Video novinky Canon

Bratislava, september 2012 – Canon rozširuje svoj systém Cinema EOS oficiálnym uvedením dlho očakávanej filmárskej 4K videokamery a štyroch kompaktných objektívov EF Cinema. Modely EOS C500, CN-E15.5-47mm T2.8 L S/SP a CN-E30-105mm T2.8 L S/SP, ktorých vývoj spoločnosť oznámila v apríli 2012, spolu s novou videokamerou EOS C100 a prevratnou EOS C300 vytvárajú najsilnejšiu produktovú kolekciu v dejinách Canon. Prinášajú vynikajúcu kvalitu a vysoký výkon spolu s množstvom rôznych konfigurácií.

Systém Canon Cinema EOS v sebe spája unikátne skúsenosti získané počas vývoja digitálnych zrkadloviek (DSLR), video produktov, vysielacích technológií a objektívov – ponúka mimoriadnu kvalitu spolu s kreatívnymi možnosťami pre profesionálov všetkých kategórií. Zahrnutím nového modelu základnej triedy EOS C100 aj modelu 4K EOS C500 systém reaguje na množstvo produkčných požiadaviek používateľov všetkých úrovní. Nové filmárske objektívy so zoomom od Canon zas poskytujú špičkové výsledky za rozumnú cenu vo variantoch EF aj PL – to znamená kompatibilitu doslova s každou kamerou v našej súčasnej ponuke. Všetky nové produkty budú predstavené na veľtrhu IBC 2012, kedy sa prvýkrát v Európe predvedie úplný systém Cinema EOS.

„Toto je naša doteraz najsilnejšia kolekcia profesionálnych video produktov,“ povedal Kieran Magee, Professional Imaging Marketing Director, Canon Europe. „Každý z týchto nových produktov bol vyvinutý s prihliadaním na potreby profesionálov a poskytuje našim zákazníkom kreatívnejšie možnosti než kedykoľvek v minulosti. Uvedením modelu EOS C500 a našich nových filmárskych objektívov so zoomom, spolu s novým modelom EOS C100, rozširujeme našu ponuku, aby spĺňala potreby ešte širšej škály používateľov – od amatérskych filmárov až po profesionálnych kameramanov.“

EOS C500 – video s revolučným rozlíšením 4K

Po oznámení vývoja v apríli 2012 dnes Canon potvrdzuje uvedenie videokamery EOS C500 na európske trhy. Ide o novú digitálnu filmársku videokameru s rozlíšením 4K (4096 x 2160 pixelov). Videokamera EOS C500 je určená pre filmový priemysel a digitálnu produkciu s vysokým rozlíšením. Ponúka videovýstup s rozlíšením 4K vo formáte RAW na záznam do externého zariadenia. Nekomprimovaný obraz v kvalite 4K umožňuje využiť plný potenciál filmárskych 4K objektívov z neustále sa rozširujúcej kolekcie Canon EF Cinema, zatiaľ čo bajonet EF s funkciou Cinema Lock uľahčuje výmenu objektívov počas filmovania.

Okrem nekomprimovaného 4K videa model EOS C500 podporuje 12-bitový alebo 10-bitový výstup signálu RGB 4:4:4 pre záznam v kvalite 2K (2048 x 1080 pixelov) alebo „off-board“ záznam v kvalite Full HD – výsledkom je bohatá škála farieb a dobrá podpora postprodukčných procesov spracovania obrazu, napríklad tzv. kľúčovania. Videokamera tiež podporuje snímkovaciu frekvenciu až 120p v režimoch 4K aj 2K, čo znamená lepšiu flexibilnosť a nové tvorivé možnosti pri nakrúcaní s vyššími rýchlosťami (spomalené video). Technológia Canon Log Gamma poskytuje vysokokvalitné video a široký expozičný rozsah požadovaný profesionálnymi kameramanmi.

Model EOS C500, založený na rovnakej pokročilej platforme ako EOS C300, ponúka skvelé výsledky, je mimoriadne prenosný a disponuje bohatými možnosťami rozšírenia. Variant s bajonetom PL zaisťuje podporu pre štandardné objektívy na trhu, zatiaľ čo model s bajonetom EF je prvou videokamerou Cinema EOS, ktorá je vybavená upraveným bajonetom EF s funkciou Cinema Lock.  Bajonet EF s funkciou Cinema Lock bol vyvinutý ako reakcia na podnety našich zákazníkov, aby sa dosiahla jednoduchšia výmena objektívov počas filmovania.. Namiesto otáčania objektívu používateľom sa teraz otáča samotný bajonet, ktorý nakoniec uzamkne objektív na svojom mieste – tým sa zjednodušuje ovládanie počas nakrúcania v štúdiu aj v teréne.

Nové filmárske objektívy so zoomom – vysoká flexibilnosť aj výkon za rozumnú cenu

Uvedením štyroch nových filmárskych objektívov EF ďalej rozširujeme náš systém Cinema EOS. Každý z nich poskytuje špičkový výkon a výbornú prenosnosť za dostupnú cenu. Dva širokouhlé filmárske objektívy so zoomom – CN-E15.5-47mm T2.8 L S (bajonet EF) a CN-E15.5-47mm T2.8 L SP (bajonet PL) – prichádzajú na trh spolu s dvomi filmárskymi teleobjektívmi so zoomom – CN-E30-105mm T2.8 L S (EF) a CN-E30-105mm T2.8 L SP (PL). Všetky objektívy ponúkajú dostatočné rozlíšenie na spracovanie videa v kvalite 4K, takže sú ideálne na používanie s filmárskymi kamerami Canon EOS C500 a EOS-1D C, ktoré umožňujú nakrúcanie 4K videa.

Všetky štyri objektívy sú kompatibilné so štandardnými Super 35 mm ekvivalentnými kamerami na trhu a ich prvotriedne optické technológie používateľom poskytnú mimoriadnu flexibilnosť v širokej škále situácií. Každý z týchto objektívov charakterizujú kompaktné rozmery, nízka hmotnosť a univerzálny rozsah zaostrenia, takže sú ideálne na filmovanie z ruky. Disponujú tiež množstvom zlepšení v dizajne, ktoré používateľom uľahčia prácu – spomeňme napríklad rovnaký priemer prednej časti, štandardné uhly záberu a 300º posun pri zaostrovaní, umožňujúci presné zaostrovanie. Tieto nové objektívy so zoomom skvele dopĺňajú existujúcu kolekciu špičkových filmárskych zoomov Canon Cinema a monofokálnych objektívov Canon EF Cinema. Ponúkajú veľa kreatívnych možností pre filmových i video profesionálov všetkých kategórií – v štúdiu aj v teréne.

Canon EOS C100

Bratislava, september 2012 – Canon obohacuje svoj systém Cinema EOS o novú EOS C100 – kompaktnú a univerzálnu profesionálnu videokameru s vymieňateľnými objektívmi, ktorá je určená pre individuálnych filmárov. Nová videokamera nadväzuje na výkonnostné parametre uznávaného modelu EOS C300 – je kombináciou pôsobivých hardvérových vlastností a množstva nových automatických funkcií. Ide o ideálny prístroj pre profesionálov, ktorí pracujú bez filmárskeho štábu, alebo pre začínajúcich používateľov EOS oboznamujúcich sa so systémom Cinema EOS.

Videokamera EOS C100 je vybavená špičkovým snímačom Canon CMOS Super 35 mm 8,3 MP s filtrom typu Bayer. Vyznačuje sa mimoriadnou obrazovou kvalitou a rozmermi približne o 15 % menšími, než má vyšší model EOS C300. Výkonný zobrazovací systém kamery umožňuje rovnaké spracovanie ako trojčipové systémy RGB, takže poskytuje bohaté farby, široký dynamický rozsah a podľa testov vynikajúce výsledky aj v slabom osvetlení. Komplexná podpora NLE z nej navyše robí ideálny nástroj pre širokú škálu používateľov a produkčných systémov. Vďaka bajonetu Canon EF používatelia získajú okamžitý prístup k viac ako 60 prvotriednym objektívom EF a môžu tiež experimentovať s neustále sa rozširujúcou kolekciou filmárskych objektívov EF Cinema.

Prvotriedny kamerový systém

Videokamera EOS C100 bola vyrobená s prihliadaním na potreby individuálnych filmárov, takže ponúka prvotriednu kvalitu aj prenosnosť. Jej pokročilý zobrazovací systém využíva prednosti všeobecne rozšíreného kodeku AVCHD. Snímač CMOS umožňuje záznam videa v rozlíšení 1920 x 1080 (Full HD) na karty SD rýchlosťou 24 Mb/s so vzorkovaním farieb 4:2:0. Výsledkom je ostré video s bohatými farbami v profesionálnej kvalite. Nekomprimované video možno tiež priamo nahrávať na externé rekordéry prostredníctvom integrovaného konektora HDMI – spolu s údajmi časového kódu.

Videokamera EOS C100 zaisťuje špičkové výsledky – používateľom umožňuje tvorbu vysokokvalitných snímok s množstvom kreatívnych výstupných možností. Podpora snímkovacích frekvencií 24/25/30p a 50/60i ponúka flexibilnosť a rozsah ISO 320 – 20 000 poskytuje širokú škálu nastavení expozície a nízky obrazový šum vo všetkých svetelných podmienkach. Široký dynamický rozsah dovoľuje nakrúcať aj v náročných, vysoko kontrastných situáciách – s dynamickým rozsahom až 800 % sa zbavíte potreby dodatočných postprodukčných úprav gradácie farieb. Technológia gama korekcie Canon Log Gamma tiež prispieva k dosiahnutiu vysokokvalitného videa s bohatou expozičnou škálou a dynamickým rozsahom a zaisťuje konzistentný vzhľad záznamu pri súčasnom použití viacerých videokamier Cinema EOS.

Jednoduché ovládanie pre individuálnych používateľov

Okrem plne manuálneho ovládania model EOS C100 disponuje množstvom nových automatických funkcií, ktoré uľahčia prácu individuálnym používateľom, napríklad dokumentaristom alebo televíznym spravodajcom. Nové tlačidlo One Shot AF umožňuje okamžitú kontrolu zaostrenia, pričom centrálna oblasť záberu sa kontroluje automaticky pred tvorbou záznamu. Funkcia Push Auto Iris vyhodnotí expozíciu a pred nakrúcaním vykoná všetky potrebné úpravy nastavení. Nová funkcia automatického vyváženia bielej zas využíva vysoký výkon obrazového procesora Canon DIGIC DV III pri rozpoznávaní a uplatňovaní informácií o farbách – používatelia sa tak môžu plne sústrediť na samotný príbeh.

Nové grafické používateľské rozhranie umožňuje pohodlnú úpravu štandardných nastavení kamery z LCD displeja. Používatelia môžu jemne dolaďovať nastavenia gama krivky, pričom kamera na displeji zobrazí stav krivky „pred“ úpravou aj „po“ nej. Nastavenia vyváženia bielej zas možno meniť páčkou kamery: zobrazí sa farebné grafické znázornenie úrovne kompenzácie v reálnom čase. Aktualizácia firmvéru v roku 2013 navyše prinesie podporu súvislého automatického zaostrovania a nastavení irisovej clony, aby sa zaistila rýchla a plynulá obsluha pri používaní s vybranými objektívmi Canon EF s krokový motorčekom (STM).

Videokamera EOS C100 tiež ponúka mimoriadne flexibilné možnosti ukladania záznamu – prostredníctvom dvoch slotov na karty SD. Používatelia môžu nahrávať na obe karty súčasne pomocou funkcie Záznam na dve karty, alebo môžu použiť funkciu Automatické prepínanie záznamu a automaticky prepínať medzi jednotlivými pamäťovými kartami, keď sa jedna z nich zaplní. Kamera je tiež vybavená funkciou konverzie, ktorá umožňuje konverziu záznamu v rozlíšení HD na jednej karte na rozlíšenie SD na druhej – to je ideálne, ak chcete zmenšiť veľkosť záznamu pred jeho elektronickým prenosom alebo umiestnením na web.

Profesionálny dizajn, profesionálny zvuk

Videokamera EOS C100 nadväzuje na modulárny koncept obľúbeného modelu EOS C300. Keďže kamera bola zhotovená s ohľadom na dobrú prenosnosť a odolnosť, vyznačuje sa robustným dizajnom a ľahkou konštrukciou, ktoré uľahčujú používanie v rôznorodých situáciách. Zliatina horčíka poskytuje pevnosť a odolnosť, zatiaľ čo minimálna hmotnosť znamená univerzálne a pohodlné používanie – hoci aj po celý deň.

Veľký, vysokokvalitný 8,8 cm (3,5”) výklopný displej je umiestnený v zadnej časti kamery, ktorá zároveň ponúka jednoduchý prístup k viacerým funkčným tlačidlám za displejom. Nastaviteľné držadlo poskytuje dobrú ergonómiu počas filmovania z ruky, takú typickú pre digitálne zrkadlovky (DSLR). Dá sa aj úplne odstrániť, aby sa uľahčilo filmovanie v tesných priestoroch alebo prenášanie viacerých kamier v súprave. Aj pri návrhu rozloženia tlačidiel sme brali do úvahy názory používateľov, takže teraz všetky nahrávacie tlačidlá obsahujú červené označenia, aby sa zvýšila prehľadnosť pri nakrúcaní. 15 konfigurovateľných tlačidiel poskytuje vysokú flexibilnosť – každý používateľ si môže optimalizovať ovládanie kamery podľa vlastných predstáv.

EOS C100 tiež ponúka profesionálne možnosti zvuku a pripojenia s podporou Dolby Digital AC3 alebo 16-bitového lineárneho PCM so vzorkovacou frekvenciou 48 kHz. Výsledkom je vysokokvalitný zvuk, aký sa vyžaduje pri profesionálnom vysielaní. Do odnímateľnej rukoväte kamery je zabudovaný stereo mikrofón spolu s ovládaním zvuku a dvomi konektormi XLR, ktoré umožňujú pripojenie externých mikrofónov a iných zariadení. Súčasťou kamery je aj nový uzamykateľný konektor HDMI, ktorý zaisťuje, aby káble zostali počas nakrúcania bezpečne pripojené.

Objektívy EF a EF Cinema – nové tvorivé možnosti

Videokamera EOS C100 je súčasťou systému EOS, takže je kompatibilná s viac ako 60 objektívmi EF a tiež s objektívmi Canon EF Cinema. Skvele sa k nej hodí aj dvojica nových, kompaktných a ľahkých filmárskych objektívov so zoomom – CN-E15.5-47mm T2.8 L S a CN-E30-105mm T2.8 L S. Oba nové objektívy ponúkajú vynikajúcu prenosnosť a kvalitu a vďaka vysokému výkonu za rozumnú cenu sú skvelou voľbou pre nezávislých profesionálov aj pre produkčné štúdiá.

Mimoriadne obľúbené objektívy Canon EF navyše pre digitálne zrkadlovky ponúkajú doslova bezhraničnú tvorivú slobodu a možnosti za rozumnú cenu. Kolekcia EF-S zahrnuje výber kompaktných a ľahkých objektívov so zoomom, ktoré sú kombináciou vysokej obrazovej kvality a dostupnej ceny. Plnoformátové objektívy EF zas ponúkajú vynikajúcu kvalitu a flexibilnosť – disponujú luxusnými optickými technológiami, ktoré sú špičkou vo svojej triede, a tiež množstvom ohniskových vzdialeností od 8 mm až po 800 mm. Od uvedenia systému EOS v roku 1987 sme už vyrobili vyše 80 miliónov objektívov EF. To je dôkazom jeho bezkonkurenčnej kvality, obľúbenosti a schopnosti spĺňať potreby všetkých kategórií fotografov aj filmárov.

Canon EOS C100 – základné charakteristiky:

• 8,3 MP snímač Super 35 mm CMOS; Full HD
  • Vysoká citlivosť, nízky obrazový šum
  • 24 Mb/s AVCHD na karty SD
  • Automatické funkcie nakrúcania videa
  • Vymieňateľné objektívy EF
  • Canon Log Gamma
  • Ľahký, kompaktný, modulárny dizajn
  • Profesionálny zvuk
  • Bezproblémová integrácia do workflow
  • Podpora CPS videa

bear
2012-09-04 11:48:51
Pri pohlade na ceny kamier a objektivov pre video som celkom rad, ze som fotograf. Aj cena 1D X je nizsia ako entry level video kamera.

LukiK
2012-09-04 12:25:07
príspevok od: bear
asi tak. Preto by som sa ani necudoval keby to neprinieslo pozadovany efekt. Poznam viacero ludi co filmuju a frcia na zrkadlovkach s maximalnou spokojnostou za rozumnu cenu.

S3030150
2012-09-06 14:54:17
príspevok od: bear
hobbyfotografov je vela, ale hobbyfilmarov som vela nevidel a pokial ide o cenu zariadenia, urcite je aj cena za video niekde inde alebo vyznel clanok tak, ze je to dovolenkova kamerka pre bohatsich ludi ?

S3030150
2012-09-06 14:58:56
príspevok od: LukiK
vtak zijuci od vyliahnutia v klietke tiez urcite nerozumie, preco sa ludia obliekaju, ked idu prec z miestnosti, ktora pre vtaka znamena cely jeho svet treba sa trosku rozhliadnut