MEDVEŠSKÝ FOTOMARATÓN OLYMPUS 2018

V dňoch 1.-3. júna 2018 (piatok – nedeľa) sa na území Novohrad-Nógrád UNESCO geoparku uskutoční 4. ročník Medvešského fotomaratónu.

Medvešský fotomaratón je kultúrno-spoločenské, športové, turistické a poznávacie podujatie určené predovšetkým nadšencom fotografie, ale na svoje si prídu aj milovníci geológie, prírody, histórie a turistiky.

Cieľom podujatia je priblížiť širokej fotografickej verejnosti prekrásny región na juhu Stredného Slovenska a severe Maďarska, ktorý disponuje s pôvabnou krajinou, geologickými a prírodnými pozoruhodnosťami ale aj s bohatou históriou.

Pre účastníkov fotomaratónu je pripravený 48 hodinový program, v rámci ktorého sa osvetlia stredoveké hrady (Šomoška, Fiľakovo, Hajnáčka, Salgó), uskutočnia odborné workshopy a prednášky s fotografickou tematikou (napr. fotenie modelov, portrétov, astrofotografia, fotenie krajiny a pod.), túry so sprievodcom na miesta, odkiaľ sú nádherné výhľady na krajinu. Na hradoch budú fotografom pózovať vojenská bojová šľachta, remeselníci, či rytieri v brnení. Účastníci si pôjdu fotiť východy a západy slnka, krajinné scenérie, či krajinu z teplovzdušného balóna.

So svojimi fotoúlovkami si budú môcť zasúťažiť v súťaži, ktorá bude počas fotomaratónu prebiehať. Súťaž má tri kategórie: 1. Krajina, 2. Ľudia, 3. Živá príroda. Každý súťažiaci môže do jednej kategórie zaslať maximálne dve fotografie (t.j.  môže súťažiť celkom so šiestimi fotografiami). Okrem udelenia cien v jednotlivých kategóriách bude udelená cena verejnosti (za najväčší počet hlasov na Facebooku), zvláštna cena za najlepšiu fotografiu zobrazujúcu geologické hodnoty geoparku, zvláštna cena pre fotografa do 18 rokov a hlavná cena, ktorú získa ten účastník súťaže, ktorého tri najlepšie fotografie získajú v celkovom bodovaní od poroty najviac bodov. Dátum zaslania fotografií: 30. júna 2018.

Organizátormi podujatia na Slovensku sú Združenie právnických osôb Geopark Novohrad-Nógrád,  Hradné múzeum vo Fiľakove, Občianske združenie Medvesalja. Partnermi podujatia sú Mesto Fiľakovo, Obecné úrady Šiatorská Bukovinka, Nová Bašta, Stará Bašta, Gemerský Jablonec, Večelkov, Bed&Moore Pogányvár, Štátna ochrana prírody SR - správa CHKO Cerová vrchovina, ŠAZP Banská Bystrica.

Novohrad-Nógrád geopark je územie s výnimočnými geologickými, prírodnými, kultúrno-historickými jedinečnosťami rozprestierajúce sa na juhu Banskobystrického kraja a severe maďarskej Nógrádskej župy. Jeho výnimočnosť je cenená celosvetovo – geopark sa hrdí titulom UNESCO Globálny geopark: spoločne so 119 územiami z celého sveta je členom Globálnej siete geoparkov a kategória „geopark“ je od roku 2015 začlenená do UNESCO, podobne ako napr. Zoznam svetového prírodného a kultúrneho dedičstva.

Podrobné informácie o podujatí:

www.fotosmaraton.hu, http://www.fotosmaraton.hu/sk/

facebook: www.facebook.com/medvessky.maraton