EIZO ColorEdge CG2700S a CG2700X pro úpravu a zpracování videa

27palcové grafické monitory pro úpravu a zpracování videa.

Nová generace ColorEdge: S modely CG2700S a CG2700X představuje společnost EIZO dva nové špičkové monitory řady CG s úhlopříčkou 27". Nové monitory, které zaručují ostré zobrazení obrazu v rozlišení WQHD nebo UHD, nabízejí kromě nového designu rámečku poprvé integrované připojení k síti LAN přes USB-C a výkon až 92 nebo 94 W.

Oba nové monitory ColorEdge se liší především rozlišením. Panel modelu CG2700S má oblíbené rozlišení WQHD 2560 x 1440 pixelů, panel modelu CG2700X nabízí rozlišení 4K UHD 3840 x 2160 pixelů. Oba monitory tak zaručují velmi ostrý obraz (109 ppi nebo dokonce 164 ppi) a umožňují tak dokonalé zobrazení zobrazovaného souboru. Nezáleží na tom, zda se jedná o fotografie a filmové materiály s vysokým rozlišením nebo o CGI (Computer generated Imagery) či herní design. Dva nové modely ColorEdge také stanovují standardy v oblasti konektivity. Díky integrovanému připojení USB-C lze obraz  i data přenášet pouze jedním kabelem. Výkonná funkce “Power Delivery” navíc dokáže efektivně dodávat elektrickou energii i do výkonných notebooků s příkonem 92 W nebo 94 W (CG2700X), takže se uživatel obejde bez další napájecí jednotky. Další novinkou je integrované připojení LAN, které zaručuje stabilní připojení k internetu a připojeným síťovým zdrojům. Nové monitory se tak jediným pohybem ruky stanou centrem moderního mobilního pracoviště.

Zobrazení obrázku

Širokoúhlý panel IPS s 10bitovou barevnou hloubkou a 16bitovou tabulkou LUT (Look-Up-Table) zajišťuje u obou modelů syté barvy a plynulé barevné přechody. I další klíčové údaje jsou velkolepé: pokrytí barevného prostoru je z 99 % Adobe-RGB a 98 % DCI-P3, maximální jas je 500 cd/m² (CG2700X) a 400 cd/m² (CG2700s). Díky technologii True Black umožňují displeje vysoký kontrast 1450:1 (CG2700X) a 1600:1 (CG2700S). Patentovaná technologie DUE (Digital Uniformity Equalizer) zajišťuje přesné a homogenní zobrazení jasu a barev po celé ploše displeje.

HDR

Monitory podporují HLG a PQ tonální křivky pro správné zobrazení a zpracování HDR videa. Díky vysokým úrovním jasu a velkému kontrastnímu poměru lze zobrazit velkou část kontrastního rozsahu zpracovávaného materiálu HDR. Nové modely tak dokonale zapadají do workflow HDR, který je zakončen referenčním monitorem HDR, jako je ColorEdge PROMINENCE CG3146.

Monitory ColorEdge CG2700X a CG2700S jsou prvními modely pod referenčními monitory EIZO ColorEdge PROMINENCE HDR, které jsou vybaveny funkcí Sync Signal. Tato funkce automaticky přizpůsobuje nastavení monitoru, jako je vstupní rozsah a vstupní barevný formát, videosignálu, aby bylo zajištěno, že nastavení barev zůstane konzistentní po celou dobu produkce.

Integrovaný kalibrační senzor a software

Oba monitory jsou vybaveny oceňovanou technologií EIZO s integrovaným senzorem pro hardwarovou kalibraci, která  v kombinaci s vlastním kalibračním softwarem EIZO ColorNavigator 7 umožňuje plně automatizovanou kalibraci. Na jedné straně je díky tomuto softwaru CN7 nastavení monitorů hračkou      a zároveň software umožňuje dokonalé přizpůsobení monitoru potřebám profesionálních uživatelů do posledního detailu. Je tak snadno a rychle zaručeno konzistentní zobrazení obrazu po celou dobu životnosti monitoru.

Připojení

Připojení USB typu C umožňuje uživatelům přenášet obrazový signál i data a napájet připojené zařízení výkonem až 94 W (CG2700X) nebo 92 W (CG2700S) pomocí jediného kabelu. Další napájecí zdroj pro MacBook Pro, tablet nebo jiné špičkové notebooky proto již v mnoha případech není nutný. Kromě toho jsou monitory vybaveny portem LAN, který umožňuje stabilní síťové připojení. To znamená, že i mobilní zařízení, která dnes již obvykle nemají připojení RJ45 LAN, lze připojit ke kabelové síti bez dalších adaptérů. Nové monitory jsou samozřejmě vybaveny také portem HDMI a DisplayPortem, stejně jako připojením USB upstream, díky kterému lze používat také vestavěný rozbočovač USB pro připojení dalších USB-periférií.

Design

Velká část nově navržené zadní strany monitorů ColorEdge CG2700X a CG2700S je vyrobena z perforovaného kovu, který výrazně zlepšuje cirkulaci vzduchu. To umožnilo obejít se bez ventilátoru i přes vysoký výkon funkce PowerDelivery.

Oba monitory jsou také dodávány s nově vyvinutým stínítkem proti přímému dopadu okolního světla na obrazovou plochu, které se jednoduše magneticky připevní k monitoru.

Další funkce

1. Pokrytí barevného prostoru 99 % Adobe-RGB a %DCI-P3
  2. Jemné přechody mezi blízkými barevnými tóny díky až jedné miliardě zobrazitelných odstínů zpracovávaných s vysokou přesností (16-bitová LUT)
  3. Přesná homogenita díky patentované technologii Digital Uniformity Equalizer (DUE)
  4. U modelu CG2700X vylepšená metoda interpolace pro výpočet jasu a barevného odstínu obrazových bodů v případě přepočítávání obrazu z nižšího do vyššího rozlišení
  5. Možnost ořezu (cropping) pro zobrazení obsahu s rozlišením DCI 4K (4096 x 2160) (CG2700X)
  6. Ergonomický stojan s nastavitelnou výškou (155 mm), nastavením sklonu (35° nahoru, 5° dolů), otáčením (344°) a rotací (90°).

Pětiletá záruka

EIZO poskytuje pětiletou záruku pro všechny modely ColorEdge, a tedy i pro monitory CG2700S a CG2700X. Nabízí tak nejvyšší bezpečnost investice a velmi nízké celkové náklady na vlastnictví (TCO).

Dostupnost

Monitor CG2700S je již v prodeji. Doporučená prodejní cena činí 56.990 Kč.
Monitor CG2700X bude v prodeji od ledna 2023. Doporučená prodejní cena činí 72.990 Kč.