Hore

Fotostĺpček 5/2021

V rámci okresu som sa po druhýkrát vydal na Devínsku Kobylu a konečne som prišiel na to, ako sa dostať k novej funkcii Super Resolution.

Začnem novou funkciou Super Resolution, ktorú Adobe implementovalo do Adobe Camera RAW, zatiaľ len vo Photoshope. Už som vás o nej pred časom informoval a je toho plný internet. V skratke je to funkcia zvýšenia rozlíšenia fotografií na štvornásobok, pričom pri extrapolácii je využitá AI. Výsledky sú tak lepšie ako pri klasickom extrapolovaní. Je fajn, že som vám mohol predstaviť túto skvelú novinku, ale sám som nevedel funkciu nájsť. Prečítal som blog Adobe, pozrel nejaké ďalšie videá na YouTube. Už som si myslel, že my na Slovensku dostávame snáď iný update. Nepomohol ani Google. Nenašiel som žiadnu zmienku o tom, že by aj iní mali rovnaký problém. Napokon som odpoveď na svoje trápenie našiel na fóre Adobe.

Ja som si otvoril fotografiu vo Photoshope a použil filter Camera RAW. Super Resolution funkciu som ale nikde nenašiel. Na fóre som sa však dočítal, že tak to nefunguje, pretože vtedy to Photoshop berie, že upravujem vrstvu. Fotografiu musíte otvoriť z Bridgu, alebo z prieskumníka. Vtedy sa otvorí priamo v module Adobe Camera RAW. A hurá, Super Resolution, ako súčasť Enhance detail, je tu.

Na petapixel.com sa objavilo porovnanie Super Resolution s pluginom Topaz Lab Gigapixel AI.

Retušovanie portrétov je v komerčnej fotografii štandardom. Existuje množstvo návodov pre Photoshop, špecializované pluginy alebo samostatné aplikácie. Drobným retušiam sa nevyhnete, ani keď ich nemáte radi tak ako ja. Je to požiadavka klienta a určitý štandard tohto žánru, ak teda nefotíte starú milú vráskavú babičku, u ktorej by bolo retušovanie hriechom. Manuálne retušovanie môže byť časovo náročné. Ak nefotíte pre Dior, radi si prácu uľahčíte pluginom alebo špecializovanou aplikáciou. Čoraz viac sa pri tom využíva AI (strojové učenie). To dokáže samé analyzovať fotografiu a urobiť potrebné úpravy. Prvým takým programom, čo využíva AI, bol Luminar AI od Skylum. Krátko na to ho nasledoval Photoshop, kde je funkcia retušovania pomocou AI zatiaľ v beta verzii. Funguje celkom slušne, ak sa s retušovaním nechcete trápiť. Funkcia skin smooting, ktorú nájdete vo filtroch Neutral, funguje pomerne citlivo. Odstráni chybičky pleti, drobné vrásky, ale neurobí ju neprirodzene voskovú. Má len dva parametre, blur a smoothnes.

Iné veci sa ale dejú, ak sa prepnete na funkciu Smart Portrait. Tam už AI zasahuje radikálne. Pre svoje fungovanie potrebuje cloudový server Adobe a tak úpravy trvajú dlhšie. Čo Smart Portrait dokáže? Prirobí vám napríklad úsmev a to aj so zúbkami, hoc mala portrétovaná osoba ústa zatvorené. Môžete ju zmeniť na nahnevanú, smutnú, či prekvapenú. Môžete ju o 20 rokov omladiť, alebo urobiť aj o 20 rokov staršiu (neviem, kto by to chcel). Môžete zmeniť smer pohľadu, natočenie hlavy, dĺžku vlasov a nasvietenie. Kto vie, čo nás čaká v plnej verzii?

A teraz k fotografovaniu. Už rok bojujeme s Coronou, čoho dôsledkom je obmedzenie mnohých aspektov našich životov. Zrušili sa takmer všetky kultúrne akcie, ktoré som pravidelne fotografoval. I výletov bolo oveľa menej, ako aj súkromných fotení. Bill Gates predpovedá, že do ako takého normálu sa vrátime koncom roku 2022. Isté je, že ešte niekoľko týždňov máme lockdown, počas ktorého máme dovolené akurát tak do prírody v rámci okresu. V sobotu som bol po druhýkrát v tomto roku na Devínskej Kobyle. Jar tam ešte neprepukla naplno, ale postupne sa tam menia kvety, ktoré práve kvitnú. Len snežienky sú vytrvalé a je ich stále plný les.

Kto číta fotostĺpček pravidelne, vie že u fotografií kvetov preferujem čiernobiele spracovanie. Tentokrát som pár fotografií ponechal farebných.

Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.














V roku 2009 som napísal satirický článok o tom, aké “výhodné” ponuky môžete nájsť na ebay.com, keď si chcete kúpiť fotoaparát. Predajcovia sa vám spolu s fotoaparátom snažili predať nevyužiteľné a nepoužiteľné príslušenstvo, tvrdiac ako je to výhodné. Situácia sa príliš nezlepšila. Očakával by som, že odborné portály sa reklame takýchto ponúk vyhnú širokým oblúkom. Preto ma nepríjemne prekvapil článok na Daily Camera News propagujúci príslušenstvo k Nikonu D7500.

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/sprievodca-kupujuceho/vyhodny-nakup/

Overené i neoverené správy

  • Olympus/OM Digital Solution si v Číne zaregistroval nový fotoaparát. Podľa všetkého to nebude bezzrkadlovka, ale nástupca outdoorového kompaktu TG-6.
  • Už tento týždeň, by mal byť s veľkou pravdepodobnosťou predstavený nový Pentax K-3 III. Predávať by sa mal od apríla v čiernej a limitovanej striebornej farbe.
  • Postupne sa upresňujú fámy o pripravovanej zrkadlovke Nikon D800. Má mať 55 alebo 60 Mpx snímač, procesor Expeed 6, 10. obr./s., 4K 24p/30p/60p video, N-Log, N-Log2 a 10-bitový HDMI výstup, 3,2” výklopný LCD a má mať podobné funkcie ako Nikon Z7. Na predstavenie si vraj ešte počkáme do konca roka, alebo až začiatkom roku 2022.
  • Canon si nechal patentovať objektívy RF 12mm f/2.8, RF 14mm f/2.8 and RF 20mm f/2.8 a Canon RF 100mm f/2.8L IS USM Macro 1:1.4x.
  • ON1 oznámili, že v novej verzii Photo RAW 2021.5 sa má objaviť nová funkcia, možnosť nastavenia klávesových skratiek.
  • Podľa finančného riaditeľa spoločnosti Nikon, Muneaki Tokunariho, sa očakáva, že do budúceho fiškálneho roka bude Nikon úplne v pluse. Okrem toho má byť predstavených až 12 nových objektívov v priebehu jedného roka. Podľa mapy objektívov sa ale nedočkáme výraznejšieho rozšírenia portfólia DX objektívov.

  • Japonský web Sankeibiz.jp zverejnil počty vyrobených zrkadloviek a bezzrkadloviek Canon, Nikon a Sony za rok 2020. Z neho vyplývajú dve dôležité zistenia. Tým prvým je, že CSC definitívne porazili DSLR. Tým druhým, že z trojice značiek sa celkovo najviac darilo Canonu, ale Sony ho v kategórii CSC porazilo.


Bezzrkadlovky (2020)

Celkovo: 3,26 milióna

Sony: 1,15 milióna

Canon: 1,05 milióna

Nikon: 250 000


DSLR (2020)

Celkovo: 2,39 milióna

Canon: 1,71 milióna

Nikon: 650 000

  • Xiaomi Mi Mix bude prvý telefón, ktorý má mať fotoaparát s tekutými šošovkami. O tejto technológii sa hovorí už roky. Ohnisková dĺžka sa bude dať meniť tvarom tekutého optického prvku. Tvar šošovky sa ovplyvňuje elektronicky.



Novinky

Kamera Sigma fpL je oficiálne tu. Oproti fámam z minulého týždňa prináša viac noviniek, ako sa očakávalo. V prvom rade je to nový plnoformátový snímač s rozlíšením 61 Mpx, čo je o dosť viac, ako je potrebné pre 4K video. Nadbytočné pixely bude využívať funkcia crop zoom. Novinkou je aj hybridné automatické zaostrovanie a možnosť trvalého napájania cez USB. Užívateľské nastavenie sa bude dať zdieľať cez QR kód. Pridané boli dva nové obrazové režimy Powder Blue a Duotone. Telo sa má predávať za 2499 USD.



https://www.sigma-global.com/en/cameras/fpl/

https://www.sigma-global.com/en/magazine/

Po OnePlus 9 a 9 Pro tu máme ďalšiu zaujímavú sériu fototelefónov. Je od spoločnosti Vivo, modely X60 Pro Plus, X60 Pro a X60 sa chvália tým, že pri ich vývoji Vivo spolupracovalo s prestížnym výrobcom objektívov Zeiss. Nové modely série X60 majú antireflexné vrstvy T * spoločnosti Zeiss a špeciálnu simuláciu bokeh, založenú na dizajne objektívu Zeiss Biotar. Špecialitou modelu X60 Pro Plus je stabilizácia micro-gimbal u širokouhlého objektívu.

Najvyšší model ma 6,56″ FHD+ displej typu OLED s frekvenciou 120 Hz. Selfie kamera má 32 Mpx.  Hlavný snímač má 50 Mpx a svetelnosť F1,6. Ultraširokouhlý objektív (Sony IMX598) má 48 Mpx a svetelnosť F2,0. Ďalej je tu periskopový 8 Mpx teleobjektív s 5-násobným optickým priblížením a svetelnosťou F3,4. Posledný objektív má 2-násobný zoom, rozlíšenie 32 Mpx a svetelnosť F2,1. Video môže byť až v 8K/30p rozlíšení. Telefóny sa budú zatiaľ predávať len v Číne. Záujem o ne by bol určite aj u nás.

https://www.vivo.com/en

Inšpirácia

Do pošty som od jedného z vás dostal tip na fotografa automobilov. Ja som automobilový fanúšik, ktorý sa poteší dobrým fotografiám áut. Mnohí z vás určite tiež. Takže vás pozývam na stránku Martina Cypriana. A keď už sme pri ňom a máte Spotify, môžete si vypočuť podcast Auto Bildu, v ktorom si môžete vypočuť rozhovor s Martinom.

https://open.spotify.com/episode/4TryRH9oZQ7dw5URIwiXoX?si=Vbnbf_U0TlKiSXtRmLPf0A


Foto: Martin Cyprian

http://www.cypodesign.sk/

Ďalší podcast Auto Bildu, ktorý by vás mohol zaujímať, je rozhovor so športovým fotografom Martiom Trenklerom, ktorý bol aj hosťom na podujatí Foto Slovakia.

https://open.spotify.com/episode/7MvMAGiBJUbsXzQu23rEo6?si=k_D3f63eR4yEtlAODuRZTg

Patrik Paulinyi, ešte v roku 2017 nakrútil video Follow me to: Slovakia. Doslova prebehol mnohými zaujímavými mestami a miestami. Dnes, keď máme výrazne obmedzený pohyb, to môže byť zdrojom nostalgických spomienok, ale aj inšpiráciou pre časy, keď sa situácia znormalizuje.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blasi
2021-03-29 08:27:56
v clanku sa pise "upresňujú fámy o pripravovanej zrkadlovke Nikon D800." nieje tam nejaky preklep ohladom D800? dik
 
landov
2021-03-29 08:52:32
Ma to byt Nikon D880
 
z80
2021-03-29 09:15:59
príspevok od: landov
Ma to byt Nikon D880
Dve osmičky v názve a ak si na to majiteľ ešte nasadí 14mm objektív, to je už na basu
 
bobo222
2021-03-29 11:01:26
príspevok od: z80
Dve osmičky v názve a ak si na to majiteľ ešte nasadí 14mm objektív, to je už na basu
To už by mohli rovno na popruh sekať hakenkreutze!
 
fatality
2021-03-29 16:36:45
konecne nejake pekne makro..chyba tu Blue Modesty a Red Arrow..
ale podpis mal (ex)sefredaktor predtym krajsi,ked uz.. ..
 
mab
2021-03-29 17:53:09
poniklece krásne úplne inak; snežienky klasicky sviatočné
 
Štefan Káčer
2021-03-30 08:41:33
pri tom porovnani predaja sony a canon len poznamka, za canon temer 90 percent predal za posledne 2 mesiace (r5,r6) a prvy kvartal 2021 pokracuje
 
mllpo
2021-03-31 20:06:33
Len tak pre info. Sefredaktorovi usla jedna avizovana novinka. A uz je aj oficialne von
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/k-3-3/?utm_source=rim_top_mv_e&utm_medium=banner&utm_campaign=k-3-3_e
 
blahoslav J B Art
2021-03-31 21:04:55
príspevok od: mllpo
Len tak pre info. Sefredaktorovi usla jedna avizovana novinka. A uz je aj oficialne von
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/k-3-3/?utm_source=rim_top_mv_e&utm_medium=banner&utm_campaign=k-3-3_e
...
https://www.digimanie.cz/sony-loni-vyrobilo-1-15-mil-csc-ricoh-nanejvys-30-tisic-dslr/8853
 
mllpo
2021-03-31 21:25:43
príspevok od: blahoslav J B Art
...
https://www.digimanie.cz/sony-loni-vyrobilo-1-15-mil-csc-ricoh-nanejvys-30-tisic-dslr/8853
To ma byt akoze ospravedlnennie ignorovania znacky? Na portali?
Kolko ich predala Sigma, ktora sa tu spomina?
 
blahoslav J B Art
2021-03-31 23:15:00
príspevok od: mllpo
To ma byt akoze ospravedlnennie ignorovania znacky? Na portali?
Kolko ich predala Sigma, ktora sa tu spomina?
klud, ked pominie osial a modna vlna bezzrkadloviek, tak zrkadlovky Pentax sa znova vratia na vyslnie ... a mozno aj do fotostlpceka
 
mllpo
2021-03-31 23:53:00
príspevok od: blahoslav J B Art
klud, ked pominie osial a modna vlna bezzrkadloviek, tak zrkadlovky Pentax sa znova vratia na vyslnie ... a mozno aj do fotostlpceka
Kludnejsi som v živote nebol.
Nakoniec, veď aj príspevky čitateľov tvoria obsah.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované