Hore

Grand Prix Bratislava 2013 v coursingu

Víkend 10.-11.8.2013 patril na Závodisku v Bratislave – Petržalke chrtom. V sobotu sa uskutočnila Klubová výstava chrtov a v nedeľu športový závod Grand Prix Bratislava 2013 v coursingu. Ak sa niektorý pes zúčastnil oboch podujatí, mohol sa uchádzať o titul víťaz pre „Krásu a výkon 2013“.


Coursingu sa zúčastnilo rekordných 135 psov z 10 krajín Európy – Rakúska, Švajčiarska, Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Talianska, Poľska, Rumunska, Slovinska a domáceho Slovenska. Coursing je športová disciplína, v ktorej chrty naháňajú umelú návnadu v prírodnom teréne, ktorá je ťahaná cez kladky a simuluje tak lov na zver. Rýchlosť tých najrýchlejších môže dosahovať až 70km/hod. Pritom rozhodcovia bodovo hodnotia obratnosť, rýchlosť, vytrvalosť, horlivosť a inteligenciu. Neplatí tu teda pravidlo, kto pribehne prvý do cieľa vyhráva. To je pravidlo pre chrtie dostihy.

vlajky

Coursingu sa zúčastnilo rekordných 135 psov z 10 krajín Európy

rýchlosť

Rýchlosť tých najrýchlejších môže dosahovať až 70km/hod

brassok

Vysoko hodnotený "brassok", t.j. ak chrt chytí návnadu v sklze, alebo pri jej lapení stratí rovnováhu


Psy, ktorí mohli štartovať, museli byť chrty, teda psy patriaci do 10. skupiny FCI – Afgánsky chrt (Afghan Hound), Arabský chrt (Sloughi), Anglický chrt (Greyhound), Azawakh, Írsky vlkodav (Irish wolfhound), Maďarský chrt (Magyar agar), Poľský chrt (Chart polski), Ruský chrt (Barzoi), Perzský chrt (Saluki), Škótsky jelení pes (Deerhound), Taliansky chrtík (Piccolo levriero italiano) a Whippet a časť z 5. skupiny FCI - Faraónsky pes (Pharaon hound), Cirneco, Ibizský podengo (Podenco Ibicenco) a Podenco Canario.

Taliansky chrtík (Piccolo lev.italiano)

Najmenšie chrtie plemeno Taliansky chrtík (Piccolo levriero italiano)

Ruský chrt (Barzoi)

Najpočetnejším plemenom bol Ruský chrt (Barzoi)


Na dráhe sa nás zišlo 9 fotografov, z toho dvaja zahraniční (jedna z Maďarska, druhý z Rakúska) s výbavami od základných fotoaparátov po profesionálne. Každý však mal nejaké to dlhšie ohnisko, najčastejšie 70-200mm, ktoré je považované za základné športové sklo. Fotilo sa veľmi dobre a prestoje boli minimálne, pretože tento rok po prvý krát boli k veľkému počtu psov postavené dve dráhy a tak sme mali skôr problém niekedy stíhať presunúť sa z jednej dráhy na druhú, ak sme nechceli zmeškať niektoré plemeno, resp. “životný záber”.  Fotenie dostihových chrtov nie je určite jednoduché pre ich rýchlosť a malý vzrast, čo nakoniec vystihuje aj príspevok jedného z prítomných fotografov na FB: Ďakujem, že som s Vami mohol stráviť na Závodisku zopár pekných hodín a potvrdzujem, že fotiť Vašich psíkov je ťažšie, než fotiť koníkov alebo lietadlá, ktorým sa venujem celý život.

fotografi b&w

Na dráhe sa nás zišlo 9 fotografov

porada

Ešte malá porada pred fotením


Poďakovanie patrí klubu Racing Hounds Slovakia, ktorý umožnil fotografom vstup až na dráhu do bezprostrednej blízkosti pretekajúcich chrtov a my sme tak mohli nafotiť niečo, s čím sa ani športový fotograf u nás bežne nestretne, čo je pomerne náročné dobre zachytiť a čo bolo aj určitou výzvou preverenia našich schopností a možností používanej fototechniky.

Fotografie: z ePhoto DodoFot a Charles a z Rakúska Eric-Philipp Gschwendner

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan.f.lukas
2013-08-23 19:52:02
Krásne fotografie!
 
DodoFot
2013-08-24 09:08:39
príspevok od: jan.f.lukas
Krásne fotografie!
vdaka...
 
kasinco
2013-09-09 20:45:36
Aj mne sa to vidí. fasa robota
 
DodoFot
2013-09-10 09:13:49
príspevok od: kasinco
Aj mne sa to vidí. fasa robota
aj tebe vdaka...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované