Nový blesk a objektív Leica

Leica SF58

V týchto dňoch, z príležitosti blížiaceho sa veľtrhu PMA v Amerike, nemecká spoločnosť Leica Camera AG predstavila nový blesk s dvoma reflektormi.

Blesk spolupracuje so zrkadlovkami Leica R, s priehľadovými fotoaparátmi M6, M7 a M8 a aj so strednoformátovým systémom S2. Okrem plnej podpory spomínaných modelov možno blesk použiť na akomkoľvek fotoaparáte Leica, avšak s neúplnou podporou všetkých funkcií.

Ako už našepkáva označenie blesku, smerové číslo je GN 58. S fotoaparátmi, s ktorými plne spolupracuje, ho môžete používať v TTL režime, automatickom režime clony, manuálnom režime a SF58 zvláda aj stroboskopické záblesky.

Väčší reflektor si môžete vyklopiť hore a do strán a spodný súčasne používať ako fill in na vyjasnenie tieňov. Podobné riešenie v podobnom dizajne ponúka Metz v  58-AF1. SF 58 umožňuje dokonca pomocou USB konektora aktualizovať firmvér blesku, čo opäť môže poukazovať na to, že nová Leica SF58 je premenovaný Metz. Aj keby to tak bolo, nič to nemení na tom, že ide o vynikajúci blesk, keďže Metz patrí k špičke medzi výrobcami bleskov a to nielen funkčnosťou ale aj spoľahlivosťou svojich produktov.

Špecifikácie:

Smerné číslo GN 58m (ISO 100)
Zoom reflektoru 24-105mm (18mm s difúzorom)
Plná spolupráca

Leica M 6, M7, M8, M8.2

Leica R8, R9

Leica S2

Režimy TTL, automatika, manuál, stroboskop
Vertikálny vyklopenie reflektora    -7° / +90°
Horizontálne otáčanie -180° / + 120°
Napájanie 4 X AA batérie alebo externý zdroj
Druhý reflektor na vyjasnenie tieňov

V predaji marec / apríl 2009

Očakávaná cena 600 EUR

Leica Super Elmar M 18mm f3,8 ASPH

Leica rozšírila portfólio objektívov o túto kompaktnú 18-ku. Je určená pre filmové modely M, na ktorých bude mať ohnisko 18mm, ale aj pre M8 a M8.2, kde bude zodpovedať ohnisku 24mm.

Vďaka širokému ohnisku a krátkej konštrukcii už pri maximálnej clone f3,8 sprostredkuje ostrý obraz vo vzdialenosti 1,2m - ∞.

K objektívu je potrebný externý hľadáčik, keďže vstavaný hľadáčik nepokrýva tak široké ohnisko. Bohužiaľ, ako všetky lahôdky od tejto značky, aj tento objektív sa bude predávať pomerne draho. Sám bude stáť približne 2350 EUR a s hľadáčikom (659 EUR) 3009 EUR.

bear
2009-02-19 14:26:58
Este vcera sa mi zdal ten Canon TS-E 17mm objektiv drahy:-) Ak by som chcel Leicu, asi by som este teraz setril na ojazdeny fotak so zakladnym objektivom.

Johny
2009-02-19 15:38:26
no jo, leica! ale aj tak by som chcel :)

yoli
2009-02-20 14:49:54
Nemeci sa dohodli..... a už je z Metz Megablitz Leica Flash
:). Af58 bol dobrý blesk, škoda, že len cca 300 záberov mi vydržal a potom odišlo P-TTL :( ale osvetľoval excelentne, lepšie, ako FGZ-540 klobúk dole.