Fotoaparát ALPHA 7 IV od spoločnosti Sony je viac ako len „základný fotoaparát“ vďaka 33-megapixelovému full-frame snímaču a vylepšenému ovládaniu pri

Spoločnosť Sony uvádza na trh aj dva nové blesky, ktoré ďalej rozširujú výkonný systém osvetlenia Alpha.

Spoločnosť Sony dnes predstavila tri nové prírastky do svojho radu fotoaparátov a príslušenstva – fotoaparát s výmennými objektívmi ALPHA 7 IV (model ILCE-7M4) s novo vyvinutým 33-megapixelovým (približne efektívnych) full-frame snímačom a dva nové blesky HVL-F60RM2 a HVL-F46RM.

Model ALPHA 7 IV posúva pojem „základný“ pri full-frame fotoaparátoch na novú úroveň vďaka výnimočnej kvalite obrazu. Nový model je vybavený niekoľkými najvyspelejšími zobrazovacími technológiami od spoločnosti Sony. Súčasťou je aj  najnovší procesor BIONZ XR™ a pokročilé funkcie ostrenia (AF), ktoré vychádzajú z vlajkového modelu Alpha 1, v kombinácii so zjednodušeným ovládaním a zvýšenou spoľahlivosťou pre fotografie a filmy. To z neho robí dokonale všestranný fotoaparát pre nadšencov aj profesionálov, ktorí fotografujú v najrôznejších situáciách. Model ALPHA 7 IV sa môže pochváliť rozlíšením 33 MP, bohatým zameraním na nahrávanie videa a rôznymi funkciami podporujúcimi rastúci dopyt po vzdialenej komunikácii. Tým prináša nové chápanie toho, čo všetko môže „základný“ fotoaparát dokázať.

„Predstavením fotoaparátu Alpha 7 III sme nastavili základné parametre, ktoré by mali full-frame fotoaparáty ponúkať a teraz nastal čas tieto štandardy definovať na novo,“ uviedol Yann Salmon Legagneur, riaditeľ produktového marketingu divízie Digital Imaging spoločnosti Sony Europe. „Model ALPHA 7 IV v sebe spája to najlepšie z obrazových technológií Sony a prináša fantastické zážitky pri fotografovaní aj nakrúcaní videa. Užívatelia tak budú môcť zachytiť obsah presne podľa svojich predstáv, nech už sa ocitnú v akejkoľvek situácii.“

ALPHA 7 IV: Inovácia nikdy nekončí

Nový fotoaparát ALPHA 7 IV je špičkový hybridný fotoaparát s vynikajúcou kvalitou fotografií a vyspelou technológiou videa s pokročilým ostrením, vylepšenou ovládateľnosťou a funkciami pre pracovné procesy. S ohľadom na životné prostredie sa pri výrobe tela využíva originálny recyklovaný plast SORPLAS™ vyvinutý spoločnosťou Sony. Na obal boli taktiež využité recyklovateľné[1] materiály a menej plastu.

Výnimočná kvalita obrazu

Vďaka novo vyvinutému 33 MP full-frame obrazovému snímaču Exmor R™ CMOS so zadným osvitom dosahuje novinka vynikajúcu kvalitu obrazu a široký rozsah citlivosti ISO s možnosťou rozšírenia na ISO 50-204800. Vysoké rozlíšenie umožňuje fotoaparátu vyjadriť plynulú gradáciu, jemné detaily a textúry objektu pri súčasnom znížení šumu. Dynamický rozsah 15 krokov umožňuje široké možnosti vyjadrenia, zatiaľ čo nastavenie Creative Look pomáha bez námahy vytvárať originálny vzhľad fotografií aj videa.

Nová úroveň výkonu ostrenia

Najnovší procesor BIONZ XR™ používaný vo vlajkovej lodi Alpha 1 poskytuje vysokorýchlostné ostrenie, neprerušované sériové snímanie rýchlosťou 10[2] snímok za sekundu so sledovaním AF/AE a veľkú vyrovnávaciu pamäť na plynulé fotografovanie. ALPHA 7 IV sleduje objekty pomocou funkcie Real-Time Tracking a 759 bodmi AF s fázovou detekciou AF s vysokou hustotou ohniskovej roviny s fázovou detekciou, ktorá pokrýva približne 94 % plochy snímača. Okrem toho teraz prvýkrát dokáže funkcia Real-time Eye AF sledovať okrem človeka aj oči vtákov a zvierat a to ako pri statických snímkach, tak aj pri nakrúcaní videa. Presnosť detekcie ľudskej tváre a očí je približne o 30 % lepšia ako pri modeli Alpha 7 III.

Špičková filmová technológia

Model ALPHA 7 IV využíva technológie inšpirované skutočnou filmovou produkciou vrátane technológie S-Cinetone™ – ktorá bola prevzatá z vysoko uznávanej série kamier Cinema Line spoločnosti Sony. Kamery sú používané širokou škálou filmárov a tvorcov obsahu, ktoré poskytujú bohatý filmový výraz. Vysoko kvalitný filmový záznam je dosiahnutý vďaka záznamu 4K 60p v režime Super 35 mm a záznamu až 4K 30p s prevzorkovaním 7K v režime full-frame. Nová kamera je tiež vybavená 10-bitovým vzorkovaním farieb s hĺbkou 4:2:2, ktoré umožňuje prirodzenú gradáciu, kodek XAVC S-I™ vnútri snímky. Vďaka tomu sú pracovné postupy pri úpravách a XAVC HS™ pre dvojnásobnú účinnosť kompresie ešte efektívnejšie.

Aby bolo možné vyjsť v ústrety rastúcej potrebe presného výkonu ostrenia pri nakrúcaní videa, sú pri použití fotoaparátu ALPHA 7 IV s objektívom Sony E-mount k dispozícii jedinečné funkcie ostrenia, vrátane AF Assist[3]. Ten podporuje prechody zaostrenia pri použití automatického ostrenia a funkcie Focus Map, ktorá vizualizuje hĺbku ostrosti. Vôbec prvýkrát je nový fotoaparát radu Alpha vybavený funkciou Breathing Compensation[4], ktorá eliminuje focus breathing a udržuje stály uhol záberu pri zmenách zaostrenia. Funkciu je možné zapnúť alebo vypnúť.

Pokročilá funkčnosť ako skutočný hybridný model

ALPHA 7 IV je hybridný fotoaparát na fotografovanie a nakrúcanie videa s vynikajúcou ovládateľnosťou a spoľahlivosťou, ktorá užívateľovi umožňuje jednoducho prepínať z fotografovania na nakrúcanie videa a späť podľa potreby. Novinkou v rade fotoaparátov Alpha od spoločnosti Sony je dvojitý volič režimov, ktorého spodná časť slúži na voľbu fotografovanie/nakrúcanie/S&Q a horná časť na voľbu režimov Auto/P/A/S/M a MR (Memory Recall). To umožňuje užívateľom rýchlo vyberať a prepínať medzi jednotlivými nastaveniami. Fotoaparát je vybavený päťosou optickou stabilizáciou obrazu, ktorá prináša o 5,5 kroku[5] vyššiu rýchlosť uzávierky. Navyše disponuje rovnako vylepšeným gripom pre väčšie pohodlie a slotom pre média kompatibilné so štandardom CFexpress typu A. Ten podporuje médiá s rýchlejším zápisom a uvoľňovaním bufferu. OLED hľadáčik Quad-VGA s približne 3,68 milióna bodov má navyše 1,6-krát vyššie rozlíšenie ako hľadáčik modelu Alpha 7 III. Užívatelia si teda môžu vychutnať vylepšenú kvalitu obrazu so živým náhľadom, ktorá minimalizuje skreslené farby a zvyšuje rozlíšenie.

Tvorcovia videí môžu nahrávať videá v 4K 60p 10bit 4:2:2 nepretržite viac ako hodinu vďaka konštrukcii odvádzajúcej teplo. Režim optickej stabilizácie „Active Mode“[6] napomáha optimálnemu výkonu pri nahrávaní. Tvorcovia môžu rovnako ťažiť zo zadného dotykového LCD panelu typu 3.0 s približne 1,03 milióna bodov, ktorý sa vyklápa do strany s možnosťou vyklopenia do rôznych uhlov a z tlačidla REC umiestneného na hornej strane fotoaparátu či vysokokapacitnej batérie typu Z.

Telo fotoaparátu ALPHA 7 IV je vyrobené z horčíkovej zliatiny, aby bolo robustné s minimálnou hmotnosťou. Prepracovaná konštrukcia a tlačidlo zámku objektívu navyše prispievajú k zvýšenej odolnosti proti prachu a vlhkosti.[7]

Zdokonalenie pracovných procesov

Vďaka rôznym možnostiam pripojenia umožňuje model ALPHA 7 IV streamovanie a zdieľanie vysoko kvalitného obsahu priamo na mieste. Tým spĺňa rastúcu potrebu vzdialenej komunikácie v reálnom čase bez toho, aby pritom utrpela špičková kvalita obrazu a zvuku. Prepojenie medzi fotoaparátom a mobilnou aplikáciou Imaging Edge Mobile™[8] zjednodušuje rozhranie Bluetooth a Wi-Fi 5 GHz/2,4 GHz umožňuje rýchly prenos dát. Fotoaparát má aj novú funkciu nazvanú „Shot Mark“, ktorá umožňuje ľahký prístup k označeným scénam vo videoklipe a to vo fotoaparáte aj v aplikáciách Sony Catalyst Browse/Prepare[9].

Fotoaparát navyše disponuje radom nových funkcií, ktoré podporujú živé streamovanie a vzdialenú komunikáciu bez nutnosti použitia špecializovaného softvéru. Funkcie UVC (USB Video Class) a UAC (USB Audio Class) premenia fotoaparát ALPHA 7 IV po pripojení k počítaču alebo smartfónu na vysoko výkonnú kameru na živé vysielanie. Vysoká kvalita obrazu, ako je 4K 15p a 1080 FHD 60p, poskytuje realistický obraz aj na vzdialené zdieľanie. Digitálne zvukové rozhranie fotoaparátu ALPHA 7 IV možno spárovať s radom mikrofónov a príslušenstvom na zabezpečenie vysoko kvalitného zvuku.

Spoločnosť Sony plánuje ponúknuť novú cloudovú službu „AI Video Editing Studio“ na automatické editovanie pomocou technológie umelej inteligencie. Aby sa tvorcovia mohli sústrediť na kreatívnejšie úlohy, „AI Video Editing Studio“ automaticky vykoná počiatočné úpravy v cloude pomocou umelej inteligencie.

Spoločnosť Sony sa bude aj naďalej snažiť poskytovať širokú škálu obrazových zážitkov a služieb prostredníctvom aktívnej integrácie, rozvoja fotoaparátov, cloudu a umelej inteligencie.

Navrhnuté s ohľadom na životné prostredie

V súlade s aktivitami spoločnosti Sony týkajúce sa ochrany životného prostredia, ktoré vychádzajú zo stratégie „Road to Zero“, zohralo životné prostredie dôležitú úlohu aj pri vývoji dizajnu, výrobe a balení ALPHA 7 IV. Pri fotoaparáte bol použitý recyklovaný plast SORPLAS™, nezávislý na neobnoviteľných zdrojoch a vyrobený v závodoch využívajúcich obnoviteľnú energiu, napríklad solárnu. Obal výrobku takisto využíva recyklovateľné[10] materiály so zníženým obsahom plastov.

HVL-F60RM2 a HVL-F46RM: Výkonné blesky rozširujú portfólio bleskov pre systém Alpha

Model HVL-F60RM2 so smerným číslom GN 60 a pokrytím 20-200 mm[11] a HVL-F46RM so smerným číslom GN 46 a pokrytím 24-105 mm[12],  sú výkonné bezdrôtové blesky, ktoré ponúkajú presné ovládanie, zvýšenú rýchlosť a intuitívnu obsluhu. Sú navrhnuté tak, aby spĺňali potreby profesionálnych aj pokročilých tvorcov obsahu pri fotografovaní s fotoaparátmi Sony Alpha, vrátane ALPHA 7 IV. Navyše tak ponúkajú ultimátny set na svietenie v sérii Alpha vďaka detailnej komunikácii medzi fotoaparátmi.

Oba blesky majú vylepšený výkon na sériové snímanie s bleskom, a to až 200-krát pri 10 snímkach za sekundu[13] pri modeli HVL-F60RM2 a 60-krát pri modeli HVL-F46RM. Optimalizovaný zábleskový algoritmus zabezpečuje pri oboch bleskoch odolnosť proti prehriatiu. Set štyroch Ni-MH (niklmetalhydridových) batérií dokáže dodať energiu až na 240 zábleskov s dobou recyklácie 1,7 s pri modeli HVL-F60RM2 a až na 320 zábleskov s dobou recyklácie 2,0 s pri modeli HVL-F46RM [14].

Pri použití v kombinácii s fotoaparátmi radu Alpha umožňujú užívateľom využívať jedinečné výhody komunikácie a systém Alpha Lighting System. Napríklad s fotoaparátom ALPHA 7 IV je okrem režimu sériového snímania Lo možný aj režim riadenia záblesku P-TTL pre každú snímku v režime Mid a režime Hi. Skrátilo sa aj časové oneskorenie odpálenia blesku, takže umožňuje zachytenie chvíľkových výrazov tváre a pohybu fotografovaného objektu.

V spojení s fotoaparátom Alpha 1 dosahuje HVL-F60RM2 fenomenálnu rýchlosť až 20 snímok za sekundu pri sériovom snímaní[15].  Navyše s externým batériovým adaptérom FA-EBA1 možno generovať približne 20 zábleskov za sekundu po dobu viac ako 10 sekúnd. Pri použití fotoaparátu Alpha 1 s bleskami Sony vrátane bleskov HVL-F60RM2 a HVL-F46RM môžu užívatelia synchronizovať čas uzávierky až 1/400 s, a rozšíriť tak expresívne možnosti pri fotografovaní v plnoformátovom režime. Vďaka tichej elektronickej uzávierke fotoaparátu je navyše možné fotografovať s tichým bleskom, v prípade, že je potrebné pracovať v absolútnej tichosti.

Medzi ďalšie výhody systému HVL-F60RM2 a HVL-F46RM s fotoaparátom Alpha patria:

-Parametre blesku ovládané priamo z menu kompatibilného fotoaparátu[16]

-Ovládanie blesku spojené s detekciou tváre na fotoaparáte[17]

-Automatická korekcia vyváženia bielej na základe informácií o teplote farieb z blesku

Oba blesky sa tiež vyznačujú zvýšenou odolnosťou a zdokonaleným ovládaním. Pätica Multi Interface s unikátnou kovovou päticou Sony s robustným bočným rámom výrazne zvyšuje pevnosť a spoľahlivosť. Vďaka tesneniu pätice sú blesky odolnejšie voči prachu a vlhkosti.[18] Vylepšenia sa dočkal aj originálny mechanizmus otočnej hlavy blesku HVL-F60RM2 „Quick Shift Bounce“, ktorý umožňuje flexibilné polohovanie a optimálne ovládanie nasvietenia a zabraňuje nechcenej zmene uhla odrazu.

Podporujú bezdrôtovú rádiovú komunikáciu a môžu ovládať až 15 bleskov a/alebo prijímacích jednotiek v 5 skupinách prostredníctvom bezdrôtovej rádiovej komunikácie, čo zvyšuje univerzálnosť ovládania nasvietenia.

Cena a dostupnosť

Nový model ALPHA 7 IV bude v predaji od polovice decembra u vybraných autorizovaných predajcov spoločnosti Sony za odporúčanú maloobchodnú cenu 2 799 EUR. Súčasne bude k dispozícii doplnkové ochranné sklo na displej Screen Protect Glass Sheet VX9518 (PCK-LG2).

Fotoaparát je kompatibilný s Camera Remote Software Development Kit (SDK).

Blesk HVL-F60RM2 bude v predaji od začiatku decembra u vybraných autorizovaných predajcov spoločnosti Sony za približnú maloobchodnú cenu 650 EUR.

Blesk HVL-F46RM bude v predaji od začiatku decembra u vybraných autorizovaných predajcov spoločnosti Sony za približnú maloobchodnú cenu 430 EUR.

Množstvo exkluzívnych príbehov, videá a fascinujúci nový obsah nakrútený najnovšími fotoaparátmi a ďalšími produktmi Sony nájdete tu. Európsky fotografický portál spoločnosti Sony je k dispozícii v 22 jazykoch a obsahuje podrobné informácie o produktových novinkách, súťažiach a aktuálny zoznam akcií Sony v jednotlivých krajinách.

Produktové video k novým modelom Alpha 7 IV, HVL-F60RM2 a HVL-F46RM si môžete pozrieť tu.

[1] Tento obal výrobku je recyklovateľný iba v oblastiach, ktoré majú príslušné recyklačné programy.

[2] Až 10 snímok za sekundu v nepretržitom režime „Hi+" alebo až 8 snímok za sekundu v nepretržitom režime "Hi". Rýchlosť sériového snímania sa môže líšiť v závislosti na podmienkach snímania. Informácie získané na základe testov spoločnosti Sony.

[3] Nie je k dispozícii pri použití objektívov SELP1650, SEL18200LE alebo objektívov s bajonetom typu A.

[4] Pri zapnutí tejto funkcie sa môže mierne zmeniť uhol záberu a kvalita obrazu. Breathing Compensation (zmena uhla záberu pri preostrovaní) nie je k dispozícii pre nepodporované objektívy, záznam videa 120/100p, záznam S&Q pri 120/100p alebo fotografie. Podporované objektívy nájdete tu.

[5] Normy CIPA. Iba otrasy v smere náklonu/odklonu. Planárny objektív T* FE 50 mm F1,4 ZA. Dlhá expozícia NR vypnutá.  Režim statickej snímky.

[6] Mierne orezanie fotografie v režime Active Mode. „Štandardné“ nastavenie sa odporúča pre ohniskové vzdialenosti 200 mm a dlhšie. Režim Active Mode nie je k dispozícii pri zázname rýchlosťou 120 (100) snímok za sekundu.

[7] Nie je zaručená 100% odolnosť proti prachu a vlhkosti.

[8] Verzia 7.6 (bude čoskoro vydaná) alebo novšia.

[9] Podporované v nástroji Catalyst Browse/Prepare verzia 2021.1 alebo novšia.

[10] Tento obal výrobku je recyklovateľný iba v oblastiach, ktoré majú príslušné recyklačné programy.

[11] Ekvivalent 35 mm na full-frame snímačoch.

[12] Ekvivalent 35 mm na full-frame snímačoch.

[13] Úroveň výkonu blesku 1/32 pri použití batérií Ni-MH.

[14] Pri použití batérií Ni-MH. Testy spoločnosti Sony.

[15] Elektronická uzávierka Alpha 1 v režime sériového snímania Hi+. Výkonová úroveň blesku je ručne nastavená na 1/32.

[16] Informácie o funkčnej kompatibilite nájdete na webových stránkach podpory spoločnosti Sony.

[17] Informácie o funkčnej kompatibilite nájdete na webových stránkach podpory spoločnosti Sony.

[18] Nie je zaručená 100% odolnosť proti prachu a vlhkosti. Odolnosť proti prachu a vlhkosti sa líši aj v závislosti na tele, ku ktorému je jednotka pripojená.