Hore

Nikon D7200, vylepšenie výborného

Nikon je v tejto triede jedničkou na trhu. S príchodom CMOS senzorov sa zrodila legenda v podobe D90. Každý ďalší model jeho koncepciu vylepšoval. D7100 výraznejšie prekročila hranice triedy a trochu aj zaplátala prázdne miesto profesionálnej DX zrkadlovky. Ubehli dva roky a máme tu ešte vybavenejší model.

Prvý dojem

Čestne priznávam, že som si menej podrobný stavový displej vôbec nevšimol (o ňom neskôr). Do rúk sa mi dostal nový avšak dôverne známy fotoaparát. Nikon DSLR vo svojej podstate, esencia pokročilej zrkadlovky. Okrem loga NFC nevidím nič nové. Ergonomické zmeny sú kozmetické, musím hľadať vo vnútri, či skôr v popise noviniek na internete. Tú sú:

Vylepšenia oproti D7100

  • výkonnejší procesor EXPEED 4
  • rozšírený rozsah citlivosti až na ISO 102 400 (len ČB)
  • citlivejší AF Multi-CAM 3500 II
  • nové obrazové efekty
  • Wifi + NFC
  • vyššia výdrž batérie
  • Picture Control 2.0
  • väčší buffer
  • Time Lapse
  • Movie menu
  • Zebra


Podrobné porovnanie nájdete v PDF dokumente.

Máme tu aj zhoršenie. No ako sa to vezme. Informácií na stavovom displeji je teraz menej. Časť nastavení sa presunula na zadný displej, podobne ako je tomu u D750. Mne tento spôsob vyhovuje, inému nemusí.

Vľavo Nikon D7200, vpravo D7100.


Špecifikácia

Nikon D7200 je digitálna zrkadlovka formátu DX (APS-C). V portfóliu Nikonu ja na najvyššej priečke v rade DX zrkadloviek. Nie je to však profesionálny fotoaparát, aj keď čiastočne supluje úlohu nástupcu Nikonu D300. Konštrukcia je kovová, z pevnej a ľahkej horčíkovej zliatiny. Fotoaparát je utesnený proti prachu a vode. Do vyššej triedy ho zaraďujú také konštrukčné prvky, akými sú sklenený pentagonálny hranol, stavový displej, dva rollery, profesionálny AF modul a parametre uzávierky. Ďalej je to aj možnosť pripojenia battery gripu, podpora starších AF objektívov, manuálnych objektívov a plná podpora CLS systému práce s bleskami.

Novší procesor EXSPEED 4.


24 MPx snímač typu CMOS, bez AA filtra.


Hranol je sklenený, nie lacnejší zlepený zo zrkadielok. Obraz v hľadáčiku je vďaka tomu jasnejší. Pokrytie snímanej scény je 100%.


Schéma tesnení.


Súhrn hlavných funkcií

24,2-megapixelový snímač formátu DX: zachytávajte snímky so širokým dynamickým rozsahom, nízkou úrovňou šumu a bohatou škálou farieb.

EXPEED 4: zvyšuje celkový výkon fotoaparátu na dosiahnutie výnimočných výsledkov.

Profesionálny výkon automatického zaostrovania: 51-bodový systém automatického zaostrovania Multi-CAM 3500 II. Je citlivý až do hodnoty –3 EV (ISO 100, 20 °C).

Široký rozsah citlivosti ISO: snímajte s istotou pri dostupnom svetle vďaka štandardnému rozsahu citlivosti ISO 100 – 25 600.

Rýchle sériové snímanie: až 6 snímok za sekundu vo formáte DX a až 7 snímok za sekundu pri 1,3-násobnom orezaní. Zachyťte až 27 12-bitových snímok vo formáte RAW a až 100 vysokokvalitných snímok vo formáte JPEG v jednej vysokorýchlej sérii.²

Neobmedzené sériové snímanie: snímajte v režime sériového snímania s časom uzávierky 4 sekundy alebo dlhším a zaznamenajte toľko snímok, koľko dovolia vaše pamäťové karty a výdrž batérie.

Časozberné videosekvencie: snímajte časozberné sekvencie s hladkým prechodom expozície.

Jednoduché pripojenie: podpora pripojenia Wi-Fi1 a technológie NFC (Near Field Communication) zjednodušuje zdieľanie.

D-Movie: zaznamenávajte videosekvencie vo formáte DX s rozlíšením Full HD frekvenciou až 25p/30p, prípadne prepnite na režim 1,3-násobného orezania a zaznamenávajte s rozlíšením až 1 080/50p/60p. Špeciálna ponuka videosekvencií umožňuje ukladať všetky nastavenia videosekvencií na jednom mieste.

Zvuk na úrovni Hi-Fi: vynikajúce možnosti ovládania zvuku umožňujú videosekvencie s profesionálnym zvukom.

1,3-násobné orezanie: získajte extra dosah teleobjektívu, rýchlosť a širšiu oblasť pokrytia automatického zaostrovania.

Picture Control 2.0: vyberajte zo siedmich nastavení Picture Control. Zjednodušte spracovanie snímok pomocou nastavenia Flat, ktoré umožňuje maximálny dynamický rozsah, a jemne upravte detaily pomocou nastavenia Clarity.

Jasný hľadáčik: ponúka približne 100-percentné pokrytie obrazového poľa a výnimočnú viditeľnosť vonku dokonca aj v situáciách s ostrým protisvetlom.

Monitor s možnosťou úpravy farieb: 8,0-centimetrový (3,2-palcový) monitor LCD typu RGBW s antireflexnou vrstvou a 1 229 000 bodmi. Vyváženie farieb a jas môžete posunúť ľubovoľným smerom.

Odolný a pevný: konštrukcia je veľmi pevná, odolná voči prachu a vlhkosti. Jednotka uzávierky je testovaná na 150 000 expozícií.

Vstavaný blesk: s inteligentným riadením záblesku i-TTL a funkciou riadiacej jednotky.

Dizajn šetriaci energiu: zachyťte až 1 110 statických snímok a až 80-minútový záznam videosekvencie3 na jedno nabitie ultra kompaktnej a ľahkej nabíjateľnej lítium-iónovej batérie EN-EL15.

Pamäťové médiá: dva sloty na karty SD umožňujú plynulé snímanie. Oba sloty na karty sú kompatibilné s vysokokapacitnými kartami SDXC a UHS-I.

Dodávaný softvér: pokračujte v kreatívnom procese po snímaní. Špecializovaný softvér Nikon poskytuje komplexný spôsob importovania, organizovania, upravovania a zdieľania fotografií alebo videoklipov.

Poznámky

1 Ak chcete používať funkciu Wi-Fi, jednoducho si stiahnite softvér Wireless Mobile Utility do svojho inteligentného zariadenia. Táto aplikácia je kompatibilná s inteligentnými zariadeniami s operačnými systémami iOS™ a Android™ a možno ju bezplatne stiahnuť zo služieb Google Play™ a Apple App Store™. Android, Google, Google Play, YouTube a ďalšie označenia sú ochranné známky spoločnosti Google Inc.

2 Pri snímaní s citlivosťou ISO 100 a použití 16 GB karty SanDisk Extreme PRO UHS-I SDHC (95 MB/s). Kapacita vyrovnávacej pamäte sa líši v závislosti od zaznamenávaného motívu.

3 Na základe noriem asociácie CIPA.

Úplná špecifikácia.

Dizajn a ergonómia

Nebudem tu podrobne popisovať každé tlačidlo, kto chce, môže si stiahnuť z oficiálnych stránok podrobný návod. Oproti D7100 sa takmer nič nezmenilo. Túto úspešnú a rokmi overenú koncepciu začal Nikon D70 a vlastne už jeho analógový predchodca F80. Overené milónmi fotografov, nie je dôvod niečo na tom meniť. A tak sa dizajnéri z Nikonu hrajú s detailami. Tu mierne zmenia nejakú krivku, posunú o kúsok tlačidlo, či zmenia mierne sklon rollera. Všetko pre odladenie ergonómie.

Nikon D7200 je najvyšší model z radu DX a ako taký je určený do rúk pokročilého fotografa. Ten má všetko po ruke. Ja by som len prijal, aby sa na zadnom displeji trvale zobrazovali informácie a vypínali sa až po priložení oka k hľadáčiku, tak ako je tomu u Nikonu D5500. A ešte prosím vráťte nám prepínač AF, tak ako bol u D300, pekne aj s prepínaním AF-S a AF-C.

Displej je bohužiaľ pevný.


Jednotlivé konektory majú samostatné záslepky, čo je len dobre.


Logo NFC na gripe.


Aj D7200 má dva manažovateľné sloty pre SD karty.


Fotoaparát v praxi

Nie je to tak dávno, čo som testoval D750 a D5500. Práve D750 je D7200 veľmi podobná. U nej Nikon použil výklopný displej. Zbytočnosť? Kdeže, je to vylepšenie ktoré vedie k väčšej kreativite. Oveľa častejšie som fotografoval z menej obvyklých uhlov. Lacnejší model D5500 k tomu pridal úplnú voľnosť otáčania displeja a navyše aj dotykové ovládanie. To nielen zjednodušuje fotenie z nezvyklých uhlov, ale zlepšuje výber AF bodov. Prečo je najlacnejší model (z menovaných noviniek) v tomto smere najvybavenejší? Keby som vedel, ako vyzerá ten, čo o tom rozhoduje, vyrobím jeho woodoo bábiku a budem do nej zapichovať špendlíky. Dosť bolo sťažovania, poďme fotiť. Výklopný displej mi skutočne chýbal. Teraz na jar, pri fotení kvetov by mi veľmi pomohol pri fotení z úrovne zeme.

Nikon D7200 je zrkadlovka, ktorá vo všetkých aspektoch uspokojí náročného amatérskeho fotografa. Skvelé parametre, výborná ergonómia. Ťažko niečo vyčítať. Vyššie sme si vymenovali vylepšenia, oproti predchodcovi. Tie ale nemajú výraznejší vplyv na bežné fotografovanie. Veď už D7100 je tak dobrá, že si hovorím, či by sa ešte rok v pohode neudržala na trhu. A tak moje testovanie nebolo ani tak o tom zistiť nakoľko sú vylepšenia významné, ako skôr zistiť, či Nikon náhodou niečo nepokazil.

Chod zrkadla a uzávierky je dobre tlmený. Otrasy sú minimálne a fotoaparát je tichý. Výborná je výdrž batérie. Cez 1000 záberov, pri fotení športu aj o 50% viac. CSC fotoaparáty so svojimi 250 až 350 zábermi môžu len závidieť. K tomu máte aj luxus dvoch kariet.

Slabinou je malý buffer. Pri akčnom fotografovaní ho rýchlo zaplníte. Ako najvyšší model v ponuke DX zrkadloviek sú na D7200 kladené najvyššie požiadavky. Tento model má byť univerzálnym multižánrovým nástrojom fotografa, ktorý sa nezaľakne ani akčnej fotografie. Tomu má zodpovedať aj výkon pri sériových záberoch. Bufer pojme deväť záberov RAW+JPG, potom už záleží na rýchlosti karty. Pri pomalšej nastane dlhá pauza, u rýchlej (testoval som so Sandisk Extreme Pro 95 MB/s) môžete pokračovať vo fotení, ale pri pomalšej frekvencii cca 2 obr./s.

Vylepšený AF som nepreskúšal, za štandardných podmienok zmeny nepocítite a diskotéku som žiadnu nefotil. Fotoaparát som mal k dispozícii len týždeň a tak budem rád, ak teraz viac prispejete v diskusii svojimi praktickými postrehmi.

Na NIKKOR Tripe v Aténach som ocenil WiFi v Nikone D750. D7200 pridáva aj NFC a tak je spárovanie s chytrým zariadením jednoduchšie a rýchlejšie. Nikon aplikácia je hanba, horšiu nenájdete. Nedá sa v nej vôbec nič nastaviť. Funguje ako hlúpe diaľkové ovládanie a využitie nájde najskôr len pri sťahovaní fotografií a ich publikovaní na internete.

Objektív Nikkor AF-S 18-105 DX je na trhu už zopár rokov, ale stíha sekundovať aj najnovším fotoaparátom. Áno, trpí chybami. Sférickou, chromatickou i vinetáciou. Všetko v rámci svojej triedy a ľahko potlačiteľné vo fotoaparáte, alebo v RAW konvertore. Rozhoduje preto ostrosť. A tu je objektív príjemným, nadštandardne kvalitným prekvapením.



Fotoaparát som obdržal spolu s objektívom AF-S 18-105 DX. Aj keď starší, bez problémov použiteľný s najnovším 24 Mpx fotoaparátom. Veľmi dobrá ostrosť v celom rozsahu a po celej ploche. Pomer výkon/cena veľmi dobrý. Len to výrazné sférické skreslenie v celom rozsahu. Začínam byť na neho alergický, nepáči sa mi orezávanie pri softvérovej korekcii. Prichádza sa pri tom o vzácne milimetre ohniskovej dĺžky. Inak si ale tento objektív zaslúži môj obdiv. Pomer cena/výkon=veľmi dobrý.

Obrazová kvalita

Fotoaparáty Nikon sa pýšia vysokým dynamickým rozsahom a nízkym šumom. Nový procesor EXPEED 4 by mohol výkon D7200 posunúť ešte o kúsoček vyššie, minimálne čo sa týka šumu. Doterajším lídrom rebríčka APS-C zrkadloviek Nikon, je model D5500.

JPG súbory majú piemerne 12-13 MB, RAW-y cez 30MB.

S novým procesorom sa zväčšil rozsah nastaviteľných citlivostí. Bohužiaľ je to len marketingový trik, ako papierovo zlepšiť parametre fotoaparátu. Niežeby som očakával, že ISO 51 200 a 102 4001 by boli použiteľné a ani ma netrápi, že nie sú. Ale načo? Pri týchto hodnotách fotí fotoaparát čiernobielo a do JPG a navyše nekvalitne. Zbytočnosť.

Zaoberať sa šumom pri ISO 100 nemá zmysel, začína sa prejavovať od ISO 400, ale ani tam si ho nevšimnete na výstavnej zväčšenine širokej cez meter. ISO 800, 1600 i 3200, stále môžete smelo tlačiť metrové zväčšeniny. Šum výrazne narastie pri ISO 6400, menej tolerantný nepôjdu tlačiť nad formát A3+. Celkovo sa pri ISO 6400 končí rozumne využiteľná citlivosť. Na internet a tlač menších fotografií, je použiteľné aj ISO 12 800. ISO 25 600 rovno preskočím na najvyššie hodnoty mimo prirodzeného rozsahu. V galérii si pozrite ČB JPG pri ISO 51 200, to je nevydarený vtip.

Dynamický rozsah je ešte o kúsok lepší ako u predchodcu. Na dxomark.com je Nikon D7200 na prvom mieste, medzi APS-C fotoaparátmi. A pri editácii RAW-u je to poznať.

Expozične veľmi náročná scéna.


Po úprave.


Obrazových informácií je dostatok aj pre dramatický prevod do ČB.


Video

Najvýraznejšie vylepšenia sa týkajú práve videa. Po prvé je to samostatné menu pre režim Movie, ktoré sprehľadňuje nastavovanie. Kvitujem funkčnosť tlačidla ”i”, po jeho stlačení sa objaví nastavenie hlavných funkcií videa. Pripojiť môžete mikrofón i slúchadla, nastaviť citlivosť a hlasitosť. Zachytiť väčší dynamický rozsah a video vhodnejšie pre postprocesing, umožňuje plochý obrazový profil. Pribudlo zobrazenie “zebry”, pomôcky ktorá varuje pred prepalmi.

Nikon urobil vo videu veľký pokrok a jeho kvalitu zlepšil do tej miery, že sa ňou netreba zaoberať. Za výbornú kvalitu však platíte. Statív alebo stadycam, prevažne manuálne zaostrovanie a externý mikrofón sú nutnosťou. Aký rozdiel oproti Sony A7 M2 a Olympusu OM-D E-M5 Mark II (momentálne dokončujem recenzie), s ktorými môže nakrúcať video aj začiatočník.

Nepochopiteľné je pre mňa, že pri tak pokročilých funkciách, ktoré fotoaparát má, sa nedá expozícia prestavovať ak ste v režime živého náhľadu. Musíte ho vypnúť, nastaviť expozíciu, znova zapnúť a môžete snímať video.



Plusy a mínusy

+  kovové utesnené telo
+  tiché zrkadlo a uzávierka
+  WiFi s NFC
+  hľadáčik
+  citlivejší AF
+  väčší buffer
+  Time Lapse
+  vylepšenie intervalometra
+  Auto ISO v manuálnom móde
+  plná podpora CLS
+  podpora starších AF a mnauálnych objektívov
+  1/8000 s., X-sync 1/250 s.

-  nemá group AF
-  nezvýšila sa snímková frekvencia
-  nemá výklopný displej
-  aplikácia pre chytré zariadenia

Záver

Nikon D7200 vyzerá na prvý pohľad rovnako ako jeho predchodca. Majitelia D7100, ktorí svoj fotoaparát používajú prevažne na fotenie, vylepšenia príliš neocenia. Iste, máme tu o niečo citlivejší AF, konečne aj WiFi a vylepšenú prácu s farbami. Ako dôvod na upgrade je to málo. O nič viac dôvodov majú astrofotografi, ktorým nový model uľahčí fotenie tzv. star trails. Dôvodom na upgrade môže byť vylepšenie video funkcií.

Opäť sa musím na Nikon hnevať pre jeho škrečkovanie nových technológií. Prečo nemôže mať D7200 otočný dotykový displej, ako nižší model D5500? Myslím, že to by bol pádny dôvod na upgrade aj pre tých, čo sú s D7100 nadmieru spokojní. Rovnako ako u D750 by som si prial aj vylepšenie AF modulu, nech sú všetky senzory krížové. Slabinou je AF v režime videa, kde Canon dokazuje so svojím hybridným AF a SMT objektívmi, že to ide aj u zrkadlovky. Keďže stále neprichádza Nikon D400 (alebo inak označený nástupca D300), mohol Nikon napumovať D7200 aspoň na 8 obr./s. v slede 40-50 obrázkov RAW. Ako som písal v recenzii Nikonu D5500, zišiel by sa nový model D6XXX, ktorý by zaplnil medzeru a zároveň konkuroval Canonu EOS 7D Mark II.

Tak, či onak, Nikon D7200 je vynikajúci fotoaparát. Nemá žiadnu slabinu (snáď až na buffer), aj keď je stále čo zlepšovať. Jeho silnými vlastnosťami sú vyváženosť, výborná ergonómia a najmä špičková obrazová kvalita. Takto má vyzerať poriadna zrkadlovka. Od redakcie získava ocenenie TOP.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Igor Šaffo
2015-04-28 07:14:56
a ja poprosím Nikon umiestniť tlačítko ISO k spúšti a do stavového displeja vložiť stupnicu s informáciou korekcie expozície.
Sú tam všelijaké povymýšľané varianty pre zmenu ISO, ale furt to nieje ono. Asi som Canonista, ale pre istotu som si kúpil Nexko.
 
josseee
2015-04-28 08:03:53
paci sa mi ze absencia vyklopneho displeju sa zacina brat ako negativum..
 
JohnNewton
2015-04-28 08:16:20
príspevok od: josseee
paci sa mi ze absencia vyklopneho displeju sa zacina brat ako negativum..
No nie u pentaxu, na high end to vraj nepatrí
 
keso13
2015-04-28 08:22:05
Škoda že to nemá vyklopny displej ináč celkom fajn až prepinanie iso .
 
vojko
2015-04-28 08:25:05
Minule som mal možnosť na prezentácii firmy Nikon v KE vyskúšať D7200 a porovnať ju s D7100. Prvá vec, čo som si hneď všimol, bola rýchlejšia reakcia odpálenia závierky u D7200 a jej jemnejší chod. Som zvedavý, ako dopadnú presné merania, ale mne sa zdá, že Nikon tu na tejto veci popracoval. Len som sa o tom zatiaľ nikde nedočítal.
 
marcus_labeo
2015-04-28 08:30:56
príspevok od: JohnNewton
No nie u pentaxu, na high end to vraj nepatrí
Omyl, high-end Pentax výklopný displej má (len ho nehľadaj medzi APSC, je to 645Z). Rovnako má mať výklopný displej aj budúci FF Pentax.
 
marcus_labeo
2015-04-28 08:36:22
Nie som si istý, či si D7200 zaslúži trochu degradujúce označenie amatérska zrkadlovka (resp. pre amatérskeho fotografa). Ak je takto nabitá DSLR amatérska, čo je potom profi? Jedine ak D4s, pretože ani ostatné fullframy od Nikonu nie sú nejak nabitejšie funkciami a napr. z dvojice D610 - D7200 by si označenie amatérska zaslúžil skôr D610. Asi zbytočne slovíčkarim, len sa mi zdá D7200 ako tak nabitá, že si dnes okrem drobností typu viac fps neviem predstaviť, s čím by mohla prísť potenciálna D400, aby mala dostatočný odstup od D7200.
 
netmouse
2015-04-28 08:49:14
príspevok od: marcus_labeo
Nie som si istý, či si D7200 zaslúži trochu degradujúce označenie amatérska zrkadlovka (resp. pre amatérskeho fotografa). Ak je takto nabitá DSLR amatérska, čo je potom profi? Jedine ak D4s, pretože ani ostatné fullframy od Nikonu nie sú nejak nabitejšie funkciami a napr. z dvojice D610 - D7200 by si označenie amatérska zaslúžil skôr D610. Asi zbytočne slovíčkarim, len sa mi zdá D7200 ako tak nabitá, že si dnes okrem drobností typu viac fps neviem predstaviť, s čím by mohla prísť potenciálna D400, aby mala dostatočný odstup od D7200.
... APS-C uz bude asi len pre amaterov a FF pre profikov ...
 
vojko
2015-04-28 08:58:36
príspevok od: marcus_labeo
Nie som si istý, či si D7200 zaslúži trochu degradujúce označenie amatérska zrkadlovka (resp. pre amatérskeho fotografa). Ak je takto nabitá DSLR amatérska, čo je potom profi? Jedine ak D4s, pretože ani ostatné fullframy od Nikonu nie sú nejak nabitejšie funkciami a napr. z dvojice D610 - D7200 by si označenie amatérska zaslúžil skôr D610. Asi zbytočne slovíčkarim, len sa mi zdá D7200 ako tak nabitá, že si dnes okrem drobností typu viac fps neviem predstaviť, s čím by mohla prísť potenciálna D400, aby mala dostatočný odstup od D7200.
Tak tých vylepšení pre potencionálnu D400 by bolo:
- väčší hľadáčik
- rozmiestnenie krížových ostriacich bodov cez väčšiu plochu hľadáčika
- výklopný, otočný a dotykový displej
- vodeodolnosť
- lepšie umiestnenie tlačidla ISO
- zobrazenie exp. režimu v hľadáčiku (toto nechápem, prečo to nemá rada D7xxx, dokonca to nemá ani D750).
 
Roman Point
2015-04-28 08:58:38
Ja stále nechápem načo canon dáva stále AA filter. Že by bez neho trpel nejakou inou vadou než moire? Karol vždy pridá nejaké foto do recenzie kde by sa moire efekt prejavil stalo sa tak aj tu.. Vzduchové vyduchy, škridle na strechách atď atď. Neviem či nikon nejak upravuje bayerovu masku no nie je tam žiadny problém. Veľké mínus pre canon z môjho uhlu pohľadu.. Pre mňa foto z nikonu viditelne ( väčšina ) ostrejšie než foto z canonu..
 
Michal Lukáč
2015-04-28 09:02:34
Bohužiaľ v manuále na Nikon USA som našiel len to, že Movie Button sa dá programovať, nie, čo sa naň dá naprogramovať. Je možné nastaviť naň zmenu ISO, Karol? Že by konečne bola táto možnosť po pravej ruke?
 
Marcel Rebro
2015-04-28 09:02:36
príspevok od: netmouse
... APS-C uz bude asi len pre amaterov a FF pre profikov ...
... a mikro43 pre mikronautov
 
karrlok
2015-04-28 09:03:14
Karol, ďakujem za recenziu. Chcel by som sa ťa spýtať či sa zlepšil šum na vysokom iso 1600 až 6400 oproti D7100. Inak je to veľmi dobrá DX zrkadlovka na šport, len zväčšiť bufer a keby sa im podarilo zlepšiť iso do 3200, ako u fuji.
 
Jubi
2015-04-28 09:27:59
príspevok od: marcus_labeo
Nie som si istý, či si D7200 zaslúži trochu degradujúce označenie amatérska zrkadlovka (resp. pre amatérskeho fotografa). Ak je takto nabitá DSLR amatérska, čo je potom profi? Jedine ak D4s, pretože ani ostatné fullframy od Nikonu nie sú nejak nabitejšie funkciami a napr. z dvojice D610 - D7200 by si označenie amatérska zaslúžil skôr D610. Asi zbytočne slovíčkarim, len sa mi zdá D7200 ako tak nabitá, že si dnes okrem drobností typu viac fps neviem predstaviť, s čím by mohla prísť potenciálna D400, aby mala dostatočný odstup od D7200.
fps nieje drobnosť , 11 fps za sekundu a k tomu nenažraný buffer sú PROFI výhoda ver mi
 
viliamtel
2015-04-28 09:29:41
cela recenzia fotena so setakom? ten fotak si zasluži lepšie objektívy potom aj tak vyzera ta kvalita fotiek farby a osrosť....
 
Jubi
2015-04-28 09:34:44
príspevok od: viliamtel
cela recenzia fotena so setakom? ten fotak si zasluži lepšie objektívy potom aj tak vyzera ta kvalita fotiek farby a osrosť....
viacej sa totižto predpokladá, že práve setové objektívy sú viacej využívané na Dxxxx ako na Dxxx , asi preto to testovali na seťákoch
 
Dakuwaqua
2015-04-28 09:50:13
príspevok od: Michal Lukáč
Bohužiaľ v manuále na Nikon USA som našiel len to, že Movie Button sa dá programovať, nie, čo sa naň dá naprogramovať. Je možné nastaviť naň zmenu ISO, Karol? Že by konečne bola táto možnosť po pravej ruke?
Podľa manuálu by sa malo dať nastaviť ISO v režime fotenia na spúšť videa.
 
JSP070
2015-04-28 09:54:21
Z fotiek mám dojem, že ten fotoaparát má iba ISO 125 a 250. To je škoda.
Tiež by to chcelo fotky z nejakým lepším objektívom. Je to test fotoaparátu, nie starého setového objektívu. Keď už seťák, tak potom nový 18-140. Aj keď to rozdiel oproti 18-105 nie je.
 
netmouse
2015-04-28 10:18:56
príspevok od: JSP070
Z fotiek mám dojem, že ten fotoaparát má iba ISO 125 a 250. To je škoda.
Tiež by to chcelo fotky z nejakým lepším objektívom. Je to test fotoaparátu, nie starého setového objektívu. Keď už seťák, tak potom nový 18-140. Aj keď to rozdiel oproti 18-105 nie je.
... veď pravé to, je to test nového fotoaparátu a nie objektívu
... svoje rozhodnutie výberu objektívu Vám síce Karol môže vysvetliť ... mne je to šum a fuk
... ja osobne vítam voľbu 18-105-ky keďže jednu vlastním a som s ňou spokojný a nemám chuť vyhadzovať peniaze za DX 17-55 f2,8 to už radšej FX 24-70 f2,8 s FF. 18-55, 18-300, 18-140 sú podľa mňa tiež vyhodené peniaze, jedine ak tak 18-200 ako cestovateľský univerzál
... veľa "amatérskych / hobby" fotografov skôr rieši po 5-6rokoch výmenu tela s použitím už majúcich objektívov, ktoré si počas toho obdobia optimalizovali
 
JohnNewton
2015-04-28 10:27:36
príspevok od: marcus_labeo
Omyl, high-end Pentax výklopný displej má (len ho nehľadaj medzi APSC, je to 645Z). Rovnako má mať výklopný displej aj budúci FF Pentax.
Ja viem, to som len nepriamo reagoval na hrdinský odpor voči výklopnému LCD v diskusii o Pentaxe K 3
 
JohnNewton
2015-04-28 10:39:11
príspevok od: Jubi
viacej sa totižto predpokladá, že práve setové objektívy sú viacej využívané na Dxxxx ako na Dxxx , asi preto to testovali na seťákoch
No ale ja tam mám problém s čistým svedomím nájsť ostrú foto, ak mám prezentovať nové telo, tak aspoň pár snímkov s nadpriemerným objektívom by som uvítal.
 
Jubi
2015-04-28 11:04:01
príspevok od: JohnNewton
No ale ja tam mám problém s čistým svedomím nájsť ostrú foto, ak mám prezentovať nové telo, tak aspoň pár snímkov s nadpriemerným objektívom by som uvítal.
s lepším objektívom to bude už len lepšie ale hej mohli mohli by pridať pár foto
 
Michal Lukáč
2015-04-28 11:09:15
príspevok od: Dakuwaqua
Podľa manuálu by sa malo dať nastaviť ISO v režime fotenia na spúšť videa.
KONEČNE! Vďaka
 
JSP070
2015-04-28 12:31:48
príspevok od: netmouse
... veď pravé to, je to test nového fotoaparátu a nie objektívu
... svoje rozhodnutie výberu objektívu Vám síce Karol môže vysvetliť ... mne je to šum a fuk
... ja osobne vítam voľbu 18-105-ky keďže jednu vlastním a som s ňou spokojný a nemám chuť vyhadzovať peniaze za DX 17-55 f2,8 to už radšej FX 24-70 f2,8 s FF. 18-55, 18-300, 18-140 sú podľa mňa tiež vyhodené peniaze, jedine ak tak 18-200 ako cestovateľský univerzál
... veľa "amatérskych / hobby" fotografov skôr rieši po 5-6rokoch výmenu tela s použitím už majúcich objektívov, ktoré si počas toho obdobia optimalizovali
S lepším objektívom by bolo lepšie vidieť kvalitu fotoaparátu. Každopádne nerozumiem prečo je všetko fotené na ISO 125 a 250
Ten 18-105 je v jednom vreci s ostatnými objektívmi čo si spomínal. Btw. porovnával som môj 18-140 s tým N 24-70 2.8. Rozdiely boli malé, dokonca pri fotení terčov z blízka bol ten 24-70 horší. Možno to nebol najlepší kus a ten môj 18-140 bol 3x v servise kým ho konečne doštelovali.
 
JohnNewton
2015-04-28 13:51:42
Zdá sa, že v takýchto testoch (čo vylezie z jpegu bez úprav) ťahajú DSLR za kratší koniec voči CSC, kde je obraz v jpegu už automaticky korigovaný. Taká chromatická vada sa už dnes zriedka vidí. A už sa nebudem tak nepekne vyjadrovať o Fuji

Pri telách tejto kategórie by možno nebolo na škodu prezentovať maximálnu možnú dosiahnuteľnú kvalitu po úprave v RAW konvertore aspoň na pár snímkoch.

 
netmouse
2015-04-28 14:34:00
príspevok od: JSP070
S lepším objektívom by bolo lepšie vidieť kvalitu fotoaparátu. Každopádne nerozumiem prečo je všetko fotené na ISO 125 a 250
Ten 18-105 je v jednom vreci s ostatnými objektívmi čo si spomínal. Btw. porovnával som môj 18-140 s tým N 24-70 2.8. Rozdiely boli malé, dokonca pri fotení terčov z blízka bol ten 24-70 horší. Možno to nebol najlepší kus a ten môj 18-140 bol 3x v servise kým ho konečne doštelovali.
síce máš pravdu ... tak ako už Karol spomínal pomer cena a výkon je super a keďže viem, že kúpou si moc nepolepším ostane aspoň na telo
možno aj ta 24-70-ka potrebovala trocha doladiť ale za tie prachy by ma to pekne jedovalo
 
marcus_labeo
2015-04-28 14:58:18
príspevok od: netmouse
... APS-C uz bude asi len pre amaterov a FF pre profikov ...
K tejto Tvojej téze by som dal do pozornosti video Zacka Ariasa o relatívnosti vnímania FF ako ôveľkého" či "profi":
http://www.youtube.com/watch?v=PHYidejT3KY
 
marcus_labeo
2015-04-28 15:05:55
príspevok od: Jubi
fps nieje drobnosť , 11 fps za sekundu a k tomu nenažraný buffer sú PROFI výhoda ver mi
Veď práve ten fps som dal ako jednu vec, ktorá by si zlepšenie zaslúžila. Ale musel by to byť rozdiel výrazný, samotný rozdiel v fps o 1 či 2 snímky ako citeľný nevnímam, nedávno som prešiel zo 6 fps na 7 fps a nemám pocit, že je to rozdiel; rozdiel naopak je, či sa mi buffer zaplní po 10 snímkoch (necelé 2 sekundy), alebo 50 snímkoch, ako dlho trvá zápis a či je foťák plne použiteľný, alebo stále šrotuje.
 
netmouse
2015-04-28 15:36:11
príspevok od: marcus_labeo
K tejto Tvojej téze by som dal do pozornosti video Zacka Ariasa o relatívnosti vnímania FF ako ôveľkého" či "profi":
http://www.youtube.com/watch?v=PHYidejT3KY
v mojom komente je potrebne citit velku davku ironie
 
Jubi
2015-04-28 16:01:10
príspevok od: marcus_labeo
Veď práve ten fps som dal ako jednu vec, ktorá by si zlepšenie zaslúžila. Ale musel by to byť rozdiel výrazný, samotný rozdiel v fps o 1 či 2 snímky ako citeľný nevnímam, nedávno som prešiel zo 6 fps na 7 fps a nemám pocit, že je to rozdiel; rozdiel naopak je, či sa mi buffer zaplní po 10 snímkoch (necelé 2 sekundy), alebo 50 snímkoch, ako dlho trvá zápis a či je foťák plne použiteľný, alebo stále šrotuje.
správne
 
Ľuboš Capcara
2015-04-28 22:41:20
Mne sa zdá ako keby tie spomínané nedostatky Nikon vynechával schválne len aby bolo čo v ďalšom modeli vylepšiť a nasadiť cenovku novinky.
 
ASTRALEK
2015-04-29 12:15:19
príspevok od: Ľuboš Capcara
Mne sa zdá ako keby tie spomínané nedostatky Nikon vynechával schválne len aby bolo čo v ďalšom modeli vylepšiť a nasadiť cenovku novinky.
Tak to chodí... ONI chcú, aby sme aspoň každé dva roky apgrejdovali
 
Neschopko
2015-04-29 17:31:56
príspevok od: josseee
paci sa mi ze absencia vyklopneho displeju sa zacina brat ako negativum..
Ja (a asi nie som z ľavákov jediný) stále považujem jeho absenciu za pozitívum ... aspoň nám ostalo pár čudlíkov aj na ľavej strane
 
JohnNewton
2015-04-29 17:55:18
príspevok od: Neschopko
Ja (a asi nie som z ľavákov jediný) stále považujem jeho absenciu za pozitívum ... aspoň nám ostalo pár čudlíkov aj na ľavej strane
To je pochopiteľné Ale sú aj také, čo sa len dolu vyklápajú....čudlíky vpravo i vľavo a LCD v strede
 
fatality
2015-04-29 18:41:01
sa tu suchlo,ze "profi" masiny zvacsa nemaju vyklopny display koli vodo/pracho/tesnosti..spravit to zevraj ide ale je to tazsie/drahsie..
 
josseee
2015-04-29 19:50:23
príspevok od: fatality
sa tu suchlo,ze "profi" masiny zvacsa nemaju vyklopny display koli vodo/pracho/tesnosti..spravit to zevraj ide ale je to tazsie/drahsie..
poloprofi vodo-pracho-tesná A99 má plne výklopný displej...osobne si ho neviem vynachváliť resp. predstaviť si používať foťák bez tejto "fičury"
 
josseee
2015-04-29 19:54:18
príspevok od: Neschopko
Ja (a asi nie som z ľavákov jediný) stále považujem jeho absenciu za pozitívum ... aspoň nám ostalo pár čudlíkov aj na ľavej strane
hmmm...ako presne obmedzuje výklopný displej ľaváka?
 
fatality
2015-04-29 19:56:44
príspevok od: josseee
poloprofi vodo-pracho-tesná A99 má plne výklopný displej...osobne si ho neviem vynachváliť resp. predstaviť si používať foťák bez tejto "fičury"
no..ved preto pisem "zvacsa"..a ze to ide,ale ze to nieco stoji..ma ho aj weatherproof D750..
btw. aj ja ho mam a vyuzivam ho natolko,ze pri upgrade urcite bude nutnou podmienkou..
 
Neschopko
2015-04-29 20:17:36
príspevok od: josseee
hmmm...ako presne obmedzuje výklopný displej ľaváka?
Ak sa pozrieš napr. na D5xxx tak ten foťák nemá žiadny čudlík na ľavej strane a všetko sa ovláda pravou rukou. Keďže D7xxx nemajú výklopný displej, tak nemuseli presunúť čudlíčky MENU, WB, ISO, ... kvôli mechanizmu výklopného displeja. Ja som si pre túto maličkosť kúpil D7000, keďže som pozeral aj na to, aby čo najviac ovládacích prvkov bolo na ľavej strane
 
Neschopko
2015-04-29 20:24:25
príspevok od: JohnNewton
To je pochopiteľné Ale sú aj také, čo sa len dolu vyklápajú....čudlíky vpravo i vľavo a LCD v strede
Sakriš, evidentne mám nedostatky v prehľade techniky Ja keď som kupoval svoj prvý foťák, tak som pozrel D3100, D5100, potom som zbadal výjazdovú D90 a tá ma dostala čudlíkmi a otočným voličom na ľavú ruku ... po tom, ako D90 umrela, tak bola pre mňa jasná voľba D7000 a ak aj tá niekedy umrie, tak zase to vyhrá nejaký jej nástupca (ak mi nepresunú čudlíky na nesprávnu stranu)
 
josseee
2015-04-29 20:29:02
príspevok od: Neschopko
Ak sa pozrieš napr. na D5xxx tak ten foťák nemá žiadny čudlík na ľavej strane a všetko sa ovláda pravou rukou. Keďže D7xxx nemajú výklopný displej, tak nemuseli presunúť čudlíčky MENU, WB, ISO, ... kvôli mechanizmu výklopného displeja. Ja som si pre túto maličkosť kúpil D7000, keďže som pozeral aj na to, aby čo najviac ovládacích prvkov bolo na ľavej strane
tak si teda porovnaj tieto dva:
D750 (s výklopným diplejom)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d750/ZPR-NIKON-D750-BACK.JPG
D610 (fixný displej)
http://www.kenrockwell.com/nikon/d610/back-1200.jpg
ja tam vidím tých tlačítok rovnako vela
 
bobo01
2015-04-30 18:52:38
Vymenil som D7100 za D7200... je tam citeľný rozdiel v podaní farieb a poznateľný rozdiel v dynamickom rozsahu.
Buffer? D7100 mala buffer na 4 RAWy - hrôza pre fotografa WL!!! D7100 ma úbohých 6 fps a ani tie sa nedali využiť, lebo po necelej sekunde bol buffer plný a foťák spomalil... na zabitie! D7200 ho má na 17 RAWov (12 bitových) a spomaľovať začne po nafotení cca 21 - 22 obrázkov, oproti D7100 raj na zemi, aj tak to je málo a foťák je pre fotenie WL pomalý.
Jedna pikoška... na úpravu RAWov zatiaľ nie je soft - ani od Nikonu. Teraz LR CC už podporuje aj D7200, ale keď človek nemá vzťah ku Cloud-ovým riešeniam, žiaľ nemá v čom RAWy vyvolať .
 
cejpatka
2015-04-30 19:19:22
Žádná pikoška Od Nikonu lze přece použít na editaci RAW jejich program Capture NX-D...
 
karrlok
2015-04-30 19:43:32
príspevok od: bobo01
Vymenil som D7100 za D7200... je tam citeľný rozdiel v podaní farieb a poznateľný rozdiel v dynamickom rozsahu.
Buffer? D7100 mala buffer na 4 RAWy - hrôza pre fotografa WL!!! D7100 ma úbohých 6 fps a ani tie sa nedali využiť, lebo po necelej sekunde bol buffer plný a foťák spomalil... na zabitie! D7200 ho má na 17 RAWov (12 bitových) a spomaľovať začne po nafotení cca 21 - 22 obrázkov, oproti D7100 raj na zemi, aj tak to je málo a foťák je pre fotenie WL pomalý.
Jedna pikoška... na úpravu RAWov zatiaľ nie je soft - ani od Nikonu. Teraz LR CC už podporuje aj D7200, ale keď človek nemá vzťah ku Cloud-ovým riešeniam, žiaľ nemá v čom RAWy vyvolať .
Chcem sa ťa spýtať či je na D7200 menší šum na iso 1600 až 3200 oproti D7100.
 
bobo01
2015-04-30 20:52:00
príspevok od: cejpatka
Žádná pikoška Od Nikonu lze přece použít na editaci RAW jejich program Capture NX-D...
Nejde... mám ho nainštalovaný, update nie je k dispozícií a nedokáže RAW z D7200 otvoriť!
 
bobo01
2015-04-30 20:57:42
príspevok od: karrlok
Chcem sa ťa spýtať či je na D7200 menší šum na iso 1600 až 3200 oproti D7100.
Ja šum moc neriešim, tak neviem povedať... pri tlači sa šum stráca a pri fotkách na web mi to je jedno , ale mám pocit, že to je o niečo lepšie.
 
DrAcula
2015-04-30 21:32:25
príspevok od: bobo01
Nejde... mám ho nainštalovaný, update nie je k dispozícií a nedokáže RAW z D7200 otvoriť!
bobo01: Mas verziu Capture NX-D 1.2.0 ? V nej to ide.
 
Neschopko
2015-04-30 21:49:42
príspevok od: josseee
tak si teda porovnaj tieto dva:
D750 (s výklopným diplejom)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d750/ZPR-NIKON-D750-BACK.JPG
D610 (fixný displej)
http://www.kenrockwell.com/nikon/d610/back-1200.jpg
ja tam vidím tých tlačítok rovnako vela
Oki, ak by bol ten výklopný displej takto riešený, tak to by som sa nesťažoval ... len nech nám nikto neberie čudlíky na ľavej strane
 
DrAcula
2015-04-30 21:54:41
príspevok od: karrlok
Chcem sa ťa spýtať či je na D7200 menší šum na iso 1600 až 3200 oproti D7100.
Pozri tu: http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d7200/nikon-d7200-image-quality.htm
 
DrAcula
2015-05-01 11:53:18
Mate niekto otestovany na d7200 nejaky neoriginalny batery grip ?

Original Nikon MB-D15 za 225 Eur a to este aj bez nahradnej baterky sa mi kupovat nechce
ked ceny neoriginalnych gripov aj s 2 baterkami sa pohybuju okolo 50-60 Eur.
 
DanielDaniel
2015-05-01 20:49:16
príspevok od: marcus_labeo
Nie som si istý, či si D7200 zaslúži trochu degradujúce označenie amatérska zrkadlovka (resp. pre amatérskeho fotografa). Ak je takto nabitá DSLR amatérska, čo je potom profi? Jedine ak D4s, pretože ani ostatné fullframy od Nikonu nie sú nejak nabitejšie funkciami a napr. z dvojice D610 - D7200 by si označenie amatérska zaslúžil skôr D610. Asi zbytočne slovíčkarim, len sa mi zdá D7200 ako tak nabitá, že si dnes okrem drobností typu viac fps neviem predstaviť, s čím by mohla prísť potenciálna D400, aby mala dostatočný odstup od D7200.
ale stále tam niečo na štýl 7D mk II chýba ...aspoň mne teda
 
fatality
2015-05-03 00:47:42
príspevok od: JohnNewton
No ale ja tam mám problém s čistým svedomím nájsť ostrú foto, ak mám prezentovať nové telo, tak aspoň pár snímkov s nadpriemerným objektívom by som uvítal.
so Sigmou 18-35 ART..az "nechutne" ostre.. ..
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d7200/11
 
JohnNewton
2015-05-04 09:50:10
príspevok od: fatality
so Sigmou 18-35 ART..az "nechutne" ostre.. ..
http://www.dpreview.com/previews/nikon-d7200/11
No ale tak to treba aj prezentovať, nie s priemerným objektívom....
 
fatality
2015-05-04 11:38:46
príspevok od: JohnNewton
No ale tak to treba aj prezentovať, nie s priemerným objektívom....
holt,ja mam na to vplyv asi ako na odlet lastoviciek
 
JohnNewton
2015-05-04 12:06:15
príspevok od: fatality
holt,ja mam na to vplyv asi ako na odlet lastoviciek
To sme už dvaja
 
williams
2015-05-08 00:09:33
príspevok od: viliamtel
cela recenzia fotena so setakom? ten fotak si zasluži lepšie objektívy potom aj tak vyzera ta kvalita fotiek farby a osrosť....
Ak si poradi obrazovo so sumom pri takom setaku na vybornej urovni, myslis, ze s profi objektivom by bol horsi ?....naopak, usetris, ze si ho odpustis, pretoze telo ta posuva dalej....
Ak chces ostry obraz, tak len pevne ohnisko.
Inak ten setovy objektiv je naozaj vyborny za tie prachy a najviac univerzalny rozsah.
 
stamley
2015-05-10 18:28:52
príspevok od: DrAcula
Mate niekto otestovany na d7200 nejaky neoriginalny batery grip ?

Original Nikon MB-D15 za 225 Eur a to este aj bez nahradnej baterky sa mi kupovat nechce
ked ceny neoriginalnych gripov aj s 2 baterkami sa pohybuju okolo 50-60 Eur.
Ja som skúsil nasadiť Travor BG-2N for D7100 ale jediné čo fungovalo bolo tlačidlo spúšte a tlačidlo AF. Oba rollery a joystick boli mŕtve. Nefungovala ani vložená EN-EL15, ani tužkové AA batérie. V menu informácie o batérii fotoaparát indikoval nevloženú batériu.
 
Iygor
2015-05-10 19:45:01
príspevok od: williams
Ak si poradi obrazovo so sumom pri takom setaku na vybornej urovni, myslis, ze s profi objektivom by bol horsi ?....naopak, usetris, ze si ho odpustis, pretoze telo ta posuva dalej....
Ak chces ostry obraz, tak len pevne ohnisko.
Inak ten setovy objektiv je naozaj vyborny za tie prachy a najviac univerzalny rozsah.
Dovolím si poznamenať:
1. šum nezávisí od použitého objektívu,
2. tvrdenie že ak chceš ostrý obraz tak len pevné ohnisko tiež nie je pravdivé.
 
williams
2015-05-15 00:16:26
príspevok od: Iygor
Dovolím si poznamenať:
1. šum nezávisí od použitého objektívu,
2. tvrdenie že ak chceš ostrý obraz tak len pevné ohnisko tiež nie je pravdivé.
Vysvetlim, ako som to myslel:
ad 1) Setovy objektiv na najnizsej clone 5,6 sa moze zdat za horsich svetelnych podmienok ako nevhodny z dovodu, ze potrebuje pri tom istom case expozicie vytiahnut z tela fotoaparatu vyssie ISO ako profi objektiv na clone 2,8 a teda na tele to cele ostava, ci obrazovo to s tym sumom je este bez ujmy kvality..., ak ano, naco profi svetelny objektiv k tak sikovnemu telu...?
ad 2) Pevne ohnisko sa preto oblubuje, lebo sa najlepsie da vykorigovat v celom zornom poli, myslim, ze neexistuje zoom objektiv, ktory by mal v celom rozsahu kvalitu pevneho skla. Ak by existoval, asi by si ho nikto za tu cenu nekupil.
 
fatality
2015-05-15 00:36:56
príspevok od: williams
Vysvetlim, ako som to myslel:
ad 1) Setovy objektiv na najnizsej clone 5,6 sa moze zdat za horsich svetelnych podmienok ako nevhodny z dovodu, ze potrebuje pri tom istom case expozicie vytiahnut z tela fotoaparatu vyssie ISO ako profi objektiv na clone 2,8 a teda na tele to cele ostava, ci obrazovo to s tym sumom je este bez ujmy kvality..., ak ano, naco profi svetelny objektiv k tak sikovnemu telu...?
ad 2) Pevne ohnisko sa preto oblubuje, lebo sa najlepsie da vykorigovat v celom zornom poli, myslim, ze neexistuje zoom objektiv, ktory by mal v celom rozsahu kvalitu pevneho skla. Ak by existoval, asi by si ho nikto za tu cenu nekupil.
Sigma 18-35 1.8 ART.. ..
 
Michal Lukáč
2015-05-30 13:30:20
príspevok od: williams
Ak si poradi obrazovo so sumom pri takom setaku na vybornej urovni, myslis, ze s profi objektivom by bol horsi ?....naopak, usetris, ze si ho odpustis, pretoze telo ta posuva dalej....
Ak chces ostry obraz, tak len pevne ohnisko.
Inak ten setovy objektiv je naozaj vyborny za tie prachy a najviac univerzalny rozsah.
Pozri gripy od Meike. Len málo ľudí s nimi malo problémy, vrátane mňa. Avšak, keďže používam namiesto štandardného popruhu, ktorý sa k telám dodáva, popruh, ktorý sa musí zachytiť do miesta, ktoré slúži na uchytenie na statív, tak som si kúpil radšej originál na D7100. Na originále je celý spodok gripu jedná kovová doska. Pri ostatných tomu tak nie je.
 
Zeck
2015-06-06 23:17:32
V príspevkoch vyššie napríklad Igor Šaffo, vojko, Michal Lukáč napísali požiadavku "umiestniť tlačítko ISO k spúšti". Prečo je dôležité nastavovať ISO tlačítkom pri spúšti počas fotenia? Aký to má význam? Veď Nikon má vynikajúcu funkciu Auto ISO, ktorá sa dá veľmi dobre a podrobne nastaviť v závislosti na množstve parametrov a pracuje luxusne. A expozíciu (a zábleskovu expozíciu) je možné nastavovať počas fotenia tlačidlom pre zmenu Expozície pri spúšti. Ja som v podstate začiatočník vo fotení a chcel by som sa dozvedieť viac, tak preto sa pýtam. Dík.
 
MartinSpal
2015-06-07 21:32:07
príspevok od: fatality
Sigma 18-35 1.8 ART.. ..
S tou Sigmou úplný souhles. Koupil jsem ji před rokem - po dlouhém uvažování a nelituji. Už tehdy zvedla moji milovanou D300s ´z hrobu´. Prostě kvalitní sklo dělá divy. Minulý týden jsem přidal právě D7200 a včera si odfotil poprvý svatbu úplně bez blesku, což byl můj sen. Mám rád přirozené světlo. S kombinací jsem po prvních zkušenostech nadšený!!! Údiv vyslovila i má přítelkyně, která na nějaké zkoumání detailů a ostrosti moc není a docela jí to zskočilo a nákup pochválila (což při úniku 50 tisíc z kasičky už něco znamená!).
 
tomis.ales
2015-08-31 10:10:22
Nechápem, čo ich tak strašne bolelo na starom stavovom displeji. Na čo ho menili??? Polovica pre mňa dôležitých informácií mi tak chýba. Hlavne že sa to dá prečítať aj z dvoch metrov.
Oproti konkurentovi 7D markII je to úplná katastrofa. Na toto môžem povedať iba jedno, IDIOTI.
Tak neviem, či radšej nezobrať starsiu 7100ku.
 
jachmel
2016-03-31 14:20:55
príspevok od: Igor Šaffo
a ja poprosím Nikon umiestniť tlačítko ISO k spúšti a do stavového displeja vložiť stupnicu s informáciou korekcie expozície.
Sú tam všelijaké povymýšľané varianty pre zmenu ISO, ale furt to nieje ono. Asi som Canonista, ale pre istotu som si kúpil Nexko.
iso ziadne tlacitko nepotrebuje. Staci v menu navolit zmenu ISO na zadny roller.
 
Igor Šaffo
2016-04-01 21:57:19
príspevok od: jachmel
iso ziadne tlacitko nepotrebuje. Staci v menu navolit zmenu ISO na zadny roller.
ale potrebuje a konečne ho dali aj v Nikone tam kam patrí - D500
 
martin9113
2016-09-05 06:58:16
Má niekto kombinaciu d7200 nikkor 16-85 ?
 
dalidali
2016-09-05 07:31:07
príspevok od: martin9113
Má niekto kombinaciu d7200 nikkor 16-85 ?
ja napr.
 
martin9113
2016-09-05 10:08:05
príspevok od: dalidali
ja napr.
postacuje to sklo na rozlisenie snimaca? a ako sa chova npr horsich svetelnych podmienkach.
 
fatality
2016-09-05 11:23:40
príspevok od: MartinSpal
S tou Sigmou úplný souhles. Koupil jsem ji před rokem - po dlouhém uvažování a nelituji. Už tehdy zvedla moji milovanou D300s ´z hrobu´. Prostě kvalitní sklo dělá divy. Minulý týden jsem přidal právě D7200 a včera si odfotil poprvý svatbu úplně bez blesku, což byl můj sen. Mám rád přirozené světlo. S kombinací jsem po prvních zkušenostech nadšený!!! Údiv vyslovila i má přítelkyně, která na nějaké zkoumání detailů a ostrosti moc není a docela jí to zskočilo a nákup pochválila (což při úniku 50 tisíc z kasičky už něco znamená!).
tak gratulujem,ze si sadla s telom..dokonca s dvomi naraz.. ..
to je podla skusenosti inych na buchnutie sampanskeho.. ..
 
martin9113
2016-09-16 06:47:22
Ľudia prosím vas je niekde v menu možnosť vypnúť monitor na d7200 pri zmene iso a podobných nastavení? myslím tak že by to zobrazoval iba horný stavový displej. pri každom stlačení a zmene iso a qual mi zobrazuje hodnoty aj monitor a osobne mam radšej monitor vypnutý .ďakujem za odoved
 
martinchirila
2017-01-17 20:47:24
Má Nikon d7200 doladenie AF? (back focus a front focus)
Ďakujem za odpoveď nakoľko som sa to tu nedočítal tak asi nemá či?
 
ferio
2017-01-17 21:27:54
príspevok od: martinchirila
Má Nikon d7200 doladenie AF? (back focus a front focus)
Ďakujem za odpoveď nakoľko som sa to tu nedočítal tak asi nemá či?
Má...
 
martinchirila
2017-01-18 11:32:34
fakt? tak super mám d5200 a chcem ho na fotenie wildlife, nakoľko na drahší nie sú bubáky, mám Tamron 150-600 tak si myslím že to bude lepšie ako na 5200 či? Musím dnes kuknúť návod lepšie lebo mám pocit že som to tam nevidel.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia