Hore

Zaostrovanie

Pozrite sa mi sem prosím, vydržte, hneď to bude... A zase je to rozmazané! To je ten foťák! Nič to, nasledujúca fotka bude možno lepšia.

Už som sa s tým stretol. Ba aj s tým, že takúto fotografiu si priatelia v pohode založili do svojho albumu s tým, že veď oni za to nemôžu, to fotoaparát. Nehovorím, že sa to aparátu nikdy nemôže stať, ale väčšinou je na vine nie on, ale človek, ktorý ho používa. Ostrenie pri fotografovaní sa riadi určitými pravidlami a ak ich poznáme, naše fotografie budú v 99% správne zaostrené.

Principiálne existujú dva druhy automatického ostrenia, o ktorých si môžete prečítať v našom slovníku pod heslom autofokus. Ide o aktívne a pasívne zaostrovanie. Budeme sa ale venovať najmä tomu druhému, keďže v drvivej väčšine súčasné fotoaparáty používajú práve tento systém automatického zaostrovania.

Pasívne automatické ostrenie funguje na základe porovnávania kontrastu fotografovaného objektu.Zvyčajne sa to deje pomocou CCD senzora a mikroprocesora, ktorý vyhodnocuje údaje zo senzora a pohybuje zaostrovacím mechanizmom s cieľom dosiahnuť najlepší kontrast, ostrosť objektu.

Fotoaparát však nevie, v ktorom mieste sa nachádza hlavný objekt, ktorý chcete mať na fotografii ostrý. O tom máte rozhodovať vy.

Zaostrovanie fotoaparátu sa uskutočňuje v takzvaných zaostrovacích bodoch. Sú to miesta v obrazovom poli fotoaparátu, na ktorých je schopný merať kontrast a ostrosť a potom podľa potreby automaticky pohnúť optickou sústavou, aby dosiahol správne zaostrenie. Jednoducho povedané, zaostrovacie body sú miesta v obrazovom poli, na ktoré vie fotoaparát zaostriť. V súčasnosti takmer každý fotoaparát ponúka niekoľko zaostrovacích bodov. 


45 zaostrovacích bodov profesinálnej zrkadlovky Canon EOS 1Ds.


5 zaostrovacích bodov kompaktného fotoaparátu.

Tu môžu nastať komplikácie. Vy chcete kreatívne fotografovať a nechcete jednoducho vycvaknúť osobu v strede obrázka, fotoaparát však väčšinou v základnom nastavení automatického ostrenia ostrí na najbližší objekt alebo sa naopak môže chytiť kontrastného objektu v pozadí, keďže na tento skôr zaostrí. Tak stačí, že pred osobou, ktorú fotografujete je stĺp a už je ostrý on a nie mama, ktorá je prvý a možno aj posledný krát v Ríme a kvôli stĺpu nemá ostrú fotografiu.

Celý fígeľ aby sa toto nestávalo je veľmi jednoduchý. Využiť blokovanie automatického ostrenia (Autofocus Lock).

Zrkadlové fotoaparáty (zrkadlovky)

U zrkadlových aparátov (aj u pokročilejších kompaktoch) na to existuje tlačidlo AFL, po zatlačení ktorého aparát zaostrí na zvolený zaostrovací bod a potom zaostrovanie uzamkne. Môžeme tak bez problémov prekomponovať záber podľa našich zámerov a potom zatlačiť spúšť a vyhotoviť obrázok so správnym zaostrením.

Často blokovanie autofokusu dosiahnete aj ľahkým stlačením spúšte do polovice. Spúšť má dve polohy. Prvé zatlačenie do polovice aktivuje automatické ostrenie, fotoaparát zaostrí a udržiava zaostrenie blokované dovtedy, kým držíte spúšť natlačenú na polovicu. Polovičné zatlačenie spúšte tak funguje ako tlačidlo AFL. Ak už ste spokojný s kompozíciou, spúšť jednoducho dotlačíte na doraz a vyhotovíte záber so správnym zaostrením.

Zoastrovací bod, na ktorý chceme ostrenie blokovať však zvolíme my, nenecháme ho na výber fotoaparátu. U amatérskych a poloprofesionálnych zrkadloviek je najspoľahlivejší spravidla stredový zaostrovací bod, keďže ten obsahuje senzor na snímanie kontrastu horizontálnym aj vertikálnym smerom (krížový senzor). Profesionálne zrkadlovky majú viac krížových senzorov.

Kompaktné fotoaparáty (kompakty)

Tu je situácia kvôli snahe zjednodušiť obsluhu paradoxne komplikovanejšia. Najhorší prípad nastane, ak ide o základný kompakt, ktorý neponúka možnosť zvoliť si zaostrovací bod a nemá ani blokovanie autofokusu. Aj najinteligentnejší automatický systém výberu toho, na čo fotoaparát ostrí, v určitých situáciách zlyhá. Našťastie, dnes sa už takéto fotoaparáty snáď ani nevyrábajú.

Druhá skupina kompaktov ponúka blokovanie autofokusu, ale neponúka výber zaostrovacích bodov. Blokovanie autofokusu u dnešných komapaktov funguje, podobne ako u zrkadloviek, ľahkým stlačením spúšte do polovice. Spúšť má dve polohy. Prvé zatlačenie do polovice aktivuje automatické ostrenie. Ak je dosiahnuté zaostrenie, aparát ho udržiava blokované dovtedy, kým držíte spúšť natlačenú na polovicu, pričom oblasť (zaostrovací bod), ktorá je zaostrená je farebne odlíšená (často pomocou vysvietenia zaostrovacieho bodu alebo bodov, ak viaceré z nich dosiahli zaostrenie).

Ak teda nemáme možnosť výberu zaostrovacích bodov, neostáva nič iné, iba sa pokúšať hýbať aparátom do strán a natláčať spúšť do polovice, kým nám na displeji alebo v hľadáčiku nesignalizuje správne zaostrenie v mieste kde chceme. Potom stačí podržať spúšť ľahko stlačenú, prekomponovať a potom vyhotoviť záber dotlačením spúšte na doraz. Ani takýchto fotoaparátov nie je veľa.


Chceme zaostriť na dvojicu ľudí, ale tí sú 
mimo zaostrovací bod v strede.


Pohneme fotoaparátom doprava a keď máme želanú dvojicu
v strede, stlačíme spúšť do polovice (aparát zaostrí).


S polostlačenou spúšťou sa vrátime s fotoaparátom do
pôvodnej želanej polohy a dokončíme záber dotlačením spúšte.

Je veľmi dobré, že vzájomná konkurencia výrobcov núti, aby aj do najjednoduchších fotoaparátov implementovali užitočné funkcie, akou je aj výber zaostrovacieho bodu. Nie vo všetkých režimoch fotografovania je to vždy možné, niekedy budete musieť zvoliť aspoň programovú automatiku, aby ste mohli zvoliť zaostrovací bod.

Pri niektorých aparátoch bodové ostrenie funguje iba na stred, u niektorých si môžete zvoliť jeden z mnohých a niektoré ponúkajú ostrenie na akékoľvek miesto v obraze pomocou pohybu ostriaceho bodu po celom zornom poli (na displeji).

Vystačíte si však so zaostrovaním na jeden bod v strede, ostatné vás skôr zdržia, ako pomôžu. Pre spôsob voľby zaostrovacieho bodu odporúčam prečítať manuál k vášmu fotoaparátu.

Keď už máte zaostrovací bod zvolený, postup je veľmi podobný ako u zrkadloviek s blokovaním autofokusu spúšťou zatlačenou do polovice:

  1. Namierte fotoaparát tak, aby bol zvolený ostriaci bod na objekte, ktorý chcete mať ostrý.
  2. Zatlačte spúšť do polovice, kým vám fotoaparát vysvietením ostriaceho bodu alebo zvukovým signálom nepotvrdí zaostrenie na daný bod.
  3. Držte spúšť do polovice zatlačenú a prekomponujte scénu podľa svojich predstáv.
  4. Dotlačte spúšť na doraz a vyhotovte záber so správnym zaostrením.

Najčastejšie chyby:

  1. Vôbec sa nestarám o ostrenie a všetko fotím na automatiku.
  2. Po zatlačení spúšte do polovice (blokovanie AF) a prekomponovaní ju znova povolím a až potom dotlačím na doraz – aparát zaostrí na iné miesto, ako sme chceli. Ak chceme, aby fotoaparát držal blokovanie zaostrenia, musíme aj my držať spúšť do polovice stlačenú až do jej úplného dotlačenia pri vyhotovení záberu. Ak spúšť uvoľníme, fotoaparát pri jej ďalšom stlačení začne ostriť odznova.

Záver

Kľúčom k správnemu zaostreniu objektov na fotografiách je nespoliehať sa stále na automatický výber oblasti ostrenia fotoaparátom. Stačí tak málo a môžete si zaostrenie riadiť sami a veľmi spoľahlivo. Základ je výber zaostrovacieho bodu, blokovanie AF práve na tento bod, prekomponovanie a dotlačenie spúšte pre perfektne zaostrený záber.

Veľa zdaru!


Krížové senzory profesionálnej zrkadlovky.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
luma
2007-08-16 18:51:22
Používam Oly SP 500UZ, mimo MF a Prediktívneho F, volím iESP (určí fotoaparát), SPOT (objekt v rámčeku) a AREA (posúvanie rámčeka). Chcem sa spýtať na ďaľšiu funkciu, či súvisí s režimom AF a je to meranie jasu. Na výber mám ESP (meria zvlášť stred a zvlášť pozadie), ... (jas v strede obrazovky), ... (jas na väčšej ploche s dôrazom na stred). Chcem len vedieť vzhľadom k tomu, že píšeš "Pasívne ostrenie je založené na porovnavaní kontrastu", či má funkcia merania jasu vplyv aj na AF alebo AF pracuje nezávisle na meraní jasu. Ďakujem.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-01-03 10:54:52
RE:luma
V pripade zrkadlovky sa o AF zaostrovanie stara osobitny senzor vyhodnocujuci kontrast. Ovsem meranie pristroja moze byt viazane na konkretny pouzity ostriaci bod. Da sa to lahko vyskusat na ploche s dvomi rozdielnymi jasmi, napr. biely a cierny papier. Presuvaj bod ostrenia z jednej plochy na druhu a sleduj, ci to bude mat vplyv na expozicne hodnoty.
 
babka
2008-02-13 11:13:58
Článok som si pozorne prečítala celý. Rada je výborná, ale platí u objektov, ktoré sa Vám veľmi nepohybujú. Horšie je to, ak sa snažíte zachytiť rodinných príslušníkov pri športových hrách, alebo plávajúcu divú kačku na vode, kde Vám pred objektív vojde konárik z kríka. Až doma zistíte, že konárik je zaostrený a kačica rozmazaná. V tomto prípade sú všetky fotoaparáty na tom rovnako?
 
julo kotus
2008-02-13 11:35:23
ostrenie rychlejšie pohybujúcich sa objektov je kapitola sama osebe, na to neexistuje jednoznačný recept. Výrobcovia implementujú do fotoaparátov kontinuálne preostrovanie, kedy fotoaparát zachytí objekt a ak sa tento pohybuje, plynulo na neho preostruje a fotografuje aj niekoľko snímkov za sekundu. Najnovšie systémy viacbodového zaostrovania si dokonca dokážu predávať informácie medui jednotlivými bodmi a sledovať objekt aj keď vybočí z trajektórie pohybu. Tieto systémy ale pracujú s určitou percentuálnou úspešnosťou. Nie všetky fotografie sú vždy 100% ostré, závisí to od mnohých vecí (hĺbka ostrosti, rýchlosť snímania...). No a konárik? Niektoré foťáky sú náchylnejšie hneď preostriť na bližší predmet iné menej. Nedá sa to kvantifikovať. Pri konárikoch pred objektom bude vždy riziko, že fotoaparát môže preostriť na ne. AF je výborná pomôcka, ale keby bol všemohúci, asi by sa prestali na objektívy a telá monovať prepínače AF/MF. :)
 
oboy
2008-02-13 13:25:02
Vsetky aparaty na tom nie su rovnako. Profesionalny EOS-1D MkIII ma napriklad moznost upravit si ostrenie podla priority. V kontinualnom snimani a ostreni, tak mate moznost nastavit si AF tak, aby nepreostroval pri nahlom vstupe blizsieho objektu do pola AF, ale aby dalej zaostroval na povodne sledovany pohybujuci sa objekt.
 
voyo
2008-05-26 15:15:37
s tym zaostrenim a presunutim kompoziccie je to trosku osemetne.
si zoberte, ze presunutim sa meni vzdialenost k ostrenemu bodu a to este nehovorim, ze sa netoci len fotoaparat, ale aj cele telo fotografa, takze to niekedy moze tiez vypalit dost zle.

 
julo kotus
2008-05-26 15:58:12
voyo: je, ale iba u vysoko svetelných objektívoch s extrémne malou hĺbkou ostrosti (väčšinou sa to začínajúcich netýka). U tých však neexistuje jednoznačný návod, ak sa len trochu objekt pohne, tiež sa dostane mimo rovinu zaostrenia. Najlepšie je potom voliť zaostrovací bod, ktorý je presne v oblasti, na ktorú chceme ostriť. To však často nie je možné, keďže nám zaostrovacie body zväčša nepokrývajú celé obrazové pole.
 
sirci
2009-12-25 21:41:10
mám taký dotaz, používam canon 1000d a je tu režim merania na vyber, medzi pomerovým, čiastočným a celkovým s dôrazom na stred. nevidím v tom žiadny rozdiel, ani v manuále to nie je vysvetlené, má s tím niekto skúsenosti? ´čo to robí?´
 
maTTo_corp
2009-12-25 22:15:09
príspevok od: sirci
mám taký dotaz, používam canon 1000d a je tu režim merania na vyber, medzi pomerovým, čiastočným a celkovým s dôrazom na stred. nevidím v tom žiadny rozdiel, ani v manuále to nie je vysvetlené, má s tím niekto skúsenosti? ´čo to robí?´
..´a je tu režim merania´...

...merania čoho? asi expozície však?...ale prečo sa to pýtaš tu? je fajn, že si objavil fotoškolu, len treba lepšie pozerať...

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/zaciname-s-fotografovanim/meranie-expozicie/
 
Blekytom
2010-01-06 21:33:38
...Polovičné zatlačenie spúšte tak funguje ako tlačidlo AFL... - aky je potom rozdiel v ich pouziti? Dakujem
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-01-06 22:09:50
príspevok od: Blekytom
...Polovičné zatlačenie spúšte tak funguje ako tlačidlo AFL... - aky je potom rozdiel v ich pouziti? Dakujem
AFL = auto focus lock, proste pokial nepustis spust, namacknutu do polovice, nebude sa objektiv preostrovat. S takto zamknutym ostrenim prekomponujes zaber a potom spust domacknes uplne. Keby sme tuto funkci nemali, musel by si vypinat automaticke zaostrovanie pokazde, ked by si chcel prekomponovat.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované