neužili. Chce to niečo univerzálnejšie i keď kompromisné. Univerzálnosť z fotoaparátu robí objektív. Na cesty chcete brať väčšinou len jeden, maximálne dva.

Technika

Nemusíte mať zrkadlovku ani bezzrkadlovku, aby ste si z dovolenky alebo výletu priniesli pekné fotky. Počasie býva pekné, svetla je dostatok. Za takých podmienok dobre fotia aj mobily. Ich nevýhodou je obmedzenie rozsahu optiky. Niektorým chýba širokouhlý objektív, akým sa fotí krajina a architektúra, iným teleobjektív, ktorým sa fotia portréty a vzdialenejšie objekty.

Pred cestou prekontrolujte stav techniky, či všetko funguje tak ako má. Urobte si zoznam toho, čo si potrebujete zobrať so sebou.




Kompakty

Prvým základným typom fotoaparátu na cesty je kompaktný fotoaparát typu travel zoom. Je to najmenší typ fotoaparátu s veľkým rozsahom objektívu. Nefotografi, čiže rodinní kronikári, siahnu po cenovo dostupnejších modeloch s malým snímačom. Fotografi, ktorí si chcú oddýchnuť od ťažkej zostavy systémového fotoaparátu, zvolia model s 1” snímačom. Tu býva cena vysoká, prekračuje cenu amatérskych zrkadloviek a bezzrkadloviek.

Nikon Coolpix A1000 je zástupcom kvalitných cestovných kompaktov. Má dokonca aj elektronický hľadáčik, čo oceníte pri fotení na silnom slnku. Rozsah objektívu je 24 – 840 mm. Takto vlastne nahradí aj ďalekohľad.

Sony CyberShot RX100 VII má  objektív s rozsahom “len” 24-200 mm, ale je osadený väčším 1” snímačom. Prístroj je určený pre náročnejších užívateľov.

Samostatnú kategóriu tvoria outdoorové kompakty. Odolné proti pádu, vode, prachu a piesku. Väčšinou sa dá s nimi aj potápať. Ideálne pre outdoorové aktivity, ale aj na pláž a do bazéna.


Olympus Tough TG-6 je najlepší outdoorový kompakt na trhu. Dokonca má aj GPS, barometer a hĺbkomer.

Ultrazoomy

Ultrazoomy sú na ústupe, ale je tu kategória modelov s 1” snímačom, ktoré uspokoja aj náročnejšieho amatérskeho fotografa. Sú to prístroje, s ktorými môžete vyraziť aj do ZOO a niečo nafotiť. Užívatelia ocenia “zrkadlovkový” dizajn a výbavu. Sú to o niečo väčšie prístroje, ale nepotrebujete k nim výmenné objektívy.


Panasonic FZ1000 II je kvalitný ultrazoom s 1” snímačom a objektívom 25-400 mm.

CSC a DSLR

Ak za najlepší fotoaparát považujete zrkadlovku alebo bezzrkadlovku, urobí z nich univerzálny cestovateľský fotoaparát vhodný objektív typu travelzoom. Travelzoom je objektív s veľkým rozsahom, kombinujúci v sebe štandardný zoom a telezoom. Takýto objektív nájdete v ponuke výrobcov fotoaparátov so všetkými veľkosťami snímača, od Micro 4/3, cez APS-C až po FF. Veľkosť snímača bude rozhodovať o celkovej veľkosti a hmotnosti zostavy. Celkovo sú menšie bezzrkadlovky ako zrkadlovky. Nie každý fotograf ale uprednostňuje malé rozmery. Niektorí preferujú nekompromisnú ergonómiu držania a ovládania. Ponuka je bohatá, vyberie si každý.


Pre Micro 4/3 bezzrkadlovky je určený asi najlepší travelzoom na trhu, Olympus M.Zuiko 12-100/4 IS PRO (ekvivalent 24-200 mm).


Klasika medzi travelzoomami v podobe Nikkoru AF-S 18-300/3,5-5,6G VR pre DX zrkadlovky Nikon. Ekvivalentný rozsah je 28-450 mm.


Zástupcom travelzoomov pre plnoformátový snímač je Canon RF 24-240/4-6,3 IS USM. Určený je pre fotoaparáty Canon radu EOS R.

Niekomu travelzoom objektív nemusí vyhovovať, prípadne si ho nechce dokupovať. V takom prípade je praktické mať dva objektívy, štandardný zoom a telezoom. Sú samozrejme fotografi, ktorí nafotia všetko aj jedným prime objektívom.


https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/cestovanie/na-cestu-okolo-sveta-s-univerzalnym-objektivom/

Filtre

Ísť na dovolenku bez filtrov, to je akoby ste časť investícií spláchli do záchodu. Ak chcete od mora alebo z hôr krásne pohľadnicové zábery, budete potrebovať aspoň polarizačný filter. Ten je povinný. Krajinkári môžu pribaliť ešte šedý prechodový, prípadne silný ND pre fotenie s dlhými časmi. Ak pôjdete niekde, kde je prašno, vlhko alebo hrozí riziko postriekania techniky, nasaďte na objektív ochranný filter Protector alebo UV.


Ak idete k moru, na hory, do prírody, nezabudnite na cirkulárny polarizačný filter.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/zakladne-fotograficke-filtre-pre-digitalnu-fotografiu/

Ministatív

Nikomu sa nechce so sebou ťahať statív, dupľovane na dovolenku. Oberáme sa tým o možnosť fotografovať dlhými časmi. Komu to chýba, môže sa vybaviť malým stolovým statívom.


Gorillapody od Joby sú najobľúbenejšie malé statívy. Vedia sa obtočiť okolo konára alebo zábradlia.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/vyber-fotoaparatu/stativy-pre-csc-fotoaparaty/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/sprievodca-kupujuceho/stolove-stativy/

https://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/stativy/ministativy-manfrotto-pixi-evo/

Napájanie

Zrkadlovky vydržia na jednu batériu aj celodenné fotografovanie. Kompakty a CSC fotoaparáty ale nie, musíte mať 2-3 batérie. Výdrž sa zmenšuje aj pri natáčaní videa a používaní prenosu záberov do telefónu. Pri balení na cesty nezabudnite, či máte nabíjačku a kábel k nej. Ak v danej krajine používajú iné zásuvky, zaobstarajte si redukciu. Niektoré fotoaparáty umožňujú nabíjať batériu cez USB, napríklad z powerbanky alebo notebooku, prípadne nabíjačky k mobilu.

Pamäťové karty

Ak nemáte so sebou zariadenie, na ktoré by ste ukladali nafotené zábery a videá, musíte sa zásobiť kartami s dostatočnou kapacitou. Ak veľa fotíte, na dovolenke nafotíte tisíce záberov.

Starostlivosť

Preprava

Je na vás, či budete nosiť fotoaparát len tak na krku, pripnutý na popruh batohu, v brašni alebo slingbagu. Myslite ale na to, či chcete nosiť so sebou aj stravu, oblečenie a iné osobné potreby. Na to sú najvhodnejšie dvojkomorové batohy. Zároveň myslite na bezpečnosť, aby ste techniku chránili pred nepriazňou počasia, pádom, poškodením pri preprave i zlodejmi.


Peak Design Capture Clip umožňuje pripevniť fotoaparát na opasok alebo popruh batohu.


Brašnu si vyberajte nenápadnú, ktorá nevyzerá ako fotobrašňa. Napr. Thinktank z radu Retrospective.


Dvojkomorový batoh oceníte, ak okrem techniky potrebujete nosiť so sebou aj stravu, vodu, oblečenie a iné osobné potreby. Lowepro Flipside Trek 450.

Čistenie

Určite si doma nezabudnite čistiace prostriedky. Majiteľom kompaktov a ultrazoomov budú stačiť vlhčené obrúsky na optiku alebo mikrovláknová handrička a čistiaci roztok na optiku. Majitelia zrkadloviek a bezzrkadloviek by si mali pribaliť aj ofukovací balónik na čistenie snímača, u zrkadloviek aj matnice. Ak máte v obľube čistiaci štetec, tak aj ten.


1. ofukovací balónik, 2. čistiaci roztok, 3. mikrovláknová handrička, 4. Lenspen, 5. obyčajný štetec s tvrdými štetinami na čistenie špár.

Pred cestou odporúčam dlhšie používanú techniku nechať kompletne prečistiť v odbornom servise.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/starostlivost-o-fotovybavu/cistenie-fototechniky/

Zálohovanie

Vrátiť sa z krásnej dovolenky domov a zistiť, že na karte nemáte ani jeden záber, je nočnou morou. Predídete tomu poctivým zálohovaním. Na cestách môžete zálohovať do notebooku, na externý disk s čítačkou alebo do chytrého zariadenia s dostatočnou kapacitou.


Zálohovací disk WD My Passport Wireless SSD s vlastným napájaním, čítačkou kariet a pripojením k chytrému zariadeniu.

Každý fotoaparát, ktorý má WiFi alebo Bluetooth, umožňuje posielať fotografie do chytrého zariadenia. Niekedy je to len v JPG a menšom rozlíšení. Niektoré modely umožňujú aj prenášanie súborov vo formáte RAW. Pred cestou si do telefónu nainštalujte aplikáciu pre váš fotoaparát a aj ju otestujte. Aplikácia poslúži aj ako diaľkové ovládanie.


https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/starostlivost-o-fotovybavu/nehody-na-cestach/

Zlodeji

Techniku strážte ako oko v hlave. Buďte pozorný, sledujte vaše okolie, nenechajte sa plne ovládnuť emóciami z krásy toho, čo fotografujete. Brašnu a batoh nikdy neodkladajte. Poctivo ich zatvárajte. Za žiadnych okolností nenechávajte techniku v aute, či autobuse. Ak si techniku niekedy nechávate na hoteli, uložte ju do hotelového trezoru.

Ak máte drahšiu techniku, asi ste uvažovali o poistení. Mám pre vás smutnú správu. Klasické cestovné poistenie kryje škody len do určitej výšky. Poisťovne nechcú poistiť fototechniku a ak áno, tak za vysoké poistné a veľmi prísnych podmienok. Zistíte, že sa to neoplatí. O techniku sa musíte postarať sami.


https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/cestovanie/ochrana-pred-zlodejmi/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/cestovanie/cestujeme-s-fotovybavou/

Záver

Tento článok mal za úlohu pripomenúť vám, čo fotenie v lete obnáša a je zároveň rozcestníkom k článkom, ktoré sa venujú priamo i nepriamo tejto téme. Prajeme vám pekné prežitie letných radovánok, aby ste si domov priniesli pekné zábery a nič vám dovolenku a letné výlety neskazilo.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/cestovanie/fotografujeme-na-dovolenke-i/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/cestovanie/fotografujeme-na-dovolenke-ii-/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/cestovanie/fotografujeme-na-dovolenke-iii--csc-fotoaparaty/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/cestovanie/fotografujeme-na-dovolenke-iv---najcastejsie-chyby/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2020-05-12 11:08:50
Karol, k letu by som priradil aj IR foťák.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované