Hore

Vinetácia (vignettting, light fall-off)

Určite ste si už na fotografiách všimli stmavnutie smerom k okrajom a rohom, či už nechcené alebo zámerné. Tomuto efektu sa hovorí vinetácia.


Čo je to vinetácia?

Vinetácia je stmavenie obrazu/strata jasu alebo saturácie v rohoch a na extrémnych okrajoch fotografie v porovnaní s jej stredom. Môže mať rôzny pôvod, najčastejšie je to konštrukcia objektívu, pri ktorej nedopadá dostatok svetla do okrajových častí obrazu. Niekedy stmavnutie v okrajoch (vinetáciu) môže mať na svedomí aj taká jednoduchá príčina ako filter na objektíve, ktorý zabraňuje dopadu svetla do týchto extrémnych oblastí obrazu. Podobne môže byť dôvodom aj použitie nevhodnej slnečnej clony.

Vinetácia objektívu

Chybou vinetácie trpia takmer všetky objektívy a je jedno, či sú lacné alebo drahé. Najnáchylnejšie sú objektívy lacnej konštrukcie, superširokouhlé objektívy a vysokosvetelné objektívy. U niektorých objektívov je vinetácia výrazna, u iných prakticky nepozorovateľná. U transfokátorov (zoom objektívy), má vinetácia rôzny priebeh podľa nastaveného ohniska. Vinetácia objektívov je kombináciou optickej a prirodzenej vinetácie.

Optická vinetácia vzniká tým, že smerom od stredu dopadá na svetlocitlivý prvok menej svetla. Priame svetlo prechádzajúce stredom obrazu nie je blokované vnútornou konštrukciou objektívu tak, ako svetlo vstupujúce zboku pod šikmým uhlom. Výrazný vplyv na vinetáciu objektívu má clona, pretože upravuje prechod svetla objektívom na snímací prvok. Tá má celkovo veľký vplyv aj na iné chyby objektívu. Okrem vinetácie je to aj ostrosť a chromatická chyba. Vinetácia je najvýraznejšia pri plne odclonenom objektíve, priclonením sa znižuje, od určitej hodnoty clony môže byť už nepozorovateľná.

U prirodzenej vinetácie rozhoduje optická konštrukcia objektívu. Priclonenie na ňu nemá vplyv. Práve prirodzená vinetácia vystúpila na povrch s príchodom digitálnej fotografie. Niektoré moderné objektívy sú navrhnuté tak, aby bolo svetlo smerované paralelne na snímač. Napríklad 4/3 systém je takto špeciálne navrhnutý a preto väčšina objektívov pre tento systém nemá problémy s vinetáciou.


Špecializované laboratória dokážu vinetáciu zmerať. Vinetácia sa udáva v úbytku svetla (v stupňoch EV). Na grafe možno vidieť vinetáciu objektívu Nikon AF-S 85/1,4G. Z grafu je zrejmé, že od clony f/2 vinetácia výrazne klesá. Zdroj: slrgear.com.


Iný spôsob zobrazenia miery vinetácie. Zdroj: DXOLabs.

Ako zistiť vinetáciu objektívu?

Na fotografiach si nemusíme vinetáciu vôbec všimnúť aj keď tam je. Stráca sa v členitej scéne. Vinetácia vynikne na čistých plochách, akými sú steny, či obloha. Práve na nich si vinetáciu môžete otestovať.


Vinetácia objektívu Nikon AF-S 18-140/3,5-5,6G ED VR, zľava pri clone f/5.3, f/9 a f/11.

Ako potlačiť vinetáciu objektívu?

Ako sme si ukázali na obrázku vyššie, účinným spôsobom ako potlačiť vinetáciu objektívu je zvýšiť clonové číslo (pricloniť), tým sa zároveň zlepší kresba. Toto riešenie nie je vždy žiadúce. Napríklad keď chceme dosiahnúť malú hĺbku ostrosti, rozostrené pozadie alebo potrebujeme viac svetla kvôli krátkym expozičným časom. U niektorých objektívov bude vinetácia pozorovateľná aj po priclonení.

Vinetácia objektívu dnes nie je už problémom, ak fotografujeme digitálne. Dokážeme ju eliminovať softverovo. Čoraz častejšie už priamo vo fotoaparáte, spolu s korekciou sférického skreslenia. Toto riešenie je vhodné, ak fotografujete do formátu JPG. Túto funkciu ale nemajú všetky fotoaparáty, naviac nemá vplyv na fotografie vo formáte RAW. To ale nevadí, vinetáciu a iné optické chyby vieme účinne potlačiť v RAW konvertoroch. My si ukážeme takúto úpravu v programe Adobe Lightroom 5.


Program Adobe Lightroom 5 má funkciu “Lens Corrections” pre potlačenie chyby objektívov. Firma Adobe vytvorila databázu fotoaparátov a objektívov, ktorá obsahuje zmerané chyby. Ak sa váš fotoaparát a objektív v tejto databáze nachádzajú, dokážete chyby potlačiť automaticky jedným kliknutím na “Enable Profille Corrections”. Ak váš objektív alebo fotoaparát v databáze nie sú, môžete chyby korigovať manuálne.


Niektoré objektívy sú vyhľadávané práve pre ich vinetáciu. Fotografi cielene využivajú túto optickú chybu ako kreatívny element fotografie. Vinetácia je napríklad obľúbená v Lomografii.




Vinetácia snímača

Niekedy viníme objektív za vinetáciu neoprávnene. Vinetáciu môže spôsobovať snímač fotoaparátu. Svetlo dopadajúce priamo vytvára väčší signál ako svetlo dopadajúce pod uhlom. Cesta svetla je problematická práve k rohom a okrajom obrazu. Výrobcovia fotoaparátov kompenzujú takúto vinetáciu algoritmom spracovania signálu zo snímača, výnimočne rozdielnym tvarom mikrošošoviek nad jednotlivými svetlocitlívymi bunkami. Až na výnimky fotografi vinetáciu snímača vôbec neriešia.

Mechanická vinetácia

Jednou z foriem vinetácie je vinetácia spôsobená filtrom/filtrami, predsádkami alebo slnečnou clonou, prípadne iným príslušenstvom. Vinetácia je spôsobená tým, že objektív zaberie aj obrúčku filtra alebo časť slnečnej clony, ktoré sú v dráhe svetla vstupujúceho do objektívu. Ukážeme si niekoľko príkladov, kedy k takejto vinetácii dochádza.

Najčastejšie sa stretávame s vinetáciou filtra, kedy časť filtrovej obrúčky vytŕča tak, že ju fotoaparát zaznamená v rohoch obrazu. Riešením je použiť filter s tenšou obrúčkou. U superširokouhlých objektívov je použitie filtra s tenkou obrúčkou nutnosťou. Filtre s tenkou obrúčkou nesú označenie “slim”. V prevedení slim nájdete aj filtre bez tohto označenia. K vinetácii dochádza často pri použití zásuvných filtrov, kde vinetáciu spôsobuje držiak filtrov. Pri fotení so superširokouhlým objektívom musíte použiť špeciálny držiak.


Na objektíve je nasadený štandardný držiak zásuvných filtrov od firmy Cokin.


U objektívu Tokina AT-X 12-24/4 DX spôsobil štandardný držiak Cokin vinetáciu. V takomto prípade je nutné použiť špeciálny držiak pre širokouhlé objektívy. Ja som si upravil štandardný držiak tak, že som dve drážky na filtre jednoducho odpílil.


Klasické okrúhle filtre sú zasadené do kovovej obrúčky. Obrúčka máva rôznu hrúbku. Tie s tenkou obrúčkou bývajú značené ako “slim”.

O vinetáciu si koledujete aj vtedy, ak chcete naraz použiť dva alebo viacero filtrov. Filtre kombinujte len keď je to nutné.


Používajte len tie filtre, ktoré musíte. UV filter je v tomto prípade zbytočný. Mechanickú ochranu obejktívu zabezpečí držiak a doňho zasadený filter/filtre. Ponechaním UV filtra si koledujete o vinetáciu, ale aj o zníženie optickej kvality celej sústavy.


Dnes už zriedka dochádza k vinetácii spôsobenej slnečnou clonou. Clony sú navrhnuté presne pre konkrétny objektív a tak k vinetácii nedochádza. Pozor si musíte dávať na neoriginálne slnečné clony. Aj originálna slnečná clona môže vinetovať, ak je nasadená nesprávne. Pred fotografovaním skontrolujte, či je clona nasadená správne, spoznáte to tak, že “zacvakne” za výstupky brániace jej otáčaniu.


Slnečná clona pre konkrétny objektív je navrhnutá s maximálnou účinnosťou. Preto má pomerne komplikovaný tvar, výrezy zabezpečujú, aby v rohoch obrazu nedošlo k vinetácii.
 

Ak fotografujete s digitálnou zrkadlovkou, nemusíte v hľadáčiku vidieť, že vám filter alebo slnečná clona vinetuje. Hľadáčik fotoaparátu nie vždy zaberá 100% toho, čo odfotíte. Pri fotografovaní sa naviac sústredite skôr na strednú časť obrazu ako na rohy.





Raz som v predajni riešil, že zákazníkovi vinetoval filter. Objektív nebol superširokouhlý, preto mi to prišlo divné. Vymenili sme štandardný filter za slim, ale vinetácia nezmizla. Napokon mi napadlo, urobiť kontrolné zábery bez filtra. Vinetácia bola na fotkách stále. Objektív bol tak zle navrhnutý, že vinetovala samotná obruba, na ktorú sa filter nasadzuje. :-)





Pridávame vinetáciu

Ak sme sa doteraz bavili o vinetácii ako o probléme, teraz si ju predstavíme z opačnej strany. Vinetáciu môžeme využiť ako estetický element fotografie. Tým, že sú okraje obrazu tmavšie, vynikne jeho stred, kde sa nachádza fotografovaný objekt. Popularita vinetácie v určitých žánroch je tak veľká, že ju do fotografií pridávame umelo.

Umelecké efekty

Efekt vinetácie nájdete v efektových programoch. Tie sú vo výbave mnohých zrkadloviek a CSC fotoaparátov. Napodobujú staré fotoaparáty, netradičné objektívy alebo špeciálne techniky vyvolávania. Nie každému tento výsledok vyhovuje. Efekty väčšinou mixujú niekoľko úprav. Nepoznám fotoaparát, ktorý by do fotografie pridal len vinetáciu. Väčšiu kontrolu máte nad fotografiou vo fotoeditore.



Ukážky umeleckého efektu “Toy camera” z fotoaparátu Olympus OM-D E-M5.

Pridanie vinetácie v RAW konvertore alebo fotoeditore

Digitálna fotografia so sebou priniesla obrovskú výhodu v tom, že v počítači pri úpravach máme takmer nekonečné možnosti a pritom môžeme zachovať originálnu fotografiu. Spôsobov ako do fotografie vinetáciu pridať je veľa a nebudem ich tu popisovať. Na internete nájdete množstvo návodov, pre ten ktorý program. Pre ilustráciu si ukážeme ako pridať efekt vinetácie v programe Adobe Lightroom 5, ktorý patrí medzi najpopulárnejšie RAW konvertory.


Adobe Lightroom 5 obsahuje funkciu “Post-Crop Vignetting”, pomocou ktorej môžete vinetáciu do fotografie pridať. Pomocou niekoľkých posúvnikov nastavujete jej charakter a silu.


Pridaním vinetácie s obľubou simulujem bodové nasvietenie.
 

Osobne používam na úpravu fotografií Adobe Lightroom 5. V ňom môžem dávkovo upraviť chyby objektívu a to už pri importovaní fotografií do počítača. Okrem vinetácie sa upraví aj sférické skreslenie a chromatický chyba. Vinetáciu na fotografiách obľubujem, preto ju niekedy pridám pomocou funkcie “Post-Crop Vignetting” aj keď som predtým vinetáciu objektívu potlačil. S efektovou funkciou mám totiž vinetáciu pod kontrolou, sám nastavím jej mieru a charakter.





Záver

V prvom rade si dávajte pozor na mechanickú vinetáciu spôsobenú filtrami, predsádkami, či slnečnou clonou. Optickú vinetáciu posudzujte na fotografiách individuálne. Niekde je rušivá, inde dokonca želaná. U digitálnych fotografií dokážeme vinetáciu účinne potlačit v obrazových editoroch, prípadne už priamo vo fotoaparáte. Ak sa vám na fotografiách vinetácia páči, môžete ju do fotografií pridať postprodukčne.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jerry C.
2013-12-02 12:51:21
Super napísané ako vzdy
 
Laco62
2013-12-02 16:32:01
tak, tak
 
Mattvo
2013-12-02 20:59:37
Vinetovali prosím vás kedysi objektívy aj na filmoch ( samozrejme bez použitia filtrov ) tak ako teraz na digitáloch?
 
martinez
2013-12-02 23:45:42
príspevok od: Mattvo
Vinetovali prosím vás kedysi objektívy aj na filmoch ( samozrejme bez použitia filtrov ) tak ako teraz na digitáloch?
Áno
 
total empty
2013-12-03 20:07:47
príspevok od: Mattvo
Vinetovali prosím vás kedysi objektívy aj na filmoch ( samozrejme bez použitia filtrov ) tak ako teraz na digitáloch?
...a niektoré bakeliťaky super, dokonca tam bola aj pekná sudkovitosť-poduškovitosť, a pre ich nenepodobiteľné skreslenia a chyby ich niektorí kreatívny jedinci využívaju doteraz pri svojej tvorbe.
 
total empty
2013-12-03 20:19:54
Vinetácia sa dá pekne pridať aj v HDR softoch a v rôzných druhoch, alebo upraviteľná ako osobitná vrstva vo fotošope napr. možnosti a štýl sú nekonečné
 
blahoslav J B Art
2013-12-03 20:31:26
príspevok od: total empty
Vinetácia sa dá pekne pridať aj v HDR softoch a v rôzných druhoch, alebo upraviteľná ako osobitná vrstva vo fotošope napr. možnosti a štýl sú nekonečné
vodcu si riadne zvinetuoval
 
total empty
2013-12-03 20:39:58
príspevok od: blahoslav J B Art
vodcu si riadne zvinetuoval
 
sankiakis
ocenenie redakciou 2013-12-03 21:30:05
Karol tie screeny z LR su z akeho monitoru prosimta?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-12-03 21:38:32
príspevok od: sankiakis
Karol tie screeny z LR su z akeho monitoru prosimta?
Apple Cinema 30"
 
sankiakis
ocenenie redakciou 2013-12-03 22:34:10
príspevok od: Karol Srnec
Apple Cinema 30"
Sa mi aj zdalo ze dake dlhe su tie listy tx
 
Bass
2013-12-03 22:36:41
dobre poctenicko, dakujeme.
 
total empty
2013-12-04 00:08:47
príspevok od: sankiakis
Sa mi aj zdalo ze dake dlhe su tie listy tx
•2,560 x 1,600 optimal resolution- 30"
pekný monitor.
 
sankiakis
ocenenie redakciou 2013-12-04 10:17:59
príspevok od: total empty
•2,560 x 1,600 optimal resolution- 30"
pekný monitor.
aspon viem kam mam smerovat
 
JohnNewton
2013-12-04 17:29:40
príspevok od: total empty
•2,560 x 1,600 optimal resolution- 30"
pekný monitor.
Bude aj lepšie a nie draho

http://www.ddworld.cz/aktuality/periferie/24-uhd-4k-monitor-dell-up2414q-predstaven-cena-je-jen-34-200-korun-a-bude-i-levnejsi-model.html
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované