Hore

Autor: Josh Edgoose

Fotostĺpček šéfredaktora 41/2018

Photokina je za nami a rumor stránky na čas utlmia svoju investigatívnu činnosť. Teraz prichádza čas recenzií noviniek, ktoré boli na Photokine a pred ňou predstavené.

Ja som začal zľahka novými batohmi Lowepro. Cez víkend som však prevetral nový Fujifilm X-T3 a dnes by mi mohol prísť aj nový Nikon Z7, zatiaľ len s objektívom 24-70 a adaptérom pre F-mount. Prvé fotky z Fujifilm X-T3 sa nafotil na akcii Bitka o Bratislavu. Snímal som do formátu JPG, ktorý som upravil v Lightroome. Na podporu RAW si ešte budem musieť počkať.

Viac fotografii na mojom FB profile.

Overené i neoverené správy

V decembri pravdepodobne vyjde DAM modul pre Luminar. Pridá dlho očakávanú funkciu knižnice. O tom sa už pár mesiacov vie. Teraz sa však objavili videá, ktoré ukazujú, ako rýchly DAM je. Zdá sa, že sa máme na čo tešiť. Luminar sme si v našej Fotoškole predstavili a keď príde DAM modul, budeme v seriáli pokračovať. Dobrou správou je, že tento doplnok bude zdarma.


Nový iPhone XS Max ma zaujal už pri jeho premiére na Apple Keynote. Ponúka zatiaľ najlepšie napodobnenie bokehu. Bol som zvedavý, aké miesto si vydobyje v rebríčku dxomark.com. Ani super napodobnenie bokehu mu nepomohlo poraziť Huawei P20 Pro a tak je so stratou 4 bodov na druhom mieste.

Raz za čas niekto skúša z mobilu robiť niečo, čím nie je. Predovšetkým sú pokusy smerované na jeho fotografické funkcie. Životnosť projektov, ktoré sa dočkali aj výroby, je krátka. Kde sú prídavne moduly od Sony, Olympusu, či DXo? Ani systémy predsádok nemajú dlhú životnosť, v lepšom prípade prežijú dvojgeneračnú obmenu vybraného telefónu. Osobne si myslím, že pridaním doplnkov na mobil sa vytráca jeho pohotovosť. Ak ste ochotný na mobil nasadzovať nemotorné príslušenstvo, to už si rovno môžete kúpiť nejaký kompakt s 1” snímačom, ktorý fotí o poznanie lepšie. Teraz tu máme ďalší pokus z mobilu urobiť fotoaparát. Pictar Pro, ktorý som videl aj na Photokine, má za úlohu zlepšiť ergonómiu držania a ovládania. Nemá žiaden optický modul, ktorý by vylepšil obrazovú kvalitu. Je to grip s rollermi a spúšťou, pre telefóny s OS Android a iOS. Zariadenie komunikuje s telefónom prostredníctvom vlastnej aplikácie. Ak sa Miggu podarí kickstarterová kampaň, mal by sa Pictar Pro objaviť v predaji v marci 2019.


Pictar Pro

Na rumor stránkach sa predsa len objavilo pár neoverených správ o pripravovaných novinkách. Zaujímavé sú správy o pripravovanej APS-C bezzrkadlovke Sony a6700. Predstavená by mala byť už za pár dní. Má mať úplne odlišný dizajn ako predchodcovia. Hľadáčik by mal byť v strede a tak tu asi budeme mať APS-C Sony s dizajnom FF radu A7. Asi až začiatkom budúceho roka bude predstavený Sony A7S III, podľa vedúceho manažéra spoločnosti Sony, Yutaka Iwatsukiwe, bude presahovať očakávania svojich zákazníkov a bude skutočne inovatívnym produktom. Canonisti sa možno už teraz môžu začať tešiť na profi model radu R, ktorý by sa mohol objaviť už začiatkom roka 2019.

Nikon aj Canon u svojich nových bezzrkadloviek nechcú zdieľať informácie o nových bajonetoch, aby im nekonkurovali také firmy ako Sigma, Tamron, Tokina, či Samyang. Nemôžu však zabrániť tomu, aby majitelia nových fotoaparátov nevyužívali zrkadlovkové objektívy pripojené cez adaptér. Správy hlásia, že na Nikonoch Z s FTZ adaptérom bez problémov fungujú aktuálne Sigma objektívy. Zároveň ale hlásia, že problém je s niektorými objektívmi Tamron.

Na tlačovej konferencii Panasonicu, ktorá sa konala na Photokine, sme mali možnosť vzhliadnuť video o 10 rokoch bezzrkadloviek Panasonic. Teraz si ho môžete pozrieť aj vy.


Olympus na Photokine nepredstavil nič nové, pritom sa očakávalo aspoň ohlásenie vývoja nového profesionálneho modelu, špecializovaného na video (konkurenta Panasonicov GH5). Nedočkali sme sa. Sú tu ale aspoň správy o nadchádzajúcich plánoch. Olympus má naďalej pokračovať s Micro 4/3 systémom a zatiaľ sa nepridáva do FF tábora. Sily budú sústredené do pokročilejších modelov OM-D a objektívov radu PRO. Už sa pracuje na nových teleobjektívoch. Teším sa.

Novinky

Microsoft inovoval pomaly zastarávajúci Surface. Predstavil Surface Studio 2, Surface Laptop 2 a Surface Pro 6. Nás samozrejme zaujíma najmä posledný menovaný, výkonný tablet s operačným systémom Windows 10. Má procesor Intel Quad Core 8. generácie, ktorý je o 67% rýchlejší ako procesor v modeli 5. Batéria by mala vydržať až až 13,5 hodín. Model Surface Pro 6 je vybavený 12,3-palcovým dotykovým displejom PixelSense s rozlíšením 2736 x 1824, SSD diskom s kapacitou od 128GB do 1TB a operačnou pamäťou 8 alebo 16 GB. Ceny začínajú na 899 USD.


Aj ďalšia novinka nie je úplne fotografická, ale iste vás zaujme. LG V40 ThinQ je horúcim kandidátom na niektorú z popredných priečok na dxomark.com. Displej je 6.4-inch FullVision OLED, procesor Qualcomm® Snapdragon™ 845, pamäť 6GB a úložisko 64 alebo 128 GB + microSD. Disponuje piatimi fotoaparátmi: 16MP superširokouhlý(107°), 12MP štandardný a 12MP teleobjektív s Dual PDAF zaostrovaním.



Inšpirácia

Motorečky ja rád, aj keď ani nemám vodičák. A na peknom starom moste, so svetlom zozadu, dupľovane. BMW R100 objektívom Samuela Hessa.


Foto: Samuel Hess

https://www.behance.net/gallery/57168241/BMW-R100

Ďalším inšpiratívnym fotografom je skvelý portrétista Hugo Santarem. Obzvlášť vydarená je jeho séria Interior.





Foto: Hugo Santarem

https://www.hugosantarem.com/

https://abduzeedo.com/stunning-photography-ethiopia-hugo-santarem

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
shagy2301
2018-10-08 08:10:06
V sobotu som si cez adaptér skúsil či fungujú na Canon EOS R objetkívy Tamron 70-200mm 2.8 G2 či Sigma 18-35mm 1.8 (áno APS-C objektív na fullframe tele) a musím konštatovať že oba fungovali a fungovali parádne. Tamron preostroval takmer okamžite aj rozdiel 10 metrov, Sigma zase dokázala fungovať bez vinetácie aj na FF, ale len na dlhšom konci, niekde okolo 24mm smerom dole už bolo vidno že to nie je objektív pre FF. No Canon EOS R má priamo v sebe funkciu crop 1.6, čo spôsobí že sa správa ako APS-C foťák a tam už nebol problém s vinetáciou. Mám nejaké RAWy, len nebol čas sa k nim dostať, hlavne keď ešte nie je AdobeDNG s ich podporou
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia