Hore

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.8

O lietadlách sa hovorí, že keď dobre vyzerajú, aj dobre lietajú. Snáď to platí aj o objektívoch? Pretože ten, ktorý držím v ruke vyzerá takmer dokonale. Nebyť nápisu Olympus, ľahko by som ho podľa dizajnu prisúdil k niektorej zo značiek Leica, Contax či Carl Zeiss. Konštruktéri a dizájneri Olympusu si zaslúžia pochvalu. Dobre zvolili, že miesto moderného dizajnu typického pre súčasnú produkciu, uprednostnili dizaj klasický. Dobre tak aj výzorovo vyčlenili rad prémiových objektívov. 


Základné parametre

Objektív je navrhnutý pre fotoaparáty štandardu Micro 4/3. Okrem Olympusu sú to teda aj fotoaparáty Panasonic radu G. Ohnisková dĺžka je 17 mm, čo je kinofilmovým ekvivalentom 34 mm. Svetelnosť je f/1,8, minimálna clona f/22. Zaostrovanie je vnútorné, predný člen s priemerom filtra 46 mm, sa pri zaostrovaní neotáča. Tubus objektívu je vyrobený z kovu, nie je však pretesnený. Optická sústava sa skladá z 9 členov v 6 skupinách, z ktorých jeden je DSA, dva sférické a jeden Super HR. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 0,25 cm od roviny snímača. Označenie MSC naznačuje, že objektív je optimalizovaný aj pre video.


Konštrukcia a ergonómia

Objektív má pevnú ohniskovú dĺžku a tak je jeho konštrukcia pomerne jednoduchá. Z mechanických pohyblivých prvkov tu máme len prstenec manuálneho zaostrovania. Ten je posúvateľný. Ak je bližšie k prednej časti, je nefunkčný. Môžete ním otáčať, ale nemá žiaden účinok na zaostrovanie. Ak ho pritiahnete bližšie k fotoaparátu, prepnete objektív na manuálne zaostrovanie. To je vnútorné, takže predná časť objektívu sa neotáča, rovnako ani pri automatickom zaostrovaní.


Rozmery objektívu sú Ø 57.5mm x 35.5mm a hmotnosť 120 g.




Prstenec zaostrovania je v polohe manuál, vtedy sa odokryje stupnica zaostrovacej vzdialenosti.

Praktické skúsenosti

Táto časť bude krátka, pretože jediné, čo sa dá v praxi, okrem kvality, otestovať je zaostrovanie. Objektív som testoval na najnovšom Olympuse PEN E-PL5. Najnovšie PEN-y zaostrujú bleskovo a nie je tomu inak ani s týmto objektívom. Automatické zaostrovanie nezaváha ani za zlých svetelných podmienok.

U CSC fotoaparátov je prepínanie medzi automatickým a manuálnym zaostrovaním pomerne zdĺhavé. Tento problém výborne rieši prepínanie zaostrovania posunutím prstenca. Bleskovo prepínate AF a MF pritiahnutím alebo oddialením prstenca o pár milimetrov. S použitím lupy na displeji je manuálne zaostrovanie hračkou.

Kvalita

Použitie viacerých nadštandardných členov sa prejavuje vo výborne skorigovanom sférickom skreslení, ktoré je skutočne minimálne. Objektív sa preto veľmi dobre uplatní pri fotografovaní architektúry. Rovnako dobre je korigovaná aj vinetácia.


Sférické skreslenie je príkladne minimalizované.

Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.8 je jeden z tých objektívov, u ktorých sa nemusíte báť fotografovať na “plnú dieru”. Kresba je smerom do rohou mäkšia, ale nie kriticky. Najlepšiu ostrosť získate v rozsahu clôn f/4 až f/8. Neodporúčam cloniť viac ako na f/16. Ostrosť kresby sa začne výrazne strácať vinou difrakcie.

Chromatická chyba sa vyskytuje prakticky u všetkých svetelných objektívov a nie je tomu inak ani tu. Najviac pozorovateľná je samozrejme pri nižších clonových číslach. Podľa môjho názrou je ale skôr podpriemerná a testoval som niekoľkokrát drahšie objektívy, kde bola chromatická chyba väčšia.


Malá chromatická chyba je pozorovateľná aj po priclonení. Musíte ju však hľadať pri 100% zväčšení.

Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 0,25 m od roviny snímača. To umožňuje robiť pomerne detailné zábery a vďaka svetelnosti f/1,8 sa pri nich vyhrať s hĺbkou ostrosti. Táto vlastnosť výrazne zväčšuje úžitkovú hodnotu objektívu.


Maximálne zväčšenie pri vzdialenosti 0,25 m.

Rozmerovo menší snímač na Micro 4/3 fotoaparátoch je príčinou toho, že rozostriť pozadie nie je až také jednoduché. Potrebujete na to svetelný objektív. Aj keď je testovaný objektív širokouhlý, dokáže vďaka svetelnosti f/1,8 pozadie rozostriť. Pri fotografovaní detailov je rozostrenie výrazné s pekným bokehom.


Na strednú vzdialenosť nie je rozostrenie pozadia výrazné.


Zato pri fotení detailov je rozostrenie výrazné.


S hĺbkou ostrosti sa vyhráte aj v prírode.



Objektív je skvelým spoločníkom do mesta.


Objektív je odolný voči protisvetlu a bodovému svetlu v obraze. Trvalo mi, kým sa mi podaril aspoň takýto odlesk na šošovkách.

Do série

Objektív nie je žiadným prekvapujúcim zjavením. Olympus má v portfóliou ďalších troch mušketierov. Dohromady tvoria skvelú štvorku prémiových objektívov. Práve takto si predstavujem portfólio pre náročných fotografov:

M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0

M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8

M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8

Plusy a mínusy

+  optická kvalita
+  prepínanie AF/MF prstencom ostrenia
+  rýchle a tiché zaostrovanie
+  minimálna zaostrovacia vzdialenosť
+  ľahký a kompaktný
+  kvalita spracovania

-  slnečná clona nie je v cene
-  nepretesnený

Záver

Tento objektív splnil všetko, čo som od neho očakával. Solidná mechanická konštrukcia má pre niekoho len jediný nedostatok, nie je pretesnená. To zamrzí majiteľov Olympusov OM-D, ktoré majú All-weather úpravu.

Je to praktický prototyp správneho objektívu pre street fotografiu. Nielenže má vhodný uhol záberu, ale je aj rýchly. Vďaka veľmi dobrej svetelnosti je vhodný aj na reportáž pri horšom svetle. Plusom je krátka zaostrovacia vzdialenosť umožňujúca snímať pomerne malé objekty. Svetelnosť využijete aj pri kreatívnejšej práci s hĺbkou ostrosti.  Využitie nájde objektív v mnohých fotografických žánroch: krajina, architektúra, cestovanie, zátišia, rodinné oslavy, skupinové fotografie... Byť majiteľom CSC Olympus, tento objektív by nesmel chýbať v mojej výbave. Rozhodne si zaslúži ocenenie TOP redakcie ePhoto.sk.

Objektív je prakticky bez sférického skreslenia, odolnosť voči protisvetlu je veľmi dobrá, rovnako aj ostrosť. Chromatická chyba je pozorovateľná pri nižších clonových číslach, čo je pri objektívoch s takouto svetelnosťou takmer štandardné. K okrajom obrazu ju nájdete aj po priclonení.

K plnému využitiu kvality tohto a aj ostatných skvelých objektívov Olympus, to chce zapracovať ešte na Micro 4/3 snímači. Šum aj na najnižšom ISO vždy jemne rozbíja kresbu, chýba pixelová ostrosť. Snáď by pomohla aj nová konštrukcia snímača bez AA filtra.

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
b.a.f.o.a.r.t.
2013-04-02 08:06:29
zlátýýý
 
daislen
2013-04-02 08:36:53
Výborná recenzia. Konečne mám o tomto objektíve ucelenú predstavu. Vďaka!
 
paldixy
2013-04-02 09:06:13
Fajn recenzia ...
 
bobo222
2013-04-02 09:22:20
Ako drobný mínus by som dal ešte cenu... Ale aj tak ho chcem! Možno aj viac ako 45/1.8
 
Marcel Rebro
2013-04-02 09:26:27
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
zlátýýý
aj taky s á da objednat? ja som myslel ze len striébornýýýý
 
b.a.f.o.a.r.t.
2013-04-02 09:32:23
príspevok od: bobo222
Ako drobný mínus by som dal ešte cenu... Ale aj tak ho chcem! Možno aj viac ako 45/1.8
sám si mínus...skus sa trosku zamysliet 45ka je plastová 17 je celokovova v triede 12 f2 takze cena je podla mna super
 
zino
2013-04-02 10:55:00
príspevok od: bobo222
Ako drobný mínus by som dal ešte cenu... Ale aj tak ho chcem! Možno aj viac ako 45/1.8
Tá 45-ka je úplne odlišný objektív na úplne iné použitie.
 
zino
2013-04-02 10:58:11
Dobrý deň Karol, fajn recenzia. Nevedeli by ste tento objektív porovnať s objektívom Panasonic Lumix 20mm/f1.7? Najmä čo sa kvality týka? Som si istý, že Zuiko 17-ka bude podstatne rýchlejšia a istejšia pri zaostrovaní, ale čo kvalita obrazu?
 
JOK3R
2013-04-02 11:25:45
príspevok od: zino
Dobrý deň Karol, fajn recenzia. Nevedeli by ste tento objektív porovnať s objektívom Panasonic Lumix 20mm/f1.7? Najmä čo sa kvality týka? Som si istý, že Zuiko 17-ka bude podstatne rýchlejšia a istejšia pri zaostrovaní, ale čo kvalita obrazu?
Mám ten panasonic a uvažujem nad týmto krásavcom. Podľa recenzií čo som čítal by mal byť panasonic na plnú dieru ostrejší ako olympus. ALE. Panasonic naozaj dosť pomaly a hlavne hlučne ostrí (napr. nepoužiteľný na video, iba ak s manualným ostrením, alebo single focus)

Pri tomto olympuse 17mm ma ako majiteľa OM-D odrádza v článku spomenutá netesnosť voči vode, keby bol utesnený kupujem okamžite, takto stále váham.
 
zino
2013-04-02 11:46:39
príspevok od: JOK3R
Mám ten panasonic a uvažujem nad týmto krásavcom. Podľa recenzií čo som čítal by mal byť panasonic na plnú dieru ostrejší ako olympus. ALE. Panasonic naozaj dosť pomaly a hlavne hlučne ostrí (napr. nepoužiteľný na video, iba ak s manualným ostrením, alebo single focus)

Pri tomto olympuse 17mm ma ako majiteľa OM-D odrádza v článku spomenutá netesnosť voči vode, keby bol utesnený kupujem okamžite, takto stále váham.
Veď práve kvôli tomu ma to aj zaujíma. Tiež ten Lumix 20/1.7 mám a práve za podstatnú nevýhodu považujem to ostrenie. Zrovna včera som s tým skúšal točiť aj prcka ako šibal a to ostrenie... No pomlčím. Inak je to sklo fajn, ale je to pomalé a hlučné, to je pravda. Oproti tomu sú Zuiko sklá, ktoré mám, z iného sveta. Napríklad pevná 45-ka je oproti tomu Lumixu superman! A mám pocit, že aj v horšom svetle podstatne lepšie ostrí ako ten Lumix.
 
bobo222
2013-04-02 11:57:55
príspevok od: zino
Tá 45-ka je úplne odlišný objektív na úplne iné použitie.
Ale to mi je jasné , chcem oba, je to len otázka priorít.
 
b.a.f.o.a.r.t.
2013-04-02 12:56:19
príspevok od: bobo222
No, ak to porovnám s konkurenciou cena je vysoká , ak sa tebe nezdá nie je dôvod reagovať ako imbecil
a btw aku konkurenciu porovnávaš ??jediné čo sa tomu rovná je pan. 20 f 1,8 ale len svetenostou a ohniskom ale je to uplne ina kategoria tak aká konkurencia??
 
bobo222
2013-04-02 14:00:46
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
a btw aku konkurenciu porovnávaš ??jediné čo sa tomu rovná je pan. 20 f 1,8 ale len svetenostou a ohniskom ale je to uplne ina kategoria tak aká konkurencia??
A iné systémy nemajú 35/1,8 ev.?
 
Paulie
2013-04-02 15:10:27
príspevok od: bobo222
A iné systémy nemajú 35/1,8 ev.?
napr.?
 
b.a.f.o.a.r.t.
2013-04-02 15:56:46
príspevok od: Paulie
napr.?
toto by som aj ja strasne raaaad vedel lebo ujo je lietadlo a miesa v hlave hrusky a jablka ale zas ked napisem ze je retard tak ma zmazu skoda vobec na taketo reagovat
 
lacoslav
2013-04-02 19:42:21
0,25cm alebo 0,25m???
 
Michal Bumbera
2013-04-02 20:32:53
na fotopolis.pl je obsirna recenzia a ako minusy su uvadzane: výraznejšie skreslenie
výraznejšia vinetácia... prekvapilo ma to
nemali ste zapnuty nejaky preset na korekciu priamo vo fotaku?
 
Kaiman81
2013-04-02 20:57:53
Asi by som opravil: "Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 0,25 cm od roviny snímača" Správne to je 0,25m alebo 25cm a ešte: "Objektív má pevnú ohniskovú dĺžku" správnejšie napísané by bolo :Objektív má pevnú ohniskovú vzdialenosť...
Ale inak fajn recenzia.
 
bobo222
2013-04-02 21:41:16
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
toto by som aj ja strasne raaaad vedel lebo ujo je lietadlo a miesa v hlave hrusky a jablka ale zas ked napisem ze je retard tak ma zmazu skoda vobec na taketo reagovat
Tak krásavec INTELIGENTNÝ??? Tak soráč, ale s takými fakt nediskutujem, ľutujem zabitý čas....
 
bobo222
2013-04-02 21:42:35
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
toto by som aj ja strasne raaaad vedel lebo ujo je lietadlo a miesa v hlave hrusky a jablka ale zas ked napisem ze je retard tak ma zmazu skoda vobec na taketo reagovat
Ale predsa jednu otázku, takú rečnícku (pozri google). To si fakt mzslíš, že ani jeden výrobca na svete okrem olyho nerobí nič ekvivalentné k 35/1,8??? Tak jo, lietadielko.....
 
b.a.f.o.a.r.t.
2013-04-02 22:40:11
príspevok od: bobo222
Ale predsa jednu otázku, takú rečnícku (pozri google). To si fakt mzslíš, že ani jeden výrobca na svete okrem olyho nerobí nič ekvivalentné k 35/1,8??? Tak jo, lietadielko.....
mrzlím si ho mrzlím a nič day link je neviem co ty myslis ked pisess ze konkurencia je lacnejsia
 
Marcel Rebro
2013-04-02 23:34:05
príspevok od: b.a.f.o.a.r.t.
mrzlím si ho mrzlím a nič day link je neviem co ty myslis ked pisess ze konkurencia je lacnejsia
Nikkor 35/2 ... len nie som si isty cenou ... ten moj bol "zafacku"
 
bobo222
2013-04-03 06:33:18
Námatkou asi 3 minúty na najnákupe. Ten rozdiel v sveteľnostiach vyrovná APS-C formát....
PENTAX DA 21mm f/3,2 AL Limited
CANON EF-M 22mm f/2 STM
Samsung EX-W20NB
 
total empty
2013-04-07 23:40:20
príspevok od: JOK3R
Mám ten panasonic a uvažujem nad týmto krásavcom. Podľa recenzií čo som čítal by mal byť panasonic na plnú dieru ostrejší ako olympus. ALE. Panasonic naozaj dosť pomaly a hlavne hlučne ostrí (napr. nepoužiteľný na video, iba ak s manualným ostrením, alebo single focus)

Pri tomto olympuse 17mm ma ako majiteľa OM-D odrádza v článku spomenutá netesnosť voči vode, keby bol utesnený kupujem okamžite, takto stále váham.
Možnože má len kvalitnejšíe mikrofóny.
 
janca11
2013-05-09 14:28:20
AHOJTE,

vedeli by ste mi povedat prakticky rozdiel medzi recenzovanym objektivom a tymto Olympus 17mm M.ZUIKO DIGITAL 1:2.8? DAKUJEM
http://www.mall.sk/objektivy-bezzrkadlovky/olympus-17mm-m-zuiko-digital-1-2-8?param1=SILVER#text-box
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2013-05-09 14:39:36
príspevok od: janca11
AHOJTE,

vedeli by ste mi povedat prakticky rozdiel medzi recenzovanym objektivom a tymto Olympus 17mm M.ZUIKO DIGITAL 1:2.8? DAKUJEM
http://www.mall.sk/objektivy-bezzrkadlovky/olympus-17mm-m-zuiko-digital-1-2-8?param1=SILVER#text-box
17/2,8 je objektiv typu Pancake, kde ide hlavne o kompaktnost a v tomto pripade aj nizku cenu. Nie je to ale zly objektiv. Testovany objektiv ma uplne inu opticku konstrukciu, vdaka ktorej je kvalita obrazu vyssia. Lepsie je aj mechanicke spracovanie. Vyssiu svetelnost vyuzijes za horsich svetelnych podmienok.
 
vdx
2015-08-14 00:43:23
Staré vlákno, ale chcem sa opýtať, či prišiel niekto do styku s Panasonic 20/1.7 II. Mam oly 17/1.8 ale na Panasonicu ma laka pancake format, ktory by mi pomohol pri kazdodennom noseni.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované