Hore

Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical [IF]

Po setovom objektíve sa Tamron SP AF 17-50mm F/2,8 XR Di II LD Aspherical [IF] stáva veľmi častou voľbou používateľov cítiacich potrebu kúpiť si objektív s vyššou svetelnosťou podobného rozsahu. Niektorí ho stále uprednostňujú pred jeho novším súrodencom vybaveným stabilizáciou obrazu, ušetria tým totiž asi 75 €, pričom nestabilizovaná verzia sa ukazuje byť ostrejšia, najmä v rohoch a oblastiach poza stredom.

Stavba

Telo objektívu je plastové, s kovovým bajonetom. Nie je ale prehnane ľahký a pôsobí pomerne pevne. Nájdeme na ňom širší gumový zoomovací prstenec a užší plastový prstenec pre manuálne zaostrovanie. Chod prvého z nich nie najplynulejší a kladie hlavne pri väčšom naklonení nepríjemný odpor. Dráha zaostrovacieho prstenca je veľmi krátka a nie je tu teda priestor na presné ručné ostrenie a pri automatickom ostrení sa tento prstenec otáča a je potrebné dávať si pozor, aby sme ho rukou nedržali. Na vypnutie automatického zaostrovania je potrebné prepnúť volič na boku objektívu. Zaostrenú vzdialenosť nám ukazuje stupnica, tá je ale iba znázornená, hodnotu určuje bodka na obrube.

Pri zoomovaní sa objektív vysúva a nájdeme tu aj prepínač na jeho zablokovanie, ktorý zabráni samovoľnému vysunutiu. Občas by sa ale hodilo keby ho bolo možné použiť aj pri inom ohnisku ako 17mm. Predný člen sa neotáča a slnečná clona je špeciálne tvarovaná, aby mohla efektívne pracovať aj pri širokých ohniskách.

Ostrosť

Stredová ostrosť objektívu je už od f/2.8 slušná, ale pre lepšie výsledky je najlepšie potiahnuť ho aspoň na f/4 a optimálne hodnoty dosiahneme pri f/5.6 – f/8. Ďalej sa na APS-C snímači už začína prejavovať difrakcia, kvôli ktorej by sme sa mali hodnotám f/22 – f/32 vyhnúť. Ostrosť v rohoch je  veľmi slabá, hlavne pri plne otvorenej clone a na najširšom ohnisku. Tu obraz dostáva použiteľnú podobu až od f/8.

Aberácia

Chromatická aberácia sa v stredových častiach výraznejšie neprejavuje, no v rohoch je situácia odlišná. Ako môžeme vidieť na predchádzajúcom obrázku, nájdeme ju tu veľmi jednoducho.

Vinetácia

Na širokom konci sa vinetácie ľahko nezbavíme, pri priclonení mizne iba pomaly a je potrebné pricloniť aspoň na f/5.6. Na ohnisku 50mm stačí aj f/4.

Protisvetlo

Pri použití slnečnej clony nenájdeme na fotografii v protisvetle odlesky, iba mierne zníženie kontrastu a zvýšenú mieru aberácie.

Skreslenie

Na ohnisku 17mm je súdkovité skreslenie pomerne výrazné, so zvyšovaním ohniska postupne mizne a na 50mm dostaneme mierne poduškovité skreslenie.

Zaostrovanie

Tamron zaostruje  s výrazným bzučaním. Pri podmienkach, ktoré mu veľmi nevyhovujú zvykne pred konečným zaostrením viackrát pobzukovať, aby svoje nastavenie doladil a pokiaľ zaostriť nevie vôbec, bude preostrovať dopredu a dozadu. V kombinácii s lacnejším fotoaparátom preň bude bez pomocného svetla ťažké zaostriť v menej vhodných podmienkach.

Zaujímavá je ale minimálna zaostrovacia vzdialenosť objektívu, ktorá činí 27 centimetrov a vďaka tomu sme schopní dosiahnuť zväčšenie 0,22:1. Nie to práve makro, ale je možné ho použiť aj na zachytenie menších detailov.

Záver

Atraktívna cena a pomerne dobrá kvalita robia z Tamronu 17-50 f/2.8 výhodný objektív s univerzálnym rozsahom určený hlavne pre nižšie triedy zrkadloviek. Môžeme ho použiť na všemožné účely od architektúry a krajiniek až po portréty a detaily, na ktoré zaostrí už od 27 centimetrov. Rohová ostrosť ale nie je jeho najsilnejšou doménou podobne ako zaostrovanie, ktoré je hlučné a horšie svetelné podmienky nezvláda príliš dobre.

Plusy a mínusy:

+ výborný pomer cena/výkon
+ dobrá ostrosť pri priclonení
+ nízka minimálna zaostrovacia vzdialenosť
+ univerzálny rozsah 

- ostrosť a aberácia v rohoch
- zaostrovanie v horších podmienkach
- vinetácia 

Parametre

Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 27 cm
Maximálne zväčšenie: 0,22 : 1
Priemer filtra: 67 mm
Rozmery: 73,8 x 83,2 mm
Hmotnosť 430 g

Tento produkt si môžete zakúpiť aj v ephotoshop.sk a podporiť tak svoj obľúbený portál ePhoto.sk. Neprehliadnite akciové ponuky!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
landov
2011-04-25 11:12:13
Toto sklo som si pred pár dňami kúpil. Pár postrehov k článku: na lowende D3000 nemám žiadny problém so zaostrením pri zhoršených svetelných podmienkach,ostrosť na 17mm pri plnej diere je dosť slabá, ale na 50mm/2,8 je bez problémov. Rýchlosť AF je pomalšia oproti Nikonom AFS, ale nie natoľko aké som mal obavy pred kúpou. Celkovo som s pomerom cena/výkon veľmi spokojný.
 
AWESOME
2011-04-25 15:52:31
Už sa dá kúpiť aj za 300€ nový kus, takže fajn cena k tomu výkonu .
 
cicka1980
2011-04-25 16:43:25
zvažujem kúpu 2 skla , ale neviem sa rozhodnúť medzi 35 alebo 50 pevným sklom .
najlepšie bi bolo mať obidva !
tak ma napadlo či bi tento objektív nebol vhodná alternatíva oproti 35 a 50 ???
 
landov
2011-04-25 18:16:04
cicka1980: mam 18-105, mam aj 17-50...ale 35/1,8 je nenahraditelny (v tejto cenovej kategorii) !!!
 
Roko_rv
2011-04-25 18:20:00
Jam mám spomínaný tamron a len spokojnosť kresba je super aj ostrenie je dosť rýchle a v zlých svetelných podmienkach ostrí spolahlivo mam ho na canon 50D.
 
madmax-sk
2011-04-25 18:29:34
...nikdy by som nekupil žiadny zoom,jedine pevné skla,zaleží na čo to chceš,mňa fotenie baví
 
landov
2011-04-25 18:35:11
madmax-sk: v jednej vete použiť toľko protikladov...schizofrénia ???
 
Ondra
2011-04-25 20:09:02
Tak, před týdne m jsem si ho koupil již po druhé. Koupil - prodal- vyzkoušel jiné skla - ty prodal a zase koupil Tamrona. Poměr cena/ výkon je opravdu výborná. Vřele doporučuji jako výborný záklaďák.
 
Filip Bucher
2011-04-25 20:12:06
príspevok od: madmax-sk
...nikdy by som nekupil žiadny zoom,jedine pevné skla,zaleží na čo to chceš,mňa fotenie baví
Madmax
..ide ti...

cicka: vhodna alternativa by to bola, ale pokial si vystacis s ohniskami 35,50 tak pevne skla bude lepsia volba.

a len doplnim pre madmaxa... myslim ze 99,99% percenta ludi na tomto portali fotenie bavi ; Vzdy zalezi pri kupe od toho co si chce kdo kupit; a tvoja veta: "nikdy by som nekupil žiadny zoom,jedine pevné skla" tak to nas tesi
 
brki
2011-04-25 20:28:50
príspevok od: madmax-sk
...nikdy by som nekupil žiadny zoom,jedine pevné skla,zaleží na čo to chceš,mňa fotenie baví
článok nie je o polemike či zoom, alebo pevné sklo, ale keď si načal - myslím, že tu nikto nepochybuje o tom, že pevné sklá sú čo do optiky najlepšie...ale väčšina z nás uprednostní pre množstvo žánrov zoomy, lebo majú vlastnosť, ktorá chýba pevnému sklu - pohotovosť pri komponovaní....otázka do pléna - je tu niekto, koho fotografovanie nebaví ? ...a konečne k recenzii - dobrá, výstižná, ten Tamron používam cca 1 a pol roka a som spokojný
 
trnavsky
2011-04-25 21:04:51
príspevok od: Ondra
Tak, před týdne m jsem si ho koupil již po druhé. Koupil - prodal- vyzkoušel jiné skla - ty prodal a zase koupil Tamrona. Poměr cena/ výkon je opravdu výborná. Vřele doporučuji jako výborný záklaďák.
Pri tej druhej kúpe si neuvažoval o stabilizovanej verzii ?
 
cicka1980
2011-04-25 21:32:38
príspevok od: landov
cicka1980: mam 18-105, mam aj 17-50...ale 35/1,8 je nenahraditelny (v tejto cenovej kategorii) !!!
aj mne to tak vychádza ,
bol som len zvedaví na názor takého člena ephota, čo vlastní aj zoom a aj pevné sklá ,
teraz už len naškrabať chechtáky aspoň na tú 35/1.8
 
ariel 7
2011-04-25 22:02:54
...ak Tamron prejde u tohoto objektívu na ultrazvukové ostrenie nebude mať v danej cenovej relácii konkurenciu. Predsa len každý nefotí pristávajúci Boeing 737 kde sa zvuk klasického motorčeka na ostrení stratí Že by odkladali, aby mali do budúcna čo zlepšovať ? Dobrá stratégia, najprv VC potom ultrazvuk.
 
knollko
2011-04-25 22:57:57
ja ešte stále rozmýšlam či kúpiť nestabilizovaného brata alebo poriadne pošetriť a ísť do niečoho drahšieho. keďže ma foto neživí a mám to ako hobby tak tých 300€ je pre mňa ako študenta pomerne prijateľná cena a dať do toho viac sa mi zdá byť zbytočné.. teraz bábo raď
 
bluesman
2011-04-26 00:18:31
príspevok od: landov
Toto sklo som si pred pár dňami kúpil. Pár postrehov k článku: na lowende D3000 nemám žiadny problém so zaostrením pri zhoršených svetelných podmienkach,ostrosť na 17mm pri plnej diere je dosť slabá, ale na 50mm/2,8 je bez problémov. Rýchlosť AF je pomalšia oproti Nikonom AFS, ale nie natoľko aké som mal obavy pred kúpou. Celkovo som s pomerom cena/výkon veľmi spokojný.
na tvojom mieste by som si skontroloval ci ti fotak ostri tak ako ma...pretoze ak sa ti zda byt ostrost na 17mm pri plnej diere slaba a na 50mm v poriadku, je velky predpoklad ze mas problem s back alebo front focusom...
 
landov
2011-04-26 08:15:46
príspevok od: bluesman
na tvojom mieste by som si skontroloval ci ti fotak ostri tak ako ma...pretoze ak sa ti zda byt ostrost na 17mm pri plnej diere slaba a na 50mm v poriadku, je velky predpoklad ze mas problem s back alebo front focusom...
ups...som sa nevyjadril celkom presne, na 17mm nejde ani tak o ostrost ako o slabu kresbu na plnej diere.
 
DEVOTEE
ocenenie redakciou 2011-04-26 09:54:30
fajn recenzia, prave dnes som dumal zeby sa mi nieco take hodilo, ale najprv si ho vyskusam a potom budem mudrejši (oproti 17-40 sa da riadne ušetriť, ak nehovorime o utesnenom tele...)
 
landov
2011-04-26 10:08:42
príspevok od: knollko
ja ešte stále rozmýšlam či kúpiť nestabilizovaného brata alebo poriadne pošetriť a ísť do niečoho drahšieho. keďže ma foto neživí a mám to ako hobby tak tých 300€ je pre mňa ako študenta pomerne prijateľná cena a dať do toho viac sa mi zdá byť zbytočné.. teraz bábo raď
mam non VC , kupoval som ho kvoli udajnej lepsej ostrosti. S VC verzoiu to osobne neviem porovnať, ale VC pri takomto zoome mi absolutne nechyba.
 
bluesman
2011-04-26 10:57:02
príspevok od: landov
ups...som sa nevyjadril celkom presne, na 17mm nejde ani tak o ostrost ako o slabu kresbu na plnej diere.
ok...aj tak si to skontroluj, je to jednoduche
 
landov
2011-04-26 11:54:59
príspevok od: bluesman
ok...aj tak si to skontroluj, je to jednoduche
s FF/BF problem nemam
 
xaxaxa
2011-04-26 12:36:31
@bluesman: ako sa to robi?
 
bluesman
2011-04-26 13:08:24
príspevok od: xaxaxa
@bluesman: ako sa to robi?
na internete najdes a vytlacis testovaciu tabulku...polozis na rovny povrch (stol)...fotoaparat nastavis na f2.8 alebo3.5 alebo najnizsie clonove cislo ktore mas na objektive...zaostris z minimalnej zaostrovacej vzdialenosti (zalezi na tvojom objektive aka to je ) pricom fotoaparat by mal byt zhruba v 45 stupnovom uhle k testovacej tabulke...cvaknes...pozries na 100percentnom priblizeni...ak je zaostrene za miesto kde si ostril/a je to back focus ak pred miestom ostrenia je to front focus...ak je ostre to miesto na ktore si zaostrila je to v poriadku...
 
Ondra
2011-04-26 15:45:03
príspevok od: trnavsky
Pri tej druhej kúpe si neuvažoval o stabilizovanej verzii ?
To víš že jsem o tom uvažoval, ale je to i otázka peněz..Za 200E mám teď sklo ještě 18měsíců v záruce - jak nové. Při tom ohnisku a slušné světelnosti není VC potřeba. Jo a filtry jsou dražší
 
valec86
2011-04-26 21:51:07
skvely objektiv, skoda len ze pri reportaznej foto sa po 4 rokoch uplne rozpadol. predny clen sa kyve asi kazdemu, no mne sa rozpadol aj zadny clen a guma na ostreli. velka skoda inac skveleho objektivu !!!
 
Timberland
2011-04-26 22:14:27
príspevok od: bluesman
na tvojom mieste by som si skontroloval ci ti fotak ostri tak ako ma...pretoze ak sa ti zda byt ostrost na 17mm pri plnej diere slaba a na 50mm v poriadku, je velky predpoklad ze mas problem s back alebo front focusom...
ja tento objektiv mam no nepocul som este o FF ci BF pri tomto Tamronackom skle, teda vobec pri Tamron objektivoch ...
 
knollko
2011-04-26 23:05:36
príspevok od: Ondra
To víš že jsem o tom uvažoval, ale je to i otázka peněz..Za 200E mám teď sklo ještě 18měsíců v záruce - jak nové. Při tom ohnisku a slušné světelnosti není VC potřeba. Jo a filtry jsou dražší
to si kde za takú cenu kúpil. či z druhej ruky kupované, nie som si istý či som správne pochopil.. za 200€ bych bral hneď
 
Timberland
2011-04-27 06:25:44
príspevok od: AWESOME
Už sa dá kúpiť aj za 300€ nový kus, takže fajn cena k tomu výkonu .
ak sa ho nebojis kupit online z HK tak ho kupis pod £240
 
Ondra
2011-04-27 08:44:28
príspevok od: knollko
to si kde za takú cenu kúpil. či z druhej ruky kupované, nie som si istý či som správne pochopil.. za 200€ bych bral hneď
ano, z druhé ruky za 5000,-(cca 200E)..je spousta lidí, co ho prodávají použitej za 6500,-Kč, když nový stojí se dá sehnat již za: http://www.tamron-objektivy.cz/tamron-af-sp-17-50mm-f-2-8-pro-canon-xr-di-ii-ld-asp-if-_d12525.html. No, když člověk hledá, občas se pěkná nabídka najde
 
imtman
2011-04-27 08:57:50
tiez som spokojny s tymto objektivom, FF/BF ziadny (Canon eos 30d}. , ostri vyborne. Odporucam.
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-04-27 11:52:36
príspevok od: knollko
ja ešte stále rozmýšlam či kúpiť nestabilizovaného brata alebo poriadne pošetriť a ísť do niečoho drahšieho. keďže ma foto neživí a mám to ako hobby tak tých 300€ je pre mňa ako študenta pomerne prijateľná cena a dať do toho viac sa mi zdá byť zbytočné.. teraz bábo raď
kup si tamron ani ho nezoderes.. Lka su na každodenne používanie, to je ako modra a zelena rada od bosch...
 
werdza
2011-04-27 16:50:59
ja mam ten stabilizovany, perfektne mi posluzil hlavne teda na koncertoch a interierovej reportazi, kedze moj 450D mal len 1600 iso a s tym VC som v podniku mohla kludne cvakat momentky kamosov na 1/10 sekundy, 1600 ise a 2,8 clone, ale niekdy som mala nanho fakt nervy, zo zaciatku mi za jednu akciu aj dva krat vypisal, chyba komunikacie objektivu s telom, musela som vypnut a zapnut fotak a zmizlo mi takto par super momentov, ale casom to uz prestal robit. Dalej v protisvetle bzzzzzkal, kym zaostril, ale pre ludi, co potrebuju svetelnu nahradu za setak a nemaju na original canon, nikon objektiv v tom rozsahu odporucam.
Teraz mam uz vysnivany fullframe fotak, tak tamron caka na noveho majitela a ja snivam o canon 24-70 2,8
 
branozachar
2011-04-28 00:11:00
príspevok od: AWESOME
Už sa dá kúpiť aj za 300€ nový kus, takže fajn cena k tomu výkonu .
pred chvilou som pozeral amazon.com - 450$ cize ako hovoris cca 300€ fakt sa oplati pouvazovat nad kupou
 
AWESOME
2011-04-28 18:53:59
príspevok od: branozachar
pred chvilou som pozeral amazon.com - 450$ cize ako hovoris cca 300€ fakt sa oplati pouvazovat nad kupou
to som pozeral na faxcopy.sk, pred asi týždňom bol za 370 ale tak dalo sa čakať, že cena pôjde dole keďže je nová verzia . Radšej by som privítal nejaký update objektívov u Canonu v strednej triede, vypadá to ako by spali na vavrínoch , i keď samotná situácia tomu moc nenapomáha .
 
branozachar
2011-04-28 22:48:53
príspevok od: AWESOME
to som pozeral na faxcopy.sk, pred asi týždňom bol za 370 ale tak dalo sa čakať, že cena pôjde dole keďže je nová verzia . Radšej by som privítal nejaký update objektívov u Canonu v strednej triede, vypadá to ako by spali na vavrínoch , i keď samotná situácia tomu moc nenapomáha .
ja nad nim uvazujem ako o nahrade za setovy, ktory mam na Pentaxe K200D
 
BraveCrow
2011-07-01 11:36:21
Ahojte
Niekde som čítal, že tento objektív robí "neplechu" hot spot a teda na IR fotky nepoužiteľný
Takže môžem sa teda s IR rozlúčiť??
Prípadne rady ako to oblafnúť príjmem _D_D
 
Marcel Rebro
2011-07-01 11:45:27
príspevok od: BraveCrow
Ahojte
Niekde som čítal, že tento objektív robí "neplechu" hot spot a teda na IR fotky nepoužiteľný
Takže môžem sa teda s IR rozlúčiť??
Prípadne rady ako to oblafnúť príjmem _D_D
Mam pocit ze hotspot nerobi (mam prvu verziu s motorcekom bez VC) ale ma taky zvlastny prenos farieb pri IR ... skusal som ho ale nesadol mi. Ten hotspot vyskusam ked budem doma.

Kazdopadne ak ma hotspot, neurobis s tym nic ... so zvysovanim clony sa hotspot len zvyraznuje. Takze riesenim je len fotit na plnu dieru co ale pri IR asi nie je to prave orechove.
 
bear
2011-07-01 11:55:17
príspevok od: BraveCrow
Ahojte
Niekde som čítal, že tento objektív robí "neplechu" hot spot a teda na IR fotky nepoužiteľný
Takže môžem sa teda s IR rozlúčiť??
Prípadne rady ako to oblafnúť príjmem _D_D
Ja som ho tiez na IR nepouzival, mal slaby kontrast a divny farebny posun (podobne sa mi spraval Canon 70-200/4L IS USM). Neskor som Tamron nahradil Canon 17-40/4L a ten bol na IR ok.
 
Marcel Rebro
2011-07-01 16:05:23
príspevok od: BraveCrow
Ahojte
Niekde som čítal, že tento objektív robí "neplechu" hot spot a teda na IR fotky nepoužiteľný
Takže môžem sa teda s IR rozlúčiť??
Prípadne rady ako to oblafnúť príjmem _D_D
A vies ze si mal pravdu. Ma Hotspot ako z praku. No a samozrejme ten divny farebny posun.

Prva fotka je z Tamron 17-50 druha z Nikkor 16-85VR
 
BraveCrow
2011-07-01 16:10:39
príspevok od: Marcel Rebro
A vies ze si mal pravdu. Ma Hotspot ako z praku. No a samozrejme ten divny farebny posun.

Prva fotka je z Tamron 17-50 druha z Nikkor 16-85VR
Díky,
tož škoda no
 
hranis
2011-07-11 23:48:18
Zdravím. Chcem sa opýtať ľudí, čo vlastnia tento objektív s bajonetom Nikon poháňaný motorom z tela, ako je na tom s rýchlosťou a presnosťou AF? Napríklad oproti pevnej 50ke. Chcem ho hlavne na fotenie tanca v zlom svetle. Prípadne ak by niekto z BA bol ochotný sa stretnúť a predviesť.

Verziu s VC som mal požičanú-vyšli zväčša neostré fotky. Big Ken Rockwell písal, že to môže byť aj stabilizátorom, ktorý sa neustálil pred zhotovením záberu-zvačša som fotil sekvenčne. Ale ani verzia bez VC s vlastným motorom neostrila podľa predstáv, keď som ju skúšal v predajni. Akoby sa AF rozhodol preostriť, až keď sa objekt pohne z 8 na 4 metre.
 
DUDIS
2011-07-13 10:00:18
ten nestabilizovaný mám.. je dobrý aj na plnú dieru
hlučný je ale neva.. komu to vadí??
v rohoch je fajn a kreslí naj. okolo 5,6
cena výkon na nezaplatenie
 
jozefor
2012-04-01 19:54:22
Nechcem zakladať novú temu ale len zistiť pár rád ohľadom toho to objektívu. Všade sa tu rozoberajú témy typu stabilizovaný či nestabilizovaný tamron atď . No ja mám možnosť kúpiť ten nestabilizovaný no jedna sa už o starši objektív nejaky 4-ročný a mňa by zaujímalo, že čo za chyby sa môžu na tomto stroji vyskytnúť po 4 rokoch
 
hranis
2012-04-01 20:48:20
príspevok od: jozefor
Nechcem zakladať novú temu ale len zistiť pár rád ohľadom toho to objektívu. Všade sa tu rozoberajú témy typu stabilizovaný či nestabilizovaný tamron atď . No ja mám možnosť kúpiť ten nestabilizovaný no jedna sa už o starši objektív nejaky 4-ročný a mňa by zaujímalo, že čo za chyby sa môžu na tomto stroji vyskytnúť po 4 rokoch
Objektív nemám, ale skúšal som 2 exempláre non VC a 2VC. Non VC má lepšiu kresbu, povedal by som, že je skoro porovnateľný s 50/1.8. Daj si pozor na mechanický stav-či nie je veľmi "vybehaný", klasicky vady na členoch a hlavne presnosť ostrenia-front alebo backfocus. Toto je najväčšia slabina. Pri kontinuálnom ostrení sa mu moc nechce preostriť, alebo krok je moc hrubý. Ale ak ho nájdem za prijateľnú cenu, tiež by som ho vzal, lebo to ostrenie sa musí skúsiť na tom čo fotíš, či ti bude stačiť. Možno je to hlúposť, ale skús ten objektív počúvať, keď preostruje. Jeden tamron čo som mal na konci dráhy často "vrčal", akoby niečo prešmykovalo v ustrojenstve.
 
MarosB
2012-12-17 11:05:41
Nedavno som kupil tento objektiv bez VC. Mam ho na Canon 550D zatial nemozem nic hovorit lebo som s nim este nestihol vela pofotit ale oproti setaku 18-55 mi pride hned lepsi .
Pre tych co uvazuju nad tymto sklom mozem Vam len odporucit kupit ho do 31.12.2012 v kamennom alebo eshope. Tamron ma momentalne CashBack akciu pri tomto skle Vam vratia 20€ (pri VC aj Non-VC). Myslim ze najnizsia cena na non VC je nejakych 349€ co by som povedal ze sa celkom oplati
 
fotacka
2016-06-29 08:53:56
je tento objektív ešte aktuálny? Fotím len vlastnú rodinu, deti. Mám Nikon AF-S 50mm f/1,8G, setový 18 - 135 spadol a neostrí dobre, tak by som si chcela niečo zadovážiť k tej pevnej 50tke. Ďakujem
 
Johnnny
2016-06-29 10:35:53
príspevok od: fotacka
je tento objektív ešte aktuálny? Fotím len vlastnú rodinu, deti. Mám Nikon AF-S 50mm f/1,8G, setový 18 - 135 spadol a neostrí dobre, tak by som si chcela niečo zadovážiť k tej pevnej 50tke. Ďakujem
Je stale pomerne oblubene a v bazaroch sa da kupit pod 200eur (verzia bez VC). Mne by vadilo, ze je hlucnejsi a pomalsie ostri, takze by som dal prednost skor Sigme 17-50 f2.8
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia