Hore

Carl Zeiss Sonnar T* FE 55 mm F1.8 ZA

Pekelne drahý „záklaďák“ pre fotoaparáty Sony Alfa s E-bajonetom. Napraví pošramotenú povesť objektívov pre tento systém?

Tento objektív je primárne určený pre plnoformátové CSC fotoaparáty Sony Alfa s bajonetom E. Výborne je použiteľný aj na APS-C modeloch, kde však treba ohnisko prepočítať faktorom orezu 1,5x. Ohnisková dĺžka a uhol záberu ho radia medzi základné prime objektívy, aj keď je mierne dlhší ako štandard. Svetelnosť f/1.8 je v tejto triede objektívov štandardom. S odporúčanou cenou cez 1000,- € je však pekelne drahý. U konkurencie sú základné objektívy s lepšou svetelnosťou f/1.4 na polovičnej cene, či dokonca lacnejšie. Sony to so svojou cenovou politikou rozhodne preháňa a neospravedlní to ani modré logo Zeiss na objektíve.

Veľa objektívov Sony s E bajonetom ma sklamalo, dúfam, že tomuto sa podarí pošramotenú povesť Sony objektívov zlepšiť.



Dizajn objektívu je striedmy a elegantný, klasický a pritom moderný. Hladkú plochu tubusu narúša len vrúbkovaný prstenec manuálneho zaostrovania a logo Zeiss na bočnej strane. Konštrukcia je kvalitná, slnečná clona však mohla byť kovová. Zaostrovanie je vnútorné. V spojení s fotoaparátom Sony A7 Mark II som sa na rýchlosť sťažovať nemohol. Zaostrovanie je tiché, predná obruba sa pri ňom neotáča. Priemer filtra je 49 mm. Optickú konštrukciu tvorí 7 prvkov v 5 skupinách. Použité sú tri asférické prvky, jeden typu ED. Šošovky sú s T* antireflexnými vrstvami. Clona je 9-lamelová s kruhovým otvorom. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 50 cm, maximálne zväčšenie 0,14x. Hmotnosť objektívu je 281 g. Objektív je odolný proti prachu a vlhkosti.




Schéma optickej konštrukcie.

Špecifikácia:

Bajonet: Sony E-mount (Full Frame)
Ohnisková dĺžka: 55 mm (82,5 mm na APS-C)
Uhol záberu: 43 (29° na APS-C)
Svetelnosť: F1.8
Minimálna zoastrovacia vzdialenosť: 0,5 m
Maximálne zväčšenie: 0.14x
Optická konštrukcia: 5 skupín, 7 prvkov (3 asférické)
Priemer filtra: 49mm
Clona: 9-lamelová, cirkulárna
Rozmery: 64.4 x 70.5 mm
Hmotnosť: 281 g 

http://www.sony.sk/electronics/objektivy-fotoaparatu/sel55f18z/specifications

Objektív v praxi

Všetky fotografie sú snímané s fotoaparátom Sony A7 Mark II. S ním tvoril testovaný objektív vyváženú kombináciu po stránke veľkosti i kvality. Ideálne by bolo, ak by bol objektív lacnejší, aby nahradil kitový podpriemerný základný zoom Sony FE 28-70. K Full Framu patrí len kvalita.

Základný objektív pre plnoformátový snímač veľkosti 36x24 mm má najčastejšie ohniskovú dĺžku 50 mm. “Pravý” záklaďák by mal mať 43 mm, čo je uhlopriečka snímača. Testovaný objektív je o niečo dlhší, no myslím, že ho medzi základné objektívy stále môžeme radiť. Osobne mi tých pár milimetrov naviac vyhovuje. Pri portrétovaní je to výhodou, zvýraznenie perspektívy je menšie.


Portrét zvláda objektív veľmi dobre.


Vynikajúcu ostrosť od rohu po roh využijete pri fotení architektúry a krajiny.


S objektívom môžete odhaľovať čaro mestských zátiší.

Ako sa u veľkého snímača dalo očakávať, maximálne zväčšenie neohúrilo. Fotenie detailov nie je parketou tohto objektívu, jedine ak použijete medzikrúžky. To som však neskúšal, na to mám makroobjektív Sony FE 90/2,8G OSS. Je to škoda, pár centimetrov bližšie by sa občas hodilo.


Fotenie detailov nie je parketou tohto objektívu, chce to kratšiu minimálku.

Vždy som chcel základný objektív, na ktorý sa môžem 100% spoľahnúť. Niežeby môj Nikkor AF-S 50/1,4G bol zlý, naopak je veľmi dobrý. Malé priclonenie si však vyžaduje a naviac zrkadlovky s takto svetelnými objektívmi ostria všelijako, len nie spoľahlivo. Zeiss Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA je objektív, na ktorého je 100% spoľahnutie a bez váhania s ním môžete fotiť aj “na plnú dieru”. Bez kvalitatívneho kompromisu. Počítať tu musíte s miernou vinetáciou v rohoch. Zbavíte sa jej úplne až nad f/7,1 alebo jednoducho použijete softvérovú opravu. Objektív má malé súdkovité sférické skreslenie. Vo výnimočných prípadoch možno na fotografiách zbadať náznaky axiálnej chromatickej chyby. Prinútiť ho k vykresleniu reflexov je takmer nemožné, T* antireflexné vrstvy odvádzajú perfektnú prácu.

Ostrosť objektívu je jedným slovom vynikajúca. Aj plne odclonený dokáže dobre vykresliť rohy plnoformátového obrazu. Rezkejšie hrá od f/2,8 a exceluje na f/7,1, dobre mu to hrá až do f/11, potom sa už začína prejavovať výraznejšie difrakcia.


Oficiálne MTF krivky.


DXOmark 3. miesto a fantastických 42 bodov.

To, že je objektív výborný už pri otvorenej clone neznamená, že všetko budete fotiť na f/1.8. Objektív je excelentný po priclonení, keď pracujete s väčšou hĺbkou ostrosti. Detaily architektúry, ale i krajina sú pre neho rovnako dobrými motívmi ako portréty.

Pri vyberaní fotografií do galérie som si uvedomil, že objektív vyniká aj skvelým podaním farieb, rovnako ako nedávno recenzovaný FE 90/2,8 G OSS Macro.


Pre plnoformátové fotoaparáty sú k dispozícii aj svetelnejšie objektívy, poskytujúce o úroveň lepší bokeh. Stačí spomenúť Canon EF 50/1,2 USM, čí Nikon AF-S 58/1,4G. Bokeh objektívu je aj tak ale pekný a výrazný. Vie byť pekne hladký, no aj s náznakom swirly bokehu.


Jedna stránka bokehu je hladká…


…druhá má náznaky swirly bokehu.

Záver

Osobne mi svetelnosť f/1.8 nevadí. Vďaka nej je objektív kompaktný a to sa u CSC systému cení. Oblúd som sa čosi navláčil u zrkadlovky. Tu hľadám ten správny pomer medzi veľkosťou a výkonom. A Sony sa to v spolupráci s Zeissom podarilo. Niektorí mi doteraz nevedia odpustiť, ako som Sony a Zeiss zvozil v článku “Sklamanie s logom Zeiss”. Za svojím názorom si však stojím a nie som sám, kto sa nenechá oklamať marketingovými superlatívmi. Pozrite si napr. recenziu na Photozone.de. Carl Zeiss Sonnar T* FE 55 mm F1,8 ZA je však objektív, ako má byť. Pokiaľ  vám vyhovujú jeho parametre a môžete si ho dovoliť, urobte tak bez váhania. S ním naplno využijete prednosti plnoformátových, ale i APS-C fotoaparátov Sony. Ukazuje sa tu aj výhoda CSC koncepcie, zaostrovanie na snímač, vďaka presnejšiemu zaostrovaniu je odpadu oveľa menej ako u zrkadloviek. U veľa svetelných záklaďákov musíte kvôli ostrosti pricloniť a nevyužijete tak ich svetelnosť. Tu nie. Objektív je výborný od najnižšej clony. Vo svojej kategórii ťažko hľadá konkurenta a šliape na päty niekoľko násobne drahšiemu Otusu, tiež z dielne ZEISS. Klobúk dole. Aj pri svetelnosti f/1.8 má krásny bokeh, povedal by som, že s dušou. A tie farby!

Oficiálna cena prekračuje 1000,- €. To z objektívu robí jeden z najdrahších záklaďákov vôbec, najmä ak prihliadneme na len priemernú svetelnosť f/1.8. Jeho majiteľ dostane z tejto sumy naspäť každý cent, v podobe nádherných fotografií. Aj tak by však adekvátnejšia cena mala byť aspoň o 40% nižšia. Sony je vzhľadom na svoju pozíciu príliš drahá značka, pre Slovákov dupľovane.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
josseee
2015-08-17 10:08:13
Krasny objektiv, za kratku dobu existencie sa u e-mountakov z neho stala uz takmer legenda.
K cene: da sa bez problemov kupit za 800/830 eur http://geizhals.at/sony-objektiv-af-fe-55mm-1-8-za-sel-55f18z-a1017488.html
Samozrejme je to stale vela, nuz "Zeiss preis" Ma nedavno rozosmial Bressona-parafrazujuci-komentar k jednej promo fotke firmy...
fotka: http://blogs.zeiss.com/photo/en/wp-content/uploads/sites/4/2015/07/Attaching-CZ-logo_01-622x350.jpg
koment: "Rozhodujuci okamih" kedy sa cena objektivu zdvojnasobi
 
alexmenti
2015-08-17 10:53:22
aj keď Sony nevlastním, vždy ma poteší dobrá recenzia na kvalitný a spoľahlivý výrobok...
 
kuchar
2015-08-17 12:47:38
Vyborny objektiv ,len ta cena.Sony to neskutocne vali s tymi fotakmi, len skoda ze vacsinu energii davaju do tiel a nie na objektivy.Rozmyslam nad prechodom do Sony systemu.
Paci sa mi velmi obrazova kvalita , fotky mi pridu take ciste a maju taky 3D look, ktory mi hodne imponuje.Dalej velkost a vaha,kde by sa po nasadeni niejakeho pancaku dal fotak strcit do vrecka bundy.Len to by ho najprv museli vymysliet. Samozrejme vyklopny displej je tiez super na krajinku a na architekturu.
Len tie objektivy...ak su niejake schopne ,tak stoja nehorazne peniaze vzhladom k tomu,ze konkurencia vie ponuknut relativne zrovnatelnu kvalitu za rozhodne nizsiu cenu.
A cele to pouzivanie adapterov mi pride ako jeden velky kompromis.Je pekne mat male nadupane telo,ale ked na to dam adapter plus trebars 16-35 canon stracam vyhodu hmotnosti a samozrejme schopneho autofokusu.Nehovoriac o problemoch s unikanim svetla pri dlhych expoziciach.Kompromis za kompromisom.Idealne by bolo,keby sa spoji Fuji so Sony.
 
josseee
2015-08-17 14:11:25
príspevok od: kuchar
Vyborny objektiv ,len ta cena.Sony to neskutocne vali s tymi fotakmi, len skoda ze vacsinu energii davaju do tiel a nie na objektivy.Rozmyslam nad prechodom do Sony systemu.
Paci sa mi velmi obrazova kvalita , fotky mi pridu take ciste a maju taky 3D look, ktory mi hodne imponuje.Dalej velkost a vaha,kde by sa po nasadeni niejakeho pancaku dal fotak strcit do vrecka bundy.Len to by ho najprv museli vymysliet. Samozrejme vyklopny displej je tiez super na krajinku a na architekturu.
Len tie objektivy...ak su niejake schopne ,tak stoja nehorazne peniaze vzhladom k tomu,ze konkurencia vie ponuknut relativne zrovnatelnu kvalitu za rozhodne nizsiu cenu.
A cele to pouzivanie adapterov mi pride ako jeden velky kompromis.Je pekne mat male nadupane telo,ale ked na to dam adapter plus trebars 16-35 canon stracam vyhodu hmotnosti a samozrejme schopneho autofokusu.Nehovoriac o problemoch s unikanim svetla pri dlhych expoziciach.Kompromis za kompromisom.Idealne by bolo,keby sa spoji Fuji so Sony.
V najblizsich tyzdnoch by mali predstavit 7 novych FE objektivov, takze uvidime ktorym smerom to sony bude cele tlacit...Ale osobne nepredpokladam prilis zavratne zmeny v marketingovej strategii (ktora funguje zatial na principe: chyt zakaznika za nohu, zdvyhni do vysky a tras a tras z neho tie dukaty). Zisla by sa nejaka konkurencia voci sony v oblasti full frame mirrorless. Zakial nebude konkurencia, sony lacne a dobre objektivy typu FE 28/2.0 produkovat nebude...
 
kuchar
2015-08-17 14:59:00
príspevok od: josseee
V najblizsich tyzdnoch by mali predstavit 7 novych FE objektivov, takze uvidime ktorym smerom to sony bude cele tlacit...Ale osobne nepredpokladam prilis zavratne zmeny v marketingovej strategii (ktora funguje zatial na principe: chyt zakaznika za nohu, zdvyhni do vysky a tras a tras z neho tie dukaty). Zisla by sa nejaka konkurencia voci sony v oblasti full frame mirrorless. Zakial nebude konkurencia, sony lacne a dobre objektivy typu FE 28/2.0 produkovat nebude...
Asi tak.. Budu to slusne palky predpokladam.
Mozno aj Canikon pride s niecim podobnym za par rokov, ked sa zacnu triast predajne cisla DSLR.Zatial sa len mozu smiat.
 
z80
2015-08-17 15:51:00
Cena vs. kvalita objektivov ma vzdy odradzala od Sony. Tie dobre su predrazene, tie za normalnu cenu su mizerne.
V pripade FF mirrorless nema sice Sony konkurenciu, ale v APS-C mirrorless povazujem za najlepsi system z hladiska otimalneho pomeru kvalita/cena tiel aj skiel, NX system od Samsungu.
 
Mattus1990
2015-08-17 16:35:32
Musí to byť parádny objektív o tom niet pochýb a aj do čakal kedy bude recenzia. No osobne by som za tie peniaze radšej bral Sony FE 90mm f/2,8 alebo Zeiss Batis 85mm. Fotky z recenzie 90tky boli oveľa strhujúcejšie a najmä parádny bokeh.

Dosť som zvedavý na v rumoroch objavujúce sa informácie o novom FE 28-70 GM ktorý by mal byť f/2.8. Uvidíme čo je na to pravdy a hádam to vylepší mienku o zoomoch E mouth.
 
Sugho
2015-08-17 17:14:51
Nic proti kvatitam objektivou Zeiss, ale profi zakladny objektiv si predstavujem trochu inak. Napr. aj so stupnicou ostrenia a hlbky ostrosti.
 
Mattus1990
2015-08-17 18:40:55
príspevok od: Sugho
Nic proti kvatitam objektivou Zeiss, ale profi zakladny objektiv si predstavujem trochu inak. Napr. aj so stupnicou ostrenia a hlbky ostrosti.
všetky objektívy Sony E(okrem FE 90mm f/2.8 macro) majú ostrenie prstencom pomocou elektronického prevodu. stupnicu ostrenia máš pri preostrovaní priamo na EVF a na hĺbku ostrosti máš focus peaking.
 
tomas2009
2015-08-17 20:35:01
Nechapem co kazdemu vadi, je to Zeiss a cena je sice drahsia, ale zas kazdy frca ze chce kvalitu a potom ked dojde frca zas ze je draha Ved aj Leica skla su mega kvalitne a kazdy skoro frca, ze nemaju zmysel. Ja som mal jedno take Leica sklo nasadene na Panasonic, to je uz ine rodeo. Len tak dalej Sony-Zeiss, cim viac drahych kvalitnych skiel, tym menej trotlov co zacnu fotit.. ..Ale pravdou je ze po precitani recenzii skiel to bol hlavny dovod neist do Sony znacky, nie ich cenu, ale priemernu kvalitu a maly vyber...
 
josseee
2015-08-17 22:15:34
príspevok od: tomas2009
Nechapem co kazdemu vadi, je to Zeiss a cena je sice drahsia, ale zas kazdy frca ze chce kvalitu a potom ked dojde frca zas ze je draha Ved aj Leica skla su mega kvalitne a kazdy skoro frca, ze nemaju zmysel. Ja som mal jedno take Leica sklo nasadene na Panasonic, to je uz ine rodeo. Len tak dalej Sony-Zeiss, cim viac drahych kvalitnych skiel, tym menej trotlov co zacnu fotit.. ..Ale pravdou je ze po precitani recenzii skiel to bol hlavny dovod neist do Sony znacky, nie ich cenu, ale priemernu kvalitu a maly vyber...
vysoka kvalita nemusi zakonite znamenat vysoku cenu (vid rad F1.8 objektivov od nikonu) a takisto vysoka cena zakonite neznamena vysoku kvalitu (vid prepadaky typu FE 24-70/4, E 17-70/4). Ale ked sa zeiss podari....
 
josseee
2015-08-17 22:20:47
príspevok od: Mattus1990
Musí to byť parádny objektív o tom niet pochýb a aj do čakal kedy bude recenzia. No osobne by som za tie peniaze radšej bral Sony FE 90mm f/2,8 alebo Zeiss Batis 85mm. Fotky z recenzie 90tky boli oveľa strhujúcejšie a najmä parádny bokeh.

Dosť som zvedavý na v rumoroch objavujúce sa informácie o novom FE 28-70 GM ktorý by mal byť f/2.8. Uvidíme čo je na to pravdy a hádam to vylepší mienku o zoomoch E mouth.
ta 55 je super v tom ze je univerzalna, 90 uz nie az tak velmi, ja osobne to makro preskakujem. Batis si idem zajtra vyzdvyhnut, spolu s a7rII a 35/1.4...taky maly sviatok som si spravil
 
Mattus1990
2015-08-17 22:33:15
príspevok od: josseee
ta 55 je super v tom ze je univerzalna, 90 uz nie az tak velmi, ja osobne to makro preskakujem. Batis si idem zajtra vyzdvyhnut, spolu s a7rII a 35/1.4...taky maly sviatok som si spravil
kurnik sopa, tak to ti úplne závidím, to bude parádne kombo. dúfam že sa mi ho raz podarí aspoň potažkať. 90tka ma pre mňa osobne parádny bokeh treto by som to uprednostnil.

ale pre mňa je to len také fantazírovanie, podobné veci si nemôžem dovoliť a od aps-c sa dlhú dobu nepohnem. Preto je pre mňa ako univerzálny objektív na a6000 Zeiss Touit 32mm alebo tu FE 28mm ktoru dosť chvália. To by som si časom dokúpil no ešte musím na sebe zamakať.
 
josseee
2015-08-18 15:40:35
príspevok od: kuchar
Asi tak.. Budu to slusne palky predpokladam.
Mozno aj Canikon pride s niecim podobnym za par rokov, ked sa zacnu triast predajne cisla DSLR.Zatial sa len mozu smiat.
no, nemyslim si ze v canicone pukaju od smiechu zrovna...u nas tieto a7micky moc neletia (asi dost kvoli cene) ale celkovo idu hodne na dracku. A7RII je na tom v predajnosti podobne ako o tretinu lacnejsia do nebies vychvalovana D750:
http://www.amazon.com/Best-Sellers-Electronics-Digital-Cameras/zgbs/electronics/281052/ref=zg_bs_unv_e_3_3109924011_1#2
27. vs 29. (prve "serioznejsie" fotaky v tom rebricku predajov)
 
josseee
2015-08-18 15:54:19
príspevok od: Mattus1990
kurnik sopa, tak to ti úplne závidím, to bude parádne kombo. dúfam že sa mi ho raz podarí aspoň potažkať. 90tka ma pre mňa osobne parádny bokeh treto by som to uprednostnil.

ale pre mňa je to len také fantazírovanie, podobné veci si nemôžem dovoliť a od aps-c sa dlhú dobu nepohnem. Preto je pre mňa ako univerzálny objektív na a6000 Zeiss Touit 32mm alebo tu FE 28mm ktoru dosť chvália. To by som si časom dokúpil no ešte musím na sebe zamakať.
no, musim niecim nahradit A99 ktoru mi nedavno ukradli :/ Len teraz cakam, cakam kedy mi z fotoskody pipnu sms ze uz dostali moje peniazky. Utrpenie toto..asi az zajtra

Ale tak celkovo ten system nie je az tak nedosiahnutelny. Povodnu A7 kupis teraz za 1000 http://geizhals.eu/sony-alpha-7-body-ilce-7-a1017416.html. Len tie objektivy, vsakze...
Ta 55ka vobec neni zla pre apsc praveze. Na crope mas z nej paradny portretak (na mojom staruckom NEXe5n nic ine za posledny rok nesedelo) a ked prejdes na FF, budes mat z nej krasny zakladak. Ale aj ta 28 je paradna, az na to silne skraslenie (to bude zasa placu od Karola ked sa mu do ruky dostane) zalezi ci ti to vadi. Ale namalo by automaticka korekcia to zehli dorovna
 
Mattus1990
2015-08-18 16:33:06
príspevok od: josseee
no, musim niecim nahradit A99 ktoru mi nedavno ukradli :/ Len teraz cakam, cakam kedy mi z fotoskody pipnu sms ze uz dostali moje peniazky. Utrpenie toto..asi az zajtra

Ale tak celkovo ten system nie je az tak nedosiahnutelny. Povodnu A7 kupis teraz za 1000 http://geizhals.eu/sony-alpha-7-body-ilce-7-a1017416.html. Len tie objektivy, vsakze...
Ta 55ka vobec neni zla pre apsc praveze. Na crope mas z nej paradny portretak (na mojom staruckom NEXe5n nic ine za posledny rok nesedelo) a ked prejdes na FF, budes mat z nej krasny zakladak. Ale aj ta 28 je paradna, az na to silne skraslenie (to bude zasa placu od Karola ked sa mu do ruky dostane) zalezi ci ti to vadi. Ale namalo by automaticka korekcia to zehli dorovna
a kde ti zmysla?

...veď to, tá cena objektívov a ako píšeš A7 je relatívne dostupná. pri ideálnych finančných podmienkach by som chcel kupovať už len FF objektívy a jedného pekného dňa si kúpim FF telo.

Zatiaľ na moje neprofesionálne účely obyčajný/nadpriemerný portretový sel50f18. už som sa pohrával s myšlienkou opáčiť sal1850f28 s adaptérom(bez zrkadla) no neviem aký také tam je spomalenie ostrenia oproti e mouth alebo E 18-105 G PZ no tam mam zase strach s toho motorického zoomu pri jeho reakcii pri točení prstenca. to by som si rád skusil naživo. Sony Center v NR je už zrušené a táto možnosť padá.
 
josseee
2015-08-18 21:06:23
príspevok od: Mattus1990
a kde ti zmysla?

...veď to, tá cena objektívov a ako píšeš A7 je relatívne dostupná. pri ideálnych finančných podmienkach by som chcel kupovať už len FF objektívy a jedného pekného dňa si kúpim FF telo.

Zatiaľ na moje neprofesionálne účely obyčajný/nadpriemerný portretový sel50f18. už som sa pohrával s myšlienkou opáčiť sal1850f28 s adaptérom(bez zrkadla) no neviem aký také tam je spomalenie ostrenia oproti e mouth alebo E 18-105 G PZ no tam mam zase strach s toho motorického zoomu pri jeho reakcii pri točení prstenca. to by som si rád skusil naživo. Sony Center v NR je už zrušené a táto možnosť padá.
v rakuskom vlaku ma nejaky dobrak obral, za bieleho dna, trocha nepozornosti...To som naozaj necakal. Roky chodim slovenskymi vlakmi a nikdy mi nic nezmizlo...nuz, draha lekcia to bola...
Aha, tak ak mas sel50 tak nema zmysel ta 55ka. Bez-zrkadlovy adapter na 6000ke bude podla mna sialene pomaly. S 18-105 tiez moc neporadim. Ale suhlas ze take veci je najlepsie odkusat pred kupou, len na svk bohuzial casto nemozne. Sprav si vylet do Viedne. V digitalstore alebo foto sobotka mavaju vsetko dostupne na vyskusanie. Alebo v Prahe vo fotoskode.
 
kuchar
2015-08-18 21:45:43
príspevok od: josseee
no, nemyslim si ze v canicone pukaju od smiechu zrovna...u nas tieto a7micky moc neletia (asi dost kvoli cene) ale celkovo idu hodne na dracku. A7RII je na tom v predajnosti podobne ako o tretinu lacnejsia do nebies vychvalovana D750:
http://www.amazon.com/Best-Sellers-Electronics-Digital-Cameras/zgbs/electronics/281052/ref=zg_bs_unv_e_3_3109924011_1#2
27. vs 29. (prve "serioznejsie" fotaky v tom rebricku predajov)
http://www.canonrumors.com/2015/06/patent-efef-s-adaptor-for-canon-full-frame-mirrorless/
Mozno ani nie tak daleko Canon pride s niecim podobnym.Myslim,ze najblizsie 2 roky budu hodne zaujimave.Ak by Canon prisiel s FF mirrorlesom plne kompatibilnym s EF objektivmy Canon, navyse utesnenym voci pocasiu potom by to bolo hodne zaujimave aj pre Sony.Sony prislo s nabusenym projektom,ale nie je to tak dotiahnute do konca...Napr. vydrz baterie,autofokus, hlasna uzavierka. Tie tela su tiez neni "weather sealed" jak bolo propagovane.Teraz to uz dako postahovali z netu vraj po reklamaciach.Inak samozrejme palec hore za snimac.
Hodne zaujimaveby bolo, ak by prislo FUJI s FF.Napr. XT-2 FF mirrorless.To by sa zacali triast este len predajne cisla Canikonu.
 
josseee
2015-08-18 22:26:03
príspevok od: kuchar
http://www.canonrumors.com/2015/06/patent-efef-s-adaptor-for-canon-full-frame-mirrorless/
Mozno ani nie tak daleko Canon pride s niecim podobnym.Myslim,ze najblizsie 2 roky budu hodne zaujimave.Ak by Canon prisiel s FF mirrorlesom plne kompatibilnym s EF objektivmy Canon, navyse utesnenym voci pocasiu potom by to bolo hodne zaujimave aj pre Sony.Sony prislo s nabusenym projektom,ale nie je to tak dotiahnute do konca...Napr. vydrz baterie,autofokus, hlasna uzavierka. Tie tela su tiez neni "weather sealed" jak bolo propagovane.Teraz to uz dako postahovali z netu vraj po reklamaciach.Inak samozrejme palec hore za snimac.
Hodne zaujimaveby bolo, ak by prislo FUJI s FF.Napr. XT-2 FF mirrorless.To by sa zacali triast este len predajne cisla Canikonu.
No viem si predstavit ze presne canon sa bude nieco snazit riesit, hlavne vdaka tej novej A7rII ktora cez adapter dokaze velmi slusne spolupracovat s canon objektivmi (AF na slusnej urovni)
https://www.youtube.com/watch?v=RhNwZzS3di8
chyby sa postupne riesia, spomenuty problem hlasnej uzavierky s novym modelom zmizol a dokonca pribudla moznost "silent shutter", elektronicka spust pri ktorej nepocujes vobec ziadny zvuk.
Spominany autofokus dostal dost brutalne vylepsenia, hlavne vyborne fungujuci "eye-AF"
http://www.dpreview.com/articles/8792409826/tech-in-sony-s-a7r-ii-and-why-it-matters?slide=9
http://www.dpreview.com/articles/8792409826/tech-in-sony-s-a7r-ii-and-why-it-matters?slide=13
takze v tychto dvoch tebou spomenutych oblastiach dokonca A7rII ponuka viac nez klasicke DSLR.
co sa tyka baterie, tak tam sa zatial revolucia nekona
Uroven "weather sealingu" je diskutabilna, ale poniektori sa neobavaju ...https://www.youtube.com/watch?v=A7hvJTGW4BA
Jedina vec kde to este neni na urovni DSLR je AF za zlych svetelnych podmienok. Na tom musia este soudruzi popracovat...
ale ako som povedal, ja osobne konkurenciu uvitam, snad by to trochu znizilo sonacke ceny...
 
j.matrix
2015-08-18 22:58:51
weather sealed je s nasadenou krytkou na sankach blesku, co som cital ja

s vydrzou baterie sa moc urobit neda kedze cip je stale zapnuty aby mal clovek obraz, jedine co mohli urobit je dat tam vacsiu baterku, z vyssich slt modelov, miesto fw50 je to tusim fw500
 
Iygor
2015-08-18 23:10:11
Objektív je to vynikajúci, o tom niet pochýb. O cene sa nemá zmysel baviť.

Vzhľadom na nelichotivé hodnotenia iného objektívu si dovolím poznamenať, že ostrosťou, kresbou a prenosom kontrastu sa dá plne zrovnať s 24-70/4. Aby som to upresnil, ak na ohnisku cca 55mm nepotrebujem f menšje ako 4, tak nie je dôvod skladať objektív 24-70/4 z bajonetu dole. Že so mnou nebudú mnohí súhlasiť na mojom názore nič nezmení. Oba používam dostatočne dlho, neteoretizujem teda o niečom, čo som niekde čítal...
 
Martin Školiak
2015-08-19 09:28:07
príspevok od: Iygor
Objektív je to vynikajúci, o tom niet pochýb. O cene sa nemá zmysel baviť.

Vzhľadom na nelichotivé hodnotenia iného objektívu si dovolím poznamenať, že ostrosťou, kresbou a prenosom kontrastu sa dá plne zrovnať s 24-70/4. Aby som to upresnil, ak na ohnisku cca 55mm nepotrebujem f menšje ako 4, tak nie je dôvod skladať objektív 24-70/4 z bajonetu dole. Že so mnou nebudú mnohí súhlasiť na mojom názore nič nezmení. Oba používam dostatočne dlho, neteoretizujem teda o niečom, čo som niekde čítal...
Myslím že pevné sklo by malo nie že sa len vyrovnať zoomovému objektívu ale malo by ho aj prekonať optickými vlastnosťami.
 
Mattus1990
2015-08-19 15:34:18
príspevok od: josseee
v rakuskom vlaku ma nejaky dobrak obral, za bieleho dna, trocha nepozornosti...To som naozaj necakal. Roky chodim slovenskymi vlakmi a nikdy mi nic nezmizlo...nuz, draha lekcia to bola...
Aha, tak ak mas sel50 tak nema zmysel ta 55ka. Bez-zrkadlovy adapter na 6000ke bude podla mna sialene pomaly. S 18-105 tiez moc neporadim. Ale suhlas ze take veci je najlepsie odkusat pred kupou, len na svk bohuzial casto nemozne. Sprav si vylet do Viedne. V digitalstore alebo foto sobotka mavaju vsetko dostupne na vyskusanie. Alebo v Prahe vo fotoskode.
tak to je ozaj smola...dakujem za tip s obchodmi vo Viedni. určite si taký výlet skúsim.
 
Iygor
2015-08-19 20:32:07
príspevok od: Martin Školiak
Myslím že pevné sklo by malo nie že sa len vyrovnať zoomovému objektívu ale malo by ho aj prekonať optickými vlastnosťami.
O kvalitách 55/1,8 nikto nepochybuje, recenzie sa píšu v superlatívoch. Svojou poznámkou som chcel vrhnúť trochu pozitívneho svetla na ten zoom...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované