Hore

Startrails mojimi očami - Hviezdy v pohybe

Nočná fotografia je jedným zo žánrov fotografie, v ktorom sa mieša veľa potenciálu, zábavy a možností s potrebnou dávkou nekonečnej trpezlivosti, kreativity, s vyhľadaním správneho miesta a svetla. Toho nie je v noci nikdy dosť, alebo priveľa. No hlavným aspektom nočnej / startrails fotografie je to, že sa dá zvládnuť  aj s nie úplne dokonalým fotoaparátom / objektívom. Dôvodom je to, že aj fotoaparát s relatívne vysokou mierou šumu pri vyššom ISO je použiteľný. Stačí do rovnice pridať viac času a aj lepší kompakt je schopný prekvapiť.

Nepovažujem sa za profesionálneho astrofotografa. No nočná fotografia mi učarovala už dávno. Preto som sa rozhodol podeliť o svoje skúsenosti a poznatky s tými, ktorým tento žáner tiež učaroval a nevedia, kde začať.

 

 

Letisko Slávnica - Canon EOS-1D Mark III, 24-105mm F4L, F/4  1311 s   ISO - 100

 

Potrebná technika

Fotoaparát:

a, fotoaparát s funkciou Bulb ( pre zábery s expozičným časom dlhším ako 30 sekúnd )

b, alebo fotoaparát s manuálnym režimom alebo režimom TV - priorita času s možnosťou nastavenia expozičného času aspoň 20 sekúnd. Tento prípad je špecifický, nakoľko je nutné spájať viac 20-30 sekundových záberov. Tiež nesmie byť čas medzi dvoma zábermi dlhší ako 5 sekúnd, lebo by sa vytvorili nežiadané medzery medzi hviezdami v jednotlivých snímkach. Pri ,,slabších,, fotoaparátoch by sa tiež vyskytla vyššia miera šumu spôsobená potrebou nastavenia vyššieho ISO.  Vyššie ISO je v danej rovnici nutnosť, nakoľko Vás technika limituje k obmedzenému času a setový objektív väčšinou začína svetelnosťou F3,5. Preto, ak je to možné, použite pevný objektív s vyššou svetelnosťou.  Ak nie, ešte stále je v PC možné fotografie účinne odšumiť, napríklad použitím Dfine nástroja.

 

Ostatné potrebné vybavenie:

- objektív :-) najlepšie širokouhlý, pri APS-C aspoň 18mm

- statív

- káblová alebo IR spúšť

- plne nabitá batéria. Dlhé expozície ,,žerú´´ batérie ozaj rýchlo. Nič nie je horšie, ako keď sa fotoaparát vypne v najlepšom.

- hodinky alebo stopky resp.  mobil zo stopkami - to pre sledovanie dĺžky času expozície (väčšina fotoaparátov nezobrazuje čas v H:M:S, ale iba v sekundách 0-999 sekúnd a potom ---). Tiež by zbytočný pohyb fotoaparátom pri pokuse o zobrazenie času expozície mohol spôsobiť posun fotoaparátu. To by znamenalo viditeľné porušenie smeru či orientácie pohybu hviezd.

 

Definícia pojmu Startrails

 

Pre tých, ktorí k danej téme ešte nepričuchli, je definícia pojmu jednoduchá. Aspoň ja si to tak myslím. Pri otázkach, prečo sú tie hviezdy také pohnuté je moja odpoveď zhruba takáto : ,, to, čo vidíte na fotke, nie je pohyb hviezd, ale pohyb našej Zeme voči hviezdam ´´.  Keď treba podrobnejšie, prípadne príde otázka, prečo sú niektoré pohnuté viac a iné menej, odpovedám : ,, naša zem sa otáča v osi. Na prieniku severného a južného pólu sa na severe nachádza Severka (Polárka). Preto na fotografiách pôsobí dojmom nulového pohybu. Čím ďalej od Severky fotografujeme , tým väčší ,,pohyb  zaznamenáme ´´. Viac o Severke neskôr.

 

V úvode som spomenul, že Nočná / Startrails fotografia nemá veľké nároky na techniku.  Väčšina začínajúcich fotografov má v zbierke fotoaparát, setový objektív ( prevažne začínajúci na 18mm a končiaci na 55-135mm ) a statív. Káblová spúšť už pri daných investíciách nerobí problém. Veď na internete sa tie najlacnejšie dajú kúpiť za menej ako 10 EUR. Nevydržia dlho, ale na začiatok to stačí...  Pri expozičných časoch okolo 10-20 minút,  s ISO-m na 100-200, a clone 3,5-6 sa šum neukáže až v takej miere. Samozrejme za predpokladu, že záber nebude extrémne podexponovaný.

 

 

Meteor - Canon EOS-1D Mark III, 17-40 mm F4L, F/4  427 s   ISO - 400

 

Ako, kedy, kde?

AKO? 

Jednoducho! Len treba mať hore uvedenú výbavu  a tiež spomínanú dávku trpezlivosti. Tak ako každá iná  technika, aj Startrails vyžaduje čas a tréning. Videl som už veľa facebookových  Photographerov, dokonca aj profesionálne sa tváriacich  Astro fotografov, ktorí zjavne nepochopili podstatu fotenia hviezd.  Ak totiž idem fotiť portrét, snažím sa, aby bola ostrá fotená osoba, ak fotím svadbu, tak platí to isté pre fotený pár. Ak fotím zvieratá, chcem, aby bolo zaostrené na nich. Nemá význam ukazovať fotografiu Tigra, keď bude ostrá tráva 15m za ním.  Skrátka, keď fotím hviezdy, mal by som mať zaostrené správne na nich. Ale to nie je až také jednoduché. Každopádne pri správnom zaostrení na hviezdy sú objekty ako stromy a podobne dostatočne ostré, no naopak to tak vôbec nefunguje.

  Neplatí, že zaostrením na nekonečno, budem mať ostré hviezdy nekonečne vzdialené. Pri zaostrovaní existuje viacero  techník:

1, Zaostrenie na Mesiac pomocou AF - to zvládne väčšina fotoaparátov. No za predpokladu, že je mesiac na oblohe.

2, Zaostrenie na vzdialené svetlá mesta - to je tiež vcelku účinné. No ak je mesto tak blízko, že sa dá na neho ostriť, mohlo by to mať nepríjemné vedľajšie účinky.  Viac pri odseku ,,KDE´´

3, Testovacie zábery pri vysokom nastavení ISO – toto je technika, ku ktorej som sa dostal vlastným testovaním, neskôr som zistil, že som nebol prvý J. No  osobne ju používam najčastejšie. Fotoaparát (objektív) prepnem do manuálneho ostrenia.  Prstenec nastavím niekde pred nekonečno, ISO 8000, čas tak 15-20 sekúnd. Výslednú fotku na displeji priblížim a skontrolujem ostrosť. Ak som s výsledkom nespokojný, prstenec posuniem o kulinček bližšie k nekonečnu a skúsim znova. Takto sa po chvíli dostanem k uspokojivému výsledku

4, AF - ak je noc dostatočne jasná, moja  6D  so stredovým ostriacim bodom dokáže na Severku  zaostriť aj Autofocusom. Ale to je už o fotoaparáte...

 

 

 Gilianka - Canon EOS 6D, 17-40 mm F4L, F/4  1194 s   ISO - 100

 

KEDY?

V noci :-). Ideálne nadránom, keď už nelieta toľko lietadiel, tiež menšie mestá vypínajú nočné osvetlenie. No komu by sa chcelo vstávať tak skoro? Mne osobne väčšinou nie...

Základom je bezoblačná noc, s dobrou viditeľnosťou.  Tiež je lepšie, ak nie je prehnane veterno. Vietor by mohol spôsobiť neželaný pohyb fotoaparátu.

 

KDE?

Miesto s pekným výhľadom. Samotné hviezdy na nás pôsobia krásne, no na fotografii sú nudné. Treba hľadať miesto, kde by ste boli ochotní fotiť aj cez deň. Miesto s charakterom, pekný strom, dom, zrúcanina, most atď. Miesto, ktoré nepohltí hviezdnu oblohu, no zároveň bude pekne dotvárať scénu. Tiež je ideálne, ak je väčšie mesto za vaším chrbtom, alebo vzdialené aspoň 15km, najlepšie 50km. Viem, to je ťažko realizovateľné, no pomôže to odstrániť vedľajšie účinky spôsobené nočným osvetlením mesta. V angličtine je tento neblahý jav nazývaný Light pollution.

Light pollution - znečistenie oblohy je spôsobené vplyvom nočného osvetlenia v mestách. Prejavuje sa oranžovým až červeným oparom v smere mesta. Tiež to uberie na kontraste a hviezdy sú menej výrazné.

 

 Ukážka Light pollution - Canon EOS-1D Mark III, 17-40 mm F4L, F/9  1099 s   ISO - 100

 

Červené rohy na fotografii s expozičným časom dlhším ako 10 minút -  U starších zrkadloviek so snímačom CCD . Tam sa prejaví prehrievanie snímača červenaním v rohoch. Napríklad  Nikon D40/D80. Všetky digitálne zrkadlovky od firmy Nikon od modelu D90 už majú snímače CMOS, kde problém s prehrievaním nie je. Canon používa CMOS snímače už dlhšie.  Neviem, ako je to s fenoménom prehrievania CCD snímačov u novších kompaktov, nakoľko som to nemal možnosť osobne vyskúšať.

Severka / Polárka - ako som spomínal v definícii, je to skutočne severná hviezda (nie na 100%, má vychýlenie asi 1 stupeň prevažnú časť roka). Na juhu podobná hviezda nie je. Preto sa dá povedať, že je vskutku originálna.  Pri startrails sa všetky hviezdy  ,,točia´´  okolo nej. Na oblohe ju hľadám za pomoci predĺženia ,,zadnej nápravy ´´ veľkého voza. Ale dá sa nájsť aj za pomoci súhvezdia Casiopea (na Severku smeruje stredom svojho tvaru W). Z dôvodu svojej jasnosti a viac menej stálej pozície je už stáročia využívaná pre navigáciu.

 

 

 Váh Ilava - Canon EOS 6D, 17-40 mm F4L, F/7,1  574 s   ISO - 200

Pár rád na záver:

 

- hlavne zo začiatku, pri cibrení techniky je lepšie fotografovať viacerí. Dáva to možnosť porovnať výsledky, rýchlejšie sa prepracovať ku správnemu nastaveniu fotoaparátu. Tiež zlý výsledok dá viac odpovedí, ak sa druhým spolubojovníkom darilo viac.

- počas tmavých nocí, či v prípade pekných objektov, ktoré na fotografii zanikajú, si objekt nasvieťte. Stačí na to aj obyčajná LED baterka, ideálne externý blesk. Vyskúšajte si nasvietenie pri krátkej expozícii, výsledok sa od tej dlhej veľmi líšiť nebude. Aspoň ušetríte čas zabitý prepálenými detailmi pri prehnanom nasvietení, prípadne pri  nedostatočnom nasvietení nebudete vidieť výsledok. Tiež sa dá experimentovať so svetlom proti objektívu, prskavkami, atď. atď.

- trpezlivosť ruže prináša, časom sa budú výsledky určite zlepšovať.

- nehanbite sa  za fotky z obdobia, keď ste sa učili. Nemažte ich zo sociálnych sietí. Tie fotky Vám nie sú na hanbu, ale na to, aby ste sa vedeli, odkiaľ ste prišli a kam smerujete.

- pri fotografovaní sa moje nastavenia väčšinou točia okolo 15-20minút pri ISO 100-200 a clone F4. Toto nastavenie nie je pevné, je závislé od viditeľnosti,  fázy mesiaca, či okolitého osvetlenia väčších miest.

- Post processing - Osobne neodporúčam prehnané úpravy, plug - iny a podobne. Zvyšujú mieru šumu a môžu viac pokaziť ako pomôcť.  No to do akej miery podrobíte svoje diela úpravám, je výhradne na Vás.

 

Na záver želám tým, ktorých tento článok motivoval, aby mali trpezlivosť - dobré zábery prídu. Tento druh fotografie mi pravdepodobne učaroval hlavne preto, že keď sa podarí dobrý záber, okamžite zabudnem na frustráciu spôsobenú nezdarom. O to viac ma to motivuje špekulovať ďalej. Teda, ak je na to čas...

V prípade, že sa Vám po prečítaní článku vynorili otázky, ktoré som nezodpovedal, napíšte mi  a rád poradím, ak budem vedieť.   

 

EDIT 18.8.2013 :

 

Tak trochu z ješitnosti som sa včera rozhodol potiahnuť expozičný čas na trochu dlhší :-) Motivovala ma k tomu diskusia ohľadom skladania. Každý má samozrejme právo vyjadriť sa a tiež právo fotiť či skladať fotky. Článok som sa rozhodol napísať nie pre tých, ktorý startrails fotia. Práve naopak, písal som ho pre začínajúcich zapálených fotografov. Na začiatku cesty väčšina z nich neovláda dokonale prácu z fotoaparátom a vonkoncom nie z Photoshopom. Preto je podľa môjho názoru jednoduchšie a poučnejšie  vytvoriť startrails na jednu expozíciu. Dá to človeku veľa, pomôže z expozičným trojuholníkom. Táto technika spája veľa rizík, no je o fotografovaní. Nie o úpravách v PC

 

 

  Canon EOS 6D, 17-40 mm F4L, F/4  3135 s   ISO - 200

 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jsenicky
2013-08-13 11:14:31
fajn clanok, snad vdaka nemu odhodla ist ulovit nejaky startrails aspon apr fotografov

pridavam priklad ako vyzeraju ruzovkaste rohy z prehriateho snimaca na D80 (a to som sa to uz snazil postprocesom zmiernit )

druha fotka (devin) zasa ukazuje ako to vedia pokazit lietadla
 
haplo602
2013-08-13 16:18:44
long exposure noise reduction je presne na potlacenie tych ruzovych rohov.
 
rbr69
2013-08-14 07:47:27
príspevok od: haplo602
long exposure noise reduction je presne na potlacenie tych ruzovych rohov.
nie, to nepomoze ... LENR je za ucelom odstranenia bodoveho sumu vznikajuceho prehrievanim cipu, nie chyb plosneho prehriatia cipu starych CCD
 
jsenicky
2013-08-14 08:27:45
presne tak, Long exp. NR nedokazal bojovat s mojimi fialovymi rohmi jedine co pomahalo bol masivny orez
 
phototomas
2013-08-14 09:10:35
Ja len doplním, že LENR pri 20 minútovej expozícií by dosť značne znížilo počet záberov z daného fotenia. Medzi každým záberom by bolo nutne čakať na výsledok skoro tak dlho ako dlho sa exponovalo. Zo startrails kovu trvajúceho povedzme 3 hodiny sa vraciam domov s povedzme 3-4 fotkami...kolko by som ich mal keby som čakal na LENR?
 
haplo602
2013-08-14 10:09:15
príspevok od: rbr69
nie, to nepomoze ... LENR je za ucelom odstranenia bodoveho sumu vznikajuceho prehrievanim cipu, nie chyb plosneho prehriatia cipu starych CCD
ale ano ... http://www.bythom.com/d80review.htm tam je o tom cela cast ...
 
haplo602
2013-08-14 10:10:20
príspevok od: phototomas
Ja len doplním, že LENR pri 20 minútovej expozícií by dosť značne znížilo počet záberov z daného fotenia. Medzi každým záberom by bolo nutne čakať na výsledok skoro tak dlho ako dlho sa exponovalo. Zo startrails kovu trvajúceho povedzme 3 hodiny sa vraciam domov s povedzme 3-4 fotkami...kolko by som ich mal keby som čakal na LENR?
nastuduj si to poriadne su sposoby ako to obist, LENR nemusis robit pre kazdy snimok (aj ked to je ucinnejsie). je toho na webe popisane mraky, staci guglit ...
 
rbr69
2013-08-14 10:15:22
príspevok od: phototomas
Ja len doplním, že LENR pri 20 minútovej expozícií by dosť značne znížilo počet záberov z daného fotenia. Medzi každým záberom by bolo nutne čakať na výsledok skoro tak dlho ako dlho sa exponovalo. Zo startrails kovu trvajúceho povedzme 3 hodiny sa vraciam domov s povedzme 3-4 fotkami...kolko by som ich mal keby som čakal na LENR?
so zapnutym LENR pri velmi dlhych casoch dosiahnes niekedy "pehavu" foto s ciernymi bodkami "odrataneho" sumu prehriatych pixelov a je to zabijak na bateriu ... stalo sa mi, ze pri chladnom pocasi som neodhadol bateriu a na hodinovu snimku nestihola bateria aplikovat "dark frame" z LENR a bolo po funuse ... alebo ked nahodou si zle zratam expozicny trojuholnik, tak snimka ide do kosa ... alebo ked vybehne nahle niekde necakane svetelny zdroj a pokazi 30 minut fotenej sceny ... skladanie cez dielcie startrail je kvalitativne lesia varianta ... pri startrail napr. 180 samostatnych minutovych zaberoch bez LENR vie fotograf eliminovat na niektorych samostatnych zaberoch pripadne osvetlenia autom, alebo iny neziaduci pohyb v scene a potom ich poskladat ...

jeden zaber s LENR
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/169715/vo-vire-noci/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/170059/len-on-a-ony/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/264889/na-sever-od-raja-borisov/?a=

skladane startrails bez LENR
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/224830/zbludila-hviezda/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/225571/chaluparska-2/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/225346/chaluparska/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/302799/podtatransky-startrails/?a=

dalsie aj tu
http://brunovsky.eu/vnp.html
http://brunovsky.eu/hnp.html
 
phototomas
2013-08-14 10:26:36
príspevok od: haplo602
nastuduj si to poriadne su sposoby ako to obist, LENR nemusis robit pre kazdy snimok (aj ked to je ucinnejsie). je toho na webe popisane mraky, staci guglit ...
prepáč, ujo googel mi nie je cudzí. Naštudované mám. Čítaj o čom som písal a skús pripustiť že mám pravdu. Ja nebidem pri jednom výjazde fotiť všetko z jedného miesta aby som mohol LENR robiť len na jednu snímku. Urobím 20 minutovú expozíciu, pozriem či som spokojný, prípadne upravím nastavenie a robím ďalšiu. Prípadne zmením orientáciu fotoaparátu. Na 6D mám CMOS, rohy sa mi nehrejú a šum na ISO 100-400 pri správne naexponovanom zábere neriešim.
Tak ako som písal v článku, s prehrievajúcim sa CCD radšej viac 1-2 minutových expozícii a zlepiť ako mať polovičný čas na fotenie a prísť domov zo slabým výstupom.

Samozrejme ako ti LENR vyhovuje, používaj ho. Ja radšej fotím ako čakám na foťák
 
phototomas
2013-08-14 10:37:39
príspevok od: rbr69
so zapnutym LENR pri velmi dlhych casoch dosiahnes niekedy "pehavu" foto s ciernymi bodkami "odrataneho" sumu prehriatych pixelov a je to zabijak na bateriu ... stalo sa mi, ze pri chladnom pocasi som neodhadol bateriu a na hodinovu snimku nestihola bateria aplikovat "dark frame" z LENR a bolo po funuse ... alebo ked nahodou si zle zratam expozicny trojuholnik, tak snimka ide do kosa ... alebo ked vybehne nahle niekde necakane svetelny zdroj a pokazi 30 minut fotenej sceny ... skladanie cez dielcie startrail je kvalitativne lesia varianta ... pri startrail napr. 180 samostatnych minutovych zaberoch bez LENR vie fotograf eliminovat na niektorych samostatnych zaberoch pripadne osvetlenia autom, alebo iny neziaduci pohyb v scene a potom ich poskladat ...

jeden zaber s LENR
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/169715/vo-vire-noci/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/170059/len-on-a-ony/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/264889/na-sever-od-raja-borisov/?a=

skladane startrails bez LENR
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/224830/zbludila-hviezda/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/225571/chaluparska-2/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/225346/chaluparska/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/302799/podtatransky-startrails/?a=

dalsie aj tu
http://brunovsky.eu/vnp.html
http://brunovsky.eu/hnp.html
pekne.
Ja skladanie fotiek nemám moc rád. Som stará škola asi, no snažím sa dosiahnuť dobrý záber správnym nastavením a odhadom času na jednu expozíciu. To čaro čakania na výsledok a presviedčanie samého seba že ešte treba počkať proste milujem.
Pripúšťam, že skladanie vicerých záberov má svoje výhody. Ale aj neduhy v podobe prerušených trailov pri dlhšej odozve medzi jednotlivými zábermi napríklad.
Startrails dáva veľa možností, dôležité je ich využiť. Ide predsa o výsledný efekt a ten sa dá dosiahnuť oboma spôsobmi.
Želám hodne čistých nocí a podarených fotiek
 
rbr69
2013-08-14 10:38:05
príspevok od: haplo602
ale ano ... http://www.bythom.com/d80review.htm tam je o tom cela cast ...
mam pocit, ze sa tam velmi nerozpisuju o funkcionalite Long Exposure NR, a to ze vznikaju na D80 prehrievanim elektroniky miesta na cipe, to LENR neodstrani, D80 sa nie velmi odporuca na astrofoto s dlhymi expo, skor naslednicke modely
 
jsenicky
2013-08-14 10:47:54
Tiez mam po zbeznom precitani pocit ze tam Thom Hogan nikde netvrdi ze LENR odstrani fialove rohy. Logicky ani nema ako, lebo uplne v tych rohoch uz nie je ziadna kresba, takze aj keby sa to nahradilo ciernou (co sa nestane) tak si nepomozes. A hlavne som s D80 dlhsie fotil a mam vyskusane ze to nefunguje

V kazdom pripade to bol dost specificky problem a mam pocit ze 99% ludi fotiacich stratrails dnes sa to nijako nedotyka.
 
rbr69
2013-08-14 11:01:30
príspevok od: phototomas
pekne.
Ja skladanie fotiek nemám moc rád. Som stará škola asi, no snažím sa dosiahnuť dobrý záber správnym nastavením a odhadom času na jednu expozíciu. To čaro čakania na výsledok a presviedčanie samého seba že ešte treba počkať proste milujem.
Pripúšťam, že skladanie vicerých záberov má svoje výhody. Ale aj neduhy v podobe prerušených trailov pri dlhšej odozve medzi jednotlivými zábermi napríklad.
Startrails dáva veľa možností, dôležité je ich využiť. Ide predsa o výsledný efekt a ten sa dá dosiahnuť oboma spôsobmi.
Želám hodne čistých nocí a podarených fotiek
pri tejto
www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/225571/chaluparska-2/?s=photos
je to 102 snimkov po 120 sek.
a som pouzil som dratovu programovaciu spust kupenu cez ebay, fotil som do jpeg. Vyhodou skladania je to, ze pre popredie foreground v programe startrail pouzijes prve svetlejsie zabery a ostatok oznacis ako background a tam on vykresluje len presvetlene body, cize drahy a pod.
Neviem si predstavit 3 hodiny jednu snimku ako by mi ju zabili niektore prepaly.
Uplnym nestastim je stat v Tatrach v zime na kopci, drglovat sa zimou a pripadny posun stativu vo vetre alebo v snehu sposobi, ze si skoncil, kdezto pri ciastkovych startrail snimkoch, vies co to vyuzit, aj ked Ti v 2/3 casu hybne so stativom.
Este odporucim nefotit do jpeg, nasnimat seriu startral snimkov do rawu, aplikovat na ne pripadnu redukciu sumu v raw konvertore a potom exportovat do jpegov alebo 8bit tiffov, lebo program Startrails pracuje/sklada len s 8bit snimky. Ak samozrejme nepouziva niekto na skladanie Photoshop cez vrstvy Tak ci onak, je to narocnejsie na spracovanie este na PC, ale niekedy aj vytiahnutie jednej long exposure sceny v raw konvertore pre eliminaciu stale existujuceho sumu aj pri zapnutej LENR v tele fotaku da zabrat a chce to cvik.
Mam skusenost s oboma stylmi tvorenia startrail fotografie, preto porovnavam.
Tiez prajem ciste noci a malo otravnej zvery.

PS: raz mi prisli pred stativ po dvoch hodinach fotografovania polovnici s rozsvietenym autom, ze co tam robim? Pekne som im podakoval, vo vnutri som vrel, ale predsa len boli ozbrojeni
 
haplo602
2013-08-14 11:07:50
príspevok od: rbr69
mam pocit, ze sa tam velmi nerozpisuju o funkcionalite Long Exposure NR, a to ze vznikaju na D80 prehrievanim elektroniky miesta na cipe, to LENR neodstrani, D80 sa nie velmi odporuca na astrofoto s dlhymi expo, skor naslednicke modely
rozpisuje sa o tom ze LENR to neodstrani kompletne ale do velkej miery to potlaci.
 
haplo602
2013-08-14 11:11:48
príspevok od: phototomas
prepáč, ujo googel mi nie je cudzí. Naštudované mám. Čítaj o čom som písal a skús pripustiť že mám pravdu. Ja nebidem pri jednom výjazde fotiť všetko z jedného miesta aby som mohol LENR robiť len na jednu snímku. Urobím 20 minutovú expozíciu, pozriem či som spokojný, prípadne upravím nastavenie a robím ďalšiu. Prípadne zmením orientáciu fotoaparátu. Na 6D mám CMOS, rohy sa mi nehrejú a šum na ISO 100-400 pri správne naexponovanom zábere neriešim.
Tak ako som písal v článku, s prehrievajúcim sa CCD radšej viac 1-2 minutových expozícii a zlepiť ako mať polovičný čas na fotenie a prísť domov zo slabým výstupom.

Samozrejme ako ti LENR vyhovuje, používaj ho. Ja radšej fotím ako čakám na foťák
citam co pises ... napisal si, ze LENR ti znizi pocet zaberov. ja som reagoval na to tym, ze LENR nemusis robit pre kazdy snimok a daju sa spravit separatne kalibracne zabery ktore sa potom aplikuju v post processe. ja sa nehadam ze LENR ti znisi pocet zaberov ... ak ho pouzivas v automatickom rezime.
 
haplo602
2013-08-14 11:13:07
príspevok od: rbr69
so zapnutym LENR pri velmi dlhych casoch dosiahnes niekedy "pehavu" foto s ciernymi bodkami "odrataneho" sumu prehriatych pixelov a je to zabijak na bateriu ... stalo sa mi, ze pri chladnom pocasi som neodhadol bateriu a na hodinovu snimku nestihola bateria aplikovat "dark frame" z LENR a bolo po funuse ... alebo ked nahodou si zle zratam expozicny trojuholnik, tak snimka ide do kosa ... alebo ked vybehne nahle niekde necakane svetelny zdroj a pokazi 30 minut fotenej sceny ... skladanie cez dielcie startrail je kvalitativne lesia varianta ... pri startrail napr. 180 samostatnych minutovych zaberoch bez LENR vie fotograf eliminovat na niektorych samostatnych zaberoch pripadne osvetlenia autom, alebo iny neziaduci pohyb v scene a potom ich poskladat ...

jeden zaber s LENR
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/169715/vo-vire-noci/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/170059/len-on-a-ony/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/264889/na-sever-od-raja-borisov/?a=

skladane startrails bez LENR
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/224830/zbludila-hviezda/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/225571/chaluparska-2/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/225346/chaluparska/?a=
www.ephoto.sk/fotogaleria/hodnotit-fotografiu/302799/podtatransky-startrails/?a=

dalsie aj tu
http://brunovsky.eu/vnp.html
http://brunovsky.eu/hnp.html
irelevantne ku diskusii, canon pouziva CMOS chipy a tie sa spravaju inak ... my sa tu bavime o Nikon CCD ....
 
rbr69
2013-08-14 11:19:54
príspevok od: haplo602
citam co pises ... napisal si, ze LENR ti znizi pocet zaberov. ja som reagoval na to tym, ze LENR nemusis robit pre kazdy snimok a daju sa spravit separatne kalibracne zabery ktore sa potom aplikuju v post processe. ja sa nehadam ze LENR ti znisi pocet zaberov ... ak ho pouzivas v automatickom rezime.
ano kalibracny dark frame zaber aplikovany v postprocese by ale mal byt najblizsi v podmienkach, v akych sa robil dlhocasovy snimok, teda v blizkom obdobi, lebo cipy starnu a v rovnakych podmienkach cas, okolita teplota, iso.
 
haplo602
2013-08-14 11:45:43
príspevok od: rbr69
ano kalibracny dark frame zaber aplikovany v postprocese by ale mal byt najblizsi v podmienkach, v akych sa robil dlhocasovy snimok, teda v blizkom obdobi, lebo cipy starnu a v rovnakych podmienkach cas, okolita teplota, iso.
samozrejme ... spravis jeden na zaciatku a priblizne jeden kazdu hodinu ak teplota nekolise vyrazne .... ak nerobis billboard panoramy nocnej oblohy tak to kvalitou uplne staci. ak to chces na dokumentovanie nocnej oblohy/astro pozorovania, tak DSLR je nespravny nastroj (pouzita filtracia atd.) ...
 
rbr69
2013-08-14 13:17:31
postup, ako som robil hodinovu nocnu foto bez LENR a potom po 14 hodinach som robil samostatne dark frame pre odcitanie sumu a poskladal ich je tu:
http://sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/dlhocasovaexpoziciaanoisereduction
 
martinko6135
2013-08-14 15:02:24
príspevok od: jsenicky
fajn clanok, snad vdaka nemu odhodla ist ulovit nejaky startrails aspon apr fotografov

pridavam priklad ako vyzeraju ruzovkaste rohy z prehriateho snimaca na D80 (a to som sa to uz snazil postprocesom zmiernit )

druha fotka (devin) zasa ukazuje ako to vedia pokazit lietadla
kvôli lietadlám radšej nacvakám cca 60 fotiek a tie následne zložím. lietadlá sa dajú v jednotlivých fotkách perfektne vyretušovať a na výslednej poskladanej fotke nie je vidieť ani jedno program na skladanie: http://startrails.de/html/software.html
 
midlo
2013-08-14 23:59:46
skladat sa da aj vo photoshope. staci otvorit obrazky ako jednotlive vrstvy a zvolit vhodny typ zobrazenia
 
quintes
2013-08-15 07:44:53
Neviem s čím to fotíte ľudia, ale, za každú cenu fotiť aj s dark frame??? To kde sme... Presne ako sa spomína vyššie, odfotím, kuknem, idem ďalej... Bolo niekde v článku spomenuté, že je to výhradne článok pre ASTRO fotografov, ktorých manipulácia s 200kg montážami zabíja?? Fotíte na kompakty?? Nechápem...
 
rbr69
2013-08-15 08:18:04
príspevok od: quintes
Neviem s čím to fotíte ľudia, ale, za každú cenu fotiť aj s dark frame??? To kde sme... Presne ako sa spomína vyššie, odfotím, kuknem, idem ďalej... Bolo niekde v článku spomenuté, že je to výhradne článok pre ASTRO fotografov, ktorých manipulácia s 200kg montážami zabíja?? Fotíte na kompakty?? Nechápem...
Vo svojom Canone mas funkciu Long Exposure Noise Reduction, ktora zabezpecuje najlepsie odsumenie snimky, beznymi denoise funkciami raw konvertorov to tak dobre neurobis ... a podstatou LENR je, ze fotak sam pri "ukladani" snimku vytvori dark frame a pripravi vy&sledny odsumeny RAW, s ktorym potom pracujes ... ale nemusis samozrejme pouzivat dark frame pri dlhych casoch, ak nelipnes aj na obrazovej kvalite vyslednej fotografie
 
phototomas
2013-08-15 09:02:33
príspevok od: rbr69
Vo svojom Canone mas funkciu Long Exposure Noise Reduction, ktora zabezpecuje najlepsie odsumenie snimky, beznymi denoise funkciami raw konvertorov to tak dobre neurobis ... a podstatou LENR je, ze fotak sam pri "ukladani" snimku vytvori dark frame a pripravi vy&sledny odsumeny RAW, s ktorym potom pracujes ... ale nemusis samozrejme pouzivat dark frame pri dlhych casoch, ak nelipnes aj na obrazovej kvalite vyslednej fotografie
Asi si quintesa nepochopil. Myslím že sa snažil naznačiť, že už bolo o LENR popisané dosť. Že článok nebol pre astrofotografov ale ľudí, ktorí Startrails ešte nedali....
Celá debata sa roztočila o skladaní fotiek a LENR. Pritom je to len jedna z možností.
Ja sa snažím fotiť tak, ako by som to robil na kinofilm. Narobím sa pri fotení ale PP je už rýchly a ľahký. Ja som fotograf, nie IT špecialista

... ale nemusis samozrejme pouzivat dark frame pri dlhych casoch, ak nelipnes aj na obrazovej kvalite vyslednej fotografie - ja LENR nepoužívam a nemám pocit že by výsledná kvalita mojich nie len startrails fotografii nebola dostatočná
 
quintes
2013-08-15 10:09:08
príspevok od: rbr69
Vo svojom Canone mas funkciu Long Exposure Noise Reduction, ktora zabezpecuje najlepsie odsumenie snimky, beznymi denoise funkciami raw konvertorov to tak dobre neurobis ... a podstatou LENR je, ze fotak sam pri "ukladani" snimku vytvori dark frame a pripravi vy&sledny odsumeny RAW, s ktorym potom pracujes ... ale nemusis samozrejme pouzivat dark frame pri dlhych casoch, ak nelipnes aj na obrazovej kvalite vyslednej fotografie
Ja vo svojomm foťáku mám Potlačenie šumu pri vysokom ISO, a aj pri dlhých časoch. To prvé používam vždy, pri dlhých časoch nikdy (Devotee by protestoval, posledné fotenie som mal omylom zapnuté oboje, čo ma štvalo, lebo som 20minút zbytočne čakal). Nevidím dôvod používať potlačenie šumu pri dlhých časoch, večer je dosť chladno, snímač sa nemá ako veľmi prehriať, čiže sa to nepreukáže na výslednej foto do takej miery, ktorá by mi vadila.
 
quintes
2013-08-15 10:10:03
príspevok od: phototomas
Asi si quintesa nepochopil. Myslím že sa snažil naznačiť, že už bolo o LENR popisané dosť. Že článok nebol pre astrofotografov ale ľudí, ktorí Startrails ešte nedali....
Celá debata sa roztočila o skladaní fotiek a LENR. Pritom je to len jedna z možností.
Ja sa snažím fotiť tak, ako by som to robil na kinofilm. Narobím sa pri fotení ale PP je už rýchly a ľahký. Ja som fotograf, nie IT špecialista

... ale nemusis samozrejme pouzivat dark frame pri dlhych casoch, ak nelipnes aj na obrazovej kvalite vyslednej fotografie - ja LENR nepoužívam a nemám pocit že by výsledná kvalita mojich nie len startrails fotografii nebola dostatočná
Súhlasím, nie každý je perfekcionista ako L.Kamarád
 
joncko
2013-08-15 13:02:13
keď sa to tu tak pekne rozvírila diskusia, tak aj ja pridám jednu otázočku...

Konkrétne by som sa chcel poradiť ohľadne aplikovania kalibračných snímkov (dark frame, flat field a biasov) na viac snímkov naraz, ktoré následne použijem pri tvorbe timelapsov.

Zaujímalo by ma či je na to nejaký program a či je dobré najskôr aplikovať kalibračné snímky na fotky v raw-e a potom robiť postproces, alebo naopak.
Ak sa nájde niekto kto by mi vedel poradiť, prípadne ma nasmerovať na nejaký odkaz kde by som sa mohol o tom dozvedieť viac, budem mu vďačný, lebo už pár dní sa to neúspešne snažím zistiť :/
 
spektrum
2013-08-15 15:57:22
len mimochodom, to, na druhej foto je meteor, meteorit je, keď dopadne...a na doplnenie, kým to teleso je mimo atmosféru, vtedy sa volá meteoroid.
 
phototomas
2013-08-15 16:04:22
príspevok od: spektrum
len mimochodom, to, na druhej foto je meteor, meteorit je, keď dopadne...a na doplnenie, kým to teleso je mimo atmosféru, vtedy sa volá meteoroid.
ďakujem za vysvetlenie
 
Luboss7
2013-08-16 14:00:14
A ešte na doplnenie, keď je to extra jasný meteor, volá sa bolid Ten vie urobiť aj tiene a môže byť jasnejší ako mesiac.
 
phototomas
2013-08-19 08:00:01
príspevok od: spektrum
len mimochodom, to, na druhej foto je meteor, meteorit je, keď dopadne...a na doplnenie, kým to teleso je mimo atmosféru, vtedy sa volá meteoroid.
opravené/premenované
 
michalblaho
2013-08-23 20:46:45
Kto má Canon a Magic Lantern tak ani dialkovú spúšť nepotrebuje Ja zaostrujem v LiveView štýlom že si dám ISO aspoň 3200, MF, Dám si 10x digital zoom (neviem či to máj aj firmware od canonu) nájdem si jasnú hviezdu a zaostrím ju cez displej a mám perfektne ostré hviezdy Samozrejme iso potom stiahnem podľa potreby... V M-ku si nastavím BULB a potom ML si nastavím expozíciu. Na výpočet expozíce používam aplikáciu Light Meter Tools za asi 2€ (je aj trial). Aplikácia funguje perfektne zatiaľ ma nesklamala takže sa oplatí zaplatiť
 
TomasGT
2013-08-24 00:27:08
príspevok od: haplo602
long exposure noise reduction je presne na potlacenie tych ruzovych rohov.
to je potlacenie sumu pri dlhej expozici . Toto treba mat vypnute pri foteni startrails lebo tak dlho ako exponujete tak isto dlho fotak odstranuje sum.Takze draha hviezd bude prerusovana .
 
kubizmus
externý redaktor 2013-08-25 09:38:42
Zdravim, ja sa ozvem za nas chudakov s kompaktami Tiez som robil a robievam obcas startrails s kompaktom. Mam takeho neboraka, na ktorom vytiahnem max. 15s expozicie a peknu sumienku uz pri ISO 400 k tomu este nutenu redukciu sumu pri dlhej eexpozicii ktora sa neda vypnut, co znamena 15 s pauzy medzi jednotlivymi snimkami. Dosledok je potom, ze pri hviezdach s nizkou deklinaciou obycajne vznikali namiesto ciar bodky. Nova verzia programu Startrails vsak uz vie tieto medzery automaticky dopocitat a vyplnit ked poskladam 100 snimok, tak dostanem celkom v pohode traily ako napr. na ukazku uvadzam cisto len zatocene hviezdy s kompaktom.

Este na obranu skladania. Myslim si stale, ze je lepsie nacvakat viacej fotiek s kratsou expoziciou, lebo ked sa vam cosi pokazi pocas 60 min expozicie alebo sa vam pokasle napr posledna 5 min expozicia tak rozdiel bude v tom, ze este z tych 18 expoziciek co vam ostali sa da cosi zrobit, ale ked vam odisla baterka v 59. minute expozicie, tak si mozete uz len trieskat hlavu o stativ Pre tych ktorych som zlakal na skladanie upozornim, ze tu redukciu sumu si vypnite a nafotte ku kazdej snimke rovnaky dark frame. Ma ich byt cca rovnaky pocet. Startrails soft ponuka kalibraciu aj DF Co sa tyka lietadiel treba bohuzial ich dat prec rucne, lebo startrails to asi sklada podla nejakeho average modu asi :/

Este k tym cervenym rozkom by som dodal svoj postreh Vsetci tu tvrdite ze to je prehrievanie cipu starych CCD. Lenze tento problem mame napr. pri Canonoch (a nepochybujem ze aj pri Nokonoch) stale a je jedno ci tam je CMOS alebo CCD snimac. Prehrievanie snimacu pri expozicii je fakt, ktory vsak nesposobuje tie rozky, ale fenomeny ako spominane hotpixely alebo temny prud (hovorovo sum ) a redukuje sa DF kalibraciou hej? Tie cervene rozky su sposobene tepelnym ziarenim A/D prevodnika na jednej a zosilovaca na druhej strane. Na Canone to je troska nizsie posunute a mne to tiez robi vrasky pri astrofotkach. Toho hnusu sa bohuzial len tak kalibraciou nezbavite, lebo to jednoducho nereaguje na nic, nakolko to nie je ziaden sum. Jedina pomoc je orez alebo retus No pocul som, ze sa blyska na lepsie casy Nove modely Canonov, najmä zatial vyssie rady maju fotaky, ktore pocas dlhej expozicky vypinaju prevodnik aj so zosilovacom, cim sa tak zbvime tychto nemilych spolocnikov

PS clanok je vyborny, gratulujem
 
phototomas
2013-08-25 23:51:46
príspevok od: TomasGT
to je potlacenie sumu pri dlhej expozici . Toto treba mat vypnute pri foteni startrails lebo tak dlho ako exponujete tak isto dlho fotak odstranuje sum.Takze draha hviezd bude prerusovana .
Dráha hviezd sa preruší vtedy, keď fotíš startrails na veľa krátkych expozícii a vynecháš medzi jednotlivými snímkami väčší čas. LENR sa pri krátkych expozíciách nezapína, niektorí ho používajú na tie dlhšie, no tam sa práve prejaví problém s čakaním na odšumenie. Na to je lepšie použiť noiseware ( imagenomic ) alebo Dfine ( Nik software ). Oba sa myslím okrem možnosti zakúpenia dajú stiahnuť aj ako trial. Dfine je podľa mňa lepší.

ako písali iní reagujúci pod článkom, na ružové rohy LENR nepomôže. Nezabúdajme však na to, že CCD v DSLR vymreli a s tým aj ružové rohy prehriateho senzoru.
 
phototomas
2013-08-26 00:08:05
príspevok od: kubizmus
Zdravim, ja sa ozvem za nas chudakov s kompaktami Tiez som robil a robievam obcas startrails s kompaktom. Mam takeho neboraka, na ktorom vytiahnem max. 15s expozicie a peknu sumienku uz pri ISO 400 k tomu este nutenu redukciu sumu pri dlhej eexpozicii ktora sa neda vypnut, co znamena 15 s pauzy medzi jednotlivymi snimkami. Dosledok je potom, ze pri hviezdach s nizkou deklinaciou obycajne vznikali namiesto ciar bodky. Nova verzia programu Startrails vsak uz vie tieto medzery automaticky dopocitat a vyplnit ked poskladam 100 snimok, tak dostanem celkom v pohode traily ako napr. na ukazku uvadzam cisto len zatocene hviezdy s kompaktom.

Este na obranu skladania. Myslim si stale, ze je lepsie nacvakat viacej fotiek s kratsou expoziciou, lebo ked sa vam cosi pokazi pocas 60 min expozicie alebo sa vam pokasle napr posledna 5 min expozicia tak rozdiel bude v tom, ze este z tych 18 expoziciek co vam ostali sa da cosi zrobit, ale ked vam odisla baterka v 59. minute expozicie, tak si mozete uz len trieskat hlavu o stativ Pre tych ktorych som zlakal na skladanie upozornim, ze tu redukciu sumu si vypnite a nafotte ku kazdej snimke rovnaky dark frame. Ma ich byt cca rovnaky pocet. Startrails soft ponuka kalibraciu aj DF Co sa tyka lietadiel treba bohuzial ich dat prec rucne, lebo startrails to asi sklada podla nejakeho average modu asi :/

Este k tym cervenym rozkom by som dodal svoj postreh Vsetci tu tvrdite ze to je prehrievanie cipu starych CCD. Lenze tento problem mame napr. pri Canonoch (a nepochybujem ze aj pri Nokonoch) stale a je jedno ci tam je CMOS alebo CCD snimac. Prehrievanie snimacu pri expozicii je fakt, ktory vsak nesposobuje tie rozky, ale fenomeny ako spominane hotpixely alebo temny prud (hovorovo sum ) a redukuje sa DF kalibraciou hej? Tie cervene rozky su sposobene tepelnym ziarenim A/D prevodnika na jednej a zosilovaca na druhej strane. Na Canone to je troska nizsie posunute a mne to tiez robi vrasky pri astrofotkach. Toho hnusu sa bohuzial len tak kalibraciou nezbavite, lebo to jednoducho nereaguje na nic, nakolko to nie je ziaden sum. Jedina pomoc je orez alebo retus No pocul som, ze sa blyska na lepsie casy Nove modely Canonov, najmä zatial vyssie rady maju fotaky, ktore pocas dlhej expozicky vypinaju prevodnik aj so zosilovacom, cim sa tak zbvime tychto nemilych spolocnikov

PS clanok je vyborny, gratulujem
ahoj, ďakujem za zastavenie aj príspevok.

1, ľudia s kompaktami nie sú chudáci . Len sa viac narobia, ale každý musí nejak začať, u mňa to bol digitál JVC A70 v roku 2002, neskôr Minolta Z1. Každopádne aj s tým sa dalo fotiť a bavilo ma to Len sa pri tom človek viac narobí

2, Na skladanie neútočím, je fakt že má svoje výhody a ak nemáš režim Bulb, tak hold nemáš na výber. Len ako som už veľakrát spomenul a napísal, už to nie je o fotografovaní ale o upravovaní. Pre mňa je primárne dôležité fotenie a úpravy už len dokrášlujú výslednú fotku. Teda oveľa radšej som za fotoaparátom ako pri PC. Dnes je trend pozrieť sa na scénu, či fotený objek a povedať si : ,, toto odstránim v PS, toto dorobím v PS, toto zložím z inej vrstvy, toto vybielim. toto vyhladím atĎ ´´. Áno, výsledný efekt môže byť krajší, môže mať impact na diváka. Ale už by som to nenazval fotografickým ale grafickým umením. Tento článok bol orientovaný na tých, ktorý sa foteniu začínajú venovať a nevedia ako na to. Viac sa o fotení naučíš na vlastných chybách ako pri Photoshope.....

3, červené rohy na fotkách vymreli s použitím CMOS v DSLR. Ako som už písal, canon tu bol trochu skôr, nikon v DSLR prestal s CCD pri modeloch D90/D300.
Ak ti na CMOSe niečo ružovie tak to bude skôr Ligth pollution a nie prehriaty senzor. Takže tu máš mylné informácie. Ak sa dostaneš do čistého prostredia, kde ti nebude na 50km kaziť vzduch žiadne nočné osvetlenie mesta, tak ti garantujem že žiadne ružové rohy mať nebudeš. Mám to otestované, jedine že by canon do mojich foťákov montoval tie novinky už v čase 30D/40D/1DMKIII

Držím palce pri fotografovaní, aj pri startrails
 
kubizmus
externý redaktor 2013-08-26 01:41:23
príspevok od: phototomas
ahoj, ďakujem za zastavenie aj príspevok.

1, ľudia s kompaktami nie sú chudáci . Len sa viac narobia, ale každý musí nejak začať, u mňa to bol digitál JVC A70 v roku 2002, neskôr Minolta Z1. Každopádne aj s tým sa dalo fotiť a bavilo ma to Len sa pri tom človek viac narobí

2, Na skladanie neútočím, je fakt že má svoje výhody a ak nemáš režim Bulb, tak hold nemáš na výber. Len ako som už veľakrát spomenul a napísal, už to nie je o fotografovaní ale o upravovaní. Pre mňa je primárne dôležité fotenie a úpravy už len dokrášlujú výslednú fotku. Teda oveľa radšej som za fotoaparátom ako pri PC. Dnes je trend pozrieť sa na scénu, či fotený objek a povedať si : ,, toto odstránim v PS, toto dorobím v PS, toto zložím z inej vrstvy, toto vybielim. toto vyhladím atĎ ´´. Áno, výsledný efekt môže byť krajší, môže mať impact na diváka. Ale už by som to nenazval fotografickým ale grafickým umením. Tento článok bol orientovaný na tých, ktorý sa foteniu začínajú venovať a nevedia ako na to. Viac sa o fotení naučíš na vlastných chybách ako pri Photoshope.....

3, červené rohy na fotkách vymreli s použitím CMOS v DSLR. Ako som už písal, canon tu bol trochu skôr, nikon v DSLR prestal s CCD pri modeloch D90/D300.
Ak ti na CMOSe niečo ružovie tak to bude skôr Ligth pollution a nie prehriaty senzor. Takže tu máš mylné informácie. Ak sa dostaneš do čistého prostredia, kde ti nebude na 50km kaziť vzduch žiadne nočné osvetlenie mesta, tak ti garantujem že žiadne ružové rohy mať nebudeš. Mám to otestované, jedine že by canon do mojich foťákov montoval tie novinky už v čase 30D/40D/1DMKIII

Držím palce pri fotografovaní, aj pri startrails
1. no problem

2. Vy hovorite ale o postproscesse. Ja hovorim o processingu, co je standardny postup tvorby fotiek. Sem spadá aj samotná kalibrácia. Nemám teraz na mysli ziadnu alchymiu vo fotosope. Praveze pri tvorbe stratrails je castejsie spriemerovanie viacerych snimok ako single shot. A ten temny prud pri dlhych expoziciach ako pisete ze je slaby, praveze vobec nie je zanedbatelny. A ked miesto jednej dlhej expozicie pouzijete dajme tomu 30 kratsich, dostanete rovnako dlhe drahy, rovnako svetlu krajinu, no s tym rozdielom, ze bude cistejsia a najmä o hotpixely, ktore casto narobia riadnu paseku. A nebudem sa opakovat o nepredvidanych udalostiach

3. Dalsia moznost je, ze hovorime o dvoch rozdielnych veciach. Ako som spominal cip sa prehrieva a akykolvek, preto sa musi obycajne chladit napr v profesionalnych kamerach, zrkadlovky su konstruovane tak, ze uroven temneho prudu nie je az taka vleka, co je vyhoda CMOSu. Tie cervene okraje su mozno dalsim vedlajsim efektom ako hovorite, nejakou akumulaciou tepla na okrajoch, aj ked neviem ako presne tento fenomen fungoval, preto sa nebudem k tomu vyjadrovat. Pri sucasnych modeloch Canonov vsak ozaj mozme pozorovat cervene resp. fialove flaky v pravom dolnom rohu a tesne pod lavym hornym rohom obycajne. A toto je sposobene ziarenim spomenutych suciastok. Ak mi neverite spravte si aspon 15min darkframe, pokojne aj pri izbovej teplote a presvedcite sa. Ja velmi dobre viem, co je svetelne znecistenie, ale myslim, ze na darkframe by sa nemalo prejavovat ci?

Dakujem, podobne
 
phototomas
2013-08-26 08:21:22
príspevok od: kubizmus
1. no problem

2. Vy hovorite ale o postproscesse. Ja hovorim o processingu, co je standardny postup tvorby fotiek. Sem spadá aj samotná kalibrácia. Nemám teraz na mysli ziadnu alchymiu vo fotosope. Praveze pri tvorbe stratrails je castejsie spriemerovanie viacerych snimok ako single shot. A ten temny prud pri dlhych expoziciach ako pisete ze je slaby, praveze vobec nie je zanedbatelny. A ked miesto jednej dlhej expozicie pouzijete dajme tomu 30 kratsich, dostanete rovnako dlhe drahy, rovnako svetlu krajinu, no s tym rozdielom, ze bude cistejsia a najmä o hotpixely, ktore casto narobia riadnu paseku. A nebudem sa opakovat o nepredvidanych udalostiach

3. Dalsia moznost je, ze hovorime o dvoch rozdielnych veciach. Ako som spominal cip sa prehrieva a akykolvek, preto sa musi obycajne chladit napr v profesionalnych kamerach, zrkadlovky su konstruovane tak, ze uroven temneho prudu nie je az taka vleka, co je vyhoda CMOSu. Tie cervene okraje su mozno dalsim vedlajsim efektom ako hovorite, nejakou akumulaciou tepla na okrajoch, aj ked neviem ako presne tento fenomen fungoval, preto sa nebudem k tomu vyjadrovat. Pri sucasnych modeloch Canonov vsak ozaj mozme pozorovat cervene resp. fialove flaky v pravom dolnom rohu a tesne pod lavym hornym rohom obycajne. A toto je sposobene ziarenim spomenutych suciastok. Ak mi neverite spravte si aspon 15min darkframe, pokojne aj pri izbovej teplote a presvedcite sa. Ja velmi dobre viem, co je svetelne znecistenie, ale myslim, ze na darkframe by sa nemalo prejavovat ci?

Dakujem, podobne
1, som rád že sme sa aspoň na niečom zhodli

2, áno, hovorím o postprocese - nehovorím o alchýmii - hovorím o tom, že pre mňa je skladanie fotiek neprirodzené. To neznamená že to odsudzujem ale ako už tretí krát opakujem : článok bol mierený pre vrstvu začínajúcich fotografov, ktorí prevažne nemajú šajnu o PS, väčšina z nich fotí Jpeg a nemajú predstavu čo je expozičný triangel. Pre túto skupinu ľudí je skladanie fotiek španielska dedina. Dlhé expozície a hranie sa zo svetlom a nasvietením im dajú viac ako 100 poskladaných fotiek vo fotošope. Nepredvínané okolknosti sú viac o príprave ako o chybách techniky. Preto som na začiatku článku napísal do potrebných vecí aj plne nabitú batériu.
Tiež som tu už párkrát spomenul že som asi staromódny, no ja fotky robím na jeden šup. Či je to startrails alebo iné nočné počiny, snažím sa to dať tak, akoby som fotil na kinofilm. Skladané foto je častokrát lepšie ako jedna hodinofka ale nie je to moja šálka kávy. Na začiatku mojich snažení som sa najviac naučil systémom pokus/omyl.
A nakoniec, ja nie som odporcom skladania, tak ako som už niekde hore písal, dôležitý je výsledok a to, či sa tento páči divákovi alebo nie...

3, ružové/červerné rohy o ktorých som písal v článku sú jednoznačne venované CCD chipom. Pozri si prvé foto v komentoch od JSENICKY - mohyla. Táto fotka bola už dosť značne cropovaná, mal som možnosť vidieť aj pôvodný záber a to bolo úplne zabité. Majitelia takýchto aparátov nemajú inú možnosť len startrails skladať. O tomto fenoméne sme sa bavili. Teda o prehriatom CCD senzore. Nie o CMOSe a fialových fľakoch. Všetky fotky v mojom článku boli fotené okolo 15-50 minút. Nemusím robiť darkframe, na mojich záberoch s CMOS počnúc 30D až dodnes som nemal nikdy problém s prehrievaním ani červenými rohmi. JEdiné červenanie ktoré zažívam je LIghtpolution spôsobená nočným osvetlením.

V podstate je to zabitá debata, každému vyhovuje iný štýl. A je trend uberať sa jednoduchšou cestou. Mňa od samého začiatku baví viac experiment za fotoaparátom ako za PC. Obdobie experimentov a skúšani ako čo dopadne mi dalo veľa, pomáha mi to pri mojej práci aj dnes.

Pripájam ukážky hrania sa - to čo ma baví -

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/326859/golf-course/

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/326861/riding-the-light/

 
kubizmus
externý redaktor 2013-08-26 10:53:23
príspevok od: phototomas
1, som rád že sme sa aspoň na niečom zhodli

2, áno, hovorím o postprocese - nehovorím o alchýmii - hovorím o tom, že pre mňa je skladanie fotiek neprirodzené. To neznamená že to odsudzujem ale ako už tretí krát opakujem : článok bol mierený pre vrstvu začínajúcich fotografov, ktorí prevažne nemajú šajnu o PS, väčšina z nich fotí Jpeg a nemajú predstavu čo je expozičný triangel. Pre túto skupinu ľudí je skladanie fotiek španielska dedina. Dlhé expozície a hranie sa zo svetlom a nasvietením im dajú viac ako 100 poskladaných fotiek vo fotošope. Nepredvínané okolknosti sú viac o príprave ako o chybách techniky. Preto som na začiatku článku napísal do potrebných vecí aj plne nabitú batériu.
Tiež som tu už párkrát spomenul že som asi staromódny, no ja fotky robím na jeden šup. Či je to startrails alebo iné nočné počiny, snažím sa to dať tak, akoby som fotil na kinofilm. Skladané foto je častokrát lepšie ako jedna hodinofka ale nie je to moja šálka kávy. Na začiatku mojich snažení som sa najviac naučil systémom pokus/omyl.
A nakoniec, ja nie som odporcom skladania, tak ako som už niekde hore písal, dôležitý je výsledok a to, či sa tento páči divákovi alebo nie...

3, ružové/červerné rohy o ktorých som písal v článku sú jednoznačne venované CCD chipom. Pozri si prvé foto v komentoch od JSENICKY - mohyla. Táto fotka bola už dosť značne cropovaná, mal som možnosť vidieť aj pôvodný záber a to bolo úplne zabité. Majitelia takýchto aparátov nemajú inú možnosť len startrails skladať. O tomto fenoméne sme sa bavili. Teda o prehriatom CCD senzore. Nie o CMOSe a fialových fľakoch. Všetky fotky v mojom článku boli fotené okolo 15-50 minút. Nemusím robiť darkframe, na mojich záberoch s CMOS počnúc 30D až dodnes som nemal nikdy problém s prehrievaním ani červenými rohmi. JEdiné červenanie ktoré zažívam je LIghtpolution spôsobená nočným osvetlením.

V podstate je to zabitá debata, každému vyhovuje iný štýl. A je trend uberať sa jednoduchšou cestou. Mňa od samého začiatku baví viac experiment za fotoaparátom ako za PC. Obdobie experimentov a skúšani ako čo dopadne mi dalo veľa, pomáha mi to pri mojej práci aj dnes.

Pripájam ukážky hrania sa - to čo ma baví -

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/326859/golf-course/

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/326861/riding-the-light/

2. NO lenze skladanie fotiek v nijakom pripade postprocess nie ale je to samotny processing Na zaciatku mate fotky s kratkymi ciarockami, pricom vo vysledku mate vyslednu fotku s dlhymi. Vsade vo svete sa vyuziva priemerovanie snimok. Su to striktne matematicke metody a neviem preco sem furt pletiete fotosop, ked tam sa to skoro vobec nerobi, ale v specializovanych softveroch. Navyse kalibracia snimok a skladanie sa vyuziva aj v samotnej vede, kde sa zo snimok ziskavaju presne data a bez kalibracie by boli informacie skreslene. Single nie je pri startrails taky problem, ale hovorim, ze ovela lepsie vysledky sa dosiahnu priemerovanim. A ja som zacinal tiez ako zaciatocnik so skladanim fotiek. Da sa to aj v JPG kde fotograf nahadze fotky do softu a vypluje mu zlozeny vysledok. Uplne jednoduche A neprdvidane okolnosti su napr oblaky. Takto si exponujete veselo 1hodinovu snimku a zrazu sa vam zarosy objektv, pricom si to nemate ako vsimnut, lebo asize si nan svietit pocas expozicie nebudete vsak? alebo sa vam dovalia oblaky a vsetky hviezdicky vam zmazu vsetky tieto veci sa mi uz stali, a keby som uz nemal naexponovanych 30 snimok pred tym, tak by som si akurat tak mohol dat facku za to Vidim, ale ze vy mi stale nerozumiete, tak sa tu uz nebudeme natahvat Dufam, ze ma pochopili aspon citatelia tejto diskusie, o com som hovoril A ak mi neverite, mozete sa opytat aj samotneho Martina Myslivca, ako spracuje svoje fotky

3.Bohajeho, to je fakt zabita debata, ked ja o voze a vy o koze zasa ste uplne mimo misu ale uz to neriesim teda To vam ale gratulujem k light pollution na darkframe to sa malokomu podari zachytit!
 
phototomas
2013-08-26 11:54:14
príspevok od: kubizmus
2. NO lenze skladanie fotiek v nijakom pripade postprocess nie ale je to samotny processing Na zaciatku mate fotky s kratkymi ciarockami, pricom vo vysledku mate vyslednu fotku s dlhymi. Vsade vo svete sa vyuziva priemerovanie snimok. Su to striktne matematicke metody a neviem preco sem furt pletiete fotosop, ked tam sa to skoro vobec nerobi, ale v specializovanych softveroch. Navyse kalibracia snimok a skladanie sa vyuziva aj v samotnej vede, kde sa zo snimok ziskavaju presne data a bez kalibracie by boli informacie skreslene. Single nie je pri startrails taky problem, ale hovorim, ze ovela lepsie vysledky sa dosiahnu priemerovanim. A ja som zacinal tiez ako zaciatocnik so skladanim fotiek. Da sa to aj v JPG kde fotograf nahadze fotky do softu a vypluje mu zlozeny vysledok. Uplne jednoduche A neprdvidane okolnosti su napr oblaky. Takto si exponujete veselo 1hodinovu snimku a zrazu sa vam zarosy objektv, pricom si to nemate ako vsimnut, lebo asize si nan svietit pocas expozicie nebudete vsak? alebo sa vam dovalia oblaky a vsetky hviezdicky vam zmazu vsetky tieto veci sa mi uz stali, a keby som uz nemal naexponovanych 30 snimok pred tym, tak by som si akurat tak mohol dat facku za to Vidim, ale ze vy mi stale nerozumiete, tak sa tu uz nebudeme natahvat Dufam, ze ma pochopili aspon citatelia tejto diskusie, o com som hovoril A ak mi neverite, mozete sa opytat aj samotneho Martina Myslivca, ako spracuje svoje fotky

3.Bohajeho, to je fakt zabita debata, ked ja o voze a vy o koze zasa ste uplne mimo misu ale uz to neriesim teda To vam ale gratulujem k light pollution na darkframe to sa malokomu podari zachytit!
myslím že zbytočný flame ale nevadí.

Nikde som nepísal že mám light pollution na dark frame ale že nemusím darkframe robiť lebo sa mi CMOS nehreje a nikdy som s prehriatim nemal problém stačí len čítať. Nie som ovca, už som si tiež čo-to vyskúšal ale prekrúcanie toho čo som napísal nemusím.

Špecializovaný software nie je o fotení ale o skladaní. Môžme sa ťahať za slovíčka. Ale to mňa nebaví. Takže naposled veľa šťastia a ako vravíš nech si vyberú čitatelia.

Nechcel som aby sa tu rozbúrila debata o tom kto má pravdu. Je to strata času. O tom tento článok isto nemal byť. Malo to byť uvedenie startrailu ľudom, ktorí to ešte neskúsili tak - aby vedeli čo treba a ako na to. Skladanie fotiek bolo v článku zahrnuté ako jedna z možností. Nechajme ľudí nech si vyberú ktorou cestou pôjdu.

Takéto debaty mi kazia dojem z celého článku, takže to balím a všetkým hodne svetla
 
kubizmus
externý redaktor 2013-08-26 13:30:15
príspevok od: phototomas
myslím že zbytočný flame ale nevadí.

Nikde som nepísal že mám light pollution na dark frame ale že nemusím darkframe robiť lebo sa mi CMOS nehreje a nikdy som s prehriatim nemal problém stačí len čítať. Nie som ovca, už som si tiež čo-to vyskúšal ale prekrúcanie toho čo som napísal nemusím.

Špecializovaný software nie je o fotení ale o skladaní. Môžme sa ťahať za slovíčka. Ale to mňa nebaví. Takže naposled veľa šťastia a ako vravíš nech si vyberú čitatelia.

Nechcel som aby sa tu rozbúrila debata o tom kto má pravdu. Je to strata času. O tom tento článok isto nemal byť. Malo to byť uvedenie startrailu ľudom, ktorí to ešte neskúsili tak - aby vedeli čo treba a ako na to. Skladanie fotiek bolo v článku zahrnuté ako jedna z možností. Nechajme ľudí nech si vyberú ktorou cestou pôjdu.

Takéto debaty mi kazia dojem z celého článku, takže to balím a všetkým hodne svetla
... ospravedlnujem sa

len posledna otazka na zaver:

ako zabezpecujete aby sa vam CMOS nezahrieval pocas esxpozicie? Neviem, aky mate model fotaku, mozno tam je premakana elektronika, ktora dokaze uroven temneho prudu skvele potlacit, viem, ze tie novsie rady sa s tym vedia az neuveritelne vysporiadat. Ale stale sa nestrasiete napr. hotpixelov. Preto by ma zaujimalo v com spociva to caro, lebo to co hovorite je proti zakonom fyziky Dakujem, som velmi zvedavy
 
phototomas
2013-08-26 17:30:10
príspevok od: kubizmus
... ospravedlnujem sa

len posledna otazka na zaver:

ako zabezpecujete aby sa vam CMOS nezahrieval pocas esxpozicie? Neviem, aky mate model fotaku, mozno tam je premakana elektronika, ktora dokaze uroven temneho prudu skvele potlacit, viem, ze tie novsie rady sa s tym vedia az neuveritelne vysporiadat. Ale stale sa nestrasiete napr. hotpixelov. Preto by ma zaujimalo v com spociva to caro, lebo to co hovorite je proti zakonom fyziky Dakujem, som velmi zvedavy
tak naposledy:

môj článok si asi nečítal keď sa pýtaš na veci, ktoré tam boli spomenuté. Tak ako otázka skladania a neskladania. Bol to článok s faktami pre začínajúcich nie cestopis.

- pod každou fotografiou v článku je napísaný model použitého fotoaparátu + objektív + nastavenie.
- mám 6D, predtým 1D MKIII, predtým 40D a 30D predtým 400D.
- ani jeden z horeuvedených nemal problém s dlhými nočnými expozíciami. Ak si si nevšimol, nikde som neriešil hot pixely, na ktoré si túto debatu otočil, ale na červené rohy na fotografiách zhotovených na prehrievajúcich sa CCD senzoroch.

Neviem prečo všetko čo napíšem prekrúcaš. Maj rešpekt. Tiež som mohol vypichávať slovíčka v tvojom článku ale neurobil som tak. Lebo takéto diskusie nikam nevedú. Btw máš pekný článok aj foto.

Dosť bolo planých rečí.
Máš pravdu vo všetkom čo si napísal a preto už nereagujem na ďalšie cynické príspevky z tvojej strany. Ak chceš riešiť hlbšie tak daj poštu a nekazme úroveň tohoto článku.
zdar
 
lacoslav
2013-08-26 19:03:26
Asi číra náhoda?
Československá fotografie 18/2013 - Nebe plné hvězd. Vyšla 8.8.2013
 
phototomas
2013-08-27 07:22:32
príspevok od: lacoslav
Asi číra náhoda?
Československá fotografie 18/2013 - Nebe plné hvězd. Vyšla 8.8.2013
Ahoj,
teraz ozaj neviem ako to myslíš - časopis nekupujem. Vieš to priblížiť?
Ak to myslíš tak, že som ten svoj článok napísal na základe toho, čo mal byť vydaný 8.8.2013 - tak ťa sklamem ale nie. Mal som na to iné dôvody ale mám pocit že čím ďalej sa budem obhajovať, tým viac to bude vyzerať že som to ukradol...

NIe je to môj prvý článok, namám dôvod opisovať ako žiačik na základnej škole...
 
lacoslav
2013-08-27 17:51:40
Phototomas- nie, píšem len o asi náhode, alebo určite o náhode. Len som chcel upozorniť aj na iný prameň, aj keď v CSF sú zobrazené aj snímky z montáže, či ako sa to volá. Nechcem písať čo je v CSF, nech si to nájde kto chce. Tvoj článok je dobrý, nemám nič proti. Prepáč, ak to vyznelo ako opisovanie. Asi by si aj tak nestihol za taký krátky čas vyfotiť svoje foto. Píš aj ďalej. Dobré svetlo!
 
phototomas
2013-08-27 20:54:40
príspevok od: lacoslav
Phototomas- nie, píšem len o asi náhode, alebo určite o náhode. Len som chcel upozorniť aj na iný prameň, aj keď v CSF sú zobrazené aj snímky z montáže, či ako sa to volá. Nechcem písať čo je v CSF, nech si to nájde kto chce. Tvoj článok je dobrý, nemám nič proti. Prepáč, ak to vyznelo ako opisovanie. Asi by si aj tak nestihol za taký krátky čas vyfotiť svoje foto. Píš aj ďalej. Dobré svetlo!
tak ďakujem za vysvetlenie. Fotky z článku sú z rôzneho obdobia, len dve sú úplne čerstvé. Startrails vyžaduje čas a ten v poslednej dobe nemám
Inak som ten CSF kukal online a vyzerá to byť zaujímavý článok. No je to zhoda okolností. Ku písaniu ma posunul fakt, že málo článkov dáva úplný návod ako na to vrátane nastavení pod fotkami. To môže potenciálnych záujemcov priblížiť k danej téme. Škoda niektorých zbytočných výmen názorov pod článkom ale čo už. A sorry ak som vyznel podráždene, bolo to skôr prekvapením
Aj tebe hodne svetla, resp pri startrails asi skúr tmy a jasných hviezd. Dik za zastavenie
 
01pralinka
2013-08-28 23:10:24
obsiahly clanok velmi pekne napisany a doplneny krasnymi nazornymi ukazkami. tak sa to robi. super, na slavnici som bola parkrat aj ja, ale vzdy to skoncilo varenym vinom a fotky som pozahadzovala
 
phototomas
2013-08-29 11:10:51
príspevok od: 01pralinka
obsiahly clanok velmi pekne napisany a doplneny krasnymi nazornymi ukazkami. tak sa to robi. super, na slavnici som bola parkrat aj ja, ale vzdy to skoncilo varenym vinom a fotky som pozahadzovala
Ďakujem za zastavenie. V Slavnici je to fajn, len to tam v noci kazia svetla svietiace na zbierku lietadiel. No pán ktorý to tam prevadzkuje je ústretový a bez problémov ma tam nechal par neskorých hodín. Tiež som si to tam pozhasinal, pokecal so straznikom. Majú tam aj nejaké nové kusy len nie je kedy....Tiež som odtiaľ išiel párkrát s dlhým nosom.ale v tom je krása tohoto žánru fotografie.drzim palce pri ďalšom vyjazde ;D
 
lacoslav
2013-08-29 23:14:09
Len ti chcem doplniť, že som na SPŠ strojníckej v Dubnici strávil 4 roky, ale od 1968 sa Dubnica a okolie riadne zmenilo, a niektoré časti som mal problém zaradiť, hoci sa bývalý spolužiaci stretávame každých 5 rokov, naposledy v júli toho roku. Možno sa aj na Slávnicu ešte niekedy dostanem.
 
phototomas
2013-09-02 10:04:50
príspevok od: lacoslav
Len ti chcem doplniť, že som na SPŠ strojníckej v Dubnici strávil 4 roky, ale od 1968 sa Dubnica a okolie riadne zmenilo, a niektoré časti som mal problém zaradiť, hoci sa bývalý spolužiaci stretávame každých 5 rokov, naposledy v júli toho roku. Možno sa aj na Slávnicu ešte niekedy dostanem.
Dik za info
Keď sa sem budeš chystať zo statívom a zrkadlom, daj vedieť - môžeme tam prebehnúť
Pekný deň
 
peter_piper
2013-11-08 10:03:49
odkedy mám foťák.. zhruba presne rok.. som toto chcel vedieť.. ďakujem hrozne moc!
 
phototomas
2013-11-08 13:04:35
príspevok od: peter_piper
odkedy mám foťák.. zhruba presne rok.. som toto chcel vedieť.. ďakujem hrozne moc!
dík za feedback, som rád ak som mohol pomôcť Hodne zdaru a trpezlivosti prajem.
BTW je tu aj fajn článok užívateľa riske. Ten je zas zameraný na startrails skladaním.
 
Mustis
2014-02-12 23:48:25
phototomas ďakujem za výborný článok po prečítaní som sa nevedel dočkať jasnej oblohy aby som mohol ísť skúšať
 
phototomas
2014-02-13 17:21:09
príspevok od: Mustis
phototomas ďakujem za výborný článok po prečítaní som sa nevedel dočkať jasnej oblohy aby som mohol ísť skúšať
Ďakujem za zastavenie - jasná obloha asi bude trochu problém ale držím palce a želám trpezlivosť
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované