Hore

Fujifilm X-T1

Najvyšší model CSC fotoaparátu Fujifilm patrí medzi najlepšie CSC fotoaparáty na svete. Pár nedostatkov na ňom však nájdete.

Fujifilm X-T1 som mal tu česť spoznať ako prvý Slovák. V Poľsku som si ho s ďalšími európskymi novinármi vyskúšal naživo, krátko po jeho oficiálnom predstavení. Dozvedel som sa mnoho o tom, prečo Fujifilm takýto typ fotoaparátu predstavil. Nestačila X-Pro1?

X-T1 vznikla z dvoch dôvodov. Prvým je, aby mali fotografi na výber medzi dvomi koncepciami. Prvou je už známa hľadáčiková, druhou “zrkadlovková”, kedy obraz pozorujete zarovno osi objektívu. Druhým dôvodom je mať v portfóliu väčší fotoaparát, ku ktorému sa dá pripojiť grip. Väčšie rozmery, aj keď nie veľké, ocenia fotografi pri použití s plánovanými profesionálnymi objektívmi so svetelnosťou F2,8 a superteleobjektívom.


Aktuálna mapa už vyrábaných a pripravovaných objektívov.

Moje prvé dojmy z Poľska boli viac než kladné. Už vtedy mi bolo jasné, že X-T1 je najvydarenejší fotoaparát od Fujifilm. V ňom všetko to manuálne a retro dostáva najvyšší zmysel. Tam kde inak vydarený Nikon Df rozpačito prešľapuje na polceste, sa Fujifilm X-T1 blíži ku koncovej víťaznej čiare. Nie je však bez chýb. Ale o tom neskôr. Už pár mesiacov používam Olympus OM-D E-M1, ktorý ma k testovanému Fujifilmu asi najbližšie. Preto sa nevyhnem častejšiemu porovnávaniu.

Osobne mi zrkadlovková koncepcia vyhovuje viac ako hľadáčiková. Dizajnovo sa mi však viac páči Fujifilm X-E2. X-T1 chýba kúsok elegancie, je to strohý fotoaparát, ktorého “hranol” by si zaslúžil elegantnejší tvar.


Základná špecifikácia, dizajn

Fujifilm X-T1 je CSC fotoaparát (mirrorless) so snímačom veľkosti APS-C a bajonetom X. Je to prvý CSC fotoaparát od Fuji, ktorý si berie inšpiráciu od zrkadloviek a nie od hľadáčikových fotoaparátov. Hranaté tvary odkazujú na mechanické filmové fotoaparáty, z ktorých je čiastočne prevzaté aj ovládanie. Najmä pri pohľade zhora máte dojem, že sa skutočne pozeráte na starý filmový aparát. To, že Fujifilm doviedlo mechanické ovládanie digitálneho fotoaparátu na samú hranicu dokazuje porovnanie s inými retro fotoaparátmi.


Telo fotoaparátu je z horčíkovej zliatiny.

Telo je vyhotovené z horčikovej zliatiny a pretesnené voči špine a vľhkosti. Zvýšenú odolnosť má aj displej chránený temperovaným sklom. X-T1 je prvý Fijifilm radu X, ktorý umožňuje pripojiť prídavný battery grip, ktorý zlepšuje ergonómiu ovládania a držania.


Fotoaparát je vybavený najnovším snímacím prvkom X Trans II Sensor 16,3 Mpx a procesorom EXR druhej generácie. Rozšírená citlivosť má rozsah ISO 100 - 51 200. Nechýba osvedčené spracovanie obrazu so simuláciou legendárnych filmov Fuji a technológia Lens Modulation Optimiser eliminujúca optické chyby objektívov. Vylepšené video zvláda rozlíšenie Full HD 1920x1080 pri 60fps.

Elektronický hľadáčik typu OLED patrí k najlepším, rozlíšenie je 2,36 milióna bodov, hlavne sa ale pýši veľmi krátkou odozvou 0,005 s.. Práve príliš dlhá odozva prekáža fotografom zvyknutým na zrkadlovky. Na svete nájdete zatiaľ len dva takto rýchle hľadáčiky, druhý je u Olympusu PEN E-M10. Pri hľadáčiku ešte ostaneme. Konštruktéri vychádzajú v ústrety fotografom, ktorí častejšie používajú manuálne zaostrovanie. Hľadáčik má niekoľko režimov zobrazenia, jedným je režim DUAL, ktorý sa funkčne podobá práci s matnicou so vstavaným deleným klinom.

LCD displej je výklopný, s uhlopriečkou 3” a rozlíšením 1,04 mil. bodov. Nie je ale dotykový.

Fotoaparát je vybavený najrýchlejším zaostrovaním medzi svojimi súkmeňovcami s fázovou detekciou a 49 AF bodmi. Štart fotoaparátu je za 0,5 s., odozva spúšte 0,05 s.. V režime sériového snímania zvláda až 8 obr./s. a podporuje vysokorýchlostné karty typu UHS-II.


Cez vstavané Wi-fi je možné fotoaparát ovládať z chytrých zariadení.

Z vychytáviek treba spomenúť vstavanú WiFi (bez NFC), intervalometer, dvojexpozíciu, motion panorámu a advanced filtre (umelecké efekty).

http://www.fujifilm.eu/sk/produkty/digitalne-fotoaparaty/fotoaparaty-s-vymennymi-objektivmi/model/x-t1/specifications/





  • 16.3-megapixel APS-C CMOS II sensor
  • EXR Processor II
  • FUJIFILM X-Mount
  • 2.36 mil. bodov, 0.77x OLED Electronic Viewfinder (EVF) s oneskorením len 0.005 sec
  • štyri režimy displeja: Full, Normal, Dual a Vertical
  • Digital Split Image a Focus Highlight Peaking pre pohodlnejšie a presnejšie manuálne zaostrovanie
  • výklopný 3" LCD s roulíšením 1 040 000 bodov
  • vodeodolný, prachotesný, mrazuvzdorný do -10°C
  • štart do 0.5 s.
  • krátky zaostrovací čas 0.08 s.
  • oneskorenie uzávierky 0.05 s.
  • ISO 100 až 51200
  • 49 AF bodov
  • sériové snímanie až 8 obr./s.
  • Wi-Fi
  • video 1920x1080 / 60fps
  • intervalometer
  • Motion Panorama
  • viacnásobná expozícia
  • Lens Modulation Optimizer
  • simulácia filmov
  • Advanced filter
  • kompatibilita s SD kartami UHS-II

Ergonómia a ovládanie

Jednoduché hranaté línie narušuje len mierne vystupujúci grip s protišmykovou úpravou. Telo je čiastočne polepené imitáciou kože. Zvyšok je nastriekaný matnou čiernou farbou.

Ovládanie mi do určitej miery pripomína moju filmovú Minoltu X-700, s ktorou má takmer zhodné nastavovanie času, clony a ISO. Základ ovládania tvoria otočné voliče na vrchnej strane fotoaparátu v kombinácii s clonovým prstencom na objektíve. Tie sú doplnené modernejšou dvojicou rollerov, krížovým voličom a niekoľkými tlačidlami.


Na prednej časti nájdete roller, funkčné tlačidlo, prepinač režimov zaostrovania, prisvetlovaciu diódu a PC kontakt pre pripojenie k štúdiovým bleskom.



Najviac sa na mechanickú filmovú zrkadlovku ponáša fotoaparát pri pohľade zhora. Vľavo je otočný ovládač nastavenia citlivosti (uprostred s poistkou), pod ním prepínač režimov snímania (už bez poistky). Úplne vpravo je ovládač korekcie expozície. Fotoaparát sa zapína a vypína praktickým otočným voličom okolo spúšte. Pri spúšti sa nachádza tlačidlo RECORD, ktoré je ale ťažšie dostupné. Tých čo radi ovládajú fotoaparát z telefónu alebo tabletu poteší samostatné tlačidlo WiFi.


Detail ľavého voliča ISO a prepínača režimov snímania. Okrem iného tu nájdete aj bracketing, dvojexpozíciu, umelecké efekty a panorámu.



Pod voličom časov je prepínač režimov merania expozície.



Pri pohľade zozadu vidno po ľavej strane hľadáčika tlačidlá DELETE a PLAY. Po pravej strane je tlačidlo AE-L, zadný roller a tlačidlo AF-L. Displej fotoaparátu je výklopný smerom hore a dole. Po jeho pravej strane je krížový volič s tlačidlom MENU/OK uprostred. Nad ním sú tlačidlá Q (rýchly prístup k vybraným funkciam) a FOCUS ASSIST. Pod krížovým voličom je tlačidlo DISP BACK, pre nastavenie zobrazenia informácií na displeji. Nesmiem zabudnúť na hľadáčik, ten má naľavo nastavenie dioptrickej korekcia a vpravo tlačidlo VIEW MODE pre prepínanie režimu hľadáčik/displej. Na spodnej strane gumenej očnice je senzor priblíženia oka.



Pamäťová karta sa vkladá z bočnej strany gripu. Batéria zo spodnej stany. Na spodnej časti sú aj konektory pre pripojenie vertikálneho battery gripu, chránené gumenou záslepkou. Na bočnej strane sú konektory HDMI mini, Micro USB a kombinovaný konektor pre externý mikrofón a diaľkové ovládanie.



Fotoaparát v praxi

Ovládanie

Od vzniku CSC fotoaparátov Fujifilm pozorujeme príklon k manuálnemu/mechanickému ovládaniu. Túto snahu vidíme aj u iných značiek, napr. na modeloch Fujifilm OM-D, alebo Nikone Df. Nikon je na to dosť schizofrenický. Spojiť staré s novým nie je tak jednoduché. Aby ste si Df-ko naplno užili, musíte používať staršie objektívy. To nie je dobré pre plné využitie obrazového potenciálu. Fujifilm X je mladý systém, u ktorého sa od počiatku počítalo s mechanickým spôsobom ovládania. Všetky objektívy sú moderné, navrhnuté pre digitál. Pritom majú clonový prstenec (rad XF), ktorý je pre zmysluplné mechanické ovládanie nutný.

Fujifilm X-T1 je digitálny fotoaparát, ktorý sa najviac priblížil k mechanickej dokonalosti, pritom zostáva moderný a dobre ovládateľný, nabitý najnovšími funkciami.

A teraz k ergonómii. Tá je čiastočne podriadená dizajnu starších mechanických filmových fotoaparátov. Grip je menej výrazný, spúšť nie je ideálne naklonená a ani dva rollery nie sú najergonomickejšie. Ponosy sú na drobné ergonomické nedostatky, ktoré dúfam budú u jeho nástupcu odstránené. Prvým nedostatkom je dvojitý otočný volič ISO a režimov snímania. Vrchný volič ISO má uprostred poistku, ale len pre svoju funkciu. Ak si nedáte pozor, omylom si pri nastavení ISO prestavíte režim záberov, napr. na dvojexpozíciu. Keďže s ISO moc nepracujem, stalo sa mi to len raz. Druhým sú nevýrazne vystupujúce smerové tlačidlá. Tie mi osobne vadia najviac.

Prepínače pod voličmi časov a ISO sú veľmi praktické. Podobné riešenie nájdete aj na iných fotoaparátoch (Canon EOS 50, Minolta Dynax 600 i, Nikon D800...). Pre prístup k najpoužívanejším nastaveniam slúži tlačidlo Q.

Fotoaparát ma až 6 funkčných tlačidiel, ktorým môžete priradiť nejakú funkciu. Nejedno srdce zaplesá. Mne to až tak praktické nepríde. Bez nadpisov si zapamätať 6 funkcií nie je jednoduché. Bohate by postačovali funkčné tlačidlá dve a jednotlivým tlačidlám smerového voliča by mohli byť pridelené funkcie napevno aj s označením. Veľmi neprakticky je umiestnené tlačidlo Record. Niekoľkokrát sa mi stalo, že som ho nestlačil dostatočne a neukončil som nahrávanie.

Pri fotografovaní zo statívu mi prekážalo umiestnenie statívovej skrutky blízko dvierok batériovej šachty. Pri výmene batérie je potrebné dávať dole rýchloupínaciu doštičku. Takéto riešenie je vynútené možnosťou pridať batériový grip. Na ňom už je závit v osi objektívu. Ak nechcete battery grip, môžete využiť praktické originálne Arca Swiss doštičky (jedna s gripom), ktoré majú otvor pre prístup k batérii.

Expozícia

Meranie fotoaparátu je presné a korekciu expozície som musel používať menej ako som zvyknutý. Praktické je prepínanie režimov merania, prstencom pod voličom času. Korekcia expozície má samostatný volič. Škoda, že aktivovanú korekciu nesignalizuje rozsvietenie diódky, podobne ako je tomu u kompaktov Canon PS radu G.

U takéhoto fotoaparátu bude majiteľ často používať pevné objektívy s vysokou svetelnosťou. Pri ich použití za dobrých svetelných podmienok narazí na limit najkratšieho času 1/4000 s.. Potešila by aj možnosť nastaviť citlivosť na ISO 50 a ISO 100 s podporou RAW. Takto nezostáva nič iné, len si k svetelným objektívom dokúpiť aj ND filtre.

Fotografické vychytávky

Dokonalé skryté sú umelecké filtre, ktoré sú na CSC fotoaparátoch tak obľúbené. K Advanced filtrom (tak ich Fujifilm nazýva) sa dostanete pootočením prstenca pod nastavením ISO. Ak si chcete vybrať niektorý efekt musíte ísť do menu (nepochopiteľne v záložke pre nastavenie bracketingu), alebo stlačíte predné funkčné tlačidlo. Druhý spôsob je rýchlejší, ale neviem prečo jednoducho nestačí otočiť jedným z rollerov? V tomto režme sníma fotoaparát výhradne do formátu JPG. Medzi efektami nájdete Toy kameru, miniatúru, HiKay, LowKay, Pop color, Dynamic tone, Soft Focus a niekoľko verzií Partial color.




Ďalším režimom snímania je Sweep panoráma. Stačí stlačiť spúšť a otáčať fotoaparátom v smere šípky. Fotoaparát automaticky poskladá panorámu. Vybrať si môžete z dvoch uhlov záberu a zvoliť môžete ľubovoľný smer skladania. Štandardná panoráma má rozlíšenie slušných 6400x2160 bodov, z toho už sa dá vytlačiť pomerne veľká fotografia. Algoritmus spájania nie je dokonalý, množstvo pohybujúcich sa ľudí vám určite panorámu pokazí. Nesprávne spojenia nájdete aj na iných objektoch.


Zo zaujímavých expozičných režimov treba spomenúť ešte dvojexpozíciu a intervalometer.

Zaostrovanie

Zaostrovacie body pokrývajú takmer celú fotografovanú scénu. Veľka škoda že displej nie je dotykový. Kto niekedy fotil s CSC s dotykovým displejom vie, aké je to rýchle a praktické, vybrať zaostrovací bod dotykom.

Fuji možno pochváliť za manuálne zaostrovanie. Žiadna iná značka ho nemá tak prepracované. Na zadnej strane fotoaparátu je tlačidlo Focus Assist, po jeho stlačení sa spustí jeden z troch asistentov manuálneho zaostrovania. Prvým je klasická lupa. Druhým farebné zvýraznenie zaostrených hrán - focus peaking, ktoré dôverne poznajú kameramani. Focus peaking je výborná vizuálna pomôcka pri snímaní videa. Už roky digitálny fotografi túžia po niečom, čo by nahradilo matnicu z manuálnych fotoaparátov. Fuji ju zdarne napodobuje režimom Digital split image. Uprostred displeja je obdĺžnik rozdelený na 4 horizontálne pruhy. Pokiaľ nie je zaostrené, je obraz v pruhoch vzájomne posunutý. Princíp je rovnaký ako u matnice s deleným klinom. Nájdete si hranu a budete zaostrovať tak, aby bola hrana súvislá.

Focus assist tlačidlo som využíval aj v režime automatického zaostrovania. Po jeho stlačení sa zväčší oblasť, kde zaostril vybraný AF bod. Takto si rýchlo skontrolujete presnosť zaostrenia, napr. pri portrétoch s malou hĺbkou ostrosti. Rovnako praktické je použitie zadného rollera pri kontrole záberov. Funguje ako plynula lupa, či sa pozeráte na displej alebo do hľadáčika. Pri fotení cez hľadáčik si rýchlo zväčšite záber a skontrolujete ostrosť bez toho, aby ste museli oddialiť hľadáčik od oka.

Displej a hľadáčik



Hľadáčik patrí do prvej ligy. Má lepší kontrast ako u Olympusu OM-D E-M1, vidno to najmä na čiernej. Je však menej jasnejší. Praktické je otočenie všetkých informačných prvkov pri fotení na výšku. Okrem histogramu zobrazujú displeje aj vodováhu. Výklopný displej je kvalitný, dobre čitateľný aj na slnku. Medzi displejmi je malý teplotný rozdiel. Na rozdiel od Olympusu OM-D E-M1 sa teplota farieb v hľadáčiku nedá nastaviť.

Rýchlosť

Náročnejším testom prešiel fotoaparát pri fotení skupiny Bagras na bratislavských mestských hradbách. Aj keď fotoaparát ako zrkadlovka vyzerá, predsa len na pravú zrkadlovku nestačí. Problémom je rýchlosť zaostrovania s niektorými objektívmi a veľkosť bufera. To všetko vás trochu zdržuje, práca nie je plynulá a ja som z toho bol nervózny. Minulý rok som len kúsok odtiaľ fotil tých istých rytierov, s Olympusom OM-D E-M1 a v omnoho lepšej pohode. Fotenie napokon dopadlo dobre. Pár fotografií nájdete v galérii. Fotografie dokazujú, že takéto fotenie prístroj zvláda a s výsledkom som spokojný. Len ten pocit pri fotení nie je taký, ako keď podobné akcie fotografujem so zrkadlovkou.


Aj keď sa Fujifilm u tohto modelu chváli svetovými parametrami v rýchlosti, často zostanú nevyužité kvôli objektívom. Niektoré zaostrujú dostatočne rýchlo, ďalšie priemerne a makroobjektív XF 60/2,4 je na hranici použiteľnosti, pritom je inak vynikajúci. Práve rýchlosť zaostrovania vidím ako najväčšiu slabinu CSC systému od Fujifilm. Uvidíme, ako si budú viesť pripravované profesionálne objektívy.

Ďalšie vychytávky


WiFi dnes nájdete pomaly v každom novom fotoaparáte. Fujifilm má pre komunikáciu cez WiFi vyhradené samostatné tlačidlo. Dokáže komunikovať s chytrým zariadením s Androidom alebo iOS. Vyskúšal som obidva operačné sytémy, iOS na iPade mini a Android na LG G2. Spojenie aj komunikácia bola bezproblémová. Ľahšie sa spájal fotoaparát s Androidom. Aplikácia pre komunikáciu je bezplatná. Dokážete ňou fotoaparát ovládať, prezerať fotografie na karte, sťahovať fotografie a pridávať fotografiám geotagy. V režime ovládania môžete ovládať expozičné parametre vrátane korekcie expozície, vyváženia bielej, ISO.


Hlavné menu aplikácie Camera Remote.


Aplikácia umožňuje pomerne bohaté nastavenie expozičných parametrov.


Jej najväčšou slabinou je výhradne režim na výšku. Plocha displeja preto nie je plne využitá pre zobrazenie obrazu s fotoaparátu.

Obrazová kvalita

Neviem, či je na trhu lepšie fotiaci APS-C fotoaparát? Snímač od Fuji, spolu so spracovaním obrazu simulujúcim osvedčené a legendárne inverzné filmy Fujifilm, produkuje fotografie s príjemnými farbami, bohatými poltónmi, veľkým dynamickým rozsahom. Veľmi dobé sú výsledky aj pri snímaní do ČB. Tam kde sa s mojim Nikonom D800E s farbami trápim, Fujifilm X-T1 suverénne dosahuje vynikajúce výsledky. Za počítačom strávite rozhodne menej času.

Simulácia filmov

  • Provia/Standard - stredný kontrast a saturácia farieb. Inverzný film Provia sa požíval ako univerzálny film.
  • Velvia/Vivid - zvýraznený kontrast a saturácia, mierny posun k studenším odtieňom. Inverzný film Velvia sa používal najmä ako krajinársky film so zvýraznenou saturáciou modrej a zelenej.
  • Astia/Soft - mierne saturovanejšia ako Provia. Inverzný film Astia sa používal najmä pri portrétoch pre jeho živé farby s príjemným podaním pleťových tónov.
  • Pro negativ Hi - neutrálne farby so zvýrazneným kontrastom.
  • Pro negativ Standard - neutrálne farby s nižším kontrastom. Tento profil poskytuje najväčší dynamický rozsah a je vhodný napr. pre snímanie videa.
  • B&W - čiernobiely režim.
  • B&W + Yellow filter - čiernobiely režim, žltý filter - mierne zvýrazňuje kontrast.
  • B&W + Red filter - čiernobiely režim, červený filter - výrazný kontrast, stmavuje modrú oblohu.
  • B&W + Green filter - čiernobiely režim, zelený filter - zosvetľuje zeleň.
  • Sepia - čiernobiela fotografia s hnedým zatónovaním.


Ak ste priaznivcami formátu JPG, čo by som sa u Fujifilmu vôbec nedivil, oceníte ďalšie funkcie vplývajúce na spracovanie obrazu. Fotoaparát umožňuje nastavenia svetiel, tieňov, farieb a ostrosti v rozsahu +/- 2, nastavenie rozšírenia dynamického rozsahu a odšumovania.

Šum

Veľmi dobré sú výsledky pri snímaní do formátu JPG. Do ISO 1600 sa nemá zmysel šumom zaoberať. Na výstavnej zväčšenine 70x50 cm ho ani nezaregistrujete. Do ISO 6400 je úroveň šumu veľmi dobre akceptovateľná, na fotkách nechýbajú jemné detaily. Pri vyšších hodnotách je už zásah postprocesingu už príliš viditeľný. Fotografie sú akoby prekryté priesvitným igelitom.

Fotografie v JPG sa vám budú zdať dobré až kým neotvoríte RAW. Porovnaním si uvedomíte, že aj pri ISO do 6400 fotoaparát “vyžehľuje”. RAW-y sú ostrejšie a kontrastnejšie. Formát JPG by som preto používal do ISO 1600.


“Omylom” som tento záber snímal do formátu JPG. vďaka veľmi kvalitnému spracovaniu obrazu sa nič tragického nestalo.

Pamätáte sa ešte na článok o fotení modrého Bratislavského hradu? Všetko som nafotil do JPG. U nočných záberov by som to nikdy neurobil. Pri testovaní fotoaparátov vždy nastavujem RAW+JPG, aby som mohol porovnať možnosti spracovania fotografií v RAW konvertore s možnosťami posprocesingu fotoaparátu. Nezabudol som na to ani teraz. Kde sa stala chyba? Ani na druhý deň som nevedel nastaviť formát RAW. Dokonca som resetoval nastavenia a nič. V čom je háčik objavil až Izzino. Pri nastavení ISO na hodnotu Low (100), fotoaparát sníma len do formátu JPG. Rovnako aj pri nastavení citlivosti na Hi1 a Hi2.  No napadlo by vám to? To je prvý fotoaparát, u ktorého som takýto nezmysel objavil. Skutočne použiteľný rozsah citlivosti je tak ISO 200 až 6400.

Dynamický rozsah



Dynamický rozsah je veľmi dobrý. Pri spracovaní RAW-u máte k dispozícii dostatok obrazových informácií pre výrazné úpravy expozície.

S novými fotoaparátmi je vždy problém. V čom len tie RAW-y otvoriť? Ako prvý to dokázal Apple iPhoto a Aperture. Od 8.4. aj Adobe Lightroom (5.4) a samozrejme Photoshop CC. Adobe podporovalo fotoaparáty Fujifilm aj doteraz, ale až s najnovšou aktualizáciou prináša podporu profilov. K úplnej spokojnosti chýba podpora profilov objektívov.

Video

Fujifilm X-T1 ponúka až 60 obrázkov za sekundu v plnom HD rozlíšení 1920x1080 bodov. Má aj mikrofónny vstup. Výstup na slúchadla chýba. S prístrojom sa dá natočť kvalitné video, jeho koncepcia však kameramanom v ústrety nevychádza. Chýba samostatný program MOVIE so správnym zobrazením snímaného obrazu. Nešťastné je umiestnenie tlačidla RECORD. Ak potrebujete video príležitostne, bude vám X-T1 postačovať, ak ste ale fanúšikom videa, ktorý ho chce používať intenzívne, poobzerajte sa po niečom vhodnejšom, napr. Panasonicu Lumix GH4 alebo nedávno predstavenom Sony A7s.



Objektívy

Silnou, ale aj slabou stránkou X-systému sú objektívy. Fujifilm v krátkom čase vybudovali solídne portfólio objektívov a ďalšie rýchlo pribúdajú. Predpokladám, že s X-T1 budú fotografi používať clonový prstenec. Na pevných objektívoch sú vyznačené jednotlivé hodnoty clony. Na zoomoch však nie. Neuvidíte preto, čo máte nastavené, pokiaľ sa nepozriete na displej alebo do hľadáčika. Pritom by stačilo vyrábať transfokátory s konštantnou svetelnosťou F4. Ďalším problémom sú veľké rozdiely v rýchlosti zaostrovania. Niektoré objektívy sú dostatočné rýchle, iné pomalšie a taký makroobjektív XF 60/2,4 je zúfalo pomalý a často vôbec nechce zaostriť.


Fujifilm ponúka objektívy v dvoch radoch. XF-vyšší rad pre náročných fotografov, XC-nižší rad pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Dvorným dodávateľom je aj firma Zeiss. K dispozícii je aj originálna redukcia pre objektívy Leica M-mount. Okrem toho nájdete objektívy pre X-bajonet aj v ponuke iných výrobcov, široká je ponuka redukcií pre desiatky rôznych bajonetov.

Ja som vyskúšal na fotoaparáte 6 objektívov. Príjemne prekvapil teleobjektív nižšej triedy XC 50-230/4,5-6,7 OIS. Rovnako dobre je na tom aj vyšší model XF 55-200/3,5-4,8 R LM OIS. Makroobjektív XF 60/2,4 R je vynikajúci, poskytuje ostrý obraz už od clony F2,4. Aj keď je s ním niekedy utrpenie pracovať, do výbavy každého Fujistu rozhodne patrí. Pevný širokáč XF 18/2R je dobrý pri snímaní detailov, má malé sférické skreslenie, ale výraznú chromatickú chybu. Naviac nie je dostatočne ostrý a to ani po priclonení. Setový objektív XF 18-55/2,8-4 R LM OIS, ktorý som skúšal v Poľsku bol dobrý, ale kus ktorý som vyskúšal v redakcii nepotešil. Podľa správ z môjho okolia je u tohto objektívu premenlivá kusová kvalita. Najväčším prekvapením bol pre mňa objektív XF 23/1,4 R. Toto ohnisko je pre mňa inak pomerne nezaujímavé, ale musím uznať jeho kvalitu - ostrosť aj veľmi pekný bokeh.


Pomalší, ale kvalitný objektív nižšej triedy Fujinon XC 50-230/4,5-6,7 OIS.


Fujinon XF 55-200/3,5-4,8 R LM OIS vie poskytnúť pekný bokeh.


Fujinon XF 60/2,4 R macro sa uplatní aj v iných žánroch, ako len makrofotografii.


Fujinon XF 23/1,4 R. Rozhodne odporúčam.

Príslušenstvo

Fotoaparát je kompatibilný so systémovými bleskami radu EF. Ergonómiu je možné vylepšiť dvomi gripmi. Prístroj si môžete skrášliť originálnym ale aj neoriginálnymi puzdrami.


Vertikálny grip VG-XT1 slúži aj ako alternatívny zdroj energie a sú na ňom aj základné ovládacie prvky. Fotografoval som s ním v Poľsku a môžem len odporučiť.


Rozširujúci grip Metal Hand Grip MHG-XT so zabudovaným upevnením na statív typu Arca Swiss.


Originálne polovičné škrupinové puzdro BLC-XT1. Na internete nájdete puzdra aj od iných výrobcov, napr. Gariz.


Fotoaparát nemá zabudovaný blesk. Dodávaný je k nemu malý, nie príliš pohľadný blesk.


http://www.fujifilm.eu/sk/produkty/digitalne-fotoaparaty/fotoaparaty-s-vymennymi-objektivmi/model/x-t1/accessories/
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x_t1/accessories/
http://www.fujifilm.com/news/n140416.html




X-T1 a konkurencia

Na fotografiách pôsobí pomerne robustne, je však o kúsok menší od Olympusu OM-D E-M1. S nasadenými gripmi sú takmer na milimeter rovnako veľké. Olympus sa lepšie drží v rukách, vďaka väčšiemu gripu. Celkovo sa s Olym lepšie pracuje, najmä vďaka rýchlejšiemu zaostrovaniu a lepšej ergonómii ovládacích prvkov. Fuji ponúka lepšiu ergonómiu, ak preferujete mechanickejší spôsob ovládania, ovládače nie sú tak ergonomicky dobre navrhnuté. Lepšia je obrazová kvalita pri vyšších hodnotách ISO.

Veľkým konkurentom je aj Sony so svojimi modelmi A7/A7r/A7s. Tie sú osadené Full Frame snímačmi, čo je ich najväčšia konkurenčná výhoda. Obrazový potenciál je u týchto fotoaparátov najväčší. Objektívov pre ne je zatiaľ však poskromne. Situácia by sa mala postupne zlepšovať a o rok už bude ponuka dostatočne široká. Sony zaostáva v ergonómii. Aj keď nie je zlá, Olympusu a Fujifilmu sa nevyrovná.

Rozhodnúť sa pre niektorú zo značiek nie je ľahké. Všetky fotoaparáty sú výborné. Olympus má najmenší snímač, je však najrýchlejší a má najväčšie portfólio objektívov. Fujifilm je veľkosťou snímača v strede. Jeho špecifická konštrukcia konkuruje aj FF snímačom. Dobré je rýchlo sa rozrastajúce portfólio objektívov. Niektoré sú zúfalo pomalé v zaostrovaní. Sony má teoreticky najväčší obrazový potenciál pre žánre, kde je dôležité vysoké rozlíšenie. Telá sú o niečo jednoduchšie. Najväčším mínusom je minimum dostupných objektívov. Vo výhode sú jedine majitelia Sony zrkadloviek, ktorí môžu cez adaptér použiť objektívy s bajonetom A.

Najväčšou výhodou Fujifilmu je jeho charakteristický obrazový výstup. Vo fotografiách je niečo, čo z nich robí niečo viac než len dokonalý záznam skutočnosti.



Konkurenciu má fotoaparát aj vo vlastných radoch a to u modelov X-Pro1 a X-E2. Obidva sú hľadáčikovej koncepcie. X-Pro1 je už zastaralejší fotoaparát s horším zaostrovaním a starším snímačom. Skutočnou konkurenciou je preto modernejší model X-E2, ktorý ponúka rovnakú obrazovú kvalitu ako X-T1. Okrem toho, že je inak koncipovaný, je to model patriaci o triedu nižšie. Rýchlosťou, kvalitou spracovania a ani hľadáčikom sa X-T1 nevyrovná. Je to však vynikajúci fotoaparát. Pre pokročilého amatéra bude rozhodujúce to, či chce fotoaparát v štýle zrkadlovky alebo v štýle hľadáčikového fotoaparátu. Najnáročnejší fotografi, ktorí budú chcieť používať pripravované profesionálne zoomy, by si mali vybrať jednoznačne X-T1. Veď práve preto ju vo Fujifilme navrhli a vyrobili.

Plusy a mínusy

+  ergonómia ovládania
+  kvalita spracovania
+  hľadáčik
+  výklopný displej
+  obrazová kvalita
+  možnosť pripojenia vertikálneho battery gripu
+  WiFi, tlačidlo pre WiFi
+  umelecké efekty
+  video Full HD 1080/60p
+  až 8 obr./s.

-  krížový volič
-  malý bufer
-  volič ISO
-  nelogické ISO s prepínaním do JPG
-  displej nie je dotykový
-  umiestnenie tlačidla Record
-  krytka konektorov
-  najkratší čas 1/4000 s.
-  nemá NFC
-  nepresná panoráma

Záver

Fujifilm X-T1 je jeden z najlepších CSC fotoaparátov na trhu. Poteší najmä priaznivcov mechanického ovládania. Má ale niekoľko ergonomických nedostatkov. Podobne ako u Olympusu OM-D E-M5, kde sme si museli počkať na E-M1, aj tu sa priblíži výrobca dokonalosti až u následujúceho modelu. Nedostatkov nie je veľa a netreba sa nimi trápiť. V recenzii ich spomenúť musím.

Fujifilm sa snaží týmto modelom preraziť do profesionálnej triedy a ukázať, že vie konkurovať zrkadlovkám. Pripravuje preto aj profesionálne objektívy. K fotoaparátu je možné pripojiť grip, čím sa zlepší ergonómia držania a aj ovládania. Toto bude mať význam práve s pripravovanými objektívmi väčších rozmerov.

X-T1 je jedoznačne najlepším CSC fotoaparátom od Fuji. Obrazová kvalita je porovnateľná s modelom X-E2. Je na fotografovi, či sa rozhodne pre fotoaparát zrkadlovkovej, alebo hľadáčikovej koncepcie. Obrazová kvalita je veľkou prednosťou fotoaparátov Fujifilm. Na trhu je veľa fotoaparátov s APS-C snímačom, ale len u Fujifilmu dokážu dať výstupu zo snímača charakter. To akým spôsobom sa reprodukujú farby, poltóny, dynamický rozsah spôsobuje, že vo výsledku dostávate ľúbivé hotové fotografie. Viac ako u iných značiek je aj náročnejšími fotografmi používaný formát JPG. X-T1 je aj najrýchlejším z fotoaparátov Fuji. Plusom je odolná konštrukcia a hľadáčik s rýchlou odozvou.

Fujifilm X-T1, akokoľvek vynikajúci fotoaparát, zatiaľ zrkadlovku plne nenahradí. Obrazovo áno, pri práci ale stále cítite, že to nie je ono. Pre bežné fotografické žánre, aj pri vysokých nárokoch, nemusíte nad kúpou váhať. Profesionálnemu nasadeniu v reportáži, svadobnej fotografii, športe, wildlife a iným akčným žánrom, prekáža to, že vás fotoaparát neustále málo zdržiava. U profesionálneho fotoaparátu potrebujete rýchle zaostrovanie a okamžitú odozvu, aby ste si fotoaparát ani neuvedomovali a sústredili sa na prácu.

Takže milí majitelia profesionálnych zrkadloviek, nepredávajte svoje supermašiny, skôr si dokúpte takýto CSC fotoaparát pre situácie, kedy chcete mať so sebou menší, nenápadnejší fotoaparát s vynikajúcim obrazovým výstupom a bohatou funkčnou výbavou.

P.S.: Osobne Fujifilm X-T1 nepovažujem za profesionálny fotoaparát. To však nevylučuje jeho profesionálne nasadenie. Na internete nájdete množstvo článkov, kde fotografi smelo fotografujú svadby, modeling, komerčné zákazky. S trochou cviku a snahy to s týmto prístrojom ide. Keby som občas nepotreboval fotografovať superteleobjektívom a akčnejšie žánre, bol by X-T1 vážnym kandidátom do mojej výbavy. Rozhodne by som si k nemu dokúpil battery grip a tieto objektívy: XF 10-24/4R, XF 23/1,4R, XF 56/1,2R, XF 60/2,4 Macro a XF 55-200/3,5-4,8R OIS.


http://fujifilm-x.com/development_story/en/list.html#filter=.developer.x-t1
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x_t1/
http://www.ephoto.sk/fototechnika/novinky-tlacove-spravy/fujifilm-x-t1---v-style-zrkadlovky-update/
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/fujis__x_t1___the_x_system_comes_of_age.shtml
http://www.fujifilm.eu/uk/products/digital-cameras/interchangeable-lens-cameras/model/x-t1/
http://fujifilm-x.com/x-t1/en/
http://www.fujivsfuji.com/fujifilm-xt1-review/
http://www.stevehuffphoto.com/2014/03/10/the-fuji-x-t1-review-fuji-creates-the-best-x-to-date/
http://www.flixelpix.com/gear/fujifilm-x-t1/
http://admiringlight.com/blog/review-fujifilm-x-t1/4/
http://www.fujivsfuji.com/xt1-vs-xe2-vs-xpro1/















Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
hauso
2014-04-28 08:30:42
Citat: Pri nastavení ISO na hodnotu Low (100), fotoaparát sníma len do formátu JPG. Rovnako aj pri nastavení citlivosti na Hi1 a Hi2. No napadlo by vám to? To je prvý fotoaparát, u ktorého som takýto nezmysel objavil.

Fuji X100s to ma tiez.. RAW len 200-6400... Ak mate nastaveny format RAW a chcete ISO Low 100 alebo Hi1 Hi2, tak Vas to nepusti na menej ako 200 a viac ako 6400.

Ale ak mate pri JPG nastavene ISO Low100, tak prepnut na RAW sa da, ALE:
Priklad: Ak mate ISO Low 100 v JPG , tak nastavit RAW cez Q menu sa da, ale ISO Vam automaticky prehodi na hodnotu 200. Tak isto Vam prehodi z Hi1 a Hi2 na hodnotu 6400.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-04-28 08:38:39
príspevok od: hauso
Citat: Pri nastavení ISO na hodnotu Low (100), fotoaparát sníma len do formátu JPG. Rovnako aj pri nastavení citlivosti na Hi1 a Hi2. No napadlo by vám to? To je prvý fotoaparát, u ktorého som takýto nezmysel objavil.

Fuji X100s to ma tiez.. RAW len 200-6400... Ak mate nastaveny format RAW a chcete ISO Low 100 alebo Hi1 Hi2, tak Vas to nepusti na menej ako 200 a viac ako 6400.

Ale ak mate pri JPG nastavene ISO Low100, tak prepnut na RAW sa da, ALE:
Priklad: Ak mate ISO Low 100 v JPG , tak nastavit RAW cez Q menu sa da, ale ISO Vam automaticky prehodi na hodnotu 200. Tak isto Vam prehodi z Hi1 a Hi2 na hodnotu 6400.
X100s som netestoval, takze toto je prvy pristroj u ktoreho som sa s tymto stretol.
 
smart
2014-04-28 08:39:40
Vdaka za podrobnu recenziu. Az na tu rychlost tie ostatne nedostatky nie su az take zavazne, clovek sa s nimi stretne pri vacsine inych fotoaparatov. Skoda len, ze recenzent nemal moznost vyskusat tento model s novym XF 56/1,2R a s pancake XF 23/2.8. P.S. Planujete aj recenziu pre Sony A6000?
 
smart
2014-04-28 08:44:16
Echce som zabudol pochvalit pekne ukazkove fotografie, tie farby su naozaj nadherne.
Nakoniec este pridavam link na ukazku funkcie Digital Split Image v akcii: https://www.youtube.com/watch?v=WZxcOZC_3H8
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-04-28 08:55:10
príspevok od: smart
Vdaka za podrobnu recenziu. Az na tu rychlost tie ostatne nedostatky nie su az take zavazne, clovek sa s nimi stretne pri vacsine inych fotoaparatov. Skoda len, ze recenzent nemal moznost vyskusat tento model s novym XF 56/1,2R a s pancake XF 23/2.8. P.S. Planujete aj recenziu pre Sony A6000?
Cim je nieco lepsie, tym tvrdsie to treba posudzovat. Sony A6000 zatial na testovanie nemaju, neviem ani termin, kedy bude.
 
vetinari
2014-04-28 09:18:55
super recenzia. poukazanie na silna, ale aj na slabe stranky je vyborne.
 
Matej Michalik
ocenenie redakciou 2014-04-28 11:01:02
Super foťáčik, som zvedavý na tie nové objektívy.
 
josseee
2014-04-28 14:55:21
ta road-mapa objektivov vypada velmi pekne
 
pressDesign
2014-04-28 14:59:21
Darmo raz, "knofliky" su "knofliky". Niet nad pocit, ked ma vsetko clovek pod palcom. Klasika spojena s digitalnou technologiou..
 
sharkyyy
2014-04-28 16:06:22
Super fotacik, oproti x-e1 sa mi vsak nezda ten cenovy rozdiel.
X-e1 ponuka rovnako dobry vystup (pri jpeg ma dokonca lepsi odsumovaci algoritmus, kedze pri iso 3200 a viac uz x-e2 a x-t1 strasne odsumuju aj pri vypnutom odsumovani,teda hodnote -2). To bolo vycitane viacerymi uzivatelmi na inom fore ako velmi nestastne a vracali sa spat k x-e1, ktora ma fantasticky vystup aj pri jpeg(hoci farby su sytejsie(pre mna krajsie) na x-e2). Na druhej strane, tu uz je fazove ostrenie.

Skoda ze tie softwarove veci nedaju aj na starsie modely x-e1 a x-pro, ktore by procesor v pohode zvladol a to napr. : vytazkova farba, timelapse( ak chapem dobre popis intervalometer)
 
PeCh
2014-04-28 16:19:16
príspevok od: josseee
ta road-mapa objektivov vypada velmi pekne
Ta roadmapa by ževraj mala vyzerať takto:
High-speed wide angle = 16/1.4
Super telephoto = 120-400
Utesnený záklaďák = 18-135/3.5-4.8
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-04-28 16:25:05
príspevok od: sharkyyy
Super fotacik, oproti x-e1 sa mi vsak nezda ten cenovy rozdiel.
X-e1 ponuka rovnako dobry vystup (pri jpeg ma dokonca lepsi odsumovaci algoritmus, kedze pri iso 3200 a viac uz x-e2 a x-t1 strasne odsumuju aj pri vypnutom odsumovani,teda hodnote -2). To bolo vycitane viacerymi uzivatelmi na inom fore ako velmi nestastne a vracali sa spat k x-e1, ktora ma fantasticky vystup aj pri jpeg(hoci farby su sytejsie(pre mna krajsie) na x-e2). Na druhej strane, tu uz je fazove ostrenie.

Skoda ze tie softwarove veci nedaju aj na starsie modely x-e1 a x-pro, ktore by procesor v pohode zvladol a to napr. : vytazkova farba, timelapse( ak chapem dobre popis intervalometer)
Intervalometer len zaznamena seriu fotiek.Pod oznaceni Timelapse fotoaparaty rovnovytvoria z nich video (olympus OM-D, Nikon D800...)
 
PeCh
2014-04-28 16:36:22
Fujiny by som sa nebál. Všade si ju pochvaľujú. Osobne som skúšal X-E2 a celkom ma presvedčila a začal som predávať svoju fotovýbavu (Canon 5DM2 + hafo objektívov) a skončím buď s X-E2 alebo s X-T1. Rýchlosťou je už aj X-E2 v pohode na väčšinu žánrov a šport nefotím. Oproti 5DM2 v rýchlosti určite nič nestratím a X-T1 je ešte rýchlejšia. Nižšia váha je hlavný dôvod, obrazový výstup do ISO 1600 netreba riešiť a keď človek správne exponuje, tak si väčšinou vystačí aj s JPEG výstupom. Všade si pochvaľujú výstup aj do ISO 6400. Je pravda že Fuji ho zvláda, len pleťové tóny na ISO3200+ hrozne žehlí, tam je zase RAW skôr nutnosť. Je to ale záležitosť firmware, lebo čokoľvek iné (teda okrem tvárí a najtmavších tieňov) zvládne celkom pekne prekresliť aj s detailami aj na ISO 6400 už priamo v JPEG výstupe.

A osobne to skôr vidím na X-E2 ako X-T1 napriek pretesneniu, lepšiemu hľadáčiku a AF. Dizajnovo sa mi viacej páči a hlavne má pohotový blesk s môžnosťou odrazu od stropu (keď už nejaký externý blesk, tak s možnosťou odrazu od stropu, či nie je prípad tohto dodávaného k X-T1).
 
smart
2014-04-28 17:29:45
príspevok od: Karol Srnec
Cim je nieco lepsie, tym tvrdsie to treba posudzovat. Sony A6000 zatial na testovanie nemaju, neviem ani termin, kedy bude.
Tie fotky v galerii su upravene rawy ci original jpegy?
P.S. Tak som nevydrzal a objednal striebornu A6000 + Sigmu 60mm f2.8 DN (Art)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-04-29 07:53:00
príspevok od: smart
Tie fotky v galerii su upravene rawy ci original jpegy?
P.S. Tak som nevydrzal a objednal striebornu A6000 + Sigmu 60mm f2.8 DN (Art)
Zimne fotky z Polska a nocne zabery su JPG, ostatne su RAW exportovane z Lightroomu.
 
vrak
2014-04-29 10:33:58
prijemny fotak drzal som ho v ruke a hral som sa s nim. Oproti X-E2 ma nespornu vyhodu lepsieho drzania tela, artikulaciu displeja. Chyba blesk na drobne prisvetlenie.
Nie je to plnohodnotna nahrada za zrkadlovku strednej triedy napr. c70d. Ak niekto ma ten pocit tak zrkadlovku nikdy naozaj nepotreboval. Specialne preto, zetahat zo sebou x-t1 alebo x-e2 s objektivom 55-200 tak je mi uplne jedno ci drzim v ruke canon zrkadlovku alebo tu fujinu.
Ale ak ma niekto lepsi pocit, ze je lepsi fotograf prave a len preto ze ma trendy retro fotak tak potom asi ano.
Objektivy fujifilm su drahe ako svina aj ked kvalitne ano. Ale ak by som chcel vybavit tento fotak tak v celkovej sume ma to bude stat tolko ako vybava k fullframe. Cena objektivou je od 700 eur hore ;(
Za tie peniaze lepsia volba bude asi sony A7s kedze ma aj super video a je to fullframe aj ked s objektivmy je to rovanky cenovy pruser ale cena je nizsia ako x-t1.
Najlepsie z toho vychadza sony a6000 kde v sete za 800 euro mate v obejektivoch rozsah od 16 - 210mm takze s tym sa da chvilu vydrzat a hlavne a6000 ma oproti x-e2 nesporne vyhody - ano nema ten super trendy retro look, ale mne viacej zalezi na tom ci sa musim pri snimke z podhladu plazit alebo staci vyklopit display.

Velmi by ma tiez zaujimala recenzia resp. porovnanie sony a6000 a fujifilm x-t1 ci x-e2 .
A aj naozajstna hodnota tovaru vs cena. Pretoze tie fujiny su podla mna predrazene pekne fotaciky s priserne drahym vybavenim. Proste pre ludi co nemaju problem vyhadzovat prachy. Za tie peniaze mate komplet vybavu canon/nikon a mozete fotit - ak to viete a mate chut co chcete a nie len akoze nieco na co sa fotak hodi.

Chcel som len povedat, ze ten kto chce fotit foti a kedze chce kvalitu tak si kupi zrkadlovku nejaku. Ten kto je ako modelka a chce zaujat tak spekuluje nad takymto fotakom a potom zapasi s kopec nedostatkami a veri ze sa to vyvazi zvhladom fotaku.
 
sharkyyy
2014-04-29 11:37:06
príspevok od: vrak
prijemny fotak drzal som ho v ruke a hral som sa s nim. Oproti X-E2 ma nespornu vyhodu lepsieho drzania tela, artikulaciu displeja. Chyba blesk na drobne prisvetlenie.
Nie je to plnohodnotna nahrada za zrkadlovku strednej triedy napr. c70d. Ak niekto ma ten pocit tak zrkadlovku nikdy naozaj nepotreboval. Specialne preto, zetahat zo sebou x-t1 alebo x-e2 s objektivom 55-200 tak je mi uplne jedno ci drzim v ruke canon zrkadlovku alebo tu fujinu.
Ale ak ma niekto lepsi pocit, ze je lepsi fotograf prave a len preto ze ma trendy retro fotak tak potom asi ano.
Objektivy fujifilm su drahe ako svina aj ked kvalitne ano. Ale ak by som chcel vybavit tento fotak tak v celkovej sume ma to bude stat tolko ako vybava k fullframe. Cena objektivou je od 700 eur hore ;(
Za tie peniaze lepsia volba bude asi sony A7s kedze ma aj super video a je to fullframe aj ked s objektivmy je to rovanky cenovy pruser ale cena je nizsia ako x-t1.
Najlepsie z toho vychadza sony a6000 kde v sete za 800 euro mate v obejektivoch rozsah od 16 - 210mm takze s tym sa da chvilu vydrzat a hlavne a6000 ma oproti x-e2 nesporne vyhody - ano nema ten super trendy retro look, ale mne viacej zalezi na tom ci sa musim pri snimke z podhladu plazit alebo staci vyklopit display.

Velmi by ma tiez zaujimala recenzia resp. porovnanie sony a6000 a fujifilm x-t1 ci x-e2 .
A aj naozajstna hodnota tovaru vs cena. Pretoze tie fujiny su podla mna predrazene pekne fotaciky s priserne drahym vybavenim. Proste pre ludi co nemaju problem vyhadzovat prachy. Za tie peniaze mate komplet vybavu canon/nikon a mozete fotit - ak to viete a mate chut co chcete a nie len akoze nieco na co sa fotak hodi.

Chcel som len povedat, ze ten kto chce fotit foti a kedze chce kvalitu tak si kupi zrkadlovku nejaku. Ten kto je ako modelka a chce zaujat tak spekuluje nad takymto fotakom a potom zapasi s kopec nedostatkami a veri ze sa to vyvazi zvhladom fotaku.
Ty tu pises o vyklopnom displayi. Ten rozdieli ceny medzi fuji x-e2 a sony a6000 je priamo umerny kvalite vystupu. Vobec sa tu neplati za retro. Porovnavat vystup canon 70d a fuji x-e2....si robis srandu? Akurat rozlisenie maju rovnake.

Kup si zrkadlovku, nech vyzeras ako velky fotograf.
 
vrak
2014-04-29 12:12:23
nejaky komplex si liecis ako vacsina slovakov ? Co ma zrkadlovka s tym ako vyzeras. Ty vyzeras po tom co si napisal ako blbec a asi nie si ze.

vies s prepacenim prd o vystupe a6000 vs x-e2 kedze si ho nemal kde vidiet a porovnat. Este nie su relavantne recenzie. A6000 je nastupcom tolko ospevovanych nex6 a nex7 kde kvalita vystupu bola vyborna. Cenu maju rovnaku, a6000 je lepsie vybaveny produkt.
A ano ja som pisal aj o vyklopnom displeji a co ? Neviem preco sa cudujes. Ak fotis, resp. neviem mozno nefotis comu by zodpovedala tvoja reakcia - ale ak nahodou ano tak mi nevrav, ze si nikdy nemal problem s fotkami zo zeme ked nevidis co fotis. Ale ok, velky fotografi fotia len z vysky oka a nadhladu a potom slintaju nad fotkami ludi na nete co trosku kreativne myslia tak si to myslel ?

 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-04-29 12:24:46
príspevok od: sharkyyy
Ty tu pises o vyklopnom displayi. Ten rozdieli ceny medzi fuji x-e2 a sony a6000 je priamo umerny kvalite vystupu. Vobec sa tu neplati za retro. Porovnavat vystup canon 70d a fuji x-e2....si robis srandu? Akurat rozlisenie maju rovnake.

Kup si zrkadlovku, nech vyzeras ako velky fotograf.
Dnes neexistuje APS-C alebo FF fotoaparat so zlym vystupom. Vsetky su vyborne. A ver, ze mnohym ovela viac vyhovuje obrazovy vystup z Fuji senzorov, ako z Canonu alebo NIkonu.
Kedze su vsetky snimace velmi dobre, zalezi nakoniec na objektivoch a tom, ci tebou pouzita technika zvalda fotit konkretny fotograficky zaner.
 
sharkyyy
2014-04-29 12:34:35
príspevok od: vrak
nejaky komplex si liecis ako vacsina slovakov ? Co ma zrkadlovka s tym ako vyzeras. Ty vyzeras po tom co si napisal ako blbec a asi nie si ze.

vies s prepacenim prd o vystupe a6000 vs x-e2 kedze si ho nemal kde vidiet a porovnat. Este nie su relavantne recenzie. A6000 je nastupcom tolko ospevovanych nex6 a nex7 kde kvalita vystupu bola vyborna. Cenu maju rovnaku, a6000 je lepsie vybaveny produkt.
A ano ja som pisal aj o vyklopnom displeji a co ? Neviem preco sa cudujes. Ak fotis, resp. neviem mozno nefotis comu by zodpovedala tvoja reakcia - ale ak nahodou ano tak mi nevrav, ze si nikdy nemal problem s fotkami zo zeme ked nevidis co fotis. Ale ok, velky fotografi fotia len z vysky oka a nadhladu a potom slintaju nad fotkami ludi na nete co trosku kreativne myslia tak si to myslel ?

FUJI X-M1=X-PRO1=X-E1=X-E2-= X-T1 +-.
Nexy, maju podobne vystupy ci je to NEX 3, nex 5n, NEX 6 alebo nex n7, preto predpokladam ze a5000, a 6000 neujdu daleko. Ten vystup z nch nie je zly, ale nedaval by som ho na uroven fuji. Co na tom nechpaes. O objektivoch ani nevravim.

Ked fotim od zeme, tak si cupnem alebo klaknem, co uz.
Fuji vobec nie je iba o retre ako pises a o egu... Praveze odkedy fotim fuji, objekt si ma ani nevsimne, nikto tomu fotaku nepriklada velky vyznam. Este aj na oslavach rodiny ho nebrali vazne na urobenie skupinovej foto. Vystup ich vsak presvedcil .
Mam pocit,ze si ego mastis ty so zrkadlovkou. Uz davno nie je pravidlo, ze zrkadlo sa rovna lepsia fotka. Samozrejme ma stale svoji vyhody(ergonomia, aj vyklopny display, pruslusenstvo, nizsia cena)...ja vsak stale pisem o obrazovom vystupe.
 
MarcelK
2014-04-29 12:58:21
http://marcelkonecny.blogspot.cz/2014/03/jak-vybrat-dobry-fotak-bez-reklamnich.html
 
vrak
2014-04-29 12:59:36
príspevok od: sharkyyy
FUJI X-M1=X-PRO1=X-E1=X-E2-= X-T1 +-.
Nexy, maju podobne vystupy ci je to NEX 3, nex 5n, NEX 6 alebo nex n7, preto predpokladam ze a5000, a 6000 neujdu daleko. Ten vystup z nch nie je zly, ale nedaval by som ho na uroven fuji. Co na tom nechpaes. O objektivoch ani nevravim.

Ked fotim od zeme, tak si cupnem alebo klaknem, co uz.
Fuji vobec nie je iba o retre ako pises a o egu... Praveze odkedy fotim fuji, objekt si ma ani nevsimne, nikto tomu fotaku nepriklada velky vyznam. Este aj na oslavach rodiny ho nebrali vazne na urobenie skupinovej foto. Vystup ich vsak presvedcil .
Mam pocit,ze si ego mastis ty so zrkadlovkou. Uz davno nie je pravidlo, ze zrkadlo sa rovna lepsia fotka. Samozrejme ma stale svoji vyhody(ergonomia, aj vyklopny display, pruslusenstvo, nizsia cena)...ja vsak stale pisem o obrazovom vystupe.
iste mastim si ego so zrkadlovkou preto pokukujem po sony a6000 Ja som pisal, ze ani jeden s tychto fotakov nenahradi zrkadlovku v plnej miere, takze ak niekto chce hlavne fotit tak ide do zrkadlovky a neriesi a nekladie si dopredu pred seba nejake prekazky v podobe tech. nedostatkou vo fotaku.

ehm fotit od zeme nie je fotit ked si cupnem - no ze ty mas naozaj "vela" skusenosti necham to radsej tak. Vies fotia sa aj ine veci ako ludia v parku a po svadbach/oslavach.

- mne sa vystup z fujifilm paci, pre ostrost a dynamicky rozsah. Na doladenie farebneho podania su tu ine nastroje.

Fujifilm X - E2 je krpaty nesedi mi v ruke, a chybaju urcite prakticke veci. X-T1 je fajn ako som pisal drzal som ho v ruke a skusal som ho. Ale cena je drsna, a objektivy su za cenu tela -takze vysledok je ze zaplatis 3000 euro za vybavu - to je pre cloveka co sa tym chce zivit, alebo niekoho kto to kupi so setakom a viacej do toho neda co je ehm divne.



 
b0baz
2014-04-29 15:20:44
príspevok od: vrak
iste mastim si ego so zrkadlovkou preto pokukujem po sony a6000 Ja som pisal, ze ani jeden s tychto fotakov nenahradi zrkadlovku v plnej miere, takze ak niekto chce hlavne fotit tak ide do zrkadlovky a neriesi a nekladie si dopredu pred seba nejake prekazky v podobe tech. nedostatkou vo fotaku.

ehm fotit od zeme nie je fotit ked si cupnem - no ze ty mas naozaj "vela" skusenosti necham to radsej tak. Vies fotia sa aj ine veci ako ludia v parku a po svadbach/oslavach.

- mne sa vystup z fujifilm paci, pre ostrost a dynamicky rozsah. Na doladenie farebneho podania su tu ine nastroje.

Fujifilm X - E2 je krpaty nesedi mi v ruke, a chybaju urcite prakticke veci. X-T1 je fajn ako som pisal drzal som ho v ruke a skusal som ho. Ale cena je drsna, a objektivy su za cenu tela -takze vysledok je ze zaplatis 3000 euro za vybavu - to je pre cloveka co sa tym chce zivit, alebo niekoho kto to kupi so setakom a viacej do toho neda co je ehm divne.



Rešpektujem tvoj názor, ale nesúhlasím s tebou. Minimálne v jednom žánri plne nahradia zrkadlovku a to je street fotografia, dokument a pod... Na street fotografiu, dokumenty ti skutočne budú postačovať a nebudú ťa v ničom obmedzovať.
 
vrak
2014-04-29 15:47:15
príspevok od: b0baz
Rešpektujem tvoj názor, ale nesúhlasím s tebou. Minimálne v jednom žánri plne nahradia zrkadlovku a to je street fotografia, dokument a pod... Na street fotografiu, dokumenty ti skutočne budú postačovať a nebudú ťa v ničom obmedzovať.
Ja som pisal, ze ani jeden s tychto fotakov nenahradi zrkadlovku v plnej miere. V plnej miere znamena, ze na vsetko. To co pises je pravda aj ked to nesuvisi s tym co som napisal ja
 
b0baz
2014-04-29 15:59:59
príspevok od: vrak
Ja som pisal, ze ani jeden s tychto fotakov nenahradi zrkadlovku v plnej miere. V plnej miere znamena, ze na vsetko. To co pises je pravda aj ked to nesuvisi s tym co som napisal ja
Keď si to vezmeš, tak nikdy nebudeš fotiť všetko. Vždy sa zameriaš na určitý smer.
 
Blackman
2014-04-29 16:38:58
Ani Nikon D800 nema vyklopny displej, je to preto naprd fotak?
 
vrak
2014-04-29 17:32:33
príspevok od: Blackman
Ani Nikon D800 nema vyklopny displej, je to preto naprd fotak?
nie, ale nie je ani najlepsi a mne nevyhovuje, je na tom nieco zle ?

b0baz - niekedy sa to prekryva, ludia casto tvrdia ze potrebuju rychly fotak len na sport, ale na akcnu snimku z ulice ho potrebujes rovnako, na dobru fotku zvierat alebo deciek co sa hraju tiez.
Rychlost nie je nikdy na ostaru, ale naopak je to horsie. Poznam to velmi dobre ked mi usiel moment len preto, ze fotak bol slimak.

Ale ja sa nehadam, kazdemu co sa mu paci ved preto je to super, ze je z coho vyberat. Len som pisal ze xt1 je draha na to co vie a na to co k nej musis dokupit sa s cenou dostanes velmi vysoko medzi fullframe. A, ze na xe2 ma stve ten pevny displej, casto fotim veci od podlahy, pre mna je to nutnost.
 
blondak
2014-05-17 04:49:46
Recenzia ako vždy super, skoro ako od Karola Ja len k tým fotočkám v galérii, šicko super, fotí to šumne (dnes som mal Pro 1 v ruke a trocha poskúšal, už druhý raz, T1 nemali bo predali , len šicke fotečky sú statické, z toho netuším čo to robí pri nejakých akčnejších scénach pózovačky ako do ročenky prenechám iným, chce to vyskúšať si ju pri nejakej "akcii" a pohybe Inak, dzekujeme za článoček (ale D3s zatial nepredávam
 
snow
2014-05-17 08:42:00
príspevok od: blondak
Recenzia ako vždy super, skoro ako od Karola Ja len k tým fotočkám v galérii, šicko super, fotí to šumne (dnes som mal Pro 1 v ruke a trocha poskúšal, už druhý raz, T1 nemali bo predali , len šicke fotečky sú statické, z toho netuším čo to robí pri nejakých akčnejších scénach pózovačky ako do ročenky prenechám iným, chce to vyskúšať si ju pri nejakej "akcii" a pohybe Inak, dzekujeme za článoček (ale D3s zatial nepredávam
pohladaj na youtube, je tam kopec recenzii a v nich casto skusali ako to ostri na prichadzajuce auta ludi, co som ja videl nemal ten fotak problem. Myslim, ze sa to prehana s tym, ze je pomalsi. Podla toho co som videl ak by si ho zobral do ruky nafotis rovnako dobre ako s D3s.
 
blondak
2014-05-17 12:40:29
príspevok od: snow
pohladaj na youtube, je tam kopec recenzii a v nich casto skusali ako to ostri na prichadzajuce auta ludi, co som ja videl nemal ten fotak problem. Myslim, ze sa to prehana s tym, ze je pomalsi. Podla toho co som videl ak by si ho zobral do ruky nafotis rovnako dobre ako s D3s.
Porovnávať ostrenie komplexne s D3s sa jednoducho nedá, to od toho ani neočakávam, keby si ju mal (mám roky aj D3) tak by si pochopil. Samozrejme, že ale záleží aj na objektívoch. Skôr by som chcel vedieť do akej miery sa to tejto rade zrkadloviek vyrovná. Že by to ale mala byť plnohodnotná náhrada za profi DSLR tak tak zle informovaný nie som
 
JanoB
2014-07-03 16:18:04
Vie mi niekto povedať či aj X-T1 má v expozičnom režime A obmedzenie rýchlosti závierky na 1/1000 ?
 
JohnNewton
2014-07-03 16:47:36
Nemá
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-07-03 17:00:49
príspevok od: JanoB
Vie mi niekto povedať či aj X-T1 má v expozičnom režime A obmedzenie rýchlosti závierky na 1/1000 ?
nemá, to majú len tie Fujiny s listovou závierkou
 
JanoB
2014-07-04 08:30:49
príspevok od: Jozef Peniak
nemá, to majú len tie Fujiny s listovou závierkou
Vďaka za expres odpoveď.
 
dePappa
2014-09-10 09:00:19
novy fujifilm x-t1 graphite. rychlost uzavierky 1/32000, firmware update aj pre sucasnu x-t1 (black) s touto uzavierkou pride v decembri. palec hore fujifilm.

http://www.fujifilm.com/news/n140910_02.html
 
snow
2014-09-10 14:18:00
príspevok od: dePappa
novy fujifilm x-t1 graphite. rychlost uzavierky 1/32000, firmware update aj pre sucasnu x-t1 (black) s touto uzavierkou pride v decembri. palec hore fujifilm.

http://www.fujifilm.com/news/n140910_02.html
velmi pekny fotak.
 
tomas2009
2015-05-09 21:50:09
Jasne ze ten Fuji je super, len ten kyda spinu co nema peniaze aby si ho kupil, ten si nekupi ani D810 od nikonu nie to este D4s, ked uz teda sa niekto chce hrdit kvalitou a rychlostou zrkadloviek. Canon za kvalitu nepovazujem, mozno este tak Mark III, ale nie za tu premrstenu cenu oproti napr. Nikonu D800/810 co ma viac mpx...hold ano nie kazdy looser si moze dovolit kvalitny fotak a preto fotia na D1200 DDD, paradny stroj ten Fuji, ma styl a vystup mnam, mnam, ...

 
JohnNewton
2015-05-10 06:27:47
príspevok od: tomas2009
Jasne ze ten Fuji je super, len ten kyda spinu co nema peniaze aby si ho kupil, ten si nekupi ani D810 od nikonu nie to este D4s, ked uz teda sa niekto chce hrdit kvalitou a rychlostou zrkadloviek. Canon za kvalitu nepovazujem, mozno este tak Mark III, ale nie za tu premrstenu cenu oproti napr. Nikonu D800/810 co ma viac mpx...hold ano nie kazdy looser si moze dovolit kvalitny fotak a preto fotia na D1200 DDD, paradny stroj ten Fuji, ma styl a vystup mnam, mnam, ...

Cirkev by z Teba mala radosť ...
 
fct.sk
2015-06-29 13:07:43
príspevok od: vrak
prijemny fotak drzal som ho v ruke a hral som sa s nim. Oproti X-E2 ma nespornu vyhodu lepsieho drzania tela, artikulaciu displeja. Chyba blesk na drobne prisvetlenie.
Nie je to plnohodnotna nahrada za zrkadlovku strednej triedy napr. c70d. Ak niekto ma ten pocit tak zrkadlovku nikdy naozaj nepotreboval. Specialne preto, zetahat zo sebou x-t1 alebo x-e2 s objektivom 55-200 tak je mi uplne jedno ci drzim v ruke canon zrkadlovku alebo tu fujinu.
Ale ak ma niekto lepsi pocit, ze je lepsi fotograf prave a len preto ze ma trendy retro fotak tak potom asi ano.
Objektivy fujifilm su drahe ako svina aj ked kvalitne ano. Ale ak by som chcel vybavit tento fotak tak v celkovej sume ma to bude stat tolko ako vybava k fullframe. Cena objektivou je od 700 eur hore ;(
Za tie peniaze lepsia volba bude asi sony A7s kedze ma aj super video a je to fullframe aj ked s objektivmy je to rovanky cenovy pruser ale cena je nizsia ako x-t1.
Najlepsie z toho vychadza sony a6000 kde v sete za 800 euro mate v obejektivoch rozsah od 16 - 210mm takze s tym sa da chvilu vydrzat a hlavne a6000 ma oproti x-e2 nesporne vyhody - ano nema ten super trendy retro look, ale mne viacej zalezi na tom ci sa musim pri snimke z podhladu plazit alebo staci vyklopit display.

Velmi by ma tiez zaujimala recenzia resp. porovnanie sony a6000 a fujifilm x-t1 ci x-e2 .
A aj naozajstna hodnota tovaru vs cena. Pretoze tie fujiny su podla mna predrazene pekne fotaciky s priserne drahym vybavenim. Proste pre ludi co nemaju problem vyhadzovat prachy. Za tie peniaze mate komplet vybavu canon/nikon a mozete fotit - ak to viete a mate chut co chcete a nie len akoze nieco na co sa fotak hodi.

Chcel som len povedat, ze ten kto chce fotit foti a kedze chce kvalitu tak si kupi zrkadlovku nejaku. Ten kto je ako modelka a chce zaujat tak spekuluje nad takymto fotakom a potom zapasi s kopec nedostatkami a veri ze sa to vyvazi zvhladom fotaku.
Zaujimalo by ma, ktore objektivy si porovnaval (cenovo), ked ti vychadzaju cenovo rovnako ako Fuji.. Canon a Nikon to asi neboli..
 
sharkyyy
2015-07-14 13:39:04
Skopirujem aj tu, pre pripadnych nerozhodnych:

Porovnanie FUJI X-T1 a sony A7R(ako apsc):
http://alikgriffin.com/fuji-x-t1-vs-sony-a7r-pixel-pixel-showdown
Fuji jednoznacne vitazne!
 
JohnNewton
2015-07-14 14:18:57
Akurát že najschopnejší soft na RAF Iridient Developer ja dostupný iba na Apple . Tiež by bolo nerozhodnutým trebalo povedať čosi o shutter vibration u XT-1, aby neboli nemilo prekvapený. To sa ale samozrejme týka aj niektorých iných značiek a modelov. A v momente, keď chce niekto použiteľné video, môže na Fuji zabudnúť....
 
Iygor
2015-07-14 15:13:48
príspevok od: sharkyyy
Skopirujem aj tu, pre pripadnych nerozhodnych:

Porovnanie FUJI X-T1 a sony A7R(ako apsc):
http://alikgriffin.com/fuji-x-t1-vs-sony-a7r-pixel-pixel-showdown
Fuji jednoznacne vitazne!
Ako pozerám ten istý link si postol do dvoch článkov. Nespochybňujem kvality X-T1, ale musím podotknúť že princíp porovnania je dosť sporný. Na uvedenom linku autor porovnáva ASPC Fuji X-T1 s A7R prepnutým do módu APSC. Nikto si ale FF nekúpi preto aby ho používal v APSC režime. Takže porovnanie je podobné, ako keby som dal jednému bežcovi na nohu závažie a vyhlásil že druhý jednoznačne vyhral. Ak 36mpx FF fotku zmenším do rozmerov 16MPX tak bude aj šumu menej...
 
sharkyyy
2015-07-14 15:31:03
Fotky su tam zmensene na rovnaku velkost, apsc mod neprida viac sumu oproti ff modu . Toto porovnanie nie je o vyhode, nevyhode FF, Je to test senzora.
 
Iygor
2015-07-14 16:06:43
príspevok od: sharkyyy
Fotky su tam zmensene na rovnaku velkost, apsc mod neprida viac sumu oproti ff modu . Toto porovnanie nie je o vyhode, nevyhode FF, Je to test senzora.
APSC mód šum nepridá, ale ak mám väčší senzor a fotku zmenším, šumu subjektívne ubudne. Ak by teda autor využil celý potenciál senzora a 36mpx FF fotky zmenšil na 16mpx a potom porovnal, bol by verdikt férovejší. Nikto nebude využívať svoju investíciu na 50%. Takže ako som písal, s guľou na nohe...
 
JohnNewton
2015-07-14 17:28:09
príspevok od: Iygor
APSC mód šum nepridá, ale ak mám väčší senzor a fotku zmenším, šumu subjektívne ubudne. Ak by teda autor využil celý potenciál senzora a 36mpx FF fotky zmenšil na 16mpx a potom porovnal, bol by verdikt férovejší. Nikto nebude využívať svoju investíciu na 50%. Takže ako som písal, s guľou na nohe...
Nehovoriac o tom, že keby tam nebolo zavesené 750 USD sklo, ale zeiss otus tak ako sa na 36 Mpx patrí aj množstvo detailov by bolo v inej sfére. Stačí si tie dva fotoaparáty dať do porovnania na dprewiev a pobehať po testovacom obrazci, vyzerá to trochu ináč . V RAWe a na iso 3200 je odskok sony už dosť výrazný. A to sa ISU na Fuji nedá moc dôverovať. Ale myslím, že je aj zbytočné sám seba presviedčať že porovnávame porovnateľné (APSC vs FF)
 
kralik_j
2015-08-19 15:44:05
Mne sa paci retro dizajn a ten vystup, krasnr kontrastne foto, farby a DR je tiez fajn..

 
JSP070
2016-04-02 22:33:25
Tak mne sa dizajn X-T1 páči. V graphite verzii s Gariz púzdrom ho budem nosiť na krku aj keď nebude fungovať To je samozrejme vec vkusu.
S čím s recenziou silno nesúhlasím, je + za ergonómiu a - za buffer.
Ergonómia je biedna. Foťáčik je strašne maličký a s 18-55 vzhľadom na malosť dosť ťažký. Nemám ruky ako drevorubač, ale ani s púzdrom, ktoré to trošku zlepšuje, keďže pridá slabý centimeter na výšku, sa nedrží a neovláda ideálne. Ja s tlačítkami menu a šípiek problém nemám. Ale problém mám voličom EV kompenzácie. Neotočím ho palcom. Musím použiť dva prsty. Čo sa síce dá aj pri pohľade do EVF, ale prečo ide tak ťažko? Keby sa to aspoň dalo priradiť na niektorý roller.
X-T1 patrí k väčšim CSC a predsa je na môj vkus moc malý. Pritom tá honba za miniaturizáciou nemá v tejto triede logiku. Keď nasadím 55-200 s clonou a vyzúmujem, tak to zahanbí aj D7100+70-300 čo som mal. Nehovoriac o 50-140 alebo 100-400. X-E2 s palacinkami a pevnými sklami, nech je mrňavý. Na street ideálne, na portréty nevadí. Ale telo kde sa počíta s použivaním veľkých rúr, by malo mať zodpovedajúce rozmery. Zostava X-T1 + 18-55, je vzhľadom na malosť, na pocit "ťažká krava".
Čo sa týka buffera, tak 24 snímkov RAW a 44 JPG mi príde dosť. S D7100 som mal pár snímkov v RAW 5 fps.
8fps 3 alebo vyše 5 sekúnd je guľomet a bolo mi závierky ľúto, keď som to skúšal.
Škoda, že v recenzii nebola spomenutá nelogická spolupráca EVF/LCD. A to som nezaregistroval v žiadnej recenzii.
Fuji má 4 režimy, z toho 3 nezmyselné.
1. Iba EVF. Nezmysel, ktorý žerie zbytočne baterku. Načo svieti EVF, keď do neho nekukám? Senzor ho zapne dostatočne rýchlo.
2. EVF + senzor. Ďalší nezmysel. Náhľad fotky na LCD zobrazím, ale menu a Quick menu musím nastavovať ako pako v EVF. WTF? Nepoužiteľné.
3. LCD only. Zbytočný režim, vzhľadom na nasledujúci.
4. EVF + LCD. Jediný rozumný. Fotím na statíve, alebo z nejakého dôvodu cez LV, všetko nastavím a vidím na displeji a keď chcem niečo odfotiť cez EVF, priložím ho k oku a fotím.
Chýba mi tu najpodstatnejší režim, že fotím cez EVF, fotky pozerám na LCD a menu nastavujem tiež cez LCD. Kuknem do EVF a vidím obraz v hľadáčiku, nie tmu, fotku alebo menu. Každý kto fotil s DSLR asi chápe o čom píšem. Recenzie o tom mlčia, na fórach sa to rieši dva roky a Fuji, hoci aktualizácie chrlí ako teplé rožky, na to prdí.
Ešte mi vadí, že sa nedá nastaviť ostrenie na AE/F-L. O tom sa tiež v recenziách neviem prečo mlčí. Na zahraničných fórach sa to rieši dva roky. Dá sa to čiastočne riešiť cez manuálne ostrenie, ale nie je to ideálne.
Ináč som s fotoaparátom aj seťákmi 18-55 a 55-200 spokojný. Ostrosť v porovnaní s N18-140 a S17-70C nevýdaná. Aj oproti Tamronu 70-300, s ktorým jediným som bol spokojný, je to iný level. Drahé je to všetko ako ***, ale už na dotyk to pôsobí kvalitne. Oproti D7100 posun vpred, aj keď ergonomicky sa to samozrejme na DSLR nechytá a AFC asi tiež nebude žiadny DSLR killer. To som zatiaľ neskúšal. Pri bežnom ostrení ani v slabých sveteľných podmienkach som problém s AF nezaznamenal. Jediný rozdiel oproti mojej D7100 je, že keď foťák zaostrí fotky sú ostré.
X-T1 je na môj vkus najkrajší foťák a veľmi dobrý foťák, s pár nepochopiteľnými nedostatkami. Verím, že X-T4 už bude DSLR killer.
 
Johnnny
2016-06-10 06:51:40
Asi neexistuje miesto, kde by sa dal X-T1 v BA vyskusat, vsak ?
 
Hanigal
2016-06-10 08:03:07
príspevok od: Johnnny
Asi neexistuje miesto, kde by sa dal X-T1 v BA vyskusat, vsak ?
Zdravím, podľa mňa by to nemal byť problém. Viem, že fuji predávajú v Prolaike (predpokladám, že na predajni by mohli mať aj fuji x-t1), asi aj v Alze (majú pekné výbery v tom ich showroome), ephotoshope (na Tomášikovej - či kde to tam majú - keď som tam bol boli veľmi milí na mňa ). Myslím si, že v každej z týchto predajní by ti umožnili "ošahať" fuji x-t1. Ja som moju kupoval z druhej ruky, tak som si ju vyskúšal v aute . Ale asi dosť závisí od obsahu pojmu "vyskúšať"...
 
Johnnny
2016-06-10 08:16:49
V Alze ho asi mat nebudu. Co si matne spominam, maju tam SONY, Pentax, Canon, Nikon, ale taky Olympus a Fuji v showroome hladal marne. Nad Ephotoshopom som nerozmyslal a ProLaika by stala za pokus. Mam to kusok.

Ide mi hlavne o vyskusanie si hladacika a ergonomie drzania. Ake take skusenosti s ovladanim mam z X-E1 ktoru som si kupil "jazdenu" prave za tymto ucelom. X-T1 je ale vyrazne drahsie telo.
 
Johnnny
2016-07-07 06:54:17
Zachytil som informaciu, ze dnes by mal byt predstaveny model X-T2
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia