Hore

AstroTrac TT320X-AG

Už rok som majiteľom tohoto zaujímavého zariadenia na kompenzáciu rotácie Zeme a rád by som s Vami podelil o praktické skúsenosti s jeho používaním v teréne.

Každý kto si už skúsil vyfotiť nočnú oblohu hneď zistil, že bez kompenzácie rotácie Zeme to proste nepôjde. Slúžia na to astronomické montáže, ktoré sú veľké a ťažké. Ale AstroTrac ukázal, že to veľké a ťažké nemusí byť vôbec pravda.

AstroTrac TT320X-AG je superľahká, kompaktná montáž. Aj keď to na prvý pohľad nevyzerá, je to zase len obyčajná paraliktická montáž. Jediný rozdiel je, že používa trochu odlišný, za to poriadne starý princíp fungovania a to stúpanie po závitovej tyči (bežné montáže používajú slimákový prevod).

Potom čo sa na trhu objavil, spôsobil v astrofotografickom klube pekný rozruch. Ani nie tak kvôli jeho rozmerom a váhe, ale kvôli jeho presnosti, ktorá sa dá porovnať aj s profesionálnymi prístrojmi.

AstroTrac je určený pre použitie s bežnou fotografickou technikou. Upevňuje sa na bežný statív a na bežnú hlavu.

Základné vlastnosti

Váha: 1 kg

Nosnosť: 15 kg

Maximálna doba jedného cyklu: 2 hod.

Napájanie: 8 tuškových bateriek (10 hod. chodu)

 

 

Pohon má tri rýchlosti: siderickú na trakovanie hviezd, solárnu na Slnko a lunárnu na sledovanie Mesiaca.

Ovládanie je veľmi intuitívne. Obsahuje štyri tlačidlá na pustenie pohonu, previnutie na začiatok, ovládanie hlasitosti pípania počas chodu a jasu svetla kontroliek.

Montáž je možné prevádzkovať aj na južnej pologuli a to jednoduchým otočením pohonu opačným smerom.

Paraliktická montáž ľahko a rýchlo

Na správne fungovanie budeme okrem AstroTracu potrebovať statív a dve fotografické hlavy. Jednou sa nastavuje polárna osa a druhou už kompozícia tak ako sme zvyknutí.

Takže AstroTrac upevníme do hlavy statívu a tou namierime na Polárku. Na AstroTrac upevníme ďalšiu hlavu a do nej fotoaparát. Namierime na požadovaný objekt, pustíme pohon a fotíme.

 

 

Presnosť

Presnosť zariadenia možem len potvrdiť. Už pri prvých pokusoch stačilo len približne ustaviť a hviezdy boli pri 30 sec. bodové (na ohnsisku 300 mm). Nie je problém uspokojivo ustaviť na 3minutové expozície, stojí to iba pár minút snahy.

Dôvodom vysokej presnosti je, že vďaka svojmu princípu dosahuje malej "periodickej chyby". Totiž aj keď tú najlepšiu paraliktickú montáž ustavíme dokonale presne. Je len otázkou času, keď sa v jej chode začne prejavovať chyba. Tá je spôsobená nepresnosťami pri výrobe prevodov (hovoríme o periodickej chybe). Pri krátkych expozíciách je sotva znateľná, pri expozíciách desiatky minút už sú z hviezd čiarky. Tento významný neduh montáží sa obchádza pointáciou. K primárnemu teleskopu sa primontuje ešte jeden (pointačný) ďalekohľad. Jemnými pohybmi v rektancenzii a deklinácii sa sa snažíme vytipovanú hviezdu udržať v strede hľadáčiku. Toto robiť aj niekoľko hodín v zime, navyše ešte v nie práve prirodzenej polohe je strašná psina. Asi preto vznikli autoguidery. Je to v podstate lepšia webkamera, ktorá nahrádza oko pointovača a je pripojená na elektroniku ktorá dáva povely motorom montáže. Takto môžeme pointovať automaticky.

AstroTrac má zo svojho princípu periodickú chybu veľmi malú a periodická chyba sa “schová” do rozlíšenia objektívu. Tým pádom nemusíme žiadnu pointáciu riešiť.

Preto ma prekvapuje, prečo je v poslednej verzii AstroTracu aj autoguider port. Pripojovať k tejto montáži ešte pointačný ďalekohľad mi nepripadá ako dobrý nápad. Celá zostava bude rázom oveľa tažšia a prínos je otázny. Pevel Pech (jeden z najlepších českých astrofotografov) dokonca píše, že autoguider port: "je dle mého názoru totálni blbost a kokotina". Každopádne kto nechce, može tento port okázale ignorovať, kto chce, može skúsiť. Samého by ma zaujímalo či by pointácia mala nejaký prínos.

Nosnosť

Keď som prvý krát videl, že AstroTrac má nosnosť 15 kg, pokladal som to za dobrý vtip. Ono to je ale asi fakt pravda. Sám na ňom používam 3 kg techniky a iní užívatelia s dodatočným príslušenstvom na rovnomerné rozloženie váhy dokonca cez 6 kg údajne bez žiadnych problémov. Fakt obdivuhodné, čo tá závitová tyčka unesie.

Dĺžka chodu

AstroTrac dokáže trakovať maximálne 2 hodiny. Kvôli svetelnému znečisteniu obvykle nie je možné v našich končinách robiť expozície dlhšie ako 3 minúty. Z toho mi vychádza, že na jeden cyklus je možné nafotiť maximálne 40 expozícii. Čo je tak akurát. Ak chceme viac musíme sa znovu na objekt zamerať, čo nemusí byť vždy jednoduché. Toto je asi najväčšie obmedzenie AstroTracu. Tesne pred koncom začne AstroTrac pípať, takže aspoň zobudí tvrdo spiaceho astronóma.

Napájanie

Štandardne je dodávaný držiak na 8 tuškových článkov (AA). Výrobca síce udáva celkovú výdrž 10 hodín, ale v praxi mi vystačili na 2 fotenia. Najviac ma naštvalo, že nie je možné používať dobíjacie akumulátory (prístroj sa ani nezapne). Tak som si zadovážil veľký olovený akumulátor Panasonic LC-R122R2PG. S ním napájam aj rosnicu a mám v pláne ním živiť aj samotný fotoaparát. Hlavne nemusím mať strach, že zostanem bez energie. Dokonca sa vďaka svojej váhe dá použiť na dozaťaženie statívu.

Doporučené príslušenstvo

Už prví priekopníci, ktorí si AstroTrac zadovážili začali hneď reportovať, že veľmi zaleží na tuhosti statívu. Pokiaľ sa fotí širokými ohniskami, je možné použiť akýkoľvek rozumný statív. Ale ak chceme seriózne fotiť “deep sky objekty” (mlhoviny, galaxie), je potrebné použiť fakt tuhý statív. K AstroTracu je doporučovaný Manfrotto 055XPROB. Statív, ktorý by urazil máloktorého fotografa, je podľa mňa na hrane použiteľnosti. Sám som nenáročný fotič, ale keď fotím na dlhom ohnisku, modlím sa aby nezafúkal vietor… Problém je v samotnom zadaní, ktoré riešime. V podstate každú hviezdu (okrem Slnka) je možné vyfotiť len ako bod. Jedna bunka senzoru fotoapaarátu má veľkosť do 9um (skôr menej). Úlohou je, aby pohon montáže bežal dosť presne na to, aby hviezda niekoľko minút neopustila obrazový bod. Hovorím o obrovskom kontraste, čierna obloha a prepálená hviezda, každá nepresnosť je hneď na snímku vidieť. Pri ohnisku 400mm sa stačí na statív zle pozrieť a je po fotke. Takže tu doporučujem nešetriť.

Čo sa statívových hláv týka, pod AstroTrac je doporučovaná prevodová hlava Manfrotto 410. Sám som ju nemal možnosť vyskúšať, ale myslím, že je to to pravé. Vďaka prevodom je totiž možné presne doladiť polohu Polárky a tým pádom dosiahnuť zdrcujúcej presnosti. Postačila by aj nejaká tuhá azimutálna hlava, ale precízne ustavenie dá podstatne viac práce. Hlava pod fotoaparát je už podľa chuti každého súdruha, predpokladám, že bude guľová. Osobne by som tam ale najradšej videl druhú Manfrotto 410.

Polárny hľadáčik

Je malý teleskopík, v ktorom sú vyznačené polohy navigačných hviezd. Ak spasujeme hviezdy podľa motívu, ustavili sme dostatočne presne a nemusíme uč nič riešiť. Motív je podsvietený, aby naň v noci bolo vidieť. Samozrejme sa dá ustaviť aj bez neho, ale to môže napr. driftovou metódou trvať aj viac ako hodinu. Sám som z polárneho hľadáčiku nadšený a dnes by som už bez neho nikam nevyrazil. V minulosti ale boli na originálny hľadáčik sťažnosti. V motíve boli zle vyznačené navigačné hviezdy a tak nešlo správne ustaviť. To by už dnes nemal byť problém.

 

Voliteľné príslušenstvo

Ako som už písal, mnohým astrofotografovom začala vadiť nedostatočná tuhosť bežných fotostatívov a začali si vytvárať vlastné riešenia, rôzne pozvárané konštrukcie a pod. Výrobca AstroTracu im vyšiel naproti, vytvoril pilier TP3065 a “wedge” TW3100. Nemám s nimi žiadnu skúsenosť, ale na prvý pohľad sa jedná o veľmi precízne výrobky a nemám dôvod pochybovať o ich funkčnosti. Riešenie je navyše skladné a nechal by som si vŕtať do kolena, ak by som mohol tieto veci vlastniť…

 

Posledným je hlava TH3010. Tá je určená na zvýšenie nosnosti AstroTracu. Vďaka protizávažiu sa hmotnosť rovnomerne rozloží a tak je možné používať aj fakt ťažkú optiku.

Toto mi ale príde už kontroverzné vybavenie. AstroTrac je určený na použitie s bežnou fototechnikou a tu sa už z neho snažíme urobiť štandardnú montáž. Podľa mňa tak celú jeho filozofiu staviame na hlavu.

Aké ľahké je “ľahké”?

A dostávam sa k tomu prečo som do nadpisu napísal ”ľahko”. Ono na to, že sa jedna superľahkú montáž, tak v skutočnosti vôbec ľahká nieje. Sama ma 1 kg. ale len Manfrotto 055XPROB má 2,5 kg, potom dve hlavy, batérie a statív ešte dozaťažujem 5 kg závažím. Teraz si spočítajte váhu fototechniky a zistíte, že musíte mať poriadnu kondičku, aby ste celú srandu vyniesli na najbližší kopec. Ak nechcete kompromisy a kúpite si pilier a TH3010 s protizávažím, váha sa ešte niekoľko krát znásobí…

Aké ohnisko?

AstroTrac skvele funguje do ohniska povedzme 400 mm (600mm na APS-C).

Čím dlhšie ohnisko, tým väčšie nároky na presné ustavenie a tuhosť montáže. Takže na širokých ohniskách asi ani nieje treba polárny hľadáčik, stačí približné namierenie na Polárku. Pre ohniská 50-200mm stačí Polárku nastaviť do stredu hľadáčiku. Nad 200 mm je už potrebné byť dôsledný a ustaviť “na tri hviezdy”, teda trafiť do motívu Polárku a ďalšie dve navigačné hviezdy. Perfekcionisti budú ešte spresňovať ustavenie driftovou metódou, alebo metódou rotácie poľa.

Cena

Nepoteším Vás. Samotný AstroTrac sa za cenu 430 € môže zdať veľa, ale na to ako presné zariadenie to je a že sa tým fotografovi otvorí úplne nový žáner, mi cena pripadá adekvátna. Problém je s originálnym príslušenstvom. Jeho cena je skutočne “astronomická”. Polárny hľadáčik za 130 €, wedge za 273 €, pilier 292 €, hlava s protizávažím 273 €. Na to, že sú to pomerne jednoduché veci, tak ich asi odlievajú zo zlata. A to sú ceny z oficiálnej stránky, ešte je potrebné pripočítať si maržu miestneho dílera a poštovné.

Inak celý set (s pilierom) sa dá kúpiť za 1453 €. Za túto cenu sa dá už kúpiť profesionálna montáž Skywatcher EQ6 aj s GoTo navigáciou a bez žiadnych kompromisov.

Len pre úplnosť, nie je problém kúpiť paraliktickú montáž za 100 €, ale tieto výrobky sú určené na pozorovanie. Na fotenie sú absolútne nevhodné. 

 

Canon 1100D, Sigma 30mm f1,4, 8 x 2 min., f3.2, ISO 1600, Pravoslav Väter

Konkurencia

V minulosti sa AstroTrac často porovnával s Vixen GP2 Photo Guider čo je už štandardná paraliktická montáž, takže je o dosť ťažší. Najvačší konkurent je asi Vixen Polarie. Na ňom by mi zase najviac vadilo, že nemôžete mať v jednu chvíľu namontovaný fotoaparát a polárny hľadáčik. Buď jedno, alebo druhé. Ceny sú v konečnom dôsledku rovnaké a Vixeny majú výhodu v tom, že majú možnosť prakticky neobmedzeného chodu. S nimi ale skúsenosti nemám, takže o ich presnosti a kvalite sa môžem iba dohadovať. Ak sa budete snažiť všetky tri zariadenia porovnať prajem Vám veľa šťastia. Na to že každé vyzerá inak sú prakticky rovnaké a už niekoľko rokov sa vedú diskusie, ktoré je lepšie - zatiaľ bezúspešne…

Vzhľadom k celkovej cene celého riešenia je otázka, či by nebolo lepšie investovať do montáže Celestron CG-5GT. Tá je veľmi presná a hlavne má aj GoTo navigáciu (na ovladáči sa zadá objekt a montáž sa už k nemu sama nasmeruje), čo veľmi uľahčí prácu. Ak sa chcete venovať astrofotografii fakt seriózne, toto je rozhodne lepšie riešenie ako AstroTrac.

Plusy a mínusy

+ presnosť

+ malé rozmery a váha

+ vysoká nosnosť

+ precízne vyhotovenie

 

- absurdne drahé prislušenstvo

- nemožnosť napájať dobíjacími akumulátormi

- obmedzená doba chodu

- v konečnom dôsledku aj tak ťažké riešenie

Záver

Kedže v našich končinách je, až na pár miest, kvôli všadeprítomnému svetelnému znečisteniu nekvalitná obloha, nezostáva astrofotografovi nič, len za tmou cestovať. Pokiaľ je dobré miesto v dojazdovej vzdialenosti autom, je celkom jedno, ako ťažká montáž bude. Ale ak sa naskytne možnosť dostať sa mimo civilizáciu (čo je v Európe prakticky nemožné), cena za leteckú dopravu montáže vyrazí dych. Navyše ak sa s ňou budete ťahať na 3000 m vysokú horu, budete preklínať každý jej gram.

Takže suverejne najväčšia výhoda AstroTracu je v tom, že s nejakými kompromismi sa s ňou dá cestovať aj letecky a dosiahnuť tak aj na nám večne skryté južné súhvezdia. Preto si ho zadovážilo mnoho astronómov ako svoju druhú “cestovnú” montáž.

O AstroTracu píšem na ephoto s jednoduchého dôvodu. Mnoho z Vás už tuhý statív vlastní a tým pádom má už polovicu vybavenia na fotenie hviezd. Na krajiny s Mliečnou dráhou na nebi je AstroTrac ako stvorený a v brašni nezaberie veľa miesta.

Inak premýšľali ste niekedy o tom, ako v timelapse videách dokážu pohybovať snímaným obrazom? Práve sa pozeráte na jedno zariadenie, ktoré to dokáže.

Na úplný koniec dávam odkazy na gelérie dvoch špičkových českých astrofotografov, ktorí fotili svojimi AstroTracmi aj v Čile a tiež sa možete pozrieť na moje skromné pokusy.

 

Pavel Vabroušek - AstroTrac - Gallery

 

Pavel Pech - AstroTrac - Gallery

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
quintes
2013-12-11 17:33:23
Dobrý článok, o tomto zariadení som uvažoval dávnejšie priamo s výrobcom, no najprv som si skúsil nafotiť bežne tmavé miesto na Sk s aparátom Nikon D4 (čo je myslím si top v pomere šum - iso), a prišiel som na to. že ozaj nemá zmysel investovať do paralaktickej montáže, pretože aj to neviditeľné svetlo vám prebije celú foto. Mám na mysli samozrejme klasickú nočnú fotografiu na bežne širokom ohnisku, nie deep sky objekty...
 
JohnNewton
2013-12-11 19:50:17
Kto vie, či je toto použiteľné ?

http://www.brandonoptics.com/Sky-Watcher-Virtuoso-MAK90_p_349.html

 
bonifacko
2013-12-11 20:01:02
Ako strojara ma zaujimala vždy ta nepresnosť. Vdaka za članok.
 
riske
externý redaktor 2013-12-11 21:29:17
príspevok od: JohnNewton
Kto vie, či je toto použiteľné ?

http://www.brandonoptics.com/Sky-Watcher-Virtuoso-MAK90_p_349.html

Nie je!
Toto je azimutálna montáž a pri fotení by dochádzalo k "stáčaniu obrazového poľa". Bodová by bola len hviezda v strede a všetky ostatné by okolo nej kreslili kruhy. Tento je určený na optické pozorovanie.
Na fotenie jedine paraliktická montáž!
 
riske
externý redaktor 2013-12-11 21:30:09
príspevok od: bonifacko
Ako strojara ma zaujimala vždy ta nepresnosť. Vdaka za članok.
Myslíš toho slimákového prevodu?
 
kubizmus
externý redaktor 2013-12-11 23:41:10
príspevok od: riske
Nie je!
Toto je azimutálna montáž a pri fotení by dochádzalo k "stáčaniu obrazového poľa". Bodová by bola len hviezda v strede a všetky ostatné by okolo nej kreslili kruhy. Tento je určený na optické pozorovanie.
Na fotenie jedine paraliktická montáž!
ale nestresuj hoo ked si kupi aj rotator, ci jak sa to vola ta sranda co otaca s fotakom tak je to pouzitelne
 
kubizmus
externý redaktor 2013-12-12 00:04:26
Fajna hracka, pocul som o nej uz pred rokmi... Tiez by sa mi velmi hodila do terenu, nakolko za tmou obycajne cestujem na bicykli Ale veruze odradza ma ta cena, to si radsej kupim nejaky kvalitny filter a budem fotit z balkona

Mozno som to uz kdesi spomenul, ale ja mam trebars taku vlastnu verziu astrotracu Je to ta inkriminovana najlacnejsia montaz za mozno 50 ecok v realnej cene CG 1-2 , pred ktorou tu varujes + motorcek, ktory toci snekom = hodinovy pohon a tenke nozky vymontovane z dreveneho ocovho stativu To si naskaldam do ruksaku a ked fotim iba oblohu, zmestim sa so vsetkym sand do tych 5-6 kil A a kratke ohniska to drzi aj 6 min expozicky Skusal som aj 200mm, ale tam uz pri 30 s mat bodove hviezdy je obdivuhodne No aj napriek tomu, podarilo sa mi tam tusim raz dat aj minutu

V kazdom pripade super clanok, nikdy som toto podrobnejsie nestudoval, nakolko ta cena ma odradila uz z dialky a ten polarny hladacik, ze WTF? na supre mam polarny hladacik od 40 ecok, a snad by som dakde na ebay zohnal aj za polovicnu cenu z toho este No ale, zrejme im to ktosi kupuje, ked uz, tak aspon bohati Amici isto

Inac ta nosnost je fakt zaujimava Lebo taku, aku spominas ma aj CG5tka cca a tieto montaze radu EQ5. Ono totiz vyrobca casto vypisuje nosnost pri ktorej ten kuker este visi na montazi a nepolame ju Ale ako nahle prides do vetra, tak uz tancuje jak saleny, alebo pri foteni treba okolo neho chodit po spickach, cize ta vyuzitelna nosnost bude snad len tych 6 kg by som povedal, ale nejdem sa hadat

PS Len jedna faktograficka pripomienka: Ak mas presne nastavenu montaz na nebesky pol, tak sa pri pointacii montaz hybe iba v rektascenzii, cize iba v jednej osi. Totiz pri presnom nastaveni by ti mali hviezdy utekat iba v rektascenzii aspon 6 min pri ohnisku meter povedzme. Ak by ti totiz pri pointacii muselo korigovat pohyby v oboch osiach, tak ti zasa dojde ku stacaniu pola, lebo suradnicova sustava montaze by bola mierne sklonena oproti astronomickym suradniciam. Pripustam, vsak, ze pri takych 30 min expoziciach sa nejake miniaturne korekcie mozu spravit aj v deklinacnej osi...
 
JohnNewton
2013-12-12 06:19:39
príspevok od: riske
Nie je!
Toto je azimutálna montáž a pri fotení by dochádzalo k "stáčaniu obrazového poľa". Bodová by bola len hviezda v strede a všetky ostatné by okolo nej kreslili kruhy. Tento je určený na optické pozorovanie.
Na fotenie jedine paraliktická montáž!
THX
 
bonifacko
2013-12-12 07:56:38
príspevok od: riske
Myslíš toho slimákového prevodu?
píšeš: "Je len otázkou času, keď sa v jej chode začne prejavovať chyba. Tá je spôsobená nepresnosťami pri výrobe prevodov."
Ja viem o tych vôlach v prevodoch, tak ma zaujimalo, ako sa to prejaví v takomto zariadení.
Inak neviem si niečo taketo predstaviuť vyrobiť na kolene. Jeden mi písal, aby som to vyskušal, že ked teda otvaram zrkadlovky. Cha, vážení, toto sa vyraba na presnych CNC strojoch. To v garaži nevyrobím.
 
netmouse
2013-12-12 08:48:05
príspevok od: bonifacko
píšeš: "Je len otázkou času, keď sa v jej chode začne prejavovať chyba. Tá je spôsobená nepresnosťami pri výrobe prevodov."
Ja viem o tych vôlach v prevodoch, tak ma zaujimalo, ako sa to prejaví v takomto zariadení.
Inak neviem si niečo taketo predstaviuť vyrobiť na kolene. Jeden mi písal, aby som to vyskušal, že ked teda otvaram zrkadlovky. Cha, vážení, toto sa vyraba na presnych CNC strojoch. To v garaži nevyrobím.
ty nemas v garazi CNC stroj??
 
riske
externý redaktor 2013-12-12 09:06:27
príspevok od: quintes
Dobrý článok, o tomto zariadení som uvažoval dávnejšie priamo s výrobcom, no najprv som si skúsil nafotiť bežne tmavé miesto na Sk s aparátom Nikon D4 (čo je myslím si top v pomere šum - iso), a prišiel som na to. že ozaj nemá zmysel investovať do paralaktickej montáže, pretože aj to neviditeľné svetlo vám prebije celú foto. Mám na mysli samozrejme klasickú nočnú fotografiu na bežne širokom ohnisku, nie deep sky objekty...
Áno keď fotíš na svetelných, ultraširokých ohniskách, vystačíš si aj bez montáže. Inak ale len ťažko a na deep sky objekty možeš rovno zabudnúť.
Pár z nás si nemože dovoliť kúpiť Nikon D4 a hlavne, ja s patinou investovaných peňazí (resp. ešte menej) dokážem fotiť veci, ktoré prakticky nikto bez montáže nanafotí.
Takže ak máš D4 možem len gratulovať, nafotíš ňou bez montáže dosť, ak by si sa ale chcel na astrofoto špecializovať aj tak by si si ju musel kúpiť a napr. také rozpohybované timelapse bez nej tiež nedáš...
 
riske
externý redaktor 2013-12-12 09:12:32
príspevok od: kubizmus
ale nestresuj hoo ked si kupi aj rotator, ci jak sa to vola ta sranda co otaca s fotakom tak je to pouzitelne
No hej, ale mne to pripadá, ako kúpiť si psa a učiť ho mňaukať. Ale tá cena vobec nieje zlá!
 
riske
externý redaktor 2013-12-12 09:17:33
príspevok od: bonifacko
píšeš: "Je len otázkou času, keď sa v jej chode začne prejavovať chyba. Tá je spôsobená nepresnosťami pri výrobe prevodov."
Ja viem o tych vôlach v prevodoch, tak ma zaujimalo, ako sa to prejaví v takomto zariadení.
Inak neviem si niečo taketo predstaviuť vyrobiť na kolene. Jeden mi písal, aby som to vyskušal, že ked teda otvaram zrkadlovky. Cha, vážení, toto sa vyraba na presnych CNC strojoch. To v garaži nevyrobím.
Presne tak, toto vyrobiť na kolene je prakticky nemožné. Sám som si chcel vyrobiť vlastnú montáž, ale keď som zistil, koľko úsilia by ma to stálo a navyše z neistým výsledkom tak ma rýchlo prešla chuť. Ale "bastlič" si pri astrofoto príde na svoje, keď bude zvárať pilier pod montáž, alebo vytvíárať "wedge". Tam sa strojárske znalosti náramne hodia...
 
riske
externý redaktor 2013-12-12 09:37:11
príspevok od: kubizmus
Fajna hracka, pocul som o nej uz pred rokmi... Tiez by sa mi velmi hodila do terenu, nakolko za tmou obycajne cestujem na bicykli Ale veruze odradza ma ta cena, to si radsej kupim nejaky kvalitny filter a budem fotit z balkona

Mozno som to uz kdesi spomenul, ale ja mam trebars taku vlastnu verziu astrotracu Je to ta inkriminovana najlacnejsia montaz za mozno 50 ecok v realnej cene CG 1-2 , pred ktorou tu varujes + motorcek, ktory toci snekom = hodinovy pohon a tenke nozky vymontovane z dreveneho ocovho stativu To si naskaldam do ruksaku a ked fotim iba oblohu, zmestim sa so vsetkym sand do tych 5-6 kil A a kratke ohniska to drzi aj 6 min expozicky Skusal som aj 200mm, ale tam uz pri 30 s mat bodove hviezdy je obdivuhodne No aj napriek tomu, podarilo sa mi tam tusim raz dat aj minutu

V kazdom pripade super clanok, nikdy som toto podrobnejsie nestudoval, nakolko ta cena ma odradila uz z dialky a ten polarny hladacik, ze WTF? na supre mam polarny hladacik od 40 ecok, a snad by som dakde na ebay zohnal aj za polovicnu cenu z toho este No ale, zrejme im to ktosi kupuje, ked uz, tak aspon bohati Amici isto

Inac ta nosnost je fakt zaujimava Lebo taku, aku spominas ma aj CG5tka cca a tieto montaze radu EQ5. Ono totiz vyrobca casto vypisuje nosnost pri ktorej ten kuker este visi na montazi a nepolame ju Ale ako nahle prides do vetra, tak uz tancuje jak saleny, alebo pri foteni treba okolo neho chodit po spickach, cize ta vyuzitelna nosnost bude snad len tych 6 kg by som povedal, ale nejdem sa hadat

PS Len jedna faktograficka pripomienka: Ak mas presne nastavenu montaz na nebesky pol, tak sa pri pointacii montaz hybe iba v rektascenzii, cize iba v jednej osi. Totiz pri presnom nastaveni by ti mali hviezdy utekat iba v rektascenzii aspon 6 min pri ohnisku meter povedzme. Ak by ti totiz pri pointacii muselo korigovat pohyby v oboch osiach, tak ti zasa dojde ku stacaniu pola, lebo suradnicova sustava montaze by bola mierne sklonena oproti astronomickym suradniciam. Pripustam, vsak, ze pri takych 30 min expoziciach sa nejake miniaturne korekcie mozu spravit aj v deklinacnej osi...
Tiež pomýšlam nad "balkonovou astronómiou". Ono je to predsa len mnohonásbne pohodlnejšie. A s filtrami sú výsledky parádne.
Osobne obdivujem čo dokážeš z tej CG 1-2 vytrieskať. Ja som fotil s EQ1 a to ma len rýchlo presvedčilo, že na montáži sa nemá šetriť...
Tá nosnosť je vraj fakt pravda, Pavel Vabroušek na ňom fotil s 6 kg výbavou (refraktor + dslr a hlava s protizávažím) a písal, že fungoval bezchybne a on by národu nikdy neklamal

Ohľadne toho ustavenia máš pravdu. V článku som sa snažil čitateľov odradiť od autoguider portu, lebo mám fakt pochybnosti o jeho funkcii.

Vďaka za koment!
 
bonifacko
2013-12-12 09:54:01
príspevok od: riske
Presne tak, toto vyrobiť na kolene je prakticky nemožné. Sám som si chcel vyrobiť vlastnú montáž, ale keď som zistil, koľko úsilia by ma to stálo a navyše z neistým výsledkom tak ma rýchlo prešla chuť. Ale "bastlič" si pri astrofoto príde na svoje, keď bude zvárať pilier pod montáž, alebo vytvíárať "wedge". Tam sa strojárske znalosti náramne hodia...
Mne to ani dajako nehorí, byvam v ba, takže využitie nula bodov.
 
riske
externý redaktor 2013-12-12 18:10:03
príspevok od: bonifacko
Mne to ani dajako nehorí, byvam v ba, takže využitie nula bodov.
Ja bývam v Prahe, takže ver mi, si na tom lepšie
 
quintes
2013-12-12 22:22:08
príspevok od: riske
Áno keď fotíš na svetelných, ultraširokých ohniskách, vystačíš si aj bez montáže. Inak ale len ťažko a na deep sky objekty možeš rovno zabudnúť.
Pár z nás si nemože dovoliť kúpiť Nikon D4 a hlavne, ja s patinou investovaných peňazí (resp. ešte menej) dokážem fotiť veci, ktoré prakticky nikto bez montáže nanafotí.
Takže ak máš D4 možem len gratulovať, nafotíš ňou bez montáže dosť, ak by si sa ale chcel na astrofoto špecializovať aj tak by si si ju musel kúpiť a napr. také rozpohybované timelapse bez nej tiež nedáš...
Asi som sa zle vyjadril, ak som písal že som mal možnosť raz vyskúšať D4, neznamená, že ju mám snažil som sa vysvetliť ostatním, že pre bežné foto bežnej nočnej oblohy do ohniska cca 80mm nie je táto montáž potrebná, ťažko mi je určiť hranicu bežnej nočnej foto a astro fotografie
Tú D4 som spomenul zámerne, aby si užívatelia vedeli predstaviť, o čom píšem, pri super ISO citlivosti a malom šume je aj pri 30s expozícii foto tak prepálená, že kupovať astrotrac (astrosráč ako tomu nadáva L.Kamarád), nemá zmysel. POZOR!!! Nemyslím tým ľudí, ktorí často a radi cestujú napr do oblasti Polonin, kde sú asi tie najtmavšie miesta na SK... Ale aj tak si neviem predstaviť kompozíciu na širších ohniskách, to je jedno.. Dúfam, že sa chápeme, ja som naozaj rád týmto info, lebo som bol na vážkach ohľadom kúpy tejto "lacnej" srandy, a sa mi potvrdilo, že som urobil dobre, ak som ju nekúpil. No na druhej strane, rád by som si to vyskúšal, a som ochotný za tú skúšku si aj zaplatiť
 
riske
externý redaktor 2013-12-13 08:30:03
príspevok od: quintes
Asi som sa zle vyjadril, ak som písal že som mal možnosť raz vyskúšať D4, neznamená, že ju mám snažil som sa vysvetliť ostatním, že pre bežné foto bežnej nočnej oblohy do ohniska cca 80mm nie je táto montáž potrebná, ťažko mi je určiť hranicu bežnej nočnej foto a astro fotografie
Tú D4 som spomenul zámerne, aby si užívatelia vedeli predstaviť, o čom píšem, pri super ISO citlivosti a malom šume je aj pri 30s expozícii foto tak prepálená, že kupovať astrotrac (astrosráč ako tomu nadáva L.Kamarád), nemá zmysel. POZOR!!! Nemyslím tým ľudí, ktorí často a radi cestujú napr do oblasti Polonin, kde sú asi tie najtmavšie miesta na SK... Ale aj tak si neviem predstaviť kompozíciu na širších ohniskách, to je jedno.. Dúfam, že sa chápeme, ja som naozaj rád týmto info, lebo som bol na vážkach ohľadom kúpy tejto "lacnej" srandy, a sa mi potvrdilo, že som urobil dobre, ak som ju nekúpil. No na druhej strane, rád by som si to vyskúšal, a som ochotný za tú skúšku si aj zaplatiť
Viem úplne presne o čom píšeš, ale rád by som videl tie fotky bez montáže na 80 mm! Ja nechcem robiť len "bežné" fotky, keby som chcel dávno fotím mobilom...
Foto máš prepálenú kvoli svetelnému znečisteniu. Nikdy nieje až taký probém nájsť dosť tmavé miesto aby sa dali robiť 3 min. expozície, na fakt tmavých miestach aj viac.
Ale jeden o voze, druhý o koze. Ty sa zaujímaš o nočnú fotku ja skor o astrofotografiu.
Zaujímavé, že si spomenul L.Kamaráda, ako myslíš, že vyfotil túto foto? http://www.horolezec.cz/images/galery/gal_2436/astro/velke/MW_keply.jpg
Ja si totiž nemýslim, že nadával na AstroTrac kvoli tomu, že by bol zbytočný, ale málo tuhý (a presný) to by vysvetľovalo prečo si hneď na to kúpil Losmandy G-11 Gemini
 
kubizmus
externý redaktor 2013-12-13 09:52:15
príspevok od: riske
Tiež pomýšlam nad "balkonovou astronómiou". Ono je to predsa len mnohonásbne pohodlnejšie. A s filtrami sú výsledky parádne.
Osobne obdivujem čo dokážeš z tej CG 1-2 vytrieskať. Ja som fotil s EQ1 a to ma len rýchlo presvedčilo, že na montáži sa nemá šetriť...
Tá nosnosť je vraj fakt pravda, Pavel Vabroušek na ňom fotil s 6 kg výbavou (refraktor + dslr a hlava s protizávažím) a písal, že fungoval bezchybne a on by národu nikdy neklamal

Ohľadne toho ustavenia máš pravdu. V článku som sa snažil čitateľov odradiť od autoguider portu, lebo mám fakt pochybnosti o jeho funkcii.

Vďaka za koment!
noo, ako tych 6 kg je v pohode, to som pisal, ze to je tak podla mna este vyuzitelna nosnost, ale zavesit na to 12 kg ehm, to by som jednak asi nemal guraz a ked uz tak clovek by musel okolo chodit po spickach a v absolutnom bezvetri, aby to ani kusok nezakmitalo...

No ak som ta v clanku dobre pochopil, ten port na autoguiding je uz zabudovany v novych verziach astrotracu, cize ten, kto si neska kupi astrotrac ho uz bude mat aj s portom. Cize sa tu nerozhoduju citatelia ci s portom alebo bez. Potom uz je na kazdom jednom, ci si k tomu dokupi aj prislusenstvo na autoguiding alebo nie... viem si pre nejaky teleobjektiv a v pohode zostavu aj s guidingom, co by sa zmestila do tych 6 resp. 7 kg A napr. majitelia velkych montazi, ktori vyuzivaju autoguiding mozno budu touto moznostou nadseni praveze. Takze celkom si ma nepresvedcil o jeho zbytocnosti. V recenzii trvdit ze pochybujes o funkcnosti tohto zariadenia, ked to priamo v clanku nicim nepodopieras, resp. to podopieras zavadzajucimi informaciami (o tom ako funguje autoguiding) nie je podla mna od autora odborneho clanku celkom korektne
Nechcem aby si tuto moju reakciu bral ako nejake hejtovanie, mne je to cele v podstate jedno, lebo pravdepodobne tento pristroj nikdy vlastnit nebudem, len som trocha nepochopil, tvoj postoj. Konieckoncov, vysledny efekt ani nezavisi celkom od toho portu, jedine ze by tam boli zle pozapajane kabliky, lebo taky port si vies na svojom astrotracu spravit tiez a bude ti to fungovat. Pri kvalite autoguidingu zavisi predovsetkym na kvalitnom nastaveni montaze ako som povedal, trocha na konkretnom guidovacom softvere, tiez na pointacnom dalekohlade a kamerke ktoru pouzivas, a tiez pocitaci, resp. guidovacom zariadeni, aku mas odozvu. To su podla mna ovela dolezitejsie parametre, ktore maju co povedat do kvality guidovania. A aby som nezabudol tiez existencia roznych voli v mechanike tej montaze ma velky vplyv.

Este raz PEACE Vsetko dobre a pre buduce clanky trocha viac objektivity
 
quintes
2013-12-13 11:28:26
príspevok od: riske
Viem úplne presne o čom píšeš, ale rád by som videl tie fotky bez montáže na 80 mm! Ja nechcem robiť len "bežné" fotky, keby som chcel dávno fotím mobilom...
Foto máš prepálenú kvoli svetelnému znečisteniu. Nikdy nieje až taký probém nájsť dosť tmavé miesto aby sa dali robiť 3 min. expozície, na fakt tmavých miestach aj viac.
Ale jeden o voze, druhý o koze. Ty sa zaujímaš o nočnú fotku ja skor o astrofotografiu.
Zaujímavé, že si spomenul L.Kamaráda, ako myslíš, že vyfotil túto foto? http://www.horolezec.cz/images/galery/gal_2436/astro/velke/MW_keply.jpg
Ja si totiž nemýslim, že nadával na AstroTrac kvoli tomu, že by bol zbytočný, ale málo tuhý (a presný) to by vysvetľovalo prečo si hneď na to kúpil Losmandy G-11 Gemini
Bežné fotky mobilom, nebuď smiešny

 
riske
externý redaktor 2013-12-13 15:35:58
príspevok od: kubizmus
noo, ako tych 6 kg je v pohode, to som pisal, ze to je tak podla mna este vyuzitelna nosnost, ale zavesit na to 12 kg ehm, to by som jednak asi nemal guraz a ked uz tak clovek by musel okolo chodit po spickach a v absolutnom bezvetri, aby to ani kusok nezakmitalo...

No ak som ta v clanku dobre pochopil, ten port na autoguiding je uz zabudovany v novych verziach astrotracu, cize ten, kto si neska kupi astrotrac ho uz bude mat aj s portom. Cize sa tu nerozhoduju citatelia ci s portom alebo bez. Potom uz je na kazdom jednom, ci si k tomu dokupi aj prislusenstvo na autoguiding alebo nie... viem si pre nejaky teleobjektiv a v pohode zostavu aj s guidingom, co by sa zmestila do tych 6 resp. 7 kg A napr. majitelia velkych montazi, ktori vyuzivaju autoguiding mozno budu touto moznostou nadseni praveze. Takze celkom si ma nepresvedcil o jeho zbytocnosti. V recenzii trvdit ze pochybujes o funkcnosti tohto zariadenia, ked to priamo v clanku nicim nepodopieras, resp. to podopieras zavadzajucimi informaciami (o tom ako funguje autoguiding) nie je podla mna od autora odborneho clanku celkom korektne
Nechcem aby si tuto moju reakciu bral ako nejake hejtovanie, mne je to cele v podstate jedno, lebo pravdepodobne tento pristroj nikdy vlastnit nebudem, len som trocha nepochopil, tvoj postoj. Konieckoncov, vysledny efekt ani nezavisi celkom od toho portu, jedine ze by tam boli zle pozapajane kabliky, lebo taky port si vies na svojom astrotracu spravit tiez a bude ti to fungovat. Pri kvalite autoguidingu zavisi predovsetkym na kvalitnom nastaveni montaze ako som povedal, trocha na konkretnom guidovacom softvere, tiez na pointacnom dalekohlade a kamerke ktoru pouzivas, a tiez pocitaci, resp. guidovacom zariadeni, aku mas odozvu. To su podla mna ovela dolezitejsie parametre, ktore maju co povedat do kvality guidovania. A aby som nezabudol tiez existencia roznych voli v mechanike tej montaze ma velky vplyv.

Este raz PEACE Vsetko dobre a pre buduce clanky trocha viac objektivity
Nie nie, toto je konštruktívna kritika.
Skor som to písal pre tých, ktorí budú AstroTrac kupovať z druhej ruky. U predošlých verzií AG port nie je a pritom to vobec nie je na škodu.
Keďže nemám s autoguidingom žiadne skúsenosti, oprel som sa o tieto vyjadrenia astrofotografov, ktorých názor si nadovšetko vážim:

Psion
"Myslím, že když výrobce řekl "A" (tedy guider port), měl říci i "B", tedy dovybavit montáž zařízením, které bude umožňovat poitaci i v deklinaci i díky refrakci, při focení nízko nad obzorem."

Pevel Pech
"ctvrta (verzia AstroTracu) ma AG port - coz je dle meho nazoru totalni blbost a kokotina)"

A tiež odkazujem na astro-forum kde sa astrotracu venujú podrobne.

Ak by som to v článku napísal podrobnejšie varil by som z vody a nemyslím, že to tu niekoho bude zaujímať, zase na druhú stranu chcem poradiť potenciálnym záujemcom.
Ale zvážim prepísanie tejto chúlostivej časti
 
kubizmus
externý redaktor 2013-12-15 14:03:46
príspevok od: riske
Nie nie, toto je konštruktívna kritika.
Skor som to písal pre tých, ktorí budú AstroTrac kupovať z druhej ruky. U predošlých verzií AG port nie je a pritom to vobec nie je na škodu.
Keďže nemám s autoguidingom žiadne skúsenosti, oprel som sa o tieto vyjadrenia astrofotografov, ktorých názor si nadovšetko vážim:

Psion
"Myslím, že když výrobce řekl "A" (tedy guider port), měl říci i "B", tedy dovybavit montáž zařízením, které bude umožňovat poitaci i v deklinaci i díky refrakci, při focení nízko nad obzorem."

Pevel Pech
"ctvrta (verzia AstroTracu) ma AG port - coz je dle meho nazoru totalni blbost a kokotina)"

A tiež odkazujem na astro-forum kde sa astrotracu venujú podrobne.

Ak by som to v článku napísal podrobnejšie varil by som z vody a nemyslím, že to tu niekoho bude zaujímať, zase na druhú stranu chcem poradiť potenciálnym záujemcom.
Ale zvážim prepísanie tejto chúlostivej časti
ach jo...

ano tych ludi cca poznam, aj viem co to je astroforum Lenze pisat do clanku veci, ktore povedal mojho kamosa kona brat... Nehnevaj sa. Navyse ti dvaja tiez len prejavili svoj nazor. A neviem kto uz by s astrotracom fotil tak nizko nad obzorom a s takym velkym kukerom aby potreboval vypointovat refrakciu

PS Pre mna to prepisovat nemusis Ja len, ze takymto sposobom sa clanky nepisu, systemom JPP (jedna pani povedala) ked tak, rovno napis toto a toto je tak, lebo ten a ten odbornik sa vyjadril citujem : "presne od slova do slova co povedal resp. napisal"
A este len dodam, neviem nakolko dobre sa so spominanymi ludmi poznas, ale ver, ze ani na AFku nie su bohovia

 
riske
externý redaktor 2013-12-15 18:48:38
príspevok od: kubizmus
ach jo...

ano tych ludi cca poznam, aj viem co to je astroforum Lenze pisat do clanku veci, ktore povedal mojho kamosa kona brat... Nehnevaj sa. Navyse ti dvaja tiez len prejavili svoj nazor. A neviem kto uz by s astrotracom fotil tak nizko nad obzorom a s takym velkym kukerom aby potreboval vypointovat refrakciu

PS Pre mna to prepisovat nemusis Ja len, ze takymto sposobom sa clanky nepisu, systemom JPP (jedna pani povedala) ked tak, rovno napis toto a toto je tak, lebo ten a ten odbornik sa vyjadril citujem : "presne od slova do slova co povedal resp. napisal"
A este len dodam, neviem nakolko dobre sa so spominanymi ludmi poznas, ale ver, ze ani na AFku nie su bohovia

Myslím, že od tohoto článku očakávaš príliš veľa. Chcel som len zhrnúť skúsenosti s používaním AstroTracu, teda zase len subjektívny názor.
Ohľadne toho popisu AG portu. Zle som citoval, to si sypem popol na hlavu a napravím to.
Inak fotky Pavla Pecha sú tie najlepšie zábery aké som z AstroTracu videl. Keď on napíše, že je to kokotina tak na tom asi niečo pravdy bude...

Musíš si ale uvedomiť, že ja nechcem písať super technické a super korektné články. Dosiahol by som len toho, že ľudí budem nudiť a priposraných článkov (len aby som sa niekoho nedotkol) sú v médiách tisíce. Schválne, prečítaj si tu akúkoľvek tlačovú správu a tiež mraky ďalších článkov a potom mi zase napíš, že ten moj nieje objektívny!
 
riske
externý redaktor 2013-12-16 08:50:03
príspevok od: netmouse
ty nemas v garazi CNC stroj??
Hehe nemám. Som divný, viem
 
netmouse
2013-12-16 14:24:00
príspevok od: riske
Hehe nemám. Som divný, viem
sice to bola reakcia na duves-a ale aspon viem ze sme divni traja .. ale nastastie poznam niekoho, kto ma sice len hodinovy ale aj ten sa da ...
 
tadzesi
2013-12-19 09:33:59
príspevok od: kubizmus
Fajna hracka, pocul som o nej uz pred rokmi... Tiez by sa mi velmi hodila do terenu, nakolko za tmou obycajne cestujem na bicykli Ale veruze odradza ma ta cena, to si radsej kupim nejaky kvalitny filter a budem fotit z balkona

Mozno som to uz kdesi spomenul, ale ja mam trebars taku vlastnu verziu astrotracu Je to ta inkriminovana najlacnejsia montaz za mozno 50 ecok v realnej cene CG 1-2 , pred ktorou tu varujes + motorcek, ktory toci snekom = hodinovy pohon a tenke nozky vymontovane z dreveneho ocovho stativu To si naskaldam do ruksaku a ked fotim iba oblohu, zmestim sa so vsetkym sand do tych 5-6 kil A a kratke ohniska to drzi aj 6 min expozicky Skusal som aj 200mm, ale tam uz pri 30 s mat bodove hviezdy je obdivuhodne No aj napriek tomu, podarilo sa mi tam tusim raz dat aj minutu

V kazdom pripade super clanok, nikdy som toto podrobnejsie nestudoval, nakolko ta cena ma odradila uz z dialky a ten polarny hladacik, ze WTF? na supre mam polarny hladacik od 40 ecok, a snad by som dakde na ebay zohnal aj za polovicnu cenu z toho este No ale, zrejme im to ktosi kupuje, ked uz, tak aspon bohati Amici isto

Inac ta nosnost je fakt zaujimava Lebo taku, aku spominas ma aj CG5tka cca a tieto montaze radu EQ5. Ono totiz vyrobca casto vypisuje nosnost pri ktorej ten kuker este visi na montazi a nepolame ju Ale ako nahle prides do vetra, tak uz tancuje jak saleny, alebo pri foteni treba okolo neho chodit po spickach, cize ta vyuzitelna nosnost bude snad len tych 6 kg by som povedal, ale nejdem sa hadat

PS Len jedna faktograficka pripomienka: Ak mas presne nastavenu montaz na nebesky pol, tak sa pri pointacii montaz hybe iba v rektascenzii, cize iba v jednej osi. Totiz pri presnom nastaveni by ti mali hviezdy utekat iba v rektascenzii aspon 6 min pri ohnisku meter povedzme. Ak by ti totiz pri pointacii muselo korigovat pohyby v oboch osiach, tak ti zasa dojde ku stacaniu pola, lebo suradnicova sustava montaze by bola mierne sklonena oproti astronomickym suradniciam. Pripustam, vsak, ze pri takych 30 min expoziciach sa nejake miniaturne korekcie mozu spravit aj v deklinacnej osi...
Precital som si tvoj koment dokonca. Nakonci som zistil ze asi pises starosloviencinou, lebo som tak pochopil asi ze nic Kazdopadne ma presla chut na fotenie hviezd.
 
kubizmus
externý redaktor 2013-12-19 09:49:56
príspevok od: tadzesi
Precital som si tvoj koment dokonca. Nakonci som zistil ze asi pises starosloviencinou, lebo som tak pochopil asi ze nic Kazdopadne ma presla chut na fotenie hviezd.
ta da še to prepisac aj po slovensky co nerozumiš
 
phototomas
2013-12-19 10:10:45
palec hore autorovi článku, napísané fajn. Ja rád fotím hviezdy no bez serepetičiek, iba zo statívu startrails. Článok mi pekne priblížil aj túto tematiku.

Ku kritizantom a hnidopichom pod článkom len toľko, že je jednoduché kritizovať a piplať sa v cudzích článkoch. Či spochybňovať pravdivosť udaného.
@ Kubizmus - vieš o tejto tematike dosť, všimol som si že často trefne reaguješ pod hviezdnymi fotkami a článkami. Tvoje vedomosti nespochybňujem. No ak si myslíš že je to zle napísané, stačí to napísať len raz a nedehonestovať článk v očiach neznalcov. Alebo ešte lepšie, napíš takýto článok o montážach ty NO FLAME
 
tadzesi
2013-12-19 14:08:10
príspevok od: kubizmus
ta da še to prepisac aj po slovensky co nerozumiš
Ta ...
 
riske
externý redaktor 2013-12-20 08:19:38
príspevok od: phototomas
palec hore autorovi článku, napísané fajn. Ja rád fotím hviezdy no bez serepetičiek, iba zo statívu startrails. Článok mi pekne priblížil aj túto tematiku.

Ku kritizantom a hnidopichom pod článkom len toľko, že je jednoduché kritizovať a piplať sa v cudzích článkoch. Či spochybňovať pravdivosť udaného.
@ Kubizmus - vieš o tejto tematike dosť, všimol som si že často trefne reaguješ pod hviezdnymi fotkami a článkami. Tvoje vedomosti nespochybňujem. No ak si myslíš že je to zle napísané, stačí to napísať len raz a nedehonestovať článk v očiach neznalcov. Alebo ešte lepšie, napíš takýto článok o montážach ty NO FLAME
Děkuju ti náčelníků že ses mě zastal!
 
riske
externý redaktor 2013-12-22 08:16:45
príspevok od: tadzesi
Precital som si tvoj koment dokonca. Nakonci som zistil ze asi pises starosloviencinou, lebo som tak pochopil asi ze nic Kazdopadne ma presla chut na fotenie hviezd.
Nechcel som ťa zase odradiť, ale tento druh fotografie je pekná šialenosť to nie, že nie
 
belco
2013-12-25 11:58:37
Dakujem za clanok. Astrotrac uz obdivujem davno, ale ta cena ma odrazda. Ako astrnon amater radsej vrazim peniaze do kvalitnej montaze + nejaky ten dalekohlad, sice to nebude extra prenosne.
 
riske
externý redaktor 2014-01-02 09:09:20
príspevok od: belco
Dakujem za clanok. Astrotrac uz obdivujem davno, ale ta cena ma odrazda. Ako astrnon amater radsej vrazim peniaze do kvalitnej montaze + nejaky ten dalekohlad, sice to nebude extra prenosne.
Ak sa o astronómiu zaujímaš, rozhodne zváž kúpu skoro rovnako drahej CG-5. Astrotrac je skor pre cestovateľov a tých čo nemajú chuť fotiť na dlhých ohniskách (1000 mm povedzme).
 
flico.sk
2015-11-13 20:29:07
Zdravim.

Zdravím

Máte niekto skúsenosti s montážou Skywatcher Star Adventurer
http://eshop.astronyx.sk/products.php?1513
za 285,- (cena lepšieho svetelnejšieho objektívu napr Nikor 50mm f1.4) Foto set s polarnym hľadáčikom.
Že vraj ma to aj vstup na Auto Guider a podporuje Time Lapse, nosnosť do 5kg na menšie pristroje by postačovala a dá sa to nahodiť na FotoStatív.


Asi z toho
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaze0/cestovni/
vychadza najlepší pomer cena/vykon či?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované