Kompaktný, ľahký LUMIX S 18 mm F1.8 (S-S18) pre rad LUMIX S

Nový 18 mm ultraširokouhlý objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou a vysokou sveteľnosťou F1,8.

Spoločnosť Panasonic oznámila rozšírenie svojho radu objektívov LUMIX S o nový superširokouhlý objektív 18 mm F1,8 (S-S18) s uhlom záberu 100°. Ide o piaty vysoko svetelný objektív s clonou od F1,8 v systéme L-Mount radu LUMIX S. I napriek vysokej sveteľnosti a kompaktným rozmerom ponúka mimoriadne vysoký optický výkon, ktorý prekračuje najvyššie profesionálne štandardy kvality.

Všetkých päť objektívov s pevnou ohniskovou vzdialenosťou so sveteľnosťou F1,8 z Full-Frame radu LUMIX S – teda 85 mm (S-S85), 50 mm (S-S50), 35 mm (S-S35), 24 mm (S-S24) a tento nový 18 mm (S-S18) – má jednotnú veľkosť a umiestnenie ovládacích prvkov. Ťažisko týchto objektívov je takmer zhodné, takže po nasadení fotoaparátu na gimbal je možná rýchla výmena objektívu s minimálnou úpravou vyváženia. Vďaka jednotnému priemeru je možné použiť rovnaké filtre s priemerom 67 mm. S kompletnou súpravou objektívov s pevnou ohniskovou vzdialenosťou LUMIX F1,8 je možné pokryť prakticky všetky situácie a objekty, čo zjednodušuje prácu pri fotografovaní a následnom spracovaní.

Vďaka extrémne širokému uhlu záberu je 18 mm objektív vhodný na širokú škálu využití, ako je fotografovanie a natáčanie krajiny, nočnej oblohy a architektúry. Najkratšia vzdialenosť ostrenia 0,18 m rozširuje možnosti použitia na krátku vzdialenosť.

Objektív sa skladá z trinástich optických prvkov vo dvanástich skupinách vrátane troch asférických šošoviek, troch ED šošoviek (Extra-Low Dispersion), jednej šošovky UED (Ultra Extra-Low Dispersion) a jednej šošovky UHR (Ultra High Refractive Index). Rovnako ako na všetkých objektívoch radu F1,8, tri asférické členy zaisťujú vysoký obrazový výkon. Tri ED členy účinne potlačujú chromatickú aberáciu. Kruhová clona s 9 lamelami poskytuje krásny a jemný bokeh.

Objektív pracuje plynule a ticho s rýchlym systémom automatického zaostrovania fotoaparátu a maximálna rýchlosť čítania obrazu zo senzora je 240 snímok za sekundu. Pri ručnom ostrení a pri nelineárnom nastavení sa zaostrenie posúva o premennú hodnotu v závislosti od rýchlosti otáčania ostriaceho prstenca, zatiaľ čo pri lineárnom nastavení sa zaostrenie posúva o určitú hodnotu v závislosti od uhla natočenia ostriaceho prstenca. Stupeň posunu zaostrenia vo vzťahu k uhlu natočenia je možné zvoliť v rozsahu 90 až 360 stupňov v krokoch po 30 stupňoch, aby sa dosiahol požadovaný charakter ostrenia1. Pri natáčaní videa potlačuje mechanizmus v objektíve „dýchanie“ pri preostrovaní, čo je nepríjemný problém všetkých výmenných objektívov určených na fotografovanie. Spolu s mikrokrokovým ovládaním clony zaisťujúcim plynulé a tiché zmeny expozície to umožňuje nahrávať video v profesionálnej kvalite.

Objektív je vďaka svojej kompaktnej konštrukcii a nízkej hmotnosti 340 g úžasne mobilný, najmä na fotoaparáte LUMIX S5, ktorý je v súčasnosti najmenším full-frame modelom od spoločnosti Panasonic. Robustná konštrukcia odolná proti prachu a striekajúcej vode2 umožňuje použitie aj v náročných podmienkach až do 10 stupňov Celzia pod nulou.

Spoločnosť Panasonic a Združenie systému L-Mount sa zaviazali vyvíjať objektívy s bajonetom L-Mount s cieľom ešte viac rozšíriť svoj rad tak, aby splnil potreby zákazníkov.

Objektív LUMIX S-S18 preukázal spôsobilosť pre program LUMIX PRO. Program LUMIX PRO je navrhnutý tak, aby podporoval používateľov fotoaparátov LUMIX, keď to najviac potrebujú, a ponúka množstvo výhod, ktoré sú členom k dispozícii nielen v ich krajinách, ale aj v krajinách, ktoré navštevujú pri svojich pracovných cestách. Viac podrobností, podmienok a informácií o spôsobilých úrovniach, krajinách a produktoch nájdete na www.lumix-pro.com.

1 Maximálna citlivosť sa líši podľa modelu fotoaparátu, od 1080 stupňov v prípade BS1H (od septembra 2022).

2 Odolnosť proti prachu a striekajúcej vode nezaručuje, že nedôjde k poškodeniu, ak je tento objektív vystavený priamemu kontaktu s prachom a vodou.

• L-Mount je ochranná známka alebo registrovaná ochranná známka spoločnosti Leica Camera AG.

• Dizajn a špecifikácie sa môžu zmeniť bez predchádzajúceho upozornenia.

LUMIX S 18mm F1.8         Technické špecifikácie

Konštrukcia objektívu

13 prvkov vo 12 skupinách (3 asférické šošovky, 1 šošovka UED, 3 šošovky ED, 1 šošovka UHR)

Bajonet

L-Mount

Optický stabilizátor obrazu

Nie

Ohnisková vzdialenosť

f = 18 mm

Typ clony

9 lamiel clony / kruhová clona

Maximálna clona

F1.8

Minimálna clona

F16

Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť

0,18 m / 0,59 stopy

Maximálne zväčšenie

0.20x

Uhlopriečny zorný uhol

100°

Odolnosť proti prachu a striekajúcej vode

Áno*

Odporúčaná prevádzková teplota

-10 °C až 40 °C (14 °F až 104 °F)

Veľkosť filtra

φ67mm

Max. priemer

φ73,6 mm / 2,90 palca

Celková dĺžka

Približne 82,0 mm (od kraja objektívu po základnú stranu držiaka objektívu)

Hmotnosť

Približne 340 g (bez krytky objektívu, zadnej krytky objektívu a slnečnej clony)

Štandardné príslušenstvo

Krytka objektívu, zadná krytka objektívu, slnečná clona

* Odolnosť proti prachu a striekajúcej vode nezaručuje, že nedôjde k poškodeniu, ak je tento objektív vystavený priamemu kontaktu s prachom a vodou.