Hore

Môj pohľad na žáner “Wildlife”

JE TO WILD ?

Asi najčastejšia otázka a téma žabomyších vojen v komentároch pod fotkami na sociálnych sieťach či fotoportáloch. Najväčší kameň úrazu podľa mňa stojí práve na tom označení “wild/wildlife” a jeho nepochopení, resp. rozdielnom ponímaní. Každý si ho vysvetľuje po svojom a trochu inak. Pre niekoho je to len to zviera ktoré uteká na kilometre ďaleko pri pohľade na človeka, pre iného je to aj polokrotká veverička v parku, pre niekoho dokonca fotka zvieraťa v ZOO. Stretol som sa s názorom, že nie je rozdiel fotiť zviera v ľudskej starostlivosti a to zviera, ktoré síce nemá strach z človeka, no žije vo voľnej prírode. Áno, z pohľadu stláčania spúšte fotoaparátu v danom okamihu tam asi rozdiel nie je. Treba si však uvedomiť jedno – vo voľnej prírode má aj to zviera, ktoré sa človeka nebojí,  stále slobodnú voľbu toho ako sa bude správať, kedy a kam príde a naopak, kedy odíde. Navyše, takýto snímok má aj svoju pridanú hodnotu.

Líška hrdzavá (Vulpes vulpes), divo žijúce zviera ktoré stratilo svoju plachosť z človeka. Úniková vzdialenosť približne 1m.

Ako príklad je tu fotka líšky. Je to zviera žijúce vo voľnej prírode, no napriek tomu strach z človeka nemala. Aj keď sa tým pádom môže zdať jej fotenie jednoduché, zdanie klame. Práve preto že to je stále divo žijúce zviera, trvalo mi občas aj týždeň pokiaľ som mal šťastie na to aby prišla za svetla. A práve v tom tkvie ten rozdiel – záležalo len a len od nej či sa dnes fotiť bude alebo nie, nie od môjho rozhodnutia. Preto nemožno túto situáciu porovnávať s fotením na workshope, kedy je pred fotografa vo vopred určenom čase, na vopred určenom mieste privedené zviera ktoré sa síce tiež nebojí, no je chované doma, podobne ako pes.  Keby sme totiž mali hodnotiť “wildlife” len z pohľadu plachosti zvierat, dali by sa za túto kategóriu označiť de facto len tie zvieratá, na ktoré sa poľuje. To je totiž v drvivej väčšine druhov dôvod, prečo od človeka utekajú. Tak isto, ani fotenie goríl v pralese by v tomto prípade nebolo dostatočne “wild”. Plachosť môže byť chápaná skôr ako okolnosť zvyšujúca náročnosť získania záberu, nie ako kritérium pre zaradenie do tej či onej kategórie. Preto si ja pod pojmom “wildlife” predstavujem zviera žijúce voľne v prírode, bez ohľadu na to či v človeku vidí hrozbu alebo nie.

Sova dlhochvostá (Strix uralensis), divo žijúci vták zachytený pri love hlodavcov. Úniková vzdialenosť približne 30m.

Tým sa dá plynule prejsť na úzko súvisiacu tému, a to fotenie na spomínaných workshopoch. Vo svojej podstate na tomto fotení a podobných akciách nie je nič zlé. Aj keď ma účasť nikdy nelákala, nemám proti tomu nič. Účastnia sa ho ľudia so spoločným záujmom, za účelom zlepšenia sa v práci s fotoaparátom či ľudia ktorí jednoducho potrebujú nasekať ľahko získateľný materiál do fotobanky. Po tadeto je to úplne v poriadku. Prichádzajú však aj ľudia, ktorí len fotia zvieratá a je im jedno ako, za akých okolností a s akou hodnotou budú ich výsledné fotografie chápané. Práve takýto ľudia sa zvyknú najviac hnevať ak sa pod ich fotkou niekto opýta na to, či sa jedná o voľne žijúce zviera alebo zviera v ľudskej starostlivosti. Argumentujú najčastejšie tým, že sa predsa hodnotí fotka, nie okolnosti jej vzniku. Rozdiel medzi A a B chápu hlavne tí, ktorí sami daný žáner fotia. Nájdu sa aj takí, ktorí ospravedlňujú svoju neschopnosť nafotiť podobné zábery vo voľnej prírode s vysvetlením, že pri tom dochádza k rušeniu zvierat. Takýto ľudia zrejme nepochopili úplný základ a podstatu celého fotenia zvierat vo voľnej prírode – prirodzené správanie sa zvieraťa je základom pre dobrý záber a prvoradé je to, aby nedochádzalo k jeho cielenému vyrušovaniu. To však človek zistí až keď o danom druhu niečo vie a strávi v teréne nejaký ten piatok… Na druhej strane, treba priznať že sú aj medzi nami fotografmi ľudia ktorým je prednejšie získanie záberu ako ohľad na nejakú etiku pri fotografovaní.

Myšiak lesný (Buteo buteo), divo žijúci vták zachytený pri dosadaní na starý peň. Úniková vzdialenosť približne 200-300m.

Je ťažké uviesť nejaký konkrétny príklad na porovnanie. Keby som to ale mal urobiť, poviem že je to podobné ako keby niekto fotil voskové figuríny a prezentoval ich ako glamour, street či portrét, alebo by sa niekto považoval za reportážneho fotografa vojnových udalostí a pritom fotil iba rekonštrukcie historických bojov. V skratke, aj keď by fotografie boli podobné, ich impakt by bol rapídne nízky a blížil by sa k nule. Pôvodne som chcel spomenúť aj pár ďalších vecí ako fotenie z prenajatých krytov a pod., ale od toho som nakoniec radšej upustil. Mohlo by to viesť k nepochopeniu a zbytočným hádkam, už aj tak je rozoberaná téma vecou ktorá vytvára dva tábory. Dúfam teda aspoň, že ak si prečíta článok niekto kto zrovna nefotí tento žáner no sleduje podobné fotky, ozrejmí sa mu prečo je tak vyzdvihovaná hodnota práve tých snímkov, ktoré vznikli vo voľnej prírode a zachytávajú voľne žijúce zvieratá.

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora
web: https://gearcheckers.com/sk/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Igor Zverko
2019-02-03 11:43:38
Myslím že si to celkom vystihol. Ja to vidím rovnako.
 
JohnNewton
2019-02-03 15:40:15
Ťažko na to jednoznačne odpovedať, je to spor hlavne vo vnútri WL bubliny. Tak ako sa kedysi mohlo opýtať na mieru PP, dnes sa to považuje za drzosť, otázka na EXIF je neslušná atď.... z fotografie sa vytráca pravdivosť a manipulácia je štandardom. Je inscenovaný portrét menej hodnotný, ako momentka ? Kedy ako. Dáva ťažšia cesta vždy lepší výsledok ?
 
blahoslav J B Art
2019-02-03 16:06:27
Keďže sme na Ephote, dôležitejšia otázka, ako či je to WL alebo nie, je akou fototechnikou je to fotene. Či bezkompromisnou FF, alebo kompromisnou kropovou, či s batériovym gripom, alebo bez neho, či tá zostava je predražena, alebo či má najlepší pomer cena výkon. Nuž, takto je to medzi nami, wajldlajfermi. Zvieratá sú až na druhom mieste ... a fotky až na treťom 😋🤣
 
fatality
2019-02-03 16:24:03
príspevok od: blahoslav J B Art
Keďže sme na Ephote, dôležitejšia otázka, ako či je to WL alebo nie, je akou fototechnikou je to fotene. Či bezkompromisnou FF, alebo kompromisnou kropovou, či s batériovym gripom, alebo bez neho, či tá zostava je predražena, alebo či má najlepší pomer cena výkon. Nuž, takto je to medzi nami, wajldlajfermi. Zvieratá sú až na druhom mieste ... a fotky až na treťom 😋🤣
preco,ked su podla teba tieto temy od veci(aj ked neviem o com inom by sa ludia mali bavit pod clankami o technike,ked nie o technike),tak ich tahas aj tam,kde ich nikto nespomenul,pod clanok,v ktorom ich tiez nikto nespomenul?
 
JohnNewton
2019-02-03 16:26:58
príspevok od: fatality
preco,ked su podla teba tieto temy od veci(aj ked neviem o com inom by sa ludia mali bavit pod clankami o technike,ked nie o technike),tak ich tahas aj tam,kde ich nikto nespomenul,pod clanok,v ktorom ich tiez nikto nespomenul?
Keď už nepovie nič k veci, aspoň zaspamuje
 
Otecadams
2019-02-03 17:39:47
Dobré fotky. Nech sa darí!
 
blahoslav J B Art
2019-02-03 18:02:25
príspevok od: fatality
preco,ked su podla teba tieto temy od veci(aj ked neviem o com inom by sa ludia mali bavit pod clankami o technike,ked nie o technike),tak ich tahas aj tam,kde ich nikto nespomenul,pod clanok,v ktorom ich tiez nikto nespomenul?
Prečo nemôžem napísať svoj názor, navyše z vlastnej hlavy?
A preco mi vytýkas, že nepíšem k téme, ked ty si k téme nič nepísal?
 
PeCh
2019-02-04 12:49:45
Nefotím wildlife, ale môj názor je taký, že odfotiť skutočne plaché zviera vo voľnej prírode po niekoľkých týždňoch príprav a číhania je skvelé pre samotného fotografa. Je to zážitok. Ale nemá to nič so samotnou estetikou fotografie. Tam často môže byť krajšia fotka zo ZOO. Preto keď ide o estetiku fotografie, tak je zbytočné pýtať sa, kde a za akých podmienok to bolo fotené. Pokiaľ ide o prezentáciu zážitku, tak tam je to iné a tam zase nehrá takú rolu technika a kvalita fotky. No ale keď sa to podarí a spoja sa oba aspekty, tak je to paráda.
 
Štefan Káčer
2019-02-04 16:09:29
Krásne fotky, dobrý článok, odpoveď má každý svoju. Tu totiž neexistuje jednoznačná (a zrejme ani približná) hranica a odpoveď, čo je a čo nie je wild. A v podstate je úplne zbytočná. Možností odpovedí a kritérií je (ako si aj napísal) nepreberne mnoho. Aj tí naj wild predsa prikrmujú, stavajú kryty a podobne. Akurát dôvod, čo ich k tomu vedie je iný. Rád si odfotím aj zviera, vtáka, ale dôvody mám určtite iné, ako "čistí" wild fotografovia. Mám predsa fotku, s ktorou som spokojný ja a mám na ňu príjemné spomienky spojené či už s prechádzkou v lese, s hodinami strávenými v nepohodlnom kryte, víkendovom workshope v spoločnosti fain ľudí, alebo finančne náročnej expedícii. To, že taká fotka pre wild fotografa nemá výpovednú hodnotu na tom nič nemení, pretože ju fotil pre seba.
Opakované poznámky na adresu ephota, aby kategóriu rozdelili aspoň na wild a zviera v ľudskej starostlivosti tu zazneli opakovane a zbytočne. Osobne by som si každú svoju fotografiu vedel zaradiť. Kto si chce napísať wild, tak to aj tak urobí, robia to aj "svetoví" fotografovia.
Teším sa na každú ďalšiu tvoju fotku, príjemne pohladí oko aj dušu ...
 
DenisBede
2019-02-04 17:20:46
Pozor na tento článok, lebo to je rukavica hodená do ringu pre niektorých tunajších diskutérov (osobne sa rád zapojím)! Mimochodom tvoje fotografie sú u mňa medzi špičkou toho, čo tu máme.
Čo sa týka samotného wildlife žánru a otázky čo je a čo nie je WILD, podľa mňa sa odpoveď na túto problematiku dá rozdeliť na 3 časti:
V prvom rade je tu situácia, kedy sa fotí v zoo alebo na workshope, čo pre mňa a určite ani pre iných nie je WILD. Na druhej strane fotografie môžu aj tak mať hodnotu, ako napísal Štefan.
V druhom rade je tu situácia, kedy sa fotí vo voľnej prírode a fotografia naozaj voľne žijúceho živočícha vznikla vďaka skúsenostiam a schopnostiam fotografa, kvalitnej technike a nekonečnej trpezlivosti. To je pre mňa a pre väčšinu ostatných pravý WILD.
V treťom rade sú tu diskutabilné situácie, pri ktorých sa názory môžu rôzniť. Ide o fotenie v národných parkoch v Afrike a inde a v divočinových parkoch (napr. Bavorský les).
Wildlife fotografi z druhej skupiny budú skôr zastávať názor, že v Bavorskom lese nejde o wildlife fotenie, tí z prvej skupiny zasa môžu oponovať, že zvieratá sú síce prikrmované alebo ohradené ale nikto nezaručí, že budú v danom čase na danom mieste ako v zoo alebo na workshope.
Prečo je WILD v tomto prípade diskutabilné? Pretože keď to budete brať striktne principiálne, ani zver v Afrike už nie je úplne wildlife, aj keď nie je prikrmovaná, niektoré parky sú ohradené alebo podliehajú prísnej správe takže bez ohľadu na zdanie divočiny "bez hraníc" ani tu by sme kritické hodnotenie neustáli. Čo také fotenie goríl v Rwande? Žijú síce divoko a nezávisle ale pod neustálou kontrolou a dohľadom, takže si ich nemôžete prísť odfotiť sami, stráviť hodiny ich hľadaním, stopovaním alebo striehnutím na ne. Nie je to tým pádom WILDLIFE? Fotenie zveri v Afrike by potom tiež nemalo byť wildlife, pretože vás do buše odvezie džíp, stopár vám ukáže zver a vy len fotíte... mne to pripadá ako workshop, hoci väčšina vo svete renomovaných wildlife fotografov fotí práve týmto štýlom. Napriek tomu všetkému totiž fotíte divožijúce zvieratá aj keď rozhodne nie sú plaché a dalo by sa povedať, že ich fotenie ani nie je nijak obzvlášť náročné.
Z toho vyplýva, že wildlife žáner by mal spočívať vo fotografovaní divožijúcich zvierat v ich prirodzenom prostredí s čo najnižšími zásahmi človeka, teda prakticky všetky situácie okrem zoo a workshopov...
 
JohnNewton
2019-02-04 17:55:14
Tak u nás je potom kritérium jasné, Rys a Vlk sú Wild, u medveďa som si nie istý, lebo občas mu zadok trčí z kontajnera
 
holasek
2019-02-05 19:55:45
príspevok od: DenisBede
Pozor na tento článok, lebo to je rukavica hodená do ringu pre niektorých tunajších diskutérov (osobne sa rád zapojím)! Mimochodom tvoje fotografie sú u mňa medzi špičkou toho, čo tu máme.
Čo sa týka samotného wildlife žánru a otázky čo je a čo nie je WILD, podľa mňa sa odpoveď na túto problematiku dá rozdeliť na 3 časti:
V prvom rade je tu situácia, kedy sa fotí v zoo alebo na workshope, čo pre mňa a určite ani pre iných nie je WILD. Na druhej strane fotografie môžu aj tak mať hodnotu, ako napísal Štefan.
V druhom rade je tu situácia, kedy sa fotí vo voľnej prírode a fotografia naozaj voľne žijúceho živočícha vznikla vďaka skúsenostiam a schopnostiam fotografa, kvalitnej technike a nekonečnej trpezlivosti. To je pre mňa a pre väčšinu ostatných pravý WILD.
V treťom rade sú tu diskutabilné situácie, pri ktorých sa názory môžu rôzniť. Ide o fotenie v národných parkoch v Afrike a inde a v divočinových parkoch (napr. Bavorský les).
Wildlife fotografi z druhej skupiny budú skôr zastávať názor, že v Bavorskom lese nejde o wildlife fotenie, tí z prvej skupiny zasa môžu oponovať, že zvieratá sú síce prikrmované alebo ohradené ale nikto nezaručí, že budú v danom čase na danom mieste ako v zoo alebo na workshope.
Prečo je WILD v tomto prípade diskutabilné? Pretože keď to budete brať striktne principiálne, ani zver v Afrike už nie je úplne wildlife, aj keď nie je prikrmovaná, niektoré parky sú ohradené alebo podliehajú prísnej správe takže bez ohľadu na zdanie divočiny "bez hraníc" ani tu by sme kritické hodnotenie neustáli. Čo také fotenie goríl v Rwande? Žijú síce divoko a nezávisle ale pod neustálou kontrolou a dohľadom, takže si ich nemôžete prísť odfotiť sami, stráviť hodiny ich hľadaním, stopovaním alebo striehnutím na ne. Nie je to tým pádom WILDLIFE? Fotenie zveri v Afrike by potom tiež nemalo byť wildlife, pretože vás do buše odvezie džíp, stopár vám ukáže zver a vy len fotíte... mne to pripadá ako workshop, hoci väčšina vo svete renomovaných wildlife fotografov fotí práve týmto štýlom. Napriek tomu všetkému totiž fotíte divožijúce zvieratá aj keď rozhodne nie sú plaché a dalo by sa povedať, že ich fotenie ani nie je nijak obzvlášť náročné.
Z toho vyplýva, že wildlife žáner by mal spočívať vo fotografovaní divožijúcich zvierat v ich prirodzenom prostredí s čo najnižšími zásahmi človeka, teda prakticky všetky situácie okrem zoo a workshopov...
Ahoj, v podstate s Tebou môžem súhlasiť Načrtol si tému ktorú som do článku pôvodne plánoval tiež zahrnúť, no presne z dôvodov ktoré si spomenul, som to nakoniec neurobil. Je to jednoducho subjektívny pohľad každého z nás... som však toho názoru, že ak dané územie mnohonásobne prevyšuje výmeru bežného teritória druhu, nie je tá pochybnosť veľmi na mieste (niektoré oblasti Afriky a pod.). No a čo sa týka Bavorského lesa, nikdy som tam nebol no pochybujem že je medvedí výbeh väčší ako 10 000ha, čo je +/-bežná výmera teritória medvedieho samca a to nehovorím o výmere domovského okrsku čiže pre mňa je to zoologická záhrada.
 
krispin.pucinko
2019-02-05 21:31:23
Kazdy kto trosku rozumie anglicky vie co wild a wildlife znamena...
Comu vsak ja nerozumiem je nahananie sa za tou nalepkou "wildlife", kedze to nic nehovori o kvalite alebo nejakej inej hodnote tej onej fotografie. dost silno pochybujem ze nejaka porota na sutazi vie posudit ci tie stromy v pozadi su z najekej odrezanej divociny alebo doma v autorovej zahrade.
alebo podme dalej, ktory portret je lepsi? prirodzena momentka alebo studiova arandzovana fotka s idealnym nasvietenim?
cele toto pomenovanie je len o pocitoch autora fotky a o tom aku ma trpezlivost a vystroj (a niekedy aj vyzbroj).
myslim ze ryba na veceru nebude chutit inak po tom ako rybar stal dlhe hodiny na brehu a cakal na tu pravu ako mu skoci na hacik, alebo isiel do hypermarketu a jednu si kupil...
Ano wild znamena wild ale aj jazyk sa tak isto vyvija na niektore slovne spojenia postupom casu naberaju iny vseobecnejsi vyznam, preto ja nemam problem pouzivat slovo wildlife aj na fotky, ktore nie su fotene uplne v divocine.
 
DenisBede
2019-02-06 16:22:10
príspevok od: krispin.pucinko
Kazdy kto trosku rozumie anglicky vie co wild a wildlife znamena...
Comu vsak ja nerozumiem je nahananie sa za tou nalepkou "wildlife", kedze to nic nehovori o kvalite alebo nejakej inej hodnote tej onej fotografie. dost silno pochybujem ze nejaka porota na sutazi vie posudit ci tie stromy v pozadi su z najekej odrezanej divociny alebo doma v autorovej zahrade.
alebo podme dalej, ktory portret je lepsi? prirodzena momentka alebo studiova arandzovana fotka s idealnym nasvietenim?
cele toto pomenovanie je len o pocitoch autora fotky a o tom aku ma trpezlivost a vystroj (a niekedy aj vyzbroj).
myslim ze ryba na veceru nebude chutit inak po tom ako rybar stal dlhe hodiny na brehu a cakal na tu pravu ako mu skoci na hacik, alebo isiel do hypermarketu a jednu si kupil...
Ano wild znamena wild ale aj jazyk sa tak isto vyvija na niektore slovne spojenia postupom casu naberaju iny vseobecnejsi vyznam, preto ja nemam problem pouzivat slovo wildlife aj na fotky, ktore nie su fotene uplne v divocine.
Toto sú nesprávne úvahy, takýmto štýlom by sme sa dostali k tomu, či vlastne potrebujeme nejaké zvieratá v divočine, či nám nestačia v zoo, alebo vlastne rovno v telke, veď vo výsledku je to jedno - videl som zviera? Videl! Tak načo sa naháňať za nálepkou wildlife, keď ho môžem vidieť v zoo alebo rovno v telke.
Rovnako je to pri štúdiovej portrétnej fotografii. Načo fotiť portrét v štúdiu s umelým osvetlením a všetkým, veď to sa tá osoba môže vyfotiť aj vo fotobúdke...
V takýchto úvahách sa stráca zmysel fotografie.
A presne preto je tá nálepka wildlife dôležitá, pretože je za ňou skrytý samotný význam zachytávania živočíchov na fotografiách, ktorým je zachytiť ich v ich prirodzenom prostredí, pri prirodzenom chovaní a dozvedieť sa o nich niečo nové. A v tom tkvie hodnota wildlife fotografie pre spoločnosť. Fotografia tigra z workshopu môže mať hodnotu pre jej autora, môže mať komerčnú hodnotu. Ale skutočnú hodnotu pre spoločnosť má v tomto žánri len pravá wildlife fotografia.
A preto sa praví wildlife fotografovia za túto nálepku tak bijú.
 
Marcel Rebro
2019-02-07 05:02:21
Wildlife? Nie Real Life na severe Ruska
 
M41
2019-02-07 07:17:58
príspevok od: Marcel Rebro
Wildlife? Nie Real Life na severe Ruska
Pekny zaber, Marcel. Volne zijuci fotograf..
 
MagickVamp
2019-02-07 08:28:15
Uplne suhlasim s autorom clanku Celkovo foto z workshopov ked si ludia davaju do portfolii pride mi to strasne ubohe. Sam som na par workshopoch bol, foto som nepridal ani jednu. Cim sa mam chvalit? Tym ze predomna skusenejsi fotograf polozil modelku, ktora uz sama vedela ako sa ma postavit, on povedal skade ju najlepsie odfotit, niektorym odporucil aj clonu a cas...a oni..oni normalne dokazali stlacit spust... nie nie...


To iste plati aj o foteni wildlife...vstat skoro rano, slapat casto krat tazkym terenom a to takmer nehlucne, poznat chovanie zvierat a zmierit sa stym ze nie vzdy to konci uspechom...to je pre mna wildlife...a ludia co tak fotia su pre mna wildlife fotografovia...ten zvysok su len ti co stlacaju tu spust. Dakedy to bolo jasne, no s mnozstvom ludi co si to takto zlahcuju vznika tlak na predefinovanie, lebo aj oni sa chcu oznacovat ako wildlife fotografi ci celkovo uznavani. Ano z workshopov su uzasne fotky, dnes sa da zaplatit vsetko. Pride mi to ako ked dakto sa rozhodne ze chce byt futbalista a tak bez prirav a treningu nastupi na futbalove ihrisko, da miestnemu brankarovi 100 eur...polozi si lopticku 3 metre od branky a kopne, brankar sa uhne...argumentujte tomu cloveku ze nevie hrat futbal a brankar bol zaplateny? Akoze nie? ved preca musel trafit branku, to je preca vykon. Tak mi pridu vseci co fotia v zoo a pridavaju to ako wildlife. Ale tak uz som pocul aj to ze nejaka slavna fotografka pri fotenie casto krat ani nie je, len sa pod to podpise. Otazka, co ked si zaplatim niekoho kto pojde a spravi s mojim fotakom par foto? Musim nutne pri tom byt?
 
JohnNewton
2019-02-07 08:41:14
Z príspevkov je jasné, že "nálepka" WL fotografa je dôležitá hlavne pre účastníkov z vnútra komunity. Problém je v tom že na to zrejme nemáte žiadne písané pravidlá na rozdiel nap. od vrcholnej novinárskej a dokumentárnej fot. (WPF). Čiže, ak sa nedohodnete, nepísané pravidlá si môže každý ohnúť podľa seba. A konzumentovi mimo komunity to je jedno. A definícia voľne žijúceho živočícha je tiež ťažká. V mnohých častiach sveta sa teritória zvierat a ľudí prilínajú. Po niektorých aj veľkých mestách sa prechádzajú soby, tučniaky alebo opice atď... A vybrali si to oni, a ľudia to rešpektujú a do konca na ich ochranu prijali zákony a prispôsobili dopravu.
 
blahoslav J B Art
2019-02-07 10:52:55
pozrel som si svoju tunajsiu galeriu a zistil som, ze som wildlife fotograf ... okrem 1 fotky psa domaceho mam iba fotky zvierat volne zijucich ... takze splnam kriteria na WL fotografa ... podobne ako Fico na ustavneho sudcu
 
JohnNewton
2019-02-07 11:17:03
príspevok od: blahoslav J B Art
pozrel som si svoju tunajsiu galeriu a zistil som, ze som wildlife fotograf ... okrem 1 fotky psa domaceho mam iba fotky zvierat volne zijucich ... takze splnam kriteria na WL fotografa ... podobne ako Fico na ustavneho sudcu
Započítame Ti aj návštevu v ZOO, ten flek máš istý, 12 rokov imunity, + očkovanie proti chrípke a si za vodou
 
Marcel Rebro
2019-02-08 06:19:50
príspevok od: MagickVamp
Uplne suhlasim s autorom clanku Celkovo foto z workshopov ked si ludia davaju do portfolii pride mi to strasne ubohe. Sam som na par workshopoch bol, foto som nepridal ani jednu. Cim sa mam chvalit? Tym ze predomna skusenejsi fotograf polozil modelku, ktora uz sama vedela ako sa ma postavit, on povedal skade ju najlepsie odfotit, niektorym odporucil aj clonu a cas...a oni..oni normalne dokazali stlacit spust... nie nie...


To iste plati aj o foteni wildlife...vstat skoro rano, slapat casto krat tazkym terenom a to takmer nehlucne, poznat chovanie zvierat a zmierit sa stym ze nie vzdy to konci uspechom...to je pre mna wildlife...a ludia co tak fotia su pre mna wildlife fotografovia...ten zvysok su len ti co stlacaju tu spust. Dakedy to bolo jasne, no s mnozstvom ludi co si to takto zlahcuju vznika tlak na predefinovanie, lebo aj oni sa chcu oznacovat ako wildlife fotografi ci celkovo uznavani. Ano z workshopov su uzasne fotky, dnes sa da zaplatit vsetko. Pride mi to ako ked dakto sa rozhodne ze chce byt futbalista a tak bez prirav a treningu nastupi na futbalove ihrisko, da miestnemu brankarovi 100 eur...polozi si lopticku 3 metre od branky a kopne, brankar sa uhne...argumentujte tomu cloveku ze nevie hrat futbal a brankar bol zaplateny? Akoze nie? ved preca musel trafit branku, to je preca vykon. Tak mi pridu vseci co fotia v zoo a pridavaju to ako wildlife. Ale tak uz som pocul aj to ze nejaka slavna fotografka pri fotenie casto krat ani nie je, len sa pod to podpise. Otazka, co ked si zaplatim niekoho kto pojde a spravi s mojim fotakom par foto? Musim nutne pri tom byt?
Divákovi je spravidla šumafuk za akých okolností fotografia vznikla. To že si niečo cvakol pri -52 padajúc zo skaly s nej lepšiu fotku nespraví. Pozerá sa na fotku, nie na proces jej zhotovenia.
Ja WL nefotím. Keď mi nejaké zvieratko príde do cesty cvaknem si ho. Táto fotka vznkla tak, že som si večer po príchode na lokalitu šiel autom obzrieť okolie. Zbadal som zľava približujúce sa slony. Stiahol som okienko spolujazdca (v Keni sa jazdí vpravo) a krížom cez auto som ich cvakol. Takže podľa Tvojich pravidiel to WL asi nebude. Porotcom na súťažiach to ale asi nevadí ...

www.rebro.sk/main.php?act=scan&dir=public/910_awards

A ani verejnosti. Nemám presnú štatistiku, ale len cez 1x sa predala pár desiatok krát ...
 
MagickVamp
2019-02-08 07:19:58
príspevok od: Marcel Rebro
Divákovi je spravidla šumafuk za akých okolností fotografia vznikla. To že si niečo cvakol pri -52 padajúc zo skaly s nej lepšiu fotku nespraví. Pozerá sa na fotku, nie na proces jej zhotovenia.
Ja WL nefotím. Keď mi nejaké zvieratko príde do cesty cvaknem si ho. Táto fotka vznkla tak, že som si večer po príchode na lokalitu šiel autom obzrieť okolie. Zbadal som zľava približujúce sa slony. Stiahol som okienko spolujazdca (v Keni sa jazdí vpravo) a krížom cez auto som ich cvakol. Takže podľa Tvojich pravidiel to WL asi nebude. Porotcom na súťažiach to ale asi nevadí ...

www.rebro.sk/main.php?act=scan&dir=public/910_awards

A ani verejnosti. Nemám presnú štatistiku, ale len cez 1x sa predala pár desiatok krát ...
Ak fotis divo zijuce zvierata tak to wildlife je, to ze si bol zrovna na aute tak si bol na aute a vyslo ti to tak. Ale je to ine ked si niekto pride do zoo postavi sa pred vybeh a foti. Ano to ze ja odfotim medveda hlboko v lese a niekto ho odfoti v zoo z mojej foto lepsiu foto nespravi...ale malo by to byt mozno o cestnosti cloveka ze to nebude vydavat za wildlife.

Raz som bol von s kamosom, nemal fotak. Rozmyslal som pri tom dlhom pochode, ze mu dam svoj, ked daco cvakne mojim fotakom, bude to moja foto...kto bude vediet ze nie je? On by to neriesil a o rok by si ani nepametal ze toto cvakol on. A keby som to hocikomu prezentoval nik by to ani len netusil, mal by som raw a vsetko. Potom som tak rozmyslal dalej ked som bol chory a kamosi sli do lesa...co tak dat jednemu fotak, co nafoti je moje. Musim tam byt fyzicky? Preco vlastne nemozes dat fotak zamestnancovi co ked je menej prace bude behat po lese a skusat nieco fotit v tvojom mene? Vraciam sa znou k tej takej cestnosti, lebo porotcovia ani verejnost, preca nebudu vediet kto to odfotil, ako vznikla a vlastne ju to nebude ani zaujimat...
 
holasek
2019-02-08 13:11:00
príspevok od: JohnNewton
Z príspevkov je jasné, že "nálepka" WL fotografa je dôležitá hlavne pre účastníkov z vnútra komunity. Problém je v tom že na to zrejme nemáte žiadne písané pravidlá na rozdiel nap. od vrcholnej novinárskej a dokumentárnej fot. (WPF). Čiže, ak sa nedohodnete, nepísané pravidlá si môže každý ohnúť podľa seba. A konzumentovi mimo komunity to je jedno. A definícia voľne žijúceho živočícha je tiež ťažká. V mnohých častiach sveta sa teritória zvierat a ľudí prilínajú. Po niektorých aj veľkých mestách sa prechádzajú soby, tučniaky alebo opice atď... A vybrali si to oni, a ľudia to rešpektujú a do konca na ich ochranu prijali zákony a prispôsobili dopravu.
Určite sa nájdu aj takí ktorým to jedno je, no neškatuľkoval by som tak všetkých divákov. To, čo som naznačil už v úvode článku je totiž otázka ktorú kladú najčastejšie ľudia ktorý svoju tvorbu zameriavajú na úplne iné žánre. Povedia si waaw keď fotku rozkliknú, no zvedavosť či je to skutočne tak cenný snímok ako to na prvý pohľad vyzerá im aj tak nedá a chcú to vedieť. Cieľom článku totiž bolo poukázať na to že aj zviera žijúce vo voľnej prírode sa nemusí človeka striktne báť, no nemožno si ho zamieňať so zvieraťom žijúcim v zajatí. Chcel som poskytnúť nejaký ucelený pohľad človeka ktorý sa danej téme venuje. Neprezentoval som to ako niečo smerodajné a už vôbec nie ako nejaké pravidlo. Mne to ostatne môže byť šumafuk, moju tvorbu to do dopredu nijak neposunie No a čo sa týka tej definície voľne žijúceho zvieraťa, nevidím dôvod prečo by to malo byť ťažké. To čo opisuješ je už len vyšší level spolužitia človeka a zvierat, čo je podľa mňa úplná paráda. Pre príklad nemusím chodiť ani tak ďaleko, pozri toto vzniklo asi 5 minút od môjho baráku, nie sú to teda voľne žijúce zvieratá ? Podľa mňa určite áno
 
JohnNewton
2019-02-08 14:29:11
príspevok od: holasek
Určite sa nájdu aj takí ktorým to jedno je, no neškatuľkoval by som tak všetkých divákov. To, čo som naznačil už v úvode článku je totiž otázka ktorú kladú najčastejšie ľudia ktorý svoju tvorbu zameriavajú na úplne iné žánre. Povedia si waaw keď fotku rozkliknú, no zvedavosť či je to skutočne tak cenný snímok ako to na prvý pohľad vyzerá im aj tak nedá a chcú to vedieť. Cieľom článku totiž bolo poukázať na to že aj zviera žijúce vo voľnej prírode sa nemusí človeka striktne báť, no nemožno si ho zamieňať so zvieraťom žijúcim v zajatí. Chcel som poskytnúť nejaký ucelený pohľad človeka ktorý sa danej téme venuje. Neprezentoval som to ako niečo smerodajné a už vôbec nie ako nejaké pravidlo. Mne to ostatne môže byť šumafuk, moju tvorbu to do dopredu nijak neposunie No a čo sa týka tej definície voľne žijúceho zvieraťa, nevidím dôvod prečo by to malo byť ťažké. To čo opisuješ je už len vyšší level spolužitia človeka a zvierat, čo je podľa mňa úplná paráda. Pre príklad nemusím chodiť ani tak ďaleko, pozri toto vzniklo asi 5 minút od môjho baráku, nie sú to teda voľne žijúce zvieratá ? Podľa mňa určite áno
Ja rozumiem čo chceš povedať, len nevidím riešenie, je to na svedomí každého voči sebe, či mu robí problém odpovedať na jednoduchú otázku. Ale ako som spomínal niekto tají aj EXIF
 
holasek
2019-02-08 14:41:09
príspevok od: JohnNewton
Ja rozumiem čo chceš povedať, len nevidím riešenie, je to na svedomí každého voči sebe, či mu robí problém odpovedať na jednoduchú otázku. Ale ako som spomínal niekto tají aj EXIF
Áno to s Tebou plne súhlasím Všetky tie nedorozumenia stoja hlavne na charaktere každého z nás.
 
Jerry C.
2019-02-12 23:11:02
príspevok od: Marcel Rebro
Divákovi je spravidla šumafuk za akých okolností fotografia vznikla. To že si niečo cvakol pri -52 padajúc zo skaly s nej lepšiu fotku nespraví. Pozerá sa na fotku, nie na proces jej zhotovenia.
Ja WL nefotím. Keď mi nejaké zvieratko príde do cesty cvaknem si ho. Táto fotka vznkla tak, že som si večer po príchode na lokalitu šiel autom obzrieť okolie. Zbadal som zľava približujúce sa slony. Stiahol som okienko spolujazdca (v Keni sa jazdí vpravo) a krížom cez auto som ich cvakol. Takže podľa Tvojich pravidiel to WL asi nebude. Porotcom na súťažiach to ale asi nevadí ...

www.rebro.sk/main.php?act=scan&dir=public/910_awards

A ani verejnosti. Nemám presnú štatistiku, ale len cez 1x sa predala pár desiatok krát ...
nádherná fotka ... veľmi mi pripomína úžasné zábery Nicka Brandta... ak Ti to menoi niečo hovorí ... neviem,či sa on považuje za wildlife ,ale fotky má úžasné...aspoň tie čo som mal možnosť vidieť vo Fotografiska Stockholm
 
Jerry C.
2019-02-12 23:46:03
príspevok od: Jerry C.
nádherná fotka ... veľmi mi pripomína úžasné zábery Nicka Brandta... ak Ti to menoi niečo hovorí ... neviem,či sa on považuje za wildlife ,ale fotky má úžasné...aspoň tie čo som mal možnosť vidieť vo Fotografiska Stockholm
hádam nebude vadiť,ak pre inšpiráciu pridám link :
http://www.nickbrandt.com/portfolio.cfm?nK=7648&nS=4
 
MagickVamp
2019-02-13 08:22:20
príspevok od: Jerry C.
hádam nebude vadiť,ak pre inšpiráciu pridám link :
http://www.nickbrandt.com/portfolio.cfm?nK=7648&nS=4
tie su fakt paradne
 
blahoslav J B Art
2019-02-13 18:52:26
príspevok od: MagickVamp
Uplne suhlasim s autorom clanku Celkovo foto z workshopov ked si ludia davaju do portfolii pride mi to strasne ubohe. Sam som na par workshopoch bol, foto som nepridal ani jednu. Cim sa mam chvalit? Tym ze predomna skusenejsi fotograf polozil modelku, ktora uz sama vedela ako sa ma postavit, on povedal skade ju najlepsie odfotit, niektorym odporucil aj clonu a cas...a oni..oni normalne dokazali stlacit spust... nie nie...


To iste plati aj o foteni wildlife...vstat skoro rano, slapat casto krat tazkym terenom a to takmer nehlucne, poznat chovanie zvierat a zmierit sa stym ze nie vzdy to konci uspechom...to je pre mna wildlife...a ludia co tak fotia su pre mna wildlife fotografovia...ten zvysok su len ti co stlacaju tu spust. Dakedy to bolo jasne, no s mnozstvom ludi co si to takto zlahcuju vznika tlak na predefinovanie, lebo aj oni sa chcu oznacovat ako wildlife fotografi ci celkovo uznavani. Ano z workshopov su uzasne fotky, dnes sa da zaplatit vsetko. Pride mi to ako ked dakto sa rozhodne ze chce byt futbalista a tak bez prirav a treningu nastupi na futbalove ihrisko, da miestnemu brankarovi 100 eur...polozi si lopticku 3 metre od branky a kopne, brankar sa uhne...argumentujte tomu cloveku ze nevie hrat futbal a brankar bol zaplateny? Akoze nie? ved preca musel trafit branku, to je preca vykon. Tak mi pridu vseci co fotia v zoo a pridavaju to ako wildlife. Ale tak uz som pocul aj to ze nejaka slavna fotografka pri fotenie casto krat ani nie je, len sa pod to podpise. Otazka, co ked si zaplatim niekoho kto pojde a spravi s mojim fotakom par foto? Musim nutne pri tom byt?
este pred nejakym rokom si si zo mna utahoval, ked som niekomu odporucal nejaky dobry workshop ... tak som rad, ze aj mojim pricinenim si zmudrel a siel si sa na workshop nieco naucit
 
MagickVamp
2019-02-14 06:46:25
príspevok od: blahoslav J B Art
este pred nejakym rokom si si zo mna utahoval, ked som niekomu odporucal nejaky dobry workshop ... tak som rad, ze aj mojim pricinenim si zmudrel a siel si sa na workshop nieco naucit
Ale ved to budem aj teraz, ked pod clankom o technike sa bude bavit o technike a ty zacnes spamowat workshopmi, nemaj boja. vzdelavanie vo vsetkych smeroch je pre mna samozrejmost. Inak pekneho valentina zelam :-*
 
JohnNewton
2019-02-14 07:52:57
"Chlapci "si nám želajú pekného Valentína, no toto
 
MagickVamp
2019-02-14 10:02:40
príspevok od: JohnNewton
"Chlapci "si nám želajú pekného Valentína, no toto
Aj tebe pekneho valentina. Tento den sice nemusim, lebo je dost kruty pre ludi co nikoho nemaju a chcu aj pre tych co maju a nechcu a musia este aj kvet ist kupit. Ale tak vas mam rad.
 
JohnNewton
2019-02-14 10:16:06
príspevok od: MagickVamp
Aj tebe pekneho valentina. Tento den sice nemusim, lebo je dost kruty pre ludi co nikoho nemaju a chcu aj pre tych co maju a nechcu a musia este aj kvet ist kupit. Ale tak vas mam rad.
Ja som len sondoval, či sa nejedná o nejakú gay party Ty a On , prípadne či tam je ešte voľný flek
 
MagickVamp
2019-02-14 10:26:29
príspevok od: JohnNewton
Ja som len sondoval, či sa nejedná o nejakú gay party Ty a On , prípadne či tam je ešte voľný flek
Dobrych ludi sa vsade vela zmesti...prid spravime vlacik...Blahoslav myslim bude chciet byt oslavenec, takze volne je este miesto strojvodcu
 
martinchirila
2019-02-14 10:54:28
Pekne napísané... Sa aj divím že to tu čítam, nakoľko wildlife je spojené spolu so zvieratami ako jedna skupina tu na EPHOTE. Myslím že by to nemalo byť spolu. Je to úplne iný žáner, aj keď fotka môže vyzerať rovnako.... Názorov je mnoho čo je a čo nie je wild. Wild je aj taká sýkorka vyfotená v záhrade aj keď je jasné že skutočný wildlifer má samozrejme oveľa väčšiu radosť ak vyfotí niečo "vzácnejšie" (milujem sýkorky") čomu sa venoval dlhšie ako len stlačil spúšť. Na tomto žánri milujem všetko okolo toho, nie len výslednú fotku. Od spoznania druhu, lokality, pozorovanie a všetko s tím spojené. Avšak dôležitejšie ako toto, či je to wild alebo nie, je pre mňa spôsob ako dosiahnuť čo najlepší záber a nevyrušiť svoj foto objekt Myslím nejakú humánnosť v tomto žánri. Fotiť tak aby ani nevedeli že sú fotení. Sú takí čo nemajú problém behať po lúke a doslova naháňať zver s fotoaparatom, alebo fotia v období hniezdenia pri hniezdach a to už je pre mňa len fotograf a nie milovník prírody. Poznám dve skupiny wildlife fotografov. Sú to tí čo aj milujú prírodu a potom tí ktorým ide len o fotku a ostatné neriešia.. Takých treba zakopať v lese (ako vtip). Je to takí tenký ľad kde sa vedia ľudia pohádať. JA osobne , úprimne sa tiež musím priznať že som niekoľko krát za vidinou fotky prekročil svoju hranicu čo ma potom mrzelo. Nie že som ublížil zvieraťu, ale napríklad ich vyplašil nechtiac. Je to krásny žáner spojení s krásnymi zážitkami v prírode. Príroda niekedy dovolí nazrieť do jej "kuchyne" a vtedy je to len paráda Zdar všetkým wildlife fotografom.
 
mirko2
2019-02-17 22:44:33
Podľa mňa, tento dobrý článok jednoducho a presne vysvetľuje, čo je skutočne "wildlife". Kto to chce chápať, ten to chápe.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované