SLOVAK PRESS PHOTO

SLOVAK PRESS PHOTO je súťaž a následná výstava prinášajúca nezávislé autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia fotografi žijúci v Slovenskej republike. Cieľom súťaže aj výstavy, ktorá sa vo svete koná od roku 1955 pod názvom WORLD PRESS PHOTO, je umožniť verejnosti byť očitým svedkom udalostí a javov uplynulého roku. Rovnako predstavuje aj motiváciu pre fotografov v každodennom stereotype ich práce k osobným prístupom a tak stimulovať rozvoj samotného média – fotografie.

Prvý ročník SLOVAK PRESS PHOTO začína symbolicky pri príležitosti 1150.výročia príchodu Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenska. Prvé záznamy z našej histórie môžeme nájsť v nástenných kresbách v jaskyniach. Boli to obrazy, ktoré zaznamenávali vtedajšie udalosti (realitu). Historické skutočnosti boli postupne zaznamenané písmom. Až Cyril a Metod priniesli na územie dnešného Slovenska písmo pre Slovanov. Dejinné skutočnosti sme začali zaznamenávať písmom a maľbou, technologický pokrok priniesol vynález kníhtlače. Začali vychádzať prvé noviny, ktoré obsahovali aj ilustrácie. Neskôr ich nahradila fotografia, ktorá zachytávala realitu daného momentu. Základom novín je spojenie písma a fotografie. Súťaž si kladie za cieľ prezentovať a oceniť ukážky práce fotografov, ktorí zachytávajú pomocou fotoaparátov realitu našich dní. Prvý ročník SLOVAK PRESS PHOTO má byť poctou učeniu a prínosu Cyrila a Metoda pre históriu a súčasnosť nášho národa.

SLOVAK PRESS PHOTO s.r.o. a Hlavné mesto SR Bratislava pozývajú fotografov zo Slovenskej republiky na účasť v 1.ročníku súťaže novinárskej fotografie SLOVAK PRESS PHOTO, ktorá sa koná pod záštitou ministra kultúry  Slovenskej republiky Mareka Maďariča a primátora Hlavného mesta SR Bratislavy Milana Ftáčnika.

Partneri: Ministerstvo kultúry SR, Hlavné mesto SR Bratislava, Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, Slovenský syndikát novinárov, Združenie vydavateľov periodickej tlače.

Ceny do súťažných kategórií: Sony, Canon, Olympus, Prolaika, TPD, Slovenský syndikát novinárov, Združenie vydavateľov periodickej tlače.

Mediálni partneri: Nový čas, Plus1deň, Sme, Pravda, Plus7dní, Život, Šport, Bratislavské noviny, RTVS, TA3, Nubium.

PRAVIDLÁ SÚŤAŽE:

Do súťaže sa môžu zapojiť fotografi, ktorí tvoria pre médiá a majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky so svojim prácami, ktoré vznikli pre publikačné účely v období od 31.augusta 2011 do 31.augusta 2012. Súťaž bola vyhlásená na Tlačovej konferencii 30.mája 2012.

Uzávierka prihlášok fotografií do súťaže: 31.august 2012 (rozhoduje pečiatka na zásielke) Posudzovaná bude novinárska hodnota fotografií (informatívnosť, pohotovosť, aktuálnosť), ako estetická hodnota fotografie. Porota má právo väčšinou hlasov rozhodnúť o prípadnom presunutí práce do inej kategórie alebo oceniť iba niektorú fotografiu zo série alebo neudeliť niektorú z cien. Právo neudeliť cenu sa vzťahuje na všetky ceny súťaže.

Výsledky súťaže SLOVAK PRESS PHOTO 2012 budú vyhlásené na tlačovej konferencii, ktorá bude predchádzať udeľovaniu cien 4.10.2012 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

Ocenené a ďalšie vybrané práce budú vystavené na výstave SLOVAK PRESS PHOTO 2012 od 5.10.2012 do 28.10.2012 v priestoroch Starej radnici, Hlavné námestie 1, Bratislava /možnosť predĺženia výstavy/.

ŠTATÚT SÚŤAŽE

Zloženie poroty: Marián Pauer – pedagóg, publicista, kurátor, porotca Czech Press Photo, Slovensko – Tibor Huszár – fotograf a pedagóg, Slovensko - Alan Hyža – fotograf, publicista ,Slovensko - Péter Korniss – fotograf, poradný zbor WPP, Maďarsko -Tomasz Guzowaty – fotograf, Poľsko.

SÚŤAŽNÉ KATEGÓRIE:

1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy

Kategória sa sústreďuje na mapovanie a popularizáciu témy príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenska, histórie Veľkomoravskej ríše, udržiavaniu cyrilo-metodskej tradície v ďalšom období a jej odkazu pre dnešok.

2. AKTUALITA

V tejto kategórii sa budú hodnotiť snímky zachytávajúce aktuálne politické, spoločenské, kultúrne a športové udalosti, na ktoré sa fotograf nemôže pripraviť vopred, musí reagovať na vývoj a priebeh udalosti priamo na mieste.

3. REPORTÁŽ

Hodnotia sa snímky, ktoré reportážnym spôsobom približujú udalosť, podujatie alebo spoločensky závažnú akciu, na ktorú sa fotograf môže pripraviť.

4. PORTRÉT

Hodnotia sa snímky, ktoré precíznou formou a fotografickými výrazovými prostriedkami presvedčivo zobrazia ľudskú tvár v prostredí, kde ľudia žijú, pracujú, trávia chvíle oddychu a zábavy.

5. PRÍRODA

Hodnotia sa snímky zo živej i z neživej prírody, flóry i fauny, s cieľom autentického stvárnenia témy, bez post- produkčných zásahov a počítačových úprav.

6. ŠPORT

Hodnotia sa snímky dynamicky zobrazujúce jednotlivé druhy športu, zachytávajúce ich charakteristické črty na profesionálnej i amatérskej úrovni.

7. UMENIE A SVET ŠOUBIZNISU

Kategória, v ktorej sa môžu prelínať snímky dokumentujúce umelecké diela so zábermi z rôznych výstav a umeleckých podujatí vrátane akcií sveta šoubiznisu – festivalov, koncertov a najrozmanitejších prehliadok.

8. MLADÍ FOTOGRAFI do 25 rokov a ŠTUDENTI FAKÚLT  ŽURNALISTIKY

Táto kategória by mala byť oživením súťaže nekonvenčným spracovaním tém, odvážnym, mladistvým prístupom k zvolenej tematike, nezaťaženým schematickým videním. Mladí autori pritom môžu súťažiť aj v ostatných súťažných kategóriách.

Vo všetkých kategóriách môžu súťažiaci predložiť 5 sólo fotografií alebo sériu pozostávajúcu z 5 záberov.

CENY

Grand Prix – Cena J. M. Petzvala

Je hlavnou cenou súťaže. Medzinárodná porota ju udelí fotografii (alebo sérii fotografií), ktorú ohodnotí najvyššie z hľadiska aktuálnosti, informatívnosti a pohotovosti, ktorá má vynikajúcu estetickú úroveň a symbolizuje závažnú tému roku. Víťaz získa sklenenú plastiku a finančnú odmenu 2 000 eur. Cenu odovzdá víťazovi prezident republiky na slávnostnom otvorení výstavy.

GRANT BRATISLAVY

Ročné štipendium magistrátu 2 000 eur na fotografovanie premien Bratislavy udelí primátor na odporúčanie medzinárodnej poroty účastníkovi súťaže, ktorý ukážkou projektu a súťažnými fotografiami poskytuje najväčšie záruky profesionálneho prístupu k danej téme. Po ročnom fotografovaní odovzdá do archívu magistrátu kolekciu 30 najlepších fotografií, ktoré môžu byť použité aj na výstavné účely. Cenu na návrh poroty udelí bratislavský primátor.

CENA ZA CELOŽIVOTNÉ DIELO

Prestížnu cenu porota udelí za celoživotný autorský prínos k slovenskej fotožurnalistike z pozície fotografa, historika, teoretika, kurátora a publicistu. (Cenu udelí minister kultúry SR-návrh)

CENA VILIAMA MALÍKA

Cenu Viliama Malíka, prvého slovenského profesionálneho novinárskeho fotografa, udelia za organizátorskú činnosť a podporu slovenskej novinárskej fotografie.

CENA DIVÁKA

Po skončení výstavy, na základe hodnotenia jej návštevníkov, udelia Cenu diváka.

PODMIENKY SÚŤAŽE

• Súťaž bude otvorená Tlačovou konferenciou 31.5.2012 o 13 hodine na pôde  Primaciálneho paláca.
  • Súťažiaci predložia súťažné fotografie na CD vo formáte JPEG, v rozlíšení asi 3 000 x 2 000 pixelov. Každé CD musí byť označené: menom a adresou autora, číslom mobilného telefónu a e-mailovou adresou, presnými názvami súťažných fotografií a ich zaradením do jednotlivých súťažných kategórií.
  • Uzávierka súťaže:  31. augusta 2012
  • Súťažné snímky posielajte na adresu: SLOVAK PRESS PHOTO, P.O.BOX 5 , 810 00 Bratislava.
  • Všetky zásielky musia obsahovať aj kompletne vyplnený vstupný formulár.  Nezabudnite uviesť svoje kontaktné údaje, názov súťažnej kategórie a názvy snímok alebo sérií, s ktorými sa hlásite do jednotlivých kategórií. Pokiaľ sa uchádzate aj o Grant Bratislavy, nezabudnite stručne charakterizovať svoj začatý tematický projekt o premenách Bratislavy.
  • Neocenené práce budú po skončení súťaže zasielané naspäť odosielateľom iba v prípade, ak odosielateľ priloží, spolu so svojou zásielkou do súťaže, aj ofrankovanú obálku so spiatočnou adresou. Inak budú pripravené, po spoločnom telefonickou dohovore, k osobnému prevzatiu (archivujú sa iba 5 rokov).
  • Fotografie, ktoré sú súčasťou výstavnej kolekcie (t.j. všetky ocenené a ďalšie vybrané fotografie na výstavu), zostávajú k dispozícii hlavnému usporiadateľovi/organizátorovi SLOVAK PRESS PHOTO  k ďalšiemu výstavnému použitiu, a to výhradne na výstavách SLOVAK PRESS PHOTO doma aj v zahraničí.
  • Organizátori môžu publikovať súťažné fotografie výhradne k propagácii súťaže SLOVAK PRESS PHOTO (vždy spolu s uvedením názvu súťaže ale s logom SLOVAK PRESS PHOTO).

Zasadnutie poroty:

• Zasadnutie poroty: 5. až 7. septembra 2012
  • Odborná porota bude hodnotiť súťažné snímky formou ich premietania,  víťazné snímky a snímky navrhnuté na výstavu dá vyhlasovateľ súťaže  zväčšiť vo vybranom fotolaboratóriu na jednotný formát.

Výstava

• Termín výstavy: slávnostné odovzdávanie cien 4.októbra 2012 o 17.00 hod. (19.00 hod.)
  • Miesto: Primaciálny palác v Bratislave
  • Otváracie hodiny pre verejnosť: 5. až 28. októbra  2012 /možnosť predĺženia/, denne od 10.00 do 18.00 hod.
  • Súťažné snímky bude hodnotiť 5-členná medzinárodná porota, ktorú vymenuje hlavný organizátor súťaže SLOVAK PRESS PHOTO.
  • V každej súťažnej kategórii môže udeliť 3 ceny a čestné uznania.

Ďalšie informácie o súťaži hľadajte na www.slovakpressphoto.sk

Martinko|
2012-06-02 19:01:23
podľa mňa je 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda v roku 2013.

velecky
2012-06-05 23:35:33
áno, tento rok sa sa 5. júla začne Rok sv. Cyrila a Metoda, ale okrúhle výčie pripadá až na rok 2013. Takže predpokladám, že autori tlačovej správy chceli napísať, že súťaž bude súčasťou Roku sv. Cyrilila a Metoda, alebo niečo podobné.

keko
2012-06-06 00:38:09
príspevok od: Martinko|
podľa mňa je 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda v roku 2013.
Panecku! To je pamat