Hore

Autor: Akatre Studios

Fotostĺpček šéfredaktora 39/2018

Som na ceste na Photokinu. Zajtra a pozajtra nachodím kilometre po kolínskom výstavisku. Bude to poslednýkrát, kedy sa výstava bude konať na jeseň.

Koncept Photokiny sa mení. Bude každý rok na jar a viac priestoru bude daný prednáškam a workshopom. Bude kratšia a pre zúčastnené firmy cenovo menej náročná.

Vynechávam pravidelnú časť o rumoroch. Dnes už budú všetky novinky odhalené oficiálne a nemá zmysel tu o nich špekulovať.

Uprostred minulého týždňa som si odskočil na Slovakia Ring, aby som v praxi vyskúšal, ako sa motošport fotí bezzrkadlovkou Olympus. Už dávno som na okruhu nefotil a tak mi trvalo dlhšie, kým sa mi vrátili staré návyky. Na OM-D E-M1 Mark II som mal najčastejšie nasadený M.Zuiko 300/4 PRO a o niečo menej často M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.





Ďalšie fotografie v mojom FB albume.

Novinky

S príchodom FF bezzrkadloviek Canon a Nikon to už Sony nebude mať také ľahké. Má však náskok niekoľko rokov. Portfólio objektívov je už pomerne široké a teraz do neho pribudol ďalší objektív najvyššieho radu GM. Je to širokouhlý pevný objektív 24 mm so svetelnosťou 1,4. Sony FE 24mm F1.4 G Master je prekvapujúco kompaktný, napr. v porovnaní s artovou Sigmou s rovnakými parametrami, ktorá je o 50% väčšia. Novinka váži 445 gramov, optická sústava je zložená z 13 prvkov, dva sú typu XA (extreme aspherical), tri ED (Extra-low Dispersion), antireflexné vrstvy sú typu Nano AR. Clona je 11-lamelová. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 0.24 metra. Objektív sa má začať predávať v októbri za 1400 USD.

GoPro predstavilo akčné kamery HERO7 Black, HERO7 Silver, a HERO7 white. Najvyšší model Black ponúka vylepšenú stabilizáciu videa a novú funkciu HyperSmooth. Tá by mala poskytovať zatiaľ najlepšiu stabilizáciu obrazu vo všetkých prostrediach, aj tam, kde sa stabilizačné pomôcky nedajú použiť (napr. pod vodou). Ďalej je tu funkcia TimeWarp (hyperlapse), čiže zrýchlené video. Kamera dokáže streamovať video na sociálne siete. Rozlíšenie fotografií je 12 Mpx, video je v rozlíšení 4K60, alebo 1080p240.

Strieborný model je oklieštený o niektoré funkcie, HyperSmooth, streamovanie a HDR. Slabšie sú parametre fotoaparátu aj videa. Najlacnejší biely model neponúka ani 4K rozlíšenie. Objednávať sa dá už hneď za $399 $299 a $199.



Peek Design úspešne ukončili kampaň na Kickstarteri a samozrejme vyzbierali oveľa viac ako požadovali. Takže nič nebránilo následnému oficiálnemu uvedeniu nových produktov. PD rozširuje svoje portfólio smerom ku cestovateľom. Zároveň nezabúda ani na fotografov. K cestovnej taške Travel Duffle 35L a batohu Travel Duffle 65L si budete môcť dokúpiť šikovné puzdra na osobné veci a príslušenstvo, vrátane fototechniky.


Inšpirácia

Páči sa mi, ak niekto urobí niečo inak. Akatre Studio sa inšpirovalo ilustráciami a publikovalo peknú sériu portrétov pod názvom Mariama - Love, Sweat and Tears.


Foto a titulné foto: Akatre Studios

https://www.akatre.com/mariama-raindrops/ 

Stef Kocyla, na rozdiel odo mňa, navštívil talianske Cinque Terre. Ja som to počas mojej návštevy Toskánska nestihol, na to je príliš rozsiahle. Na jeho fotkách sa mi páči, že sú skôr dokumentárne, ako umelecké. Tými začínam byť presýtený.




Foto: Stef Kocyla

https://www.behance.net/gallery/63329199/Roaming-the-Cinque-Terre

Som priaznivcom produktov Apple, s výnimkou hodiniek Watches. Pre môj životný štýl sú ich funkcie zbytočné, nepáčia sa mi a radšej si vyberiem každý deň nejaké štýlové chlapské ručičkové hodinky z mojej malej zbierky. Uznávam ale, že ich Apple navrhol dobre, aj keď nie sú moja šálka kávy. Viem oceniť kreatívnu grafiku, ktorá oživuje nový operačný systém týchto chytrých hodiniek. Sympatické je, že sa nejedná o žiadne počítačové efekty, ale o poctivú filmárčinu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mirosz
2018-09-25 10:00:18
Toto tiez nevyzera zle...akurat cena este nie je znama a trochu sa jej obavam:

https://petapixel.com/2018/09/24/irix-150mm-f-2-8-macro-11-a-durable-macro-lens-with-near-zero-distortion/?mc_cid=c18ee8939c&mc_eid=9aa72a9985
 
acton
2018-11-27 18:16:03
Gopro je jednoznacne najlepsia akcna videokamera a ma najlepsi jpeg vystup na ktory nema ani fuji.
 
JohnNewton
2018-11-27 20:17:08
príspevok od: acton
Gopro je jednoznacne najlepsia akcna videokamera a ma najlepsi jpeg vystup na ktory nema ani fuji.
Nepreskakuje Ti na tej obohratej platni ihla ? Ja ten x trans nemusím , ale porovnávať APSC s (6.17 x 4.55) mm snímačom je skôr na paródiu ....iba sa cieľavedome strápňuješ
 
acton
2018-11-28 04:35:11
príspevok od: JohnNewton
Nepreskakuje Ti na tej obohratej platni ihla ? Ja ten x trans nemusím , ale porovnávať APSC s (6.17 x 4.55) mm snímačom je skôr na paródiu ....iba sa cieľavedome strápňuješ
Asi si si nevsimol, neporovnavam snimace.
 
JohnNewton
2018-11-28 15:31:44
príspevok od: acton
Asi si si nevsimol, neporovnavam snimace.
No jo, a ten jpeg asi vyliezol z tlakového hrnca
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované