Hore

Nikon D610 napravuje chyby svojho predchodcu (update)

Podstatne skôr, ako má Nikon vo zvyku obmieňať svoje fotoaparáty, sme sa dočkali nástupcu Nikonu D600. Tomuto skvelému fotoaparátu kazil povesť problém z prachom a olejom na snímači. Príčinou znečistenia bol mechanizmus uzávierky fotoaparátu. Asi práve preto sa D600 dočkal svojho nástupcu. Nový Nikon D610 bol prijatý vlažne. Neprináša žiadne revolučné vylepšenia, ale odstraňuje problém so znečisťovaním snímača, pridáva k tomu pár drobných vylepšení, ktoré potešia. Bolo by snáď lepšie, keby sme sa s problematickým D600 stretávali ešte pár rokov? Nebolo by to dobré ani pre Nikon, ani pre jeho zákazníkov a fanúšikov.

Chápem krok Nikonu predstaviť tento fotoaparát ako nový model s novým označením. Ťažko by bolo presvedčiť zákazníkov, že aktuálne vyrobené D600 sú prepracované a chyby odstránené.

Nikon D610 sa od D600 líši len málo. Táto recenzia bude preto menej obsiahla a sústredím sa v nej na zmeny oproti predchodcovi a uvidíme, či sa počas testovania neukáže nejaký problém. Hlavne si pripomenieme ako dobre FF Nikony fotia.


Stručné predstavenie

Prv než sa pustíte do čítania tejto recenzie, odporúčam aby ste si prečítali tú, ktorú som napísal k Nikonu D600. Zmeny na D610 sú vnútorné. Nová uzávierka umožňuje fotografovať s frekvenciou až 6 obr./s.oproti 5,5 obr./s u D600) a má tichý režim pri frekvencii 3 obr./s. Vylepšené bolo meranie Auto WB.

Nikon D610 je Full Frame digitálna zrkadlovka strednej triedy, určená pre pokročilých amatérov. Vyznačuje sa príkladnou ergonómiou ovládania, kvalitným spracovaním, plnou podporou CLS a podporou aj starších AF objektívov bez vlastného motorčeka.


Telo je vyrobené z kombinácie kovu a polykarbonátu. Naviac je utesnené proti prachu a vode.




Nikon D610 sa vyznačuje príkladnou ergonómiou ovládania. Že patrí do strednej triedy fotoaparátov naznačujú dva rollery a stavový displej.



Zadnej časti dominuje veľký 3,2 “ displej.



Statívový závit je umiestnený presne v osi objektívu. Pod gumenou záslepkou sú konektory pre pripojenie vertikálneho batériového gripu.





Fotoaparát má dva sloty pre pamäťové karty s nastaviteľným manažmentom ukladania súborov.


Kľúčové vlastnosti

  • DSLR formátu FX, snímač CMOS rozlíšením 24,3 Mpx
  • Procesor EXPEED 3
  • Telo vyrobené z kombinácie kovu a polykarbonátu
  • RAW 12 a 14 bit, JPG, 16-bit spracovanie obrazu
  • 2 016-pixlový snímač RGB
  • ISO 100 - 6400 (rozšíriteľné na ISO 50 - 25 600)
  • Zaostrovací modul Multi-CAM4800 s 39 AF senzormi, podpora objektívov so svetelnosťou do f/8
  • Bajonet F-mount
  • 3,2” LCD s rozlíšením 921 000 bodov
  • Pentaprismatický hľadáčik so 100% pokrytím, možnosť zobrazenia pomocnej mriežky, virtuálny horizont
  • Uzávierka 1/4000 - 30 s., 150 000 cyklov, max. 6 obr./s.
  • Synchronizácia s bleskom 1/200 s., v režime HSS až 1/4000 s., podpora CLS
  • Video Full HD 1920x1080/24p, 25p, 30p, pri rozlíšení 1208x720 až 60p, formát MOV
  • HDR, Time Lapse, Intervalometer
  • Režim tichého snímania, aj sériové (max. 3 obr./s.)
  • 2 sloty SD (SD HC, SDXC)
  • USB 2.0
  • Mini HDMI, typ C
  • Vstup pre mikrofón
  • Slúchadlový výstup
  • Rozmery: 141 x 113 x 82 mm
  • Hmotnosť: 760 g (bez batérie)


Úplná špecifikácia

Brožúra v PDF

Fotoaparát v praxi

Prakticky ihneď po testovaní Nikonu Df som testoval Nikon D610. V mnohom sú si tieto dva fotoaparáty podobné, hoci sa to podľa rozdielneho dizajnu nezdá. Porovnateľná je funkčná výbava, veľkosť hľadáčika, zaostrovanie. Nikon Df priťahuje pozornosť dizajnom, ale D610 sa drží a ovláda lepšie. Keby v nej bol ten istý snímač, u mňa by vyhralo moderné pojatie na plnej čiare, aj keby som nevyzeral s foťákom tak “cool”.

Nikon D610 je fotoaparát koncepcie, aká sa mi páči, dokonca viac ako u Nikonu D800. Naznačil ju Nikon D80 a postupne sa vyvinula až do modelov D7000/7100, z ktorých D610 vychádza.

Na Nikone D610 nájdete len málo chýb. Roky vývoja sa pretavili do príjemne ovládateľného fotoaparátu, ktorým nepohrdne ani náročný fotograf.


100% pokrytie hľadáčika a pentaprismatický hranol z optického skla nájdete skôr v profesionálnych fotoaparátoch. Jasný obraz ocení každý fotograf.



Multi-CAM 4800 s 39 AF senzormi, po vzore Nikonu D7100 mohol byť Nikon D610 osadený lepším modulom s 51 AF senzormi.



Modul automatického zaostrovania je dobre známy, veď ho Nikon používa aj v iných, skôr vyrobených modeloch. V FF zrkadlovkách má menšie pokrytie. Je spoľahlivý a rýchly. Zaťažkávacím testom bolo fotografovanie čajok na nábreží Dunaja. AF si viedol výborne a odpadu bolo málo. Aký rozdiel oproti profesionálnemu Sony A99, kde bolo odpadu neúrekom. Len za zlých svetelných podmienok dokážu krajné senzory občas štrajkovať.


Sériové zábery až 6 obr./s. sú jednou z vymožeností daných novou uzávierkou. V RAW-e som nasnímal cca 12 obr. za sebou, potom sa fotoaparát spomalil, aby uvoľnil bufer. Aj pri 24 Mpx rozlíšení je fotoaparát športovo nadaný typ. Špecialitou, ktorú u D600 nenájdete je tiché sériové snímanie. Vtedy sa frekvencia zníži na 3 obr./s. Nižšia hlučnosť je výsledkom oneskorenia sklopenia zrkadla smerom nadol. Rozdiel je skutočne počuť. Zvuk je tlmenejší, ale žiadne šeptanie to nieje. Celkovo hodnotím chod zrkadla a uzávierky kladne. Vo fotoaparáte necítiť rázy a zvuk je skôr mäkší ako ostrý.

Zaostrovanie v režime živého náhľadu je rovnako rýchle ako u ostatných posledných DSLR Nikon. Použiteľné, ale rýchlosť vyzerá inak. Hybridné zaostrovanie v nových Canonoch je o triedu lepšie.

Podobne ako ostatné DSLR Nikon má fotoaparát tendenciu k podexpozícii, pokiaľ sa v obraze nachádza svetlejšia plocha. D610 by mala mať oproti D600 vylepšené automatické meranie vyváženia bielej s lepším výsledkom zachytenia pleťových tónov a celkovej plasticity. Nemal som možnosť porovnať výsledky, preto toto zlepšenie nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť.


Nikon D610 má zabudovanú plnú podporu CLS, vstavaným bleskom preto môžete diaľkovo ovládať externé blesky Speedlight.



Pokiaľ pri fotografovaní nemám k fotoaparátu žiadne väčšie výhrady, inak je tomu u videa. Fotoaparát je pre snímanie videa dobre vybavený. Používať môžete pokročilé expozičné programy, korekciu expozície, vyváženie bielej, farebné profily. Väčšinu z nich môžete prestaviť v režime živého náhľadu. Môžete si dokonca zapnúť pomocnú mriežku alebo vodováhu. Prečo sa ale hodnota času alebo clony nedá v LV nastaviť? Kvôli tomu je nutné LV vypnúť, prestaviť želaný parameter a opäť LV zapnúť. Veľmi nepraktické!


Video som snímal v najvyššej kvalite Full HD 1080/25p. Nemôžem povedať, že by ma kvalita presvedčila. Videu chýba ostrosť. V niektorých záberoch pozorovať aj zmeny expozície.

Obrazová kvalita


Nikon D610 si obrazovo v ničom nezadá s profesionálnym Nikonom D800. Zdroj: DXOMark.



Podľa meraní známeho Laboratória DXO Labs získali D600 a D610 zhodný počet bodov. Drobné rozdiely ale sú. D610 má väčší dynamický rozsah a o nepatrne vyšší šum pri vysokom ISO. Dynamický rozsah je fenomenálny. Záchrana prepalov, ale hlavne zlepšenie kresby v tieňoch, je hračkou. Obrazová kvalita je profesionálna. Vysoké rozlíšenie, vysoký dynamický rozsah, nízka úroveň šumu. Pri práci s fotografiami som mal pocit akoby som upravoval fotky z Nikonu D800, len s menším rozlíšením. A tak tomu z hľadiska obrazovej kvality vlastne aj je. 24Mpx je praktickejších (menšie súbory), pritom poskytujú stále veľké množstvo detailov aj pre tlač veľkých zväčšenin.


Nočné zábery sú zaťažkavacou skúškou každého fotoaparátu.



Pár sekúnd v Lightroome odhalí plný potenciál snímača.

Šum

V redakcii sa mi na stole stretlo niekoľko FF fotoaparátov, tak som si urobil malý porovnávací test. Do prvého battlu som postavil Nikon D610 a Sony A7. Obidva fotoaparáty majú zhodné parametre snímača, pravdepodobne je to ten istý. Každá značka má svoje spracovanie signálu. Nikon vyhráva v šume, kde je o viac ako 1EV lepší.

Druhý battl si to D610 rozdala s “Lord of the darkness” Nikonom Df. A súboj to bol viac než vyrovnaný. D610 nemohla preukázať plný potenciál, pretože maximálna hodnota ISO končila na 25 600, kdežto u Df až na 204 800. A kto sa stal víťazom? Nikon Df má len o málo menší šum, najmä ak fotografie z D610 zmenšíte na rozlíšenie Df-ka. Rozdiely sa začnú prejavovať až pri najvyšších hodnotách. Pri ISO 25 600 je už víťazstvo Df-ka neprehliadnuteľné. D610 má výhodu vo vyššom rozlíšení, ktoré o niečo väčšiu úroveň šumu slušne kompenzuje. Kráľ zostáva kráľom, ale už vieme kto je princom.



Nikon Df, ISO 6400, výrez pri 100% zväčšení.



Nikon 610, ISO 6400, výrez pri 100% zväčšení, po zmenšení rozlíšenia na rovnaké ako má Nikon Df. Rozdiel je viditeľný, ale pomerne malý.



Nikony D4 a Df produkujú menej šumu, ale v dynamickom rozsahu ich D610 prekonáva.


Plusy a mínusy

+  Ergonómia držania a ovládania
+  ISO od 50ASA
Citlivosť AF až f/8
Time Lapse
+  Intervalometer
Viacnásobná expozícia
HDR
+  Dva sloty pre pamäťové karty
Rýchle zaostrovanie
+  Plná podpora CLS
+  Mikrofónny vstup

Menšie pokrytie AF senzorov
Len 1/4000 s.
Kvalita videa
-  Nastavenie videa
Nemá WiFi a GPS

Objektívy


Nikon AF-S 70-200/4G VR je špičkový telezoom. Opticky je dokonca lepší ako jeho drahší braček so svetelnosťou F2,8.



Šetriť na objektívoch u takto kvalitnej zrkadlovky je hlúposť. Nemusíte kupovať hneď tie najdrahšie. Nikon má v ponuke množstvo objektívov strednej triedy, ktoré sa opticky vyrovnajú aj tým profesionálnym. S transfokátorov sú to napr. Nikon AF-S 16-35/4G, Nikon AF-S 24-120/4G VR, Nikon AF-S 70-200/4G VR a nesmiem zabudnúť ani na prekvapujúco dobrý Nikon AF-S 18-35/3,5-5,6G. Nikon ponúka aj pevné objektívy za rozumnú cenu: Nikon AF-S 28/1,8G, Nikon AF-S 35/1,8G (novinka), Nikon AF-S 50/1,8G, Nikon AF-S 85/1,8G. Podľa všetkého sa chystá aj nový objektív Nikon AF-S 35/1,8G FX. Z makroobjektívov môžem odporučiť Nikon AF-S 60/2,8G Micro a Nikon AF-S 105/2,8G VR Micro.

Príslušenstvo

Fukconalitu fotoapaátu ďalej rošírite príslušenstvom s bohatého výberu:

  • Diaľková spúšť MC-DC2
  • Jednotka GPS GP-1A
  • Multifunkčný Battery Pack MB-D14
  • Infračervený diaľkový ovládač ML-L3
  • Bezdrôtový mobilný adaptér WU-1b
  • Bezdrôtový diaľkový ovládač – vysielač WR-T10, Bezdrôtový diaľkový ovládač – vysielač s prijímačom WR-R10
  • Mikrofón ME-1


Fotoaparát s vertikálnym batériovým gripom MB-D14.



S nasadeným externým mikrofónom ME-1.

Záver


Nikon D610 je vynikajúca amatérska Full Frame zrkadlovka za prijateľnú cenu. Obrazový výstup je profesionálny a fotaparáty, čo fotia lepšie, spočítate na prstoch jednej ruky. V hodnotení DXOMark je snímač fotoaparátu na vynikajúcom 5. mieste s prehľadom porážajúc konkurenčné modely rovnakej triedy. Pamätáte si Nikon D3x, ktorý sa donedávna vyrábal, s rovnakým rozlíšením, ale za takmer 6000 €? Obrazovo ho Nikon D610 poráža. Súčasný amatér má k dispozícii kvalitnejší obrazový výstup, ako nedávny profesionál. Slabinou fotoaparátu je video, ktoré napriek dobrej výbave fotoaparátu kvalitatívne nepresvedčí.

Pri predstavení fotoaparátu nepanovalo zvyčajné nadšenie, ale to len z dôvodu toho, že skôr než by výraznejšie upgradoval svojho predchodcu, odstraňoval jeho konštrukčné nedostatky. Aj to bol dôvod, že táto recenzia je kratšia. Je Nikon D610 nový model? Podľa označenia áno, podľa mňa nie.

Radosť z nového modelu by bola určite väčšia, ak by do neho výrobca zabudoval WiFi, GPS a zlepšil frekvenciu videa na 50/60 obr./s. vo Full HD rozlíšení, tak ako to urobil u Nikonu D5300, prípadne by ho vybavil 51-bodovým AF. Potom by sme mohli hovoriť o skutočne novom modele. Poteší však nižšia uvádzacia cena. Nový, či nenový, Nikon D610 si zaslúži ocenenie TOP redakcie, rovnako ako jeho problematický predchodca.

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
FeroBa
2014-01-13 07:55:03
vdaka za clanok,

je tam chybicka: v Kľúčové vlastnosti je Uzávierka 1/14000
co by potesilo
 
haplo602
2014-01-13 09:21:25
"Chápem krok Nikonu predstaviť tento fotoaparát ako nový model s novým označením. Ťažko by bolo presvedčiť zákazníkov, že aktuálne vyrobené D600 sú prepracované a chyby odstránené."

Oni by hlavne museli priznat ze nejaka chyba existovala ... Podobne ako ostrenie na D800 aj toto Nikon presiel mlcanim.
 
blasi
2014-01-13 09:51:11
príspevok od: haplo602
"Chápem krok Nikonu predstaviť tento fotoaparát ako nový model s novým označením. Ťažko by bolo presvedčiť zákazníkov, že aktuálne vyrobené D600 sú prepracované a chyby odstránené."

Oni by hlavne museli priznat ze nejaka chyba existovala ... Podobne ako ostrenie na D800 aj toto Nikon presiel mlcanim.
na ake ostrenie u D800 myslis?
 
roakmorg
2014-01-13 09:54:26
príspevok od: blasi
na ake ostrenie u D800 myslis?
Chybne lave ostriace body.
 
Wlady
2014-01-13 10:08:52
príspevok od: haplo602
"Chápem krok Nikonu predstaviť tento fotoaparát ako nový model s novým označením. Ťažko by bolo presvedčiť zákazníkov, že aktuálne vyrobené D600 sú prepracované a chyby odstránené."

Oni by hlavne museli priznat ze nejaka chyba existovala ... Podobne ako ostrenie na D800 aj toto Nikon presiel mlcanim.
To znamena ze v novsich D600vkach je chyba naozaj odstranena? Rozdiel medzi D600 vs D610 je 200Eur, ktore sa mozu hodit pri kupe objektivu.....
 
jan21
2014-01-13 10:35:52
Čítam...a tak trochu závidím (ja starý Canonista), že Nikon má takto univerzálny FF foťák.
Som vo výbere nového tela a tak buď čakať na novú 7D MkII (APS) alebo 5D MkIII (cena 2×) alebo ÍSŤ DO VYMENY SYSTEMU??
Nejaké skúsenosti s nikonmi mám (5100) ale mám vcelku dosť objektívov a príšlušenstva a Canon ergonómiu a ovládanie v krvi
Poradte Nikonisti? Oplatí sa?
 
Marián Kuric
2014-01-13 10:42:53
príspevok od: Wlady
To znamena ze v novsich D600vkach je chyba naozaj odstranena? Rozdiel medzi D600 vs D610 je 200Eur, ktore sa mozu hodit pri kupe objektivu.....
to aj mna zaujima ci teraz kupena D600 trpi olejom ci nie
 
Michal Lukáč
2014-01-13 10:45:35
Vďaka, Karol, za "mini" recenziu. D610 zvažujem ako svoj prvý fullframe, ale uvidíme čo ešte vydajú do konca roka. Neponáhlam sa, D7100 slúži viac než dobre
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-01-13 10:55:48
príspevok od: jan21
Čítam...a tak trochu závidím (ja starý Canonista), že Nikon má takto univerzálny FF foťák.
Som vo výbere nového tela a tak buď čakať na novú 7D MkII (APS) alebo 5D MkIII (cena 2×) alebo ÍSŤ DO VYMENY SYSTEMU??
Nejaké skúsenosti s nikonmi mám (5100) ale mám vcelku dosť objektívov a príšlušenstva a Canon ergonómiu a ovládanie v krvi
Poradte Nikonisti? Oplatí sa?
K D610 ma velmi blizko EOS 6D.
 
jan21
2014-01-13 11:04:50
príspevok od: Karol Srnec
K D610 ma velmi blizko EOS 6D.
Keď to blízko je to obrazovou kvalitou...tak by bol jasný adept! a nevadila by mi ani absencia vstavaného blesku, menej AF bodov, menej snímok sériového snímania a kompozitové telo ale nejak pri porovnávani výstupov môj dojem škoda ale je inde.

Inak K..pekný, jasný článok Ď.
 
Déjàvu
2014-01-13 11:11:00
Fakt nechápem to delenie fotoaparátov Amatérsky vs pro Full Frame, šicko čo nestojí nad 3000 EUR je amaterus ........
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-01-13 11:23:18
Ospravedlnujem sa, az teraz som si vsimol, ze sme zabudli pripojit galeriu.
 
fotograficek
2014-01-13 11:26:13
príspevok od: jan21
Čítam...a tak trochu závidím (ja starý Canonista), že Nikon má takto univerzálny FF foťák.
Som vo výbere nového tela a tak buď čakať na novú 7D MkII (APS) alebo 5D MkIII (cena 2×) alebo ÍSŤ DO VYMENY SYSTEMU??
Nejaké skúsenosti s nikonmi mám (5100) ale mám vcelku dosť objektívov a príšlušenstva a Canon ergonómiu a ovládanie v krvi
Poradte Nikonisti? Oplatí sa?
System meniť nemusíš ja tiež čakám na 7D mark II ale keby sa o ňom nešuškalo tak beriem 6D bez problémov, veľmi dobre zvláda vysoke ISO vynikajúca obrazová kvalita fotil som s ním a je to naozaj pecka a v tichom režime ho vôbec nie je počuť tak ako napr. 7D
 
Marián Kuric
2014-01-13 11:31:54
príspevok od: Karol Srnec
Ospravedlnujem sa, az teraz som si vsimol, ze sme zabudli pripojit galeriu.
sranda je ze sme si to nikto nevsimli
 
MagickVamp
2014-01-13 11:36:10
príspevok od: fotograficek
System meniť nemusíš ja tiež čakám na 7D mark II ale keby sa o ňom nešuškalo tak beriem 6D bez problémov, veľmi dobre zvláda vysoke ISO vynikajúca obrazová kvalita fotil som s ním a je to naozaj pecka a v tichom režime ho vôbec nie je počuť tak ako napr. 7D
Preco cakate na 7D mark II a neberiete 6D? Ved 6D je FX uz. A 7D mark II pokial viem tak bude zas len DX.... A v horsom svetle tak 6D v zivote nedorovna...alebo sa snad mylim?
 
Déjàvu
2014-01-13 11:37:28
A leica je pre snobov .....
 
blasi
2014-01-13 11:52:27
príspevok od: roakmorg
Chybne lave ostriace body.
tak to som si nejak zatial nevsimol teda... bud to moj nema alebo to zavisi od kusu/serie
 
roakmorg
2014-01-13 12:08:14
príspevok od: blasi
tak to som si nejak zatial nevsimol teda... bud to moj nema alebo to zavisi od kusu/serie
Daj si nato 85 1.4 a uvidis. Alebo pre lepsi pocit to neries a budes stastnejsi ako ja
 
jan21
2014-01-13 13:01:14
príspevok od: MagickVamp
Preco cakate na 7D mark II a neberiete 6D? Ved 6D je FX uz. A 7D mark II pokial viem tak bude zas len DX.... A v horsom svetle tak 6D v zivote nedorovna...alebo sa snad mylim?
Prečo?
Séroivé snímanie, AF body a system, absencia int. blesku. hľadáčik,
...a možno 7DMkII bude FF a priamo bude konkurent o tom čo tu Karol napísal a i nafotil- N610.
 
haplo602
2014-01-13 13:05:34
príspevok od: Wlady
To znamena ze v novsich D600vkach je chyba naozaj odstranena? Rozdiel medzi D600 vs D610 je 200Eur, ktore sa mozu hodit pri kupe objektivu.....
aka chyba ? kedze Nikon nic oficialne nepriznal tak ani nic neodstranuje ....
 
haplo602
2014-01-13 13:09:56
príspevok od: blasi
tak to som si nejak zatial nevsimol teda... bud to moj nema alebo to zavisi od kusu/serie
staci chvilku googlit ... bol z toho celkom poprask po webe ked sa na to prislo ... nie kazda D800 je ale postihnuta ... od urciteho serioveho cisla to je opravene, mali chybny kalibracny pristroj vo fabrike ....
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-01-13 13:10:55
príspevok od: haplo602
aka chyba ? kedze Nikon nic oficialne nepriznal tak ani nic neodstranuje ....
http://nikonrumors.com/2013/02/22/nikon-issues-official-statement-on-the-d6000-dustoil-issue.aspx/
 
haplo602
2014-01-13 13:15:45
príspevok od: Karol Srnec
http://nikonrumors.com/2013/02/22/nikon-issues-official-statement-on-the-d6000-dustoil-issue.aspx/
to nieje priznanie zavady ... jedine kompletne riesenie je vymena uzavierky ... v tom service advisory sa to ale nikde nespomina ... v podstate len povedali ze ked je fotak spinavy, vycistite, ked sa to zopakuje, vycistime my ... ale to je asi tak vsetko co spravia ... kolega ma takuto postihnutu D600ku ....
 
blasi
2014-01-13 13:18:00
príspevok od: roakmorg
Daj si nato 85 1.4 a uvidis. Alebo pre lepsi pocit to neries a budes stastnejsi ako ja
85 1.8 a v pohode..... a nie taketo veci ma robia stastnejsim od inych ludi....a nejde mi ani o to byt stastnejim ako iny (staci sa zamysliet
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-01-13 13:23:23
príspevok od: haplo602
to nieje priznanie zavady ... jedine kompletne riesenie je vymena uzavierky ... v tom service advisory sa to ale nikde nespomina ... v podstate len povedali ze ked je fotak spinavy, vycistite, ked sa to zopakuje, vycistime my ... ale to je asi tak vsetko co spravia ... kolega ma takuto postihnutu D600ku ....
Ja som nic netvrdil, len som pripojil odkaz na vyjadrenie.
 
fotograficek
2014-01-13 13:38:16
príspevok od: MagickVamp
Preco cakate na 7D mark II a neberiete 6D? Ved 6D je FX uz. A 7D mark II pokial viem tak bude zas len DX.... A v horsom svetle tak 6D v zivote nedorovna...alebo sa snad mylim?
Fotím živú prírodu a hlavne zver a mám pevnu 400/5,6L a 70-200 IS II +1,4TC čo dáva 280 a na FF by to bolo naozaj krátke tak preto čakám na APS-C
 
transporti686
2014-01-13 14:13:59
ja som to už raz niekde písal, myslím si, že nikon týmto krokom veľmi nevylepšil svoje meno, skôr naopak, aj keď značka je to dobrá, nemôžno jej uprieť kvalitu, ale tak zásadnú vadu D600 mali podľa mňa riešiť bezplatnou výmenou zariadenia alebo dielu, pokiaľ je to neodstraniteľná konštrukčná vada, tak výmenou celého prístroja, podobne ako sa bežne zvolávajú vozidlá prí zistení vážnych výrobných resp. konštrukčných vád

v podstate sa marketingova zatvárili, ale však sa nič nestalo
 
vlasto13
2014-01-13 14:53:35
príspevok od: Marián Kuric
to aj mna zaujima ci teraz kupena D600 trpi olejom ci nie
mám D600 vyše pol roka a nevidím na fotkách žiadny olej. Možno zo začiatku som niečo zazrel, ale pár krát som zapol funkciu čistenia snímača cez menu fotoaparáta a potom bolo všetko ok.
 
Marián Kuric
2014-01-13 18:03:09
príspevok od: vlasto13
mám D600 vyše pol roka a nevidím na fotkách žiadny olej. Možno zo začiatku som niečo zazrel, ale pár krát som zapol funkciu čistenia snímača cez menu fotoaparáta a potom bolo všetko ok.
diky
 
b46664
2014-01-13 18:06:37
príspevok od: jan21
Čítam...a tak trochu závidím (ja starý Canonista), že Nikon má takto univerzálny FF foťák.
Som vo výbere nového tela a tak buď čakať na novú 7D MkII (APS) alebo 5D MkIII (cena 2×) alebo ÍSŤ DO VYMENY SYSTEMU??
Nejaké skúsenosti s nikonmi mám (5100) ale mám vcelku dosť objektívov a príšlušenstva a Canon ergonómiu a ovládanie v krvi
Poradte Nikonisti? Oplatí sa?
Ja mám starý dobrý Canon 550d a chcel som prejsť na Canon 6d. Ani som neuvažoval o zmene značky, len náhodou som sa dostal na Nikon stránku a objavil d600 resp d610. Porovnal som si funkcie a potom cenu a nebolo čo riešiť (: Predávam všetko príslušenstvo Canon (:
 
yves998
2014-01-13 18:21:51
DSLR je na okraji zaujmu ,mirrorless zaskocia takmer kazdy jeden stroj ,ale je to len moj nazor....
 
rasto.tn
2014-01-13 18:22:32
príspevok od: b46664
Ja mám starý dobrý Canon 550d a chcel som prejsť na Canon 6d. Ani som neuvažoval o zmene značky, len náhodou som sa dostal na Nikon stránku a objavil d600 resp d610. Porovnal som si funkcie a potom cenu a nebolo čo riešiť (: Predávam všetko príslušenstvo Canon (:
Chcel by som ťa len upozorniť, že zmenou aparátu na vyšší model, prípadne zmenou značky nedocieliš zlepšenie tvojich produkovaných fotiek (nech sú už akékoľvek).
 
atariak
2014-01-13 18:53:30
Pozor na chybajuci PC konektor. V kombinacii s PocketWizardom moze potrapit, niezeby to ale bolo neriesitelne....
 
ferio
2014-01-13 19:29:57
Taká malá chybička, je tam spomenutá 35 f1.8 FX ako novinka, a v nasledujúcej vete sa ten istý objektív ešte len chystá na svet
 
markato1
2014-01-13 20:57:14
príspevok od: b46664
Ja mám starý dobrý Canon 550d a chcel som prejsť na Canon 6d. Ani som neuvažoval o zmene značky, len náhodou som sa dostal na Nikon stránku a objavil d600 resp d610. Porovnal som si funkcie a potom cenu a nebolo čo riešiť (: Predávam všetko príslušenstvo Canon (:
vsetko prislusenstvo je 550D a setak ..
 
brancin
2014-01-13 22:47:46
Niekomu hori pod zadkom abo co, ze tak neprisla aj D710 ka.
 
maksel
2014-01-14 00:29:37
príspevok od: Karol Srnec
Ospravedlnujem sa, az teraz som si vsimol, ze sme zabudli pripojit galeriu.
karol ako dlho si testoval tu 610. a cca kolko cvakov si urobil?
 
JohnNewton
2014-01-14 07:00:35
príspevok od: yves998
DSLR je na okraji zaujmu ,mirrorless zaskocia takmer kazdy jeden stroj ,ale je to len moj nazor....
Zatiaľ by som to spolu nemiešal, oba systémy majú svoje výhody a nevýhody. Ni sú zastúpiteľné v každej situácii. A čo sa predajnosti týka DSLR vedie. No nekúp to za 350 € aj s dvomi objektívmi. Dnes si to kupujú aj ľudia čo nikdy fotoaparát v ruke nedržali
 
MagickVamp
2014-01-14 07:48:47
príspevok od: b46664
Ja mám starý dobrý Canon 550d a chcel som prejsť na Canon 6d. Ani som neuvažoval o zmene značky, len náhodou som sa dostal na Nikon stránku a objavil d600 resp d610. Porovnal som si funkcie a potom cenu a nebolo čo riešiť (: Predávam všetko príslušenstvo Canon (:
Vidis a ja ked som si to porovnal som dosiel k presne opacnemu stanovisku.... D610 ma slabsi zaostrovaci system aj ako D7100. Vsetky body ma na strede, takze ziadna vyhoda oproti 11 ostriacim bodom 6D. Ale naopak 6D ich ma asi najcitlivejsie zo vsetkych fotakov co su teraz na trhu. Fotky robi 6D minimalne tak pekne ako 5D mark III a podla testov maju dokonca menej sumu. Porovnaj si sam vystup zo 6D a z NIKONU D610. Ja som siel cisto podla DXomark najprv kde D610 mala fantasticke score a doslova nicila 6D, ale ked som pozrel skutocne vystupi, tak vystup zo 6D sa mi zdal ovela ovela krajsi a potom som cital aj ine recenzie kde recenzenti pisali, ze 6D ma naozaj ovela lepsi vystup a hlavne ovela menej sumu. Nikon mi pride uz fakt len ako papierovy fotak a mam k nemu odpor kvoli tomu ako sa zachovalo k majitelom D600 a ich servis je totalna katastrofa, mam aj vlastne skusenosti a aj co pocuvam z mojho okolia, ludia prave prechadzaju na canon. Ano 6D nema interny blesk a ma priestor len na jednu pametovu kartu. Ak toto u teba zavazilo, tak chapem ze si nemal co riesit a ides k Nikonu.....
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-01-14 08:07:27
príspevok od: maksel
karol ako dlho si testoval tu 610. a cca kolko cvakov si urobil?
Mal som ju takmer 3 tyzdne, urobil som okolo 1300 fotografii.
 
jan21
2014-01-14 09:23:51
príspevok od: MagickVamp
Vidis a ja ked som si to porovnal som dosiel k presne opacnemu stanovisku.... D610 ma slabsi zaostrovaci system aj ako D7100. Vsetky body ma na strede, takze ziadna vyhoda oproti 11 ostriacim bodom 6D. Ale naopak 6D ich ma asi najcitlivejsie zo vsetkych fotakov co su teraz na trhu. Fotky robi 6D minimalne tak pekne ako 5D mark III a podla testov maju dokonca menej sumu. Porovnaj si sam vystup zo 6D a z NIKONU D610. Ja som siel cisto podla DXomark najprv kde D610 mala fantasticke score a doslova nicila 6D, ale ked som pozrel skutocne vystupi, tak vystup zo 6D sa mi zdal ovela ovela krajsi a potom som cital aj ine recenzie kde recenzenti pisali, ze 6D ma naozaj ovela lepsi vystup a hlavne ovela menej sumu. Nikon mi pride uz fakt len ako papierovy fotak a mam k nemu odpor kvoli tomu ako sa zachovalo k majitelom D600 a ich servis je totalna katastrofa, mam aj vlastne skusenosti a aj co pocuvam z mojho okolia, ludia prave prechadzaju na canon. Ano 6D nema interny blesk a ma priestor len na jednu pametovu kartu. Ak toto u teba zavazilo, tak chapem ze si nemal co riesit a ides k Nikonu.....
11 ostriacich bodov 6D ...to je na portréty a krajiny, noc a hviezdy. Len stredny je krížový i ked je citlivý f/2.8. A na bežné fotenie pohybujúcich (detí, šport) AF má slabý.

Čo už AF zo 7D a snímač 6D = 5D Mk3 ....alebo Nikon 610

Ja verím že nová 7DMkII bude FF čo iné môže priniesť, video, wifi, gps??
 
fotograficek
2014-01-14 09:45:15
príspevok od: jan21
11 ostriacich bodov 6D ...to je na portréty a krajiny, noc a hviezdy. Len stredny je krížový i ked je citlivý f/2.8. A na bežné fotenie pohybujúcich (detí, šport) AF má slabý.

Čo už AF zo 7D a snímač 6D = 5D Mk3 ....alebo Nikon 610

Ja verím že nová 7DMkII bude FF čo iné môže priniesť, video, wifi, gps??
Toho AF na 6D sa vôbec netreba obávať fotil som s ním wildlife a v pohode stíhal všetky momenty a fotiť za šera so 6D tak to je úplna lahoda 7D má dosť veľký problém ostriť za šera i s mojim canon 70-200 IS II ale 6D to zvláda v pohode. Nikon má tie body nasekané jeden vedľa druhého.
 
MagickVamp
2014-01-14 10:39:20
Brat je Nikonista a aj tak uznal ked si ich porovnaval, ze D610 ma neiste ostrenie a 6D ostrila jedna basen. Dilemu vyriesil kupou D800.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-01-14 18:16:14
príspevok od: MagickVamp
Brat je Nikonista a aj tak uznal ked si ich porovnaval, ze D610 ma neiste ostrenie a 6D ostrila jedna basen. Dilemu vyriesil kupou D800.
to si asi nepomohol veľmi.
 
MagickVamp
2014-01-14 19:55:39
príspevok od: Jozef Peniak
to si asi nepomohol veľmi.
Ale pomohol, D800 ma uz rovnaky zaostrovaci system ako D4. D610 ostri pomalsie a v slabsom svetle s citelne mensou istotou ako D800 ci 6D.
 
JohnNewton
2014-01-14 20:13:21
príspevok od: MagickVamp
Ale pomohol, D800 ma uz rovnaky zaostrovaci system ako D4. D610 ostri pomalsie a v slabsom svetle s citelne mensou istotou ako D800 ci 6D.
To za predpokladu, že netrafil na kus so 14 neostriacimi bodmi
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-01-14 23:14:30
príspevok od: MagickVamp
Ale pomohol, D800 ma uz rovnaky zaostrovaci system ako D4. D610 ostri pomalsie a v slabsom svetle s citelne mensou istotou ako D800 ci 6D.
D800 som mal
 
WildSammy
2014-01-15 00:50:46
príspevok od: Jozef Peniak
D800 som mal
D800 ma nejake pomale AF? Lebo mam D700 a tam to fici jedna basen pomaly aj po tme..
 
viking81
2014-01-15 07:40:00
príspevok od: vlasto13
mám D600 vyše pol roka a nevidím na fotkách žiadny olej. Možno zo začiatku som niečo zazrel, ale pár krát som zapol funkciu čistenia snímača cez menu fotoaparáta a potom bolo všetko ok.
nic v zlom ale rad by som videl ako cistenie snimaca cez menu fotoaparatu odstarni olej zo snimaca
 
MagickVamp
2014-01-15 08:01:03
príspevok od: Jozef Peniak
D800 som mal
A co mas teraz?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-01-15 08:04:10
príspevok od: WildSammy
D800 ma nejake pomale AF? Lebo mam D700 a tam to fici jedna basen pomaly aj po tme..
v porovnaní s D700, je D800 len trošku pomalšie, ale v slabom svetle váha D800 často (1x z 10 tich napríklad, kým D700 váha 1 záber zo 100.) Potom na D800 som mal také že foťák síce zaostrí a pípne ale až o nejakú milisekundu odexponuuje. Na D700 to bolo proste píp a hneď cvak. Pritom D4 frčí jak besná. Kontinuálne ostrenie na D800 je ale lepšie ako na D700, hlavne na 3D tracking sa dá spoľahnúť (že bude rýchly) v prípade D800. Možno su to kusové problémy (každá D800 to robila) ale to by znamenalo že som mal najlpší kus D700
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-01-15 08:12:23
príspevok od: MagickVamp
A co mas teraz?
stačí si nakliknúť môj profil, všetko tam je
 
MagickVamp
2014-01-15 08:32:50
príspevok od: Jozef Peniak
stačí si nakliknúť môj profil, všetko tam je
Velmi dobre mas stranku zmaknutu, kratke vystizne blogy s podstatnymi info. Mal by som na teba par otazok, mozem ti poslat spravu na efoto? Myslim ze mi budes vediet poradit a od teba to budem vediet aj prijat.
 
haplo602
2014-01-15 09:53:02
príspevok od: vlasto13
mám D600 vyše pol roka a nevidím na fotkách žiadny olej. Možno zo začiatku som niečo zazrel, ale pár krát som zapol funkciu čistenia snímača cez menu fotoaparáta a potom bolo všetko ok.
tak to mas stastie ... mam dvoch kolegov z D600kami ... jeden uplne v pohode a druhy cistil uz 3xsnimac (za cca 10000 obrazkov) a stale sa mu to rychlo zasvini.
 
JohnNewton
2014-01-15 16:15:36
príspevok od: viking81
nic v zlom ale rad by som videl ako cistenie snimaca cez menu fotoaparatu odstarni olej zo snimaca
Normálka, ako v aute. Malá tryska strekne odmasťovač, vysunie sa stierač a zotrie snímač Cyklovač sa dá nastaviť podľa počtu snímok.
 
viking81
2014-01-15 20:48:23
príspevok od: JohnNewton
Normálka, ako v aute. Malá tryska strekne odmasťovač, vysunie sa stierač a zotrie snímač Cyklovač sa dá nastaviť podľa počtu snímok.
ma to aj zadny stierac ? rozumej pre hladacik ci lcd ?
 
vlasto13
2014-01-16 20:46:41
príspevok od: viking81
nic v zlom ale rad by som videl ako cistenie snimaca cez menu fotoaparatu odstarni olej zo snimaca
neviem či to bol olej alebo nejaké iné nečistoty. viem len to že ked som fotil tak som na fotke vydel nečistoty. po čistení z menu som tie nečistoty nezbadal.
možno to potichu opravili v neskorších kusoch.
 
vlasto13
2014-01-16 20:48:13
príspevok od: haplo602
tak to mas stastie ... mam dvoch kolegov z D600kami ... jeden uplne v pohode a druhy cistil uz 3xsnimac (za cca 10000 obrazkov) a stale sa mu to rychlo zasvini.
ja by som pozrel výrobné čísla, možno tie novšie sú lepšie riešené.
a som rád že mám ten dobrý kus
 
b46664
2014-01-25 12:17:30
príspevok od: markato1
vsetko prislusenstvo je 550D a setak ..
Nie nie, ešte sa potrebujem zbaviť blesku Nissin a objektívu 70-200. Tak keby náhodou, kľudne sa ozvi (:
 
b46664
2014-01-25 12:19:36
príspevok od: rasto.tn
Chcel by som ťa len upozorniť, že zmenou aparátu na vyšší model, prípadne zmenou značky nedocieliš zlepšenie tvojich produkovaných fotiek (nech sú už akékoľvek).
Samozrejme, že nie (: Ale vyšší model ti môže ponúknuť viacej funkcií, ktoré môžeš využiť a ktoré môžu tvoju prácu zefektívniť (:
 
markato1
2014-01-25 12:25:54
príspevok od: b46664
Nie nie, ešte sa potrebujem zbaviť blesku Nissin a objektívu 70-200. Tak keby náhodou, kľudne sa ozvi (:
vdaka,mam uz original canon blesky a mam aj 70-200 ku ,ale dik za ponuku
 
Paulie
2014-02-01 16:14:42
http://bit.ly/1dgJhM8
 
MagickVamp
2014-02-01 19:35:21
príspevok od: Paulie
http://bit.ly/1dgJhM8
Zeby si Nikon zacal zas vazit svojich zakaznikov?
 
Paulie
2014-02-01 22:21:41
príspevok od: MagickVamp
Zeby si Nikon zacal zas vazit svojich zakaznikov?
No mal by. Nieje totiž jediný výrobca fotiakov na trhu.
 
piecka
2014-02-11 20:53:45
"Nikon D610 je Full Frame digitálna zrkadlovka strednej triedy, určená pre pokročilých amatérov["
cloveku spodobnym pohladom nepomoze k profesionalite ziaden nastroj od ziadneho vyrobcu.
 
cecusik
2015-09-27 21:03:53
Dá sa použiť blesk SB 600 na tento model fotoaparátu? ĎAkujem.
 
Wlady
2015-09-27 22:47:05
príspevok od: cecusik
Dá sa použiť blesk SB 600 na tento model fotoaparátu? ĎAkujem.
Samozrejme ze ano.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia