Hore

Dominik a Viki (tretia svadba)

Svadba Dominika a Viki bola veľmi pekná. To preto, že sa majú veľmi radi a doslova to z nich srší. Stačí ich sledovať, ako sa na seba pozerajú, ako sa držia, ako komunikujú. S Dominikom sa poznám roky zo zboru a zo spoločenstva. Viki som spoznal pár týždňov pred svadbou. Zavolali ma za fotografa, hoci som mal za sebou len dve svadby, aj to pred rokom. Pritom Dominik je ostrieľaný a v našich končinách pomerne známy fotograf. Verili mi viac, ako ja sám :). A teraz vám napíšem, ako to prebiehalo a dopadlo.

Prípravy ženícha

Dominik mi poslal detailne spracovaný harmonogram, kde bolo presne rozpísané, čo, kedy a kde sa bude diať. Musím pochváliť, že to fungovalo dosť presne a prinášalo to pokoj do celého dňa. Začínali sme o deviatej ráno v jeho rodnom dome. Dvor bol pekne vyzdobený, slnko pekne svietilo, svadobná atmosféra sa dala cítiť. Odfotil som teda pár záberov vonku a poviem vám prečo. Ja, keď sa vraciam do rodného domu, vždy sa na chvíľku vytratím a sám sa prejdem po záhrade, po dvore a všetko mi to pripomína detstvo, súrodencov, rodičov, spoločné práce, vône - normálne pri tom nasávam pokoj a pripomína mi to, kým som a aké mám korene. Čím som starší, tým viac si to uvedomujem. A možno sa mi podarí zachytiť aspoň trochu niečoho podobného aj na fotky. Možno to po rokoch bude vyvolávať spomienky na mamin záhon alebo na obklad, ktorý kládli spolu s otcom - kto vie?

Image title

V obývačke už bol prestretý stôl s pohostením pre hostí. Chlebíčky, koláče, “ohnivá voda” - to všetko, aby sa hostia posilnili a potešili. Krásnu upokojujúcu atmosféru dotvárali rôzne nábožné sošky a obrázky, ktoré zdobili izbu. Možno raz aj toto vyvolá nejakú peknú spomienku na spoločné modlitby v rodine.

Image title

Potom sme už išli hore do Dominikovej izby, kde sa obliekol a my s kameramanom Lukášom sme to zdokumentovali. Naschvál používam slovo zdokumentovali. To preto, lebo nedávno som od kamaráta počul, že kvôli fotografovi a kameramanovi si košeľu musel obliekať asi 20-krát, pretože to zaznamenávali rôznymi objektívmi a z rôznych uhlov. Nakoniec teda bude mať katalógové zábery a reprezentatívne video, ale vždy, keď si na to spomenie, spomenie si na tých dvoch režisérov. Vôbec nerozumiem, prečo sa dnes toto toleruje a dokonca považuje za normálne. Keby toto spravil fotograf či kameraman mne na mojej svadbe, tak by som sa asi spýtal, či je tu on pre mňa alebo ja pre neho (ale je jasné, že takého by som si nikdy nevybral). My predsa chceme zaznamenať svadobnú atmosféru, natešeného ženícha, možno hrdého brata, ktorý ochotne asistuje, ale niektorí “režiséri” si ženíchovu izbu mýlia so štúdiom, ženícha s hercom a výsledné zábery s reklamným katalógom. Na obliekanie sme nevyberali najkrajšiu izbu a nepresúvali sme nábytok. Fotili sme v Dominikovej “detskej”, kde prežil detstvo. Obliekal sa akoby sme tam ani neboli, bol sám sebou a presne o to nám išlo. Nebudeme teda ohurovať dokonalou estetikou, ale možno oslovíme tou prirodzenosťou a “normálnosťou” :).

Image title

Zrazu do izby prišla Dominikova sestra - rehoľná sestrička. Keď si všimla, že tam fotíme a kamerujeme, milo sa zháčila, že nás nechcela vyrušiť. Lenže ja som ju práve pri tom odfotil - a úsmev máme zvečnený :). Nie je to super vidieť zasvätenú osobu so zásterou okolo pása? Nie je super si uvedomiť, že aj títo ľudia majú svoje rodiny, súrodencov, domovy? Okrem toho je pre mňa výbornou spätnou väzbou, že keď ma ľudia zbadajú, tak miesto aby zmeraveli pred “pánom fotografom”, tak sa usmejú na “Jožka” :). Dúfam, že sa to bude dariť aj do budúcna.

Image title

Keď už bol Dominik dokonale vyfintený a pripravený, pobral sa na prízemie zvítať sa s prichádzajúcimi hosťami. Ani neviem prečo, ale odfotil som ho ako spokojne a radostne kráča po schodoch. Možno je to kompozíciou, vodiacimi čiarami, svetlom alebo Dominikovym výrazom, ale táto fotka sa mi páči a keď sa na ňu pozerám, cítim skoro také slabé zvieranie v žalúdku, že ahá, už prichádza ženích :).

Image title

Potom som sa trochu motkal na chodbe, v kuchyni a nemohol som neodfotiť detaily ako napr. teplé, voňavé a mastné jaternice (po našom “hurky”), pani pripravujúcu chlebíčky a také drobnosti, ktoré hostia nemajú šancu vidieť, ale pritom práve toto vytvára tú svadobnú atmosféru. Ja neviem, možno je to pre niekoho divné, ale ja by som také fotky z vlastnej svadby chcel (ale v tom čase som nad tým vôbec neuvažoval). Pri ich pozeraní by sa mi hneď vybavili tie vône, tí usilovní a skrytí pomocníci a určite by som bol aj prekvapený, kto každý a akými prácičkami prispel k tomu, že sme mali všetko, čo v svadobný deň považujeme za samozrejmosť.

Image title

S drobným meškaním sa začalo odpytávanie a udelenie požehnania. Na to je dobré byť vystrojený širším aj dlhším objektívom, aby sme mali aj celok aj detaily. Problém je s miestom, pretože ľudí v miestnosti je veľa a priestor na pohyb minimálny alebo vôbec žiadny.

Image title

Navyše si s kameramanom nechceme cloniť ani rušiť prítomných. A tak asi nezostáva iné len sa zmieriť s tým, že dokonalý výraz každého prítomného sa nám zaznamenať nepodarí. Ináč, je milé, keď si všetci ešte predtým povedia, že to zvládnu s chladnou hlavou a nebudú plakať, ale už po pár minútach vyťahujú vreckovky :).

Image title

Prípravy nevesty

Nasledovala cesta za nevestou, asi hodina a štvrť autom. Ideálne je mať adresu pripravenú v GPS, aby sme sa nezdržiavali vyťukávaním a vyberaním možností trasy. A tiež je dobré trasu si obzrieť ešte skôr (aspoň cez internet), aby nás neprekvapilo, že most je uzavretý alebo že nám zblbne GPS. Keď sme dorazili, podľa harmonogramu bola už nevesta oblečená a mali sme zaznamenať len posledné detaily šnúrovania, náušnice a pod.

Image title

Znovu sa všetko dialo autenticky, neveste pomáhala jej sestra a fotili sme v ich izbe.

Image title

Po 15 minútach dorazil natešený ženích :). Mne sa veľmi páči záber, kde ešte s rodičmi preberá posledné detaily, dostáva posledné usmernenia… Neviem, o čom sa bavili, ale nie je to milé? Nie je to normálne? Nie je to krásne? Ešte aj to jablko na zemi - mohol som ho odretušovať, ale zdá sa mi, že tam vynikajúco pasuje :).

Image title

Potom sa už radostne vybrali za nevestou a Dominik si spokojne obzeral svadobnú kyticu. Možno súhlasíte, možno nie, ale TOTO je fotka, ktorá ho vystihuje, ktorá zachytáva jeho radosť, spokojnosť. Aj to, že kráča pred svojimi rodičmi, že on je ten hlavný, ten ktorý ide za svojim cieľom, ktorý práve mení svoj život.

Image title

Po tradičnom prípitku v predsieni sa konečne s Viki uvideli po prvýkrát. Žiadne choreografie, všetko išlo pekne prirodzene a radostne.

Image title

Potom už nasledovalo spoločné odpytávanie a požehnanie, ktoré sa znovu nezaobišlo bez vreckoviek :).

Image title

Sobáš

Dostávame sa k najdôležitejšiemu, a to je sobášny obrad. Tu krásne vynikol vzťah Dominika a Viki. Tie ich pohľady, držanie za ruky… :)

Image title

V kostole sa cítia dobre, lebo sa v tomto prostredí pohybujú, lebo tam čerpajú, lebo tam sa realizujú. Nie, nejdem moralizovať, nejdem ani nepraktizujúcich čitateľov nabádať, ale - veľmi chcem využiť príležitosť a poukázať, že kostoly nie sú len o tých farizejoch, o tých babkách, čo sa ohovárajú, o tých skazených kňazoch, ktorí vás odradili od viery. Je tam aj kopa super ľudí, mladých, dospelých, máme fantastických kňazov, múdrych, svätých, veselých, priateľských…

Image title

Na omši bolo aj veľa detí, ktoré sú veľmi vďačnými “subjektami” na fotenie a všetko skrášľujú :).

Image title

Musím sa priznať, že mi nie je všetko jedno, keď mám zamieriť objektív na prakticky cudzieho človeka a tváriť sa nejako normálne. Chce to odvahu a pomáha mi, keď si vedome pripomínam, že som tam práve na to. Niektorí si ani nevšimnú, kedy som ich odfotil, iní to stihnú a aj pekne zapózujú :).

Image title

Zábava

No a potom už bola zábava :). Vtedy si už vydýchnem, že najdôležitejšie veci máme za sebou, teraz nás čaká pár hodín na tomto mieste a určite vznikne pár pekných fotiek. Z minulých svadieb som sa naučil, že fotiť prvý tanec (ale aj tie ďalšie) je vhodné z takého miesta, aby sme v pozadí nemali aparatúru hudobníkov so stojanmi, káblami a podobne. Tiež sa snažím najprv nafotiť celkový záber, teda celé postavy a potom sa sústrediť na detaily, teda výrazy v tvárach. Ako si tak fotím, zrazu niekto vypustil konfety alebo lupienky alebo čo to bolo. Tie zmiatli autofocus fotoaparátu a ten rýchlo preostril z tvárí novomanželov na tieto lietajúce vecičky. Všimol som si to až doma a tak ma to sklamalo, že som chcel fotku zmazať ako nepodarok. Akurát do izby vošla moja manželka a zhíkla, že aká super fotka. Ja jej na to, že je zle zaostrená. Ona sa pozrela zblízka a úplne nadšená z emócie zhodnotila, že to vôbec nevadí. Vtedy som si pripomenul, čo hovorí môj fotografický vzor Joe Buissink. Veru, radšej neostrú fotku super emócie ako ostrú fotku znudeného páru :). A tak som to experimentálne fukol na facebook a zostal som prekvapený, koľkí ľudia reagovali. Ide z toho radosť, a to normálni ľudia chcú na svadbe vidieť. Ostrosť budú riešiť len začiatočníci, ktorí práve dopozerali tutoriály alebo zatrpknutí fotografi, ktorým vadí úplne všetko.

Image title

Portréty

Podvečer sme sa vybrali nafotiť pár portrétov. Najprv pri kostole, ktorý je mladomanželom blízky, a potom na neďalekej lúke. Nikto nikomu nehovoril ako sa má tváriť, kde držať ruku, nieee. Pri kostole bol strom, tak sme si povedali, že poďme sa odfotiť pod strom. Dominik si pritúlil Viki, hodili na seba ten ich hrdličkovský pohľad a beng. Potom čosi ukázal hore na oblohe - a beng.

Image title

Ideme ďalej. Pri nejakom plote sa znovu pritúlili a beng.

Image title

Pri kostole stála socha sv. Jána Pavla II. Pritúliť, objať, pusinka, beng, beng, beng. Nakoniec sme skončili na lúke, kde si posediačky pohrkútali. Žiadne opozerané rekvizity, predsa dôležitý je výraz v tvárach, blízkosť, reč tela. No a takto jednoducho sme to nafotili, žiadne reflektory, softboxy, statívy, asistenti. Ono, vďaka tomu by sme možno mali technicky lepšie fotky, ale určite nie prirodzenejšie. Dnes sa ľudia pretekajú v tom, kto bude mať lepšie - dramatickejšie - nasvietenie, kto bude na exotickejšom mieste. Ale ja hovorím, že hlavné je, ako sa máte radi a či to je vidno.

Pokračovanie zábavy

Po hodine a pol sme sa vrátili späť do sály a nikomu nevadilo, že sme boli preč. Zábavu som fotil bez blesku, hoci som so sebou mal dva. Áno, videl som dokonalé fotky z parketu, kedy má fotograf rozostavené blesky v každom rohu a na fotkách si vytvára vlastnú atmosféru. Sú tie fotky pekné? Jasné, ľuďom krásne vidno do tvári, farby sú dokonalé, len - nič z toho nie je reálne. Na parkete je tma, ľudí je sotva vidieť a každý si to takto pamätá. Keď potom zbadajú dokonalé nasvietené fotky, opýtajú sa, kedy to bolo, veď také svetlo na parkete nebolo. A tak, tu mi zase ide o realitu, nie o estetiku. Keď je na parkete tma, tak budú fotky tmavé.

Počas fotenia zábavy striedam širšie a dlhšie ohniská, chcem mať zábery celého parketu ale aj interakcie medzi tanečníkmi, medzi rodičmi a deťmi, hlavne, nech ide zo záberov radosť. A nech sú spomienky. Ja mám starú fotku z deväťdesiatych rokov, kde tancujem so svojou mamou. A má pre mňa hodnotu. A preto také fotky chcem robiť aj ja.

Image title

V postprocese som sa dosť natrápil s farbami, pretože v sále boli asi 3 zdroje svetla: relatívne chladné stropné svietidlá, potom teplé svetlá na stĺpoch a ešte svetlá stropných ventilátorov. Tieto svetlá navyše blikali na rôznych frekvenciách alebo s rôznou fázou, takže v jednom zábere dominuje chladné stropné svetlo a ostatné sú takmer úplne stlmené. O zlomok sekundy je to naopak, potom svietia všetky alebo aj žiadne. Najhoršie je, že pri niektorých fotkách je časť osvetlená jedným svetlom a iná časť iným. V takom prípade je asi celkom rozumné previesť fotku do ČB. Alebo sa s tým zmieriť. Alebo sa trápiť a snažiť sa o lokálne korekcie, ktoré sa aj tak nemôžu podariť dokonale. Alebo - vygenerovať si vlastné svetlo z bleskov.

Technické okienko

Určite niekoho bude zaujímať použitá technika. Mám teraz zostavu, s ktorou som takmer úplne spokojný. Prvý fotoaparát je bezzrkadlovka Sony a6300 s objektívom Sigma 18-35/1.8 Art. Druhý je Sony a6500 so Sigmou 50-100/1.8 Art. Výhodou je, že počas dňa takmer nepotrebujem meniť objektívy. Občas však nasadím širokouhlý Samyang 12/2. Ako zálohu mám so sebou ešte Sony 35/1.8 a Sony 18-105/4.

Objektívy Sigma nakladám na telá Sony pomocou adaptéra Sigma MC-11. Funguje to prekvapujúco dobre a dokonca sa ukázalo, že autofocus je ešte lepší ako pri natívnych objektívoch Sony.

Uvažujem, že časom prejdem na dve telá a6500, aby som na oboch mal dotykový displej, vďaka ktorému je zmena ostriaceho bodu extrémne rýchla a jednoduchá. Tiež by sa hodili trochu lepšie popruhy, pretože po celom dni nosenia som mal týždeň bolesti chrbta a krku :).

Bezzrkadlovkám sa vyčíta nízka výdrž batérie. Ja s tým problém nemám. Dokopy mám 10 batérií a mám rozvrhnuté, že prvý pár využívam na fotenie ranných príprav, druhý na odpytávanie, tretí na sobáš, štvrtý na začiatok zábavy, ale to sa mi medzitým dobíjajú tie prvé páry. Podobne to mám s SD kartami, každá “kapitola” ide na inú kartu.

Ešte možno zaujímavosť, nad ktorou sa pozastavil aj kameraman Lukáš - vôbec nepoužívam hľadáčik. Fotím len cez displej, takže vyzerám skôr ako kameraman. Fotoaparáty mám nastavené na úplne tiché fotenie, takže nepočuť žiadne cvakanie a ľudia ani nevedia, že ich fotím. Myslím, že aj to prispieva k uvoľnenejšej atmosfére.

Záver

A to už je záver. Hoci som mal rešpekt pred fotením svadby fotografa, teraz som rád, že ma k tom “donútil”, že mi dôveroval, hoci asi každý čakal, že si zavolá nejakého ostrieľaného machra. Fotky som postupne dával na facebook a reakcie ľudí boli veľmi pekné. Predpokladám, že sa nájdu aj kritici a bolo by zvláštne, keby sa nenašli. Môžno mi vytknú, že fotím blbosti, že veľa táram, že mám iný postproces, že nepoužívam blesky a všetky tie parazoly, že mám divné kompozície. Ale ja tak nejak vnútorne cítim, že tých mainstreamových fotografov, čo sa prezentujú len nabubralými portrétmi, čo vešajú nevestiné šaty na stromy, čo robia ten vyblednutý postrproces, veci a ľudí “zdokonaľujú” vo fotošope a všetko pekne režírujú, je už naozaj dosť. Ak sa takto definuje svadobný fotograf, tak ním určite nechcem byť. Chcem byť nenápadným reportérom toho, ako sa máte radi a akí ste.


Všetky fotky v plnom rozlišení a s kompletným EXIFom si môžete pozrieť tu: http://jozeftimulak.com/portfolio/dominik-a-viki/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
francesco
2017-10-17 13:36:44
Okrem toho, ze vstci ktori pouzivaju sofboxy a asistentov maju neprirodzene a nabublane fotky som sa nic zaujimave nedozvedel. Ani z textu ani z fotiek.
 
Tibor78
2017-10-17 16:05:48
Odporucam pozriet si napr. Studio NEXT-IMAGE, robia vyhradne so zableskami
 
jozef.timulak
2017-10-17 20:09:56
príspevok od: francesco
Okrem toho, ze vstci ktori pouzivaju sofboxy a asistentov maju neprirodzene a nabublane fotky som sa nic zaujimave nedozvedel. Ani z textu ani z fotiek.
To som zas nepovedal. Ale ak poznáš niekoho, kto má pekné autentické momenty a ešte to stihne aj pekne nasvietiť a ešte to aj zdieľa vo svojom portfóliu, tak by som bol veľmi vďačný za info. Také niečo vyhľadávam. Fotografov, ktorí zdieľajú fotky z celého dňa, nie len z tej chvíle, ktorú si nainscenujú.

A môj článok nie je návodom, je to moje vyrozprávanie sa, ktoré som vypustil do sveta spolu s fotkami. Riskujúc, že niekoho unudím, niekoho rozčúlim, ale niekoho možno povzbudím alebo rozveselím.

Je to moja tretia svadba, pre mňa obrovská udalosť a skúsenosť a kto chce, môže si to porovnať so svojou treťou svadbou.

A ešte ma mrzí, že fakt si sa nič nedozvetel, že s tebou nič neurobili tie pohľadny novomanželov, tie baviace sa deti, dojatí rodičia. Neviem, čo si očakával, čo si sa chcel dozvedieť. Môžeš mi o tom napísať alebo aspoň odporúčiť taký článok a fotky.
 
jozef.timulak
2017-10-17 20:11:54
príspevok od: Tibor78
Odporucam pozriet si napr. Studio NEXT-IMAGE, robia vyhradne so zableskami
Diky. Pozrel som . Nenašiel som reportáž z celého dňa. A je to dosť veľká skupina ľudí, neviem, ako by to pozvládal jednotlivec .
Ja by som zase odporučil pozrieť Jeffa Ascougha, robí výhradne bez blesku .
 
psykora2
2017-10-18 00:58:29
mas celkom zaujimavu zostavu na fotenie aj ked si neviem celkom predstavit ako by som fotil bez hladacika a s 10 baterkami, je to asi len otazka cviku, snazil si sa vybrat fotky s emociami co je v poriadku a tie su pre svadobcanov podstatne aj podla mna, ja fotim svadby len prilezitostne vacsinou pre znamych, na rozdiel od teba ja pouzivam ext.blesk dost casto (nasadeny priamo na fotaku + mini difuzer), ale snazim sa tak aby to nebolo vidiet, aj ked nie vzdy sa podari ak ta zaujima, mozes pozriet na moj web, mam tam posledne 2 svadby komplet vybery z celeho dna, ale bez pokecu
 
marcus_labeo
2017-10-18 08:25:02
Fajn report a celkom pekné fotky. Oceňujem, že to bolo "čisté" fotenie, t.j. žiadna štylizácia, blesky, odrazky, na to je ten výsledok veľmi dobrý.
Tie náboženské vsuvky na fotoportáli moc nemajú čo robiť, ale OK, niektorí potrebujú veriť (ako sa hovorí, človek bez viery je ako ryba bez bicykla . Z hľadiska techniky ma pobavila tá sada 10 (!) bateriek To je silná nevýhoda mirrorlessov, ja som na poslednom výlete v trvaní 5 dní a pri každodennom fotení baterku nemenil ani raz.
 
jozef.timulak
2017-10-18 09:21:55
príspevok od: psykora2
mas celkom zaujimavu zostavu na fotenie aj ked si neviem celkom predstavit ako by som fotil bez hladacika a s 10 baterkami, je to asi len otazka cviku, snazil si sa vybrat fotky s emociami co je v poriadku a tie su pre svadobcanov podstatne aj podla mna, ja fotim svadby len prilezitostne vacsinou pre znamych, na rozdiel od teba ja pouzivam ext.blesk dost casto (nasadeny priamo na fotaku + mini difuzer), ale snazim sa tak aby to nebolo vidiet, aj ked nie vzdy sa podari ak ta zaujima, mozes pozriet na moj web, mam tam posledne 2 svadby komplet vybery z celeho dna, ale bez pokecu
Určite to bude o cviku a zvyku, môj prvý foťák bola hneď bezzrkadlovka, takže som si nenavykol na fotenie zrkadlovkou. Keď som ju neskôr skúšal, tiež som si nevedel predstaviť, ako by sa s tým pracovalo dlhodobo .
Tvoje albumy sa mi páčia a cením si, že máš odvahu zverejniť fotky z celého dňa. Mne to príde férové, pretože takto sa potencionálny záujemca o fotenie ľahšie rozhodne. Keď ukážeme len 3 najlepšie zábery v najlepšom svetle, tak ľahšie získame zakázku ale ľahšie môžu byť svadobčania sklamaní. Keď už vopred uvidia všetko, vedia, do čoho idú a vedia prečo do toho idú. Takže super. A vďaka za komentár
 
jozef.timulak
2017-10-18 09:34:16
príspevok od: marcus_labeo
Fajn report a celkom pekné fotky. Oceňujem, že to bolo "čisté" fotenie, t.j. žiadna štylizácia, blesky, odrazky, na to je ten výsledok veľmi dobrý.
Tie náboženské vsuvky na fotoportáli moc nemajú čo robiť, ale OK, niektorí potrebujú veriť (ako sa hovorí, človek bez viery je ako ryba bez bicykla . Z hľadiska techniky ma pobavila tá sada 10 (!) bateriek To je silná nevýhoda mirrorlessov, ja som na poslednom výlete v trvaní 5 dní a pri každodennom fotení baterku nemenil ani raz.
Ďakujem pekne za reakciu. O náboženských vsuvkách som uvažoval, ale nakoniec som sa rozhodol ich v článku ponechať, a to práve preto, že som rád, keď ja ako veriaci človek narazím na podobných svadobčanov. Teraz bez ohľadu na to, v čo veríme, ak máme takúto spoločnú vlasnosť, tak to podľa mňa vytvára priestor pre konverzácie, dôveru, opadajú zábrany (na oboch stranách) a nakoniec to prispeje k uvoľnenosti a autentickosti. Preto som to zdôraznil. Je to, ako keby milovník psíkov napísal o tom, že fotil rovnakých svadobčanov a práve psíci ich zbližovali. Na tom by sme asi nevideli nič problematické.
 
Krtko fotografom
2017-10-18 09:53:28
Ak mozem, dal by som do pozornosti jednu vec. Uz mi lezie na nervy, ked vsade citam, ako sa "profesionalni svadobni" fotografi, ohradzuju a vylucne zastavaju nazor, ze svadby sa daju fotit iba s full frame. Niekedy, ked citam vyjadrenia "svadobnych" fotografov, ze vyberajte si len fotografa, ktori ma FF fotak, ze len ten je profik, a podobne reci, tak mam na tych "svadobnych" fotografov, svoj nezverejnitelny nazor .
Ale toto by bola debata na velmi dlho... .
 
blahoslav J B Art
2017-10-18 10:15:37
Neviem to celkom dobre posúdiť ... ako 3. svadbu ... lebo ja som sa ženil len 2x 😁 ... inak zase pekne fotky aj čítanie ... pre mňa je etalonom svadobnej fotografie český Fuji fotograf Vojta Budúcu ... môžeš pozrieť portfólio ... dáva tam fotky z celého dna
 
blahoslav J B Art
2017-10-18 10:20:06
príspevok od: blahoslav J B Art
Neviem to celkom dobre posúdiť ... ako 3. svadbu ... lebo ja som sa ženil len 2x 😁 ... inak zase pekne fotky aj čítanie ... pre mňa je etalonom svadobnej fotografie český Fuji fotograf Vojta Budúcu ... môžeš pozrieť portfólio ... dáva tam fotky z celého dna
Vojta Hurych fotograf ... budúcu.cz
 
blahoslav J B Art
2017-10-18 10:23:58
príspevok od: blahoslav J B Art
Vojta Hurych fotograf ... budúcu.cz
hurych.cz
 
JakubH
2017-10-18 10:24:01
príspevok od: Krtko fotografom
Ak mozem, dal by som do pozornosti jednu vec. Uz mi lezie na nervy, ked vsade citam, ako sa "profesionalni svadobni" fotografi, ohradzuju a vylucne zastavaju nazor, ze svadby sa daju fotit iba s full frame. Niekedy, ked citam vyjadrenia "svadobnych" fotografov, ze vyberajte si len fotografa, ktori ma FF fotak, ze len ten je profik, a podobne reci, tak mam na tych "svadobnych" fotografov, svoj nezverejnitelny nazor .
Ale toto by bola debata na velmi dlho... .
Ja by som povedal, že z časti to aj tak bolo brané v minulosti, že ten kto to myslí vážne, zodpovedne a nie je len amatér na začiatku tak vlastní FF. V poslednej dobe čo APSC doháňa kvalitou FF sa to už tak nemusí brať, viď úspech Fuji X
 
francesco
2017-10-18 13:56:41
príspevok od: jozef.timulak
To som zas nepovedal. Ale ak poznáš niekoho, kto má pekné autentické momenty a ešte to stihne aj pekne nasvietiť a ešte to aj zdieľa vo svojom portfóliu, tak by som bol veľmi vďačný za info. Také niečo vyhľadávam. Fotografov, ktorí zdieľajú fotky z celého dňa, nie len z tej chvíle, ktorú si nainscenujú.

A môj článok nie je návodom, je to moje vyrozprávanie sa, ktoré som vypustil do sveta spolu s fotkami. Riskujúc, že niekoho unudím, niekoho rozčúlim, ale niekoho možno povzbudím alebo rozveselím.

Je to moja tretia svadba, pre mňa obrovská udalosť a skúsenosť a kto chce, môže si to porovnať so svojou treťou svadbou.

A ešte ma mrzí, že fakt si sa nič nedozvetel, že s tebou nič neurobili tie pohľadny novomanželov, tie baviace sa deti, dojatí rodičia. Neviem, čo si očakával, čo si sa chcel dozvedieť. Môžeš mi o tom napísať alebo aspoň odporúčiť taký článok a fotky.
Neviem co si povedal, ale vidim co si napisal. Nikto ti neberie tvoj pohlad na zaznamenanie takejto udalosti, prave naopak, kazdy si moze vybrat styl svojej prace. Ocakaval by som zameranie na seba a svoj pristup a nie znevazovanie stylu prace iných co sa v tvojom clanku opakuje na moj vkus privela. O tom ci sa mi nieco paci alebo nie ma rozhodnut divak. Clanok a fotky som si pozeral na fotografickom fore nie na FB lajkovacke, preto som ocakaval pridanu hodnotu. Nenastvalo ma to ano sa ma to nedotklo, nakoniec svoj koment som nepisal tonom mne blizkym, skor sa mi hodil k tomu co som si precital.
 
jozef.timulak
2017-10-18 21:21:02
príspevok od: blahoslav J B Art
Neviem to celkom dobre posúdiť ... ako 3. svadbu ... lebo ja som sa ženil len 2x 😁 ... inak zase pekne fotky aj čítanie ... pre mňa je etalonom svadobnej fotografie český Fuji fotograf Vojta Budúcu ... môžeš pozrieť portfólio ... dáva tam fotky z celého dna
Ďakujem veľmi pekne aj za pekné slová aj za odporúčanie. Vojtu som pozrel a je fakt dobrý v zaznamenávaní momentov.
 
jozef.timulak
2017-10-18 21:28:39
príspevok od: Krtko fotografom
Ak mozem, dal by som do pozornosti jednu vec. Uz mi lezie na nervy, ked vsade citam, ako sa "profesionalni svadobni" fotografi, ohradzuju a vylucne zastavaju nazor, ze svadby sa daju fotit iba s full frame. Niekedy, ked citam vyjadrenia "svadobnych" fotografov, ze vyberajte si len fotografa, ktori ma FF fotak, ze len ten je profik, a podobne reci, tak mam na tych "svadobnych" fotografov, svoj nezverejnitelny nazor .
Ale toto by bola debata na velmi dlho... .
Veru, jeden tvrdí, že to ide iba s FF a aj to len značky Canon/Nikon a iný príde a fotí všetko iPhonom a v tom je jeho štýl a preto ho vyhľadávajú .
 
jozef.timulak
2017-10-18 21:45:53
príspevok od: francesco
Neviem co si povedal, ale vidim co si napisal. Nikto ti neberie tvoj pohlad na zaznamenanie takejto udalosti, prave naopak, kazdy si moze vybrat styl svojej prace. Ocakaval by som zameranie na seba a svoj pristup a nie znevazovanie stylu prace iných co sa v tvojom clanku opakuje na moj vkus privela. O tom ci sa mi nieco paci alebo nie ma rozhodnut divak. Clanok a fotky som si pozeral na fotografickom fore nie na FB lajkovacke, preto som ocakaval pridanu hodnotu. Nenastvalo ma to ano sa ma to nedotklo, nakoniec svoj koment som nepisal tonom mne blizkym, skor sa mi hodil k tomu co som si precital.
Prosím, neklaď mi do úst (na klávesnicu) slová, ktoré som nepovedal (nenapísal). Lebo som netvrdil, že VŠETCI, čo používajú softboxy a asistentov majú zlé a nabubralé fotky. V článku je kritika toho, ak niekto s cieľom dosiahnúť maximálnu estetiku mení realitu. Ak to niekto robí, ak potrebuje čas na rozloženie/zbalenie aparatúry, mal by na to vopred upozorniť snúbencov - budeme sa fotiť menej, lebo potrebujem čas na prípravu. Rovnako by ich mal upozorniť, že v svadobný deň ich bude usmerňovať, ako, kde a kedy sa majú obliekať. Snúbencom uľahčí výber aj to, keď zverejňuje fotky z celého dňa, nie len top 3 zábery.
Takže ak som niečo kritizoval, je to z pohľadu snúbencov. Keďže v ideálnom prípade sa sobášime raz za život, mnohí z nás neprikladajú až takú veľkú dôležitosť fotografovi/kameramanovi a rozhodneme sa len na základe pár záberov a ceny. A potom ostávame sklamaní, prekvapení alebo aj šokovaní. Ak to fotograf nerobí pre seba ale pre snúbencov, potom by im mal dať čo najviac informácií o sebe, čo je za človeka, ako fotí, čo fotí a nemá otáľať ukázať im hociktorú fotku z hociktorej svadby v plnom rozlíšení. O toto mi ide. Pokiaľ sa niekto hrá na profesionálneho svadobného fotografa len preto, že má živnosť, FF zrkadlovku s L objektívom, pár softboxov a parazolov a svetu ukáže 3 zábery zo svadby, tak je to stále kúpa mačky vo vreci. A takých fotografov je veľa. Toto som chcel povedať.
 
z80
2017-10-18 21:48:25
príspevok od: marcus_labeo
Fajn report a celkom pekné fotky. Oceňujem, že to bolo "čisté" fotenie, t.j. žiadna štylizácia, blesky, odrazky, na to je ten výsledok veľmi dobrý.
Tie náboženské vsuvky na fotoportáli moc nemajú čo robiť, ale OK, niektorí potrebujú veriť (ako sa hovorí, človek bez viery je ako ryba bez bicykla . Z hľadiska techniky ma pobavila tá sada 10 (!) bateriek To je silná nevýhoda mirrorlessov, ja som na poslednom výlete v trvaní 5 dní a pri každodennom fotení baterku nemenil ani raz.
Ta "ryba bez bicykla" sa mi paci
Ja osobne svatby ani nefotim ani sa ich nezucastnujem, lebo na pozorovanie nastupu na "dozivotny trest odnatia slobody" nemam nervy
 
Tibor78
2017-10-19 08:17:15
Podla mna je nezodpovedne ist fotit svadbu s fotakmi, co maju iba jeden slot na pamatovu kartu. Toto sa da ale elegantne vyriesit novou FF bezzrkadlovkou Sony A9 za cca 5000EUR ak sa hybeme v bezzrkadlovkom segmente. Drviva vacsina neviest pozera iba na portretne fotky a cenu, ostatne ich uz tolko nezaujima. Toto je kruta realita. Nemyslim si, ze je vhodne vycapit na web komplet fotky z niekoho svadby, klienti by neboli z toho asi nadseni (pokial pravda s tym suhlasia), je to vec moralky.. Komplet fotky sa daju ukazat aj diskretne na osobnom stretnuti, ale drvivu vacsinu ludi to naozaj nezaujima.
 
jozef.timulak
2017-10-19 09:00:28
príspevok od: Tibor78
Podla mna je nezodpovedne ist fotit svadbu s fotakmi, co maju iba jeden slot na pamatovu kartu. Toto sa da ale elegantne vyriesit novou FF bezzrkadlovkou Sony A9 za cca 5000EUR ak sa hybeme v bezzrkadlovkom segmente. Drviva vacsina neviest pozera iba na portretne fotky a cenu, ostatne ich uz tolko nezaujima. Toto je kruta realita. Nemyslim si, ze je vhodne vycapit na web komplet fotky z niekoho svadby, klienti by neboli z toho asi nadseni (pokial pravda s tym suhlasia), je to vec moralky.. Komplet fotky sa daju ukazat aj diskretne na osobnom stretnuti, ale drvivu vacsinu ludi to naozaj nezaujima.
Čo sa týka pamäťových kariet - jednak nefotím veľa svadieb, jednak na každú "kapitolu" svadby používam inú kartu (dokopy 8) a jednak mám dva foťáky, teda fotím na dve karty. Ak jedna odíde, tak bude polovica kapitoly fuč, ale zase nie som v tomto ustráchaný - jednak používam kvalitné karty, ktoré plním tak max. do štvrtiny, jednak ak odíde radič karty, stále sa dajú zachrániť dáta. A tieto veci sa rozoberajú na fórach a viacerí písali, že porucha môže byť aj vo foťáku a odpálil im obe karty naraz .

A keď už chceme riešiť katastrofické scénare, tak som minule rozmýšľal nad tým, čo by sa stalo, keby fotograf cestoval 200 km na svadbu a v polceste sa mu pokazí auto. Nestihne doraziť. Alebo čo ak mu spadne taška s obomi foťákmi a rozbijú sa? Alebo čo ak mu ju ukradnú? Alebo keď sa mu rozbije dôležitý objektív? Alebo čo ak v svadobné ráno fotograf dostane črevnú chrípku? Stať sa môže hocičo a ešte som sa nedočítal, ako by sa to dalo riešiť. Ak by sa to aj niekomu stalo, asi by sa tým nerád chválil. Ak by sa niekto chcel podeliť, určite by nás bolo viac zvedavých.

A fotky zverejňujem so súhlasom manželov, ja sa na súhlas pýtam už keď ma volajú fotiť . Pre mňa je dôležitý príbeh, a ten sa nedá vyrozprávať len portrétmi. A že to ľudí nezaujíma? To je možné, ale ľudí, pre ktorých som fotil ja, zaujímajú práve také veci, ako jeden z hostí tancoval z dcérou, alebo ako nevestu na ceste pristavilo malé dievčatko a podobne. Keď mi potom napíšu, že pri fotkách 4x plakali, tak ma to povzbudzuje pokračovať v tom. Horšie by bolo, keby niekto plakal pri portrétoch .
 
hranis
2017-10-19 21:42:08
Obvykle sem nepíšem komentáre, ale tolko kritiky ma k tomu vyprovokovalo. Nefotím profesionálne, aj keď zopár platených akcií som už zobral. Ja si myslím, že pokiaľ svadobčania nie sú snobi, a poznajú človeka, ktorý fotiť vie-hoci aj ako nadšený amatér-nemajú problém dohodnúť si jeho. O to viac sú náchylní spraviť to, ak vedia (zväčša ženích) posúdiť techniku a schopnosti dotyčného. Práve pred človekom, ktorého poznajú roky vedia byť uvoľnený. A práve on nafotí to, čo profesionál nestihne, alebo si nevšimne.

Jozef zachytil atmosféru, spravil im radosť a nepotreboval na to vytvoriť komplikovaným svietením a štylizáciou promo kampaň pre svadobný salón. Toto ja veľmi oceňujem a obdivujem. Máš môj obdiv.

Je mi zle z toho, ako všetci upravujú prostredie reportáže modifikátormi svetla (aj keď blesk používam, lebo nefotím na pevné sklá). A už vôbec nechápem prehnaný postproces. Je to pekné, áno. A neprirodzené. A vôbec to tam tak nevyzeralo...

A na záver otázka: Ako boli fotky upravené v postprocese? Nejaký filter, preset? Alebo kontrast, vibrance, saturation, clarity? Páči sa mi tá dynamika v pleťovkách a žiarivé farby. Mávam ale problém to dosiahnuť s Nikonom D610. Je to kvôli tomu, že vysoké ISO znižuje dyn. rozsah? Alebo základ je trafiť správne vyváženie bielej? To mi v postprocese robí dosť problémy, oči si rýchlo zvyknú a svadobné šaty obvykle ťahajú do modra...
 
Tibor78
2017-10-20 05:53:50
príspevok od: hranis
Obvykle sem nepíšem komentáre, ale tolko kritiky ma k tomu vyprovokovalo. Nefotím profesionálne, aj keď zopár platených akcií som už zobral. Ja si myslím, že pokiaľ svadobčania nie sú snobi, a poznajú človeka, ktorý fotiť vie-hoci aj ako nadšený amatér-nemajú problém dohodnúť si jeho. O to viac sú náchylní spraviť to, ak vedia (zväčša ženích) posúdiť techniku a schopnosti dotyčného. Práve pred človekom, ktorého poznajú roky vedia byť uvoľnený. A práve on nafotí to, čo profesionál nestihne, alebo si nevšimne.

Jozef zachytil atmosféru, spravil im radosť a nepotreboval na to vytvoriť komplikovaným svietením a štylizáciou promo kampaň pre svadobný salón. Toto ja veľmi oceňujem a obdivujem. Máš môj obdiv.

Je mi zle z toho, ako všetci upravujú prostredie reportáže modifikátormi svetla (aj keď blesk používam, lebo nefotím na pevné sklá). A už vôbec nechápem prehnaný postproces. Je to pekné, áno. A neprirodzené. A vôbec to tam tak nevyzeralo...

A na záver otázka: Ako boli fotky upravené v postprocese? Nejaký filter, preset? Alebo kontrast, vibrance, saturation, clarity? Páči sa mi tá dynamika v pleťovkách a žiarivé farby. Mávam ale problém to dosiahnuť s Nikonom D610. Je to kvôli tomu, že vysoké ISO znižuje dyn. rozsah? Alebo základ je trafiť správne vyváženie bielej? To mi v postprocese robí dosť problémy, oči si rýchlo zvyknú a svadobné šaty obvykle ťahajú do modra...
Mame na to rozne nazory ale nevadi, tak je to v poriadku. Modrasty nadych odstranis lokalnou desaturaciou...
 
Ferdo
2017-10-20 08:09:17
Mam za sebou uz dve stovky svadieb a musim povedat ze na to, ze je to tvoja tretia svadba je to slusne Pokial vie fotograf zachytit atmosferu na svadbe, je uplne jedno cim foti, ci je to APS-C alebo FF, Nikon, Canon, Fuji alebo Sony..sledujem mnohych fotografov a nemozem si povedat ze tento foti napr. na full frame a preto ma take dobre fotky. Uz tu bol spomenuty aj Vojta Hurych ktory foti na Fujifilm. Ano fotky nemaju taku carovnu hlbku ostrosti ale dokonale zachytavaju atmosferu na svadbach a to ocenia zakaznici viac ako dokonaly bokeh, tot moja skusenost. Sice fotim na FF a zatial to nehodlam zmenit ale cas ukaze.. A tiez som zastancom prirodzeneho svetla ktore sa snazim vyuzit do maximalnej miery. Neviem si predstavit, ze by som so sebou nosil odrazky, softboxy, blesky a este aj asistenta. Je vyborne mat na svojom webe reportaze z celych svadieb (tak to robim aj ja), nielen nacancane portrety. V takych pripadoch to mnohokrat znamena ze ten fotograf reportaz priliz nezvlada
 
blahoslav J B Art
2017-10-20 08:12:27
príspevok od: Tibor78
Podla mna je nezodpovedne ist fotit svadbu s fotakmi, co maju iba jeden slot na pamatovu kartu. Toto sa da ale elegantne vyriesit novou FF bezzrkadlovkou Sony A9 za cca 5000EUR ak sa hybeme v bezzrkadlovkom segmente. Drviva vacsina neviest pozera iba na portretne fotky a cenu, ostatne ich uz tolko nezaujima. Toto je kruta realita. Nemyslim si, ze je vhodne vycapit na web komplet fotky z niekoho svadby, klienti by neboli z toho asi nadseni (pokial pravda s tym suhlasia), je to vec moralky.. Komplet fotky sa daju ukazat aj diskretne na osobnom stretnuti, ale drvivu vacsinu ludi to naozaj nezaujima.
ako tu pisal pred nejakym rokom ci dvoma nadejny rakusky svadobny fotograf, fotiaci svadby za 2 tisic eur ... v Rakusku sa ta len opytaju, ci fotis Canonom alebo Nikonom
 
Ferdo
2017-10-20 09:45:01
príspevok od: Tibor78
Podla mna je nezodpovedne ist fotit svadbu s fotakmi, co maju iba jeden slot na pamatovu kartu. Toto sa da ale elegantne vyriesit novou FF bezzrkadlovkou Sony A9 za cca 5000EUR ak sa hybeme v bezzrkadlovkom segmente. Drviva vacsina neviest pozera iba na portretne fotky a cenu, ostatne ich uz tolko nezaujima. Toto je kruta realita. Nemyslim si, ze je vhodne vycapit na web komplet fotky z niekoho svadby, klienti by neboli z toho asi nadseni (pokial pravda s tym suhlasia), je to vec moralky.. Komplet fotky sa daju ukazat aj diskretne na osobnom stretnuti, ale drvivu vacsinu ludi to naozaj nezaujima.
Tibor v podstate mas pravdu, su zakaznici (je naozaj vela) ktorych zaujimaju len portrety. Potom mensia skupina ludi ktori pri vybere fotografa prihliadnu aj na kvalitu reportaze. Vseobecne je vo svete trend fotit svadby reportaznym sposobom a portrety zacinaju byt okrajovou zalezitostou ktorej sa zo svadobneho dna venuje tak polhodinka - max. hodinka. Na slovensku tak este celkom nieje ale snad raz..
 
jozef.timulak
2017-10-20 22:02:08
príspevok od: hranis
Obvykle sem nepíšem komentáre, ale tolko kritiky ma k tomu vyprovokovalo. Nefotím profesionálne, aj keď zopár platených akcií som už zobral. Ja si myslím, že pokiaľ svadobčania nie sú snobi, a poznajú človeka, ktorý fotiť vie-hoci aj ako nadšený amatér-nemajú problém dohodnúť si jeho. O to viac sú náchylní spraviť to, ak vedia (zväčša ženích) posúdiť techniku a schopnosti dotyčného. Práve pred človekom, ktorého poznajú roky vedia byť uvoľnený. A práve on nafotí to, čo profesionál nestihne, alebo si nevšimne.

Jozef zachytil atmosféru, spravil im radosť a nepotreboval na to vytvoriť komplikovaným svietením a štylizáciou promo kampaň pre svadobný salón. Toto ja veľmi oceňujem a obdivujem. Máš môj obdiv.

Je mi zle z toho, ako všetci upravujú prostredie reportáže modifikátormi svetla (aj keď blesk používam, lebo nefotím na pevné sklá). A už vôbec nechápem prehnaný postproces. Je to pekné, áno. A neprirodzené. A vôbec to tam tak nevyzeralo...

A na záver otázka: Ako boli fotky upravené v postprocese? Nejaký filter, preset? Alebo kontrast, vibrance, saturation, clarity? Páči sa mi tá dynamika v pleťovkách a žiarivé farby. Mávam ale problém to dosiahnuť s Nikonom D610. Je to kvôli tomu, že vysoké ISO znižuje dyn. rozsah? Alebo základ je trafiť správne vyváženie bielej? To mi v postprocese robí dosť problémy, oči si rýchlo zvyknú a svadobné šaty obvykle ťahajú do modra...
Ďakujem za tvoje slová .
Postproces je v Capture One Pro 10 for Sony a spočíva v kontraste, saturácii a clarity, to je všetko. Mám rád žiarivé farby a keď je čierna čiernou a biela bielou.
Vyváženie bielej je kľúčové, mne sa najlepšie robí potme alebo len pri stlmenej lampe, na ktorej si viem nastaviť farebnú teplotu rovnakú, akú má monitor. Čím presnejšie je biela vyvážená, tým viac vyniknú farby, doslova sa objavia. Ale veru, biele šaty, košele, obrusy, návleky na stoličky dostanú modrý alebo fialový nádych. Dlho som sa tým zaoberal a zistil som, že niektoré biele košele sa naozaj vyrábajú trochu modrasté. A návleky na stoličky sú evidentne fialové. Asi sa to robí, aby vyzerali čisto, sviežo, nezažĺtnuto. Alebo je to len nedokonalosťou procesu výroby? Neviem, ale zaujímalo by ma to. V realite, keď sa na to vyslovene nesústredíme, tak to mozog filtruje, ale na fotke do bije do očí. Takže ak je to veľmi výrazné, tak lokálna desaturácia, ako píše Tibor78. Ale mne sa osvedčilo desaturovať len tak o 50%. Ak by som to desaturoval brutálne, tak to potom zase vyzerá neprirodzene.
No a s pleťou sú problémy, to je jasné a myslím, že najväčší vplyv na to má svetlo. Keď je dobré rozptýlené svetlo, tak sú ľudia krásni. Napríklad v kostole s bielou mramorovou podlahou táto funguje ako super odrazka, podobne biele steny a strop. Opakom sú bodové svetlá zo stropu a (lacné) LEDky a neónky, ktoré nemajú spojité spektrum. Ak sú ešte steny interiéru farebné a napr. na zemi je farebný koberec, tak sa to všetko odrazí aj na pleti. Doslova. Aj na bielych šatách. Takže ak je to kritické, tak znovu lokálna úprava. Inou možnosťou by bolo použiť blesk, ale to má zase svoje nevýhody, ktoré u mňa prevažujú, a tak sa mu vyhýbam.
 
jozef.timulak
2017-10-20 22:04:56
príspevok od: Ferdo
Mam za sebou uz dve stovky svadieb a musim povedat ze na to, ze je to tvoja tretia svadba je to slusne Pokial vie fotograf zachytit atmosferu na svadbe, je uplne jedno cim foti, ci je to APS-C alebo FF, Nikon, Canon, Fuji alebo Sony..sledujem mnohych fotografov a nemozem si povedat ze tento foti napr. na full frame a preto ma take dobre fotky. Uz tu bol spomenuty aj Vojta Hurych ktory foti na Fujifilm. Ano fotky nemaju taku carovnu hlbku ostrosti ale dokonale zachytavaju atmosferu na svadbach a to ocenia zakaznici viac ako dokonaly bokeh, tot moja skusenost. Sice fotim na FF a zatial to nehodlam zmenit ale cas ukaze.. A tiez som zastancom prirodzeneho svetla ktore sa snazim vyuzit do maximalnej miery. Neviem si predstavit, ze by som so sebou nosil odrazky, softboxy, blesky a este aj asistenta. Je vyborne mat na svojom webe reportaze z celych svadieb (tak to robim aj ja), nielen nacancane portrety. V takych pripadoch to mnohokrat znamena ze ten fotograf reportaz priliz nezvlada
Ďakujem veľmi pekne za zhodnotenie .
 
acton
2017-10-22 14:24:07
príspevok od: Krtko fotografom
Ak mozem, dal by som do pozornosti jednu vec. Uz mi lezie na nervy, ked vsade citam, ako sa "profesionalni svadobni" fotografi, ohradzuju a vylucne zastavaju nazor, ze svadby sa daju fotit iba s full frame. Niekedy, ked citam vyjadrenia "svadobnych" fotografov, ze vyberajte si len fotografa, ktori ma FF fotak, ze len ten je profik, a podobne reci, tak mam na tych "svadobnych" fotografov, svoj nezverejnitelny nazor .
Ale toto by bola debata na velmi dlho... .
neviem kde zijete ale skus niekde v zahranici fotit svadbu s takymto fotoaparaom a v takej kvalite aka je v tomto clanku, ani si neskrtne.
 
jozef.timulak
2017-10-22 19:58:44
príspevok od: acton
neviem kde zijete ale skus niekde v zahranici fotit svadbu s takymto fotoaparaom a v takej kvalite aka je v tomto clanku, ani si neskrtne.
A aká je kvalita fotiek v tomto článku? Môžeš viac popísať, čo je zlé? A v čom je taká a6500 horšia od napr. Canonu 5DII, ktorý sa dnes stále používa?
 
acton
2017-10-22 20:13:39
príspevok od: jozef.timulak
A aká je kvalita fotiek v tomto článku? Môžeš viac popísať, čo je zlé? A v čom je taká a6500 horšia od napr. Canonu 5DII, ktorý sa dnes stále používa?
napriklad som otvoril nahodne fotografiu 38, pozri ja nema nic proti tebe aj sa snazis aj vsetko... ale chces povedat, ze je dobra ta fotografia? je strasne unavna je tak biela az je neprijemne sa na nu pozerat, naozaj neviem co su tu za ludia ktory tu pisu o atmosfere na tych fotkach... prepac ale to je katastrofa aj tie farby aj vsetko.
vsetko je super, okrem fotografii... a nehnevaj sa nezrovnavaj ten tvoj fotoaparat s hocijakym ff, je rozdiel citat clanky ako sa ten fotak nebezpecne priblizil k ff a vidiet vysledok, rozdiel je asi taky, ze ked si niekto objedna taxi aby ho zaviezol na letisko rano o 5 a pride clovek na bicykli, ze naskoc na ruru...
 
acton
2017-10-22 20:37:42
príspevok od: jozef.timulak
A aká je kvalita fotiek v tomto článku? Môžeš viac popísať, čo je zlé? A v čom je taká a6500 horšia od napr. Canonu 5DII, ktorý sa dnes stále používa?
teraz sa musim omluvit, nedalo mi to otvoril som si to v druhom kompe lebo sa mi parkrat stalo, ze som nieco videl inac na rozdielnych Pc... ta fotografia nie je taka jasna ako som pisal, musm si dat nastelovat monitor.
 
jozef.timulak
2017-10-22 21:05:09
príspevok od: acton
teraz sa musim omluvit, nedalo mi to otvoril som si to v druhom kompe lebo sa mi parkrat stalo, ze som nieco videl inac na rozdielnych Pc... ta fotografia nie je taka jasna ako som pisal, musm si dat nastelovat monitor.
Nevadí . A cením si, ak sa niekto dokáže omluviť. Ja zase netvrdím, že tie fotky sú na jednotku a napísal som v článku, že som sa dosť natrápil s farbami. Ani kompozície nie sú dokonalé, ale tu ide o to, že vidím otca, ako niečo šepká vyparádenému synovi - namierim foťák, odfotím a syn si ma všimol - miesto aby sa zľakol, on sa na mňa usmial, resp. mu na tvári zostal ten úsmev ktorý mal kvôli tomu, čo mu otec šepkal. Nebolo času kompozíciu vylepšiť, zmeniť uhol, zbaviť sa fliaš na stole alebo skrášliť pozadie, celé to trvalo menej ako 2 sekundy. Ale možno po 100 svadbách to zvládnem lepšie . Uznávam, že to všetko je rušivé a fotka nemá estetiku na jednotku. Možno ani na trojku a možno ani na štvorku. Ale je tam ten moment, je zachytený ich vzťah, je zachytené, aký boli vyobliekaní a ako sa tešili. Túto fotku som nedal do série preto, že je dokonalá, ale preto, že tým ukazujem, na čo sa zameriavam.
 
acton
2017-10-23 10:54:04
príspevok od: jozef.timulak
Nevadí . A cením si, ak sa niekto dokáže omluviť. Ja zase netvrdím, že tie fotky sú na jednotku a napísal som v článku, že som sa dosť natrápil s farbami. Ani kompozície nie sú dokonalé, ale tu ide o to, že vidím otca, ako niečo šepká vyparádenému synovi - namierim foťák, odfotím a syn si ma všimol - miesto aby sa zľakol, on sa na mňa usmial, resp. mu na tvári zostal ten úsmev ktorý mal kvôli tomu, čo mu otec šepkal. Nebolo času kompozíciu vylepšiť, zmeniť uhol, zbaviť sa fliaš na stole alebo skrášliť pozadie, celé to trvalo menej ako 2 sekundy. Ale možno po 100 svadbách to zvládnem lepšie . Uznávam, že to všetko je rušivé a fotka nemá estetiku na jednotku. Možno ani na trojku a možno ani na štvorku. Ale je tam ten moment, je zachytený ich vzťah, je zachytené, aký boli vyobliekaní a ako sa tešili. Túto fotku som nedal do série preto, že je dokonalá, ale preto, že tým ukazujem, na čo sa zameriavam.
ale ano, ked tam vidia ten moment svadobcania tak je to ok.
 
trnavsky
2017-10-26 23:47:44
možno ťa zaujme toto: cca 10min 10 s, https://m.youtube.com/watch?v=jUBSujbKfEo
špičkový fotograf fotil Nikonom D800, počas obradu (nanešťastie vtomto videu tá svadba vyzerá gýčovo, ale to nieje podstatné) šiel vyskúšať sony a6000. odvtedy fotí na sony (a6300, a7r2...) zašlo to až tak ďaleko že im v podstate na youtube robí reklamu a je u nich celebrita. Záblesky používa často (ale nie vždy). Jeden argument pre záblesky je dosť pádny - má oveľa menej práce v postprocese (nakoniec postproces tiež ohýba realitu). Druhý argument menej dôležitý: život-lesk v očiach. Ale málokedy na fotke vidno (laik to nezistí) že prisvietil. Sám ale považuje za najsilnejšiu sériu portretov tir, ktoré nafotil pri prirodzenom svetle. Takže zlatá cesta môže byť zase tá stredná.
 
jozef.timulak
2017-10-27 08:01:33
príspevok od: trnavsky
možno ťa zaujme toto: cca 10min 10 s, https://m.youtube.com/watch?v=jUBSujbKfEo
špičkový fotograf fotil Nikonom D800, počas obradu (nanešťastie vtomto videu tá svadba vyzerá gýčovo, ale to nieje podstatné) šiel vyskúšať sony a6000. odvtedy fotí na sony (a6300, a7r2...) zašlo to až tak ďaleko že im v podstate na youtube robí reklamu a je u nich celebrita. Záblesky používa často (ale nie vždy). Jeden argument pre záblesky je dosť pádny - má oveľa menej práce v postprocese (nakoniec postproces tiež ohýba realitu). Druhý argument menej dôležitý: život-lesk v očiach. Ale málokedy na fotke vidno (laik to nezistí) že prisvietil. Sám ale považuje za najsilnejšiu sériu portretov tir, ktoré nafotil pri prirodzenom svetle. Takže zlatá cesta môže byť zase tá stredná.
Jáj, Jason Lanier, jasné. Sledujem ho. Čo sa týka zábleskov - keď máš čas a asistentov a pár práve toto chce a tým pádom chápe, že fotenie trvá dlhšie, tak nech sa páči.
 
trnavsky
2017-10-27 08:28:18
príspevok od: jozef.timulak
Jáj, Jason Lanier, jasné. Sledujem ho. Čo sa týka zábleskov - keď máš čas a asistentov a pár práve toto chce a tým pádom chápe, že fotenie trvá dlhšie, tak nech sa páči.
NO myslel som to tak, že niekedy ano niekedy nie. Lebo nerozumiem tým extrémom, buď všetko alebo nič.
 
francesco
2017-10-27 11:23:23
príspevok od: trnavsky
NO myslel som to tak, že niekedy ano niekedy nie. Lebo nerozumiem tým extrémom, buď všetko alebo nič.
Presne tak. Tu je otazka, ci ten kto zasadne odmieta jednu alebo druhu moznost preco tak robi. Pride mi to, ze ked to neviem urobit rychlo a dobre tak je lepsie to hejtovat.
 
sharkyyy
2017-10-27 14:10:25
príspevok od: trnavsky
možno ťa zaujme toto: cca 10min 10 s, https://m.youtube.com/watch?v=jUBSujbKfEo
špičkový fotograf fotil Nikonom D800, počas obradu (nanešťastie vtomto videu tá svadba vyzerá gýčovo, ale to nieje podstatné) šiel vyskúšať sony a6000. odvtedy fotí na sony (a6300, a7r2...) zašlo to až tak ďaleko že im v podstate na youtube robí reklamu a je u nich celebrita. Záblesky používa často (ale nie vždy). Jeden argument pre záblesky je dosť pádny - má oveľa menej práce v postprocese (nakoniec postproces tiež ohýba realitu). Druhý argument menej dôležitý: život-lesk v očiach. Ale málokedy na fotke vidno (laik to nezistí) že prisvietil. Sám ale považuje za najsilnejšiu sériu portretov tir, ktoré nafotil pri prirodzenom svetle. Takže zlatá cesta môže byť zase tá stredná.
Jason Laniera sledujem,
foti zo sony, ale ten prechod ber ako reklamu .

Je svojsky, mam ho rad.
Casty argument preco pouziva blesky je ze setri to cas v pp, teda setri to cas a cas su peniaze .
Trosku to prehana s reklamou na neo rotolight, ktory nie je ziaden zazrak , ale inac fajn.
 
jozef.timulak
2017-10-27 14:36:07
príspevok od: trnavsky
NO myslel som to tak, že niekedy ano niekedy nie. Lebo nerozumiem tým extrémom, buď všetko alebo nič.
Môže to byť súčasť štýlu. To, že niekto fotí výhradne bez blesku neznamená hneď, že ho nevie používať. Veď si stačí vyhľadať, koľko je takých fotografov vo svete, a to myslím uznávaných fotografov. Napríklad taký Jeff Ascough.
 
miki33
2017-11-01 07:59:23
no, mile foto ale hlavne takyto clanok velmi dobra reklama palec hore za prezieravost a dobry napad na svoju prezentaciu. Ja osobne by som nemal odvahu pisat takyto clanok, a ani na pisanie nemam nadanie .

Nech sa Vam dari.
 
jozef.timulak
2017-11-01 09:53:48
príspevok od: miki33
no, mile foto ale hlavne takyto clanok velmi dobra reklama palec hore za prezieravost a dobry napad na svoju prezentaciu. Ja osobne by som nemal odvahu pisat takyto clanok, a ani na pisanie nemam nadanie .

Nech sa Vam dari.
Nie, nie je to tak, nešlo mi o reklamu. Ach... Ako som písal už pri starších článkoch o prvej a druhej svadbe - ide mi o to, že ako začiatočník by som si veľmi rád prečítal skúsenosti iných fotografov a našielm som fakt minimum článkov (do 5), kde je niekto ochotný sa pozdieľať so začiatkami. Mojou prioritou je hlavne sa vyrozprávať a potom možno niekomu pomôcť v tom, že sa v tých článkoch nájde, spomenie si na svoje začiatky alebo to niekoho povzbudí do fotenia alebo aspoň niekomu vyvolám úsmev na tvári či dám podnet na zamyslenie. Idem s kožou na trh a riskujem, že niekomu sa to môže zdať milé, iný ma vysmeje za techniku, ďalší za kompozície, iní to pochopia tak, že sa niekomu vysmievam no a niekto, že si robím reklamu. Ani neviem, koľkým ľuďom to ani nestálo za koment alebo to ani nedočítali. Fakt, o reklame sa nedá hovoriť, je to predsa môj blog a každý si môže napísať svoj. Ale ako si napísal, chce to odvahu zariskovať, chce to silu potom čeliť kritike, chce to aj sebakritiku, lebo ak to niekto pochváli, to ešte neznamená, že je to objektívne dobré. Takže taký článok, to je kopa roboty, niekoľko týždňov príprav, úprav, zvažovania či áno či nie, a potom týždne na spracovanie reakcií. Povedal by som, že bezpečnejšie je nepísať - tak nepríde ani kritika ani to nevyžaduje námahu. A nadanie? Myslíš, že ja mám nadanie? Čo sa jednému zdá ako pútavé iného unudí a ďalšieho vyprovokuje.
PS: ešte chystám ďalšie články .
 
zino
2017-11-23 12:55:58
príspevok od: acton
napriklad som otvoril nahodne fotografiu 38, pozri ja nema nic proti tebe aj sa snazis aj vsetko... ale chces povedat, ze je dobra ta fotografia? je strasne unavna je tak biela az je neprijemne sa na nu pozerat, naozaj neviem co su tu za ludia ktory tu pisu o atmosfere na tych fotkach... prepac ale to je katastrofa aj tie farby aj vsetko.
vsetko je super, okrem fotografii... a nehnevaj sa nezrovnavaj ten tvoj fotoaparat s hocijakym ff, je rozdiel citat clanky ako sa ten fotak nebezpecne priblizil k ff a vidiet vysledok, rozdiel je asi taky, ze ked si niekto objedna taxi aby ho zaviezol na letisko rano o 5 a pride clovek na bicykli, ze naskoc na ruru...
Nezvyknem reagovať na niekoho komentáre, ale vyjadruješ sa a hodnotíš iných ako keby si bol David Lachapelle. Tak som schválne išiel pozrieť tvoju galériu, očakávajúc, že padnem na kolená s otvorenými ústami od úžasu. Čo by si povedal, padol som? Nabudúce pomlč ak pôjdeš niekomu napísať že má zlé fotky a pozri si prv vlastné fotografie. To, že máš FF, z teba dobrého fotografa neurobí. Poznám fotografov, ktorí by ťa strčili do vačku aj svojou galériou v mobiloch.

Chalanisko tu sa snaží a ide dobrým smerom. Hľadá zaujímavé motívy, momenty, emócie. Tie sú pre ľudí dôležitejšie ako to, čím to odfotil. To nikoho nezaujíma. Buď sa fotky páčia alebo nie.
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované