Hore

Nikon AF-S 50mm F1,8G

Áno, tak sme sa už v Nikone dočkali! Nová, toľko očakávaná 50-tka so svetelnosťou F1,8 je už na trhu. Poviete si prečo toľko rozruchu, veď tu je už aj tak niekoľko modelov, tak načo nám je ďalšia? Dôvodov je viacej, každopádne ak vás nový Nikon objektív zaujíma čítajte ďalej.

Najskôr si vysvetlime niekoľko dôležitých skratiek z názvu:

AF-S – označuje to, že objektív je vybavený vlastným tichým a rýchlym ultrazvukovým AF motorom a ostrí na všetkých digitálnych zrkadlovkách Nikon. Navyše je príjemné, že aj počas zapnutého AF môžete kedykoľvek pri fotení manuálne preostriť zaostrovacím prstencom na potrebnú vzdialenosť.

50mm – ohnisková vzdialenosť. Pri modeloch D700, D3S a D3x teda tých, v ktorých je senzor vo veľkosti kinofilmového políčka, ide o základný objektív. Pri modeloch s APS-C senzorom teda pri amatérskych a poloprofesionálnych telách pôjde o kratší 75mm teleobjektív vhodný aj na už celkom slušné portrétne fotografovanie. Ak teda chcete primeraný základný objektív k APS-C zrkadlovke je treba sa pozrieť skôr po Nikone AF-S 35mm F1,8 G.

F1,8 – toto pomerne nízke clonové číslo znamená, že objektív má dobrú svetelnosť, čo ho predurčuje na fotenie pri dostupnom svetle v interiéri a tiež na zachytenie rýchlych dejov, kedy potrebujeme extrémne krátke časy. Okrem toho takáto vysoká svetelnosť umožňuje dostatočne odpichnúť fotografovaný objekt od pozadia, čo je zase veľmi vhodné na portréty.

G – toto písmeno označuje, že clona je riadená elektronicky, že tento objektív už nie je vybavený clonovým prstencom a teda nie je vhodný pre použitie na niektorých kinofilmových starších telách. (Všetky nové digitálne zrkadlovky Nikon už riadia clonu elektronicky, takže nás toto, už ako „digitálnych“ fotografov, nemusí trápiť).

Kompatibilita s amatérskou triedou a dostupná cena

Tak a je tu prvý dôvod - kompatibilita. Doposiaľ, ak ste mali napríklad Nikon z amatérskej rady (typicky bez AF motora v tele) a chceli ste aby vám na pevnej päťdesiatke fungoval autofokus, museli ste si kúpiť dobrý, ale pomerne drahý, model AF-S 50mm F1,4G. Starší lacnejší model AF 50mm F1,8 D jednoducho na týchto modeloch nezaostruje, pretože tieto zrkadlovky nemajú vstavaný vlastný AF motor. Ten je v telách až od modelu D90 a vyššie. K cenovo dostupnej zrkadlovke kupovať drahší profi objektív nie je z technického hľadiska zlé riešenie, ale je to predsa len ekonomicky neprimerané pre začínajúcich fotografov.

Keď sa na chvíľku zamyslím, tak podľa všetkého ide aktuálne o cenovo najdostupnejší moderný objektív typu G na plnoformátové zrkadlovky. Ide tiež o najlacnejší objektív vhodný aj na portréty pre zrkadlovky s menším APS-C senzorom. Takže je dobrý aj pre tých čo síce teraz ešte fotia na APS-C, ale uvažujú o tom, že si niekedy v ďalekej či blízkej budúcnosti zadovážia Full Frame.

Optická kvalita

Pri praktickom fotení som si mohol vyskúšať oba aktuálne 50mm AF-S objektívy Nikon, (Myslím tým samozrejme AF-S 50mm F1,4G a AF-S 50mm F1,8 G) Treba úvodom povedať, že oba objektívy majú takmer rovnaký vonkajší dizajn a tiež úplne rovnakú slnečnú clonu, ako aj priemer filtrového závitu. Svetelnejšie a drahšie dvojča je o 100g ťažšie a možno aj o niečo ostrejšie na clonách do F2,2. Potom už to začína byť prakticky jedno s akým modelom fotíte. Aspoň ja som mal veľký problém rozlíšiť rozdiely v kresbe týchto dvoch objektívov na clonách od F2,8 do F5,6, podľa mňa sa to prakticky ani nedá. Rýchlosť zaostrovania je pri oboch modeloch totožná.

Okrem ostrosti ma zaujíma pri objektívoch aj kontrast a farebné podanie, čo tiež zvláda novinka podľa môjho názoru na výbornú. Na vysoko kontrastných hranách ledva nájdete purpurovú aberáciu, len pri veľmi podrobnom skúmaní pri 400% zväčšení. A aj to musí byť extra kontrastný motív v zábere. Trochu ma prekvapila mierna, no badateľná pozdĺžna chromatická aberácia, ktorá sa vyskytuje mimo zaostrenej oblasti na kontrastných hranách pri plne odclonenom objektíve. Pred rovinou ostrosti je táto pozdĺžna aberácia purpurovej farby a za rovinou ostrosti je zelenej farby. Toto robia často vysoko svetelné objektívy (typicky napríklad 85 mm). V prípade tohto objektívu je pozdĺžna aberácia len veľmi jemná a nerušivá.

Keď si budete prezerať galériu s fotografiami majte na zreteli, že ide len o vyvolané JPEG obrázky z RAW v Lightroome, ktoré sú bez ďalšieho postprocesu. Po úprave by fotografie mohli byť ostrejšie a kontrastnejšie.

Nami testovaný kus mal mierne neostrejšiu pravú stranu obrazu clony F2,8, čo poukazuje na nie celkom ideálne vycentrovanú optiku. Trochu ma zarazilo percento nepresne zaostrených záberov nafotených na clonách F2 - F2,2 z toto dôvodu podozrievam objektív, že trpí javom tzv. „focus shift“ čo znamená, že pri zmene clony sa posúva rovina ostrosti. Pri clonách F2,8 a viacej už nič takéto nie je pozorovateľné. Rovnako aj na clone F1,8 zaostroval objektív vždy presne. Drahší model AF-S 50mm F1,4 G netrpel ani nepresným vycentrovaním optiky a nemal ani „focus shift“. Možno je toto všetko zapríčinené aj jednoduchším AF modulom Nikonu D3100. Objektív ešte vyskúšame na viacerých telách s rôznymi AF modulmi a aktualizujeme recenziu o ďalšie postrehy.

Plusy a mínusy

+ vynikajúca obrazová kvalita
+ dobrá konštrukcia a materiálové spracovanie
+ prijateľná cena (najdostupnejší Nikon AF-S objektív na FF senzor)
+ stupnica zostrených vzdialeností
+ slnečná clona a puzdro v cene
+ dobrá odolnosť v protisvetle

- pozdĺžna chromatická aberácia
- podozrenie na „focus shift“ ( prejavuje sa po priclonení na F2-F2,5 sa pravdepodobne posúva hĺbka ostrosti pri testovanom kuse)
- mierne pozorovateľné nepresnosti vo vycentrovaní optiky testovaného kusu

Záver

Pre koho je určený tento objektív? V prvom rade pre každého kto fotí Nikonom. Pre každého kto má APS-C zrkadlovku a potrebuje portrétne sklo za dobrú cenu. Na fotoaparáte so senzorom vo veľkosti kinofilmového políčka je to zase veľmi vhodný univerzálny základný objektív. Ostrosť je výborná a takmer porovnateľná s podstatne drahším objektívom AF-S 50mm F1,4 G. Prínosom novinky v porovnaní s drahšou verziou je menšia hmotnosť, nižšia cena a pritom ešte stále možnosť krásne rozostriť pozadie fotografovaného motívu. Hodí sa aj na cesty lebo kvôli malej hmotnosti ho v taške nepocítite. Perfektné je, že objektív možno výborne využiť aj úplne odclonený bez obáv o kvalitu obrazu. Majitelia amatérskych zrkadloviek typu D3009/3100/5000/5100 už nemusia smútiť, že im objektív AF 50/1,8D, nebude zaostrovať. Je tu viac ako dôstojný nástupca. Aj tak majú ale jeden veľký problém. Nikon AF-S 35/1,8G alebo Nikon AF-S 50/1,8G? To ja ale už ten príjemnejší problém. Nová päťdesiatka sa Nikonu tak vydarila, že najťažším bodom recenzie bolo napísať jej mínusy.

Základné parametre Nikon AF-S 50mm F1,8 G

Ohnisková vzdialenosť: 50mm
Svetelnosť: f/1.8
Najvyššie clonové číslo: f/16
Optická konštrukcia: 7 členov v 6 skupinách (s jedným asférickým členom)
Uhol záberu: 47° (31°30' na DX zrkadlovkách)
Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 0,45 m
Zväčšenie: 0.15x
Počet lamiel clony: 7 (kruhového tvaru)
Filtrový závit: 58mm
Rozmery a hmotnosť: 72 x 52.5 mm, 185 g
Dodávané príslušenstvo: Predná krytka LC-58, zadná krytka LF-4, Slnečná clona HB-47, Mäkké puzdro CL-1013

Za dobrý pomer výkon/cena si tento objektív vyslúžil ocenenie Tip redakcie ePhoto.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
filip.p3k
2011-08-09 07:32:10
som šťastný majiteľ tohto objektívu a nemôžem na neho povedať ani jedno škaredé slovo..dobrá recenzia!
 
Optimal
2011-08-09 08:25:28
Pred 3 dnami mi prišiel domov a som maximálne s ním spokojný. Recenzia+++
 
jan.zitniak
2011-08-09 08:30:42
Mal som si možnosť vyskúšať Nikkor 50 f/1.8D na APS-C tele, čiže ten starší model, viac menej sa mi zdá byť obrazová kvalita rovnaká (možno je obraz menej ostrý, hodnotím čisto subjektívne pri prezeraní mojich fotografií)

Čo som však zistil je to, že 50tka je na APS-C príliš dlhá na fotenie v bežných miestnostiach/izbách. Vyskúšal som si na zoom objektíve 35mm - toto ohnisko je oveľa prirodzenejšie.

Rozdiel medzi 35mm a 50mm je jeden ľudský krok /dúfam, že som nezabil v tomto momente /
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 08:42:34
príspevok od: jan.zitniak
Mal som si možnosť vyskúšať Nikkor 50 f/1.8D na APS-C tele, čiže ten starší model, viac menej sa mi zdá byť obrazová kvalita rovnaká (možno je obraz menej ostrý, hodnotím čisto subjektívne pri prezeraní mojich fotografií)

Čo som však zistil je to, že 50tka je na APS-C príliš dlhá na fotenie v bežných miestnostiach/izbách. Vyskúšal som si na zoom objektíve 35mm - toto ohnisko je oveľa prirodzenejšie.

Rozdiel medzi 35mm a 50mm je jeden ľudský krok /dúfam, že som nezabil v tomto momente /
Hlavny rozdiel je v prenose kontrastu. Starsia 50/1,8 ma naviac problemy s reflexami od snimaca.
 
marekking
2011-08-09 08:47:16
mam nikon D5100 so setakom a rozmyslam nad kupou zakladaku, rozmyslal som nad 35, ale po precitani clanku sa mi paci ta nova 50.Vacsinou sa sutredim na detail a turistiku pri foteni, respektive bezne veci, s ktorymi sa clovek stretne tak rozmyslam, ktory by mi bol vhodnejsi...
 
jan.zitniak
2011-08-09 08:54:24
príspevok od: Karol Srnec
Hlavny rozdiel je v prenose kontrastu. Starsia 50/1,8 ma naviac problemy s reflexami od snimaca.
Dik za poznatok ...
 
jan.zitniak
2011-08-09 08:55:39
príspevok od: marekking
mam nikon D5100 so setakom a rozmyslam nad kupou zakladaku, rozmyslal som nad 35, ale po precitani clanku sa mi paci ta nova 50.Vacsinou sa sutredim na detail a turistiku pri foteni, respektive bezne veci, s ktorymi sa clovek stretne tak rozmyslam, ktory by mi bol vhodnejsi...
Podla mna skor 35-tku ... Ak mas setovy objektiv, skus si na jeden den nastavit 50 mm, fot, a potom dalsi den na 35 mm a zistis, co Ti najviac vyhovuje ...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 09:12:01
príspevok od: marekking
mam nikon D5100 so setakom a rozmyslam nad kupou zakladaku, rozmyslal som nad 35, ale po precitani clanku sa mi paci ta nova 50.Vacsinou sa sutredim na detail a turistiku pri foteni, respektive bezne veci, s ktorymi sa clovek stretne tak rozmyslam, ktory by mi bol vhodnejsi...
pozri je to rozdiel ohnís tá 50tka je prost je krátky teleobjektív 75mm - teda portrétny objektív vhodný trochu na produkty detail a polodetail apod. 35 je skôr na cele postavy celky a polocelky. s 50tkou sa lepšie pracuje s hlbkou ostrosti.
 
xbarney
2011-08-09 09:31:48
Objektív vlastním niekoľko týždňov, telo D5000, od vtedy som viac nenasadil seťák 18-105 AF-S DX VR. Je pravda, v interiéry je toto sklo niekedy pridlhé, ale krásne mi to vynahrádza práca s hĺbkou ostrosti, čo som do teraz ako amatér nemal.
 
slavmiro
2011-08-09 10:44:40
príspevok od: Jozef Peniak
pozri je to rozdiel ohnís tá 50tka je prost je krátky teleobjektív 75mm - teda portrétny objektív vhodný trochu na produkty detail a polodetail apod. 35 je skôr na cele postavy celky a polocelky. s 50tkou sa lepšie pracuje s hlbkou ostrosti.
hm, preco sa testovali portrety na plnu dieru pri ISO400, ked casy su 1/1500s a kratsie?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 11:06:35
príspevok od: slavmiro
hm, preco sa testovali portrety na plnu dieru pri ISO400, ked casy su 1/1500s a kratsie?
lebo som potreboval fotiť rýchlo v clonovom rozsahu 1,8-F4 a nemal som čas prehadzovať ISO, myslím že ISO 400 je vphode na D3100
 
Miro Bartánus
2011-08-09 11:53:49
Nikon, ešte nám daj 16mm F2,2G DX alebo 24mm F2,0G DX a môžeme robiť strét aj D3100 ;p)
 
BlackWolf
2011-08-09 12:06:38
ja len tolko ze G-ckova trieda je omnoho ostrejsia a kontrastnejsia ako D-ckova starsia trieda

pre tych co rozmyslaju medzi 35mm a 50mm viem povedat len tolko ze ak chcete fotit portrety ludi urcite 50mm ak chcete ale zaberat sirsie pole a casto fotite v situaciach kedy "nemate kam ustupit" ako napriklad ja na koncerte tak berte 35mm.

A najlepsie je zobrat do ruky setak ist fotit to co tradicne fotite a obcas kuknut na akom ohnisku mate zazoomovane a skusit si co vidite na 35 a co na 50mm a podla toho sa rozhodnut co radsej kupit
 
Dawid1213
2011-08-09 12:14:53
Tiež ho mám a som veľmy spokojný +++
 
butthead
2011-08-09 12:15:40
Pekne ešte by sa hodil test ekvivalentov medzi Nicon a Canon.
 
Crazy41
2011-08-09 12:16:47
pekne skusobne foto,vyzera ze ta nova 50 ma velmi pekny bokeh,sice na 1,4 sa to nechyta ale tak za tie prachy aj ked moja 50 1.8 AI sa mi zda na 1.8 ovela ostrejsia,ale mozno skresluje internet
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 12:31:19
príspevok od: Crazy41
pekne skusobne foto,vyzera ze ta nova 50 ma velmi pekny bokeh,sice na 1,4 sa to nechyta ale tak za tie prachy aj ked moja 50 1.8 AI sa mi zda na 1.8 ovela ostrejsia,ale mozno skresluje internet
skor som to nedoostroval pri exporte z LR keby to doostrím a upravím v PS tak všetci fíkajú jaké ostré stare modely maju svoje bolesti mals om 50F1,8 D a tato nova je uplne inde, mať čil v Canone taký objektív skáčem meter padesát...
 
Crazy41
2011-08-09 13:09:34
príspevok od: Jozef Peniak
skor som to nedoostroval pri exporte z LR keby to doostrím a upravím v PS tak všetci fíkajú jaké ostré stare modely maju svoje bolesti mals om 50F1,8 D a tato nova je uplne inde, mať čil v Canone taký objektív skáčem meter padesát...
tak toto berem ako nepravne obvinenie fotku som nedoostroval,to az taky jesitny nesom,upravil ssm iba WB a jas a vyexportoval,ale je jasne ze sa to tu neda nijak dokazat
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 13:30:25
príspevok od: Crazy41
tak toto berem ako nepravne obvinenie fotku som nedoostroval,to az taky jesitny nesom,upravil ssm iba WB a jas a vyexportoval,ale je jasne ze sa to tu neda nijak dokazat
pockaj to nie je ovinenie na teba... hovorim o sebe ze by sa to dalo pekne urobiť v pp
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 13:30:58
príspevok od: Crazy41
tak toto berem ako nepravne obvinenie fotku som nedoostroval,to az taky jesitny nesom,upravil ssm iba WB a jas a vyexportoval,ale je jasne ze sa to tu neda nijak dokazat
mne sa to tvoje hrozne malicke ukazuje a rozpatlane voľake
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 13:31:20
príspevok od: butthead
Pekne ešte by sa hodil test ekvivalentov medzi Nicon a Canon.
nicon 50F 1,8 je lepsi
 
Crazy41
2011-08-09 13:46:37
príspevok od: Jozef Peniak
mne sa to tvoje hrozne malicke ukazuje a rozpatlane voľake
hmm,mne to ukazuje dobre ale mam maly monitor
 
Crazy41
2011-08-09 13:50:13
príspevok od: Jozef Peniak
pockaj to nie je ovinenie na teba... hovorim o sebe ze by sa to dalo pekne urobiť v pp
ale nekedy by mohlo by zaujimave porovnat tie 3 objektivy,ja uz som nad tym dlhsie rozmyslal ale inu 50 mi nema nikto pozicat
 
TTL
2011-08-09 14:35:36
Na tomto objektive mi vadi, aky je obrovsky oproti starej verzii. 50/1.8 non-G je uplne malicky, takze pri chodeni nalahko s malou SLR mi pripada este vhodnejsi, aj ked treba ostrit manualne...

A inak to G dost obmedzuje pri time laps, kedze iba s clonovym kruzkom sa da natvrdo zamknut clona, aby nevznikali odchylky. Na video je tiez vhodnejsi objektiv iba s clonovy kruzkom. Ovladanie clony v skutocnosti nie je elektronicke, to maju tusim od Nkonu zatial lenT/S objektivy. S G sa stale ovlada clona packou z fotaku, ako v 60. rokoch. Nastavovat clonu kontinualne a pritom presne sa teda neda kvoli tolereanciam, preto ma Nikon problemy s ovladanim clony pri LV alebo videu. Trochu to s tym G nedomysleli.

Ale inak s 50-kou sa da maximalne dobre kreativne vyblbnut, ale radsej mam mensie starsie verzie.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 15:56:58
príspevok od: Crazy41
hmm,mne to ukazuje dobre ale mam maly monitor
ja zas 30"
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 15:58:52
príspevok od: TTL
Na tomto objektive mi vadi, aky je obrovsky oproti starej verzii. 50/1.8 non-G je uplne malicky, takze pri chodeni nalahko s malou SLR mi pripada este vhodnejsi, aj ked treba ostrit manualne...

A inak to G dost obmedzuje pri time laps, kedze iba s clonovym kruzkom sa da natvrdo zamknut clona, aby nevznikali odchylky. Na video je tiez vhodnejsi objektiv iba s clonovy kruzkom. Ovladanie clony v skutocnosti nie je elektronicke, to maju tusim od Nkonu zatial lenT/S objektivy. S G sa stale ovlada clona packou z fotaku, ako v 60. rokoch. Nastavovat clonu kontinualne a pritom presne sa teda neda kvoli tolereanciam, preto ma Nikon problemy s ovladanim clony pri LV alebo videu. Trochu to s tym G nedomysleli.

Ale inak s 50-kou sa da maximalne dobre kreativne vyblbnut, ale radsej mam mensie starsie verzie.
to nemyslíš vážne hádam...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 16:07:34
príspevok od: Crazy41
ale nekedy by mohlo by zaujimave porovnat tie 3 objektivy,ja uz som nad tym dlhsie rozmyslal ale inu 50 mi nema nikto pozicat
usetrím ti cas na testy najlepší je ten nový, starú 50 F1,8D som mal dva roky na D200 a nebol zlý ale mal svoje muchy, napríklad plošné protisvetlo, bokeh, horšiu mechanicku konštrukciu, kresbu na F1,8, kontrast a pod. AiS model je lepší jedine na video kvoli clone čo písal TTL a možno kvoli konštrukcii
 
TTL
2011-08-09 17:09:16
príspevok od: Jozef Peniak
to nemyslíš vážne hádam...
Jj myslilm, casto o tom pisu (pisali) napr. Bjorn Rorslett a Thom Hogan, staci si vyguglit 'aperture ring' v kombinacii s videom, time laps atd. Ono sa to moze hodit aj na obycajnu panoramu.

Dalsia obstrukcia je, ze Geckovy objektiv je neprakticky pri reverznom nasadeni na makro, hlavne ked chce clovek tu clonu trochu regulovat. Treba potom kupit dalsi kruzok navyse na ovladanie clony, alebo do clonovej packy narvat sparatko aby ostala otvorena

Na elektronickej clone (Canon) sa to da trochu odrbat tak, ze sa na fotaku pouzije nahlad HO a potom sa objektiv zlozi kym je stale nahlad HO aktivny (pri zapnutom fotaku), clona tak ostane v otvorenom stave.

Cisto elektronicka clona je lepsia na plynule ovladanie, ale zas ma nevyhodu tu, ze pri natacani videa je ju pocut (tak ako pocut zoom, AF atd.).

Proste, vela ludi co nataca video Canonom 5D mk II na nom pouziva stare Nikony s clonovym kruzkom Najlepsie tym neklikacim.

Inak ja som mal 50/1.8 D a ten nebol nejak extra, potom som zohnal starsiu AF verziu bez D a ta je par excelance aj co sa tyka protisvetla a bokehu. Velke kusove variacie boli medzi tymito plastovymi 50/1.8 , ale dali sa vybrat extremne dobre kusy.
 
FilipMino
2011-08-09 17:16:04
Keby tak aj Canon vylepšil svoju 1.8čku, hlavne čo sa týka robustnosti, bol by som veľmo rád.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 18:05:14
príspevok od: TTL
Jj myslilm, casto o tom pisu (pisali) napr. Bjorn Rorslett a Thom Hogan, staci si vyguglit 'aperture ring' v kombinacii s videom, time laps atd. Ono sa to moze hodit aj na obycajnu panoramu.

Dalsia obstrukcia je, ze Geckovy objektiv je neprakticky pri reverznom nasadeni na makro, hlavne ked chce clovek tu clonu trochu regulovat. Treba potom kupit dalsi kruzok navyse na ovladanie clony, alebo do clonovej packy narvat sparatko aby ostala otvorena

Na elektronickej clone (Canon) sa to da trochu odrbat tak, ze sa na fotaku pouzije nahlad HO a potom sa objektiv zlozi kym je stale nahlad HO aktivny (pri zapnutom fotaku), clona tak ostane v otvorenom stave.

Cisto elektronicka clona je lepsia na plynule ovladanie, ale zas ma nevyhodu tu, ze pri natacani videa je ju pocut (tak ako pocut zoom, AF atd.).

Proste, vela ludi co nataca video Canonom 5D mk II na nom pouziva stare Nikony s clonovym kruzkom Najlepsie tym neklikacim.

Inak ja som mal 50/1.8 D a ten nebol nejak extra, potom som zohnal starsiu AF verziu bez D a ta je par excelance aj co sa tyka protisvetla a bokehu. Velke kusove variacie boli medzi tymito plastovymi 50/1.8 , ale dali sa vybrat extremne dobre kusy.
Alex zbytocne tu riesis veci, ktore nie su problemom tohto objektivu, ale toho, ze zrkadlovku su stale len fotoaparaty a ni videokamery a objektivy jednoducho nie su optimalizovane pre video. Ked ti typ G nevyhovuje, tak nadalej pouzivaj D. Naco to vycitat novemu objektivu, ktoreho vylepsenia su dolezite pre 99% uzivatelov.
 
turiecfoto
2011-08-09 18:42:08
voli by som radsej canon, uz kvoli tomu, ze ma xxxxxxx krat mensiu aberaciu a deformaciu obrazu..
 
wayne
2011-08-09 18:58:20
príspevok od: turiecfoto
voli by som radsej canon, uz kvoli tomu, ze ma xxxxxxx krat mensiu aberaciu a deformaciu obrazu..
jj presne, a ten presny autofocus a jednoduche pripevnenie na nikon bajonet!
 
doddo
2011-08-09 20:26:28
Aj pre mňa bol Nikon AF-S 50mm F1,8G donedávna jasná voľba - peniažky odložené, ja "nažhavený" a tu ho máš!!! Ohlásili nový 40mm makro.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 20:27:59
príspevok od: wayne
jj presne, a ten presny autofocus a jednoduche pripevnenie na nikon bajonet!
to nič on to zvládne doma v garáži optimalizovat na AF aj bajonet asi A len tak medzi nami dievčatami Canon 50tky su na tom dosť zle v porovnaní s novinkami nikonu a to myslím aj 50L. najlepšia 50tka na canon je aktualne sigma 50F1,4 a to je pre canon riadna hanba!
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 20:28:55
príspevok od: FilipMino
Keby tak aj Canon vylepšil svoju 1.8čku, hlavne čo sa týka robustnosti, bol by som veľmo rád.
tak tak pokojne aj 1,4ku môže ako prvý si ju kupim. a hlavne nech zlepšáí AF tých 50tok aj svojich tiel
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-09 20:37:35
príspevok od: TTL
Jj myslilm, casto o tom pisu (pisali) napr. Bjorn Rorslett a Thom Hogan, staci si vyguglit 'aperture ring' v kombinacii s videom, time laps atd. Ono sa to moze hodit aj na obycajnu panoramu.

Dalsia obstrukcia je, ze Geckovy objektiv je neprakticky pri reverznom nasadeni na makro, hlavne ked chce clovek tu clonu trochu regulovat. Treba potom kupit dalsi kruzok navyse na ovladanie clony, alebo do clonovej packy narvat sparatko aby ostala otvorena

Na elektronickej clone (Canon) sa to da trochu odrbat tak, ze sa na fotaku pouzije nahlad HO a potom sa objektiv zlozi kym je stale nahlad HO aktivny (pri zapnutom fotaku), clona tak ostane v otvorenom stave.

Cisto elektronicka clona je lepsia na plynule ovladanie, ale zas ma nevyhodu tu, ze pri natacani videa je ju pocut (tak ako pocut zoom, AF atd.).

Proste, vela ludi co nataca video Canonom 5D mk II na nom pouziva stare Nikony s clonovym kruzkom Najlepsie tym neklikacim.

Inak ja som mal 50/1.8 D a ten nebol nejak extra, potom som zohnal starsiu AF verziu bez D a ta je par excelance aj co sa tyka protisvetla a bokehu. Velke kusove variacie boli medzi tymito plastovymi 50/1.8 , ale dali sa vybrat extremne dobre kusy.
pozri ja nežijem v nejakej bublinke nič nove si mi nenapisal, ved mám 5D II a viem svoje o videu a adaptéroch a pod., ide mi len o to že si práve odpálil uplne všetky nové objektívy - zoomy jaj pevné (lebo všetky su G) od nIkonu. To zacvakavanie clony vedia v servise uhladiť na niektorých Dčkach. Neverím že je nejaký starý obejktív lepší ako nové - duplom pri 50tkach - mal som všeličo od Nikonu aj 1,4D aj AiS a to nebolo nič moc tiež na digitále. Navyše dnes MF objektív je fakt len na video dobrý, su ich plne bazary - ktovie prečo?
 
Karol Ox
2011-08-09 21:23:34
Mal som staršiu ver. k D5000. Teraz som si k D90 chcel kúpiť znovu 50 1/8D. tak ešte sa musím rozhodnúť, ale asi tá novšia ver. je lepšia, podľa toho čo som čítal vyššie
 
fct.sk
2011-08-09 21:30:38
Niekedy sa zacitam do diskusie na ePhoto a zasnem... Ostry, ostrejsi, najostrejsi... Komedia
 
Jerry C.
2011-08-09 23:33:04
skvelá recenzia ,vďaka Jozef !
veľký favorit k D 5100 ,vážne o nej uvažujem
 
tonlou
2011-08-10 07:51:06
no podla toho co ste tu pisali tak by sa naozaj oplatilo prejst z 1.8D na 1.8G. len skoda,ze zbavit sa Dcka bude asi problem na bazaroch .
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-10 07:55:53
príspevok od: tonlou
no podla toho co ste tu pisali tak by sa naozaj oplatilo prejst z 1.8D na 1.8G. len skoda,ze zbavit sa Dcka bude asi problem na bazaroch .
nebol by som taky skepticky staršiu 50tku predaš za polovicu ceny novej hocikedy
 
wikislav
2011-08-10 09:30:06
Pri pozornom prezeraní fotografii (hlavne portrétov) možno naozaj vidieť problém so správnym zaostrovaním.

Pri ohniskovej vzdialenosti 50mm a clone 1.8 je pri fotení portrétu na vzdialenosť 1.5m hĺbka ostrosti asi 6,5cm (pri vzdialenosti 2,0m je to asi 11.5cm). Z fotografii však nemožno zistiť kde (na aký bod) a ako bolo zaostrované. Často však vidieť (podľa mňa) výrazný front-focusing. Predpokladám, že zaostrovanie bolo automatické, teda AF.

Otázka je, či tento problém (problém presného zaostrovania) je vlastnosťou objektívu, alebo kamery (resp. ich kombinácie). Ja mám skúsenosti len v kombinácii D7000+50mm 1.8G, kde sa prejavoval problém presného zaostrovanie tiež (išlo skôr o back-focus). Presnosti zaostrovania v mojom prípade (v prípade portrétov na krátku vzdialenosť) výrazne pomohlo fotenie s bleskom (SB400).

Niekoľko ukážok D7000+50mm 1.8G som už dávnejšie zverejnil na fóre ephoto www.ephoto.sk/uzivatel/6c9ae7a7a9e4b801b5486e25b087e2504fe2a439/albumy/10289/test-nikon-50-1-8g/
 
alex.g
2011-08-10 11:07:15
Ako to teda je s tym focus shiftom? Chyba produktu, serie ci konkretneho kusu?
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-10 11:09:52
príspevok od: wikislav
Pri pozornom prezeraní fotografii (hlavne portrétov) možno naozaj vidieť problém so správnym zaostrovaním.

Pri ohniskovej vzdialenosti 50mm a clone 1.8 je pri fotení portrétu na vzdialenosť 1.5m hĺbka ostrosti asi 6,5cm (pri vzdialenosti 2,0m je to asi 11.5cm). Z fotografii však nemožno zistiť kde (na aký bod) a ako bolo zaostrované. Často však vidieť (podľa mňa) výrazný front-focusing. Predpokladám, že zaostrovanie bolo automatické, teda AF.

Otázka je, či tento problém (problém presného zaostrovania) je vlastnosťou objektívu, alebo kamery (resp. ich kombinácie). Ja mám skúsenosti len v kombinácii D7000+50mm 1.8G, kde sa prejavoval problém presného zaostrovanie tiež (išlo skôr o back-focus). Presnosti zaostrovania v mojom prípade (v prípade portrétov na krátku vzdialenosť) výrazne pomohlo fotenie s bleskom (SB400).

Niekoľko ukážok D7000+50mm 1.8G som už dávnejšie zverejnil na fóre ephoto www.ephoto.sk/uzivatel/6c9ae7a7a9e4b801b5486e25b087e2504fe2a439/albumy/10289/test-nikon-50-1-8g/
ano AF s D3100 ani prakticky inak zaostrovat nejde ak nerátam LV. Bohužiaľ som používal spočiatku aj krajné body - myslel som si že však Nikon tak zaostrí, ale su nepresne, predsa len je to moc amaterske telo. najlepšie je stredový a prekomponovať - menší odpad bol. ono pri F1,4 a F1,8 to nikdy nebude na chlp presne tam kde chcem, ale aby to aspon bolo použiteľné a toto je myslím vysoko použiteľne z technickej stránky.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-10 11:12:26
príspevok od: alex.g
Ako to teda je s tym focus shiftom? Chyba produktu, serie ci konkretneho kusu?
môže to byť všetko čo si vymenoval, my sme to mali iba v tejto kombinácii telo + objektív takže viacej k tomu neviem povedať a zatiaľ ťažko robiť závery, ked to skúsim s inými telami budem múdrejší
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-10 11:24:20
príspevok od: wikislav
Pri pozornom prezeraní fotografii (hlavne portrétov) možno naozaj vidieť problém so správnym zaostrovaním.

Pri ohniskovej vzdialenosti 50mm a clone 1.8 je pri fotení portrétu na vzdialenosť 1.5m hĺbka ostrosti asi 6,5cm (pri vzdialenosti 2,0m je to asi 11.5cm). Z fotografii však nemožno zistiť kde (na aký bod) a ako bolo zaostrované. Často však vidieť (podľa mňa) výrazný front-focusing. Predpokladám, že zaostrovanie bolo automatické, teda AF.

Otázka je, či tento problém (problém presného zaostrovania) je vlastnosťou objektívu, alebo kamery (resp. ich kombinácie). Ja mám skúsenosti len v kombinácii D7000+50mm 1.8G, kde sa prejavoval problém presného zaostrovanie tiež (išlo skôr o back-focus). Presnosti zaostrovania v mojom prípade (v prípade portrétov na krátku vzdialenosť) výrazne pomohlo fotenie s bleskom (SB400).

Niekoľko ukážok D7000+50mm 1.8G som už dávnejšie zverejnil na fóre ephoto www.ephoto.sk/uzivatel/6c9ae7a7a9e4b801b5486e25b087e2504fe2a439/albumy/10289/test-nikon-50-1-8g/
Ano ako píšeš no tá DOF je relatívna lebo ide o akceptovateľnu ostrosť na základe rozptylového krúžka čo je ošemetné (navyše treba mať DOF kalkulátor pre konkretny senzor a blabla), takže papierovo objektív tých 6,5cm presne splna na akceptovatelne foto (presne zaostrene ma byť v prvej tretine dof čo môže vyzerať ako front focus v tejto kombinácii)
No reálne zaostrená vzdialenosť teda teda per pixel ostrosť je tak 1cm max v tých prípadoch vidno to aj na fotkách, presne kvoli tomuto je mikrostelung v telách s hafo Mpx uzitocný.

Každopádne ak by mi ako v recenzii fungoval aj AF s 5D II a Canon 50f1,8 / F1,4 + sigma 50F1,4 tak skáčem meter padesát od radosti
 
ventura
2011-08-10 16:17:11
skutocne to vyzera byt velmi podarene sklo. Kvalitka dostupna pre kazdeho. Podrobna recenzia vratane porovnania s ostatnymi 50mm Nikon objektivmi na: http://mansurovs.com/nikon-50mm-f1-8g-review
 
micklush
2011-08-11 18:49:31
príspevok od: Karol Srnec
Hlavny rozdiel je v prenose kontrastu. Starsia 50/1,8 ma naviac problemy s reflexami od snimaca.
a co starsia 50/1,4? ta tiez?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-08-11 19:00:27
príspevok od: micklush
a co starsia 50/1,4? ta tiez?
Tiez.
 
micklush
2011-08-11 23:08:24
príspevok od: wikislav
Pri pozornom prezeraní fotografii (hlavne portrétov) možno naozaj vidieť problém so správnym zaostrovaním.

Pri ohniskovej vzdialenosti 50mm a clone 1.8 je pri fotení portrétu na vzdialenosť 1.5m hĺbka ostrosti asi 6,5cm (pri vzdialenosti 2,0m je to asi 11.5cm). Z fotografii však nemožno zistiť kde (na aký bod) a ako bolo zaostrované. Často však vidieť (podľa mňa) výrazný front-focusing. Predpokladám, že zaostrovanie bolo automatické, teda AF.

Otázka je, či tento problém (problém presného zaostrovania) je vlastnosťou objektívu, alebo kamery (resp. ich kombinácie). Ja mám skúsenosti len v kombinácii D7000+50mm 1.8G, kde sa prejavoval problém presného zaostrovanie tiež (išlo skôr o back-focus). Presnosti zaostrovania v mojom prípade (v prípade portrétov na krátku vzdialenosť) výrazne pomohlo fotenie s bleskom (SB400).

Niekoľko ukážok D7000+50mm 1.8G som už dávnejšie zverejnil na fóre ephoto www.ephoto.sk/uzivatel/6c9ae7a7a9e4b801b5486e25b087e2504fe2a439/albumy/10289/test-nikon-50-1-8g/
dufam ze sa neurazis, ale prislo mi zvlastne, ze tolko rozpravas o technickej stranke a pritom zaklady kompozicie ti nic nehovoria. zostal som v soku vzhliadnuc uz nahlady obrazkov a ked som si ich pozrel zvacsene..... obavam sa ze si zneistil zaujemcov o D7000 aj 50/1,8G. uf
 
micklush
2011-08-11 23:16:02
príspevok od: Jozef Peniak
môže to byť všetko čo si vymenoval, my sme to mali iba v tejto kombinácii telo + objektív takže viacej k tomu neviem povedať a zatiaľ ťažko robiť závery, ked to skúsim s inými telami budem múdrejší
mna by zaujimal vysledok s D300S, pripadne, ak je to nutne aj s korekciou AF v tele. a este by ma zaujimalo porovnanie so starym AF 50/1,4 pripadne v porovnani s 1,4G.
dakujem
 
micklush
2011-08-11 23:21:10
príspevok od: Karol Srnec
Tiez.
cize stale lepsia 1,8G ako starsia 1,4? (na D300S)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-08-12 08:31:11
príspevok od: micklush
cize stale lepsia 1,8G ako starsia 1,4? (na D300S)
Stale dookola sa tu bude preberat to iste. Fotky z porovnania 1,4G a 1,8G su v recenzii. Starsie objektivy vobec nie su zle, ale optimalizacia pre digital sa u novych prejavuje v lepsom kontraste, farbach a lepsej antireflexnej uprave a aj v lepsej ostrosti najma v rohoch. Myslim, ze kazdy bude furt vymyslat, aj keba bol spokojny aj so starsim objektivom. Kupte si vsetci 50/1,4G, od toho lepsi niet a mate po starostiach. Nebude vam v hlave stale hlodat cerv.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-12 10:33:17
príspevok od: micklush
cize stale lepsia 1,8G ako starsia 1,4? (na D300S)
ano
 
uomo
2011-08-14 19:40:46
Jozi, super clanok. Na porovnanie 1,4 ma vacsiu aberaciu na f1,4? Ak som si vsimol dobre na naramku modelky /kontrast ciernej a bielej"perly"/

 
jan.zitniak
2011-08-15 08:13:41
Na porovnanie fotky vyfotené objektívom Nikkor 50mm f/1.8D (spolu aj s RAW) si môžete pozrieť na mojom blogu http://www.janzitniak.info/foto-fotoupravy/nikkor-50mm-f-1-8d-testovacie-fotografie
 
KoCi
2011-08-16 01:49:51
Azda jednu pripomienku k takymto svetelnym objektivom by som mal
Preco sa vysokosvetelne objektivy testuju pri vybornom osvetleni?
Uvital by som zrovnavacie zabery v prostredi so slabsim osvetlenim (napr. v bare ci restauracii). AJ v porovnani s 50mm f/1.4G, a to najma na 1.4, 1.8, 2.2, 2.8 clone.

Pripadne, ak mate niekto k dispozicii tieto objektivy, nepofotili by ste co-to a nezavesili sem?
Dik.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-08-16 11:34:46
príspevok od: KoCi
Azda jednu pripomienku k takymto svetelnym objektivom by som mal
Preco sa vysokosvetelne objektivy testuju pri vybornom osvetleni?
Uvital by som zrovnavacie zabery v prostredi so slabsim osvetlenim (napr. v bare ci restauracii). AJ v porovnani s 50mm f/1.4G, a to najma na 1.4, 1.8, 2.2, 2.8 clone.

Pripadne, ak mate niekto k dispozicii tieto objektivy, nepofotili by ste co-to a nezavesili sem?
Dik.
pozri v bare budu rovnake ako za silnejšieho svetla, len presnosť zaostrenia bude závisieť od modulu AF, čo je pri tých clonách a svetle najkritickejšie
 
berfull
2011-08-24 15:39:24
príspevok od: tonlou
no podla toho co ste tu pisali tak by sa naozaj oplatilo prejst z 1.8D na 1.8G. len skoda,ze zbavit sa Dcka bude asi problem na bazaroch .
mam zaujem ,napíš v sukr.sprave cenu
 
Bubak
2011-09-12 02:14:10
Napadlo vás niekoho si toho kinofilmové sklo vyskúšať na kinofilme? DxO referuje veľkú stratu bodov a rozlíšenia v rohoch...
 
nariecnik
2011-10-09 10:48:36
V e shope mate pri info k objektivu uvedene manualne preostrenie AF -Nie .Je to spravne?
 
frenki288
2011-11-29 12:57:34
vysvetlite mi niekto rozdiel medzi tymato dvoma Nikon AF 50 mm f/1,8D a Nikon AF-S FX Nikkor 50mm f/1.8G je tam kusok rozdial v cenee nie velky len kusok len neviem teraz čo znamenaju tie koncove pismenka niesom ešte taky zbehli v tomto vie niekto poradit?????? dakujem
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-11-29 13:10:37
príspevok od: frenki288
vysvetlite mi niekto rozdiel medzi tymato dvoma Nikon AF 50 mm f/1,8D a Nikon AF-S FX Nikkor 50mm f/1.8G je tam kusok rozdial v cenee nie velky len kusok len neviem teraz čo znamenaju tie koncove pismenka niesom ešte taky zbehli v tomto vie niekto poradit?????? dakujem
Model D je starsi typ. Nema zaostrovaci motorcek, preto AF funguje len na vyssich modeloch (D90, D300...). Naviac nie je uplne optimalizovyn pre digital, co sa prejavuje v slabsom prenose kontrastu.
Jednoznacne odporucam novy model G, aj ked starsi model vobec nie je zly.
 
frenki288
2011-11-29 13:17:32
tak ale mal by mi normalne pasovat ten Nikon AF-S FX Nikkor 50mm f/1.8G ako čo viem ?...
 
frenki288
2011-11-29 13:17:56
príspevok od: Karol Srnec
Model D je starsi typ. Nema zaostrovaci motorcek, preto AF funguje len na vyssich modeloch (D90, D300...). Naviac nie je uplne optimalizovyn pre digital, co sa prejavuje v slabsom prenose kontrastu.
Jednoznacne odporucam novy model G, aj ked starsi model vobec nie je zly.
tak ale mal by mi normalne pasovat ten Nikon AF-S FX Nikkor 50mm f/1.8G ako čo viem ?...
 
frenki288
2011-11-29 13:19:37
príspevok od: Karol Srnec
Model D je starsi typ. Nema zaostrovaci motorcek, preto AF funguje len na vyssich modeloch (D90, D300...). Naviac nie je uplne optimalizovyn pre digital, co sa prejavuje v slabsom prenose kontrastu.
Jednoznacne odporucam novy model G, aj ked starsi model vobec nie je zly.
na D3100? SOM ZABUDOL DOPISAT
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-11-29 13:21:25
príspevok od: frenki288
tak ale mal by mi normalne pasovat ten Nikon AF-S FX Nikkor 50mm f/1.8G ako čo viem ?...
Pasovat na co? Na Mercedesa? V navode k fotaku mas napisane, ake typy objektivov mozes pouzivat a ake funkcie ti budu fungovat. Dal som si tu namahu a pozrel si tvoj profil. Mas 35/1,8G, preco by ti nemal fungovat rovnaky typ objektivu s mierne dlhsim ohniskom?
 
Horak Martin
2012-02-22 22:52:34
Mňa už dlho trápi dilema pre aký objektív sa mám rozhodnúť. Donedávna som mal v merku iba Nikon 35mm 1,8G a Nikon 24mm F2,8D . Teraz som zase začal poškuľovať aj po tom Nikone 50mm 1,8G. Tak vyskúšam ešte raz, či mi niekto dokáže poradiť pri výbere. V prvom rade mám Nikon D7000. A v druhom rade by som chcel objektív, ktorý budem dávať z tela dole iba výnimočne, nakoľko by som s ním chcel fotiť väčšinou všetko (od bežnej fotografii na ulici cez nejakú tú oslavu a krajinku až po portréty). A v cene do 500 €.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-22 23:03:49
príspevok od: Horak Martin
Mňa už dlho trápi dilema pre aký objektív sa mám rozhodnúť. Donedávna som mal v merku iba Nikon 35mm 1,8G a Nikon 24mm F2,8D . Teraz som zase začal poškuľovať aj po tom Nikone 50mm 1,8G. Tak vyskúšam ešte raz, či mi niekto dokáže poradiť pri výbere. V prvom rade mám Nikon D7000. A v druhom rade by som chcel objektív, ktorý budem dávať z tela dole iba výnimočne, nakoľko by som s ním chcel fotiť väčšinou všetko (od bežnej fotografii na ulici cez nejakú tú oslavu a krajinku až po portréty). A v cene do 500 €.
Pre mna jeto na ff 50tka, pre teba to moze byt ine sklo kludne 35mm ekv. Alebo daco sirsie
 
Horak Martin
2012-02-22 23:09:41
Však to. Konečne sa mi podarili ušetriť peniaze na nejaké vytúžené sklo, a teraz sa neviem rozhodnúť :-/
Už som aj začal uvažovať nad nejakým zoomom, konkrétne tamron 17-50 2,8 bez VC.
Ale najradšej by som asi pevné sklíčko.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-02-23 08:19:57
príspevok od: Horak Martin
Však to. Konečne sa mi podarili ušetriť peniaze na nejaké vytúžené sklo, a teraz sa neviem rozhodnúť :-/
Už som aj začal uvažovať nad nejakým zoomom, konkrétne tamron 17-50 2,8 bez VC.
Ale najradšej by som asi pevné sklíčko.
kup si tu 50 alebo 35tku clona F1,8 ti dá peknú voľnosť pri fotení.
 
Shooter
2012-02-23 08:33:14
príspevok od: Horak Martin
Však to. Konečne sa mi podarili ušetriť peniaze na nejaké vytúžené sklo, a teraz sa neviem rozhodnúť :-/
Už som aj začal uvažovať nad nejakým zoomom, konkrétne tamron 17-50 2,8 bez VC.
Ale najradšej by som asi pevné sklíčko.
Ak môžem povedať za seba, tak 35tka na APS-C snímači je univerzálnejšia. Sám ju mám skoro rok a dalo by sa spočítať na prstoch rúk, koľko krát som ju dal dole. Skúšal som niekoľko dní aj 50/1.4. Pri fotení vzdialenejších objektov rozdiel v priblížení bol minimálny a ak som chcel detail, tak či tak som musel ísť bližšie, a či už spravíš o jeden-dva kroky viac, je jedno.
 
Horak Martin
2012-02-23 10:19:36
príspevok od: Shooter
Ak môžem povedať za seba, tak 35tka na APS-C snímači je univerzálnejšia. Sám ju mám skoro rok a dalo by sa spočítať na prstoch rúk, koľko krát som ju dal dole. Skúšal som niekoľko dní aj 50/1.4. Pri fotení vzdialenejších objektov rozdiel v priblížení bol minimálny a ak som chcel detail, tak či tak som musel ísť bližšie, a či už spravíš o jeden-dva kroky viac, je jedno.
Ďakujem Vám za rady. A Shooter, chcel by som sa ťa opýtať, ešte na jednu vec. Vraj tá 35tak spôsobuje nejakú deformáciu pri portrétoch. Vedel by si mi k tomu niečo z vlastných skúseností povedať?
 
Shooter
2012-02-23 13:08:26
príspevok od: Horak Martin
Ďakujem Vám za rady. A Shooter, chcel by som sa ťa opýtať, ešte na jednu vec. Vraj tá 35tak spôsobuje nejakú deformáciu pri portrétoch. Vedel by si mi k tomu niečo z vlastných skúseností povedať?
Spôsobuje, a na môj vkus dosť výraznú, ale zase záleží aj od uhla z akého fotíš, vzdialenosti a aj od fotografovanej osoby. Ak má niekto dlhší nos a prídeš k nemu veľmi blízko, tak nos sa samozrejme predĺži. Ale ja som ho nekupoval ako portrétne sklo, ale bral som ho pre jeho univerzálnosť. Bez ohľadu na veľkosť snímača je 35mm už mierny širokáč, a tak sa aj správa. Na portréty by som osobne bral niečo okolo 85mm aj na APS-C. Prikladám aj fotky, všetko fotené 35tkou zo vzdialenosti 0,5 - 1 meter.
 
Horak Martin
2012-02-23 13:20:55
príspevok od: Shooter
Spôsobuje, a na môj vkus dosť výraznú, ale zase záleží aj od uhla z akého fotíš, vzdialenosti a aj od fotografovanej osoby. Ak má niekto dlhší nos a prídeš k nemu veľmi blízko, tak nos sa samozrejme predĺži. Ale ja som ho nekupoval ako portrétne sklo, ale bral som ho pre jeho univerzálnosť. Bez ohľadu na veľkosť snímača je 35mm už mierny širokáč, a tak sa aj správa. Na portréty by som osobne bral niečo okolo 85mm aj na APS-C. Prikladám aj fotky, všetko fotené 35tkou zo vzdialenosti 0,5 - 1 meter.
Shooter Ďakujem. Niečo takéto som potreboval na objasnenie. Osobne ešte vlastním Tokinu 100mm, ale s ňou som ešte portréty neskúšal. A asi siahnem po tej 50mm 1,8G. Predsa mám stále v batôžteku setovú 18-105tku
 
stamley
2012-02-26 21:22:54
Keď sa tu už spomína aj 35ka, nikde som sa zatiaľ nestretol s porovnaním týchto dvoch skiel ako sú na tom s rozostrením pozadia pri fotení celej postavy s rovnakou mierkou-kompozíciou na oboch fotkách. Jasné, 50ka ma krajší bokeh ale chcel by som vidieť rozdiel.
 
aesace
2012-03-16 12:20:35
Fotil som nedavno s Nikonom 50/1.4 G a celkom ma prekvapilo, ze tak maly objektiv ma tak pomale ostrenie. Preto som bol zvedavy, ako je to s Nikonom 50/1.8G, ale ked autor tvrdi, ze je to rovnake, tak to nie je ziadna slava. Skoda na dnesnu dobu.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-03-16 16:03:50
príspevok od: aesace
Fotil som nedavno s Nikonom 50/1.4 G a celkom ma prekvapilo, ze tak maly objektiv ma tak pomale ostrenie. Preto som bol zvedavy, ako je to s Nikonom 50/1.8G, ale ked autor tvrdi, ze je to rovnake, tak to nie je ziadna slava. Skoda na dnesnu dobu.
na D3100 to bolo rovnake skoro ale na D700 je jasne rýchlejší 50F1,8 G ale stále to nie je taký rýchlik ako 50F1,8D alebo 35F2 a pod.
 
mieroslav
2012-04-19 20:39:42
Mám zálusk na testovanú päťdesiatku, ale trápi má viditeľný rozdiel v ostrosti oproti F1.4 - súdim podľa fotiek priložených k článku. Je to naozaj s F1.8 tak zlé? Teda je to vlastnosť modelu, alebo len testovaného kusu? Vie mi niekto kvalifikovane odpovedať? Nižšia svetelnosť, ani plastové prevedenie, by mi nevadili, ale tá chabá ostrosť, ako vidieť z fotiek, áno. Ďakujem.
 
stmirec
2012-04-19 21:06:10
príspevok od: mieroslav
Mám zálusk na testovanú päťdesiatku, ale trápi má viditeľný rozdiel v ostrosti oproti F1.4 - súdim podľa fotiek priložených k článku. Je to naozaj s F1.8 tak zlé? Teda je to vlastnosť modelu, alebo len testovaného kusu? Vie mi niekto kvalifikovane odpovedať? Nižšia svetelnosť, ani plastové prevedenie, by mi nevadili, ale tá chabá ostrosť, ako vidieť z fotiek, áno. Ďakujem.
ono asi skor ide o to, ze ostre fotky su az 2-3 clonove cisla vyssie od najnizsieho. Ja mam 50-tku 1.4 .. a co mam odskusane tak to je dost viditelny rozdiel.
 
mieroslav
2012-04-19 21:48:28
príspevok od: stmirec
ono asi skor ide o to, ze ostre fotky su az 2-3 clonove cisla vyssie od najnizsieho. Ja mam 50-tku 1.4 .. a co mam odskusane tak to je dost viditelny rozdiel.
Takže tie fotky pod článkom neklamú. Dúfal som, že áno. Nezostáva, než šetriť ďalej. Ďakujem.
 
slavmiro
2012-04-19 22:42:35
príspevok od: mieroslav
Takže tie fotky pod článkom neklamú. Dúfal som, že áno. Nezostáva, než šetriť ďalej. Ďakujem.
Nikkor 50/1.8 je na plnu dieru trochy makky/mdly/neostry, podobne ako 50/1.4 na svoju plnu dieru. To plati pre modely D aj G (AF/AF-S) a mozno pre vseky objektivy. Zaclonenie o 1 clonove cislo uvedene nedostatky spolahlivo potlaca, tak ako je pisane v clanku, obraz v rozsahoch clony 2.8-5.6 je vynikajuci.
 
mieroslav
2012-04-19 23:34:23
príspevok od: slavmiro
Nikkor 50/1.8 je na plnu dieru trochy makky/mdly/neostry, podobne ako 50/1.4 na svoju plnu dieru. To plati pre modely D aj G (AF/AF-S) a mozno pre vseky objektivy. Zaclonenie o 1 clonove cislo uvedene nedostatky spolahlivo potlaca, tak ako je pisane v clanku, obraz v rozsahoch clony 2.8-5.6 je vynikajuci.
Naozaj sa mi potom iba zdá, že štvrtý obrázok zo sady fotenej 50/F1.4 na plnú dieru je perfektne ostrý? A nielen ten? EXIF hádam neklame. Perfektne ostré ľavé oko modelky aj vlas na jej pere a líci. Aspoň ja to tak vidím.
 
paulie23
2012-04-19 23:46:41
príspevok od: stamley
Keď sa tu už spomína aj 35ka, nikde som sa zatiaľ nestretol s porovnaním týchto dvoch skiel ako sú na tom s rozostrením pozadia pri fotení celej postavy s rovnakou mierkou-kompozíciou na oboch fotkách. Jasné, 50ka ma krajší bokeh ale chcel by som vidieť rozdiel.
Už mám doma konečne obe tak keď bude čas vyskúšam porovnať. Aj mňa to celkom zaujíma aký bude rozdiel. Po pár fotkách s 50-kou je ale favorit jasný
 
tibor22
2012-04-29 17:58:28
chcel by som sa opýtať, či mi tento objektív 50mm 1.8g af-s pôjde na nikone d5100?
 
b0baz
2012-04-29 18:25:14
príspevok od: tibor22
chcel by som sa opýtať, či mi tento objektív 50mm 1.8g af-s pôjde na nikone d5100?
Všetky AF-S ti na D5100vke pôjdu.
 
tibor22
2012-04-29 18:31:34
príspevok od: b0baz
Všetky AF-S ti na D5100vke pôjdu.
diki lebo som pre nedávnom písal na jeden internetový obchod o tento objektív a mi odpísali, že mi na nikone d5100 nepôjde ale tak som sa teraz rpesvedčil že to je somarina
 
vlado222
2012-09-04 16:34:35
zdravim .. planujem kupiť nove sklo....fotil som nejaky ten čas tamronom 70-300 VC ...fotky boli pekne,ostré,vo foťaku sa mi javili "akože su super"....no akonahle som dal fotky do pc, zistil som, že som nevyužil jeho potencial a kľudne by som danu osobu, pripadne zviera mohol vyfotiť aj z pevnym sklom 50mm...a z toho mam dilemu či by sa mi podarilo niekedy využiť cele spektrum ohniskovych vzdialeností na tamrone popripade inom tele obj..viem že otazka by nemala byť pod recenziou ale vždy lepšie ako založiť nove vlakno vďaka za odpoveď (p.s. malo by to isť na telo nikon d3100)
 
jasdfree
2012-09-10 11:18:44
Mam ho asi 3 den a skusam skusam to na nikone D90. VSetko super len ten backfocus (teda najostrejsie je to mierne za rovinou zaostrenia AF). Pri portrete mi to dost vadi a neviem ci to je objektivom alebo D90 - mozno by to vyriesil firmware neviem, dik
 
dilong77
2013-01-03 01:58:03
Super clanok, prave uvazujem nad 50mm a velmi zvazujem 1.8G alebo 1.4G. Nikde som vsak nenasiel porovnanie tychto dvoch skiel za horsich svetelnych podmienkach (bar, interier pri ziarovkovom svetle, atd.). Chcel by som takychto podmienkach fotit, kvoly atmosfere, bez blesku a rad by som vedel ktory objektiv mi co dovoli (co sa tyka nutnosti korekcie svetla zvysovanim ISO). Mam Nikon D5200 a zaklad 18-105mm, F3,5 a tam potrebujem ist pri horsich svetelnych podmienkach az na ISO 4000 - 6500 aby som dostal expozicny aspon 1/40. Rozdiel v cene je takmer raz tolko - len neviem ci sa ten rozdiel na tieto ucely oplati ...
 
Le_Chuck
2013-01-03 02:10:16
príspevok od: dilong77
Super clanok, prave uvazujem nad 50mm a velmi zvazujem 1.8G alebo 1.4G. Nikde som vsak nenasiel porovnanie tychto dvoch skiel za horsich svetelnych podmienkach (bar, interier pri ziarovkovom svetle, atd.). Chcel by som takychto podmienkach fotit, kvoly atmosfere, bez blesku a rad by som vedel ktory objektiv mi co dovoli (co sa tyka nutnosti korekcie svetla zvysovanim ISO). Mam Nikon D5200 a zaklad 18-105mm, F3,5 a tam potrebujem ist pri horsich svetelnych podmienkach az na ISO 4000 - 6500 aby som dostal expozicny aspon 1/40. Rozdiel v cene je takmer raz tolko - len neviem ci sa ten rozdiel na tieto ucely oplati ...
Podla mna sa to neoplati. Po skusenosti s oboma by som volil skor 1.8 bo na tejto clone je totozne dobra ako 1.4 pricom je dva krat rychlejsia. Alebo 1.4D bazarovu.
 
Skele
2013-08-29 08:36:49
Chcem sa trochu venovať produktovej fotografii kvôli práci a s obmedzený budgetom som vybral Nikon D7000 + rozmýšľam nad týmto 50 mm 1,8G alebo na 35 mm 1,8G. 35tka mi príde univerzálnejšia, no neviem zhodnotiť (keďže som ju nikdy nemal), či sa bude hodiť aj na produktovú fotografiu. Poradil by niekto ? Ešte doplním, že som začiatočník
 
martin9113
2013-08-29 08:42:17
príspevok od: Skele
Chcem sa trochu venovať produktovej fotografii kvôli práci a s obmedzený budgetom som vybral Nikon D7000 + rozmýšľam nad týmto 50 mm 1,8G alebo na 35 mm 1,8G. 35tka mi príde univerzálnejšia, no neviem zhodnotiť (keďže som ju nikdy nemal), či sa bude hodiť aj na produktovú fotografiu. Poradil by niekto ? Ešte doplním, že som začiatočník
produktovu fotografu coho? sustruhov bagrov alebo sperkov? na produktovku z obmedzenym rozpoctom je dobry nikkor 40mm 2,8 micro
 
Skele
2013-08-29 09:07:18
Pardon, nešpecifikoval som to bližšie. Predovšetkým to budú smartfóny a tablety. Urobil som si domácu úlohu a snažil som sa naštudovať si aspoň základy a prišlo mi najvhodnejšie riešenie zakúpiť foto stolík s priepustnou doskou. Mám k dispozícií priestory 5x5 m. Problém je v tom, že D7000 kupujem len telo a objektív, ktorý si zakúpim bude nejakú dobu jediný (budget). Viem, je to trochu utiahnuté za hlavu, ale nad výberom objektívu už rozmýšľam dlhú dobu a preto sa chcem obrátiť na profesionálov tu na webe.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-29 11:59:53
príspevok od: Skele
Chcem sa trochu venovať produktovej fotografii kvôli práci a s obmedzený budgetom som vybral Nikon D7000 + rozmýšľam nad týmto 50 mm 1,8G alebo na 35 mm 1,8G. 35tka mi príde univerzálnejšia, no neviem zhodnotiť (keďže som ju nikdy nemal), či sa bude hodiť aj na produktovú fotografiu. Poradil by niekto ? Ešte doplním, že som začiatočník
zober to so setovým 18-105VR s ním môžeš pohodovo fotiť aj produkty na začiatok. Najlepší na produkty typu telefon, a pod. by ti bol 85mm-100mm macro objektív kludne tamron 90mm alebo sigmu 100mm. 40mm skresľuje perspektívu, lebo musíš ísť blízko.
 
Skele
2013-08-29 13:53:06
príspevok od: Jozef Peniak
zober to so setovým 18-105VR s ním môžeš pohodovo fotiť aj produkty na začiatok. Najlepší na produkty typu telefon, a pod. by ti bol 85mm-100mm macro objektív kludne tamron 90mm alebo sigmu 100mm. 40mm skresľuje perspektívu, lebo musíš ísť blízko.
Super, vďaka za radu. Takže tú 50 mm mám vypustiť z hlavy na takéto využitie alebo by to bolo ok ? Ak sa nemýlim tak 50 mm na D7000 je nejakých 75 mm.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-08-29 18:14:40
príspevok od: Skele
Super, vďaka za radu. Takže tú 50 mm mám vypustiť z hlavy na takéto využitie alebo by to bolo ok ? Ak sa nemýlim tak 50 mm na D7000 je nejakých 75 mm.
Presne, pusti to z hlavy
 
oso
2013-11-29 15:46:51
nedavno som kupil tiez tento objektiv a tiez pozorujem v pravej strane dole neostrost, nebude to vlastnost tohto objektivu? v strede a nalavo je to ostre aj do 2.8 ale na pravo ako tak az od 4, stretol sa s tym niekto? Na vymenu to asi nebude predpokladam?
 
kravkarfu
2013-12-26 15:44:32
Dobrý deň. Dlho som uvažoval, že si k D3100 (k seťáku 18-55 VR) prikúpim tento objektív, ale nakoniec som na 99% rozhodnutý pre nikkor 40/2,8G nakoľko som začiatočník a aspoň skúsim takto aj makro, ktoré fotím tak 20% z fotiek. Len rozmýšľam teraz tak nad stabilizáciou, ktorú seťák 18-55 má veľmi dobrú. Inak stráca pri fotení makra stabilizácia účinnosť ?, ale ja budem fotiť taktiež krajinu, ludí...
Napr. pri fotení bez statívu krajinky v popredí s ludmi budem musieť skrátiť čas oproti 18-55VR ale o koľko asi ? Ako sa vlastne prejaví ta absencia stabilizácie na časoch/citlivosti v porovnaní s 18-55VR.
Po ďalšie nevedel by niekto aspon približne porovnať rýchlosť (možno aj presnosť) ostrenia tohto nikkor 40/2,8G v porovnaní so setovým 18-55mm VR na tele D3100 ?
 
martin9113
2013-12-26 15:55:27
pri makre nieje az taky problem trasenie ruk ako vzdalovanie od objeku uz par mm a fotka je nepouztelna. 40mm 2,8 je super ojektiv . skrtatit nemusis nic pokial fotis za dobrych svetelnych podmienok nepotrebujes ani stabilizaciu
 
kravkarfu
2013-12-26 16:52:34
No pokiaľ fotím za zhoršených svetelných podmienok?
 
martin9113
2013-12-26 17:06:22
príspevok od: kravkarfu
No pokiaľ fotím za zhoršených svetelných podmienok?
tu vsetko riesi expozicny trojuholnik. treba ho ovladat je to banalna zalezitost
 
grab
2014-06-16 13:09:07
Má niekt skúsenosti s týmto objektívom pri fotení krajobrazov?
 
Dominik1902
2014-10-07 19:32:00
Poradi mi niekto aky objektiv by som si mala kupit na Nikon D3100?Mam objektiv 18-55,3,5-5,6
 
kasko
2014-10-07 20:41:31
príspevok od: Dominik1902
Poradi mi niekto aky objektiv by som si mala kupit na Nikon D3100?Mam objektiv 18-55,3,5-5,6
Velmi milo polozena otazka... A co take chces fotit, alebo ake ohnisko ti chyba? Priklad: ked macro-tak macro objektiv, ked portrety-tak napr. 50mm, ked vtaciky a zvieratka daleko od teba-tak napr.300mm. Treba vediet co fotit a podla toho zhanat objektiv.
 
Martin P
2014-10-07 21:19:56
príspevok od: Dominik1902
Poradi mi niekto aky objektiv by som si mala kupit na Nikon D3100?Mam objektiv 18-55,3,5-5,6
55-200 alebo 55-300
doplni momentalny objektiv
a po case ked uz budes vediet co chces sa ani nemusis pytat a kupis si 17-55 a 70-200 alebo 70-300 alebo este nejaky sirokac alebo co budes chciet a co budes fotit napr aj pevne ohnisko
 
Dominik1902
2015-04-20 08:54:04
Ďakujem velmi pekne kasko a Martin P.U mňa je to ťažko povedať ,že čo konkretne chcem fotit.Pretože chcem fotiť všetko zamerala som sa prednedavnom na portretove fotenie tak som si zaobstarala 50mm.Som s ňou spokojna.Aj ked by sa mi zišiel aj macro
 
Enzo74
2015-04-22 08:14:05
príspevok od: jan.zitniak
Podla mna skor 35-tku ... Ak mas setovy objektiv, skus si na jeden den nastavit 50 mm, fot, a potom dalsi den na 35 mm a zistis, co Ti najviac vyhovuje ...
Nemal by náhodou nastaviť jeden deň 75 a druhý deň 35mm? Tá 50-ka je na FF 50-ka. Nie?
To aby nebol prekvapený keď si nasadí 50-ku, že to je trochu väčší výrez ako to skúšal.
 
Martin8101
2015-04-22 11:03:39
príspevok od: Enzo74
Nemal by náhodou nastaviť jeden deň 75 a druhý deň 35mm? Tá 50-ka je na FF 50-ka. Nie?
To aby nebol prekvapený keď si nasadí 50-ku, že to je trochu väčší výrez ako to skúšal.
trochu zcestne... preco pri 50mm by mal nasobit cropom a 35mm uz nemusi? Ved ked to bude skusat na jednom setovom objektive (ci to bude 18-55, alebo 18-105, 18-140) a stale na APSC fotaku, stale nastavuje 35mm a 50mm tak, ako mu zobrazuje setovy objektiv... Ze to je v skutocnosti ina perspektiva ako keby objektivy nasadil na FF je druha vec, ale to sa nedozvie a ani ho to nemusi zaujimat - on potrebuje vediet, ktore ohnisko mu viac vyhovuje.
Keby nastavil na setovom objektive 75mm a 35mm, tak by porovnaval tieto ohniskove vzdialenosti 112,5mm a 52,5mm (samozrejme pri prepocte 1,5 crop na FF)
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia