Hore

Fotostĺpček 9/2023

V roku 2011 som prvýkrát fotografoval preteky na Slovakia Ringu, s lacnou zrkadlovkou. S dobrým objektívom to však dopadlo dobre. Teraz, s oveľa lepšou výbavou, som fotografoval podujatie Saxophobia. Nebolo to úplne bez problémov.

Z archívu: Slovakia Ring

V roku 2011 sme boli s Izzinom po prvýkrát na Slovakia Ringu. Drzo sme si zažiadali o akreditáciu, hoci ani jeden z nás nebol športový novinár. Potom sme tam jazdili pravidelne niekoľko rokov, kým sme neboli presýtení. Neboli to naše prvé okruhové preteky. O niečo skôr v tom roku sme boli na Hungaro Ringu. Ale naspäť k nám na Slovensko. Ja som práve testoval začiatočnícku zrkadlovku Sony A35 a nenapadlo mi nič lepšie, ako ju vyskúšať na pretekoch rýchlych áut. Mal som k dispozícii teleobjektív 70-300/4,5-5,6 G SSM a Izzino mi láskavo požičal aj 70-400/4,5-5,6 G SSM.























Saxophobia so Sony A7R V

Saxophobia je hudobné podujatie, ktoré som fotografoval už po tretíkrát. Po prvýkrát nie s Olympusom, ale so Sony. S Olympusom sa fotografuje ľahšie a kvalita výstupu je plne dostačujúca. Chcel som však vyskúšať môj nový 61 Mpx Sony. Ani nie tak kvôli tomu, či bude obrazový výstup kvalitnejší, ale ako bude fungovať zaostrovanie, či nebude mať problémy s flickeringom.

Fotografovať takéto podujatie v rozlíšení 61 Mpx nedáva zmysel. Väčšina fotografií skončí na internete, alebo v časopisoch o hudbe. Len by som sám sebe pridával na práci s veľkými súbormi. Sony A7R V našťastie ponúka aj fotografovanie do RAW s rozlíšením 26 alebo 15 Mpx. Ja som zvolil 26 Mpx a vytvoril si užívateľský program pre portréty s týmto rozlíšením. Ďaľší užívateľský program som nastavil na fotenie v APS-C formáte. To má tiež rozlíšenie 26 Mpx a poslúži mi ako digitálny telekonvertor, ak by mi nestačil 200 mm teleobjektív.

Samozrejme som nastavil, aby sa fotografie ukladali naraz na dve karty, kvôli bezpečnosti. A ako to dopadlo? S flickeringom som mal problémy a musel som prepínať medzi el. a mechanickou uzávierkou. Počítal som s tým, že fotografie preženiem cez program DXO PureRaw 2, ktorý ich zbaví šumu. A7R V šumí pomerne veľa. Nepočítal som s tým, že DXO PureRaw 2 nebude vedieť spracovať menší RAW. Keď sa tak spätne pozerám do archívu, pohodlnejšie by sa mi fotilo s OM-1. S vrstveným snímačom je pri umelom osvetlení, kde sú aj LED svetla, oveľa menej problémov.










Šľachtický portrét s Panasonic Lumix S5 II

Terezku s Fringie som poprosil, či by mi nezapózovala pre test nového fotoaparátu Panasonic. Ten má ako prvý Panasonic fázovú detekciu. A funguje dobre. Použil som objektív S 50/1,8.







Overené i neoverené správy

  • Cosina by mala predstaviť NOKTON 50mm F1 Aspherical pre RF bajonet.
  • 25.3. má Nikon predstaviť nové produkty. Špekuluje sa o predstavení Z6 III a oznámení vývoja Z8. Z8 s 61 Mpx snímačom by sa mal pustiť do bitky so Sony A7R V a pripravovaným Canonom EOS R5 II.
  • Sony by vraj malo čoskoro predstaviť plnoformátovú vlogovaciu kameru ZV-FE100.
  • Nikon si nechal patentovať teleobjektívy 600 mm f/5,6, 1000 mm f/8 a 400 mm f/4,5.
  • 100ASA je alternatíva Instagramu zameraná čisto na fotografie. Novinkou tejto sociálnej siete je funkcia profesionálnej kritiky. Môžete požiadať o profesionálnu spätnú väzbu na vaše fotografie od tímu kurátorov a kritikov.
  • Skylum pridáva AI retuš tela a pokožky do svojho mobilného editora imgmi.
  • Sigma neplánuje vyvíjať nové objektívy pre MFT systém. Sigma ďalej uviedla, že bude vyrábať Z-mount verzie objektívov DC DN 16mm F1,4, 30mm F1,4 a 56mm F1,4.


Novinky

Meike New 60mm f/2.8 Macro pre APS-C a MFT

Meike má nový manuálny makroobjektív pre bezzrkadlovky s bajonetmi E/X/Z/EFM/RF/M43. Mierka zväčšenia je 1:1, pri najkratšej zaostrovacej vzdialenosti 17,5 cm. Optická sústava sa skladá z 11 členov v 8 skupinách, clona je 9-lamelová. Cena objektívu je €179.50 EUR. Predaj začína 8. marca.

https://meikeglobal.com/products/meike-60mmf2-8-aps-c-manual-focus-macro-lens-e-x-z-efm-rf-m43-mount

Leica D-Lux 7 007 edition

Spoločnosť Leica rozširuje ponuku fotoaparátov s tematikou Jamesa Bonda o novú edíciu D-Lux 7 007, ktorá sprevádza výstavu "Fotografie z archívu Jamesa Bonda”, vystavenú v Leica Gallery v Londýne. Táto limitovaná špeciálna edícia fotoaparátu má mimoriadne elegantný exteriér a je k dispozícii s celým radom príslušenstva.

Povrch fotoaparátu má jedinečnú kosoštvorcovú textúru. Fotoaparát sa dodáva aj s automatickou krytkou objektívu s klasickým dizajnom "hlavne pištole" 007, ktorý preslávila úvodná sekvencia filmov o Jamesovi Bondovi. Dokonca aj puzdro fotoaparátu pokračuje v motíve, keďže je kožené v štýle zbraňového puzdra. Inak sa fotoaparát parametrami nelíši od štandardného modelu. Cena fotoaparátu je 1990€.



https://leica-camera.com/en-int/photography/cameras/d-lux/d-lux-7-007-edition

Lensbaby Double Glass II

Optika Double Glass II, od spoločnosti Lensbaby, s rozsahom clony od f/2,5 do f/22 je novou a vylepšenou verziou jednej z prvých a najobľúbenejších optických sústav Lensbaby Optic Swap System. Vylepšuje svojho predchodcu tým, že k jeho jedinečnému a všestrannému systému magnetickej clony Drop-in pridáva celokovovú konštrukciu a 12-lamelovú manuálne nastaviteľnú vnútornú clonu. S optickým systémom Double Glass II sa dodáva deväť špeciálnych magnetických clonových kotúčikov. Ohnisková dĺžka objektívu je 50 mm. Cena objektívu je 200USD, k tomu musíte pripočítať ešte cenu Swap Systemu.



https://lensbaby.com/products/double-glass-optic-ii

Inšpirácia

12 hodin street s Mac McGee

12 hodín mestskej fotografie s ľahkou poľnou súpravou Hasselblad X2D. Pri prechádzke ulicami Londýna zachytil Mac McGee viac ako 20 snímok.


Tipy a triky

Chytré masky v Adobe Camera RAW

Ako používať nové úžasné predvoľby AI a masky v aplikáciách Adobe Camera Raw a Lightroom? Colin Smith ukazuje, ako vytvoriť inteligentné predvoľby v aplikácii Camera RAW.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fotorado
2023-02-27 15:20:37
Ľahká poľná súprava, telo za 8500€. Takúto ľahkú poľnú si aj ja raz kúpim 🤣
 
blahoslav J B Art
2023-02-28 00:00:14
pre russofilnejsie zameranych fotografov by mohla byt alternativou 100ASA, ktora je alternatíva Instagramu, aplikacia 35PHOTO alebo www.35photo.ru
 
smarek
2023-02-28 13:43:45
"Ďaľší užívateľský program som nastavil na fotenie v APS-C formáte." o dost rychlejsia cesta je naprogramovat napr. AEL na super 35 cite crop, tak to pouzivam uz roky ked je nastavene ukladanie do RAW M ci uz na crope, alebo bez budu mat fotky 26 mega na A7iv, ktory mam to funguje rovnako len stredny RAW ma 14 mega...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované