Hore

Fotostĺpček 16/2024

Vyrazil som do botanickej záhrady, samozrejme s fotoaparátom. Medzi novinkami ma zaujal telefón od Leica s 1“ snímačom a 19 mm objektívom.

Z botanickej záhrady

Po minulé týždne som publikoval najmä fotografie zo smartfónov. Vraciam sa k fotoaparátu, s ktorým som sa vybral do bratislavskej botanickej záhrady. Otvorená býva od 1. apríla. Išiel som naľahko, len so Sony A7R V a FE 90/2,8 G Macro OSS. Najlepšie zábery som urobil v parnom skleníku.





























Overené i neoverené správy

  • Objektív Sony FE 16-25mm F2.8 G má byť predstavený 17. apríla.
  • Canon tiež pripravuje nové objektívy. RF 35 mm f/1,4L USM v máji a RF 70-200 mm f/2,8L IS USM Z v júni.
  • Podľa najnovších informácií sa očakáva, že oznámenie Canon R5 Mark II sa uskutoční 21. mája, alebo 23. mája 2024. A oznámenie o vývoji fotoaparátu Canon R1 sa tiež očakáva v rovnaký deň. Po oznámení vývoja bude spoločnosti Canon trvať približne 3 mesiace, kým bude produkt oficiálny, oficiálne oznámenie Canon R1 môžete očakávať v auguste 2024.
  • Nikon vraj pripravuje 18mm a 85mm Tilt-Shift objektívy.
  • Aktualizácia firmvéru pre Nikon D6, Nikon Z50 a Nikon Z30 prináša zabezpečenie bezdrôtového pripojenia a u D6 aj vylepšenie GPS.
  • Nová aktualizácia firmvéru je aj pre OM-1, OM-1II a OM-5. Rovnako prináša vylepšené zabezpečenie bezdrôtového pripojenia a naviac odstraňuje menšie chyby.
  • Menšiu aktualizáciu firmvéru dostal aj fotoaparát Sony A6700, zlepšuje stabilitu a opravuje menšie chyby.
  • Nikon 7. marca oznámil, že uzavrel dohodu o kúpe RED. Teraz je obrovská akvizícia spoločnosti Nikon oficiálne dokončená, práve včas, aby sa Nikon objavil na NAB 2024.
  • Sandisk predstavil prvú 4TB SD kartu, do predaja sa však dostane až budúci rok.
  • Lexar predstavil odolné SD karty ARMOR GOLD SD UHS-II V60 a ARMOR SILVER PRO SD UHS-II V60. Mali by sa dostať do predaja už čoskoro.
  • 25. apríla sa Luminar Neo dočká veľkej aktualizácii, okrem nových funkcií bude vylepšené aj užívateľské rozhranie.

Novinky

Calibrite Display 123

Monitory, bez ohľadu na to, aké sú nové, nie vždy zobrazujú farby presne. Teraz je tu jednoduchá oprava. Calibrite predstavili cenovo dostupnú sondu na kalibráciu monitorov.

https://calibrite.com/display-123-home/

Godox Lux Elf

Godox predstavil nový „hlúpy“ blesk s manuálnym nastavením výkonu, bez podpory TTL a HSS. Smerné číslo je 6, pri ISO 100. Blesk Lux Elf je kompatibilný s fotoaparátmi FUJIFILM, Canon, Nikon, Olympus/Panasonic a Sony. Je to vlastne náhrada pomaly miznúcich bazárových manuálnych bleskov.



  • Dizajn inšpirovaný štýlom Vintage a výrazné biele vyhotovenie.
  • Jednoduchý volič prispôsobuje úroveň výkonu scéne, ktorú chcete fotografovať. Ak napríklad chcete mať dostatok svetla na pokrytie dvoch ľudí s predvolenou hodnotou ISO 100 blesku, volič nastaví 1/4 výkonu.
  • Vstavaná nabíjateľná batéria ponúka až 400 zábleskov na plné nabitie a dodáva sa s nabíjacím káblom USB-C na USB-A.
  • Medzi ovládacie funkcie patrí optický režim, ktorý ponúka nastavenia S1 a S2. V režime S1 blesk odpaľuje v reakcii na iný manuálny alebo TTL blesk, zatiaľ čo v režime S2 retro blesk reaguje podobne, ale ignoruje pôvodný záblesk.
  • Zariadenie je vybavené aj konektorom na pripojenie voliteľného synchronizačného kábla



https://www.godox.com/product-a/Flash/LUX-ELF.html

Leica Leitz Phone 3

Spoločnosť Leica oznámila Leitz Phone 3, svoj tretí smartfón, ktorý prináša vylepšené zobrazovanie, jedinečné funkcie, množstvo fotografických režimov a mnoho ďalšieho. Nanešťastie pre väčšinu sveta bude smartfón dostupný len v Japonsku.

Leitz Phone 3 je vybavený zadným fotoaparátom s hlavným 47,2-megapixelovým snímačom typu 1 (často označovaným ako 1-palcový) s "automatickým zaostrovaním s fázovou detekciou Octa", ktorý podľa spoločnosti Leica zabezpečuje rýchle a presné zaostrovanie spolu s pôsobivou kvalitou fotografií aj v náročných svetelných podmienkach. Tento snímač je umiestnený za ekvivalentným 19 mm objektívom so svetelnosťou f/1,9.

Predná strana telefónu je vybavená 12,6-megapixelovým 78-stupňovým širokouhlým zorným poľom s clonou f/2,3, ktorá umožňuje vyhotovovať vysokokvalitné selfie a videohovory.

Spoločnosť Leica vynaložila značné úsilie na aktualizáciu softvéru v telefóne Leitz Phone 3 v podobe nových funkcií Leitz Looks a Leica Tones. Nový "variabilný clonový" vzhľad Leitz Look simuluje rôzne clonové stupne najpopulárnejších objektívov Leica: Noctilux-M 50 mm f/1,2, Summilux-M 28 mm f/1,4 a Summilux-M 35 mm f/1,4. Spoločnosť Leica uvádza, že efekty bokeh možno ovládať prostredníctvom softvéru nastavením clony na hodnoty f/1,2, f/1,4 a f/8.

https://leica-camera.com/en-int/world-of-leica/leitz-phone-3

Viltrox AF 56mm f/1.7

Spoločnosť Viltrox oficiálne oznámila už skôr avizovaný objektív AF 56 mm f/1,7 APS-C. Tento objektív je určený pre bajonety Nikon Z a Fuji X a jeho cena v USA je 139 USD. Objektív 56 mm F1,7 má 11 prvkov v 9 skupinách s 9 lamelami clony. Používa krokový motor, ktorý sľubuje "presné a plynulé zaostrovanie", má minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť 0,55 m (21,6") a je veľmi ľahký - 171 g pre X-mount a 187 g (6,5 oz) pre Z-mount.

Tu sú kľúčové vlastnosti objektívu:

  • 9 lamiel clony.
  • Tichý motor STM, presné a rýchle automatické zaostrovanie.
  • Ohnisková vzdialenosť AF 56 mm F1,7 ekvivalentná 85 mm na plnom zábere.
  • Konštrukcia tela proti chveniu.
  • Podporuje prenos informácií EXIF a plne zachováva parametre informácií o snímaní.
  • Vodotesná predná časť objektívu a povrchová úprava proti znečisteniu.


Inšpirácia

Ako vybudovať ÚSPEŠNÉ fotografické podnikanie

Začínate podnikať v oblasti fotografie od nuly? Tu je návod, čo by v roku 2024 urobil Adam Karnacz, aby sa váš sen o profesionálnom fotografovi stal skutočnosťou. Ak neviete po anglicky, zapnite si generovanie titulkov v slovenčine.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jan21
2024-04-15 10:41:42
Godox Elf...krásne svetlo, štýlové. Keby ešte v čiernej!
 
gytheio
2024-04-15 13:55:59
príspevok od: jan21
Godox Elf...krásne svetlo, štýlové. Keby ešte v čiernej!
Presne, hned ma napadlo, ze chlap si ho v bielom asi nekupi, zena profesionalka da prednost normalnemu blesku a deti si ho nekupia preto lebo nevedia, ze s bleskom je to kvalitnejsie.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia