Nová box kamera Lumix BGH1

Panasonic s potešením oznamuje uvedenie na trh svojej prvej LUMIX Box Camera DC-BGH1. Nový model LUMIX BGH1 založený na štandarde systému Micro Four Thirds využíva vysokú mobilitu a rozsiahly rad vymeniteľných objektívov tohto široko rozšíreného štandardu.

Sústreďuje v sebe všetky technológie, ktoré má spoločnosť Panasonic k dispozícii vďaka svojej bohatej tradícii vývoja profesionálnych filmových kamier, videokamier a radu LUMIX GH. Vzhľadom na to, ako rastie popularita živého vysielania (streaming), prichádza spoločnosť Panasonic s kamerou LUMIX BGH1, ktorá sa ľahko inštaluje a umožňuje ovládanie viacerých kamier naraz. Model ponúka všestranný spôsob použitia – natáčanie na diaľku z IP, ovládanie dronmi, živé vysielanie a ďalšie.

1. Špičková kvalita vďaka vysokej citlivosti a širokému dynamickému rozsahu

Nový LUMIX BGH1 obsahuje 10,2 MPx Live MOS snímač s technológiou Dual Native ISO a Venus Engine. Dual Native ISO je technológia, ktorá hladko prepája dva obvody samostatného natívneho ISO a poznáme ju z profesionálnych kamier Panasonic VariCam. Za normálnych okolností sa s rastúcou citlivosťou zvyšuje šum pomocou jediného natívneho obrazového snímača ISO. Keď má totiž snímač jedno natívne ISO, tak s vyššou citlivosťou rastie i šum. Nový snímač s technológiou Dual Native ISO však šum minimalizuje tak, že vyberá optimálny okruh podľa citlivosti ešte predtým, než dôjde k spracovaniu gainu. Výsledkom je záznam s maximálnou citlivosťou ISO 51200.

LUMIX BGH1 podporuje interný záznam videa v režime 10 : 4 C4K/4K 60p/50p a vzorkovaním 4 : 2 : 2. Kamera zaznamenáva video pomocou vyhradenej gama krivky kompatibilnej s ITU-R BT.2100. Teraz si môžete v ponuke Photo Style vybrať aj možnosť Hybrid Log Gamma (HLG). K dispozícii je tiež režim záznamu s nízkou prenosovou rýchlosťou C4K/4K HEVC/H.265 pre HLG.

Predinštalovaný je V-Log L s 13 EV širokého dynamického rozsahu. Podporovaný je tiež 10-bitový výstup vo formáte C4K/4K so vzorkovaním 4 : 2 : 2 cez HDMI.

Technológia VFR (Variable Frame Rate) umožňuje natáčanie zrýchlených/spomalených záberov v kvalite C4K/4K (60 fps, max. 2,5x spomalenie pri 24 sn./s) a FHD (240 fps, max. 10x spomalenie pri 24 sn./s) *. Minimálna rýchlosť snímok pre spomalené video je 2 fps.

LUMIX BGH1 v sebe skrýva najmodernejšie technológie hlbokého učenia, ktoré detegujú špecifické objekty – ľudí a rýchlo sa pohybujúce zvieratá vrátane psov, mačiek a vtákov. Okrem ľudského oka, tváre a tela teraz AF detekcia v reálnom čase vie presne rozpoznať a zaostriť ľudskú hlavu. Prístroj neustále sleduje človeka, aj keď sa rýchlo pohybuje, otočí sa chrbtom k objektívu, nakloní hlavu alebo sa pohybuje vo väčšej vzdialenosti od objektívu.

* Pri voľbe snímkovej frekvencie 20+ fps sa znižuje zorný uhol.

2. Vysoký používateľský komfort pri natáčaní v kombinácii s externými zariadeniami

Konštrukcia modelu LUMIX BGH1 využíva novú štruktúru rozptylu tepla, ktorá umožňuje časovo neobmedzený záznam. Rám tela je vyrobený z hliníkovej a horčíkovej zliatiny, čo je zárukou odolnosti a nízkej hmotnosti.

LUMIX BGH1 je kompaktná, ľahká box-style kamera s podporou štandardu Power over Ethernet + (PoE +), ktorý sa ľahko inštaluje fyzicky i elektricky. So softvérom Panasonic LUMIX Tether pre Multicam * ² v počítači je možné ovládať zároveň až 12 kamier LUMIX BGH1 * 1. S budúcou aktualizáciou firmvéru bude kamera podporovať IP streamovanie (RTP/RTSP) cez kábel.

Okrem USB 3.1 Type-C je model vybavený terminálmi 3G-SDI a HDMI Type-A, ktoré možno navyše použiť pre simultánny výstup. Na vytvorenie škálovateľného systému s externými monitormi, súpravami a gimbalmi iných výrobcov sú k dispozícii funkcie Genlock IN a Timecode IN/OUT, ktoré umožňujú synchronizované nahrávanie videa z viacerých uhlov.

Kamera LUMIX BGH1 je vybavená dvojitým slotom pre SD kartu pre záložný záznam alebo sekvenčné záznamy.

3. Iné praktické funkcie

• Podpora anamorfných objektívov (4 : 3)
  • Vypínateľné kontrolky aktívneho záznamu na prednej i zadnej strane, kontrolka pripojenia k sieti
  • Φ3,5 audio (vstup/výstup) konektor kompatibilný s XLR mikrofónom DMW-XLR1 (nie je súčasťou balenia kamery)
  • Generický diaľkový ovládač φ2,5 mm
  • Konektivita 2,4 GHz Wi-Fi a Bluetooth 4.2 (BLE)
  • Dodávané príslušenstvo vrátane káblového zámku, adaptéra a napájacieho kábla
  • Diaľkové ovládanie pomocou aplikačného softvéru (LUMIX Tether for Multicam*² a LUMIX Sync)
  • Tethered záznam (do počítača) pomocou softvéru LUMIX Tether for Multicam*²
  • SDK*3 (Software Development Kit) pre ovládanie kamery cez USB bude k dispozícii zdarma

* 1 Pripojenie môže byť nestabilné v závislosti od prostredia a výkonu pripojeného počítača.
* 2 LUMIX Tether pre Multicam bude vydaný, keď sa BGH1 začne predávať.
* 3 14. októbra 2020 SDK bude zverejnená na stiahnutie pre majiteľov kompatibilných fotoaparátov LUMIX (BGH1, S1, S1R, S1H, S5, GH5S, GH5, G9)

• Niektoré príslušenstvo nemusí byť v niektorých krajinách k dispozícii.
• Dizajn a technické údaje sa môžu zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia.

LUMIX PRO

LUMIX BGH1 je produkt spôsobilý na registráciu v programe LUMIX PRO. Program LUMIX PRO je navrhnutý tak, aby podporoval používateľa produktov LUMIX v okamihoch, keď sa naň musí najviac spoliehať, v čase, keď ho najviac potrebuje. Program ponúka členom celý rad výhod nielen v ich vlastnej krajine, ale aj v krajinách (viac informácií, podmienky & úrovne spôsobilosti, prehľad krajín a produktov nájdete na www.lumix-pro.com), kam cestujú z pracovných dôvodov.