Hore

CEWE fotokniha s lesklým povrchom

Novinkou v ponuke fotokníh CEWE sú knihy s lesklou povrchovou úpravou strán. Vybrať si môžete z troch rozmerov: XL (30x30 cm), veľká kniha (21x28 cm) a panoráma (28x21 cm). U všetkých je tvrdá lepená väzba. Maximálny počet strán je 154. My sme mali možnosť tento produkt odskúšať. Papier s gramážou 200 g/m2 je laminovaný. Knihu si sami navrhujete pomocou programu Môj CEWE fotosvet, o ktorom sme písali nedávno.

 

Ja som si vybral panoramatický formát 28x21 cm v rozsahu 42 strán. Ako motív som zvolil fotografie kvetín a rastlín, nasnímaných túto jar. Fotografie som spracoval vo formáte JPG, priestor sRGB a ponechal som ich v maximálnej veľkosti.

 

Fotolab udáva dodaciu lehotu do 15 pracovných dní, ale mne prišla za takmer polovičný čas. Vyzdvihol som si ju v neďalekej zberni. Prekvapila ma veľmi kvalitne spracovaná tvrdá obálka v ktorej je kniha zabalená. Podľa štítku na nej je tlačená v Nemecku. Obsahuje aj pečiatku výstupnej kontroly. Samotná kniha je naviac zabalená v tenkej fólii.

 

Kvalitné a estetické balenie.

 

 

Tvrdá väzba je veľmi pekná a nelíši sa od “skutočnej” knihy. Prvý dojem po vybalení je veľmi dobrý. Pustil som sa do listovania knihou. Stránky s fotkami mi pripadajú pomerne tenké, na to akú gramáž výrobca udáva. Neberte to ale ako výtku, je to skôr dojem. Vďaka laminácií sú stránky odolné pred znečistením aj pred mechanickým poškodením.

 

 

Ku kvalite väzby nemám žiadne výhrady. Takto má vyzerať kniha.

 

 

Kvalitou tlače sa lesklá fotokniha nevyrovná fotoknihe na fotopapieri. Tlačový raster je viditeľný a vyzerá ako šum. Na dovolenkovej fotografii si ho až tak nebudete všímať, ale u mojich kvetiniek narušoval hladký bokeh. Tlačový stroj zrejme používa tlač po riadkoch, čo bolo na fotografiách nepatrne vidieť v podobe tenkých vertikálnych čiar. Farebná vernosť je veľmi dobrá. Pri výrazných farbách dochádza ale k posterizácii. Osobne by som prijal skôr CMYK-ovú tlač s tradičným rastrom, ako je tomu u kníh a časopisov a tu zalaminovať.

 

 

Farebná vernosť je na veľmi dobrej úrovni.

 

 

Laminovaním dostali stránky vysoký lesk, čo zvýrazňuje kontrast a saturáciu farieb. Toto je len ukážkový záber s cieľom priblížiť vysoký lesk. V praxi ani pri výraznom svetelnom zdroji svetla (napr. okná za chrbtom), nevznikajú reflexy, ktoré by rušili komfort prezerania knihy.

 

U takto výrazne saturovanej fotografii došlo k posterizácii farieb vzniku nepekných okrajov na prechodoch medzi magentou a zelenou.

 

Do inak “čistých” fotiek pridala tlač raster podobný šumu.

Zhrnutie

Fotokniha na lesklom papieri nedosahuje takú kvalitu ako fotokniha na fotopapieri. Má však výhodu vo vysokej odolnosti proti poškodeniu. Vysoký lesk dáva fotografiám vysoký kontrast a podporuje saturáciu farieb. Svojimi vlastnosťami neosloví tento produkt náročných fotografov, ale je ideálny ak potrebujete prezentovať fotografie a obrázky v odolnej a pritom elegantnej forme. Využijú ho obchodný zástupcovia, či predajcovia na propagáciu svojich produktov.

 

P.S. Ku knihám s lesklou úpravou strán sa ešte vrátime. Na ceste je ešte niekoľko kníh s inými motívmi a uvidíme, ako to dopadne.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PiXeL_
2011-06-02 13:59:05
vyzera to dobre , aka tam bola cena ?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-06-02 14:52:03
príspevok od: PiXeL_
vyzera to dobre , aka tam bola cena ?
Cennik je na strankach fotolaboratoria.
 
PARTAKUS
2011-06-02 16:07:12
Apple tlaci svoje Photo knihy v Cechach. Za ich kvalitou, Cewe knihy zaostavaju. Taktiez ich priprava v iPhote je o niecom inom, ako v Cewe programe (http://www.youtube.com/watch?v=u7TJpQcB-jw&feature=related). Ma to zatial maly hacik. Potrebujete iPhoto a sluzba je urcena zatial iba pre americky trh. Ale da sa to obist (je potrebne zdoraznit, aby vam knihu neposielali do statov).
 
noik
ocenenie redakciou 2011-06-02 17:38:51
Karol, zmienujes sa aj o knihach tlacenych na fotopapieri. Robi to aj CEWE, alebo ste to niekde inde testovali? Zisiel by sa podlink. Rad by som si aj tu recenziu precital... Prevrtal som sa recenziami o tlaceni fotiek, ale nenasiel som to
 
PiXeL_
2011-06-02 17:44:38
príspevok od: PARTAKUS
Apple tlaci svoje Photo knihy v Cechach. Za ich kvalitou, Cewe knihy zaostavaju. Taktiez ich priprava v iPhote je o niecom inom, ako v Cewe programe (http://www.youtube.com/watch?v=u7TJpQcB-jw&feature=related). Ma to zatial maly hacik. Potrebujete iPhoto a sluzba je urcena zatial iba pre americky trh. Ale da sa to obist (je potrebne zdoraznit, aby vam knihu neposielali do statov).
fakt vymakane
 
L.U.B.O
2011-06-02 18:14:35
vazne dobre fotky...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-06-02 18:34:18
príspevok od: noik
Karol, zmienujes sa aj o knihach tlacenych na fotopapieri. Robi to aj CEWE, alebo ste to niekde inde testovali? Zisiel by sa podlink. Rad by som si aj tu recenziu precital... Prevrtal som sa recenziami o tlaceni fotiek, ale nenasiel som to
www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/tlac-foto/cewe-fotokniha/

Knihy, ktore som testoval mam vacsinou v praci. Kto navstivi redakciu, si ich moze pozriet. Knihy maju na ukazku aj v prevadzkach Fotolabu a u niektorych zmluvnych partnerov. Niektore ale nie su urobene z dobrych fotografii, ale na posudenie kvality tlace a celkoveho vyhotovenia, postacuju.
 
noik
ocenenie redakciou 2011-06-02 18:46:11
príspevok od: Karol Srnec
www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/tlac-foto/cewe-fotokniha/

Knihy, ktore som testoval mam vacsinou v praci. Kto navstivi redakciu, si ich moze pozriet. Knihy maju na ukazku aj v prevadzkach Fotolabu a u niektorych zmluvnych partnerov. Niektore ale nie su urobene z dobrych fotografii, ale na posudenie kvality tlace a celkoveho vyhotovenia, postacuju.
Dakujem
 
Azimut
2011-06-02 18:50:03
Dal som si jednu vytlačiť a som veľmi spokojný.
 
Roger
2011-06-02 19:45:53
Tiež mam CEWE na fotopapieri a som veľmi spokojný.
 
lu_boss
2011-06-02 20:31:52
príspevok od: noik
Karol, zmienujes sa aj o knihach tlacenych na fotopapieri. Robi to aj CEWE, alebo ste to niekde inde testovali? Zisiel by sa podlink. Rad by som si aj tu recenziu precital... Prevrtal som sa recenziami o tlaceni fotiek, ale nenasiel som to
...na fotopapier nejde o tlac - to je klasicky mokry proces, nie ? Ak sa mylim, opravte ma.

Mam dve obsahovo zhodne knihy - jednu tlacenu, druhu na fotopapier. Ak sa vieme dohodnut niekde v Blave, mozem priniest a pri kave ukazat. Rozdiel markantny.
Aj ked zase, na take to domace ukazovanie tlacena bohate staci.

 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-06-02 20:40:37
Kniha na fotoapaiery je robena z fotografii, tak ako ich pozname z minilabov. Urcite je to najvyssia kvalita obrazu.

Potom su to tlacene knihy, ktore CEWE oznacuje ako fotoknihy (bezne), jedna sa o tlac podobnu tej v knihach a casopisoch. Aj ked to uz nie je tak kvalitne ako na fotoapaier, ma to ale iny charakter. Clovek ma pocit, ze ma skutocnu knihu. Teraz mi dosli dve mensieho formatu a som plne spokojny, dobra kvalita, dojem ako z knihy. Osobne mam dojem, ze sa oproti minulosti v tomto zlepsili.

No a tato testovana je na prvy pohlad inkjetova tlac. Kvalitou sa mi zda najhorsia v porovnai s predchadzajucimi. Fotky ale viac farebne a kontrastne ziaria a odolna uprava tiez nie je niekedy na zahodenie.
 
kozakm
2011-06-02 20:45:27
Zkuste někdy knihu od www.blurb.com
Ač zahraniční, cenově vychází lépe jak CEWE, komunikace či řešení problémů nemá chybu, software pro přípravu taky výborný. Já byl moc spokojený...
 
noik
ocenenie redakciou 2011-06-02 20:53:45
príspevok od: kozakm
Zkuste někdy knihu od www.blurb.com
Ač zahraniční, cenově vychází lépe jak CEWE, komunikace či řešení problémů nemá chybu, software pro přípravu taky výborný. Já byl moc spokojený...
Od nich robim prave bezne...aj teraz mam jednu rozrobenu. Tu som bol zvedavy na ten fotopapier... O blurb som tu napisal aj clanok:
www.ephoto.sk/fotoscena/knihy-casopisy/fotokniha-blurb/
 
zuzuliena
2011-06-02 22:13:30
zdviham Ti karmu - K+ .-)
 
scoty
2011-06-03 07:03:38
raz to skusim aj na tento leskly papier, inac som s fotopapierom
spokojny..
 
PeCh
2011-06-06 13:56:39
Ako je to s kvalitou lesklej úpravy voči matnej alebo voči blurbu?
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-06-06 14:05:29
príspevok od: PeCh
Ako je to s kvalitou lesklej úpravy voči matnej alebo voči blurbu?
Leskla uprava je dost nestastne oznacenie tohto produktu, ktore evokuje, ze sa jedna o leskly papier. Lenze toto je laminovany papier a nemozno ho porovnavat s nicim inym, je proste prilis odlisny.
Nechaj si zalaminovat vytlacok s atramentovej tlaciarne a budes mat predstavu o tom, ako to vyzera.
 
smoulinka 979
2011-06-26 15:19:20
Prave mi prisla tato novinka od cewe a bohuzial musim ju reklamovat...pevne verim ze urobili neaku chybu..doteraz som davala spracovavat knihy na fotopapier alebo matnu tlac a vzdy som bola spokojana ..mam ich doma 12. Ked prisla tato mala som mierny sok ,tlac je ako ked niekedy pod zvecsovakom sa pohol papier ako keby dvojita.Je to vidiet hlavne na rozmerovo mensich fotkach...Som zvedava ci uznaju reklamaciu a opravia tlac,alebo ake vyjadrenie dostanem...Inak nebyt tej chyby ...vyzera ten dizajn zaujimavo...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované