Hore

Prvé fotenie I.

Rozhodli ste sa stať fotografom, kúpili ste si prvý "poriadny" fotoaparát a chcete ísť prvýkrát do terénu? Možno vám pomôže pár našich rád.

Predpokladám, že ešte pred kúpou prvého fotoaparátu s pokročilými funkciami ste si naštudovali základy fotografie. Dúfam, že ste si preštudovali aj návod k fotoaparátu. Azda nikomu nemusím pripomínať, že najprv musí nabiť batériu a vložiť do fotoaparátu pamäťovú kartu.

Skôr ako vyrazíte do terénu

Batériu dajte nabiť, aj keď fotoaparát ukazuje, že je nabitá. Väčšinou sú batérie len čiastočne nabité a na zobrazenie kapacity sa nemôžete spoliehať. Ak vám pri prvom zapnutí fotoaparát ukazuje plný stav, po pár záberoch môže pár paličiek rýchlo ubudnúť. Neradi by ste uprostred prechádzky pozerali na symbol vybitej batérie.

A keď máte úplne novú pamäťovú kartu, skontrolujte, či funguje. Najlepšie bude ak ju pred prvým použitím vo fotoaparáte preformátujete (pozor vymažú sa všetky súbory). Skontrolujte, či fotoaparát ukazuje počet záberov, ktoré môžete nafotiť a urobte pár záberov, či sa uložia. Fotoaparát vám môže ukázať, že sa na kartu nedá zapisovať, vtedy na karte skontrolujte poistku (platí pre SD karty), či nie je v polohe zamknutia.

Pred tým ako vyrazíte von, nastavte okrem jazyka menu aj dátum a čas. Je to dôležité, pre poriadok v archivačnom programe. Majte poriadok vo fotografiách od samého začiatku. Možno vám v predajni hneď “natlačili” aj polarizačný filter. Kým neviete ako sa používa, nestačí ho mať len nasadený na objektíve, nechajte ho doma. Mohol by narobiť viac problémov, ako byť užitočný.

Skontrolujte, či sú šošovky objektívu čisté. Ak ste si hneď kúpili aj ochranný (najčastejšie UV) filter, nasaďte ho na objektív. V prípade, že máte k objektívu slnečnú clonu, nasaďte ju na objektív a vždy ju majte v správnej polohe, ak nie je fotoaparát v brašni!

Ak má objektív zabudovanú stabilizáciu, skontrolujte či je aktívna. Skontrolujte aj prepínač AF/M, či nie je v polohe M.

Vyrážame do terénu

Pokročilé fotoaparáty, väčšinou sú to zrkadlovky alebo bezzrkadlovky, sú vybavené množstvom funkcií. Fotograf by mal sledovať množstvo expozičných parametrov a nastavení. Spočiatku je to ťažké, ako v autoškole, kde musíte pracovať s plynom, spojkou, brzdou, prevodovkou, popri tom točiť volantom a sledovať cestu, jej okolie, dopravné značenie atď. Chce to čas, kým to budete robiť automatizovane, rovnako je to aj pri fotoaparáte. Pri prvých foteniach preto minimalizujte to, o čo sa musíte starať. Nechcem však, aby ste fotili na plnú automatiku, alebo s motívovými programami. Tie sú pre nefotografov, vy máte predsa vyššie ambície.

Ako úplní začiatočníci budete robiť množstvo chýb. Expozičných, kompozičných, zlé zaostrenie atď. Preto každý záber zopakujte 2-3 krát. Zakaždým však s novým zaostrením, nie s využitím sériových záberov. Skontrolujte vždy predchádzajúci záber a zamyslite sa, čo sa na ňom dá vylepšiť. Zistíte, že väčšinou druhý alebo tretí záber je lepší ako prvý.…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované