Hore

Kam kráčaš Olympus ?

Môj prvý digitálny fotoaparát, ktorý som si kúpil niekedy v roku 2004 bol Olympus C-725 UZ. Mám ho dnes odložený v šuplíku a stále funguje. Možno aj preto, že je napájaný zo štyroch tužkových bateriek a tak nehrozí, že by som musel zháňať exotickú proprietárnu batériu, keď originál už dávno odišiel do „kremíkového neba“. Má rozlíšenie 3Mpx, objektív na najširšom konci má ekvivalent 40mm a na vtedy dosť predraženú 128MB xD pamäťovú kartu sa zmestilo tak málo snímok, hlavne ak som fotil do nekomprimovaného TIFF formátu, že fotenie mi pripomínalo fotenie na film – dobre som si musel rozmyslieť či „cvaknem“. K na dnešnú dobu úsmevným parametrom patrí aj najvyššia „kvalita“ videa -  320x240 pri 15 snímkach/s. Jediný parameter, ktorý mu môžu závidieť aj niektoré dnešné foťáky, je svetelnosť objektívu f/2,8-f/3,4 pri 8-násobnom zoome.

Dnes používam od Olympusu dve bezzrkadlovkové telá PEN E-PM2 a OM-D E-M10 Mark II, zopár objektívov a „profi“ ultrazoom Stylus 1.  Je preto pochopiteľné, že pre mňa, ako človeka, ktorý viac ako 15 rokov používa fotoaparáty od Olympusu, ma nenapĺňa radosťou fakt, že sa v poslednom čase objavujú články o tom, že Olympus možno úplne opustí trh s fotoaparátmi.

https://photorumors.com/2019/03/06/olympus-could-be-forced-to-exit-the-digital-camera-market/

https://www.digimanie.cz/akcionari-nespokojeni-s-vysledky-olympusu-tlaci-pry-na-konec-fotoaparatu/7752

http://43addict.com/2019/03/06/olympus-might-be-forced-to-exit-the-digital-camera-market-by-activist-shareholders%E2%80%BD/

https://www.diyphotography.net/olympus-could-be-leaving-the-digital-camera-market-reports-say/

Čo je zdrojom takýchto tvrdení ? V prvom rade si treba uvedomiť to, že hoci pre nás, na tomto portáli, je Olympus hlavne výrobcom fotoaparátov, v skutočnosti príjem z predaja fotoaparátov a ich príslušenstva (objektívy, blesky, ...) predstavuje menej ako 10% z celkových príjmov Olympusu.  Olympus zarába hlavne na predaji medicínskych optických prístrojov (má cca. 70% podiel na globálnom trhu endoskopov) a takisto vyrába optiku pre priemyselné a vedecké aplikácie. Teda opustenie výroby fotoaparátov by samotnú firmu Olympus až tak veľmi „nebolelo“ a na druhej strane by stúpol zisk, pretože fotografická divízia Olympusu je dnes stratová. Čiastočne síce táto strata súvisí s presunom výroby z „drahej“ Číny (áno, výroba v Číne je už dnes drahá) do lacnejšieho Vietnamu, čo je dočasný problém, ale na druhej strane je dnes situácia na trhu s fotoaparátmi dosť komplikovaná a fotografická divízia sa tak do zisku nemusí dostať už nikdy.

Druhý aspekt tejto situácie je fakt, že Olympus bol tradične vlastnený japonskými subjektami, ktorí dočasne dokázali akceptovať aj menej „žiarivé“ hospodárske výsledky, ale vlastnícka štruktúra sa radikálne začala meniť po roku 2011. Vtedy nastúpil do vedenia Olympusu prvý „nejaponský“ riaditeľ,  Brit Michael Woodford, ktorý zistil, že firma Olympus dlhodobo (od konca 80. rokov) falšovala účtovníctvo a dokonca pri tom spolupracovala aj s organizovaným zločinom. Výsledkom bol pokles akcií Olympusu až o 80%, uzatvorenie skoro polovice výrobných závodov, prepustenie 7% pracovnej sily a 11 vtedajších a bývalých riaditeľov, audítorov a bankárov muselo nastúpiť na výkon trestu do väzenia. Olympus vtedy čiastočne zachránila Sony, kúpila akcie Olympusu (no nekúp to, keď to stojí len 1/5 pôvodnej ceny) stala sa tak v roku 2012 s 10% podielom najväčším jednotlivým akcionárom Olympusu. Polovicu tohto podielu však vroku 2015 Sony predala (pričom na tom dobre zarobila) a dnes je najväčším akcionárom Olympusu ValueAct Capital, americký investičný fond, ktorého hlavným cieľom je prirodzene hlavne ziskovosť firmy. Výsledkom ich činnosti je aj to, že od 1. apríla 2019 sa mení generálny riaditeľ (CEO) Olympusu a stane sa ním doterajší finančný riaditeľ (CFO) Olympusu Yasuo Takeuchi. Je zaujímavé, že v tlačovej správe oznamujúcej tieto zmeny, sa Olympus označuje ako „Global Medical Technology Company“, teda o fotografickej divízii sa tam mlčí.  

https://www.olympus-global.com/news/2019/contents/nr01100/nr01100_00000.pdf

Ak ste niekto pracovali v globálnej korporácii, tak možno viete, čo to znamená, keď sa generálnym riaditeľom stane bývalý finančný riaditeľ.  Začne sa „optimalizovať“, čo vo svojej podstate znamená, že sa rušia všetky neziskové aktivity, najdôležitejším kritériom sa stáva príjem a zisk za kvartál a dlhodobá vízia spoločnosti ide stranou.

Neviem, ako to celé dopadne. Olympus oslavuje tento rok, 12. októbra,  storočnicu svojej existencie, teda nepredpokladám, že do tohto termínu bude oznámená nejaká radikálna „redukčná diéta“ ale nedal by som ruku do ohňa za to, či fotografická divízia Olympusu prežije nasledujúcich 5 rokov.

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
aesace
2019-03-12 10:27:43
Cital som vcera podobny clanok..a s tym, ze sa Olympus zameriava predovsetkym optiku pre ine odvetvia, nez len fotoaparaty stale suvisi to, ze pri fototechnike sa ta optika vyvija a siri know-how napriec dalsimi oddeleniami, ktore su viac ziskove nez to foto. Ale jednoducho jedno s druhym nateraz uzko suvisi a tak sa az tak lahko foto divizia nezatvori. Na druhu stranu, koniec olympusu uz to parkrat bol a rovnako tu uz bol aj ich opatovny vzostup vo foto oblasti. Zjavne vsak je, ze nemaju dost progresivne vedenie, ktore by v sucasnosti vedelo foto diviziu nejak zasadne lepsie smerovat, co vyuziva naopak panasonic. Spolu vytvorili plnohodnotny a kompletny foto ekosystem a aj ked su o nom stale debaty v kontexte zmysluplnosti pri existencii sucasnych FF modelov konkurencie, je nepochybne, ze mnoztvo fotografov prislo na chut malym MFT fotacikom s vydarenym designom a originalnymi technologiami a prinasa im to viac radosti z fotenia, nez velke kravy od Canikonu(telo+objektiv),ktore sa sice konecne prehupli do 21 storocia so svojimi novymi mirrorless modelmi, ale zase len je to skor o profi foteni predovsetkym kvoli tym rozmerom.Takze by som flintu do zita byt na mieste Olympusu nehadzal. No na druhej strane to chce aj priniest nieco nove...panasonic sa o to stale pokusa, no olympus svojim modelom OM-D E-M1X nic nove nepriniesol, co je trochu skoda. Len zlepil viacmenej to, co mal pre predchadzajuci model samostatne.Na druhu stranu aj ostatne znacky uz skor stagnuju..napady sa minuli, Fuji, Sony a aj ten Panasonic skor prinasaju nove modely s marginalnymi vylepseniami. Canikon zatial este len dobieha, co ostatni uz maju vyvinute, takze preto to vyzera, ze sa momentalne u nich toho deje najviac.
Olympusu kazdopadne prajem, nech sa udrzi so svojou foto divizou pri zivote, pretoze priniesli naozajstne korenie do foto sveta a odstartovali preteky v inovaciach,pretoze ak by sa cakalo na canikon, tak to by sme na podobne zmeny cakali este dalsich 20 rokov.
 
MagickVamp
2019-03-12 12:55:45
Cim viac znaciak bude na trhu tym je to lepsie pre vsetkych. Najvacsi problem Olympusu su ceny. Ak nepridu na sposob ako vyrabat lacnejsie, obzvlast vstupom Canonu a Nikonu do tohto segmentu, Olympus sa nema sancu udrzat. Vyvoj maju paradny, technologicky su skveli.... len za tie prachy je coraz menej ludi, ktori su ochotni to kupit. A Olympus fun moze kricat ze na velkosti snimaca nezalezi, ale ked o chvilu za rovnake ci dokonca mensie prachy dostanu vacsi snimac, vela z nich kricat prestane...a potichucku prejdu na FF.

O tom ze Olympus je na tom zle hovori podla mna aj vydanie X-M1. Najvacsou silou maleho snimaca je mozna kompaktnost, je malo zakaznikov Olympusu, ktori si kupia tak ozrutne telo, argument ze je mensie ako D5 asi nezaberie. Ked nad tym rozmyslam a aj v suvislosti s tymto clankom, nemyslim zeby v Olympuse nevedeli co robia. X-M1 je podla mna smerovany na novych zakaznikov. Oni sa len existencne potrebuju dostat medzi sirsie spektrum profi fotografov, ktori su nasledne ochotni davat obrovske ciastky za objektivy, je to hop alebo trop...ak sa im to nepodari, ich nakladny vyvoj a technologia vyroby sa zrejme neuzivi.

Vidim to snim ale blede... ak skonci, bude to urcite skoda.

 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2019-03-12 16:33:22
A ja som sa rozpraval so sefom slovenskeho Olympusu a oni su z toho na nervy, lebo to musia vsade vyvraciat, pretoze niekto z 1+1 vypocital 3. Olympus po svete teraz dementuje tuto vykonstruovanu famu.
 
blahoslav J B Art
2019-03-12 17:11:54
Mám foťák Olympus, ale on nikam nekrača. Kráčať musím ja a ešte ho aj niesť. Na tomto by mal Olympus zapracovať.
 
otepik
2019-03-12 17:56:20
v oficiálnej správe, ktorú priniesol aj web 43rumors.com píšu že nekončia. V čo pevne verím bo po prechode z Nikon D7000 na OMD EM 5 mark II som nadmieru spokojný a verím že prinesú čoskoro na trh aj nástupcu.
https://www.43rumors.com/olympus-russia-debunks-the-rumor-saying-they-might-stop-the-camera-business/
 
z80
2019-03-12 18:12:09
príspevok od: otepik
v oficiálnej správe, ktorú priniesol aj web 43rumors.com píšu že nekončia. V čo pevne verím bo po prechode z Nikon D7000 na OMD EM 5 mark II som nadmieru spokojný a verím že prinesú čoskoro na trh aj nástupcu.
https://www.43rumors.com/olympus-russia-debunks-the-rumor-saying-they-might-stop-the-camera-business/
To nie je oficialna sprava centraly Olympusu, ale vyjadrenie ruskeho zastupenia Olympusu. Ano, aj ja by som rad privital nastupcu OM-D E-M5 Mark II. Ako som pisal v clanku, nepredpokladam, ze by s fotakmi Olympus skoncil uz tento rok, ale buducnost nevidim velmi ruzovo.
 
z80
2019-03-12 18:32:22
príspevok od: otepik
v oficiálnej správe, ktorú priniesol aj web 43rumors.com píšu že nekončia. V čo pevne verím bo po prechode z Nikon D7000 na OMD EM 5 mark II som nadmieru spokojný a verím že prinesú čoskoro na trh aj nástupcu.
https://www.43rumors.com/olympus-russia-debunks-the-rumor-saying-they-might-stop-the-camera-business/
Este jedna poznamka, ked sa zacali objavovat v roku 2015 rumory, ze Samsung konci s fotoaparatmi, Samsung vydal nasledovne prehlasenie, ze s fotakmi nekonci:

"Official statement from Samsung:

"Withdrawing from the camera business is not true and there is no official plan to stop production of cameras and lenses. Samsung continuously analyzes the varying needs and requirements of consumers in each market and region very carefully. However, we do not officially comment on rumors or speculation.""
https://www.imaging-resource.com/news/2015/09/23/rumor-busted-samsung-is-not-exiting-the-camera-business-at-least-not-the-on

Odvtedy nepriniesol na trh Samsung ziadny novy model a v roku 2017 Samsung priznal, ze prestal fotaky vyrabat a predavat. Samsung je pritom ekonomicky ovela silnejsia firma ako Olympus.
https://www.mirrorlessrumors.com/samsung-source-admits-recently-stopped-producing-selling-digital-cameras/

Dalsi priklad. V roku 2013 Olympus poprel, ze prestava vyrabat zrkadlovky. Vyrobil odvtedy nejaku zrkadlovku ?
https://www.dpreview.com/articles/7092803462/olympus-denies-ceasing-dslr-production
 
vlados
2019-03-12 20:32:20
príspevok od: Karol Srnec
A ja som sa rozpraval so sefom slovenskeho Olympusu a oni su z toho na nervy, lebo to musia vsade vyvraciat, pretoze niekto z 1+1 vypocital 3. Olympus po svete teraz dementuje tuto vykonstruovanu famu.
Aky je rozdiel medzi vykonstruovanou famou a skutocnostou ?
Cca 3 mesiace. -)))
 
JohnNewton
2019-03-13 05:29:53
Celkom reálny prierez históriu , zameraním a súčasným stavom Olympusu. A budúcnosť dá odpovede na niektoré otázky, ktoré sú ťažko predvídateľné.
 
Johnnny
2019-03-13 07:00:08
Problem je, ze aj ked neskoncia bude otazne nakolko atraktivny ten system bude s neustale klesajucim podielom a prestrelenymi cenami. Obzvlast, ked to Panasonic zabali.
 
MagickVamp
2019-03-13 07:20:18
príspevok od: blahoslav J B Art
Mám foťák Olympus, ale on nikam nekrača. Kráčať musím ja a ešte ho aj niesť. Na tomto by mal Olympus zapracovať.
Myslim ze uz pracuje, ak dostatocne zvacsi telo, budu sa dat k tomu namontovat kolesa aj snejakym elektromotorom ,-)
 
MagickVamp
2019-03-13 07:24:56
príspevok od: Karol Srnec
A ja som sa rozpraval so sefom slovenskeho Olympusu a oni su z toho na nervy, lebo to musia vsade vyvraciat, pretoze niekto z 1+1 vypocital 3. Olympus po svete teraz dementuje tuto vykonstruovanu famu.
strata je strata....akcionari chcu peniaze...ako dlho by si ty z vlastnej penazenky financoval stratovy projekt? Viem dlho ak je to tvoja srdcovka, ale kolko akcionarov vnima fotaky Olympus ako srdcovku, ktoru mieni dotovat donekonecna? Preco ti z toho vychadza 1 + 1 je 3?
 
Johnnny
2019-03-13 07:30:33
Ono je samozrejme logicky, ze Olympus sa nemoze vyjadrit v zmysle, ze planuju ukoncit vyvoj a vyrobu, ale posledne dva roky mam dojem, ze to uz urobili.
 
Marcel Rebro
2019-03-13 07:45:55
So mnou kráčajú moje Olympusy verne kade tade po svete. Naposledy po zamrznutom severe Ruska

www.ephoto.sk/fotoscena/fotoreporty/nenci-i/
 
roka222
2019-03-13 08:10:12
príspevok od: MagickVamp
strata je strata....akcionari chcu peniaze...ako dlho by si ty z vlastnej penazenky financoval stratovy projekt? Viem dlho ak je to tvoja srdcovka, ale kolko akcionarov vnima fotaky Olympus ako srdcovku, ktoru mieni dotovat donekonecna? Preco ti z toho vychadza 1 + 1 je 3?
Nebolo to tak dávno , keď aj na tomto portáli sa veľa popísalo o stratách NIKONU !
 
Johnnny
2019-03-13 08:15:39
príspevok od: roka222
Nebolo to tak dávno , keď aj na tomto portáli sa veľa popísalo o stratách NIKONU !
Lenze Nikon je stale celkovo v inej pozicii. Olympus ... tam to vlastne ide dlhodobo od desiatich k piatim. Mali sancu ked boli bezzrkadlovky v plienkach, ale teraz ked pribudli tri nove FF systemy a zrejme ich opusti aj Panasonic, ich nadeje na zvratenie tohto stavu su podla mna velmi blede.
 
JanoB
2019-03-13 09:02:26
Možno je finančný riaditeľ (CFO) Olympusu Yasuo Takeuchi nadšený fotoamatér a nepustí divíziu fotoaparátov k vode

 
z80
2019-03-13 09:31:45
príspevok od: roka222
Nebolo to tak dávno , keď aj na tomto portáli sa veľa popísalo o stratách NIKONU !
Nikon robi podobne kroky ako Olympus. Zavrel tovarnu v Cine (lebo je to tam uz drahe) a fotaky vyraba v Thajsku a Indonezii.
https://www.dpreview.com/news/4134887749/nikon-shuts-down-camera-factory-in-china-blames-the-rise-of-smartphones
Na rozdiel od Olympusu ale zisk fotografickej divizie narastol o 76,2 %.
https://www.digitaltrends.com/photography/nikon-posts-may-2018-profit-amid-restructure/
Dolezitym faktorom je aj to, ze pri Nikone predstavuje (na rozdiel od Olympusu) fotograficka divizia nadpolovicnu vacsinu prijmov (360 zo 717 mld. yenov) , jej koniec by znamenal asi aj koniec samotnej firmy Nikon.
https://nikonrumors.com/2018/05/10/nikons-2018-financial-results-are-out.aspx/
 
blahoslav J B Art
2019-03-13 09:34:37
Su nejake statistiky predanych fotakov z ostatnych rokov z hladiska podielu velkosti snimacov?
 
z80
2019-03-13 10:24:36
príspevok od: blahoslav J B Art
Su nejake statistiky predanych fotakov z ostatnych rokov z hladiska podielu velkosti snimacov?
Neviem, ci existuje takato statistika, nasiel som vsak zaujimavu statistiku dlhodoboeho historickeho prehladu predaja fotoaparatov 1933-2016, teda este pred tym ako Canon, Nikon a Panasonic prisli s FF bezzrkadlovkami. Samotne bezzrkadlovky dokopy (teda vtedy m43, APS-C a Sony FF) predstavuju dost maly podiel na trhu aj voci zrkadlovkam (APS-C a FF) aj voci kompaktom. Voci mobilom je vsak kazdy iny typ fotoaparatu len "prdnutim v mori"
https://petapixel.com/2017/03/03/latest-camera-sales-chart-reveals-death-compact-camera/
 
blahoslav J B Art
2019-03-13 11:25:15
príspevok od: z80
Neviem, ci existuje takato statistika, nasiel som vsak zaujimavu statistiku dlhodoboeho historickeho prehladu predaja fotoaparatov 1933-2016, teda este pred tym ako Canon, Nikon a Panasonic prisli s FF bezzrkadlovkami. Samotne bezzrkadlovky dokopy (teda vtedy m43, APS-C a Sony FF) predstavuju dost maly podiel na trhu aj voci zrkadlovkam (APS-C a FF) aj voci kompaktom. Voci mobilom je vsak kazdy iny typ fotoaparatu len "prdnutim v mori"
https://petapixel.com/2017/03/03/latest-camera-sales-chart-reveals-death-compact-camera/
Konkrétne by ma zaujímal podiel predaných foťákov MFT / APSC / FF
 
aesace
2019-03-13 11:35:52
príspevok od: Johnnny
Lenze Nikon je stale celkovo v inej pozicii. Olympus ... tam to vlastne ide dlhodobo od desiatich k piatim. Mali sancu ked boli bezzrkadlovky v plienkach, ale teraz ked pribudli tri nove FF systemy a zrejme ich opusti aj Panasonic, ich nadeje na zvratenie tohto stavu su podla mna velmi blede.
No ja tie neviem, ale ked ide o to opustanie Panasonicu m43, tak po takom kroku by ma uz ani vo sne nenapadlo ist do nejakeho dalsieho monstrozneho systemu, ako zacinaju byt ostary Canon R/RP, Nikon Z a Panasonic L. To pre mna nie su ziadne alternativy a pre fotografa turistu uplna zbytocnost a vyhodene peniaze a utahane plecia. Prave panasonic M43 je pre mna ovela sympatickejsi a dufam, ze tento rok s nim alebo olympusom este niecom poriesim, ci uz skrachuju alebo nie
 
z80
2019-03-13 12:02:36
príspevok od: blahoslav J B Art
Konkrétne by ma zaujímal podiel predaných foťákov MFT / APSC / FF
Existuju platene reporty detailne popisujuce trh s fotoaparatmi, mozes si ich kupit napriklad tu:
https://www.marketwatch.com/press-release/global-digital-camera-market-2018-industry-trend-and-forecast-2025-2018-08-08
https://www.researchandmarkets.com/reports/4514578/digital-camera-market-global-industry-trends
 
Johnnny
2019-03-13 12:24:46
príspevok od: aesace
No ja tie neviem, ale ked ide o to opustanie Panasonicu m43, tak po takom kroku by ma uz ani vo sne nenapadlo ist do nejakeho dalsieho monstrozneho systemu, ako zacinaju byt ostary Canon R/RP, Nikon Z a Panasonic L. To pre mna nie su ziadne alternativy a pre fotografa turistu uplna zbytocnost a vyhodene peniaze a utahane plecia. Prave panasonic M43 je pre mna ovela sympatickejsi a dufam, ze tento rok s nim alebo olympusom este niecom poriesim, ci uz skrachuju alebo nie
To ale nie je vecou sympatie. Mam G9 ako jediny fotak a milujem ho. Skvele vybaveny a spickovo ovladatelny. Problem je, ze podiel je mizerny a kedze Panasonic vstupil do sveta FF, s fotodiviziou koncit nemusi, proste len odstavi nerentabilny system ktorym mFT zial je.
 
roka222
2019-03-13 13:34:02
príspevok od: Johnnny
To ale nie je vecou sympatie. Mam G9 ako jediny fotak a milujem ho. Skvele vybaveny a spickovo ovladatelny. Problem je, ze podiel je mizerny a kedze Panasonic vstupil do sveta FF, s fotodiviziou koncit nemusi, proste len odstavi nerentabilny system ktorym mFT zial je.
,,Mam G9 ako jediny fotak a milujem ho,,

Manželka nežiarli ???
 
blahoslav J B Art
2019-03-13 15:02:05
príspevok od: z80
Existuju platene reporty detailne popisujuce trh s fotoaparatmi, mozes si ich kupit napriklad tu:
https://www.marketwatch.com/press-release/global-digital-camera-market-2018-industry-trend-and-forecast-2025-2018-08-08
https://www.researchandmarkets.com/reports/4514578/digital-camera-market-global-industry-trends
Zase až tak ma to nezaujíma, žeby som za to chcel zaplatiť 😀. Iba by možno bola zaujímavá informácia, keď je teraz taký ošiaľ z FF, že to budú teraz ľudia nosiť so sebou.
Inak Ondrej Neff písal, že jemu dáva zmysel formát MFT a FF.
A možno to napokon dopadne tak, že ostanú len FF a mobily.
 
aesace
2019-03-13 15:02:48
príspevok od: Johnnny
To ale nie je vecou sympatie. Mam G9 ako jediny fotak a milujem ho. Skvele vybaveny a spickovo ovladatelny. Problem je, ze podiel je mizerny a kedze Panasonic vstupil do sveta FF, s fotodiviziou koncit nemusi, proste len odstavi nerentabilny system ktorym mFT zial je.
Kto povedal, ze ten jeho bajonet L bude renabilny? MFT si oblubilo vela aj FF fotografov a vela z nich maju FF tela skor na vystavovanie nez na fotenie. Inak logicky, ak nahodou Olympus aj Panasonic obaja skoncia s MFT, tak zarucene prenechaju priestor niekomu, kto tu bohatu skalu rozmanitych objektivov este vyuzije...preto si myslim, ze ak skonci Panasonic s MFT kvoli FF, tak uz vtedy uvolni priestor Olympusu a ten nebude mat dovod skoncit s MFT. Ale skor si myslim, ze to tak nebude..Panasonic to nevzda..olympus tym padom to bude mat horsie. FF nie su spasonosne a univerzalne-prave naopak. Tiez canon bude dufat, ze snad este mirrorles APSC uzivi, lebo chodit po vonku dnes v pripade ich FF s objetivmi vacsimi nez vcera, co je to sa evolucia?
 
fatality
2019-03-13 15:22:54
príspevok od: aesace
Kto povedal, ze ten jeho bajonet L bude renabilny? MFT si oblubilo vela aj FF fotografov a vela z nich maju FF tela skor na vystavovanie nez na fotenie. Inak logicky, ak nahodou Olympus aj Panasonic obaja skoncia s MFT, tak zarucene prenechaju priestor niekomu, kto tu bohatu skalu rozmanitych objektivov este vyuzije...preto si myslim, ze ak skonci Panasonic s MFT kvoli FF, tak uz vtedy uvolni priestor Olympusu a ten nebude mat dovod skoncit s MFT. Ale skor si myslim, ze to tak nebude..Panasonic to nevzda..olympus tym padom to bude mat horsie. FF nie su spasonosne a univerzalne-prave naopak. Tiez canon bude dufat, ze snad este mirrorles APSC uzivi, lebo chodit po vonku dnes v pripade ich FF s objetivmi vacsimi nez vcera, co je to sa evolucia?
skoda ze 4/3 nieje 3/2 (pri rovnakej ploche)..lebo jeho velkost je len tak tak na kvalitnu foto porovnatelnu trebars s apsc(za dobrych podmienok aj s ff) ale clovek straca cenne mpixely orezom na modernejsi a dynamickejsi pomer 3:2..
taky system s 20 mpix 3/2 snimacom(sony),mini sklicka+ mini tela by bol ideal na travel,enthusiast,poloprofi foto..
 
fatality
2019-03-13 15:26:19
príspevok od: fatality
skoda ze 4/3 nieje 3/2 (pri rovnakej ploche)..lebo jeho velkost je len tak tak na kvalitnu foto porovnatelnu trebars s apsc(za dobrych podmienok aj s ff) ale clovek straca cenne mpixely orezom na modernejsi a dynamickejsi pomer 3:2..
taky system s 20 mpix 3/2 snimacom(sony),mini sklicka+ mini tela by bol ideal na travel,enthusiast,poloprofi foto..
samozrejme,da sa to aj s dnesnym 4/3,ale jeho potencial nieje vyuzity naplno..
 
z80
2019-03-13 16:13:52
príspevok od: fatality
skoda ze 4/3 nieje 3/2 (pri rovnakej ploche)..lebo jeho velkost je len tak tak na kvalitnu foto porovnatelnu trebars s apsc(za dobrych podmienok aj s ff) ale clovek straca cenne mpixely orezom na modernejsi a dynamickejsi pomer 3:2..
taky system s 20 mpix 3/2 snimacom(sony),mini sklicka+ mini tela by bol ideal na travel,enthusiast,poloprofi foto..
4:3 ma vyhodu v tom, ze lepsie dokaze vyuzit kruhovu plochu vykreslenu objektivom. 3:2 pri rovnakej uhlopriecke (teda rovnaky priemer vykreslenej plochy objektivu) ma mensiu plochu, co znamena alebo mensie celkove rozlisenie (pri rovnakej vslkosti pixelu) alebo mensie pixely (pri rovnakom rozliseni). Format 3:2 pri rovnakej ploche ako 4:3 by vyzadoval vacsi priemer objektivu.
 
blahoslav J B Art
2019-03-13 17:59:17
príspevok od: z80
4:3 ma vyhodu v tom, ze lepsie dokaze vyuzit kruhovu plochu vykreslenu objektivom. 3:2 pri rovnakej uhlopriecke (teda rovnaky priemer vykreslenej plochy objektivu) ma mensiu plochu, co znamena alebo mensie celkove rozlisenie (pri rovnakej vslkosti pixelu) alebo mensie pixely (pri rovnakom rozliseni). Format 3:2 pri rovnakej ploche ako 4:3 by vyzadoval vacsi priemer objektivu.
4:3 je vhodný aj na portréty na výšku a krajinky kvôli väčšej hlbke, pri ultrasirokych záberoch s popredným ... ja mám na JPEG nastavený formát 3:2, ale Raw je 4:3 a to mi viackrát pomohlo, ak som v rýchlosti nenakomponoval presne s pevným objektívom.
 
otepik
2019-03-13 18:11:07
Ono ako sa tu vyjadrilo viacero ľudí aj ja poznám pár fotografov, ktorí si buď kúpili ku svojej profi Nikon FF výbave malinký Olympus na účel dovolenkovej fotky, rodinného albumu, turistiky a majú k tomu pár skiel, alebo komplet rozpredali svoju FF výbavu a prešli do malinkych olympusov z dovodu usetrenia hmotnosti. Myslím že m43 je pre nás vášnivých turistov s chuťou fotiť najideálnejšia voľba.
 
Johnnny
2019-03-13 18:21:17
príspevok od: otepik
Ono ako sa tu vyjadrilo viacero ľudí aj ja poznám pár fotografov, ktorí si buď kúpili ku svojej profi Nikon FF výbave malinký Olympus na účel dovolenkovej fotky, rodinného albumu, turistiky a majú k tomu pár skiel, alebo komplet rozpredali svoju FF výbavu a prešli do malinkych olympusov z dovodu usetrenia hmotnosti. Myslím že m43 je pre nás vášnivých turistov s chuťou fotiť najideálnejšia voľba.
Mozno je, ale podiel na trhu klesa a mFT systemov v bazaroch pribuda.Pokial nepotrebujes teleobjektivy, kompaktnu zostavu vyskladas v kazdom systeme a je velka sanca, ze lacnejsie.
 
aesace
2019-03-13 19:46:50
príspevok od: Johnnny
Mozno je, ale podiel na trhu klesa a mFT systemov v bazaroch pribuda.Pokial nepotrebujes teleobjektivy, kompaktnu zostavu vyskladas v kazdom systeme a je velka sanca, ze lacnejsie.
Myslis nejaky kompaktny profi objektiv pre FF 28-70 2.8 so stabilizaciou ? alebo ultrasiroky kompaktny objektiv? Pre FF skor scifi ci uz do velkosti alebo hmotnosti, rozmerov a ceny..a to nehovorim o tych telezoomoch
 
z80
2019-03-13 20:01:17
príspevok od: aesace
Myslis nejaky kompaktny profi objektiv pre FF 28-70 2.8 so stabilizaciou ? alebo ultrasiroky kompaktny objektiv? Pre FF skor scifi ci uz do velkosti alebo hmotnosti, rozmerov a ceny..a to nehovorim o tych telezoomoch
Pri FF staci v situacii, ked chcem hlavne kompaktnost, aj f/4 objektiv. Hlbka ostrosti bude ako na f/2 pri m43 a v slabsom svetle sa da na FF zdvihnut ISO bez vacsieho zhorsenia kvality.
 
fatality
2019-03-13 21:16:09
príspevok od: z80
4:3 ma vyhodu v tom, ze lepsie dokaze vyuzit kruhovu plochu vykreslenu objektivom. 3:2 pri rovnakej uhlopriecke (teda rovnaky priemer vykreslenej plochy objektivu) ma mensiu plochu, co znamena alebo mensie celkove rozlisenie (pri rovnakej vslkosti pixelu) alebo mensie pixely (pri rovnakom rozliseni). Format 3:2 pri rovnakej ploche ako 4:3 by vyzadoval vacsi priemer objektivu.
no..a takto aj tak povacsinou rezeme na 3:2.. ..takze aj ked vykresli viac,orezeme to..
 
aesace
2019-03-13 21:27:03
Tuto som nahodou natrafil na nazor nejakeho finskeho profika, ale na tom az tak nezalezi. Skor mi to pride ako jeden z mnohych podobnych nazorov porovnavajucich nove FF mirrorlesy a m43 mirrorlesy:
https://www.youtube.com/watch?v=wD-kq48bmDs
Jednoducho vela fotografov nechape tieto reci o krachoch, ci koncoch m43 kvoli FF mirrorlesoch. Jednoducho tak ako doposial tam nie je ziadna substitucia. Su to komplementarne systemy a tak to zostane, ci uz sa niekomu paci alebo nie.
 
blahoslav J B Art
2019-03-13 22:47:13
príspevok od: roka222
,,Mam G9 ako jediny fotak a milujem ho,,

Manželka nežiarli ???
Láska medzi fotografom a fotoaparátom patrí do LGBTI agendy ako registrované partnerstvo
 
Johnnny
2019-03-14 04:30:24
príspevok od: aesace
Myslis nejaky kompaktny profi objektiv pre FF 28-70 2.8 so stabilizaciou ? alebo ultrasiroky kompaktny objektiv? Pre FF skor scifi ci uz do velkosti alebo hmotnosti, rozmerov a ceny..a to nehovorim o tych telezoomoch
Toto je presne ten dovod preco si ludia myslia, ze mFT je ultrakompaktny system. FF s 24-70 f2.8 asi nebude kompaktny, pretoze je to kombinacia ktora Ti dava daleko vacsie moznosti. Ak by si chcel nieco ekvivalentne Olympusu s 12-40 2.8 napriklad, tak na FF Ti by Ti v podstate stacil ktorykolvek setak Ale ano, pravdepodobne by nebol tak ostry.
 
z80
2019-03-14 07:28:25
príspevok od: aesace
Tuto som nahodou natrafil na nazor nejakeho finskeho profika, ale na tom az tak nezalezi. Skor mi to pride ako jeden z mnohych podobnych nazorov porovnavajucich nove FF mirrorlesy a m43 mirrorlesy:
https://www.youtube.com/watch?v=wD-kq48bmDs
Jednoducho vela fotografov nechape tieto reci o krachoch, ci koncoch m43 kvoli FF mirrorlesoch. Jednoducho tak ako doposial tam nie je ziadna substitucia. Su to komplementarne systemy a tak to zostane, ci uz sa niekomu paci alebo nie.
Ked sa vyrobca rozhoduje o ukonceni vyroby, neriesi pohlad fotografov, ci dany system potrebuju, ale vyhradne to, ci je ta vyroba ziskova alebo stratova. Ci sa to niekomu paci alebo nie.
 
aesace
2019-03-14 08:26:52
príspevok od: z80
Ked sa vyrobca rozhoduje o ukonceni vyroby, neriesi pohlad fotografov, ci dany system potrebuju, ale vyhradne to, ci je ta vyroba ziskova alebo stratova. Ci sa to niekomu paci alebo nie.
To je sice pravda, ale ak to jeden vyrobca nezvlada a pritom je ten system stale dostatocne popularny, asi nieco robi zle...pride iny vyrobca, ktory vyuzije tu stovku objektivov a prislusenstva..
 
z80
2019-03-14 08:41:35
príspevok od: aesace
To je sice pravda, ale ak to jeden vyrobca nezvlada a pritom je ten system stale dostatocne popularny, asi nieco robi zle...pride iny vyrobca, ktory vyuzije tu stovku objektivov a prislusenstva..
To nie je az take jednoduche, pretoze napriklad pri systeme m43 existuju urcite standardy a patenty, ktore nemoze iny vyrobca zacat vyuzivat bez suhlasu povodnych autorov systemu, teda firiem Olympus a Panasonic. Okrem toho, kolko vyrobcov pojde do rizika a zacne vyrabat tam, kde zisk nedosiahol ani povodny autor systemu ?
 
aesace
2019-03-14 10:25:47
príspevok od: z80
To nie je az take jednoduche, pretoze napriklad pri systeme m43 existuju urcite standardy a patenty, ktore nemoze iny vyrobca zacat vyuzivat bez suhlasu povodnych autorov systemu, teda firiem Olympus a Panasonic. Okrem toho, kolko vyrobcov pojde do rizika a zacne vyrabat tam, kde zisk nedosiahol ani povodny autor systemu ?
O tom my mozeme len spekulovat, kde sa stala chyba u olympusu. Podobne mozeme spekulovat, preco zakapal celkom popularny a rozsirujuci sa Windows Phone od top SW znacky na trhu, ked doposial aj pomaly po 6 rokoch od ich konca, ti, co ho raz skusili si ho stale nechali..Pentax by napriklad uz davno musel skrachovat, lebo nedosahuje ani take predaje ako M43 system, ale stale odolavaju koncu..Naozaj o M43 sa nebojim...si uz s Olympusom alebo bez neho.
 
otepik
2019-03-14 10:27:20
Asi to celé nechajme len na čas a ten nám zodpovie všetky naše otázky. Nakoľko my nijak výrazne neovplyvníme smerovanie Olympusu a ani iných firiem. Nám ostáva len dúfať, že to nezabalia. Výrobu presunuli z Číny do Thajska a to preto aby ju zlacnili, tak už len čakajme kedy to spustia.
 
Peter Peter
2019-03-14 11:17:18
Tento hon na Olympus mi začína pripomínať hybridnú vojnu jednej bližšie nešpecifikovanej krajiny budujúcej 100 rokov blahobyt. Nik z týchto večných ukájačov ega pritom ani na 5 metrovom bilborde nevue rozlíšiť fotku zphonu, Olympusu "dospelého" fotoaparátu".. Pixelpeepery celého sveta spojte sa!
 
z80
2019-03-14 11:50:46
príspevok od: aesace
O tom my mozeme len spekulovat, kde sa stala chyba u olympusu. Podobne mozeme spekulovat, preco zakapal celkom popularny a rozsirujuci sa Windows Phone od top SW znacky na trhu, ked doposial aj pomaly po 6 rokoch od ich konca, ti, co ho raz skusili si ho stale nechali..Pentax by napriklad uz davno musel skrachovat, lebo nedosahuje ani take predaje ako M43 system, ale stale odolavaju koncu..Naozaj o M43 sa nebojim...si uz s Olympusom alebo bez neho.
Ano, Windows Phone som pouzival aj ja, stale mam 2 mobily s tymto systemom a na Lumiu 640 mi kazdy mesiac chodia aktualizacie, hoci uz ubehli skoro 4 roky od zaciatku predaja. To mi ziadny Android neposkytne. Bohuzial, trh sa neriadi ocakavaniami zakaznikov ale skor ocakavaniami manazmentu, investorov a akcionarov.
 
Rasty Gibel
2019-03-14 20:27:40
Ked si dobre pamatam, pri predstavovani Lumixu S1 bolo povedane ze firma Panasonic nemieni ukoncit vyrobu mft. Nepamatam si kto predstavoval tu S1, ci riaditel foto divizie alebo vratnik od prvej brany, no vyjadrenie bolo take, ze oba systemy, S-kovy aj G-kovy su schopne "zit" vedla seba. Co dufam, ze aj tak bude. Tiez dufam, ze to vazm, za lepsi koniec a nastavia ceny mft lepsie ako Olympus.
 
Johnnny
2019-03-14 22:25:13
príspevok od: Peter Peter
Tento hon na Olympus mi začína pripomínať hybridnú vojnu jednej bližšie nešpecifikovanej krajiny budujúcej 100 rokov blahobyt. Nik z týchto večných ukájačov ega pritom ani na 5 metrovom bilborde nevue rozlíšiť fotku zphonu, Olympusu "dospelého" fotoaparátu".. Pixelpeepery celého sveta spojte sa!
Rozdiel v HO ale uvidis aj na mobile.
 
Johnnny
2019-03-14 22:26:32
príspevok od: Rasty Gibel
Ked si dobre pamatam, pri predstavovani Lumixu S1 bolo povedane ze firma Panasonic nemieni ukoncit vyrobu mft. Nepamatam si kto predstavoval tu S1, ci riaditel foto divizie alebo vratnik od prvej brany, no vyjadrenie bolo take, ze oba systemy, S-kovy aj G-kovy su schopne "zit" vedla seba. Co dufam, ze aj tak bude. Tiez dufam, ze to vazm, za lepsi koniec a nastavia ceny mft lepsie ako Olympus.
Uved aspon jednu znacku ktora ohlasila ukoncenie dopredu Samsung ? Minolta ? Olympus ked koncil s DSLR ?
 
Rasty Gibel
2019-03-15 08:43:02
príspevok od: Johnnny
Uved aspon jednu znacku ktora ohlasila ukoncenie dopredu Samsung ? Minolta ? Olympus ked koncil s DSLR ?
Neviem o ziadnej znacke, ktora ohlasila koniec vyrobi dopredu. No myslim si, ze panasonic zotrva vo vytobe mft. Ak Oly ukonci vyrobu ostanu na trhu kopec dobrych objektivov a mnozstvo prislusenstva a panasonic ako jediny by ponukal ako jediny fotoaparaty pre mft, cize vytvoril si akysi monopol, kde by mohol upravit ceny fotoaparatov, cize znizil cenu, a urobil ny cely system atraktivnejsi pre hobby fotografov, ktory niesu ochotny zaplatit 3000€ za mft. Verim, ze po uprave cien, by tento system bol uspesny, len sa nesmie tlacit do profi ....
To su ken moje spekulacie, ci to tak bude, ukaze cas
 
z80
2019-03-15 08:50:28
príspevok od: Johnnny
Uved aspon jednu znacku ktora ohlasila ukoncenie dopredu Samsung ? Minolta ? Olympus ked koncil s DSLR ?
Skor existuje opacny trend, ked vyrobca planuje ukoncit vyrobu a preniknu o tom na verejnost neoficialne famy, vyrobca to dementuje a oficialne tvrdi, ze vyroba dalej pokracuje. V diskusii vyssie su uvedene prislusne citacie. Je to samozrejme logicky krok zo strany vyrobcu, ked je aj vyroba ukoncena, vyrobca potrebuje dopredat zasoby.
 
z80
2019-03-15 08:53:11
príspevok od: Rasty Gibel
Neviem o ziadnej znacke, ktora ohlasila koniec vyrobi dopredu. No myslim si, ze panasonic zotrva vo vytobe mft. Ak Oly ukonci vyrobu ostanu na trhu kopec dobrych objektivov a mnozstvo prislusenstva a panasonic ako jediny by ponukal ako jediny fotoaparaty pre mft, cize vytvoril si akysi monopol, kde by mohol upravit ceny fotoaparatov, cize znizil cenu, a urobil ny cely system atraktivnejsi pre hobby fotografov, ktory niesu ochotny zaplatit 3000€ za mft. Verim, ze po uprave cien, by tento system bol uspesny, len sa nesmie tlacit do profi ....
To su ken moje spekulacie, ci to tak bude, ukaze cas
Panasonic bude mat monopol a preto znizi ceny ? Nefunguje to skor naopak, monopoly ceny skor zvysuju.
Suhlasim s tym, ze m43 system by mal cenovo cielit hlavne na strednu triedu, teda pokrocilejsich amaterskych fotografov, tam je jeho hlavna sila.
 
Johnnny
2019-03-15 09:01:44
Keby Olympus s Panakom nastavili ceny rozumne uz pred rokmi, neboli by tam kde su. Takto sa naozaj nemozu stazovat, ze ich konkurencia prevalcuje.
 
Rofo
2019-03-15 10:03:59
Ked Olympus koncil s DSLR, fotil som vtedy s E-3, aj E-510, takze som to zazil. Tento clanok ma prekvapil, som myslel ze uz su davno za vodou v segmente CSC v ktorom boli priekopnici. Ak by mali skoncit, tak naco potom vstupili nedavno do profi ligy s modelom OM-D E-M1X ?
 
aesace
2019-03-15 10:32:28
príspevok od: Rofo
Ked Olympus koncil s DSLR, fotil som vtedy s E-3, aj E-510, takze som to zazil. Tento clanok ma prekvapil, som myslel ze uz su davno za vodou v segmente CSC v ktorom boli priekopnici. Ak by mali skoncit, tak naco potom vstupili nedavno do profi ligy s modelom OM-D E-M1X ?
Mne to pripadalo s tym poslednym profi modelom skor nieco ako: zvysime cenu a pritom nemusime nic nove vyrabat, len zlepime to, co uz mame vyrobene..Takato strategia zdanlivo ukaze, ze maju co ponuknut aj profikovi, takze sa amateri nemusia bat, naviac moze priniest vyssie zisky pri minimalnej pridanej hodnote..Ale pre masy to prave nevidim..nadsenci a fanusikovia skor cakaju na e-m5 III a zjednodusene menu.
 
MagickVamp
2019-03-15 14:54:14
príspevok od: Rofo
Ked Olympus koncil s DSLR, fotil som vtedy s E-3, aj E-510, takze som to zazil. Tento clanok ma prekvapil, som myslel ze uz su davno za vodou v segmente CSC v ktorom boli priekopnici. Ak by mali skoncit, tak naco potom vstupili nedavno do profi ligy s modelom OM-D E-M1X ?
Pretoze mu nestacia ani aktualni zakaznici nato aby sa udrzal. Aktualnych zakaznikov tesiacich sa a prechadzajucich na m4/3 hlavne kvoli kompaktnosti asi tento model velmi neoslovi....potrebuju sa dostat medzi sirsie spektrum profikov, ktori fotia zatial stale zrkadlovkami, a ktori budu ochotni kupovat aj drahe pro objektivy. Je to pre nich zrejme existencne dvolezite.
 
Johnnny
2019-03-15 15:18:09
príspevok od: aesace
Mne to pripadalo s tym poslednym profi modelom skor nieco ako: zvysime cenu a pritom nemusime nic nove vyrabat, len zlepime to, co uz mame vyrobene..Takato strategia zdanlivo ukaze, ze maju co ponuknut aj profikovi, takze sa amateri nemusia bat, naviac moze priniest vyssie zisky pri minimalnej pridanej hodnote..Ale pre masy to prave nevidim..nadsenci a fanusikovia skor cakaju na e-m5 III a zjednodusene menu.
Nevstupil nikde. Zrecykloval E-M1 II a pridal sw update. Nic ine E-M1X nie je. V podstate od E-M1 II sme od nich novy fotak nevideli.
 
blahoslav J B Art
2019-03-15 17:14:48
Ktovie, kam kráča Boeing, vypustí nový model stroja s nevyladenym firmwerom ... To nie je Fuji, že to opraví po pár dňoch či týždňoch, ale nikto kvôli tomu nezomrie.
 
Johnnny
2019-03-15 17:26:09
príspevok od: blahoslav J B Art
Ktovie, kam kráča Boeing, vypustí nový model stroja s nevyladenym firmwerom ... To nie je Fuji, že to opraví po pár dňoch či týždňoch, ale nikto kvôli tomu nezomrie.
Lepsi priklad je Canon Tiez radi recykluju HW, ale s ich poziciou na trhu si to mozu dovolit, prejde im to. Olympus sa dnes predava uz len v bazaroch a so sucasnym pristupom sa na to mozu naozaj pokojne vykaslat.
 
Rasty Gibel
2019-03-15 17:43:53
príspevok od: z80
Panasonic bude mat monopol a preto znizi ceny ? Nefunguje to skor naopak, monopoly ceny skor zvysuju.
Suhlasim s tym, ze m43 system by mal cenovo cielit hlavne na strednu triedu, teda pokrocilejsich amaterskych fotografov, tam je jeho hlavna sila.
Viem ako funguje monopol, len mozno budu mat viac rozmu ako olympusaci. Myslim, ze do profi triedy budu tlaci S1-ku, a napr. G9-ku do strdnej, kazdu hracku pekne tam kam patri, a k tomu prisposobit aj ceny.
 
Johnnny
2019-03-15 18:05:35
príspevok od: Rasty Gibel
Viem ako funguje monopol, len mozno budu mat viac rozmu ako olympusaci. Myslim, ze do profi triedy budu tlaci S1-ku, a napr. G9-ku do strdnej, kazdu hracku pekne tam kam patri, a k tomu prisposobit aj ceny.
Sudiac podla aktualnych cien, moc rozumu nepobrali. Tie tela si este cenu obhajit dokazu, ale za skla si pytaju strasne palky.
 
z80
2019-03-15 18:48:41
príspevok od: blahoslav J B Art
Ktovie, kam kráča Boeing, vypustí nový model stroja s nevyladenym firmwerom ... To nie je Fuji, že to opraví po pár dňoch či týždňoch, ale nikto kvôli tomu nezomrie.
Tam kam Airbus:
https://ekonomika.sme.sk/c/22052851/airbus-konci-s-vyrobou-lietadla-a380-superjumbo.html
 
pekelnikivan
2019-03-15 19:08:49
príspevok od: Johnnny
Sudiac podla aktualnych cien, moc rozumu nepobrali. Tie tela si este cenu obhajit dokazu, ale za skla si pytaju strasne palky.
https://www.e-infin.com/eu/item/3568/olympus_m.zuiko_digital_ed_45mm_f/1.2_pro_lens
myslým že tam by mala začať cena objeltívou?
 
Johnnny
2019-03-15 20:07:05
príspevok od: pekelnikivan
https://www.e-infin.com/eu/item/3568/olympus_m.zuiko_digital_ed_45mm_f/1.2_pro_lens
myslým že tam by mala začať cena objeltívou?
Ano. Myslim, ze aj ceny v tychto obchodoch ukazuju kam tie objektivy cenovo realne patria.
 
Rasty Gibel
2019-03-15 22:01:35
príspevok od: Johnnny
Ano. Myslim, ze aj ceny v tychto obchodoch ukazuju kam tie objektivy cenovo realne patria.
Suhlasim .... Tie Pro skla su kvalitne, no 1200-1300 eur je vela. V cenach vidim najvacsi problem olympusu, ale aj panasoniku.
Ako som uz pisal, spravia lepsie ceny a lady sa pohnu, mft sa rozsiri.
 
kristina24
2019-03-16 20:20:27
príspevok od: Marcel Rebro
So mnou kráčajú moje Olympusy verne kade tade po svete. Naposledy po zamrznutom severe Ruska

www.ephoto.sk/fotoscena/fotoreporty/nenci-i/
Aky by si odporucil Olympus aby snimky z vystupu boli porovnatelne s FF
 
blahoslav J B Art
2019-03-16 21:59:08
príspevok od: kristina24
Aky by si odporucil Olympus aby snimky z vystupu boli porovnatelne s FF
zalezi, na aky vrch, ci pohorie sa vystupuje
 
Marcel Rebro
2019-03-16 22:07:20
príspevok od: kristina24
Aky by si odporucil Olympus aby snimky z vystupu boli porovnatelne s FF
Ja používam E-M1 Mk II v kombinácii s pevnými sklami - 12/1.4, 17/1.2 a 45/1.2. Či sú výstupy "porovnateľné" s FF neriešim. Ak by som chcel výstup z FF zoberiem si FF. Ale FF sa mi nechce vláčiť. Takže mi musí stačiť a stačí výstup z m43.
 
Johnnny
2019-03-17 07:02:36
príspevok od: kristina24
Aky by si odporucil Olympus aby snimky z vystupu boli porovnatelne s FF
Si to spocitaj
 
roka222
2019-03-17 11:20:53
príspevok od: Johnnny
Si to spocitaj
Pomôcka pri počítaní :
FF 36 x 24 = 864 mm2
Oly 17,3 x 13 = 225 mm2

pmer = 3,84
 
blahoslav J B Art
2019-03-17 11:55:23
príspevok od: roka222
Pomôcka pri počítaní :
FF 36 x 24 = 864 mm2
Oly 17,3 x 13 = 225 mm2

pmer = 3,84
pre technofilov je fotografia matematikou, pre fotografov je fotografia umenim ... ako povedal znamy fotograf
 
Johnnny
2019-03-17 13:16:32
príspevok od: blahoslav J B Art
pre technofilov je fotografia matematikou, pre fotografov je fotografia umenim ... ako povedal znamy fotograf
Mudre, hoc to nema s otazkou ani temou nic spolocne
 
blahoslav J B Art
2019-03-17 15:55:49
príspevok od: Johnnny
Mudre, hoc to nema s otazkou ani temou nic spolocne
Nemyslím si, fototechnika sama osebe nemá žiadny zmysel, ak sa nepoužíva na fotenie.
Inak ani tvoj komentár nemal s témou ani otázkou nič spoločné 😋
 
Johnnny
2019-03-17 19:23:02
príspevok od: blahoslav J B Art
Nemyslím si, fototechnika sama osebe nemá žiadny zmysel, ak sa nepoužíva na fotenie.
Inak ani tvoj komentár nemal s témou ani otázkou nič spoločné 😋
No dotycny sa pytal aky Olympus potrebuje a myslim, ze vzhladom k tomu, ze neuviedol nic konkretne som mu ani nemohol odporucit konkretny model

Problem je opat v tom, ze ty tahas umenie do tem o technike Dovody upadku Olympusu s umenim nijak nesuvisia.
 
blahoslav J B Art
2019-03-17 20:27:30
príspevok od: Johnnny
No dotycny sa pytal aky Olympus potrebuje a myslim, ze vzhladom k tomu, ze neuviedol nic konkretne som mu ani nemohol odporucit konkretny model

Problem je opat v tom, ze ty tahas umenie do tem o technike Dovody upadku Olympusu s umenim nijak nesuvisia.
Problem je, ze ty v tom vidis problem
Spravne napisal Marcel ... ak chce niekto vystup ako z FF, nech si kupi FF
 
Johnnny
2019-03-18 07:22:59
príspevok od: blahoslav J B Art
Problem je, ze ty v tom vidis problem
Spravne napisal Marcel ... ak chce niekto vystup ako z FF, nech si kupi FF
Ja to tvrdim tiez, ale to neznamena, ze sa v niektorych pripadoch neda dosiahnut FF vystup s mensim snimacom. Tazatel sa pytal na toto
 
blahoslav J B Art
2019-03-18 09:16:01
príspevok od: Johnnny
Ja to tvrdim tiez, ale to neznamena, ze sa v niektorych pripadoch neda dosiahnut FF vystup s mensim snimacom. Tazatel sa pytal na toto
Ale on sa nepýtal na niektoré prípady, ale všeobecne.
Tak a teraz napíš, v ktorých prípadoch bude výstup rovnaký, s akým modelom tela a objektívu a pri akých motivoch 😊
 
aesace
2019-03-18 10:51:32
príspevok od: blahoslav J B Art
Ale on sa nepýtal na niektoré prípady, ale všeobecne.
Tak a teraz napíš, v ktorých prípadoch bude výstup rovnaký, s akým modelom tela a objektívu a pri akých motivoch 😊
Mam pocit, ze kazdy kohut si zoberie zo zahradky svoje hrusky a chce ich porovnavat so slivkami, aby dokazal, ze hrusky su to najlepsie ovocie...Stale sa divim, ze u dospelych ludi existuju tieto debaty..
 
Johnnny
2019-03-18 11:34:04
príspevok od: blahoslav J B Art
Ale on sa nepýtal na niektoré prípady, ale všeobecne.
Tak a teraz napíš, v ktorých prípadoch bude výstup rovnaký, s akým modelom tela a objektívu a pri akých motivoch 😊
Kedze sa pytal vseobecne, napisal som mu, aby si to vypocital
 
blahoslav J B Art
2019-03-18 18:01:04
príspevok od: Johnnny
Kedze sa pytal vseobecne, napisal som mu, aby si to vypocital
Napíš normálnu odpoveď, lebo vykrúcas sa ako taký had ha-ra-bin 😂
 
Johnnny
2019-03-19 08:06:46
príspevok od: blahoslav J B Art
Napíš normálnu odpoveď, lebo vykrúcas sa ako taký had ha-ra-bin 😂
Ok. Tak si vynasob tie ciselka x 2 a dostanes FF ekvivalent
 
MagickVamp
2019-03-19 08:34:50
príspevok od: blahoslav J B Art
Napíš normálnu odpoveď, lebo vykrúcas sa ako taký had ha-ra-bin 😂
Blahoslav, ale to ze ty odpovedi nerozumies, este neznamena ze ta odpoved nie je normalna, narozdiel od tych tvojich. ,-)
 
blahoslav J B Art
2019-03-19 15:39:43
príspevok od: MagickVamp
Blahoslav, ale to ze ty odpovedi nerozumies, este neznamena ze ta odpoved nie je normalna, narozdiel od tych tvojich. ,-)
Možno preto sa nerozumieme, lebo ty si technofil a ja fotograf. Ty stále riešiš technické záležitosti a riešim estetické záležitosti.
 
MagickVamp
2019-03-19 15:43:12
príspevok od: blahoslav J B Art
Možno preto sa nerozumieme, lebo ty si technofil a ja fotograf. Ty stále riešiš technické záležitosti a riešim estetické záležitosti.
Nie Blahoslav, problem je ze ty riesis esteticke veci v clanku o technike...momentalne zas nie si v clanku, kde sa rozoberaju styli ci estetika fotenia...ja chapem ze na efoto je takych clankov malo a ty sa nemas kde realizovat, tak sa spamujes kde ti pride. Z tvojej galerie mam pocit ze fotografom sa uz moze nazvat kazdy.
 
blahoslav J B Art
2019-03-19 17:53:30
príspevok od: MagickVamp
Nie Blahoslav, problem je ze ty riesis esteticke veci v clanku o technike...momentalne zas nie si v clanku, kde sa rozoberaju styli ci estetika fotenia...ja chapem ze na efoto je takych clankov malo a ty sa nemas kde realizovat, tak sa spamujes kde ti pride. Z tvojej galerie mam pocit ze fotografom sa uz moze nazvat kazdy.
Prečo mi vyčítas, že nepíšem o technike pod článkom o technike, keď tvoje posledné 2 príspevky nie sú o technike?
 
MagickVamp
2019-03-19 19:11:04
príspevok od: blahoslav J B Art
Prečo mi vyčítas, že nepíšem o technike pod článkom o technike, keď tvoje posledné 2 príspevky nie sú o technike?
lebo som ta nechcel ignorovat...bolo mi ta uz luto pusinka :-*
 
blahoslav J B Art
2019-03-19 21:44:22
príspevok od: MagickVamp
lebo som ta nechcel ignorovat...bolo mi ta uz luto pusinka :-*
tak ti dakujem
tak dam nieco aj o technike ... na Fuji som kupil XF 56mm z eglobalu ... bola taka cena, ze sa nedalo odolat ... doteraz som pouzival XF 60mm, ale po ostatnom foteni portretov som sa rozhodol pre vymenu
 
fatality
2019-03-20 10:38:54
príspevok od: blahoslav J B Art
tak ti dakujem
tak dam nieco aj o technike ... na Fuji som kupil XF 56mm z eglobalu ... bola taka cena, ze sa nedalo odolat ... doteraz som pouzival XF 60mm, ale po ostatnom foteni portretov som sa rozhodol pre vymenu
supris,do typu debaty si sa uz trafil..este sa trafit do znacky
 
blahoslav J B Art
2019-03-20 10:46:02
príspevok od: fatality
supris,do typu debaty si sa uz trafil..este sa trafit do znacky
diverzifikoval som svoje portfolio znaciek fototechniky, momentalne mam Olympus, Panasoni s Fuji
 
blahoslav J B Art
2019-03-20 10:48:16
príspevok od: blahoslav J B Art
diverzifikoval som svoje portfolio znaciek fototechniky, momentalne mam Olympus, Panasoni s Fuji
ked skonci Olympus, budem pouzivat Panasonic, ked skonci aj ten, budem mat Fuji a ked skonci aj Fuji, kupim si FF Canon alebo Nikon a k tomu Ajfon
 
tom-o
2019-03-20 11:01:17
príspevok od: blahoslav J B Art
diverzifikoval som svoje portfolio znaciek fototechniky, momentalne mam Olympus, Panasoni s Fuji
Na to ako nadavas na tych co riesia techniku a ty ako fotograf riesis impact fotky a podobne kupujes techniku zdaleka najviac
 
JohnNewton
2019-03-20 13:08:34
príspevok od: tom-o
Na to ako nadavas na tych co riesia techniku a ty ako fotograf riesis impact fotky a podobne kupujes techniku zdaleka najviac
to je fakt, kľudne by mohol byť tunajším poradcom pre veci technické ..
 
MagickVamp
2019-03-20 13:27:18
príspevok od: blahoslav J B Art
diverzifikoval som svoje portfolio znaciek fototechniky, momentalne mam Olympus, Panasoni s Fuji
Vzdy ma fascinovala tvoja logika, stebou musi byt nazivo riadna sranda
 
blahoslav J B Art
2019-03-20 16:49:39
príspevok od: tom-o
Na to ako nadavas na tych co riesia techniku a ty ako fotograf riesis impact fotky a podobne kupujes techniku zdaleka najviac
Veď kúpim a nemusím to riešiť.
Je to len nástroj, ako pre robotníka lopata.
Dobrý pracant urobí robotu aj s horšiu lopatou, kto má obe ruky ľavé, tomu nepomôže ani najlepšia lopata.
Ja mám proste viac lopat 😋 Ale staršie lopaty idem predať, lebo tie novšie vedia točiť kvalitnejšie video. Na fotky by mi stačili aj staré.
 
blahoslav J B Art
2019-03-20 16:50:29
príspevok od: MagickVamp
Vzdy ma fascinovala tvoja logika, stebou musi byt nazivo riadna sranda
To nie, ja som iba virtuálny srandista 😊
 
roka222
2019-03-20 18:01:00
príspevok od: blahoslav J B Art
Veď kúpim a nemusím to riešiť.
Je to len nástroj, ako pre robotníka lopata.
Dobrý pracant urobí robotu aj s horšiu lopatou, kto má obe ruky ľavé, tomu nepomôže ani najlepšia lopata.
Ja mám proste viac lopat 😋 Ale staršie lopaty idem predať, lebo tie novšie vedia točiť kvalitnejšie video. Na fotky by mi stačili aj staré.
A pán Lupták ,,kelňu,, nemáte ?
 
blahoslav J B Art
2019-03-20 21:49:34
príspevok od: roka222
A pán Lupták ,,kelňu,, nemáte ?
Veru, aj murovanie je umenie, nestaci mat len dobru znackovu kelnu.

Ale niektori murari stale cakaju na novsiu a lepsiu kelnu, s ktorou by sa stali lepsimi murarmi, ako so starou. Ich heslo je: 'dajte mi lepsiu kelnu a potom aj moja stavba bude lepsia".

A niektori si medzi sebou porovnavaju a testuju kelne, namiesto toho, aby si porovnali to, co postavili.

Darmo si porovnavaju grafy ... ako hovoril Jan Luptak: 'Z grafov sa nenajeme"
 
MagickVamp
2019-03-21 08:36:30
príspevok od: blahoslav J B Art
Veru, aj murovanie je umenie, nestaci mat len dobru znackovu kelnu.

Ale niektori murari stale cakaju na novsiu a lepsiu kelnu, s ktorou by sa stali lepsimi murarmi, ako so starou. Ich heslo je: 'dajte mi lepsiu kelnu a potom aj moja stavba bude lepsia".

A niektori si medzi sebou porovnavaju a testuju kelne, namiesto toho, aby si porovnali to, co postavili.

Darmo si porovnavaju grafy ... ako hovoril Jan Luptak: 'Z grafov sa nenajeme"
A niektori si kupia jednu kvalitnu, popri tom sleduju, ci nevyjde nejaka nova, viac premyslena. A niektori si kupia rovno 3 stare a lacne...lebo si myslia ze cim viac ich maju tym namakanejsi su ,-)
 
blahoslav J B Art
2019-03-21 09:08:36
príspevok od: MagickVamp
A niektori si kupia jednu kvalitnu, popri tom sleduju, ci nevyjde nejaka nova, viac premyslena. A niektori si kupia rovno 3 stare a lacne...lebo si myslia ze cim viac ich maju tym namakanejsi su ,-)
Nie je podstatné, či máš novú kelnu, či starú, či drahú, či lacnú, či jednu alebo viac ... dôležité je, aku stavbu s ňou vieš postaviť.
 
tom-o
2019-03-21 09:43:05
príspevok od: blahoslav J B Art
Nie je podstatné, či máš novú kelnu, či starú, či drahú, či lacnú, či jednu alebo viac ... dôležité je, aku stavbu s ňou vieš postaviť.
To je viac menej pravda, ale:
1. Malou kelnou sa velky dom stavia blbo, co tazko akceptujes
2. Castokrat ked si niekto chce kupit kelnu, tak mu poradis dom na kluc
3. Ked chce niekto lepsiu a drahsiu kelnu ako mas ty, tak povies, naco taku kelnu, egyptania postavili pyramidy bez kelne
 
blahoslav J B Art
2019-03-21 11:17:24
príspevok od: tom-o
To je viac menej pravda, ale:
1. Malou kelnou sa velky dom stavia blbo, co tazko akceptujes
2. Castokrat ked si niekto chce kupit kelnu, tak mu poradis dom na kluc
3. Ked chce niekto lepsiu a drahsiu kelnu ako mas ty, tak povies, naco taku kelnu, egyptania postavili pyramidy bez kelne
ja odporucam v prvom rade pracovat na svojom kumste a fortieli, nespoliehat sa na kelnu ... lebo staci si na nete pozriet uzasne stavby postavene presne s takou kelnou, aku mam v ruke
 
MagickVamp
2019-03-21 11:40:34
príspevok od: blahoslav J B Art
ja odporucam v prvom rade pracovat na svojom kumste a fortieli, nespoliehat sa na kelnu ... lebo staci si na nete pozriet uzasne stavby postavene presne s takou kelnou, aku mam v ruke
a preto mas 3 kelne so seconhandu? to si si vravel ked si kupoval druhu a potom si si to opakoval aj ked si kupoval tretiu?
 
blahoslav J B Art
2019-03-21 12:11:35
príspevok od: MagickVamp
a preto mas 3 kelne so seconhandu? to si si vravel ked si kupoval druhu a potom si si to opakoval aj ked si kupoval tretiu?
ty to stale nechapes ... nie je dolezite, aku kelnu mas, ale co s nou dokazes vytvorit

tak isto mam doma 3 nohavice a tiez som ich nekupoval nove, ale zo sekaca ... ale pouzivam ich na 3 rozne prilezitosti ... 1 do prace, 1 na volny cas a 1 su kostolne
/sviatocne
ty mas len 1 nohavice, sice najnovsie a drahe ... ale nosis ich aj do prace, aj na volny cas, aj do spolocnosti
 
fatality
2019-03-21 12:46:49
príspevok od: blahoslav J B Art
ty to stale nechapes ... nie je dolezite, aku kelnu mas, ale co s nou dokazes vytvorit

tak isto mam doma 3 nohavice a tiez som ich nekupoval nove, ale zo sekaca ... ale pouzivam ich na 3 rozne prilezitosti ... 1 do prace, 1 na volny cas a 1 su kostolne
/sviatocne
ty mas len 1 nohavice, sice najnovsie a drahe ... ale nosis ich aj do prace, aj na volny cas, aj do spolocnosti
podla mna ty stale nechapes.. ..
je kazdeho vec,co pouzije na upgrade kvality svojich fotiek..
niekto lepsi fotak,niekto lepsie sklo,niekto workshop..niekto aj,aj..aj..
akurat ty mas obsesiu pod clankami o technike vnucovat ludom svoj pohlad
na vec a posielat ich na workshopy..
 
blahoslav J B Art
2019-03-21 13:07:44
príspevok od: fatality
podla mna ty stale nechapes.. ..
je kazdeho vec,co pouzije na upgrade kvality svojich fotiek..
niekto lepsi fotak,niekto lepsie sklo,niekto workshop..niekto aj,aj..aj..
akurat ty mas obsesiu pod clankami o technike vnucovat ludom svoj pohlad
na vec a posielat ich na workshopy..
ja to chapem podla seba, nie podla teba snad aj ty to chapes podla seba a nie podla niekoho ineho ...
a nikomu nic nevnucujem, nikto nemusi citat moje komenty, ani nemusi na ne reagovat, ani sa podla nich riadit ...
 
MagickVamp
2019-03-21 13:52:44
príspevok od: blahoslav J B Art
ty to stale nechapes ... nie je dolezite, aku kelnu mas, ale co s nou dokazes vytvorit

tak isto mam doma 3 nohavice a tiez som ich nekupoval nove, ale zo sekaca ... ale pouzivam ich na 3 rozne prilezitosti ... 1 do prace, 1 na volny cas a 1 su kostolne
/sviatocne
ty mas len 1 nohavice, sice najnovsie a drahe ... ale nosis ich aj do prace, aj na volny cas, aj do spolocnosti
aha taaak...jasneee, v nedelu preca nemozes fotit fotakom co vo vsedne dni...uz chapem ,-) Napsi ktory fotak je ten nedelny, ktory je hobby a s ktorym fotis platene zakazky?
 
MagickVamp
2019-03-21 13:52:57
príspevok od: blahoslav J B Art
ja to chapem podla seba, nie podla teba snad aj ty to chapes podla seba a nie podla niekoho ineho ...
a nikomu nic nevnucujem, nikto nemusi citat moje komenty, ani nemusi na ne reagovat, ani sa podla nich riadit ...
Z teba museli mat v skole radost
 
blahoslav J B Art
2019-03-21 14:07:59
príspevok od: MagickVamp
aha taaak...jasneee, v nedelu preca nemozes fotit fotakom co vo vsedne dni...uz chapem ,-) Napsi ktory fotak je ten nedelny, ktory je hobby a s ktorym fotis platene zakazky?
kludne napisem, ak mi ty das odkaz na svoje fotky bud na 500px, alebo Instagram kde zverejnujes svoje najnovsie fotky ...

uz som to tu pisal viackrat, ale mozem to zopakovat znovu ... mna zaujima vysledok, teda v pripade fotiacich ludi fotky ... v pripade murara postavene stavby ... v pripade kopaca vykopany jarok ... a nie ich pracovne nastroje

ty ked si objednavas nejakeho majstra, rozhodujes sa podla toho, ake pracovne nastroje pouzivaju, alebo podla vysledku ich prace?
 
blahoslav J B Art
2019-03-21 14:10:05
príspevok od: blahoslav J B Art
kludne napisem, ak mi ty das odkaz na svoje fotky bud na 500px, alebo Instagram kde zverejnujes svoje najnovsie fotky ...

uz som to tu pisal viackrat, ale mozem to zopakovat znovu ... mna zaujima vysledok, teda v pripade fotiacich ludi fotky ... v pripade murara postavene stavby ... v pripade kopaca vykopany jarok ... a nie ich pracovne nastroje

ty ked si objednavas nejakeho majstra, rozhodujes sa podla toho, ake pracovne nastroje pouzivaju, alebo podla vysledku ich prace?
... aj ked u nas asi podla ceny
 
Peter Peter
2019-03-21 16:26:03
príspevok od: Johnnny
Rozdiel v HO ale uvidis aj na mobile.
Jasne lebo ty fotíš všetko na clone 1,2 ... na druhej strane kde na m4/3 stačí f8 musíš na ff dať f16 a prakticky stratíš aj výhodu menšieho šumu. Sú umeleckí fotografi čo samozrejme minimalne HO vedia uplatniť, ale v bežných fotkách je malá HO vlastne prznenním fotky. Mimochodom toto vdeo je pre bokeh úchylov celkom zaujímavé https://www.youtube.com/watch?v=yp9UvIYyT70
 
fatality
2019-03-21 18:09:44
príspevok od: Peter Peter
Jasne lebo ty fotíš všetko na clone 1,2 ... na druhej strane kde na m4/3 stačí f8 musíš na ff dať f16 a prakticky stratíš aj výhodu menšieho šumu. Sú umeleckí fotografi čo samozrejme minimalne HO vedia uplatniť, ale v bežných fotkách je malá HO vlastne prznenním fotky. Mimochodom toto vdeo je pre bokeh úchylov celkom zaujímavé https://www.youtube.com/watch?v=yp9UvIYyT70
tak..vzorka ludi bola mala..a ktovie,kto boli ti ludia..
ale kludne berme,ze bokeh je dolezitejsi pre fotografa,nez
pre "konzumenta" fotografie..lenze..f1.2/1.4 neznamena
len kremovy bokeh,ale aj moznost fotit v prirodzenom
svetle a za zhorsenych svetelnych podmienok..
 
Peter Peter
2019-03-21 19:26:10
príspevok od: fatality
tak..vzorka ludi bola mala..a ktovie,kto boli ti ludia..
ale kludne berme,ze bokeh je dolezitejsi pre fotografa,nez
pre "konzumenta" fotografie..lenze..f1.2/1.4 neznamena
len kremovy bokeh,ale aj moznost fotit v prirodzenom
svetle a za zhorsenych svetelnych podmienok..
Kremový bokeh neni o HO. Môže ho mať objektív s f4 a nemusí ho mať f1,2. Napr tzv. nervózny bokeh 😊. Čo sa týka vzorky ľudí na spomenutom videu, poznám to z vlastnej skúsenosti. Ľuďom sa často prehnaný bokeh zdá neprirodzený či rušivý. Myslím že fotografuje sa pre ľudí a nie pre vzájomné ukájanie sa medzi fotografmi, kto má väčší.
 
fatality
2019-03-21 20:40:39
príspevok od: Peter Peter
Kremový bokeh neni o HO. Môže ho mať objektív s f4 a nemusí ho mať f1,2. Napr tzv. nervózny bokeh 😊. Čo sa týka vzorky ľudí na spomenutom videu, poznám to z vlastnej skúsenosti. Ľuďom sa často prehnaný bokeh zdá neprirodzený či rušivý. Myslím že fotografuje sa pre ľudí a nie pre vzájomné ukájanie sa medzi fotografmi, kto má väčší.
robi ti problem nechytat sa za slovicka a citat s porozumenim?
 
blahoslav J B Art
2019-03-23 00:03:54
príspevok od: Peter Peter
Kremový bokeh neni o HO. Môže ho mať objektív s f4 a nemusí ho mať f1,2. Napr tzv. nervózny bokeh 😊. Čo sa týka vzorky ľudí na spomenutom videu, poznám to z vlastnej skúsenosti. Ľuďom sa často prehnaný bokeh zdá neprirodzený či rušivý. Myslím že fotografuje sa pre ľudí a nie pre vzájomné ukájanie sa medzi fotografmi, kto má väčší.
tu je postreh z ceskeho fotofora:
... Pro mne bylo poslední svatební focení když mi řekli proč jsou rodičové v pozadí při focení v kostele rozmazaní když pan z rodiny co fotil kompaktem má všechny ostré k tomu není co dodat. Človek rozmýšlí co bude v zaběru bude v záběru v rovině ostrosti a pak se dočká něčeho takového a to nebyla první výtka tak jsem to zabalil a fotím si pro radost i když s profi výbavou za několik stovek tisíc. A jak to pozoruji přes padesát let co fotím fotografické řemeslo už asi vymřelo....
 
z80
2019-05-14 10:10:47
Najnovsie finacne vysledky fotografickej divizie Olympusu:

Celkova strata 157 milionov USD
Celkovy pokles prijmov: 19%

Podla produktov:
Bezzrkadlovky -23%
Kompakty -18%
Ostatne +14%

https://photorumors.com/2019/05/13/olympus-yearly-financial-results-are-out-imaging-business-lost-157-million-revenue-down-19/
 
fatality
2019-05-14 11:19:14
príspevok od: z80
Najnovsie finacne vysledky fotografickej divizie Olympusu:

Celkova strata 157 milionov USD
Celkovy pokles prijmov: 19%

Podla produktov:
Bezzrkadlovky -23%
Kompakty -18%
Ostatne +14%

https://photorumors.com/2019/05/13/olympus-yearly-financial-results-are-out-imaging-business-lost-157-million-revenue-down-19/
nikon podobne..
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2019-05-14 12:34:30
príspevok od: fatality
nikon podobne..
Canon to odhaduje tiez na cca -20%. Takze je to celkovy pokles trhu o tych cca 20%.
 
fatality
2019-05-14 12:49:53
príspevok od: Karol Srnec
Canon to odhaduje tiez na cca -20%. Takze je to celkovy pokles trhu o tych cca 20%.
vyzera to tak..holt jedina photo division,ktora sa tesi,je ta smartphonova.. ..
 
z80
2019-05-14 15:33:57
príspevok od: fatality
vyzera to tak..holt jedina photo division,ktora sa tesi,je ta smartphonova.. ..
Pri Olympuse to "ostatne" znamena diktafony. Tam predaj vo fotodivizii stupa
 
z80
2019-05-14 15:39:49
príspevok od: Karol Srnec
Canon to odhaduje tiez na cca -20%. Takze je to celkovy pokles trhu o tych cca 20%.
Canon je ale stale v zisku, aj ked dost prudko (o skoro 82%) klesajucom.
https://photorumors.com/2019/04/24/canon-q1-2019-financial-results-are-out-significant-decline-in-sales-and-profits/
 
z80
2019-05-14 15:52:10
príspevok od: fatality
nikon podobne..
Nikon ale pri poklese prijmu zisk zvysil:
https://www.digimanie.cz/nikon-zvysil-zisky-divize-fotoaparatu-ale-spadla-o-18/7828
 
bonifacko
2019-05-14 16:49:30
príspevok od: MagickVamp
Cim viac znaciak bude na trhu tym je to lepsie pre vsetkych. Najvacsi problem Olympusu su ceny. Ak nepridu na sposob ako vyrabat lacnejsie, obzvlast vstupom Canonu a Nikonu do tohto segmentu, Olympus sa nema sancu udrzat. Vyvoj maju paradny, technologicky su skveli.... len za tie prachy je coraz menej ludi, ktori su ochotni to kupit. A Olympus fun moze kricat ze na velkosti snimaca nezalezi, ale ked o chvilu za rovnake ci dokonca mensie prachy dostanu vacsi snimac, vela z nich kricat prestane...a potichucku prejdu na FF.

O tom ze Olympus je na tom zle hovori podla mna aj vydanie X-M1. Najvacsou silou maleho snimaca je mozna kompaktnost, je malo zakaznikov Olympusu, ktori si kupia tak ozrutne telo, argument ze je mensie ako D5 asi nezaberie. Ked nad tym rozmyslam a aj v suvislosti s tymto clankom, nemyslim zeby v Olympuse nevedeli co robia. X-M1 je podla mna smerovany na novych zakaznikov. Oni sa len existencne potrebuju dostat medzi sirsie spektrum profi fotografov, ktori su nasledne ochotni davat obrovske ciastky za objektivy, je to hop alebo trop...ak sa im to nepodari, ich nakladny vyvoj a technologia vyroby sa zrejme neuzivi.

Vidim to snim ale blede... ak skonci, bude to urcite skoda.

Už sa nebudu dať predavať top modely za 1500-1800€. Takže redukcia funkcionalit.
 
fatality
2019-05-14 17:52:52
príspevok od: z80
Pri Olympuse to "ostatne" znamena diktafony. Tam predaj vo fotodivizii stupa
aj lekarske zariadenia..gastro,kolono.. ..
 
z80
2019-05-14 18:28:14
príspevok od: fatality
aj lekarske zariadenia..gastro,kolono.. ..
Tie ale nie su sucastou "imaging" divizie. Diktafony ale ano. Tie patria spolu s fotakmi k "bokovkam" produkcie Olympusu. Hlavna cast produkcie su lekarske pristroje.
 
digihelion
2019-05-14 21:35:29
Velka cast terajsej straty Olympusu je spojena s nakladmi na presun fabriky z Ciny do Vietnamu. Investicia do buducich nizsich vyrobnych nakladov...
 
Johnnny
2019-05-15 06:13:46
príspevok od: digihelion
Velka cast terajsej straty Olympusu je spojena s nakladmi na presun fabriky z Ciny do Vietnamu. Investicia do buducich nizsich vyrobnych nakladov...
To sa len tak hovori. Olympus ako znacka realne nema velku sancu na prezitie. Z pohladu inovacii je na chvoste, cenovo mimo reality. Je to skoda, pretoze je fajn ked sa nejaky vyrobca orientuje aj na crop, ale tato uloha pravdepodobne pristane Fuji.
 
digihelion
2019-05-15 07:09:43
príspevok od: Johnnny
To sa len tak hovori. Olympus ako znacka realne nema velku sancu na prezitie. Z pohladu inovacii je na chvoste, cenovo mimo reality. Je to skoda, pretoze je fajn ked sa nejaky vyrobca orientuje aj na crop, ale tato uloha pravdepodobne pristane Fuji.
Ano, ludia toho narozpravaju. Najviac taki, co nemaju obraz ani zvuk
 
Johnnny
2019-05-15 07:47:19
príspevok od: digihelion
Ano, ludia toho narozpravaju. Najviac taki, co nemaju obraz ani zvuk
Bez to tak, ze Olympus s Panasonicom v podstate odstartovali eru bezzrkadloviek v case, ked nad nimi najvacsi hraci ani nerozmyslali. pokial sa nedokazali presadit v case, ked bola konkurencia mala, Olympus inovativny a smartphonom sa este moc dobre fotit nedalo, naozaj si neviem predstavit, ze by sa im to podarilo dnes. Urcite nie s 2 roky starym HW za 3000eur
 
fatality
2019-05-15 09:55:02
príspevok od: Johnnny
Bez to tak, ze Olympus s Panasonicom v podstate odstartovali eru bezzrkadloviek v case, ked nad nimi najvacsi hraci ani nerozmyslali. pokial sa nedokazali presadit v case, ked bola konkurencia mala, Olympus inovativny a smartphonom sa este moc dobre fotit nedalo, naozaj si neviem predstavit, ze by sa im to podarilo dnes. Urcite nie s 2 roky starym HW za 3000eur
da sa na to pozriet aj tak,ze sa nepresadili v dobe,ked bola bezzrkadlovka povazovana za horsi fotak,ako zrkadlovka..dnes,aj vdaka masivnej c,n kampani to uz tak nieje a mozu sa zviest na csc promo vlne..to by vsak museli vyrabat najma to,v com je 4/3 dobry..male, dobre fotiace stylove masinky za slusnu cenu,k comu by mohla dopomoct vietnamska fabrika..
a ked uz,skor im zlomi vazy vseobecne nizsi zaujem o fotaky a zostanu len hraci s vyssim pociatocnym ziskom,lebo ti po poklese predaja budu stale v pluse,na rozdiel od menej ziskovych..
 
blahoslav J B Art
2019-05-15 10:26:54
ja som vybabral so vsetkymi vyrobcami tradicnych DSLR a CSC fotoaparatov ... predal som komplet svoju vybavu Olympus, Panasonic a Fuji ... a fotim len mobilom
 
Johnnny
2019-05-15 13:18:25
príspevok od: fatality
da sa na to pozriet aj tak,ze sa nepresadili v dobe,ked bola bezzrkadlovka povazovana za horsi fotak,ako zrkadlovka..dnes,aj vdaka masivnej c,n kampani to uz tak nieje a mozu sa zviest na csc promo vlne..to by vsak museli vyrabat najma to,v com je 4/3 dobry..male, dobre fotiace stylove masinky za slusnu cenu,k comu by mohla dopomoct vietnamska fabrika..
a ked uz,skor im zlomi vazy vseobecne nizsi zaujem o fotaky a zostanu len hraci s vyssim pociatocnym ziskom,lebo ti po poklese predaja budu stale v pluse,na rozdiel od menej ziskovych..
Myslis, ze teraz budu ceny nizsie ? Zisky mozno budu vyssie, ale nemyslim, ze Olympus ma zaujem predavat lacnejsie. Aj na eglobale vidis, ze ich objektivy su s prehladom najpredrazenejsie (rozdiel v cenach je najvyssi).
 
fatality
2019-05-15 14:00:11
príspevok od: Johnnny
Myslis, ze teraz budu ceny nizsie ? Zisky mozno budu vyssie, ale nemyslim, ze Olympus ma zaujem predavat lacnejsie. Aj na eglobale vidis, ze ich objektivy su s prehladom najpredrazenejsie (rozdiel v cenach je najvyssi).
ved uvidime..nieje v nikoho zaujme byt tak drahy,aby skrachoval.. ..
a zatial su vsetky nase uvahu tu len v rovine spekulacii..
nechajme sa prekvapit..
 
Johnnny
2019-05-15 14:40:41
Ja by som bol prekvapeny milo, pretoze s mFT cvakam a ten system mam rad a bavi ma. Akurat ma sere ten marketing okolo toho a brutalne ceny za pseudospickove skla. ak by prisli, normalne vysvetlili, ze maju mozno horsi, no na vacsinu situacii dostatocny snimac za vyrazne nizsie ceny a s nizsou hmotnostou, clovek by s ak tomu staval inak. Takto im velku sancu nedavam.
 
MagickVamp
2019-05-15 22:35:45
príspevok od: fatality
ved uvidime..nieje v nikoho zaujme byt tak drahy,aby skrachoval.. ..
a zatial su vsetky nase uvahu tu len v rovine spekulacii..
nechajme sa prekvapit..
Problem je ze nik nemoze predavat za take ceny aby bol stratovy. A ak je problem olympusu drahy vyvoj a nakldna vyroba tak spustit ceny je to iste ako skoncit. Pri tej dlhodobej strate, keby bola jedna z moznosti zabojovat radikalnym znizenim cien, myslim ze uz davno by to spravili a prave posledny model je myslim dvokaz ze nemozu.
 
fatality
2019-05-16 00:38:28
príspevok od: MagickVamp
Problem je ze nik nemoze predavat za take ceny aby bol stratovy. A ak je problem olympusu drahy vyvoj a nakldna vyroba tak spustit ceny je to iste ako skoncit. Pri tej dlhodobej strate, keby bola jedna z moznosti zabojovat radikalnym znizenim cien, myslim ze uz davno by to spravili a prave posledny model je myslim dvokaz ze nemozu.
odkial vies,ze maju drahy vyvoj? a s nakladnejsou vyrobou prave nieco robia,presuvaju fabriku do vietnamu..
 
MagickVamp
2019-05-16 07:37:15
príspevok od: fatality
odkial vies,ze maju drahy vyvoj? a s nakladnejsou vyrobou prave nieco robia,presuvaju fabriku do vietnamu..
Nejako logicky mi to tak vychadza, 1.- spravit tak kvalitny objektiv co prenesie cez tu malu plochu tolko detailov ako co i len setak cez FF mi pride ze musi byt dost drahe. 2.- nedarilo sa mu nikdy a aj tak dlhodobo s cenami dole nesiel. 3.- posledny model v situacii akej su, mi pride ako vykrik do tmy a posledny pokus aby ich brali rovnocenne s velkymi snimacmi. 4.- stahovanie fabriky
 
fatality
2019-05-16 10:03:52
príspevok od: MagickVamp
Nejako logicky mi to tak vychadza, 1.- spravit tak kvalitny objektiv co prenesie cez tu malu plochu tolko detailov ako co i len setak cez FF mi pride ze musi byt dost drahe. 2.- nedarilo sa mu nikdy a aj tak dlhodobo s cenami dole nesiel. 3.- posledny model v situacii akej su, mi pride ako vykrik do tmy a posledny pokus aby ich brali rovnocenne s velkymi snimacmi. 4.- stahovanie fabriky
a mozno len maju nenazrany management a akcionarov..
 
MagickVamp
2019-05-16 10:26:27
príspevok od: fatality
a mozno len maju nenazrany management a akcionarov..
Jedine ze maju nenazrany manazment....akcionari z toho asi nikdy nic nevideli...divizia je v strate....ale je to nepravdepodobne ze divizia dlhodobo v strate a akcionari toleruju manazmentu premrstene platy ci odmeny.
 
fatality
2019-05-16 10:57:23
príspevok od: MagickVamp
Jedine ze maju nenazrany manazment....akcionari z toho asi nikdy nic nevideli...divizia je v strate....ale je to nepravdepodobne ze divizia dlhodobo v strate a akcionari toleruju manazmentu premrstene platy ci odmeny.
no,ved uvidime,ako si so situaciou poradia..bola by skoda,keby 4/3 prestali vyrabat..su to pekne fotaky a idealne pre tych,co nerataju kazde zrno a kazdy pixel preneseny optikou..
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-04-10 10:22:54
Správa z roku 2020: TOKIO. "Japonská firma Olympus v stredu oznámila, že predáva svoju problematickú divíziu fotoaparátov a sústredí sa na výrobu zdravotnej techniky, ktorá bude odteraz jadrom jej podnikania."
Ja osobne som nebol priaznivcom formátu snímača, 4/3". Napríklad Olympus OM-D E-M1 Mark III sa dá zaobstarať za 1599 eur a Panasonic S5 za 1812 eur. Myslím si, že to pochopil i Panasonic. Za situácie, kedy sa na trhu s bezzrkadlovkami objavujú fotoaparáty s full-frame snímačom za pomerne priaznivú cenu to u Olympusu ani inak skončiť nemohlo. Teraz je už iba otázne, či nový majiteľ Japan Industrial Partners (JIP) bude vo vývoji fotoaparátov Olympus pokračovať alebo nie. Osobne si ale myslím, že vďaka značkám ako Sony, Canon, Nikon a Panasonic je to málo pravdepodobné. Podľa mňa mal Olympus začať vyvíjať vlastný systém full-frame snímača ešte v roku 2007, keď na trh prišiel Olympus E-3.
 
roka222
2021-04-10 10:43:00
Na tému Olymp.....
https://smartmania.cz/divoka-spekulace-samsung-pry-zvazuje-spolupraci-s-olympusem/
 
vilkoo
2021-04-10 11:05:10
OM Digital: zůstáváme u MFT, objektivy s F1,0 jsou komplikované
OM Digital: zůstáváme u MFT, objektivy s F1,0 jsou komplikované
 
blahoslav J B Art
2021-04-10 11:47:49
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Správa z roku 2020: TOKIO. "Japonská firma Olympus v stredu oznámila, že predáva svoju problematickú divíziu fotoaparátov a sústredí sa na výrobu zdravotnej techniky, ktorá bude odteraz jadrom jej podnikania."
Ja osobne som nebol priaznivcom formátu snímača, 4/3". Napríklad Olympus OM-D E-M1 Mark III sa dá zaobstarať za 1599 eur a Panasonic S5 za 1812 eur. Myslím si, že to pochopil i Panasonic. Za situácie, kedy sa na trhu s bezzrkadlovkami objavujú fotoaparáty s full-frame snímačom za pomerne priaznivú cenu to u Olympusu ani inak skončiť nemohlo. Teraz je už iba otázne, či nový majiteľ Japan Industrial Partners (JIP) bude vo vývoji fotoaparátov Olympus pokračovať alebo nie. Osobne si ale myslím, že vďaka značkám ako Sony, Canon, Nikon a Panasonic je to málo pravdepodobné. Podľa mňa mal Olympus začať vyvíjať vlastný systém full-frame snímača ešte v roku 2007, keď na trh prišiel Olympus E-3.
https://www.digimanie.cz/om-digital-zustavame-u-mft-objektivy-s-f1-0-jsou-komplikovane/8866
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-04-10 13:46:12
príspevok od: blahoslav J B Art
https://www.digimanie.cz/om-digital-zustavame-u-mft-objektivy-s-f1-0-jsou-komplikovane/8866
Ďakujem za uverejnený odkaz na web. stránku ohľadom ďalšieho smerovania vo vývoji fotoaparátov Olympus. Každopádne, na poličke v obývačke mám vystavený Olympus OM2n. Troška som ale dúfal, že sa dočkám do budúcnosti krásneho súrodenca s digitálnym full-frame snímačom.
 

Inzercia