Hore

Bazarovky: Olympus XZ-1

Istotne ste si všimli, že výrobcovia nás neustále presviedčajú o nutnosti vlastniť najnovší model z tej ktorej triedy fotoaparátu, pretože len ten fotí najlepšie a najkrajšie. Starší model pri prezentácii toho nového často ani nespomenú.  Asi všetci vieme, že novinky sú takmer vždy technologicky o niečo vpredu (menej šumia, točia HD video, majú WiFi a pod.), rovnako ako je poriadne vysoko nasadená ich cena. Ak ale chceme fotiť a máme hlbšie do peňaženky, môžeme siahnuť po bazárových kúskoch, ktoré často stoja polovicu, pritom ešte pred dvoma rokmi boli špičkou v triede.

V sekcii Redakčný blog by sme vám preto radi predstavili nový seriál s titulom „Bazarovky“, v ktorom sa budeme venovať starším, no stále dobre fungujúcim fotoaparátom, ktoré sú dostupné za priaznivú cenu. Písať o nich budeme s prihliadnutím na ich postavenie popri aktuálnych modeloch. Nejde teda o klasickú recenziu. Pretože recenzie sa píšu spravidla v čase, keď je daný fotoaparát žiadanou novinkou a tým najlepším na trhu. Jednoducho na „bazarovky“ sa pozrieme s odstupom času.

Prvým fotoaparátom v seriáli „Bazarovky“ bude Olympus XZ-1. Mám ho už dva mesiace a práve prišiel spolu so mnou z ďalšej dovolenky. "Suší" sa práve spolu s opratými vecami na okne... Nosím ho všade a vždy so sebou, keď nejdem fotiť. Je v taške len pre prípad, keby sa niečo vhodné vyskytlo. A veru sa často aj vyskytne. Až príliš veľa fotiek by nevzniklo, keby som ho nemal so sebou :-)


Prečo som si ho kúpil?

Hľadal som pred letnou sezónou niečo malé na cesty, niečo cenovo dostupné, vhodné na každodenné nosenie, malo to byť malé, fotiť do RAW a fungovať aj pri slabšom svetle. Cena nemala presiahnuť 200,- Eur. Môj zrak náhodou padol na bazárový Olympus XZ-1 (185,- Eur). Predávajúceho som poznal, no nedalo sa odolať...



Manuálna krytka objektívu je niekedy trochu nepraktická, ale dá sa s ňou žiť. Polovičné puzdro z e-bay je veľmi praktické, nešmýka sa ani v mokrých rukách a dobre chráni foťák počas cesty pred mechanickým poškodením. Z puzdra je nutné fotoaparát vybrať len kvôli výmene batérie a karty.


Spúšť je dobre umiestnená veľká a pohodlná, má dostatočne presný chod.



Ovládanie je ergonomickejšie ako som si myslel. V núdzi pomôže externý blesk (použil som ho dvakrát za dva mesiace) alebo pomocná dióda AF.


Fotoaparát nie je najmenší, skôr ho budete nosiť v taške alebo na krku ako vo vrecku nohavíc.


Profi telo DSLR na dovolenku nepatrí, prečo je to tak, je myslím jasné z tohto obrázku...


Kompletná výbava, ktorú nosím so sebou na viacdenné výlety. Batéria vydrží len približne 300 záberov, takže je podľa mňa vhodné mať rezervnú. Hodí sa aj druhá karta a čítačka SD kariet do tabletu na stiahnutie alebo večerné prezeranie záberov. Okrem originálnej nabíjačky (batéria sa nabíja v tele cez USB) mám aj prídavnú externú nabíjačku, ktorá je však o trošku väčšia.

Obrazový výstup v RAW alebo JPEG hodnotím ako celkom uspokojivý (na kompakt tejto triedy a veku). Adobe Lightroom vie RAW-y z Olympusu celkom dobre spracovať. Obraz samozrejme nie je ako z Fujifilmu X20, Olympusu XZ-2 (o Sony RX100 ani nehovorím), ale jednoducho ak sa vám vydarí fotka z dovolenky či rodinnej oslavy, tak si ju môžete bez problémov dať vytlačiť na A4 alebo A3 formát. Pokiaľ ju samozrejme dobre naexponujete, alebo ešte lepšie nafotíte do RAW a pekne upravíte. Fotoaparát má veľmi dobré podanie farieb, aj ak fotíte priamo do JPEG. V RAW sa treba s farbami pohrať, odmenou je však väčší dynamický rozsah a viac detailov, viac možností úprav a lepšie farebné prechody pri editovaných obrázkoch.

Black&White King

Ako som už spomenul, fotoaparát šumí aj na ISO 100 pri fotení do RAW, čo však nie je prekážkou v čiernobielej fotografii. Šum je veľmi príjemný a pripomína trochu kinofilmové zrno, obraz aspoň nie je sterilný. Mne sa z tohto kompaktu veľmi dobre upravujú čiernobiele zábery, podmienkou je len, aby som fotil do RAW.

Plusy a mínusy

+ malá hmotnosť a rozmery
+ pomerne spoľahlivý AF a meranie expozície
+ dobrý rozsah objektívu 28-112 mm
+ možnosť fotiť aj v zhoršených svetelných podmienkach vďaka dobrému objektívu a stabilizácii obrazu
+ IS spoľahlivejší ako u konkurencie
+ pekné farby a kontrast pri fotení do JPEG
+ možnosť fotenia do RAW
+ zabudovaný ND filter
+ pomerne dobrý obraz aj na ISO 400-800 na kompakt (aj keď Fujifilm X20 to nie je), veľmi príjemné podanie šumu pre ČB fotografie.
+ expozičné režimy P,A,S,M, a vydarené efektové filtre v režime ART
+ skvelý 3" OLED displej čitateľný aj na slnku
+ bohaté príslušenstvo (puzdro, predsádky, možnosť pripojiť EVF, odpaľovač alebo externý blesk)

- nemožnosť nastaviť redukciu šumu a tiež lepšie upraviť podanie JPEG
- mierny šum aj na ISO 100 pri fotení do RAW (JPEG na ISO 100 nešumí)
- žiadne „Fn“ tlačidlo (hoci ovládanie je veľmi dobre navrhnuté)
- nabíjanie batérie v aparáte (dá sa dokúpiť externá klasická nabíjačka)
- Auto ISO používa len citlivosti od ISO 100-200, automatika nastavuje dlhé časy pri slabom svetle
- video 720p by mohlo byť detailnejšie, pomohlo by stereo a 1080p rozlíšenie
- slabšia výdrž batérie
- o niečo horší obraz na vysoké ISO ako nová generácia kompaktov
- prach na senzore - asi netesná konštrukcia, našťastie viditeľné od clony F5,6.

Pre koho je vhodný?

Hodí sa pre profesionálneho či náročného amatérskeho fotografa, ktorý je na dovolenke a nechystá sa tam pracovať. Alebo mu poslúži počas roka ako každodenný zápisník. Odporúčam ho aj na rodinné fotenie, pre bežných laikov, pretože má jednoduché ovládanie, svetelný objektív a ako jeden z mála kompaktov zvláda fotenie v interiéri bez blesku. Ak obľubujete čiernobielu fotografiu, môžem vám ho bez váhania odporučiť. Ak je pre vás dôležitejšia kompozícia a obsah fotky ako technická kvalita vašich záberov, je to pre vás vhodný fotoaparát. V čase núdze vám poslúži aj ako back-up k zrkadlovke. Ďalším jeho využitím môže byť aj použitie na nenáročnú produktovú fotografiu – napríklad pre e-shop (len nezabúdajme, že tu statív alebo záblesky naozaj dosť pomôžu, o základoch zvládnutia produktovej fotky nehovoriac). Nakoniec niekoľko produktových fotografií z tohto Olympusu ste už mohli vidieť aj tu na ephoto.sk (napríklad Prvý kontakt s Fujifilmom X-M1 a iné.)

Pre koho nie je vhodný?

Ak hľadáte niečo celkom malé do vrecka, treba sa pozrieť po niečom inom, menšom (napríklad Canon Powershot S95). Ak vyžadujete nekompromisný obraz a často fotíte na vysoké ISO 1600-3200, hľadajte niečo aspoň s APS-C senzorom. Potrebujete vysoké ISO800-1600 a pritom stále trváte na kompakte? Potom zvoľte Fujifilm X10, prípadne niečo z nových modelov s vylepšenými senzormi Olympus XZ-2 alebo Fujifilm X20 (ale to už sme cenou inde).

Kúpil by som si ho znova?

Áno, najmä ak sa pozerám na tie fotky, ktoré z neho mám, a veru nemienim sa ho zbavovať hneď po sezóne :-) Za cenu priemerného ružového či zeleného nového kompaktu (s mizernou svetelnosťou objektívu a bez podpory RAW) máte možnosť kúpiť si „šumne“ fotiaci bazárový kompakt Olympus XZ-1do takmer každých svetelných podmienok.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Seemann Martin
2013-09-04 13:15:25
fajn článok ...
 
juve16
2013-09-04 13:18:26
asi si ho idem kúpiť
na olympusoch som "fičal" 10 rokov, nedám na ne dopustiť
ideálne do vrecka
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2013-09-04 13:45:52
Taketo starsie "kompaktiky" su super, vcera som sa presvedcil ze tahat sebou zrkadlovku je obcas zbytocne.. V buducnosti pouvažujem opat po taktomto podobnom type fotoaparatu hl. na dokumentarnu tvorbu.
 
trnavsky
2013-09-04 14:24:08
XZ1 sme kúpili (viacerí z rodiny) v akcii švagrovi ku 60-ke. Hneď po odskúšaní som si povedal že si nejaký z bazáru kúpim ku zrkadlovke aj ja (Nik P330 som predal), Ajhľa, nebol ani jeden kus v Bazáre ephota ani na bazoše. Takže dobrý darček sme kúpili.
 
walde
ocenenie redakciou 2013-09-04 14:25:20
...nie je nad malé mydielko ktoré je stále po ruke a nemusíte sa o neho strachovať... kamoš cestuje so XZ-1-kou už dlho a fachčí aj keď ju mierne vykúpal vo Viktóriiných vodopádoch
 
Marcel Rebro
2013-09-04 14:37:45
XZ-1 je vyborna volba. Jedine co na nej (mne) chyba je sirsie ohnisko. 28mm je (na moj vkus/styl) prilis vela. 24mm Canonu S1xx je lepsich, ale ja by som potreboval kompakt co by zacinal na min 18mm
 
seifi
2013-09-04 14:41:56
Jozef, mám LX7 do vrecka, spokojnosť, rád by som sa ťa opýtal na elektronické hľadáčiky k týmto kompaktom; k Panasonicu je LVF 1 (bola teraz na bazári za 120,-) a novší LVF2 (nový na nete 180,-) . Ako je cez to vidieť ? asi nie ako cez X100, ale .... Vďaka za názor.
 
Marcel Rebro
2013-09-04 14:47:34
príspevok od: seifi
Jozef, mám LX7 do vrecka, spokojnosť, rád by som sa ťa opýtal na elektronické hľadáčiky k týmto kompaktom; k Panasonicu je LVF 1 (bola teraz na bazári za 120,-) a novší LVF2 (nový na nete 180,-) . Ako je cez to vidieť ? asi nie ako cez X100, ale .... Vďaka za názor.
Ak myslis EVF k Olympusom tak uplna spokojnost. Mam VF-2 - pouzivam spolu s E-PL5, E-PM-1, XZ-1.

S LVF-1 co som mal kedysi k GF1 sa to neda porovnat. V nom som komponoval len odhadom. Neviem ako je na tom LVF-2 ale Olympusacke su oplne v pohode.
 
seifi
2013-09-04 14:52:46
príspevok od: Marcel Rebro
Ak myslis EVF k Olympusom tak uplna spokojnost. Mam VF-2 - pouzivam spolu s E-PL5, E-PM-1, XZ-1.

S LVF-1 co som mal kedysi k GF1 sa to neda porovnat. V nom som komponoval len odhadom. Neviem ako je na tom LVF-2 ale Olympusacke su oplne v pohode.
Vďaka. Presne o to mi ide, len Panasonic; sem tam si ho zoberie aj manželka na turistiku, a vraví, škoda, že to nemá hľadáčik, pri slnku cez ten displej moc nevidí; tak rozmýšlam, že by bolo dokúpiť hľadáčik, len aby nezostala zbytočná vec niekde v šuplíku.
 
landov
2013-09-04 14:53:40
Mal som XZ-1, prave kvoli dovodom, ktore uvadza autor clanku, ale predal som ho hlavne kvoli sumu na ISO 100. Namiesto neho som si kupil Oly E-PM1+M.zuiko 9-18. Rozmerovo je to porovnatelne (cenovo bohuzial nie) ale vystup je ovela lepsi. Ovsem v triede kompaktov je XZ-1 naozaj dobra volba, to nie ze nie.
 
marcus_labeo
2013-09-04 15:48:04
príspevok od: Marcel Rebro
XZ-1 je vyborna volba. Jedine co na nej (mne) chyba je sirsie ohnisko. 28mm je (na moj vkus/styl) prilis vela. 24mm Canonu S1xx je lepsich, ale ja by som potreboval kompakt co by zacinal na min 18mm
 
Marcel Rebro
2013-09-04 15:50:05
príspevok od: marcus_labeo
Mam S110. S100 je lepsi?
 
marcus_labeo
2013-09-04 16:18:01
príspevok od: Marcel Rebro
Mam S110. S100 je lepsi?
Ty máš proste všetko.
Inak medzi S100 a S110 reálny rozdiel nevidím, ten nastal až u S120 miernym zlepšením svetelnosti.
 
Marcel Rebro
2013-09-04 16:50:28
príspevok od: marcus_labeo
Ty máš proste všetko.
Inak medzi S100 a S110 reálny rozdiel nevidím, ten nastal až u S120 miernym zlepšením svetelnosti.
No ... fotime v rodine traja. Ked ideme (napr.) lyzovat (off-piste) a nemame v plane fotit, kazdy ma aj tak vo vrecku kompakt (RX100, S110, S95). Ak sa ocitneme na zaujimavom (fotograficky) mieste, nemusime si nic podavat, premiestnovat sa. Ten co chce fotit, len ostatnych upozorni, aby pockali. Nafoti, zastanem(e). Nafotime jeho ... ideme dalej. Rovnako pri lezeni. Rovnako pri potapani. Az na to, ze tam ja pouzivam vzdy "seriozny" setup a chalani maju S110 a S95.

A mame cvaky do rodinneho albumu
 
JohnNewton
2013-09-04 17:03:17
Celkom múdry počin, zaoberať sa aj takýmito kúskami fototechniky.
 
meetU
2013-09-04 21:34:38
ja som kupil priatelke fuji x10ku, prave na podnet osobnych skusenosti pana Peniaka a je to uzasny fotak...
nejaky vystup z dovolenky
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.619377694742169.1073741830.273878279292114&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.621192214560717.1073741831.273878279292114&type=3
 
DuriKe
2013-09-04 22:09:03
bude viac takych recenzii? uvazujem dlho nad niecim podobnym
 
blahoslav J B Art
2013-09-05 00:00:00
pred vyse rokom som si kupil pouzivany Oly XZ1, no po case som zacal vymyslat, ze kupim nieco lepsie, co by az tak nesumelo a malo lepsie video a kupil som bezzrkadlovku Panasonic GX1.
Skusal som, porovnaval a nakoniec som GX1 predal a nechal si XZ1, hlavne kvoli rozmerom a tomu, ze pri nom nemusim zase spekulovat nad inymi lepsimi objektivmi.
Mam k nemu podobne puzdro ako v clanku za par eur, s nim sa dobre drzi v ruke, nosi na krku a nie je problem nosit ho v taske.
 
fatality
2013-09-05 01:14:23
mam ho aj ja..je to milasek a vyborny doplnok k zrkadlovke..
 
duves
2013-09-05 07:41:45
Skor než bazarovky, by som uvítal barovky.
 
Marcel Rebro
2013-09-05 08:48:05
príspevok od: duves
Skor než bazarovky, by som uvítal barovky.
A nie si ty naahodou vageteriator?
 
duves
2013-09-05 09:37:53
príspevok od: Marcel Rebro
A nie si ty naahodou vageteriator?
jahoda v pohari nie je pre vegetariana?
 
Budy
2013-09-05 20:08:26
Vďaka za fajn článok, tiež som si uvedomil, že mi v šuplíku odpočíva "staručká" LX2. Jak som toho času miloval komponovať cez ten širokouhlý displej /a dosť i preklínal, taktiež širokouhlý, ale zato dosť zašumený LCD snímač/, ale zase pekne fotil svojho času veru, veru zajtra ho zoberiem na prechádzku...
 
stancok
2013-09-05 20:16:47
co xz-1,ale najnovsie cena aktualnej xz-2 klesla natolko,ze sa stala veelmi zaujimavou na kupu, momentalne ju zozeniete novu iba nieco cez 3 kilka, co je fantazia! za profikompakt paradna cena, ked to porovnam s o nieco lacnejsim no desne lenivym nikonom P330(svetelnost-hornu hranicu tiez nema bohvieaku),nie je o com..+ u olyho vyklopne lcd navyse,parada!
 
stancok
2013-09-05 20:26:42
príspevok od: stancok
co xz-1,ale najnovsie cena aktualnej xz-2 klesla natolko,ze sa stala veelmi zaujimavou na kupu, momentalne ju zozeniete novu iba nieco cez 3 kilka, co je fantazia! za profikompakt paradna cena, ked to porovnam s o nieco lacnejsim no desne lenivym nikonom P330(svetelnost-hornu hranicu tiez nema bohvieaku),nie je o com..+ u olyho vyklopne lcd navyse,parada!
..a este k tomu konkurencia je hladackovy panasonic lf1 ci canon s120 vsetko cenovo vyssie a horsie parametre.. fuji x20 takisto drahsi.. cize neni o com.. cize co sa tyka ceny/kvality momentalny vitaz medzi profikompaktmi je oly xz-2 ..ktovie, mozno je to predzvest chystanej novinky olympus xz3 sam som zvedavy ako jnovinku a nastupcu este vysperkuju...kebyze chceli zvacsit snimac aspon na 1´´ (ale to by som asi vela chcel zrejme.. )
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-09-21 13:36:18
príspevok od: stancok
..a este k tomu konkurencia je hladackovy panasonic lf1 ci canon s120 vsetko cenovo vyssie a horsie parametre.. fuji x20 takisto drahsi.. cize neni o com.. cize co sa tyka ceny/kvality momentalny vitaz medzi profikompaktmi je oly xz-2 ..ktovie, mozno je to predzvest chystanej novinky olympus xz3 sam som zvedavy ako jnovinku a nastupcu este vysperkuju...kebyze chceli zvacsit snimac aspon na 1´´ (ale to by som asi vela chcel zrejme.. )
XZ-2 je už inak riadne veľký foťák - to je jediné čo sa mu dá vytnúť, ten výklopný displej tam už nemusí byť... Zaujímavý krpec je aj XZ-10 má menší čip ale fotky vyzerajú dosť dobre a má aj dobrý objektív.
 
Paulie
2013-09-21 20:53:03
príspevok od: Jozef Peniak
XZ-2 je už inak riadne veľký foťák - to je jediné čo sa mu dá vytnúť, ten výklopný displej tam už nemusí byť... Zaujímavý krpec je aj XZ-10 má menší čip ale fotky vyzerajú dosť dobre a má aj dobrý objektív.
Mne na xz-2 vyhovuje práve ten výklopný displej. Vyklopím ho dohora a fotím ako s P6.
 
dwirth
2013-11-25 17:10:25
nahradna bateria + puzdro za 2.40€
http://www.hej.sk/prislusenstvo-pre-fotoaparaty-olympus-mjukitli50/
 
fatality
2013-11-25 23:09:29
príspevok od: dwirth
nahradna bateria + puzdro za 2.40€
http://www.hej.sk/prislusenstvo-pre-fotoaparaty-olympus-mjukitli50/
myslis ze aj poslu? za tie prachy..
 
fotografik
2013-11-26 14:07:53
Akumulátor je originálny, púzdro používam na iný kompakt )
 
pimbus
2014-03-03 21:02:35
oddnes som aj ja majitel xz-1 za 130€
 
Marcel Rebro
2014-03-03 21:05:54
príspevok od: pimbus
oddnes som aj ja majitel xz-1 za 130€
gratulujem(e)
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia