Hore

Fotostĺpček 11/2023

Mám menovca, fotografa, o ktorom však neviem nájsť nič bližšie, pritom to má byť významný slovenský fotograf.

Z archívu: Silný ND filter

V roku 2013 som začal používať silné ND filtre. Už predtým som mal ND filter od B+W, ale nepoužíval som ho. Až keď som mal otestovať filtre nového výrobcu VFFOTO, som sa fotením so silnými ND filtrami začal vážnejšie zaoberať. Vtedy ešte so zrkadlovkou. U DSLR je najväčším problémom, aby vám cez hľadáčik nevnikalo parazitné svetlo. Dnes už so silnými ND filtrami fotografujem bežne, ale s bezzrkadlovkami. Je to s nimi jednoduchšie. Nielen kvôli hľadáčiku, cez ktorý žiadne svetlo nevnikne, ale aj kvôli živému náhľadu, ktorý zosilní obraz a vy miesto tmy vidíte, čo fotografujete.

Mojim obľúbeným miestom sa stal vtedy ešte pomerne nový River Park, fotografoval som ho spod mosta Lafranconi.











https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/prakticke-skusenosti-s-nd-filtrami/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/nd-filtre/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotograficke-filtre/silny-nd-filter-v-meste/

Sony FE 400/2,8 GM OSS

Bohuš Ccl mi vybavil krátkodobé zapožičanie objektívu Sony FE 400/2,8 GM OSS. Tento 12000€ objektív som vyskúšal u nás pri Malom Dunaji. Na rozdiel od Bohuša som len sviatočný wildlifer a tak som musel ísť na istotu. Vo Vrakuni sú kačice a čajky zvyknuté na kŕmenie a tak sa vám niekedy doslova motajú medzi nohami. K objektívu som dostal aj dva telekonvertory, ale vôbec som ich nepotreboval. A čo objektív? Fantastický a samozrejme veľký a ťažký. Mohol by mať však o niečo väčšiu rýchlosť zaostrovania pri kratších vzdialenostiach.












Technika: Sony A7R V, Sony FE 400/2,8 GM OSS.

Karol Srnec - fotograf

Začal som koketovať s AI pri písaní článkov. Zatiaľ AI musíte neustále opravovať, aby ste sa dopracovali k rozumnému výsledku. Ale za pár rokov… Spýtal som sa AI na seba. Čo svedčí o mojej ješitnosti. AI odpovedala, že žiadneho Karola Srnca nepozná :-( Tak som jej napovedal, že je to fotograf a redaktor. A nasledovalo prekvapenie. AI mi odpovedala, že našla fotografa Karola Srnca, ale ja som to nebol.

Karol Srnec bol slovenský fotograf narodený 26. augusta 1921 v Spišskej Novej Vsi a zomrel 11. júna 1997 v Bratislave. Bol jedným z najvýznamnejších fotografov Slovenska 20.storočia a jeho práce boli prezentované nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Srnec začal fotografovať v roku 1939 a svoju prvú samostatnú výstavu mal v roku 1945. V rokoch 1945 až 1950 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Po ukončení štúdia pracoval ako fotoreportér pre rôzne noviny a časopisy, ako napríklad Slovenský denník, Mladé Slovensko, Nové Slovo a Pravda.

V jeho práci sa prejavovala záľuba v dokumentovaní kultúrnych a historických pamiatok a tradícií Slovenska. Jeho portréty boli tiež veľmi cenené pre ich citlivosť a intimitu.

Srnec bol tiež aktívnym organizátorom fotografického umenia na Slovensku a v roku 1969 založil Fotoklub Bratislava, ktorý bol prvým združením amatérskych aj profesionálnych fotografov na Slovensku. V roku 1986 získal titul zaslúžilý umelec.

Jeho práce boli vystavované v mnohých galériách a múzeách, ako napríklad v Slovenskej národnej galérii, v Múzeu Janka Kráľa, v Národnom múzeu v Prahe a v Museum Ludwig v Kolíne nad Rýnom. Jeho diela sú súčasťou mnohých súkromných a verejných zbierok.

Karol Srnec zostal významným a rešpektovaným fotografom aj po svojej smrti a jeho práce zostávajú dôležitým svedectvom o histórii Slovenska a jeho kultúrnych tradíciách.

Toľko čo zistila AI. A čo som zistil ja? Nič. Takže ďalšia otázka na AI, nech mi zistí nejaké odkazy..

Bohužiaľ, na internete nie je veľa životopisných informácií o Karolovi Srncovi, ale môžem vám odporučiť knihu s názvom "Karol Srnec : Fotografie = Photographs" od autora Petra Štrenga. Táto kniha obsahuje jeho životopis a katalóg jeho fotografií. Taktiež môžete nájsť informácie o Karolovi Srncovi na webe Slovenskej národnej galérie, kde je niekoľko jeho diel s popisom a kontextom.

Ani tieto informácie mi nepomohli. Nenašiel som vôbec nič, ani knihu, ani fotografie na stránke SNG. Obávam sa, či to nie je fiktívna postava, ako Jára Cimrman.

Overené i neoverené správy

  • Canon Speedlite EL-5 mal byť predstavený už tento mesiac, avizoval to samotný Canon ešte v roku 2022. Počkáme si však až do leta, Canon nestíha vyrobiť dostatočný počet kusov na zahájenie predaja.
  • 29. marca predstaví Sony plnoformátovú vlogerskú kameru radu ZV.
  • Podľa najnovších informácií Sony bude A7S IV predstavený v 3. alebo 4. štvrťroku 2023. Bude mať 6K snímač pre RAW video a vôbec najvyšší dynamický rozsah.
  • Canon EOS R5 Mark II nemusí prísť v roku 2023, ale namiesto toho dôjde k veľkej aktualizácii firmvéru súčasného modelu.
  • Canon tvrdí, že má v úmysle uviesť na trh sedem alebo osem nových RF objektívov ročne, aby doplnil portfólio na úroveň FE objektívov. Teraz je ich necelá polovica.


Novinky

Leica Vario-Elmar-SL 100-400mm F5-6.3 a Leica Extender L 1.4x

Spoločnosť Leica oficiálne predstavila nový objektív Leica Vario-Elmar-SL 100-400 mm f/5-6,3 pre fotoaparáty s bajonetom Full-Frame L. Ponúka najširší a najdlhší rozsah zoomu v systéme SL a kombinuje špičkovú technológiu so všetkými výhodami mimoriadne kompaktnej a ľahkej konštrukcie. Zároveň predstavila aj 1,4x telekonvertor, s ktorým sa ohnisková vzdialenosť predĺži na 560 mm.

https://leica-camera.com/en-int/photography/lenses/sl/vario-elmar-sl-100-400-f5-6-3

Haukland Parka Pro

Haukland Parka Pro je bunda pre fotografov vhodná aj do extrémnych podmienok. Spoločnosť charakterizuje Park Pro ako svoju „najlepšiu bundu všetkých čias“ a považuje ju za jej najprémiovejšiu ponuku. To, čo robí bundy Haukland „fotografickými bundami“, je zahrnutie špecializovaných vreciek. Bunda má dve náprsné vrecká na krytky objektívov, dve veľké spodné vrecká na filtre až do 100 x 150 mm, jedno vnútorné vrecko vľavo hore, vrecko na ľavom rukáve určené pre čistiacu handričku a päť vreciek v „mini fototaške“, do ktorých sa zmestia väčšie predmety, ako sú batérie a objektívy, ako aj špeciálne označené vrecká na pamäťové karty.

Parka Pro vyjde na 499USD.



https://haukland.us/product/haukland-7in1-photography-jacket-parka-pro/

Inšpirácia

“Behind the Lens” so Sigmou

Sigma spustila na YouTube novú trojdielnu minisériu. Vstúpte za objektív s britskými krajinárskymi legendami Colinom Priorom a Joeom Cornishom pri objavovaní divokej scenérie Škótskej vysočiny.





Ako vytvoriť úžasné snímky divokej prírody v štýle National Geographic pomocou Midjourney AI

Umelá inteligencia dokáže generovať fantastické ilustrácie, aj vo fotorealistickej kvalite. Andrea Pizzini vám prezradí ako na to.


Canon R6 Mark II vs Lumix S5 Mark II vs Sony A7IV

James Reader porovnal tri hybridné FF bezzrkadlovky. Možno to pomôže pri výbere, ak o kúpe niektorej z nich uvažujete.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mirosz
2023-03-13 08:00:09
Karol Srnec nelezici, nespici, fotografujici
 
vilkoo
2023-03-13 10:28:11
Kvalitne srovnavanie fotakov jak plusy aj minusy len si vybrat .
 
MagickVamp
2023-03-13 11:17:49
https://www.youtube.com/watch?v=eTju1Pdn2JQ&t=377s

Tiez fajn porovnanie
 
gytheio
2023-03-13 11:41:20
Podla mna je to porovnavanie objektivov a nie fotoaparatov, keby spravili test pri ktorom nasadia na kazdy fotak napr Tamron, potom by to bolo objektivne. Kazdy objektiv je iny a tie senzory spravia zaber z toho co im doda objektiv.
 
MagickVamp
2023-03-13 11:42:47
príspevok od: gytheio
Podla mna je to porovnavanie objektivov a nie fotoaparatov, keby spravili test pri ktorom nasadia na kazdy fotak napr Tamron, potom by to bolo objektivne. Kazdy objektiv je iny a tie senzory spravia zaber z toho co im doda objektiv.
Celkom pravdu teraz mas. Co sa tyka detailov a ostrosti, ak nie je pouzity rovnaky objektiv, tak je to skreslene.
 
blahoslav J B Art
2023-03-13 21:41:33
porovnavacie video som si nepozrel, ale tipujem ... najlepsi je Canon, s velkym odstupom za nim Sony ... a Panasonic ... ma ''problem v obrazovej kvalite, taku zlu technicku kvalitu fotografii nema ziadna znacka''
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia