Hore

Fujifilm X100s hľadá konkurenciu

S predošlým modelom Fujifilm X100 som nafotil viacero akcií a bol mojím obľúbeným fotoaparátom na každodenné fotografovanie môjho blízkeho okolia takmer dva roky. Dnes je tu nástupca tohto zaujímavého fotoaparátu s pomenovaním X100s. To malé písmenko "s" v názve znamená, že pôvodný retro krásavec prešiel malými zmenami, ktoré sú podľa môjho názoru odpoveďou na želania fotografov, ktorí vlastnia pôvodný model X100 a mali k nemu svoje výhrady.


Novinka je rovnako veľká ako jej predchodca.

Námietka k zaujatosti

Predtým, ako začnem čokoľvek písať by sa patrilo povedať, že som silne "X" pozitívny, a to najmä čo sa týka koncepcie všetkých Fujifilmov radu X (nie značky Fujifilm ako takej). Myslím tým klasické ovládanie, ktoré nás privádza späť k tradičným prístupom k fotografovaniu, preferencia manuálneho alebo poloautomatického režimu, kvalitné materiály predurčujúce fotoaparát  na niekoľkoročnú bezporuchovú službu. A excelentná obrazová kvalita, ktorú už beriem ako samozrejmosť. Preto ak sa vám bude zdať táto recenzia zaujatá, dávam vám za pravdu. Len berte tiež na vedomie, že sa snažím byť aj napriek silným sympatiám aj veľmi kritický. Verím, že zaváži aj skutočnosť, že mojimi rukami už prešlo príliš veľa fotoaparátov na to, aby som prehliadol nejaké negatívne vlastnosti...


Porovnanie veľkosti X100s bežného pokročilého kompaktu s malým senzorom.

Technické informácie:

  • 16.3 mil. pixelov APS-C X-Trans CMOS II snímač
  • EXR Processor II
  • Hybridný hľadáčik (optický/elektronický)
  • Vylepšená asistencia MF (focus peak highlight + Digital split image)
  • Objektív FUJINON 23mm F2
  • Inteligentný Hybridný AF
  • Štartovací čas len 0,5s (*4)
  • Oneskorenie spúšte 0,01s
  • Vysoko kontrastný LCD monitor 2,8 palcový (460K bodov)
  • Super Inteligentný blesk
  • Sekvenčné fotografovanie do 6.0 záberov/s. v plnom rozlíšení (max. 31 záberov)
  • Funkcia Focus Peak Highlight pre pohotové manuálne zaostrovanie
  • Full HD video (60fps / 30fps)

Fujinon 23mm F2

Základné pozitívum aj obmedzenie tohto prístroja je práve tento objektív s pevným, po prepočte 35mm ohniskom. Technicky mu niet čo vyčítať, je obrazovo aj konštrukčne zhodný s tým, ktorý bol v pôvodnej X100-vke. Pre tých, ktorí nečítali moju recenziu pôvodnej X100-vky v krátkosti zopakujem: má presne tie isté muchy, pri zaostrovaní na makro vzdialenosti je obraz difúzny - preto je potrebné priclonenie na F4-F5,6. V protisvetle (slnko v zábere) je badateľný pokles kontrastu a zaujímavé podanie reflexov v obraze. Kladným faktom je veľmi ostrý obraz už aj na F2, hoci pre dokonalé prekreslenie rohov nezaškodí priclonenie na F4, pri tejto hodnote už dostávate max. možnú ostrosť v ploche.

Vecných 35mm

35mm objektívu sa zvykne hovoriť aj základný širokáč alebo reportážne ohnisko a niečo na tom je. Podobne ako 50mm objektív aj 35mm objektív je ako ohnisko formálne pomerne nezaujímavý, reprodukuje vecne realitu okolo nás, aj keď v porovnaní s 50mm objektívom sa s 35-kou trošku zvýrazní akcia a prostredie, v ktorom fotíme. Z toho, čo som napísal vyplýva, že tí čo obľubujú formálne vlastnosti a okrasy ultraširokáčov (zdeformovaná, a preto zaujímavá perspektíva, vďaka tomu iný pohľad na svet ako ho nevidíme ľudskými očami) alebo jednoduchosť teleobjektívu (vypichnutý nejaký detail zo scény, malá hĺbka ostrosti) si v prípade pomerne "normálnej" 35-tky neprídu na svoje. Jednoducho s týmto ohniskom sa "ťažko varí z vody" alebo "opekňuje" skutočnosť, na tieto účely sú vhodné skôr teleobjektívy alebo ultraširokáče. 35mm sa hodí na fotografovanie ľudí, v interiéri aj exteriéri, akýchkoľvek zaujímavých situácií alebo detailov. Na to, aby bola fotka z 35mm objektívu úspešná, potrebujete mať zaujímavý obsah a vystihnutý moment a nielen dobrú kompozíciu, ostrosť či vhodne vyváženú bielu. Počas používania 35mm ohniska som si všimol jednu vec, že ak sa naučíte komponovať s 35mm objektívom, tak už s kompozíciou nebudete mať problém ani pri iných ohniskách. 35mm objektív vás núti ísť bližšie k tomu čo fotíte, takže ak sú to ľudia, je nutná istá dávka interakcie a kontaktu. Toľko moja malá rozprava o ohnisku 35mm :-)


 Praktickejšie usporiadané prepínače zaostrovania.

28mm adaptér - Fuji WCL-X100

Patrí sa spomenúť, že aktuálne máte možnosť na tento kompakt nasadiť 28mm WCL X100. Predsádka je veľmi kvalitná, drahá (cca 350,- Eur) aj pomerne ťažká, ale zato nijako nezhoršuje kvalitu obrazu, neznižuje svetelnosť. Mierne pridáva súdkovitosť, ktorú však koriguje buď automaticky rovno fotoaparát pri fotení do JPEG, alebo ju môžete jednoducho upraviť v RAW editore. Ak obľubujete širokých 28mm, môže sa vám táto informácia hodiť. OVF hľadáčik poskytuje reálne pokrytie celej scény aj pri 28mm ohnisku. Ešte by nám tak mohli urobiť 50 alebo 85mm predsádku, to by bolo...:-)

Zlepšenia pozorované v praxi v porovnaní s predošlým modelom

Viditeľné zlepšenie je v rýchlosti AF a hlavne v jeho spoľahlivosti. Zmenila sa aj minimálna zaostrovacia vzdialenosť (v normálnom režime AF), a pre blízke portréty a podobné námety nie je už potrebné aktivovať makro režim,  ako to bolo často nutné pri X100. Pri normálnej hladine osvetlenia fotoaparát ostrí rýchlo a spoľahlivo ako bežná zrkadlovka. Pri slabom osvetlení (napr. 1/30, F2 a  ISO 6400) je AF citeľne pomalší ako pri profesionálnych zrkadlovkách a najlepších objektívoch, no je akceptovateľný. Amatérskej zrkadlovke so seťákom typu 18-55mm sa rýchlosťou hravo vyrovná. Bleskové reakcie v mizernom svetle ako pri Nikone D3 a 24-70mm F2,8 G od neho ale nečakajte. Fungovaniu AF v slabom svetle dosť pomôže, ak si necháte nastavenú trošku väčšiu plochu AF bodu a vyberáte kontrastné hrany a zapnete prisvietenie.


Batéria je rovnaká ako v predošlom modeli a vydrží približne 300 záberov.

Bezproblémové SD karty

Rýchlosť zápisu na SD kartu sa tiež pekne zvýšila a fotoaparát nevyžaduje pre správne fungovanie nutne formát SD karty. No čo ma naozaj potešilo je rýchle „Q“ menu, ako aj nové štandardné menu. Pribudol počítač cyklov závierky, ako aj praktickejšie prehodené prepínače MF-AF-C a AF-S. Krajné polohy sú najčastejšie používané AF-S a MF. Bola pridaná nová funkcia multiexpozície, ako aj overené simulácie filmov. Výber AF bodu je po novom možný pomocou jednej ruky len multifunkčným voličom a nie je potrebné hľadať už tlačidlo AF naľavo od displeja.


 Fujifilm X100s nemá s vysokým ISO najmenší problém.

Nájdime slabiny

Pokiaľ sme zvyknutí, že lepšia súčasná zrkadlovka vydrží niekoľko tisícok záberov, pripravte sa na to, že X100s to bude niekoľko stoviek. Pri tomto type prístroja to myslím postačí. Ak chcete X100s používať na komerčné účely ako ja, určite si zakúpte dve alebo tri rezervné batérie. Druhou slabinou je fungovanie AF, ktorý sa v mizernom svetle dosť spomalí. AF nemá problém vo večernom svetle alebo v tieni, či bežne osvetlenom interiéri. Problémy sú v naozaj tmavých miestnostiach alebo exteriéroch, keď ste nútení nastaviť ISO 6400 a dlhšie časy. Na záver odseku dodávam, že AF pri X100s je rýchlejší ako pri X-Pro1. Toto sú jediné dve negatíva, ktoré stoja za reč.


Jedným pohľadom na hornú stranu prístroja skontrolujete základné expozičné nastavenia.

Obrazová kvalita - porovnanie s pôvodnou X100

Podobne ako pri staršej X100, nemusíme obraz nejako zvlášť riešiť, pretože patrí medzi to najlepšie, čo môžeme z APS-C senzoru dostať, a to najmä na vysokom ISO. Objektív je dostatočne kvalitný, obraz je ostrý, má len jemnú súdkovitosť. Vinetácia je v norme, úplne zmizne po priclonení na F4. Nové X-Trans CMOS senzory najskôr Adobe Lightroom nezvládal úplne bezproblémovo. Spracovanie RAW v Lightroome 4.4 je už chvalabohu dostatočne detailné a kvalitné. JPEG priamo z fotoaparátu má pre mňa príjemnejšiu celkovú tonalitu a o chlp lepšie podané najdrobnejšie detaily ako neupravený surový RAW výstup. Redukciu šumu odporúčam nastaviť pri fotení do JPEG na hodnotu -2, inak sa o tie jemnejšie detaily pripravíte. Automatické vyváženie bielej funguje výborne.

S obrazom z pôvodnej X100 vedel Lightroom pracovať ešte lepšie, najmä čo sa týka detailov a tiež aj obraz bol kontrastnejší. Pri novinke je už potrebné trochu pohýbať posuvníkmi, aby bol obraz dostatočne kontrastný a v obraze bolo dosť čiernej či bielej. Hoci sa mi páči (subjektívne podaním) viacej surový obrazový výstup RAW z X100, z technického hľadiska má X100s o niečo lepší dynamický rozsah a trochu vyššie reálne rozlíšenie, a tiež menší šum na ISO 3200 a viacej. (Je to niečo podobné, ak fotíte Nikonom a upravujete obraz z D700 a D800, pričom výstup z D800 sa vám zdá bez úprav málo kontrastný).

Možnosti do budúcna?

Nechcem príliš vymýšľať, ale umiestniť do tela X100 Full Frame senzor by mohlo byť ďalšou cestou, ako vylepšiť obraz a zážitok z obrazovej kvality a dotiahnutého hybridného hľadáčika. Pravdepodobne by to ovplyvnilo cenu a aj celkové rozmery prístroja. Prípadne predstaviť CSC fotoaparát s Full Frame senzorom v štýle a funkcionalite X-Pro1, to by bolo niečo...


Streetfoto je disciplína pre X100s ako vyšitá.

Plusy a mínusy

+ rovnaká veľkosť a koncepcia ako pri overenej X100 s hybridným hľadáčikom
+ rýchlejšie operácie, celková odozva, zanedbateľné oneskorenie spúšte
+ pre zaostrenie na bližšie predmety nie je už nutné zapínať makro režim
+ lepšie fungujúci MF a asistenčné režimy displeja pri MF
+ zlepšený AF, presnejší, rýchlejší pri dostatočnom osvetlení, lepšie prepínanie AF bodu
+ zabudovaný ND filter
+ prehľadné Q menu
+ výborné výsledky na vysoké citlivosti ISO, najlepšie spomedzi APS-C fotoaparátov
+ vysoký dynamický rozsah
+ rozumné rozlíšenie 16 Mpx
+ tuhší chod niektorých ovládačov (hlavne EV korekcia) zamedzuje sa náhodnému pretočeniu
+ bezproblémové fungovanie SD kariet (predošlý model vyžadoval formátovanie a pod.)
+ žiadne cvakanie/štrkotanie clony v objektíve počas náhľadu scény
+ počítadlo cyklov závierky
+ vzhľadom ku kvalite prevedenia a funkcionalite priateľská cena

- pomalý AF vo veľmi slabom svetle
- paralaxa spôsobuje, že zaostrenie na blízke predmety nie je vždy príliš spoľahlivé
- priemerná výdrž batérie
- objektív nie je super ostrý na F2, je „iba“ ostrý


Ovládacie prvky sú takmer rovnaké, výber AF bodu je po novom jednoduchší.

Hľadáme konkurenciu

Síce priamu konkurenciu nenájdem, ale aspoň sa o to pokúsim. Hoci obraz nemôžeme úplne prirovnať k výstupom z plnoformátovej Leicy alebo Sony RX1, nemá k nim obrazovo ďaleko. Fujifilm X100s je niekoľkonásobne lacnejší a tiež podstatne ľahšie ovládateľný s rýchlejším AF a odlišnou koncepciou. Väčšia DOF je pri APS-C v porovnaní s FF často výhodou. Konkurenciu s APS-C senzorom k novej X100s prakticky nenájdeme, pretože všetko sú to CSC prístroje a nie kompakty s pevným ohniskom, sú to stroje, na ktorých sa dá meniť objektív a nemajú hľadáčiky a ani taký detailný obraz na vysoké ISO.


Rozdiel očividne nie je len v malom červenom „s“.

Záver

Ako vidíte vyššie, počas skúšania novej X100s som veľa negatív nenašiel. Ak ste mali radi pôvodnú X100, nová X100s vás poteší každou jednou funkčnou zmenou. Hoci v týchto chvíľach mám možnosť fotiť aj s X-Pro1 alebo X-E1, musím povedať, že X100s je najlepšie navrhnutý a fungujúci fotoaparát od Fujifilmu v čase písania tejto recenzie. Je rýchly, s ergonomickým ovládaním, dotiahnutým menu a perfektným materiálovým spracovaním. Za zlomok ceny Leica aparátov si môžete dovoliť reálne fungujúci hľadáčikový prístroj s rýchlym AF a excelentným obrazovým výstupom. Fujifilm X100s je jednoducho navrhnutý pre fotografov. Nie ste už nútení pozerať sa do malého EVF hľadáčiku, v ktorom je niečo ako mini TV a tiež nie ste nútení fotiť s napriahnutými rukami ako pri ostatných kompaktoch či CSC prístrojoch, keď fotíte cez displej...


Fujifilm X100s je asi najlepším kompaktom s priehľadovým hľadáčikom. Je interpretáciou toho najlepšieho z filmovej éry v digitálnom 21. storočí a ako taký si od nás zaslúži ocenenie Top redakcie ePhoto.sk.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
JohnNewton
2013-07-22 06:49:04
Len taká drobnosť, žiadna súčasná DSLR bez battery gripu nenaeexponuje niekoľko tisíc záberov, iba niekoľko stoviek, z mojej skúsenosti tak okolo 1000. Pri včerajšom fotografovaní z F-XE1 to bolo na 1 bat. 420 RAF, so sklom 55-200 so zapnutým kontinuálnym IS.
 
piggee
2013-07-22 06:55:29
Urcite ako obrovske minus treba spomenut to menu, co ma fuji vo svojich pristrojoch... nieco horsie som snad nevidel...
 
JohnNewton
2013-07-22 07:14:55
príspevok od: piggee
Urcite ako obrovske minus treba spomenut to menu, co ma fuji vo svojich pristrojoch... nieco horsie som snad nevidel...
No akekoľvek menu a jeho ituitívnosť je dana aj úžívateľom a niečim čo ja volám osobným firmwarom. Veľmi dobre to je viditeľné pri mobiloch. Pre mňa bola nestráviteľná Nokia, u fotoaparátov Canon. Čo sa týka Q menu u Fuji , ten my sadol dokonale a je hodnotený aj odborníkmi veľmi vysoko. Detto napr. Andoid je pre mńa skvelý, niekomu ale nemusí pasovaľ vôbec.
 
bobo222
2013-07-22 07:50:50
Bolo by zaujímavé porovnanie s novým Ricohom GR s APS-C čipom bez low pass filtra. Podľa prvých testov priamemu konkurentovi Nikonu pekne na prdel, a to aj cenovo...
Je to síce 28mm, ale aj tak....
P.S. Inak vidno, že X100 je srcovka pána Peniaka. Koniec koncov je dôvod, že?
 
JohnNewton
2013-07-22 08:08:39
príspevok od: bobo222
Bolo by zaujímavé porovnanie s novým Ricohom GR s APS-C čipom bez low pass filtra. Podľa prvých testov priamemu konkurentovi Nikonu pekne na prdel, a to aj cenovo...
Je to síce 28mm, ale aj tak....
P.S. Inak vidno, že X100 je srcovka pána Peniaka. Koniec koncov je dôvod, že?
V www.dpreview.com si ich môžeš porovnať priamo medzi sebou
 
bobo222
2013-07-22 08:25:19
príspevok od: JohnNewton
V www.dpreview.com si ich môžeš porovnať priamo medzi sebou
ale iste, ale ja rád čítam SK+CZ recenzie.
 
sharkyyy
2013-07-22 09:13:55
Skvele!!!
 
Leopold
2013-07-22 10:02:51
Už dlho som nečítal takú, so zanietením a priam láskou napísanú recenziu na niečo, čo je pre iného iba vec na občassné použitie, normálne som ti všetko uveril. A ešte, v ruke krásnej modelky... tak neuver ! Fajn !
 
PrakticaL
2013-07-22 10:03:07
šikovná mašinka
 
bajaja
2013-07-22 10:19:26
Pri portretoch by to chcelo namazat objektiv nejakou vazelinou. K pleti modelky je nemilosrdny.
 
lu_boss
2013-07-22 10:23:55
Je to prepracovany fotak.
Velmi dobre ma zmaknute napriklad rucne ostrenie. Paci sa mi funkcia troch roznych spracovani snimkov z jedneho zaberu (emulacia Velvie, Provie a CB verzia napriklad) ...
A podla mna, ostrost na F2 je perfektna
 
MarosB
2013-07-22 10:27:12
Super recenzia

neda mi nespomenut tie dva prsty pri modelke na kraji odrazky
 
bobo222
2013-07-22 12:16:41
príspevok od: MarosB
Super recenzia

neda mi nespomenut tie dva prsty pri modelke na kraji odrazky
Normálne som musel hľadať, ale našiel som!!!!
 
stancok
2013-07-22 12:43:00
akoze konkurencia nie je? a co nikon coolpix A?(aps-c kompakt+ pevne sklo)skoro presne to iste.. a aj ked je o malinko lacnejsi od 100s ,kazdopadne jednoznacne suhlas s ocenenim top u fuji.
 
marcus_labeo
2013-07-22 13:35:10
príspevok od: stancok
akoze konkurencia nie je? a co nikon coolpix A?(aps-c kompakt+ pevne sklo)skoro presne to iste.. a aj ked je o malinko lacnejsi od 100s ,kazdopadne jednoznacne suhlas s ocenenim top u fuji.
No tej konkurencie je viacej, ak riešime APCS kompakt s pevným ohniskom: Nikon Coolpix A, Ricoh GR, Sigma DP1 Merill, Leica X2. Ak ale hľadáme APSC kompakt s pevným ohniskom a hľadáčikom, X100 je jediná.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-07-22 13:43:34
príspevok od: stancok
akoze konkurencia nie je? a co nikon coolpix A?(aps-c kompakt+ pevne sklo)skoro presne to iste.. a aj ked je o malinko lacnejsi od 100s ,kazdopadne jednoznacne suhlas s ocenenim top u fuji.
X100s sa zbavila detskych chorob X100, NIkon Coolpix ako prvy nimi zatial trpi. Uvidime co jeho nastupca.
 
piggee
2013-07-22 16:36:38
príspevok od: JohnNewton
No akekoľvek menu a jeho ituitívnosť je dana aj úžívateľom a niečim čo ja volám osobným firmwarom. Veľmi dobre to je viditeľné pri mobiloch. Pre mňa bola nestráviteľná Nokia, u fotoaparátov Canon. Čo sa týka Q menu u Fuji , ten my sadol dokonale a je hodnotený aj odborníkmi veľmi vysoko. Detto napr. Andoid je pre mńa skvelý, niekomu ale nemusí pasovaľ vôbec.
ja osobne primarne fotim na canon a okrem toho mam aj jedneho nikona, ale na toto fuji menu si nezvyknem ani keby to dostalo hodnotenie od papeza...
 
JohnNewton
2013-07-22 19:33:53
príspevok od: piggee
ja osobne primarne fotim na canon a okrem toho mam aj jedneho nikona, ale na toto fuji menu si nezvyknem ani keby to dostalo hodnotenie od papeza...
Netreba si robiť v týchto veciach násilie Kedysi som sa vybral kúpiť Sony 727, pár minút v ruke a a z obchodu som odišiel s Olympusom 5050.
 
Rastislav
2013-07-22 21:03:12
http://www.pentaxforums.com/reviews/fuji-x100s-review/introduction.html
 
Martin Školiak
2013-07-22 22:23:15
Páči sa mi tento vzhľadovo retro foťáčik. Nemal som ho v rukách ale ovládanie vychádza zo starých foťákov. Vyzerá funkčný a jednoduchý. Fuji je jedna z mála firiem ktoré ešte počúvajú názory fotografov.
 
stancok
2013-07-23 16:23:42
hej ale ked chcete zoomovat tak to je naprd s pevnym sklom mozte fotit len konstantnu a danu vzdialenost, aj z tohto dovodu je lepsie aj za cenu celkovej vyssej ceny ist radsej do csc a mat aj pevne sklo s dobrou svetelnostou aj zoom univerzal objektiv na prirodu a exteriery a cenovo to az o tolko viac nevyjde ked by som siel do x-m1 prip do nex6 (prip nex3N aj ked bez hladacika) pri cene cca 370 za zaklad set, nema moc tento fuji aps-c kompakt za tu hororovu cenu opodstatnenie a okrem toho co som pocul aj fuji chysta lowendove csc nieco podobne ako ma sony 3N , tusim x-a1 tiez s aps-c senzorom (aj ked nie presne tym co maju vyssie rady) tiez tipujem cenu okolo 400e za zaklad set
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-07-23 16:37:15
príspevok od: stancok
hej ale ked chcete zoomovat tak to je naprd s pevnym sklom mozte fotit len konstantnu a danu vzdialenost, aj z tohto dovodu je lepsie aj za cenu celkovej vyssej ceny ist radsej do csc a mat aj pevne sklo s dobrou svetelnostou aj zoom univerzal objektiv na prirodu a exteriery a cenovo to az o tolko viac nevyjde ked by som siel do x-m1 prip do nex6 (prip nex3N aj ked bez hladacika) pri cene cca 370 za zaklad set, nema moc tento fuji aps-c kompakt za tu hororovu cenu opodstatnenie a okrem toho co som pocul aj fuji chysta lowendove csc nieco podobne ako ma sony 3N , tusim x-a1 tiez s aps-c senzorom (aj ked nie presne tym co maju vyssie rady) tiez tipujem cenu okolo 400e za zaklad set
Toto nikdy nemal byt univerzalny fotak. Je to specialitka, ktora ma svoje opodstatnenie pre urcitu skupinu fotografov. Keby ho nevyrobili, bola by to skoda. Ako fotograf mas na vyber. A tebe vyhovuje nieco ine. Takze naprd to nie je, a aj cena je v pohode, len to nie je to co chces ty.
 
stancok
2013-07-23 16:40:23
tak hej, pravda, je to skor ako by som to nazval..tzv "chutovka" fotak urcena skor na specialne ucely..
 
lu_boss
2013-07-23 16:43:13
príspevok od: stancok
tak hej, pravda, je to skor ako by som to nazval..tzv "chutovka" fotak urcena skor na specialne ucely..
Ani nie... Je to pevna 35-ka s vybornou svetelnostou. Dost univerzalna kombinacia.
Co neodzumujes, odkracas
Ale naroky na pristroj si urcuje kazdy sam.
 
JohnNewton
2013-07-23 16:52:23
príspevok od: stancok
tak hej, pravda, je to skor ako by som to nazval..tzv "chutovka" fotak urcena skor na specialne ucely..
Minulý rok priateľova dcera absolvovala s kamošmi trek cez USA s F X 10. Boli tam ešte nejaké zrkadlovky N 300 a ešte čosi iné. Tlačili sme z toho foto A4 a A3 + dokonca aj A2. Z toho čo som mal možnosť vidieť boli jej fotografie najlepšie. Tým chcem len povedať, že takýto fotoaparát ako F X100s môže byť dobrou voľbou aj na takéto účely.
Pevné sklo je samozrejme aj pre mňa značným obmedzením a vyhýbam sa mu ako sa dá, ale niekto to má v obľube.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-07-26 20:54:48
príspevok od: stancok
hej ale ked chcete zoomovat tak to je naprd s pevnym sklom mozte fotit len konstantnu a danu vzdialenost, aj z tohto dovodu je lepsie aj za cenu celkovej vyssej ceny ist radsej do csc a mat aj pevne sklo s dobrou svetelnostou aj zoom univerzal objektiv na prirodu a exteriery a cenovo to az o tolko viac nevyjde ked by som siel do x-m1 prip do nex6 (prip nex3N aj ked bez hladacika) pri cene cca 370 za zaklad set, nema moc tento fuji aps-c kompakt za tu hororovu cenu opodstatnenie a okrem toho co som pocul aj fuji chysta lowendove csc nieco podobne ako ma sony 3N , tusim x-a1 tiez s aps-c senzorom (aj ked nie presne tym co maju vyssie rady) tiez tipujem cenu okolo 400e za zaklad set
Napoludnie sa bez hladacika skvelo foti najma v Chorvatsku musis porovnavat porovnatelne, X100s je high end kompakt so vsetkym co sa da do toho nacpat, a nie budgetove riesenie ako pises xm1je ten budget ako aj tie lacne nexy s pre mna hororovym ovladanim. Inak ta nex6 je fakt prvy nex ktory sa mi paci ergonomicky bohuzial som ho realne neskusil...
 
stancok
2013-07-27 02:29:36
príspevok od: Jozef Peniak
Napoludnie sa bez hladacika skvelo foti najma v Chorvatsku musis porovnavat porovnatelne, X100s je high end kompakt so vsetkym co sa da do toho nacpat, a nie budgetove riesenie ako pises xm1je ten budget ako aj tie lacne nexy s pre mna hororovym ovladanim. Inak ta nex6 je fakt prvy nex ktory sa mi paci ergonomicky bohuzial som ho realne neskusil...
mozno nevravim ze nie, ale pre mna kompakt s pevnym ohniskom bez zoomu nema vyznam ani ma neoslovuje a moze mat v sebe aj neviem aky "supercip".. a toboz uz nie za take hororove prachy, takze diki nemam zajem.. a porovnaval som porovnatelne, ved som vyssie v prispevku uviedol ako konkurenta nikon coolpix A ,tie csc som nebral a neuvadzal z hladiska porovnavania, kedze je to jasne ina kat. fotakov, ovladanie je otazka zvyku a casu ..je to tak ako Karol vyssie pisal, tento fotak je specialitka, nebude kazdemu vyhovovat (podobne ako aj nikon A a dalsi), kazdy ma na vyber, kazdemu vyhovuje nieco ine.. inak ten hladacik je fakt vecicka ktora sa zide za slnecneho pocasia,nielen pri mori..aj za to mi je zatial stale srdcu najblizsi ten nex6(aj ked nema naj obraz vystup-napr v porovnani s csc od fuji) no ma velmi dobre vyvazeny obraz vystup aj video ,ale uvidime.. ako to bude s objektivami ,s ich dostupnostou v buducnosti a s cenami.. je to u sony zrejme zial beh na dlhe trate(aspon to zatial tak vyzera)..
 
Neil
2013-07-27 14:18:52
príspevok od: stancok
mozno nevravim ze nie, ale pre mna kompakt s pevnym ohniskom bez zoomu nema vyznam ani ma neoslovuje a moze mat v sebe aj neviem aky "supercip".. a toboz uz nie za take hororove prachy, takze diki nemam zajem.. a porovnaval som porovnatelne, ved som vyssie v prispevku uviedol ako konkurenta nikon coolpix A ,tie csc som nebral a neuvadzal z hladiska porovnavania, kedze je to jasne ina kat. fotakov, ovladanie je otazka zvyku a casu ..je to tak ako Karol vyssie pisal, tento fotak je specialitka, nebude kazdemu vyhovovat (podobne ako aj nikon A a dalsi), kazdy ma na vyber, kazdemu vyhovuje nieco ine.. inak ten hladacik je fakt vecicka ktora sa zide za slnecneho pocasia,nielen pri mori..aj za to mi je zatial stale srdcu najblizsi ten nex6(aj ked nema naj obraz vystup-napr v porovnani s csc od fuji) no ma velmi dobre vyvazeny obraz vystup aj video ,ale uvidime.. ako to bude s objektivami ,s ich dostupnostou v buducnosti a s cenami.. je to u sony zrejme zial beh na dlhe trate(aspon to zatial tak vyzera)..
ten fotak si treba vyskusat.. clovek si k nemu vytvori priam vztah inak co sa toho zoomavania tyka, jasne, ze s nim nepojdem fotit bociana na komine domu na konci ulice..ale kolko spickovych svetovych fotografov fotilo a foti skoro vyhradne na 35mm, dokument, street, report..myslim, ze zaklad je naucit sa dobre fotit na jedno ohnisko a nespekulovat..
 
Milmon
2013-07-29 13:19:07
Este jedno z mnoha porovnani http://www.megapixel.cz/porovnani-nikon-d800-vs-fuji-x100s
 
JohnNewton
2013-07-29 20:38:11
príspevok od: Milmon
Este jedno z mnoha porovnani http://www.megapixel.cz/porovnani-nikon-d800-vs-fuji-x100s
Ja som čakal viacej od toho pevného skla, na clone 2 je to v rohoch celkom blato.
 
Darkness
2013-09-04 17:34:06
ja už som si ho objednal aj s 28mm predsádkou aj slnečnú clonou- puzdro 1570 euri fuč, vôbec nieje dostupný na centrálnych skladoch tak čakám
 
anton julény
2013-10-14 21:23:23
v ostatnom čase pribudlo veľa chvál na tento fotoaparát. ja som si kúpil miesto 35mm objektívu a môžem povedať, že je výsledok predčil očakávania. je tu však pár ale, na ktoré nikto neupozornil alebo neriešil:
-pribudol na stole ďalší usb kábel,
-import fotografií cez finepix studio nie práve priateľský, v LR je síce bez problémov, ale vymazané fotografie (ak sa z aparátu nevymažú) znovu importuje,
-usb kábel je relatívne krátky, ak som použil dlhší, tak sa prenos po čase zastavil (pri použití toho kratšieho to ide bez problémov)
-puzdro som vymenil za gariz half case (statívový závit je umiestnený tak, aby sa dala otvoriť šachta s baterkou),
-na pripojenie cez usb som dal zväčšiť príslušný otvor na puzdre (ináč ho treba dávať dole)

v priamom porovnaní s canonom, vyzerajú obrázky lepšie. ale tam kde končí film, tam začína x100s, a kde končí x100s (iso a af), tam začína zrkadlovka. vybral som tri skoro rovnaké..

 
Hanigal
2013-10-15 12:08:17
príspevok od: anton julény
v ostatnom čase pribudlo veľa chvál na tento fotoaparát. ja som si kúpil miesto 35mm objektívu a môžem povedať, že je výsledok predčil očakávania. je tu však pár ale, na ktoré nikto neupozornil alebo neriešil:
-pribudol na stole ďalší usb kábel,
-import fotografií cez finepix studio nie práve priateľský, v LR je síce bez problémov, ale vymazané fotografie (ak sa z aparátu nevymažú) znovu importuje,
-usb kábel je relatívne krátky, ak som použil dlhší, tak sa prenos po čase zastavil (pri použití toho kratšieho to ide bez problémov)
-puzdro som vymenil za gariz half case (statívový závit je umiestnený tak, aby sa dala otvoriť šachta s baterkou),
-na pripojenie cez usb som dal zväčšiť príslušný otvor na puzdre (ináč ho treba dávať dole)

v priamom porovnaní s canonom, vyzerajú obrázky lepšie. ale tam kde končí film, tam začína x100s, a kde končí x100s (iso a af), tam začína zrkadlovka. vybral som tri skoro rovnaké..

Zdravím, aj ja som si ho kúpil - neodolal som. A na rozdiel od iných mi trošku dlhšie trval prechod zo zrkadlovky na tento foťák. K tvojim "ale" by som pripojil aj moje "ale" a možno niekto mi aj na niektoré "ťažkosti" poradí, a niektoré som si časom vyriešil sám. Takže k mojim "ale":
1. môj pentax k10 má úžasné držanie v porovnaní s týmto foťákom. V ruke sa mi nedržal dobre - neisto - nevedel som, kam dať palec - vyriešil som to "palcovým gripom" , ktorý sa pipája na sánky od blesku - super vec - odporúčam, a to asi nielen na x100s.
2. ukladanie foťiek. Všetky fotky sa mi ukladajú pod ten istý adresár. Px K10 každý deň iný adresár. Takto mám v jednom adresári aj fotky z 4 dní. Ak vie niekto ako to riešiť - prosím pomôžte.
3. ak si prezerám fotky vo foťáku cez kábel - nedajú sa otočiť (jpeg) fotky - až po stiahnutí do kompu. Ak chcem si stiahnúť RAW do LR 4ky tak si neviem poriadne vybrať, ktoré fotky, lebo náhľad sa mi umožní, len v rozsahu malej fotky. Tak to riešim tak, že buď podľa JPEGov triedim (fotím jpeg + rax) alebo stiahnem všetky RAW - niekedy aj 15 minút sťahuje, a v počítači triedim.
4. Kúpené kožené púzdro je nepraktické - neodporúčam veľmo. Ja síce mám verziu pre x100, čiže nemá dole otvor na batérku a na na pc pripojenie - musím ho stále "vyzliekať", ale čo je horšie - je tam ťažký prístup k clonovému krúžku. Na to sa doteraz tiež nikto nesťažoval, ale mne to dosť vadí. Dokonca som zvažovať kúpu púzdro JB,ktoré odporú Ken Rockwell. Ale predávajú ho len v USA a doručenie 14 eur. Ak by niekto vedel o možnosti jeho kúpenia v EU alebo free shiping, tak nech mi dá vedieť prosím. Potom by som aj nejakému ortodošnému retrofanatikovi predal krásne kožené originálne fuji púzdro . Okrem toho ja moju x100s používam s filtrom a clonou a tým pádom sa mi v šuflíku váľa vrchný diel púzdra.
Asi toľkoto - teším sa na konštruktívne reakcie na moje pripomienky a nejaké vaše rady k x100s.
 
JohnNewton
2013-10-15 15:48:50
príspevok od: Hanigal
Zdravím, aj ja som si ho kúpil - neodolal som. A na rozdiel od iných mi trošku dlhšie trval prechod zo zrkadlovky na tento foťák. K tvojim "ale" by som pripojil aj moje "ale" a možno niekto mi aj na niektoré "ťažkosti" poradí, a niektoré som si časom vyriešil sám. Takže k mojim "ale":
1. môj pentax k10 má úžasné držanie v porovnaní s týmto foťákom. V ruke sa mi nedržal dobre - neisto - nevedel som, kam dať palec - vyriešil som to "palcovým gripom" , ktorý sa pipája na sánky od blesku - super vec - odporúčam, a to asi nielen na x100s.
2. ukladanie foťiek. Všetky fotky sa mi ukladajú pod ten istý adresár. Px K10 každý deň iný adresár. Takto mám v jednom adresári aj fotky z 4 dní. Ak vie niekto ako to riešiť - prosím pomôžte.
3. ak si prezerám fotky vo foťáku cez kábel - nedajú sa otočiť (jpeg) fotky - až po stiahnutí do kompu. Ak chcem si stiahnúť RAW do LR 4ky tak si neviem poriadne vybrať, ktoré fotky, lebo náhľad sa mi umožní, len v rozsahu malej fotky. Tak to riešim tak, že buď podľa JPEGov triedim (fotím jpeg + rax) alebo stiahnem všetky RAW - niekedy aj 15 minút sťahuje, a v počítači triedim.
4. Kúpené kožené púzdro je nepraktické - neodporúčam veľmo. Ja síce mám verziu pre x100, čiže nemá dole otvor na batérku a na na pc pripojenie - musím ho stále "vyzliekať", ale čo je horšie - je tam ťažký prístup k clonovému krúžku. Na to sa doteraz tiež nikto nesťažoval, ale mne to dosť vadí. Dokonca som zvažovať kúpu púzdro JB,ktoré odporú Ken Rockwell. Ale predávajú ho len v USA a doručenie 14 eur. Ak by niekto vedel o možnosti jeho kúpenia v EU alebo free shiping, tak nech mi dá vedieť prosím. Potom by som aj nejakému ortodošnému retrofanatikovi predal krásne kožené originálne fuji púzdro . Okrem toho ja moju x100s používam s filtrom a clonou a tým pádom sa mi v šuflíku váľa vrchný diel púzdra.
Asi toľkoto - teším sa na konštruktívne reakcie na moje pripomienky a nejaké vaše rady k x100s.
Keby si bol mal kedysi Zenit s koženým púzdrom, už nikdy by ťa nenapadlo si kúpiť kožené púzdro
 
Hanigal
2013-10-15 17:43:54
príspevok od: JohnNewton
Keby si bol mal kedysi Zenit s koženým púzdrom, už nikdy by ťa nenapadlo si kúpiť kožené púzdro
A vieš, že ho otec mal (ten ZENIT) ... ale keďže som s ním nefotil, tak som sa nepoučil... Ináč - to púzdro dávajú v cene k foťáku - nekupoval som si ho osobitne ...
 
ozzie77
2013-11-05 20:40:55
neviete na koľko cyklov bola testovaná uzávierka na fuji x100s ?
 
Marcel Rebro
2013-11-05 20:50:07
príspevok od: ozzie77
neviete na koľko cyklov bola testovaná uzávierka na fuji x100s ?
Myslíš ročných? Tuším jar, leto, jeseň a zima ...
 
JohnNewton
2013-11-05 21:06:15
príspevok od: Marcel Rebro
Myslíš ročných? Tuším jar, leto, jeseň a zima ...
Si to nepochopil, jedná sa o tie ženské cykly .....
 
maraou
2013-11-06 08:36:27
príspevok od: ozzie77
neviete na koľko cyklov bola testovaná uzávierka na fuji x100s ?
Je tam centralni zaverka, tak o zivotnost bych strach nemel.
 
ozzie77
2013-11-07 12:08:30
maraou : ďakujem
 
sharkyyy
2013-11-15 09:46:42
skopirujem to aj tu:

http://www.rachelrufferblog.com/photography/fuji-x100s-ugly-noise-reduction-why-im-only-shooting-raw-now/

Pozor na novy X-Trans TM CMOS II . Celkovo fuji x-e2 (x100s) trpi vaznym problemom,
co sa tyka redukcie sumu. Pri vyssom ise, pri uplne vypnutej redukcii sumu (-2), do jpeg, hladi fotky ako zehlicka, su velmi nepouzitelne. Ak chcem fotit do raw, v lightroome maju tiene strasne fialovy nadych, okolo oci, cize opat nepouzitelne, bez velkych zasahov. Ludia su dost sklamani, najme fanuskovia, a znie to az ironicky.

Diskusia, fotky, su tu : http://www.dpreview.com/forums/thread/3573583
http://www.dpreview.com/forums/thread/3576161

Trpia tym iba senzory x-trans 2, cize x100s a x-e2. X-E1 takymi chybami netrpi.
Cize ako viaceri sa vyjadrili, ostavam pri x-e1, radsej pomalsi autofocus ako toto. Je mozne, ze si to fuji v novsom firmwari opravi. Druhy problem je vecou samozrejme lightroomu, ze ani najnovsia 5.3 verzia nevie spracovat sprvne fuji raw...

http://www.rachelrufferblog.com/photography/fuji-x100s-ugly-noise-reduction-why-im-only-shooting-raw-now/
 
JohnNewton
2013-11-15 15:00:04
príspevok od: sharkyyy
skopirujem to aj tu:

http://www.rachelrufferblog.com/photography/fuji-x100s-ugly-noise-reduction-why-im-only-shooting-raw-now/

Pozor na novy X-Trans TM CMOS II . Celkovo fuji x-e2 (x100s) trpi vaznym problemom,
co sa tyka redukcie sumu. Pri vyssom ise, pri uplne vypnutej redukcii sumu (-2), do jpeg, hladi fotky ako zehlicka, su velmi nepouzitelne. Ak chcem fotit do raw, v lightroome maju tiene strasne fialovy nadych, okolo oci, cize opat nepouzitelne, bez velkych zasahov. Ludia su dost sklamani, najme fanuskovia, a znie to az ironicky.

Diskusia, fotky, su tu : http://www.dpreview.com/forums/thread/3573583
http://www.dpreview.com/forums/thread/3576161

Trpia tym iba senzory x-trans 2, cize x100s a x-e2. X-E1 takymi chybami netrpi.
Cize ako viaceri sa vyjadrili, ostavam pri x-e1, radsej pomalsi autofocus ako toto. Je mozne, ze si to fuji v novsom firmwari opravi. Druhy problem je vecou samozrejme lightroomu, ze ani najnovsia 5.3 verzia nevie spracovat sprvne fuji raw...

http://www.rachelrufferblog.com/photography/fuji-x100s-ugly-noise-reduction-why-im-only-shooting-raw-now/
Počkáme si na seriózne testy, to že LR nepracuje s X trans, je neopodstatné a známe, nepracuje ani s Foveonom. Na fuji treba silkypix alebo C1. Čo je v Jpegu je jedno, 8 rokov som ho nepoužil.
 
maraou
2013-11-17 20:18:27
Nakonec jsem neodolal a mazel je doma... za uplynuly tyden jsem odfotil 3 akce a musim rict, ze jsem s nim velmi spokojeny... zminene problemy mi prijdou spis marginalni... Tenhle fotak me skutecne bavi.
 
sharkyyy
2013-11-18 10:04:56
Marginalne problemy? Ze fotak nie je pouzitelny pri foteni do jpeg pri ise od 3200( ze mam fotit do raw, nie je vysvetlenie).
Ano chcem fofit do raw a nemozem pouzit frekventovany program,ktory pouzivam roky LR (to je uz problem adobe- avsak diskriminuje tym fuji uzivatelov)...
 
Hanigal
2013-11-18 13:27:32
Zdravím,
nerozumiem téme - na fuji raw nemôžem použiť LR??? Včera som upravoval asi 5 fotiek fuji RAW (neviem presne akú pripomnu majú) v LR 4.4 a ide to. Neviem, či iný program ich spracúva lepšie, alebo "kde je pes zakopaný". Viac ma trápia pri fuji x100s tieto problémy:
1. Pri manuálnom nastavení ostrenia FUji x100s a použití tlačidla AF sa nedá meniť veľkosť zaostrovacieho rámčeka - poloha áno, ale veľko nie.
2. Fuji x100s neoddelľuje fotky v rámci jednotlivých dní do samostatných adresárov (starý dobrý pentax k10 to vie) - iba pri výmene batérky.
3. Pri zapojení foťáku cez kábel a prehliadaní fotiek, nespolupracuje dobre prehliadač - nedá sa obraciať fotky ani náhľady v rámci LR pri sťahovaní robiť. Riešim to tak, že som si dokúpil čítačku kariet a tam keď vložím kartu, tak sa to dá.
Ak mi niekto s týmito problémami poradí, budem mu veľmi vďačný. Nejde o nič, čo by bránilo foteniu ale pomohlo s fotením.
Hanigal
 
maraou
2013-11-18 19:19:30
príspevok od: sharkyyy
Marginalne problemy? Ze fotak nie je pouzitelny pri foteni do jpeg pri ise od 3200( ze mam fotit do raw, nie je vysvetlenie).
Ano chcem fofit do raw a nemozem pouzit frekventovany program,ktory pouzivam roky LR (to je uz problem adobe- avsak diskriminuje tym fuji uzivatelov)...
No nevim, na svych fotkach napr. 6400 ISO nic tak dramatickeho nepozoruji, jasne neni to jak ISO 200, ale zadna tragedie se nekona. jedine co, tak je mekci na f2,0. Nicmene trvam si na tom, ze do tisku A4 je to .jpg velmi pouzitelne, vetsi ani nedelam. Jestli ale chces, tak neni problem najit kombinaci, aby to nefungovalo na zadnem fotaku

PS mel sem i X-E1 a proti nemu je to slusny krok kupredu, hlavne ve sviznisti a pohotovosti... zpet bych nemenil.
 
kozakm
2013-11-18 19:38:19
príspevok od: sharkyyy
Marginalne problemy? Ze fotak nie je pouzitelny pri foteni do jpeg pri ise od 3200( ze mam fotit do raw, nie je vysvetlenie).
Ano chcem fofit do raw a nemozem pouzit frekventovany program,ktory pouzivam roky LR (to je uz problem adobe- avsak diskriminuje tym fuji uzivatelov)...
Ano, X-trans je trochu specifičtější na zpracování díky netradiční matrici, ale pokud vím, tak LR s tím už dlouho nemá problém. Alespoň já si ničeho takového nevšiml.
 
tonyfric
2013-11-19 18:57:11
Ja mam s x100 nafotenych cca 60000 zaberov. Vsetko komplet jpeg a takmer vsetko na plnom automate. Radsej sa sustredujem na to, co fotim, nez na to ako fotim. Fotit do rawu nema zmysel. Vysledky su lepsie iba pri pozerani na 200% zvacseni a aj to iba s lupou. Davam fotky z fuji x100 tlacit na 60x90 cm uplne bezne a vystupy su na nerozoznanie od mark iii, ktory povacsine sedi v brasni. Momentalne som v Keni, vyskytol sa po dvoch rokoch prvy problem. Asi sa mi podarilo zlomit nejaku pruzinu na spusti a on/off prepinanie je nefunkcne. Riesim to stalym zapnutim a dvojminutovym samovypnutim. Trochu zere baterky, ale mam ich 6 cize stale v pohode. Chyba mi sirsie ohnisko, cize vela teraz fotim mark iiikou a 20 mm pevnym sklom, ale stale je to na cca 50% Fujina. 40 stupnove teploty, vsadepritomny prach - to vsetko je bez problemov. Mam stale nasadeny uv filter cez vlastnorucne vyrobenu redukciu lebo ta originalna je na prd. Privela miesta zabera. Puzdro ziadne. Mam, ale zavadzia cize je uz dva roky v krabici. Prikladam foto mojej fujiny v rukach chlapika z kmena Morille z etipsko kenskej hranice v delte rieky Omo. Je to tusim zo vcera alebo este den dozadu. Chlapci sa celkom bavili. S fujinou treba fotit a neriesit blbosti. Ak chcete hodiny sediet za pocitacom, hrajte sa s rawom. Ja tu mam na mesiac iba ipad a vsetko funguje ako ma.
 
JohnNewton
2013-11-19 21:47:14
Sorry, to s tým "nefotením" do RAWu je ozaj nezmysel, ktorý by si nemal každému vnucovať.
 
Marcel Rebro
2013-11-19 22:07:27
príspevok od: tonyfric
Ja mam s x100 nafotenych cca 60000 zaberov. Vsetko komplet jpeg a takmer vsetko na plnom automate. Radsej sa sustredujem na to, co fotim, nez na to ako fotim. Fotit do rawu nema zmysel. Vysledky su lepsie iba pri pozerani na 200% zvacseni a aj to iba s lupou. Davam fotky z fuji x100 tlacit na 60x90 cm uplne bezne a vystupy su na nerozoznanie od mark iii, ktory povacsine sedi v brasni. Momentalne som v Keni, vyskytol sa po dvoch rokoch prvy problem. Asi sa mi podarilo zlomit nejaku pruzinu na spusti a on/off prepinanie je nefunkcne. Riesim to stalym zapnutim a dvojminutovym samovypnutim. Trochu zere baterky, ale mam ich 6 cize stale v pohode. Chyba mi sirsie ohnisko, cize vela teraz fotim mark iiikou a 20 mm pevnym sklom, ale stale je to na cca 50% Fujina. 40 stupnove teploty, vsadepritomny prach - to vsetko je bez problemov. Mam stale nasadeny uv filter cez vlastnorucne vyrobenu redukciu lebo ta originalna je na prd. Privela miesta zabera. Puzdro ziadne. Mam, ale zavadzia cize je uz dva roky v krabici. Prikladam foto mojej fujiny v rukach chlapika z kmena Morille z etipsko kenskej hranice v delte rieky Omo. Je to tusim zo vcera alebo este den dozadu. Chlapci sa celkom bavili. S fujinou treba fotit a neriesit blbosti. Ak chcete hodiny sediet za pocitacom, hrajte sa s rawom. Ja tu mam na mesiac iba ipad a vsetko funguje ako ma.
Nuz ... fotenie len a len do JPEG mi pride trochu hipsterske. Ak mas so sebou 6 ks aku, asi unesies aj 6 ks kariet (co ja viem - 32 gb). A potom si mozes dovolit fotit aj do JPEG aj do RAW. No a ked doma zistis, ze mas zaber, vhodny na 60x90, ktory automat nie uplne zvladol, tak ho "zachranis" z JPEGu.

Pripada mi to ako vypinat si airbagy, s tym ze mam ESP a som dobry vodic ....
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-11-20 08:15:11
V poslednom case sa kvalita fotiek vo formate JPG zlepsuje. Je to dane zlepsenim dynamickeho rozsahu snimaca a spracovanim obrazu. RAW bol donedavna nevyhnutnostou, aby sa dali zachranovat expozicne chyby. Je jasne, ze RAW ma stale viac moznosti, ale u dobreho fotaku nemusi byt JPG vobec zly. U Fujifilmu obzvlast. Najma monochromaticky rezim je vyborny. Je pomerne obtiazne z RAW vyvolat fotku tak, aby sa priblizila tomu, ako to urobi fotak.
Odporucam u takto dobreho fotaku so zaujimavymi profilmi fotit JPG+RAW. RAW ako poistku do buducna, alebo ked pri foteni nieco dokafrem. Meni sa moj vkus, menia sa moznosti postprocesingu a fotenie len do JPG moze byt kratkozrake. Mat negativ (RAW) je do buducna lepsie, nez mat len hotovu fotku (JPG).
 
lu_boss
2013-11-20 09:50:36
... je to kacirska myslienka, ale ja som tiez dospel k zaveru, ze RAW mi je pri tomto fotaku zbytocny, jpg co leze z fotaku je takmer dokonaly. Skusal som z raw konvertora pribaleneho k fotaku dostat pocitovo lepsi vysledok, ale nedokazal som to.
Vzhladom na rozsah dat RAW-u (cca 33 MB/ks, oproti 3-6 MB jpg) sa mi zda racionalnejsie nafotit scenu s +/- 1EV, teda hoci aj 3-4 x a potom horsie fotky jednoducho zmazat - je to fakt rychlejsie, nez piplat RAW.
Zaver - pokial nefotim nieco specialne, ja osobne raw vypinam.
 
Marcel Rebro
2013-11-20 10:11:40
príspevok od: lu_boss
... je to kacirska myslienka, ale ja som tiez dospel k zaveru, ze RAW mi je pri tomto fotaku zbytocny, jpg co leze z fotaku je takmer dokonaly. Skusal som z raw konvertora pribaleneho k fotaku dostat pocitovo lepsi vysledok, ale nedokazal som to.
Vzhladom na rozsah dat RAW-u (cca 33 MB/ks, oproti 3-6 MB jpg) sa mi zda racionalnejsie nafotit scenu s +/- 1EV, teda hoci aj 3-4 x a potom horsie fotky jednoducho zmazat - je to fakt rychlejsie, nez piplat RAW.
Zaver - pokial nefotim nieco specialne, ja osobne raw vypinam.
Su sceny (dokument / reportaz / street) pri ktorych som rad, ze stiham 1 expoziciu. Ja osobne mam 32 GB kartu. Fotim do JPEG+RAW. Vacsinou vystacim s JPEGmi. Ale "dobre" RAWy si odkladam na diskotekove pole. O rok / dva / tri / desat mozno dostanem napad ... a lahsie sa napaduje s RAWkom ako s JPEGom ... ale to vsetci vieme

Pre nazornost :
rok 2010
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/152058/nocna-hliadka/

rok 2013
http://1x.com/photo/362514/latest:user:65533
 
tonyfric
2013-11-20 10:16:33
Zalezi, kolko toho nafotite. Ak S Fujinou idete s rodinkou na vylet a irobite 30-40 fotiek a potom sa s nimi piplete dve tri hodiny v Lightroome, moze to mat pre vas zmysel. Ak nafotite denne 200-300 zaberov a v niektore dni kludne aj viac, fotit do rawu je nezmysel. Nespominam si, ze by som niekedy musel fotku z fujiny nejako upravoval. Automat na tomto stroji je najlepsi zo vsetkych sucasne vyrabanych fotoaparatov a s pomocou korekcie vzdy dosiahnem dokonale vysledky. Iba pri foteni makra priclonujem aspon na f4, inac nema zmysel do toho fotaku siahat. Je to reportazny fotak, nie krajinarsky. A pri reportazi je technicka kvalita a pixelova dokonalost nepodstatna. Podstatny je obsah a ten dosiahnem vtedy, ked svoj fotoaparat poznam a ked ho necham robit vsetky technicke rozhodnutia, na mne ostavaju len tie kreativne.
 
tomis.ales
2013-11-20 10:44:13
Tiez davam prednost na X100 Jpgu pred RAWom. JPG je fakt vyborny, ale takmer vzdy fotim aj simultanne do RAWu, len pre istotu.
 
maraou
2013-11-20 10:48:40
príspevok od: tonyfric
Zalezi, kolko toho nafotite. Ak S Fujinou idete s rodinkou na vylet a irobite 30-40 fotiek a potom sa s nimi piplete dve tri hodiny v Lightroome, moze to mat pre vas zmysel. Ak nafotite denne 200-300 zaberov a v niektore dni kludne aj viac, fotit do rawu je nezmysel. Nespominam si, ze by som niekedy musel fotku z fujiny nejako upravoval. Automat na tomto stroji je najlepsi zo vsetkych sucasne vyrabanych fotoaparatov a s pomocou korekcie vzdy dosiahnem dokonale vysledky. Iba pri foteni makra priclonujem aspon na f4, inac nema zmysel do toho fotaku siahat. Je to reportazny fotak, nie krajinarsky. A pri reportazi je technicka kvalita a pixelova dokonalost nepodstatna. Podstatny je obsah a ten dosiahnem vtedy, ked svoj fotoaparat poznam a ked ho necham robit vsetky technicke rozhodnutia, na mne ostavaju len tie kreativne.
Jenom pro zajimavost... kolik z tech 200-300 fotek dene skonci v kosi a kolik na papire, nebo alespon na webu?
 
Marcel Rebro
2013-11-20 11:00:49
príspevok od: tonyfric
Zalezi, kolko toho nafotite. Ak S Fujinou idete s rodinkou na vylet a irobite 30-40 fotiek a potom sa s nimi piplete dve tri hodiny v Lightroome, moze to mat pre vas zmysel. Ak nafotite denne 200-300 zaberov a v niektore dni kludne aj viac, fotit do rawu je nezmysel. Nespominam si, ze by som niekedy musel fotku z fujiny nejako upravoval. Automat na tomto stroji je najlepsi zo vsetkych sucasne vyrabanych fotoaparatov a s pomocou korekcie vzdy dosiahnem dokonale vysledky. Iba pri foteni makra priclonujem aspon na f4, inac nema zmysel do toho fotaku siahat. Je to reportazny fotak, nie krajinarsky. A pri reportazi je technicka kvalita a pixelova dokonalost nepodstatna. Podstatny je obsah a ten dosiahnem vtedy, ked svoj fotoaparat poznam a ked ho necham robit vsetky technicke rozhodnutia, na mne ostavaju len tie kreativne.
hmmm ... 200-300 fotiek za den ... to je moj nastrel tak na tyzden ... a nie na vylete s rodinkou. sa ten ipad aj spoti kym to pretriedis

 
JohnNewton
2013-11-20 11:09:57
príspevok od: tonyfric
Zalezi, kolko toho nafotite. Ak S Fujinou idete s rodinkou na vylet a irobite 30-40 fotiek a potom sa s nimi piplete dve tri hodiny v Lightroome, moze to mat pre vas zmysel. Ak nafotite denne 200-300 zaberov a v niektore dni kludne aj viac, fotit do rawu je nezmysel. Nespominam si, ze by som niekedy musel fotku z fujiny nejako upravoval. Automat na tomto stroji je najlepsi zo vsetkych sucasne vyrabanych fotoaparatov a s pomocou korekcie vzdy dosiahnem dokonale vysledky. Iba pri foteni makra priclonujem aspon na f4, inac nema zmysel do toho fotaku siahat. Je to reportazny fotak, nie krajinarsky. A pri reportazi je technicka kvalita a pixelova dokonalost nepodstatna. Podstatny je obsah a ten dosiahnem vtedy, ked svoj fotoaparat poznam a ked ho necham robit vsetky technicke rozhodnutia, na mne ostavaju len tie kreativne.
To ako že u Teba je každý záber dokonaký ? Netreba vyvoravnať horizont, zrovnať línie, urobiť orez, lebo tam je niečo čo sa nedalo vynechať atď.... Tak že ak robíš úpravy v JPEGu je to to isté ako v RAWe len s tým rozdielom, že už nemáš zdrojový súbor v max. kvalite, čo teda u mňa postráda logiku
 
maraou
2013-11-20 11:15:10
príspevok od: JohnNewton
To ako že u Teba je každý záber dokonaký ? Netreba vyvoravnať horizont, zrovnať línie, urobiť orez, lebo tam je niečo čo sa nedalo vynechať atď.... Tak že ak robíš úpravy v JPEGu je to to isté ako v RAWe len s tým rozdielom, že už nemáš zdrojový súbor v max. kvalite, čo teda u mňa postráda logiku
Orez horizont a linie udelas tejne dobre v JPG i RAW... RAW je dobry, kdyz potrebujes upravovat expozici, nebo WB.
 
JohnNewton
2013-11-20 11:22:39
príspevok od: maraou
Orez horizont a linie udelas tejne dobre v JPG i RAW... RAW je dobry, kdyz potrebujes upravovat expozici, nebo WB.
Iste, ale rovnako musíš sedieť pri PC, či upravuješ RAW alebo JPEG , čiže aká výhoda ? Ak nepotrebujem v RAWe nič riešiť, hromadná konverzia je automatická .
 
lu_boss
2013-11-20 11:35:14
príspevok od: Marcel Rebro
Su sceny (dokument / reportaz / street) pri ktorych som rad, ze stiham 1 expoziciu. Ja osobne mam 32 GB kartu. Fotim do JPEG+RAW. Vacsinou vystacim s JPEGmi. Ale "dobre" RAWy si odkladam na diskotekove pole. O rok / dva / tri / desat mozno dostanem napad ... a lahsie sa napaduje s RAWkom ako s JPEGom ... ale to vsetci vieme

Pre nazornost :
rok 2010
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/152058/nocna-hliadka/

rok 2013
http://1x.com/photo/362514/latest:user:65533
Ano, to vsetci vieme
Ked fotim malu ako sa hojda na hojdacke, alebo poskakuje po zahrade, raw vypinam.
Ked som na vylete raw zapnem - cisto pre istotu.

Len som chcel povedat, ze jpg z tohto fotaku je vysoko pouzitelny ako je - az tak, ze silno konkuruje istote rawu.
 
JohnNewton
2013-11-20 11:38:45
príspevok od: tomis.ales
Tiez davam prednost na X100 Jpgu pred RAWom. JPG je fakt vyborny, ale takmer vzdy fotim aj simultanne do RAWu, len pre istotu.
Podľa mojich skúseností je pri aplikovaní filtrov ako Velvie , Astia, Provie o trierdu lepšie keď to nechám na Sylkipixe z RAFu ako keď to urobí JPEG v aparáte. Výrazne objemnejší ja aj JPEG po konverzii Sylkipixom (cca 15 versus 7 Mb) .
 
maraou
2013-11-20 14:31:25
príspevok od: JohnNewton
Iste, ale rovnako musíš sedieť pri PC, či upravuješ RAW alebo JPEG , čiže aká výhoda ? Ak nepotrebujem v RAWe nič riešiť, hromadná konverzia je automatická .
Jiste, ale s JPEG sedis u PC, jenom kdyz se ti ten vyrez nepovede, s RAWem vzdy. Jinak dnes upravis JPEG i v mobilu, nebo tabletu. Rychlost prace s 10x mensim JPEG je taky uplne jinak svizna, nez s RAW k tomu ty hory ulozneho a zaloovaciho prostoru co potrebujes... uz z toho duvodu se desim trendu 40MPx a vice. Me 14MPx staci na vsechno.

Ale abysme neodbihali od tematu, jadrem pudla bylo tvrzeni ze JPEG je v X100s nepouzitelny. Ja tvrdim, ze je velmi pouzitelny. To o cem je RAW tady snad kazdy vi, jenom je na osobnich preferencich, jestli mu za to stoji.
 
JohnNewton
2013-11-20 15:50:26
Každý sa desíme asi niečoho iného, Ty 40 Mpx, a ja, že by som musel upravovať foto v mobile alebo tablete
 
PeCh
2013-11-20 16:05:38
Ako sa hovorí "mať vaše problémy a prezidentov plat."

Každý nech si fotí ako sám chce. Ja fotím JPEG+RAW, ale s RAWom sa mi už veľmi nechce pracovať. Pri Canone 5DM2 väčšinou získam z RAWu lepšiu fotku ako z OOC JPEGu, a len zriedkavo sa to stane naopak. Na Fujine je väčšinou problém RAW spracovať lepšie ako OOC JPEG. Zväčša ten rozdiel nie je vidno alebo pri pohľade na OOC JPEG sa človeku ani neoplatí štartovať RAW konvertor.

Teraz rozmýšľam zbaviť sa Canon 5DM2 a všetkých objektívov a nahradiť ich za Fuji X-E2 alebo dokonca za nejaký Olympus PEN/OMD. Dôvodom je kvalita OOC JPEGu a váha/veľkosť. Pri X-E2 zatiaľ váham, pretože momentálne nedokážem otvárať z nej RAW (jednoducho môj Darktable ani Aftershot ich nepodporuje a neviem, kedy a či vôbec bude). Ale vravím baví ma fotiť, nebaví ma sedieť za počítačom a upravovať fotky, preto je Fuji ako TOP voľba a chcem malý ľahký systém foťáka+objektívy s dobrým AF, preto je Micro4/3 moja druhá TOP voľba. Verím, že z oboma by som bol spokojný. Fujinu poznám z vlastných skúseností, Micro4/3 s dobrými objektívmi som zatiaľ nemal možnosť skúšať.
 
anton julény
2013-11-20 20:54:41
príspevok od: Hanigal
Zdravím,
nerozumiem téme - na fuji raw nemôžem použiť LR??? Včera som upravoval asi 5 fotiek fuji RAW (neviem presne akú pripomnu majú) v LR 4.4 a ide to. Neviem, či iný program ich spracúva lepšie, alebo "kde je pes zakopaný". Viac ma trápia pri fuji x100s tieto problémy:
1. Pri manuálnom nastavení ostrenia FUji x100s a použití tlačidla AF sa nedá meniť veľkosť zaostrovacieho rámčeka - poloha áno, ale veľko nie.
2. Fuji x100s neoddelľuje fotky v rámci jednotlivých dní do samostatných adresárov (starý dobrý pentax k10 to vie) - iba pri výmene batérky.
3. Pri zapojení foťáku cez kábel a prehliadaní fotiek, nespolupracuje dobre prehliadač - nedá sa obraciať fotky ani náhľady v rámci LR pri sťahovaní robiť. Riešim to tak, že som si dokúpil čítačku kariet a tam keď vložím kartu, tak sa to dá.
Ak mi niekto s týmito problémami poradí, budem mu veľmi vďačný. Nejde o nič, čo by bránilo foteniu ale pomohlo s fotením.
Hanigal
2. ak používaš LR tak ho použi na import a budeš to mať v adresároch podľa dní.
3. skús ho pripojiť čo najkratším káblom, LR a aj firemný SW mali problém, pokiaľ bol použitý dlhší kábel alebo predlžovací kábel.
 
velecky
2014-02-24 06:56:51
poradíte mi, prosím, pri ostrení - je tam aj možnosť automatického ostrenia / výberu ostriaceho bodu? Alebo si vždy musím vybrať len jeden ostriaci bod?

 
Hanigal
2014-02-24 09:21:27
Nerozumiem presne otázke. áno, je tam možnosť výberu ostriaceho bodu. Ak vzadu stlačim tlačítko AF pri fotení ukáže sa mi mriežka s možnosťami ostriacich bodov a ja si vyberiem najvhodnejší. Dokonca sa dá nastaviť aj veľkosť týchto ostriacich bodov. Ak ti to nejde, tak v menu niekde musíte nastaviť možnosť výberu ostriacich bodov. jedine pri manuálnom režime sa mi nepodarilo nájsť nastavenie veľkosti ostriaceho bodu, čo má dosť hnevá, pretože fotím tak, že ostrím tlačidlom AFL a spúšť používam len urobenie expozície. A doteraz som nezistil prečo a ako a či vôbec sa dá zmenšiť v MF ostriaci rámik - pohybovať s ním sa dá.
Ale k Vašej otázke - dá sa to. Fuji x100s je veľmi nastaviteľný foťák.
 
Ros
2014-02-24 09:26:15
príspevok od: tonyfric
Zalezi, kolko toho nafotite. Ak S Fujinou idete s rodinkou na vylet a irobite 30-40 fotiek a potom sa s nimi piplete dve tri hodiny v Lightroome, moze to mat pre vas zmysel. Ak nafotite denne 200-300 zaberov a v niektore dni kludne aj viac, fotit do rawu je nezmysel. Nespominam si, ze by som niekedy musel fotku z fujiny nejako upravoval. Automat na tomto stroji je najlepsi zo vsetkych sucasne vyrabanych fotoaparatov a s pomocou korekcie vzdy dosiahnem dokonale vysledky. Iba pri foteni makra priclonujem aspon na f4, inac nema zmysel do toho fotaku siahat. Je to reportazny fotak, nie krajinarsky. A pri reportazi je technicka kvalita a pixelova dokonalost nepodstatna. Podstatny je obsah a ten dosiahnem vtedy, ked svoj fotoaparat poznam a ked ho necham robit vsetky technicke rozhodnutia, na mne ostavaju len tie kreativne.
... napísal si to aj za mňa a tvoja séria z Afriky je podľa mňa zatiaľ najlepšia reportáž čo som tu videl , vďaka obsahu , mystickej atmosfére a dobrej kompozícii obrazu.
Pokiaľ si to robil X100 tak ja viac vedieť ani nepotrebujem a je o dôvod viac, prečo ju vlastne nosiť vo vrecku.
 
velecky
2014-02-24 10:36:18
príspevok od: Hanigal
Nerozumiem presne otázke. áno, je tam možnosť výberu ostriaceho bodu. Ak vzadu stlačim tlačítko AF pri fotení ukáže sa mi mriežka s možnosťami ostriacich bodov a ja si vyberiem najvhodnejší. Dokonca sa dá nastaviť aj veľkosť týchto ostriacich bodov. Ak ti to nejde, tak v menu niekde musíte nastaviť možnosť výberu ostriacich bodov. jedine pri manuálnom režime sa mi nepodarilo nájsť nastavenie veľkosti ostriaceho bodu, čo má dosť hnevá, pretože fotím tak, že ostrím tlačidlom AFL a spúšť používam len urobenie expozície. A doteraz som nezistil prečo a ako a či vôbec sa dá zmenšiť v MF ostriaci rámik - pohybovať s ním sa dá.
Ale k Vašej otázke - dá sa to. Fuji x100s je veľmi nastaviteľný foťák.
áno, vybrať ostriaci bod som už zvládol. Len vždy si musím jeden bod vybrať. Ale na zrkadlovke mám aj taký režim zaostrenia, že aparát vyberie niekoľko bodov sám (ja len cvaknem). Automatické zaostrovanie. To na x100s asi nie je?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-02-24 10:42:35
príspevok od: velecky
áno, vybrať ostriaci bod som už zvládol. Len vždy si musím jeden bod vybrať. Ale na zrkadlovke mám aj taký režim zaostrenia, že aparát vyberie niekoľko bodov sám (ja len cvaknem). Automatické zaostrovanie. To na x100s asi nie je?
Fotoapart moze vzdy zaostrit len na jednu vzdialenost. To ze sa ti na DSL rozsvieti viacero bodov znamena len to, ze viacero bodov zaostrilo na rovnaku vzdialenost (vacsinou rovnaku v akej je nablizsi objekt).
 
velecky
2014-02-24 11:26:56
príspevok od: Karol Srnec
Fotoapart moze vzdy zaostrit len na jednu vzdialenost. To ze sa ti na DSL rozsvieti viacero bodov znamena len to, ze viacero bodov zaostrilo na rovnaku vzdialenost (vacsinou rovnaku v akej je nablizsi objekt).
áno, ale pri Canon 50 D, keď si vyberám ostriaci bod, tak mám tam aj takú možnosť, že sa mi rozsvietia všetky ostriace body a to znamená, že pri exponovaní si aparát SÁM vyberie, ktorý ostriaci bod (ktoré ostriace body) použije. Využívam to na rýchlo sa meniacich scénach, keď napr deti pobehujú okolo vianočného stromčeka a ja "naslepo" (bez ostrenia, bez výberu ostriaceho bodu) exponujem. A na 90 % zaostrí na to, čo som aj ja chcel (to čo je vpredu, čo je veľké, kontrastné...) Ale už týždeň som hrdým majiteľom x100s a tam si vždy musím vybrať ostriaci bod, tak je to trošku náročnejšie (pre nás, lenivejších). Ale asi to tak má byť.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-02-24 13:10:28
príspevok od: velecky
áno, ale pri Canon 50 D, keď si vyberám ostriaci bod, tak mám tam aj takú možnosť, že sa mi rozsvietia všetky ostriace body a to znamená, že pri exponovaní si aparát SÁM vyberie, ktorý ostriaci bod (ktoré ostriace body) použije. Využívam to na rýchlo sa meniacich scénach, keď napr deti pobehujú okolo vianočného stromčeka a ja "naslepo" (bez ostrenia, bez výberu ostriaceho bodu) exponujem. A na 90 % zaostrí na to, čo som aj ja chcel (to čo je vpredu, čo je veľké, kontrastné...) Ale už týždeň som hrdým majiteľom x100s a tam si vždy musím vybrať ostriaci bod, tak je to trošku náročnejšie (pre nás, lenivejších). Ale asi to tak má byť.
Na Fuji pri nastaveni AF na MULTI robi fotak to, ze si sam vyberie kam zaostri, cize tiez vyuziva vsetky AF body. Akurat nerozsvieti aj ine, ktore zaostrili na rovnaku vzdialenost.
 
velecky
2014-02-24 14:01:43
príspevok od: Karol Srnec
Na Fuji pri nastaveni AF na MULTI robi fotak to, ze si sam vyberie kam zaostri, cize tiez vyuziva vsetky AF body. Akurat nerozsvieti aj ine, ktore zaostrili na rovnaku vzdialenost.
ďakujem, presne to som potreboval.
 
Hanigal
2015-01-19 11:21:31
Zdravím,
má niekto nejaké informácie o novom FW na fuji x100s?
 
landov
2015-01-19 18:39:59
príspevok od: Hanigal
Zdravím,
má niekto nejaké informácie o novom FW na fuji x100s?
Neviem o novsej verzii ako 1.20
 
ThomasCrown
2015-04-27 17:20:55
Potrebujem poradiť s kúpou. Mal som Fuji X100 (ostrosť aj množstvo detailov pre mňa skvelé, JPEG plne postačoval), chýbal mi zoom (aspoň tak som si vtedy myslel), tak som ho predal a kúpil Fuji X30. Po čase som si však uvedomil, že so zoomom rozmýšľam nad zábermi menej a teda fotky mi prídu horšie ako s pevným ohniskom (nemám na mysli technickú kvalitu aj keď tá sa s APSC porovnať nedá).

Chcel som teda kúpiť znovu X100, ale v bazároch sú iba nižšie sériové čísla, kde sa vyskytoval problém s clonou (Fujifilm ich už mimo záruky zdarma neopravuje a šťastie nechcem pokúšať). Ďaľšia najbližšia voľba je teda X100S. Moja otázka znie: je pri fotení krajiniek s X100S množstvo vzdialených detailov dostatočné resp nerozmazáva ich X100S príliš? Na X30 som to spozoroval a nie je to zrovna príťažlivá vlastnosť.

Prečítal som množstvo článkov na tému foliage či water colours, porovnal kvantá fotiek, no nedopracoval som sa k rozhodnutiu či počkať na inzerát na Fuji X100 s vyšším sériovým číslom, alebo kúpiť X100S.

Vďaka za radu, nech je akákoľvek.
 
JohnNewton
2015-04-27 18:48:49
príspevok od: ThomasCrown
Potrebujem poradiť s kúpou. Mal som Fuji X100 (ostrosť aj množstvo detailov pre mňa skvelé, JPEG plne postačoval), chýbal mi zoom (aspoň tak som si vtedy myslel), tak som ho predal a kúpil Fuji X30. Po čase som si však uvedomil, že so zoomom rozmýšľam nad zábermi menej a teda fotky mi prídu horšie ako s pevným ohniskom (nemám na mysli technickú kvalitu aj keď tá sa s APSC porovnať nedá).

Chcel som teda kúpiť znovu X100, ale v bazároch sú iba nižšie sériové čísla, kde sa vyskytoval problém s clonou (Fujifilm ich už mimo záruky zdarma neopravuje a šťastie nechcem pokúšať). Ďaľšia najbližšia voľba je teda X100S. Moja otázka znie: je pri fotení krajiniek s X100S množstvo vzdialených detailov dostatočné resp nerozmazáva ich X100S príliš? Na X30 som to spozoroval a nie je to zrovna príťažlivá vlastnosť.

Prečítal som množstvo článkov na tému foliage či water colours, porovnal kvantá fotiek, no nedopracoval som sa k rozhodnutiu či počkať na inzerát na Fuji X100 s vyšším sériovým číslom, alebo kúpiť X100S.

Vďaka za radu, nech je akákoľvek.
Ak Ti ide o krajinku, siahni po niečom úplne inom. FF alebo APSC bez AA filtra aspoň 20 Mpx a viac.
 
ThomasCrown
2015-04-27 19:25:18
príspevok od: JohnNewton
Ak Ti ide o krajinku, siahni po niečom úplne inom. FF alebo APSC bez AA filtra aspoň 20 Mpx a viac.
Priorita je skôr akátaká univerzálnosť s hľadáčikom v menšom tele ako zrkadlovka, preto X100. Viem, že Fuji X-trans na krajinu nie je primárne určený, šlo mi len o to, či má niekto skúsenosť s X-trans II senzorom a fotením krajiniek a či je spokojný s množstvom detailov.
 
blondak
2018-06-13 21:14:18
príspevok od: JohnNewton
Len taká drobnosť, žiadna súčasná DSLR bez battery gripu nenaeexponuje niekoľko tisíc záberov, iba niekoľko stoviek, z mojej skúsenosti tak okolo 1000. Pri včerajšom fotografovaní z F-XE1 to bolo na 1 bat. 420 RAF, so sklom 55-200 so zapnutým kontinuálnym IS.
S D4s urobím 2 svadby (cca 4000 ks), a kedže som mal v čase recenzie D3 resp.D3s, tak viem že 2500-3000 ks šlo aj tam Plus aj každá poloprofi Nikon DSLR čo som v tom čase mal (D700, D300, D300s, D600, a myslím že aj D7000 s D90) urobila 1000-1500 ks taže asi tak
 
JohnNewton
2018-06-14 14:47:48
príspevok od: blondak
S D4s urobím 2 svadby (cca 4000 ks), a kedže som mal v čase recenzie D3 resp.D3s, tak viem že 2500-3000 ks šlo aj tam Plus aj každá poloprofi Nikon DSLR čo som v tom čase mal (D700, D300, D300s, D600, a myslím že aj D7000 s D90) urobila 1000-1500 ks taže asi tak
No, skúsenosti s výdržou môžu byť značne rozdielne

www.ephoto.sk/forum/12/14808/nikon-d500-problem-s-baterkov/
 
JohnNewton
2018-06-14 17:33:13
Len tak pre zaujímavosť ako sa testuje:
http://www.fotografovani.cz/vybirame/technologie1/jak-se-testuje-vydrz-baterii--151232cz

A jedno je isté, ak by výrobca podľa uvedenej normy nameral 1000 snímkov, určite by do tech. špecifikácie nenapísal napr. 390
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia