Na cestách so systémom Nikon 1

Leto je definitívne tu, neznáme diaľky lákajú a zážitky z ciest treba v každom prípade zvečniť pre seba aj blízkych. Ak rozmýšľate, aký fotoaparát pribaliť do kufra, určite sa oplatí zoznámiť s kompaktnými systémovými fotoaparátmi s výmennými objektívmi od Nikonu. Modely Nikon 1 sú totiž na cesty ideálne – malé, ľahké, rýchle a najmä s vynikajúcou obrazovou kvalitou.

Európa - krása v jednoduchosti

Od pyrenejských pohorí po Čierny les, Európa nie je len o veľkolepej architektúre a dávnej sláve kráľovských miest. Či už prázdniny plánujete stráviť v metropolách starého kontinentu, na pobreží alebo v našich majestátnych horách, pre väčšinu dovolenkárov bude pravdepodobne pri výbere fotoaparátu kritériom najmä jednoduchosť, kompaktné rozmery, cena – a tak trochu zaváži aj dizajn. V tomto smere jednoznačne vyniká najmladší z rodiny Nikon 1 – model Nikon 1 S2. Umelecké duše poteší napríklad funkciou kreatívnej palety, ktorá ponúka príležitosť dotvoriť si realitu širokou škálou filtrov. Milovníkov videa zas nadchne atraktívna pohyblivá momentka, ale aj možnosť filmovať na fotoaparátoch Nikon 1 vo Full HD a súčasne zachytávať statické zábery. Video z dovolenky môžete ozvláštniť aj funkciami ako zrýchlený alebo spomalný záznam či dodať mu efekt animácie s funkciou stop motion video. Samozrejmosťou je možnosť meniť objektívy radu 1 NIKKOR, výber je naozaj bohatý – od pevného 10mm širokáča až po superteleobjektiv 70-300 mm f/4,5-5,6.

Tip Michaela Juráka, školiteľa spoločnosti Nikon
Aj keď Európania sú voči fotografovaniu v globálnom porovnaní veľmi benevolentní, pri fotografovaní ľudí si nikdy nezabudnite pýtať ich súhlas. Pri portrétoch by ste potom mali pamätať najmä na oči fotografovanej osoby. Dbajte na to, aby sa v nich niečo odrážalo – portrétovú fotografiu oživí aj malé trblietanie alebo lesk.

V Amerike rýchlo a štýlovo

Kultúru a ducha Severnej Ameriky zažijete jednoducho – stačí zastaviť a pozorovať pestrý mix okolo seba. Sledovanie surfistov na pláži v L.A. alebo prechádzka po montrealských bulvároch pomedzi tucty kolieskových korčuliarov tak môžu byť rovnako zaujímavé a fotogenické ako Grand Canyon alebo Yosemitský národný park. V Amerike je všetko o rýchlosti a štýle – taký by teda mal byť aj váš foťák. Napríklad Nikon 1 J4 s frekvenciou sériového snímania až 20 snímok za sekundu s kontinuálnym automatickým zaostrovaním - rýchlejšie ako digitálna zrkadlovka. Pravidlá hry mení aj systém hybridného automatického zaostrovania so 171 zaostrovacími bodmi autofokusu, z ktorých 105 sú „phase detection points“ schopné bleskovo sledovať pohyb fotografovaného objektu. Ak sa stále bojíte, že vám ten najlepší okamih ujde, funkcia aktívneho výberu, ktorá zaznamená 20 záberov s plným rozlíšením za menej ako sekundu a dá vám možnosť vybrať si tú naj fotku, vaše obavy rozptýli. Chcete sa z vydarenou fotkou hneď pochváliť na sociálnej sieti? Cez vstavaný Wi-Fi modul snímku hneď môžete poslať do smartfónu alebo tabletu a zdieľať.

Tip Michaela Juráka, školiteľa spoločnosti Nikon
Ani v USA nezabúdajte na rešpekt pred rôznymi kultúrnymi zvyklosťami. Indiáni môžu fotografovanie odmietnuť, pretože veria, že zrkadlo odráža dušu príslušnej osoby. Snímka zhotovená zariadením, ktorého fungovanie je tradične založené na zrkadlách, preto môže dušu uväzniť a zotročiť. Toto obmedzenie sa niekedy vzťahuje len na dojčatá a deti, pretože ich duše sú krehké a môžu ľahšie opustiť telo.

Ázia v hľadáčiku náročnejšieho fotografa

Náboženská mozaika a exotická príroda Ázie si priam žiadajú kvalitnú fotografickú výbavu. Ak hľadáte menšiu a ľahšiu alternatívu k zrkadlovke, Nikon 1 V3 je tou pravou voľbou. Špička radu Nikon 1 je vybavená 18,4-megapixelovým snímačom CMOS s citlivosťou ISO 160 – 12 800, má inteligentnú ergonómiu a s ostatnými modelmi má spoločnú neuveriteľnú rýchlosť, funkcie a široké príslušenstvo. To okrem rôznych objektívov 1 NIKKOR ponúka napríklad aj bajonetový adaptér umožňujúci použiť objektívy z digitálnych jednookých zrkadloviek, odpojiteľný elektronický hľadáčik, výkonnú zábleskovú jednotku, podvodné puzdro aj blesk pod vodu.

Tip Michaela Juráka, školiteľa spoločnosti Nikon
Pri fotografovaní náboženských rituálov buďte zvlášť ohľaduplní. V južnej Ázii sa napríklad počas mnohých hinduistických obradov fotografovanie považuje za svätokrádež, pretože ruší bohoslužbu. V Indii, a to hlavne jej chudobnejších častiach, je zase zvykom dať fotenej osobe „prepitné“ alebo malý darček.

Afrika, sen každého dobrodruha

Afrika je kontinent plný dych berúcich prírodných úkazov – od saharskej púšte a Viktóriiných vodopádov až po Stolovú horu. Na váš fotoaparát tu však aj preto čaká množstvo nástrah – od prachu a piesku cez vlhkosť až po sneh na vrchole Kilimandžára. Aj na toto je však rad Nikon 1 pripravený s modelom Nikon 1 AW1. Outdoorový fotoaparát ponúka výkon a všetky výhody svojich súrodencov v tele vodotesnom do hĺbky 15 m, odolnom voči prachu aj pádom z výšky až 2 m, bez ujmy vydrží až -10°C mrazy a po celý čas prináša fotografie ostré ako britva rýchlosťou, ktorá neprestane prekvapovať ani skúsených dobrodruhov. Čo viac si priať?

Tip Michaela Juráka, školiteľa spoločnosti Nikon
Základom vydarenej fotografie je osvetlenie, pričom najlepším nástrojom na objavenie dobrého svetla je vaša dlaň. Stačí ju podržať na mieste, ktoré chcete fotografovať – ak svetlo vyzerá dobre na vašej pokožke, pravdepodobne bude dobre vyzerať aj na portréte. Pri fotografovaní krajiny sa však niekedy nemožno vyhnúť prenikavým tónom vytváraným priamym slnečným svetlom. Ak chcete v Afrike zachytiť dokonalé zábery, snímajte skoro ráno alebo neskoro popoludní, keď je svetlo najjemnejšie.

Foto: Irena a Roman Rakovi
Produktové foto: www.nikon-foto.cz

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

bobo222
2014-07-22 11:29:52
Som najprv myslel že niekto fotil po svete s Nikon 1 a to je píár.

Big Lebowski
2014-07-22 15:56:20
príspevok od: bobo222
Som najprv myslel že niekto fotil po svete s Nikon 1 a to je píár.
Neblázni, kto by stým fotil. Však aj fotky v článku sú fotené na D5000 a D700

Budy
2014-07-22 20:07:05
V tejto oblasti cítim voči Nikonu veľkú krivdu, nakoľko ma už prestalo baviť v dovolenkovom čase na príchod poriadnej APS-C/FX bezzrkadlovky z ich dielne, skočil som si pre jednu do konkurenčnej červenej stajne. Netvrdím že je to ktoviečo čo, ale pomer cena/výkon u mňa zabodoval a fotky z toho lezú pekne "odpichnuté" Túto ich 1" image ani nekomentujem