Hore

Fujifilm X100 - dlhodobý test

O Fujifilme X100 sme už písali recenziu v čase keď vyšiel a bol horúcou novinkou. Teraz je to už pomerne známy prístroj, a už s ním dlhšie fotíme v našej redakcii, tak sme sa rozhodli ponúknuť vám dlhodobý test tohoto unikátneho kompaktu.

Kompakt s dobrým obrazom

Ako možno už niektorí viete predal som nedávno Canon EOS 60D (ako zálohu používam ďalší EOS 5D MkII ak je treba) a kúpil som si namiesto neho ako zápisník hľadáčikový fotoaparát s retro dizajnom a pevným 35mm ohniskom. Tento foťáčik ma zaujal predovšetkým krásnym dizajnom, a hybridným hľadáčikom. Jednoducho, už len z vizuálnej stránky spája nové a staré. Cena bola tiež poriadna, materiálové prevedenie je však našťastie ďaleko lepšie ako som očakával, vydržalo už pár výletov ako aj každodenné nosenie do práce. Spolu s fotoaparátom som si zakúpil aj kožené puzdro a slnečnú clonu s filtrovým adaptérom. Nemám veľmi rád kryty objektívu (stále ich treba dávať hore-dole, čo ma dobre zdržuje a navyše rád ich strácam), preto mám permanentne nasadenú slnečnú clonu, ktorá objektív spoľahlivo ochráni a foťák je stále „ready to shoot“. Bohužiaľ, keď chcem kožené zavrieť puzdro a zbaliť foťák do tašky, musí ísť clona dole z objektívu, takže čakám, že ju časom možno stratím. Clonu spolu s ďalšou batériou nosím v celkom praktickom látkovom vrecku, ktoré bolo pribalené k clone. Rezervná batéria je podľa mňa podmienkou pre úspešné celodenné fotenie, pretože fotoaparát vydrží fungovať s jednou batériou len cca 300 záberov. S nabíjaním baterky je spojená ešte jedna skutočnosť, na nabíjačke je zarážka, ktorá vypadáva. Aby som ju nestratil jednoducho som zarážku zalepil...

S novou hračkou fotím už pár mesiacov, no zámerne o nej píšem až teraz, aby som mal miery odstup od takého toho prvotného nadšenia, ktoré asi všetci máme vždy keď si kúpime novú hračku.  Mimochodom toto je prvý fotoaparát, ktorý som si spontánne kúpil bez nejakého vyskúšania alebo podrobného vyčitovania technických recenzií na internete. Jednoducho mi bol vizuálne sympatický a obrazové výstupy na internete tiež nevyzerali zle.

V praxi

V prvom rade treba povedať, že tento krásavec je určený na fotenie ľudí. Pevné ohnisko, celá koncepcia, prívetivý dizajn, to všetko je veľmi vhodné na reportáž, dokument, či portréty v reálnom prostredí a možno aj street fotku. Istotne sním môžete úspešne fotiť aj iné žánre, ale na fotenie ľudí je to veľmi vhodný strojček. Ak fotíte najradšej teleobjektívmi a nemáte radi kontaktnú reportáž na tento model rovno zabudnite.

Pri fotení s touto „Fujistikou“ ma nič výrazne neobmedzuje je tu však zopár drobností, ktoré by mali byť inak. V prvom rade však treba prijať filozofiu tohto aparátu a zmieriť sa s pevným nevymeniteľným 35mm objektívom a špecifickým ovládaním.  Clonový prstenec je geniálny, rovnako aj otočný volič na nastavenie časov. Hodnoty clony a časov môžete meniť aj po 1/3 EV krokoch kolískovým tlačidlom na zadnej strane. Toto však prakticky nepoužívam, ak nerátam situácie pri fotení krajiny keď chcem úplne presne exponovať (najčastejšie vtedy pracujem v manuálnom režime).  35mm ohnisko objektívu je veľmi univerzálne, ešte nedeformuje perspektívu, no „zmestil“ som sa sním na 90% do každej kompozičnej situácie.

Typicky pri reportáži alebo portrétovaní používam fotoaparát v režime priority clony na F2 alebo F2,8 so zapnutým ISO AUTO. Vynikajúca je aj priama možnosť ovplyvniť korekciu expozície jednoduchým otočným voličom rovno pod palcom. Samostatný volič tohto typu pre nastavenie korekcie expozície je to čo mi chýba aj na zrkadlovkách. Štart by mohol byť podstatne rýchlejší, rovnako ako aj prebranie prístroja zo „sleep“ režimu pomocou spúšte by mohlo byť instantnejšie. Poteší okamžitá odozva spúšte bez badateľného oneskorenia. (Napríklad pre porovnanie EOS 5D Mark II je oneskorenie spúšte citeľné). Zapisovanie na kartu trvá na môj vkus dlho hlavne ak fotíte spolu do RAW aj do JPEG. V ostatnom čase preto do JPEG už nefotím. Fotoaparátu preto prospeje čo najrýchlejšia SDHC karta akú si môžete dovoliť. Kapacitou mi dostačujú 16GB a 32GB karty na všetky príležitosti, ktoré ma zatiaľ postretli.

Meranie expozície a zaostrovanie

Veľmi ma teší dobré meranie a presný aj keď nie úplne bleskový autofokus. Keď raz indikuje zaostrenie tak jednoducho je zaostrené. Podľa môjho názoru je autofokus v rýchlejší a presnejší ako kombinácia EOS 5D MkII + Sigma 50mm F1,4 EX. Fujifilm X100 bez nejakých problémov zvláda zaostriť v priemerne osvetlenom interiéri, či v kostole počas obradu. S klesajúcou hladinou osvetlenia sa doba zaostrenia predlžuje, no AF je presný (Fotoaparát som viackrát použil na fotenie svadobného obradu ako druhé telo, pričom nemal problémy zaostriť v priemerne osvetlenom kostole s minimom odpadu). Pri veľmi nízkej hladine osvetlenia, keď už je naozaj takmer tma, si automatika zapne pomocnú diódu. Na môj vkus by však dióda mohla byť aktivovaná aj skôr (teda nie až vtedy keď už je tma ako v rohu), prípadne by mohla byť voliteľne zapnutá aj natrvalo. Pri zaostrovaní si môžete vybrať bod v takmer ľubovoľnom mieste, pretože 49 AF bodov je rozmiestených po celej ploche záberu. Najčastejšie používam stredový bod, tie ostatné nájdu uplatnenie najmä pri fotení zo statívu.

Manuálne zaostrovanie je pre mňa pri akčnom fotení ľudí ťažko použiteľné kvôli nesmiernej pomalosti elektronického posuvu. Uvítal by som, keby ďalšia generácia ktorá príde po X100 mala štandardný prstenec AF s mechanickým posuvom a so stupnicou zaostrených vzdialeností, tak ako to poznáme zo starých objektívov. Pri „streetke“ a akčnom fotení by bolo perfektné zaostriť odhadom na meter či dva a nečakať vždy na AF kým zaostrí.

Fotoaparát meria expozíciu presne a spoľahlivo pokiaľ je hlavný motív v strede obrazového poľa a pokiaľ  fotíte na nižšie clonové čísla – typicky portréty makro a pod. Portréty, „streetku“ a takmer všetko fotím výhradne na F2-F4 v priorite clony so zapnutým ISO Auto, a ak treba zapnem vstavaný ND filter. Toto je môj štandardný, spoľahlivý režim s ktorým fotím 90% vecí. Najčastejšie používam zonálne meranie. Na výber je ešte bodové a priemerové meranie.

K meraniu expozície mám jednu výhradu. Ak sa však pokúšate fotiť zamračenú krajinu v priorite clony napríklad v plošnom protisvetle, či pri vyššej hladine osvetlenia bez ND filtra (na vyššie clonové čísla ako F8 až F16), X100 má dosť veľké problémy správne zmerať expozíciu a často o 1 EV (niekedy aj viacej) preexponuje záber, čo je veľmi nepríjemné. Krajinu preto s Fujifilmom X100 fotím výhradne na manuálny expozičný režim. Zaujímavé je, že tento jav sa vyskytuje len pri clonových číslach F5,6 –F8 a viacej. Pôvodne som si myslel, že ide o zasekávanie clony alebo o nejakú inú mechanickú chybu. No pokiaľ v manuále alebo v iných svetelných podmienkach funguje všetko ako má, tak problém bude skôr v meraní...

Ovládanie

Ovládanie a hlavne menu je dosť svojské, no už po pár minútach mi bolo jasné čo kde nájdem. K rozmiestneniu tlačidiel nie je toho príliš čo dodať. Zadné viacsmerné tlačidlo spojené s rotačným voličom je príliš malé, ale často ho nepoužívam, takže mi to je tak trochu jedno. K užívateľskému tlačidlu „Fn“ mám zvolené nastavenie ND filtra pre fotenie na F2-F2,8 za slnečného dňa. Je to potrebné lebo automatika v priorite clony priradí čas maximálne 1/1000s, čo je za slnečného dňa príliš dlhý čas. Trošku ma otravuje, že ho treba pri silnejšom svetle zapínať, no výsledky zas stoja za to. Aparátu by prospelo ISO 100, alebo rovno ISO  50, tak ako to poznám z 5D MkII. Hodnotu ISO 100 síce nastavíte ale len pri fotení do JPEG. Zaujímavé na celej veci, je že pri F2 je možné v plne manuálnom režime nastaviť aj 1/4000s – takže o toto sa stará v tomto prípade asi elektronická závierka.

Diskrétna práca

Apropo závierka, v tomto prípade ide o listovú závierku  zabudovanú priamo objektíve (preto aj tie obmedzenia s rôznymi časmi pri rôznych clonách). Má veľmi tichý a jemný chod, takže nie je problém udržať časy ako 1/15s pri fotení z ruky cez hľadáčik, keď si opriete foťák o tvár a trošku ho stabilizujete. Tichosť aparátu je super vlastnosť pri fotení vernisáží, koncertov klasickej hudby alebo aj pri svadbách. Tradičná zrkadlovka je popri tomto aparáte hlučná ako guľomet vedľa gumipušky...

Hľadáčik

Hľadáčik je pýchou tohto modelu a to plným právom. Môže fungovať v priehľadovom ( čo je super na reportáž) a elektronickom režime (vhodné na statické scény pre presné komponovanie a makro). Subjektívne, ten priehľadový je rovnako veľký ako pri Canone EOS 5D MkII, čiže je vhodný aj pre tých čo vidia trochu horšie (tak ako ja). V hľadáčiku sa môže zobrazovať histogram a vodováha, čo však nepoužívam pretože chcem hlavne vidieť na fotografovanú scénu. Využívam však zobrazenie zaostrenej vzdialenosti pre kontrolu správnosti zaostrenia.

Počítadlo záberov – tichý nepriateľ

Počas jedného jesenného výletu sa mi prihodila nepríjemná vec. Naplnilo sa interné počítadlo snímkov/záberov – myslím, že to bol 9999 snímok. Fotoaparát o tom samozrejme postupne informoval na displeji tak, že indikoval už len pár voľných snímok napriek tomu že na SD karte bolo cca 20GB voľného priestoru.  Najskôr som si myslel, že ide o chybu karty. Nepomohlo mi ani vymenenie karty za druhú ani nastavenie číslovania snímok. Fotoaparát som musel zresetovať úplne celý, do fabrických nastavení a vymazať internú pamäť. Bolo to našťastie v situácii, keď som mal na vyriešenie problému dosť času, keby sa mi to stalo počas fotenia reportáže, alebo svadobného obradu už by to nebolo také veselé.

Detaily aj tam kde ich nečakáte

Obrazová kvalita ma veľmi príjemne prekvapila. Tento fotoaparát miluje farby, čo vidieť už pri fotení do JPEG. Škoda len chýbajúcich „Camera RAW“ profilov simulovania filmu v Adobe Lightrom 3. Tento problém ale hravo vyriešia užívateľské presety. Korekcia chýb objektívu je našťastie do LR3 už pridaná rovnako ako aj základný farebný profil takže nič nebráni pohodlnému spracovaniu RAW v mojom obľúbenom editore fotografií.  Detaily vyvolaných obrázkov sú výborné, pixlová ostrosť tiež, šum je veľmi dobre zvládnutý. Nenájdete tu žiadne zmývanie detailom odšumom či slabou kresbou optiky. Neuveriteľné je tiež  množstvo informácií, ktoré sa dá vytiahnuť z tieňov či podexponovaných častí obrazu. Pre portrétovanie a reportáže mi vyhovuje podanie obrazu aj na ISO 3200. Na ISO 1600 je obraz podľa môjho názoru priam luxusný na to že ide o APS-C senzor. Na obrazovom podaní vidieť, že objektív je navrhnutý presne na konkrétny senzor a na jeho kvalite sa vôbec nešetrilo. Má výbornú ostrosť už na F2. Po priclonení na F2,8 je už ostrý ako žiletka. Trochu lepšie by však mohol zvládať protisvetlo pri plnom odclonení. Portréty a reportáž fotím najčastejšie na  F2, pretože potrebujem aspoň kúsok odpichnúť motívy od pozadia, čo mi clona F2 trochu umožňuje. Jedinú významnejšiu výhradu k obrazovej kvalite mám k režimu makro, kedy je obraz dosť mäkký pri fotení na plnú dieru. Optiku treba pricloniť na F2,8 pre dobré výsledky.

Fotenie do RAW zachráni aj veľmi podexponované obrázky, v tomto prípade neodpálil štúdiový blesk a svietila iba pilotka.  Tu mi postačila napríklad jednoduchá auto korekcia v Lightroom 3 a trochu odšumu. Zosvetlené o viac ako 5EV.

 


Ďalšia extrémna situácia, ktorá sa vám asi v reálnom živote nestane. Zosvetlením tieňov sa z RAW formátu dá dostať dostatok kresby na použiteľnú fotografiu. Foto je vyvolané opäť v Adobe Lightroom bez odšumovania, pretože čiernobielym záberom podľa mňa trocha štruktúry pristane.

Plusy X100:

  • Prijateľné rozmery a hmotnosť (Ani príliš ťažký ani ľahký, presne akurát)
  • Výborná obrazová kvalita RAW aj JPEG (farby, ostrosť, ako aj reálne využiteľný dynamický rozsah pri práci s RAW)
  • Použiteľné ISO 3200 (niekedy aj ISO 6400)
  • Tichý chod vhodný pre fotenie reportáže a svadieb
  • Jedinečný hybridný hľadáčik
  • Priame tlačidlá a mechanické voliče + tlačidlo Fn uľahčujú ovládanie
  • Synchronizácia s bleskom až do 1/2000s
  • Pribalený kompletný programový balíček pre spracovanie RAW (hoci používam Lightroom 3, pribalený softvér vám umožní všetky potrebné úpravy, navyše má uložené simulácie filmu a pod.)
  • Pekné materiálové spracovanie a dizajn

 

Mínusy X100:

  • Výdrž batérie by mohla byť lepšia
  • Pomalý štart
  • MF s elektronickým posuvom
  • Pomalší AF v slabom svetle
  • Meranie expozície v pri silnom kontrastnom svetle a plošnom protisvetle

Urobte nám hľadáčikový systém s výmennou optikou v štýle X100 prosím!!!

Vzhľadom na vynikajúci obraz, tichú závierku a dobrý hľadáčik je podľa mňa až hriechom nevyrobiť niečo podobné s výmennou optikou. Ekvivalenty menších, ľahkých no svetelných 20/F3,5, 24F/2, 28/2, 35/F2, 50/F2, 90F2 a 135/2,8 objektívov by ešte rozšírili možnosti takéhoto fotoaparátu (Hodnoty uvedených ohnísk sú už po prepočte na ekvivalent kinofilmu). Dobré by bolo zostať pri, priehľadovom hľadáčiku, retro dizajne, mechanickom ovládaní a malých rozmeroch tela aj objektívov. Istotne, skonštruovať použiteľný hľadáčik a korekciu paralaxy bude asi veľký kumšt. Prípadne by sa mohli extrémne širokouhlé objektívy (pod 28mm) a dlhé teleobjektívy (nad 90mm) kvôli komplikovanej konštrukcii priehľadového hľadáčika používať len v režime EVF. Takýto dostupný menší fotoaparát s výmennou optikou, by bol dobrou konkurenciu k skvelému, ale pre bežných fotografov veľmi drahému systému Leica. Fujifilm by takto vytvoril cenovo dostupný hľadáčikový systém pre fotenie dokumentu, reportáže, svadieb a podobných motívov.

 

Záver

Nič nie je bez chyby a všetko má svoje limity a v prípade Fujifilmu X100 to platí dvojnásobne. Výhody ako perfektný obraz, kvalitné spracovanie, tichý chod, prijateľné menšie rozmery, možnosť fotiť aj v slabšom svetle bez blesku, jedinečný dizajn a kvalitný hľadáčik sú však nad všetky obmedzenia a negatíva, ktoré som spomenul. Cena nie je zanedbateľná no úplne zodpovedá prevedeniu fotoaparátu. Ak máte radi 35mm ohnisko, priehľadový hľadáčik a fotografujete ľudí, tento fotoaparát je jednoducho pre vás...

 

FujiFilm Finepix X100 - technické parametre

Obrazový snímač

23,6mm x 15,8mm (APS-C) CMOS

Efekt. obr.rozlíšenie

12.3

Formát záznamu

JPEG (Exif Ver 2.3), RAW (RAF formát), RAW+JPEG, H.264 (MOV), zvuk stereo

Záznamové médium

SD/SDHC/SDXC(UHS-I) pamäťové karty

Objektív

Fujinon, pevná ohnisková vzdialenosť

Ohnisková vzdialenosť

f=23mm (135EQ = 35 mm)

Zaostrovanie

Automatické (49 bodové), manuálne

Rozsah zaostrovania

80 cm až nekonečno, makro od 10 cm

Rýchlosť závierky

30 s. - 1/4000 s., B (max. 60 min.)

Svetelnosť

F2,0

Citlivosť

Auto / ISO 200-6400, uživateľsky rozširiteľná na ISO 100 - 12800

Meranie expozície

TTL 256-zónové meranie (multi, spot, integrálne)

Expozičné režimy

Programová AE, Priorita času AE, Priorita clony AE, Manuál

Vyváženie bielej

Auto, slnečno, tieň, žiarovka, žiarivka (3), pod vodou, uživateľské, v stupňoch kelvina, farebné tónovanie

Hľadáčik

Hybridný optický alebo digitálny

LCD monitor

2,8”, cca. 460 000 bodov

Blesk

vstavaný, smerné číslo 4,5 (ISO 100)

Samospúšť

10 s. / 2 s.

Video out

HDMI mini konektor

Rozhranie

USB 2.0 High-Speed

Napájenie

Bateria NP-95 Li-ion

Rozmery

126.5 (Š) x 74.4 (V) x 53.9 (H) mm

Hmotnosť

Cca. 405g (bez příslušenstva, batérie a pamäťovej karty)

Interná pamäť

20 MB

Video

1,280 x 720 bodov (24 obr./s.)

Zvuk

stereo

 

Recenzia Karola Srnca, v ktorej nájdete ďalšie zaujímavé informácie:

http://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/fujifilm-finepix-x100/

Oficiálna stránka produktu:

http://www.finepix-x100.com

 

FujiFilm Finepix X100 si môžete zakúpiť v našom predajnom štúdiu www.ephotoshop.sk. Nákupom v našom obchode podporíte váš obľúbený portál.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blasi
2011-11-14 09:39:25
chcel by som tento fotak... na kazdy den by bol lepsi ako ked vlacim den co den zrkadlovku...
 
duves
2011-11-14 09:59:50
to je ten tisic eurovy retrokompakt?
 
DUDIS
2011-11-14 10:04:17
jo
mňa zaujalo to vytiahnutie detailov z podexponovaného záberu.. UF UF
 
noske
2011-11-14 10:17:02
straaaasne som sa na neho tesil, pretoze som si myslel, ze tam daju dialkomerove manualne ostrenie ...ale potom prisla pre mna zla sprava... hrozna skoda, lebo ten fotak sa mi naozaj paci
 
haplo602
2011-11-14 10:34:32
listova uzavierka sa u nas nazyva centralna len tak na okraj.

celkom zaujimave obmedzenia na expozicnu dobu to ma. ale X100 je znama svojskym firmwarom uz od zaciatku. bohuzial Fuji ma tendenciu radsej vydat dalsi model ako prilis opravovat firmware.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-11-14 10:37:25
http://www.prophotonut.com/
Lovegroove pouziva X100 profesionalne. Odporucam pozriet jeho blog, dokonca aj clanky, kde sa v nazve X100 priamo nespomina.
 
mirror
2011-11-14 10:41:00
X100 používam od leta. Moje postrehy sú v niečom podobné:

1. Manuál fokus by som prijal aj ja. Sú situácie, kedy by som bol zaručene rýchlejší a presnejší než stroj… Používam bodové meranie a musím povedať, že stroj sa občas "pošmykne" a zaostrí inde. Čo si všimnem niekedy až na monitore. Mrzí ma to hlavne v prípadoch, keď mám záber so zaujímavou kompozíciou, či atmosférou, ale žiaľ nezaostrený na mieste, ktoré je dôležité. Uvažoval som tiež vyskúšať 49-bodové meranie s vybraným stredom.

2. Baterky nechávam vždy úplne vybiť a úplne nabiť. A po 2-3 cykloch sa mi na nich darí dosiahnuť aj 400 snímkov. Ale to môže byť individuálne.

3. Počítadlo záberov ma prekvapilo. Asi som ešte nestihol prísť k 9999-temu záberu, keďže som sa s tým zatiaľ nestretol…

4. Čo sa týka ostrosti pri clone 2.0 – je dôležité, ako ďaleko som od objektu. Keď fotím makro, teda tých 10 cm od objektu (ktoré umožňuje X100), je niekedy lepšie "pricloniť" na F 4.0-5.6. Je to konštrukčná vlastnosť aparátu. Dané je to tým, že konštruktéri sa snažili vyrobiť stroj kompaktných rozmerov s objektívom "zapusteným" do tela. Teda nie zbytočne "trčiacim" do priestoru. A čím sklá viac priblížili k čipu v zadnej časti tela, tým je horšie dosiahnuť úplnú ostrosť pri nízkom clonovom čísle. Výrobca to sám priznáva a odporúča pricloniť. Je to aj na ich stránke. ("Při makrofotografii s otevřenou clonou při hodnotách kolem F2 se však často vyskytuje sférická aberace. Proto doporučujeme používat při makrofotografii clonu F4…" - Kapitola 9: Další výzva: makro na 10cm!):
http://www.finepix-x100.com/cs/story/lens-2

5. Uvažoval som tiež nad kúpou krytky na vnútorný závit. Aby som mohol mať nasadenú slnečnú clonu a zároveň chrániť sklo.

6. Kožené púzdro je parádne. Jediné, čo mi občas vadí, je, keď ho musím úplne "vyzliekať", keď potrebujem v teréne meniť baterku, či kartu. Škoda, že zdola nie je vyrezaný otvor.

Samozrejme, každý aparát je vždy aj kompromis. Treba sa rozhodnúť, na čo ho fotograf potrebuje. Ale v celkovom hodnotení je X100 pre mňa veľmi dobrým strojom s kvalitnými výsledkami. Mimochodom, aká náhoda, že aj ja som snímky porovnával s bratovým Canon 60D.
 
panpriatel
2011-11-14 11:21:36
príspevok od: noske
straaaasne som sa na neho tesil, pretoze som si myslel, ze tam daju dialkomerove manualne ostrenie ...ale potom prisla pre mna zla sprava... hrozna skoda, lebo ten fotak sa mi naozaj paci
ja som mal tiez pocit ze toto je uzasny fotak az na ten dialkomer... Potom som ho drzal v ruke aj som si s nim par krat cvakol, a uz som vobec nemal pocit ze ta absencia dialkomeru je jedine co mi tam vadi,
A teraz ked sa nad tym zamyslim tak podla mna strasne chyba na takomto fotaku scale focus ostrenie. teda ze by sa dalo aj v af rezime pohnut tym prstencom zaostrovania a ze by si videl kde mas zaostrene ako na klasickych objektivoch.
Ale vo vseobecnosti sa mi ten fotak moc nepozdava, neprisiel mi moc pohotovy, mal som s neho cudny pocit.
 
Saas
2011-11-14 11:32:46
Ja som zažil niečo podobné, ako panpriatel na Foto Slovakia.

Statočne mediálne spracovaný chválami vo všetkých možných časopisoch a fórach som si išiel naživo obzrieť ten zázrak.

A zázrak sa nekonal .

Naživo fotoaparát vyzeral o 2 triedy horšie, ako na fotkách (subjektívny pocit), skúšobné fotografie také-nijaké (fotené pri ich stánku a hodnotené iba podľa displeja, takže s rezervou).

Skrátka, realita zaostala za očakávaniami
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-14 11:59:03
príspevok od: haplo602
listova uzavierka sa u nas nazyva centralna len tak na okraj.

celkom zaujimave obmedzenia na expozicnu dobu to ma. ale X100 je znama svojskym firmwarom uz od zaciatku. bohuzial Fuji ma tendenciu radsej vydat dalsi model ako prilis opravovat firmware.
to je síce možné ale konštrukčne tá závierka vyzerá uplne inak ako pri hasselblade - kde teda centrálna naozaj je. tuto na Fuji sú to vejárovito usporiadané lamely
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-14 12:11:12
príspevok od: panpriatel
ja som mal tiez pocit ze toto je uzasny fotak az na ten dialkomer... Potom som ho drzal v ruke aj som si s nim par krat cvakol, a uz som vobec nemal pocit ze ta absencia dialkomeru je jedine co mi tam vadi,
A teraz ked sa nad tym zamyslim tak podla mna strasne chyba na takomto fotaku scale focus ostrenie. teda ze by sa dalo aj v af rezime pohnut tym prstencom zaostrovania a ze by si videl kde mas zaostrene ako na klasickych objektivoch.
Ale vo vseobecnosti sa mi ten fotak moc nepozdava, neprisiel mi moc pohotovy, mal som s neho cudny pocit.
ono tam tá stupnica vzdialenosti zostrenia stále je zobrazená v hľadáčku aj s aktuálne zaostrenou vzdialensťou, ten normálny zaostrovací prstenec so stupnicou chýba aj mne asi najviac, ze to nie je dialkomer to mi je uplne jedno, kedze som dost slepý
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-14 12:17:59
príspevok od: mirror
X100 používam od leta. Moje postrehy sú v niečom podobné:

1. Manuál fokus by som prijal aj ja. Sú situácie, kedy by som bol zaručene rýchlejší a presnejší než stroj… Používam bodové meranie a musím povedať, že stroj sa občas "pošmykne" a zaostrí inde. Čo si všimnem niekedy až na monitore. Mrzí ma to hlavne v prípadoch, keď mám záber so zaujímavou kompozíciou, či atmosférou, ale žiaľ nezaostrený na mieste, ktoré je dôležité. Uvažoval som tiež vyskúšať 49-bodové meranie s vybraným stredom.

2. Baterky nechávam vždy úplne vybiť a úplne nabiť. A po 2-3 cykloch sa mi na nich darí dosiahnuť aj 400 snímkov. Ale to môže byť individuálne.

3. Počítadlo záberov ma prekvapilo. Asi som ešte nestihol prísť k 9999-temu záberu, keďže som sa s tým zatiaľ nestretol…

4. Čo sa týka ostrosti pri clone 2.0 – je dôležité, ako ďaleko som od objektu. Keď fotím makro, teda tých 10 cm od objektu (ktoré umožňuje X100), je niekedy lepšie "pricloniť" na F 4.0-5.6. Je to konštrukčná vlastnosť aparátu. Dané je to tým, že konštruktéri sa snažili vyrobiť stroj kompaktných rozmerov s objektívom "zapusteným" do tela. Teda nie zbytočne "trčiacim" do priestoru. A čím sklá viac priblížili k čipu v zadnej časti tela, tým je horšie dosiahnuť úplnú ostrosť pri nízkom clonovom čísle. Výrobca to sám priznáva a odporúča pricloniť. Je to aj na ich stránke. ("Při makrofotografii s otevřenou clonou při hodnotách kolem F2 se však často vyskytuje sférická aberace. Proto doporučujeme používat při makrofotografii clonu F4…" - Kapitola 9: Další výzva: makro na 10cm!):
http://www.finepix-x100.com/cs/story/lens-2

5. Uvažoval som tiež nad kúpou krytky na vnútorný závit. Aby som mohol mať nasadenú slnečnú clonu a zároveň chrániť sklo.

6. Kožené púzdro je parádne. Jediné, čo mi občas vadí, je, keď ho musím úplne "vyzliekať", keď potrebujem v teréne meniť baterku, či kartu. Škoda, že zdola nie je vyrezaný otvor.

Samozrejme, každý aparát je vždy aj kompromis. Treba sa rozhodnúť, na čo ho fotograf potrebuje. Ale v celkovom hodnotení je X100 pre mňa veľmi dobrým strojom s kvalitnými výsledkami. Mimochodom, aká náhoda, že aj ja som snímky porovnával s bratovým Canon 60D.
to počítadlo záberov som musel nejako prečíslovať alebo čo lebo som sním nafotil max 1000 fotiek aj to sotva...

Baterky mi dlhšie vydržia ako fotím iba do raw a nie súčasne RAW+JPEG,
 
panpriatel
2011-11-14 13:51:14
príspevok od: Jozef Peniak
ono tam tá stupnica vzdialenosti zostrenia stále je zobrazená v hľadáčku aj s aktuálne zaostrenou vzdialensťou, ten normálny zaostrovací prstenec so stupnicou chýba aj mne asi najviac, ze to nie je dialkomer to mi je uplne jedno, kedze som dost slepý
v poslednom case mam pocit ze ak by som si dakedy kupil daco digitalne tak jedine presnu a dokonalu kopiu fotoaparatu contax G2 s fullframe digitalnou stenou ktory by bol rozmerovo totozny s filmovym contaxom. Po dialkomeroch som prestal tuzit davnejsie. Skor daco rychle male spolahlive.
 
haplo602
2011-11-14 13:56:07
príspevok od: Jozef Peniak
to je síce možné ale konštrukčne tá závierka vyzerá uplne inak ako pri hasselblade - kde teda centrálna naozaj je. tuto na Fuji sú to vejárovito usporiadané lamely
centralna znamena v objektive ... implementacia sa lisi. napriklad Lubitel ma len 2 lamely, Hass a podobne ich maju viac. takisto kontrukcia je ina.

akurat neviem nikde na webe najst detailny zaber zavretej uzavierky X100ky.
 
haplo602
2011-11-14 13:59:44
ah akurat som nasiel ... http://www.finepix-x100.com/en/story na spodku. je to podobny system ako lubitel, akurat ma 4 lamely a nie len 2.
 
noske
2011-11-14 14:07:21
príspevok od: panpriatel
v poslednom case mam pocit ze ak by som si dakedy kupil daco digitalne tak jedine presnu a dokonalu kopiu fotoaparatu contax G2 s fullframe digitalnou stenou ktory by bol rozmerovo totozny s filmovym contaxom. Po dialkomeroch som prestal tuzit davnejsie. Skor daco rychle male spolahlive.
m9
 
noske
2011-11-14 14:13:46
príspevok od: Jozef Peniak
ono tam tá stupnica vzdialenosti zostrenia stále je zobrazená v hľadáčku aj s aktuálne zaostrenou vzdialensťou, ten normálny zaostrovací prstenec so stupnicou chýba aj mne asi najviac, ze to nie je dialkomer to mi je uplne jedno, kedze som dost slepý
presne na to je dialkomer dobry .. aj slepy clovek dokaze zrovnat dva obrazy
ja mam astigmatizmus a tuto vadu mi ziadna diopricka korekcia neurobi ..fotit s okuliarmi je fak na hovno ..takze pre mna dialkomer idealna volba ..dokazem ostrit za pochodu pri f1.4 a rychlo
..to ze je ta stupnica zobrazena v hladaciku je asi tak dobre, ako keby tam ani nebola ona ma vyznam v tom, ze nedavas fotak k oku a tym sa neprezradis ..nastavis nenapadne co potrebujes a ked je treba, tak uz len exponujes ...
ja nechcem byt nejaky negativista a dementovat tu ..ale ja proste milujem dialkomer a ty ponizujes jeho prednosti na nedostatky
 
lubo.k
2011-11-14 14:24:15
ahojte...moja otazka je, oplati sa kupit x100 za tie peniaze alebo pockat na x10..rozmyslam medzi x10 alebo canon G12 a neposlednom rade sa obzeram aj po x100 lebo cena isla dole...a este otazocka jedna...je mozne pouzit na x10 alebo x100 externy blesk canon 430xeII?
zaujal ma x100 za tuto cenu http://www.simplyelectronics.net/mainproduct.php?pid=13692&setcurrency=eur
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-14 14:24:29
príspevok od: noske
presne na to je dialkomer dobry .. aj slepy clovek dokaze zrovnat dva obrazy
ja mam astigmatizmus a tuto vadu mi ziadna diopricka korekcia neurobi ..fotit s okuliarmi je fak na hovno ..takze pre mna dialkomer idealna volba ..dokazem ostrit za pochodu pri f1.4 a rychlo
..to ze je ta stupnica zobrazena v hladaciku je asi tak dobre, ako keby tam ani nebola ona ma vyznam v tom, ze nedavas fotak k oku a tym sa neprezradis ..nastavis nenapadne co potrebujes a ked je treba, tak uz len exponujes ...
ja nechcem byt nejaky negativista a dementovat tu ..ale ja proste milujem dialkomer a ty ponizujes jeho prednosti na nedostatky
ved pišeme o tom istom jasne píšem čo mi na tej fujine chýba, ale ked nemáš na M9 je ti aj Fujina dobrá
 
PeCh
2011-11-14 14:31:07
Aj mne tento typ fotoaparátov chýba. X100 sa mi veľmi páči, ale má svojské bugy, a tak rozmýšľam skôr o Panasonicu GF2 + 20/1.7. Aj keď to vytiahnutie detailov z podexponovaného snímku je parádne, tak neviem, či to neprehodnotím. Porovnávali ste to niekto? Viem, že senzor je horší, optika a ovládanie dúfam lepšie.
 
noske
2011-11-14 14:31:24
príspevok od: Jozef Peniak
ved pišeme o tom istom jasne píšem čo mi na tej fujine chýba, ale ked nemáš na M9 je ti aj Fujina dobrá
njn len si zasa povedzme uprimne .. kupis radsej auto, alebo M9 ?
inak ..ked niekto ma M9,tak s nim chcem byt kamarat
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-14 14:36:20
príspevok od: PeCh
Aj mne tento typ fotoaparátov chýba. X100 sa mi veľmi páči, ale má svojské bugy, a tak rozmýšľam skôr o Panasonicu GF2 + 20/1.7. Aj keď to vytiahnutie detailov z podexponovaného snímku je parádne, tak neviem, či to neprehodnotím. Porovnávali ste to niekto? Viem, že senzor je horší, optika a ovládanie dúfam lepšie.
blesk Canon ano - v manuálnom režime.

pre mna sa oplatí, pre iného nie, porovnávaš hrušky s jablkami - ked máš raz len 35mm objektív alebo zoom 28-100mm a pod. a pod tak to je rozdiel hadam ako vráta. Musíš si sám povedeť - áno stačí mi 35mm objektív na všetko alebo nie nestačí mi
o tom predajcovi v linku neviem nič ale dneska bol jeden v bazare.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-14 14:36:28
príspevok od: noske
njn len si zasa povedzme uprimne .. kupis radsej auto, alebo M9 ?
inak ..ked niekto ma M9,tak s nim chcem byt kamarat
M9
 
Lama
2011-11-14 14:36:35
príspevok od: panpriatel
v poslednom case mam pocit ze ak by som si dakedy kupil daco digitalne tak jedine presnu a dokonalu kopiu fotoaparatu contax G2 s fullframe digitalnou stenou ktory by bol rozmerovo totozny s filmovym contaxom. Po dialkomeroch som prestal tuzit davnejsie. Skor daco rychle male spolahlive.
RICOH GR1V
 
Lama
2011-11-14 14:38:35
príspevok od: lubo.k
ahojte...moja otazka je, oplati sa kupit x100 za tie peniaze alebo pockat na x10..rozmyslam medzi x10 alebo canon G12 a neposlednom rade sa obzeram aj po x100 lebo cena isla dole...a este otazocka jedna...je mozne pouzit na x10 alebo x100 externy blesk canon 430xeII?
zaujal ma x100 za tuto cenu http://www.simplyelectronics.net/mainproduct.php?pid=13692&setcurrency=eur
MAL SOM CANON G12 V RUKE, POZREL SOM SA CEZ TEN PIDI HLADACIK A SOM TO VRATIL, TO JE TAK MALE ZE AZ, TAM NIC NEVIDNO.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-14 14:40:01
príspevok od: Lama
MAL SOM CANON G12 V RUKE, POZREL SOM SA CEZ TEN PIDI HLADACIK A SOM TO VRATIL, TO JE TAK MALE ZE AZ, TAM NIC NEVIDNO.
treba vypnut Capslock a na všetkých dnešných kompaktoch tie hľadačiku sú len pro forma okrem dvoch fujin, dnes sa fotí cez LCD....
 
Lama
2011-11-14 14:46:57
JA HO MAM TIEZ, PO CASE ASI JEDINE CO BY SOM MENIL JE TO OSTRENIE, CASTOKRAT FOTIM VECER A V NOCI A TO JE DOST OPRUZ TOTO OSTRENIE. A PRISVETLOVAT SI? TO JE VTEDY KED MOZES, ALE KED ROBIS DOKUMENT TAK ROZBIJES CELU ATMOSFERU, TO JE AKO KEBY SI ZACAL KRICAT A MAVAT RUKAMI , ZE CHEEESE
TAKZE VECER V NOCI CASTOKRAT PREPINAM NA MAN FOCUS A PRIBLIZNE SI ZAOSTRIM ODHADOM. KUA LEN KED SI PRETOCIM Z JEDNEJ POLOHY DO DRUHEJ TAK MA IDE D.R.B.N.U.T.
oSTRENIE JE ASI JEDINA SLABA STRANKA TOHO FOTAKA. TU PLASTOVU BLBOST CO PATRI K NABIJACKE CO SI JU TAM PRILEPIL, SOM STRATIL DRUHY TYZDEN, TAK TAM TERAZ MAM PAPIER VYPODLOZENY
TICHY REZIM JE FASA, FAKT TICHY. VELAKRAT SOM OCENIL. OBJEKTIV DOBRY A PRI CLONE F2 ZE JE MAKSI? A CO, NEMUSI KAZDA FOTKA VYZERAT AKO DREVOREZBA OD HOREHRONCA.
ESTE OBCAS UJDE EXPOZICIA, NIE VZDY ALE JA DOST KORIGUJEM, VACSINOU DO MINUSU
NO A TYM CO SI MYSLIA ZE TEN FOTAK ICH NEOHURIL, TUNA STORY OD KAMOSA MATUSA, NAFOTIL TO VSETKO NA PLNY MANUAL X100.
NECH SA PACI : http://zajacphoto.com/index.php?lang=sk&cat=2&subcat=1
 
lubo.k
2011-11-14 14:47:26
príspevok od: Lama
MAL SOM CANON G12 V RUKE, POZREL SOM SA CEZ TEN PIDI HLADACIK A SOM TO VRATIL, TO JE TAK MALE ZE AZ, TAM NIC NEVIDNO.
aj mna to sklamalo...kedze fotim canonom 50d hladacik stale vyuzivam...ale ako sa spomenula neviem ak je to cez LCD ci to nie je pomale ako u zrkadlovkach...preto tiez by som uprednostil hladacik no a ta g12 ma velmi maly...inac je to sikovny fotacik na street a dennodenne fotenie...
 
panpriatel
2011-11-14 14:47:55
príspevok od: Lama
RICOH GR1V
no jasne. na film je takychto fotakov hafo.
Digi nic moc. Poriadne digi je velke tazke a drahe.
Neostavam pri filme koli tomu ale je to jeden s dovodou preco o digi ani nerozmyslam...
 
Lama
2011-11-14 14:52:34
príspevok od: Jozef Peniak
treba vypnut Capslock a na všetkých dnešných kompaktoch tie hľadačiku sú len pro forma okrem dvoch fujin, dnes sa fotí cez LCD....
NO POZREL SOM SA aha caps lock na tu G12 aj koli tomu ze Kratochvil a este dalsi fotak zo VII ho prezentuju v nejakom videu na youtube. Tak som si povedal, ked tito manici s tymto fotia, tak to musim ist omaknut ...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-14 14:59:08
príspevok od: Lama
NO POZREL SOM SA aha caps lock na tu G12 aj koli tomu ze Kratochvil a este dalsi fotak zo VII ho prezentuju v nejakom videu na youtube. Tak som si povedal, ked tito manici s tymto fotia, tak to musim ist omaknut ...
ja ti neviem ale pre man su tiež tie hľadačiky v G rade nepoužiteľne, takmer nič tam nevidím... inak fotky máš v profile inakšie ako ostatní, môže byť
 
Lama
2011-11-14 21:51:13
manualne ostrene
 
zola
2011-11-14 23:02:03
príspevok od: Lama
manualne ostrene
na iso 6400 a -1eV je to fasa. Tiez nad nim rozmyslam.
 
Lama
2011-11-14 23:09:14
príspevok od: zola
na iso 6400 a -1eV je to fasa. Tiez nad nim rozmyslam.
podla mna je to brutus
ja som si zvykal dost dlho, hlavne urobit z toho fotku v pc, lebo digital je pre mna tazka sterilita, po prvych cvakoch som bol nestastny
 
zola
2011-11-14 23:32:52
príspevok od: Lama
podla mna je to brutus
ja som si zvykal dost dlho, hlavne urobit z toho fotku v pc, lebo digital je pre mna tazka sterilita, po prvych cvakoch som bol nestastny
viem si predstavit, ze analogovy guru ako si ty, pri digitale, dost trpi, ale cestu si najdes, ako tak pozeram na dalsiu foto co si pridal. Pozrel som ten link na zajaca co si pastol, a je to jednoznacne porovnatelne s filmovym vystupom...
 
Sher!ock
2011-11-14 23:38:25
príspevok od: Lama
manualne ostrene
Fúha. Ako moc si to odšumoval ?
 
Lama
2011-11-15 08:36:08
príspevok od: Sher!ock
Fúha. Ako moc si to odšumoval ?
ziadne odsumovanie, to je co? to sa ako robi, ja praveze chcem dostat do tych digi fotiek charakter, strukturu, zrno. plasticitu. MILUJEM ZRNO asi som bol v minulom zivote sliepkou
 
Lama
2011-11-15 08:38:11
príspevok od: Sher!ock
Fúha. Ako moc si to odšumoval ?
a do tej druhej co som pridal, som tam zrno praveze pridaval, nech to ma stavu , nech je to surove, dostat tam expresivitu, ktoru digitalny vystup nema. Ja som doteraz fotil vylucne na film, takze asi tak
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-15 09:14:07
príspevok od: Lama
podla mna je to brutus
ja som si zvykal dost dlho, hlavne urobit z toho fotku v pc, lebo digital je pre mna tazka sterilita, po prvych cvakoch som bol nestastny
no, ale apson pre mna je furt jednoduchsie spracovať digitálny RAW výstup ako skenovať a potom čistiť a upravovať kontrasty v PC to už radšej urobiť normálne fotku pod zväčšovákom a zoskenovať až tu mi pride dakedy lepšie/rýchlejšie...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-15 09:17:24
príspevok od: Lama
JA HO MAM TIEZ, PO CASE ASI JEDINE CO BY SOM MENIL JE TO OSTRENIE, CASTOKRAT FOTIM VECER A V NOCI A TO JE DOST OPRUZ TOTO OSTRENIE. A PRISVETLOVAT SI? TO JE VTEDY KED MOZES, ALE KED ROBIS DOKUMENT TAK ROZBIJES CELU ATMOSFERU, TO JE AKO KEBY SI ZACAL KRICAT A MAVAT RUKAMI , ZE CHEEESE
TAKZE VECER V NOCI CASTOKRAT PREPINAM NA MAN FOCUS A PRIBLIZNE SI ZAOSTRIM ODHADOM. KUA LEN KED SI PRETOCIM Z JEDNEJ POLOHY DO DRUHEJ TAK MA IDE D.R.B.N.U.T.
oSTRENIE JE ASI JEDINA SLABA STRANKA TOHO FOTAKA. TU PLASTOVU BLBOST CO PATRI K NABIJACKE CO SI JU TAM PRILEPIL, SOM STRATIL DRUHY TYZDEN, TAK TAM TERAZ MAM PAPIER VYPODLOZENY
TICHY REZIM JE FASA, FAKT TICHY. VELAKRAT SOM OCENIL. OBJEKTIV DOBRY A PRI CLONE F2 ZE JE MAKSI? A CO, NEMUSI KAZDA FOTKA VYZERAT AKO DREVOREZBA OD HOREHRONCA.
ESTE OBCAS UJDE EXPOZICIA, NIE VZDY ALE JA DOST KORIGUJEM, VACSINOU DO MINUSU
NO A TYM CO SI MYSLIA ZE TEN FOTAK ICH NEOHURIL, TUNA STORY OD KAMOSA MATUSA, NAFOTIL TO VSETKO NA PLNY MANUAL X100.
NECH SA PACI : http://zajacphoto.com/index.php?lang=sk&cat=2&subcat=1
Matuš to vie, mám pocit že by to nafotil aj mobilom niekedy, má to v oku albeo skor v hlave?
 
Lama
2011-11-15 10:03:53
príspevok od: Jozef Peniak
no, ale apson pre mna je furt jednoduchsie spracovať digitálny RAW výstup ako skenovať a potom čistiť a upravovať kontrasty v PC to už radšej urobiť normálne fotku pod zväčšovákom a zoskenovať až tu mi pride dakedy lepšie/rýchlejšie...
JA STALE ZVACSUJEM aha caps lock
ked pripravujem vystavy, ytak tmava komora a pekne barytove papiere. Nascenovane a upravene a potom vytlacene sa mi nepaci. Chyba tomu stava, polotony charakter, hlbka. Jednu vystavu som tak spravil a vysledok dost o nicom. Takze ked robim z analogu fotky na ktorych mi zalezi, zavriem sa do komory a ficim. Nedavno som zvacsoval 2 vystavy, bola to makacka, ale vysledok fasa fasa
 
panpriatel
2011-11-15 13:48:16
príspevok od: Lama
JA STALE ZVACSUJEM aha caps lock
ked pripravujem vystavy, ytak tmava komora a pekne barytove papiere. Nascenovane a upravene a potom vytlacene sa mi nepaci. Chyba tomu stava, polotony charakter, hlbka. Jednu vystavu som tak spravil a vysledok dost o nicom. Takze ked robim z analogu fotky na ktorych mi zalezi, zavriem sa do komory a ficim. Nedavno som zvacsoval 2 vystavy, bola to makacka, ale vysledok fasa fasa
takze x100 pouzivas aby si sa cvicil a cibril si fotooko?
A potom aj tak budes fotit na film ked budes chciet na vystavu hej?

Takze digi je pre teba taky trenazer hej?
Ak dobre citam medzi riadkami tak rozmyslam ze by sa mi tiez hodil taky trenazer....
Ale co... Nestoji to za to! Este by som zlenivel.
 
M72
2011-11-15 14:14:39
Jednym z mojich dovodov prechodu na manualne ostrenie a aj na analog bolo to neprijemne prisvetlovanie diody pri ostreni v slabom svetle. Ked som AF vypol, tak som cez hladacik D90 ostril len velmi odhadom. Zohnal som si OM2 a bolo lepsie. Teraz mam dialkomer a je to este lepsie.
Vyhovuje mi aj to, ze nemusim aretovat AF cez polozatlacenu spust.
Nad X100 som velmi dlho rozmyslal, ale trochu som sa bal toho AF a aj manualne ostrenie nebolo prilis chvalene uzivatelmi.
V podstate ste to potvrdili a vy, co ju mate.
 
M72
2011-11-15 14:21:30
príspevok od: Lama
JA STALE ZVACSUJEM aha caps lock
ked pripravujem vystavy, ytak tmava komora a pekne barytove papiere. Nascenovane a upravene a potom vytlacene sa mi nepaci. Chyba tomu stava, polotony charakter, hlbka. Jednu vystavu som tak spravil a vysledok dost o nicom. Takze ked robim z analogu fotky na ktorych mi zalezi, zavriem sa do komory a ficim. Nedavno som zvacsoval 2 vystavy, bola to makacka, ale vysledok fasa fasa
Zvacsujes doma v kupelni, alebo mas fotokomoru mimo bytu?
Ja skenujem kinofilm prave z nedostatku miesta na vyvolavanie. Mne sa to doma robit v kupelni nechce. Hoci nepochybne prichadzam o tu kvalitu polotonov na baryte.
Vodu, ktoru nechces pit, nechaj tiect.
 
Fatty
2011-11-15 16:50:42
niečo sa rysuje s výmennou optikou aj u Fujiho:
http://www.43rumors.com/first-leak-of-the-fuji-x-interchangeable-mirrorless-camera-no-m43-mount/
 
Lama
2011-11-15 16:55:25
príspevok od: panpriatel
takze x100 pouzivas aby si sa cvicil a cibril si fotooko?
A potom aj tak budes fotit na film ked budes chciet na vystavu hej?

Takze digi je pre teba taky trenazer hej?
Ak dobre citam medzi riadkami tak rozmyslam ze by sa mi tiez hodil taky trenazer....
Ale co... Nestoji to za to! Este by som zlenivel.
no aj aj, ale v podstate som momentalne rozcestovany a vyvolavat nemam sancu. Cize nafotit nieco a potom cakat 2 mesiace kym sa dostanem k vyvolavaniu ma prestalo bavit. Takze momentalne fotim na tu fujinu, to bol najhlavnejsi dovod kupy digitalu. A je to fajn pohodlna pracicka, a cvicim sa. kazdy tyzden sa mi podarilo zatial nieco pocvakat a aj pracujem na jednej teme, tu mam na dlhe obdobie. A pruser je ze zatial je polovica na filme a druha na digi cvaknuta. Ale co uz. A este jedna vec je dobra, ta zmena ASA, to je fakt dobra vec
 
Lama
2011-11-15 17:09:39
príspevok od: M72
Zvacsujes doma v kupelni, alebo mas fotokomoru mimo bytu?
Ja skenujem kinofilm prave z nedostatku miesta na vyvolavanie. Mne sa to doma robit v kupelni nechce. Hoci nepochybne prichadzam o tu kvalitu polotonov na baryte.
Vodu, ktoru nechces pit, nechaj tiect.
ahoj, nie v kupelni, mam taku uuuuplne prtavu miestnost, kam sa mi zmesti opemus6, pod stolom mam 2 misky, vyvojka s prerusovacom a za chrbtom mam preplach a ustalovac. ale mam to rozlozene a do cca 10 minut som schopny zacat. Miestnost ma cca 1.20x0.7 m este tam mam policovy system na veci. Undergroundova tmava komora, ale ake obrazky z nej lezu , no take co mi robia radost samo No a potom este som zabudol, ked ustalim prenasam fotky do kupelne kde ich periem. Mam aj vyvolavaci tank od JOBA na 40x50, celkom fajn sa s tym robi, ale misky su miski , hlavne tie 90-60-90.
Predtym som robil v kuchyni, ked sme byvali v podnajme. Preco kuchyna? kupil som cierne folie a jednoducho nimi zatemnil miestnost a mal paradny stol a vela miesta na vyvolavanie, do kupelne sa mi nechcelo tlacit. To bolo pohodlne. Ale stale som musel rozkladat a skladat zvacsovak atd, kopec roboty. A po druhe pamatam sa na detstvo a otec robil fotky tiez v kuchyni a pocuval pri tom slobodnu europu a hlas ameriky. A obcas som mu vyvolaval fotky. To bolo velmi faaaajn.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-15 21:31:06
príspevok od: panpriatel
takze x100 pouzivas aby si sa cvicil a cibril si fotooko?
A potom aj tak budes fotit na film ked budes chciet na vystavu hej?

Takze digi je pre teba taky trenazer hej?
Ak dobre citam medzi riadkami tak rozmyslam ze by sa mi tiez hodil taky trenazer....
Ale co... Nestoji to za to! Este by som zlenivel.
neviem ci potrebuje este trenovat viac , pre mna je už teraz fotograf ako sa patrí
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-11-15 21:40:09
príspevok od: Fatty
niečo sa rysuje s výmennou optikou aj u Fujiho:
http://www.43rumors.com/first-leak-of-the-fuji-x-interchangeable-mirrorless-camera-no-m43-mount/
no toto hadam im to vyjde... zase budem dva mesiace na ryži a krumploch
 
PeCh
2011-11-15 21:55:12
príspevok od: Jozef Peniak
no toto hadam im to vyjde... zase budem dva mesiace na ryži a krumploch
Hej niečo také tu chýba. Áno, je tu MTF, NEX a NX, ale ani jeden systém nie je tam, kde by mali byť. NEXu a NX chýbajú objektívy ako soľ (najmä kompaktné pevné ohniská a svetelné zoomy). MTF má už pomerne dobré portfólio objektívov, ale senzormi za X100 zaostáva riadny kus. Keď teraz vidím možnosti senzora v X100, tak prestávam uvažovať o Panasonicu 20/1.7. Len vychytať tie fujimuchy.
 
Lama
2011-11-15 22:18:17
príspevok od: Jozef Peniak
neviem ci potrebuje este trenovat viac , pre mna je už teraz fotograf ako sa patrí
neprehanaj, neprehanaj, dobry su v Magnume/ VII photo / NoorImages atd
 
Lama
2011-11-15 22:27:03
príspevok od: Jozef Peniak
Matuš to vie, mám pocit že by to nafotil aj mobilom niekedy, má to v oku albeo skor v hlave?
toto Matus je vyborny, a ma to aj v oku a aj v hlave
 
M72
2011-11-16 08:00:11
príspevok od: Lama
ahoj, nie v kupelni, mam taku uuuuplne prtavu miestnost, kam sa mi zmesti opemus6, pod stolom mam 2 misky, vyvojka s prerusovacom a za chrbtom mam preplach a ustalovac. ale mam to rozlozene a do cca 10 minut som schopny zacat. Miestnost ma cca 1.20x0.7 m este tam mam policovy system na veci. Undergroundova tmava komora, ale ake obrazky z nej lezu , no take co mi robia radost samo No a potom este som zabudol, ked ustalim prenasam fotky do kupelne kde ich periem. Mam aj vyvolavaci tank od JOBA na 40x50, celkom fajn sa s tym robi, ale misky su miski , hlavne tie 90-60-90.
Predtym som robil v kuchyni, ked sme byvali v podnajme. Preco kuchyna? kupil som cierne folie a jednoducho nimi zatemnil miestnost a mal paradny stol a vela miesta na vyvolavanie, do kupelne sa mi nechcelo tlacit. To bolo pohodlne. Ale stale som musel rozkladat a skladat zvacsovak atd, kopec roboty. A po druhe pamatam sa na detstvo a otec robil fotky tiez v kuchyni a pocuval pri tom slobodnu europu a hlas ameriky. A obcas som mu vyvolaval fotky. To bolo velmi faaaajn.
Vdaka za odpoved. Ja skenujem v kuchyni a som rozlozeny tak do desat minut. Nemam a nemozem nechat veci vonku volne polozene v byte. Mam dve male dcerky. Tie by mi to rozobrali.
 
Fatty
2011-11-16 10:42:40
príspevok od: Fatty
niečo sa rysuje s výmennou optikou aj u Fujiho:
http://www.43rumors.com/first-leak-of-the-fuji-x-interchangeable-mirrorless-camera-no-m43-mount/
pustíš mi potom X100ku za 400?
 
immortal20
2011-11-17 06:47:24
ja by som chcel aby nový Canon G13 mal MF na objektíve
nechce sa mi všade brať zrkadlo a premýšľam, že by som aj vymenil zrkadlovku za niečo oveľa menšie ...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-06 12:13:56
Asi nás Fujifilm vyslyšal



http://jozefpeniak.blogspot.com/2012/01/fujifilm-x-pro1-mirrorless-camera.html
 
oksyd
2012-01-06 15:12:53
príspevok od: Jozef Peniak
Asi nás Fujifilm vyslyšal



http://jozefpeniak.blogspot.com/2012/01/fujifilm-x-pro1-mirrorless-camera.html
Ja by som asi nemenil x100ku. Tato nova x pro1 bude vacsia ale hlavne som cakal nejaky poriadny sirokac a nie 18mm na apsc.
Dnes ma nastvala moja x100 ked som ostril na psa (cierna hlava a oci) tak stale ostril za neho na les. Mal som take nervy ze som ho skoro hodil o zem. Pritom som mal cely ten stvorcek na psovi zaostril na hovno.
Mali by uz niekto urobit lacnu M9nu.
 
zajo79
2012-01-06 15:28:12
príspevok od: oksyd
Ja by som asi nemenil x100ku. Tato nova x pro1 bude vacsia ale hlavne som cakal nejaky poriadny sirokac a nie 18mm na apsc.
Dnes ma nastvala moja x100 ked som ostril na psa (cierna hlava a oci) tak stale ostril za neho na les. Mal som take nervy ze som ho skoro hodil o zem. Pritom som mal cely ten stvorcek na psovi zaostril na hovno.
Mali by uz niekto urobit lacnu M9nu.
to si ma nepotesil... dva tyzdne vyberam fotak, oly ep3, nex5n, alebo x100 .. a ty napises toto? ako jediny ma hladacik...bol moj favorit :/

chcem tak moc - nieco male s hladacikom? a aby to ostrilo ako ma, rychlo, a s nizkym sumom?
 
oksyd
2012-01-06 15:47:22
príspevok od: zajo79
to si ma nepotesil... dva tyzdne vyberam fotak, oly ep3, nex5n, alebo x100 .. a ty napises toto? ako jediny ma hladacik...bol moj favorit :/

chcem tak moc - nieco male s hladacikom? a aby to ostrilo ako ma, rychlo, a s nizkym sumom?
No tak neni to ako D700ka... Potrebuje dost velky kontrast aby zaostril hlavne v zhorsenych podmienkach. Ale aj mna toto prekvapilo, ostril som na kmen maleho stromu a zaberal asi 3/4 toho ostriaceho stvorceka a zaostril zanho na les. Ale zase som bol zvyknuty na bleskove a presne otrenie z D700ky.
Ja som nedrzal v ruke tie ostatne hracky ale mozem ti povedat ze x100ke nesiahaju ani po ko..t.
Sum na ISO 6400 takmer identicky ako D700 (v niektorych podmienkach sa mi zdal dokonca lepsi), hladacik (myslim ten opticky, ten elektronicky stoji za hovno), velkost a vaha (je fakt maly a nosim ho vo vrecku na bunde). To nema nikto iny.
Jedinou chybou toho pristroja je ze to neni dialkomer.
 
oksyd
2012-01-06 15:52:31
Este by som doplnil ze ked som ostril na ten kmen alebo na psa (oba malo kontrastne) tak z 10 foto zaostril jednu dobre. Vzdy zaostril ten kontrast vetvy a listia za nimi.
Dokonca som otstril zozadu na obojok psa. Zaberal spolu s telom psa (cierny pes, hnedy obojok) asi tiez 3/4 aj viac (takmer cely) ostriaceho stvorceka a zaostril na strom cca 5m za psom...
Inak to bolo vsetko na F2, na inych clonach som neskusal.
Dosiel som o jednu super fotku, ale je to dobry fotak, nasiel som viac prednosti ako nedostatkov.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-06 17:14:14
príspevok od: oksyd
Este by som doplnil ze ked som ostril na ten kmen alebo na psa (oba malo kontrastne) tak z 10 foto zaostril jednu dobre. Vzdy zaostril ten kontrast vetvy a listia za nimi.
Dokonca som otstril zozadu na obojok psa. Zaberal spolu s telom psa (cierny pes, hnedy obojok) asi tiez 3/4 aj viac (takmer cely) ostriaceho stvorceka a zaostril na strom cca 5m za psom...
Inak to bolo vsetko na F2, na inych clonach som neskusal.
Dosiel som o jednu super fotku, ale je to dobry fotak, nasiel som viac prednosti ako nedostatkov.
ten AF si niekedy nepochopiteľne zablbne ked nemá kontrast a protisvetlo mu tiež vadí dosť. ale inaka ako píšeš
 
zajo79
2012-01-15 12:02:53
VIete mi prosim poradit, aky blesk ide na x100vku prosim?
 
PRINST
2012-01-15 19:43:25
príspevok od: zajo79
VIete mi prosim poradit, aky blesk ide na x100vku prosim?
Na FujiFinepix X 100 Vám budú pasovať originál externé blesky :

Fuji EF-20, resp. EF-42

bližšie o technických parametroch vrátane voliteľného príslušenstva je na stránke :

http://www.finepix-x100.com/cs/x100/technical-specification

a ešte na ttejto stránke :

http://www.fujixseries.com/

je veľa odkazov a informácií mimo iného i o Fuji Finepix X 100,

dúfam, že Vám to trochu pomôže.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-01-15 20:29:35
príspevok od: zajo79
VIete mi prosim poradit, aky blesk ide na x100vku prosim?
ja ked treba (1x za rok ) používam na nom blesky Canon v manuálnom režime s odrazom od strop zas to nie je taký problém vobec ako to vyzerá. Najčastejšie fotím aj tak bez blesku alebo len s tým interným..
 
formanka
2012-02-21 12:28:42
Dobry den, mily pan Peniak, som nadsena z X100, pozorne som nastudovala cely manual, aj som vsetky funkcie overila zatial len co pocasie mi dovolilo a vybehla som von, ocenila som v mrazoch hlavne ergonomicke ovladanie, pretoze mi prilisna miniaturizacia nevyhovuje a tento strojcek je akurat do zenskej rucky. Este by som vas rada popytala o radu, neviem nasadit predny kruzok na objektiv, asi sa zastavim u vas v ephoto. Zatial s pozdravom JLF
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-21 12:54:00
príspevok od: formanka
Dobry den, mily pan Peniak, som nadsena z X100, pozorne som nastudovala cely manual, aj som vsetky funkcie overila zatial len co pocasie mi dovolilo a vybehla som von, ocenila som v mrazoch hlavne ergonomicke ovladanie, pretoze mi prilisna miniaturizacia nevyhovuje a tento strojcek je akurat do zenskej rucky. Este by som vas rada popytala o radu, neviem nasadit predny kruzok na objektiv, asi sa zastavim u vas v ephoto. Zatial s pozdravom JLF
no to som rad, kludne sa zastavte, ono nasadzuje sa trošku ťažšie - asi ako všetky filtre.. , treba dat fotak na ležato objektívom hore, položiť jemne kružok na svoje miesto potočiť akoby ste odkrúcali (teda opačne ako ked zatahujete) až ked tak jemne podskočí tak ste práve našli nábeh závitu. Potom už treba len zakrútiť a je to
 
formanka
2012-03-27 12:51:06
Dobry den, pan Peniak, tak po dlhsom case som sa dostala k tomu aby som ako sa vravi naostro preverila techniku, nechala som vsetko na automatiku a tak posudte a poradte , co by ste nastavili vy inak, je tam niekolko chyb, ale tam kde to bolo kompozicne vyborne, mi zase nevesta skulila bokom alebo cerila zuby ako prisera. Treba este popisat, ze kostol Klarisky som videla a fotila prvy krat, vzdy ked som isla okolo, bol zamknuty ako nedobytny hrad. Takze az na poslednu chvilu som zistila, ze k obradu zapli reflektori, krore mi palili rovno do optiky, cervene oci a prepaly, tiene a tma, a navyse som ich tam nemohla rezirovat ... Mali sme so sebou este velky NIKON, tak ten to istil cez teleobjektiv. Ale naschval posielam len tento jeden "vzacny" zaber. Dakujem vopred za vas postreh a kritiku. Pekny den.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-03-27 13:03:25
príspevok od: formanka
Dobry den, pan Peniak, tak po dlhsom case som sa dostala k tomu aby som ako sa vravi naostro preverila techniku, nechala som vsetko na automatiku a tak posudte a poradte , co by ste nastavili vy inak, je tam niekolko chyb, ale tam kde to bolo kompozicne vyborne, mi zase nevesta skulila bokom alebo cerila zuby ako prisera. Treba este popisat, ze kostol Klarisky som videla a fotila prvy krat, vzdy ked som isla okolo, bol zamknuty ako nedobytny hrad. Takze az na poslednu chvilu som zistila, ze k obradu zapli reflektori, krore mi palili rovno do optiky, cervene oci a prepaly, tiene a tma, a navyse som ich tam nemohla rezirovat ... Mali sme so sebou este velky NIKON, tak ten to istil cez teleobjektiv. Ale naschval posielam len tento jeden "vzacny" zaber. Dakujem vopred za vas postreh a kritiku. Pekny den.
ˇťažko z webovej kompresie niečo súdiť je to štandardný záber reportážny a podla mňa je preto všetko v poriadku. Ja zásadne nefotím s bleskom, vy kludne môžete,- to je veľmi osobné, niekedy nie ej zlé odvážiť sa aj na protisvetlo bez blesku a pod. Vy ste bola v tej situácii za aparátom takže ťažko mi je sa k tomu viacej vyjadrovať, niekedy je to naozaj zložité..,

Ja niečo nafotím jedným spôsobom a potom zas iným, ťažko generalizovať zvlášť pri svadbe ke dje časový press , zásadné je aby fotky boli dobre použiteľné alebo rovno výborné
 
daislen
2013-01-22 10:41:24
niekde na českom portáli som čítal, že po roku používania sa na X100 začali lepiť lamely clony. má niekto podobnú skúsenosť?
 
brki
2013-06-21 09:36:35
prispejem svojou osobnou skúsenosťou: pozoroval som podobné neduhy s meraním expozície ako sa popisujú v článku. Teda silné a ťažko vysvetliteľné preexponovanie aj v málo kontrastnej scéne pri optimálnom rozptýlenom svetle (nemuselo byť ani protisvetlo). Nevedel som prísť na zákonitosť, kedy sa tak deje, niekedy nafotil sériu správne exponovaných snímok, potom odrazu všetko preexponoval, stalo sa, že aj podexponoval sériu (stále nastavené viaczónové meranie expozície, korekcia expozície 0). Šupol som to do servisu a vrátilo sa mi to s tým, že vymenili objektív...teraz exponuje tak, ako mu nakážem, skúšal som rôzne expozičné podmienky, vrátane protisvetla a silne kontrastnej scény....môj problém, o ktorom písal aj Jozef Peniak som čítal aj inde...že by problém v objektívoch ? Ináč som s ním maximálne spokojný, z hľadiska ergonómie i obrazového výstupu.
 
om1ci
2013-06-21 09:50:58
Môj postreh.
U mňa som toto, (preexponovanie) nikdy nespozoroval až do doby kým mi neodišla záklapka priehľadového hľadáčika, takže ak som prepol na elektronický videl som aj cez priehľadový a aj premietanie elektronického...zdvojeny obraz. Bolo to v záruke, v servise to spravili OK.
Ale od tej doby sa mi sem tam stane to čo popisuješ....
tak neviem, zase isť do servisu ?
problém že sa to stáva veľmi málo, napr. teraz asi mesiac už vôbec nie.
 
brki
2013-06-21 10:05:56
príspevok od: om1ci
Môj postreh.
U mňa som toto, (preexponovanie) nikdy nespozoroval až do doby kým mi neodišla záklapka priehľadového hľadáčika, takže ak som prepol na elektronický videl som aj cez priehľadový a aj premietanie elektronického...zdvojeny obraz. Bolo to v záruke, v servise to spravili OK.
Ale od tej doby sa mi sem tam stane to čo popisuješ....
tak neviem, zase isť do servisu ?
problém že sa to stáva veľmi málo, napr. teraz asi mesiac už vôbec nie.
mne sa to stávalo častejšie, dá sa povedať po niekoľkých desiatkach záberov a neskôr už bol problém niečo správne odfotiť, ale ako som pozoroval, tak som pozoroval, nejakú zákonitosť v závislosti od určitých svetelných podmienok, či nastavení expozičných režimov som neidentifikoval. Dokonca keď som to testoval pri rôznych podmienkach, skúsil som aj prioritu času, fotil som v niekoľkosekundových intervaloch pri konštantnom svetle a pri rôznej expozícii sa clona vôbec nezmenila. Výmena objektívu to vyriešila. Ešte že je ešte v záruke.
 
Dudko
2013-10-18 10:59:04
Dnes konečne vyšiel aj dlho očakávaný firmware v2.0 na X100:
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/finepix_x100/index.html
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia