Hore

Tropické leto a honba za brodivými vtákmi

Leto je čas dovoleniek a oddychu. Tak aj ja, ako každý pracujúci človek som sa na leto najmä z tohto dôvodu tešil. Konečne bude trošku viac času a ja sa budem môcť opäť trošku viac venovať mojej vášni. Keďže bývam pri Oravskej priehrade, toto sa stalo mojim najčastejším fotorevírom. Plán bol jasný. Keďže sa mi na jar podarili celkom dobré volavky, je načase sa zasa povenovať iným vodným vtákom. Cieľom bola potápka chochlatá, no tento rok som ich videl akosi pomenej a tak som od tohto plánu musel upustiť. Od jedného známeho som sa dozvedel, že brehy priehrady cez leto obľubujú brodivé vtáky – kalužiaky, pobrežníky a im podobné. Niektoré tu hniezdia, iné tadiaľto prelietavajú a nejaký čas sa tu zdržia. Nový cieľ bol na svete. Nafotiť kalužiaky a im príbuzné ,,brodivce,, .

Ako pred každým fotením nasledovala pomerne dlhá príprava. Najskôr v teoretickej rovine o druhoch, ktoré som chcel fotiť, následne ich ,,vystopovať,, a nakoniec  nájsť vhodné miesto na fotenie. Posledné sa stalo nakoniec najťažším. Najmä preto, že tento rok bol poriadne vysoký stav vodnej hladiny. Potom, keď prišli tropické teplá, stav začal klesať. No klesal veľmi rýchlo, čo znemožňovalo nájsť si jedno stále miesto na postavenie krytu. A aj vtáky sa neustále presúvali. No čo bolo najhoršie, na väčšine miest sa voda zastavila na miestach, ktoré boli výrazne zatrávnené a tým pádom aj nevhodné na fotenie.

Aj napriek nie veľmi vhodným podmienkam tohto leta sa mi čo to podarilo. Prvým blízkym stretnutím s kalužiakmi bol začiatok júla. Dlho som hľadal vhodné miesto na fotenie, až som jedno našiel. Hoci bolo všade množstvo trávy na jednom kúsku cca 10x10m sa dalo fotiť. Keďže som mal odsledované, že v tejto oblasti sa kalužiaky už dlhšie zdržiavajú, postavil som kryt a veril, že mi prídu práve tam kde potrebujem. Bol krásny slnečný večer a ja som sa vybral skúsiť šťastie. Hneď po príchode na miesto ma však čakalo nemilé prekvapenie. Voda od obeda kvôli vysokým teplotám rýchlo klesala  a bahno, ktoré kalužiaky tak obľubujú bolo vysušené. Bol som sklamaný.

Na druhý deň som sa vrátil späť. Kryt som presunul cca o 10m ďalej. Tu sa rozprestierala v bahne malá kaluž, preto bol veľký predpoklad, že do večera nevyschne. Zaujímavé bolo, že kryt bol situovaný tak, že som ležal na doske, asi 5cm od zeme a podo mnou bola cca 15cm vrstva teplého, zapáchajúceho blata. Opäť som večer skúsil šťastie. Zaľahol som do páchnuceho bahna a čakal, čo sa bude diať. Dočkal som sa.... Pred kalužou, kde som ich čakal zrazu dosadli nejaké vtáky a hneď sa začali prehrabávať v bahne.

Boli to kalužiaky. Občas im asistovali drobné trasochvosty biele, hanblivo popred mňa prebehol kulík riečny, no rýchlo sa hneď stratil v poraste.

Potichu priletelo aj čosi väčšie. Vták, ktorého som spočiatku nevedel zaradiť. Nakoniec som zistil, že ide o pobrežníka bojovného. Tieto tri druhy sa predo mnou na krásnom večernom slniečku popásali asi hodinku, až kým nezapadlo slnko a ja som sa musel pobrať domov.

Tešil som sa na ďalší deň, že tam opäť zažijem niečo nové. Žiaľ, znova klesla voda, kaluž bola vyschnutá a brodivé vtáky som tam už viac nevidel. Museli sa presunúť niekam inam, nevedno kam. A nastal čas hľadania ďalšieho vhodného miesta. Pri každej návšteve priehrady som počul ich zvuky. Bolo počuť kalužiaky, močiarnicu mäkotavú aj iné druhy vtákov, no všetko na miestach s vysokou trávou a teda nie vhodných na fotenie. Na tejto úrovni sa hladina vody zastavila a je tak až doteraz.  Fotenie pri priehrade nebolo možné, taktiež boli strašne vysoké denné teploty a aj tohtoročná srnčia ruja bola kvôli tomu o ničom.

 Rozhodol som sa teda, že zájdem aspoň k neďalekej rieke, kde som na jar zazrel zopár kulíkov a sem tam okolo preletel aj rybárik. Po príchode na miesto ma čakalo prekvapenie. Zvukom ma privítalo zopár kalužiakov, podľa veľkosti som odhadoval, že to budú kalužiaky sivé a perlované a blízko nich aj kulíky. Nasledoval výber vhodného miesta a naplánovanie fotenia.  O dva dni som bol späť aj s výbavou. Ľahol som si na okraj štrkového brehu rieky, zakryl som sa maskovacou sieťou a čakal. O hodinu som začul očakávaný piskot kalužiakov. Boli blízko. Aj keď som ich nevidel, vedel som, že sú tam. Zdvihol som sa. Boli asi 10m za mojim chrbtom, no vyplašil som ich – sakra. Spolu s celou výbavou som sa presunul na miesto kde boli a čakal. Za pol hodiny boli späť.

Svetlo mi moc neprialo, bolo bočné, takmer protisvetlo. Kalužiaky dosadli asi 20m predo mňa a prehľadávali štrkovitú plytčinu predo mnou. Behali zo strany na stranu, ani na chvíľu nepostáli a môj autofocus mal čo robiť aby sa trafil. Zrazu sa rozbehli proti mne. Kvapky vody striekali dookola a uzávierka môjho zrkadla sa išla zblázniť.

Dokonca prišli bližšie ako som bol schopný ostriť no potom opäť odbehli ďalej. Zopár záberov sa podarilo, no kvôli svetlu to nebolo ono. Rieka je však situovaná tak, že som nedokázal nájsť lepšie svetlo. No pán Boh zaplať aj za tieto zábery, keďže kvôli neznesiteľným horúčavám bolo toto leto na Orave z hľadiska wild fotenia slabé. Aj napriek tomu som dokázal odfotiť zopár nových druhov do mojej zbierky – kalužiak močiarny, kalužiak sivý, pobrežník bojovný, kalužiak červenonohý. Nenafotil som však druhy – močiarnica mäkotavá a kalužiak perlovaný, ktoré som pravidelne vídaval. Uvidíme, ako bude na jeseň. Verím, že sa podmienky zlepšia a ja budem mať opäť o čom písať.

Nakoniec sa podmienky začiatkom jesene trošku zlepšili a podarilo sa mi nafotiť volavky a aj zopár ďalších kalužiakov. Zakrátko však prišla studená a daždivá tlaková níž, ktorá pretrváva aj v týchto dňoch. Sezónu vodného vtáctva som pre tento rok preto uzavrel a skúsim sa na jeseň venovať iným druhom. Snáď sa niečo podarí a opäť sa budem mať s vami o čo podeliť. Do skorého videnia... teda čítania.

 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
sherpa
2013-09-26 13:39:18
parada......neskutocne modra voda! a tie farby! uzasne pozeranie.
 
stokinger
2013-09-26 14:03:36
príspevok od: sherpa
parada......neskutocne modra voda! a tie farby! uzasne pozeranie.
to modre na par fotkách je bahno...nie voda...trošku viac je asi vytiahnutá saturácia...
 
milanF
2013-09-26 14:22:46
paráda
 
phototomas
2013-09-26 15:03:59
zase raz príjemné čítanie zo super fotkami.
 
sherpa
2013-09-26 16:55:53
modre bahno! ale vidno ze ta 400vka kresli az uplne nadherne. dobre si kupil a dobre pouzivas.
 
markato1
2013-09-26 18:33:03
parada..krasne fotky a aj prijemne a zaujimave citanie,vdaka za clanok
 
Martin P
2013-09-26 19:06:08
vyborne fotky vyborny text obdivuhodna trpezlivost vyborny objektiv - gratulacia
to modre bahno moze byt kludne odraz oblohy ta byva modra a nachadza sa oproti tomu po com chodime a v com plavame teda mimo tych co vedia lietat
 
RichPhoto
2013-09-26 19:16:46
parada
 
edison54
2013-09-26 21:24:52
Výborné fotky a fajn článok
 
spektrum
2013-10-01 12:37:41
nádhera, mojich starých rodičov odtiaľ vysťahovali, keď ju mali stavať, ako by som sa tam rada šla..
 
trso11
2013-10-01 15:08:10
pekne fotky skvelý článok -dík
 
agatko
2013-10-07 10:17:27
Fajn článok, výborné fotky.
 
Pallio
2013-10-11 13:04:10
Paci sa mi, ze pri foteni sa nebojis snad i lahnut do blata, pekne zabery z nizka.
 
valerian
2014-03-15 14:35:12
vsetko super, clanok aj foto.
 
foxliska
2014-03-16 08:37:39
Krásne foto, super článok. Ani som nevedel že u nás na Orave sa dá niečo také nafotiť.
 
jiskerka
2014-03-16 12:06:21
Krásny článok, skvelé fotky z úrovne objektov.-) ďakujem
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované